2020. december 19., szombat

Kürtőskalács

 

Kürtőskalács

 

Hozzávalók:

1 kg liszt
½ liter tej
1 kávéskanál só
½ citrom héja
1 dl olaj
½ kocka  (2,5 dkg) élesztő
2 tojás
5 evőkanál cukor a tésztába,
plusz a beleforgatáshoz és a sütés közbeni megszóráshoz

 

Erdély legismertebb édes süteménye. A hozzávalók anyagszükséglete vidékenként változik. Régebben a cserepes kandallók nyitott tűzterében hosszú kürtőskalácssütő-fákon, nyílt parázson, tűzikutyákon forgatva sütötték.

 

A hozzávalókból tésztát gyúrnak. Jól kidolgozzák és annyi tenyérnyi nagyságú cipót szaggatnak belőle, ahány kalácsot akarnak sütni. Konyharuhával letakarják és kelni hagyják. Egy óra elmúltával hosszú szalagformákra nyújtják. A kürtősfákat megkenik vajjal vagy olajjal, a tésztacsíkokat rátekerik és laposra „sirítik”, azaz ellapítják. Megkenik tojásfehérjével vagy olvasztott vajjal, és parázs fölött szép pirosra sütik. Sütés közben kristálycukorba is forgatják. A cukorba sokan vágott diót, mogyorót, mandulát is tesznek.

Forrás: Ambrus Gizella – Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély

 

A könyvben az eredeti recept kétszer ennyi alapanyagot ír, de egy átlagos családnak 1 kg lisztből és hozzávalóiból dagasztott tészta elég.
Itthon nem cipókat szaggatok és csíkokat sodrok, hanem a tészta felét kinyújtom kerekre gyúródeszkán, és pizzavágóval felvágom csiga alakban. Úgy könnyen fel lehet tekerni a sütőfára, és később is könnyen lehet vele bánni.
Ha a tészta első felét már feltekertem, nyújtom a másodikat.

A sütőfát bekenem olvasztott vajjal/margarinnal, feltekerem rá a tésztát. Miután feltekertem és ellapítottam, megkenem megint vajjal/margarinnal, és beleforgatom tálcára szórt kristálycukorba. Ezután kell parázs fölött lassan forgatva sütni. Sütés közben is kap még kristálycukrot.

 

Jó étvágyat!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése