Kürtőskalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
½ liter tej
1 kávéskanál só
½ citrom héja
1 dl olaj
½ kocka (2,5 dkg) élesztő
2 tojás
5 evőkanál cukor a tésztába,
plusz a beleforgatáshoz és a sütés közbeni megszóráshoz
Erdély
legismertebb édes süteménye. A hozzávalók anyagszükséglete vidékenként
változik. Régebben a cserepes kandallók nyitott tűzterében hosszú
kürtőskalácssütő-fákon, nyílt parázson, tűzikutyákon forgatva sütötték.
A hozzávalókból
tésztát gyúrnak. Jól kidolgozzák és annyi tenyérnyi nagyságú cipót szaggatnak
belőle, ahány kalácsot akarnak sütni. Konyharuhával letakarják és kelni
hagyják. Egy óra elmúltával hosszú szalagformákra nyújtják. A kürtősfákat
megkenik vajjal vagy olajjal, a tésztacsíkokat rátekerik és laposra „sirítik”,
azaz ellapítják. Megkenik tojásfehérjével vagy olvasztott vajjal, és parázs
fölött szép pirosra sütik. Sütés közben kristálycukorba is forgatják. A cukorba
sokan vágott diót, mogyorót, mandulát is tesznek.
Forrás: Ambrus
Gizella – Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély
A könyvben az
eredeti recept kétszer ennyi alapanyagot ír, de egy átlagos családnak 1 kg
lisztből és hozzávalóiból dagasztott tészta elég.
Itthon nem cipókat szaggatok és csíkokat sodrok, hanem a tészta felét kinyújtom
kerekre gyúródeszkán, és pizzavágóval felvágom csiga alakban. Úgy könnyen fel
lehet tekerni a sütőfára, és később is könnyen lehet vele bánni.
Ha a tészta első felét már feltekertem, nyújtom a másodikat.
A sütőfát bekenem olvasztott vajjal/margarinnal, feltekerem rá a tésztát. Miután
feltekertem és ellapítottam, megkenem megint vajjal/margarinnal, és
beleforgatom tálcára szórt kristálycukorba. Ezután kell parázs fölött lassan
forgatva sütni. Sütés közben is kap még kristálycukrot.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése