Croquettes
Hozzávalók:
3 db nagy tojás, 180 g illatos méz (pl. hársméz), 200 g cukor, 1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat, 1/2 teáskanál tiszta mandulaolaj, 1 csipetnyi só, 300 g egész, hámozatlan mandula, 335 g korpás liszt.
Melegítsük elő a sütőt 175C°-ra. Egy habverővel felszerelt elektromos mixer táljában verjük fel a tojásokból, a mézből, a cukorból, a vanília és mandulakivonatból és a sóból álló keveréket közepes sebességen addig, míg megfelelően el nem keveredik, kb. 2 percig. Egy fakanállal elegyítsük a keverékbe az egész mandulákat. Evőkanalanként adagoljunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Meglisztezett kézzel osszuk a tésztát négyfelé. A tésztának nagyon lágynak és ragadósnak kell lennie.
Mindegyik darabból formáljunk kb. 25 - 30 cm hosszú, 6 - 8 cm széles téglákat. Helyezzük el őket egy teflonnal bevont sütőlapon. Süssük őket világosbarnára, kb. 25 - 30 percig. Vegyük ki a darabokat a sütőből és egy másik, hideg sütőlapon hűtsük őket kb. 10 percig. Ezután egy fa vágódeszkán éles késsel, keresztben szeleteljük fel őket kb. 1 cm vastag szeletekre. Ezután élükre állítva helyezzük őket vissza a sütőlapra, és süssük őket tovább 10 - 15 percig, míg sötét aranybarnák nem lesznek. Vegyük ki a szeleteket, és egy fémrácson hűtsük le.
A szeletek szárazak és ropogósak lesznek. Légmentesen záró fémdobozban hetekig eláll. Az eredmény kb. 60 szelet ropogós krokett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése