2020. december 19., szombat

Apró kiflik

 Apró kiflik 


Hozzávalók: 

A tésztához: 50 dkg liszt, 45 dkg vaj, 2,4 dl tejföl, 4 tojássárgája, porcukor. 

A töltelékhez: baracklekvár vagy dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk. 


A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk. 16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hűtőszekrénybe tesszük. 

Másnap egy konyharuhát jól megszórunk porcukorral, és egyszerre csak egy gombócot kivéve a hűtőből, kinyújtjuk kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra. 8 részre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdítani, csak a külső oldalára rárakjuk a kis halom tölteléket. Lehet dió, mák, baracklekvár, de a lekvárból csak keveset tegyünk, mert kifolyhat. Miután felsodortuk kifli formára, enyhén kivajazott teflon tepsiben ujjnyi távolságra rakjuk, és előmelegített sütőben (190° C) kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép világosbarna nem lesz. 

A kimaradt, sütésre váró tésztát hűtőben tartsuk, ne szobahőmérsékleten! Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, a nyers tészta légmentesen lezárva mélyhűtőben eláll. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése