2020. december 19., szombat

gm zsömle

 

 

 

 

 

GM lisztkeverék

 

 

 

 

Recept

 

GM kovász:

2 evőkanál rizsliszt

2 evőkanál kölesliszt

60 ml víz

nevelés, etetés a szokásos módon.

 

kenyér, zsömle recept

 

200 g kovász

1000 g lisztkeverék

110%v víz

20-25 g só (parajdiból több)

 

 

 

 

 

Elkészítés:

A kovászt a vízzel fokozatosan hígítva összekeverem a dagasztógép üstjében.

A lisztkeverékbe belekeverjük a sót, majd egyszerre beleöntöm a keverőtálba, azonnal 2-3-as vagy nagyobb fokozaton (nem a dagasztó lapáttal, hanem a piskótakeverő lapáttal) dagasztom 20 percig

 

A kész tésztát rizslisztes lapra teszem és azonnal formázom. (már most is nehéz a formázás) Én általában a feléből hosszúkás kenyeret, feléből pedig kis bucikat formázok, jól beforgatom a rizsliszttel és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, majd fóliával letakarva megy a hűtőbe min. 12 órára de legjobb 24 óra.

Hűtőből kivéve legalább egy órát 20-24 fok körül pihentetem a pulton - letakarva.

Sütés előtt mintát nyomok bele (Én a kis habverő fejét nyomom bele)  majd alaposan bespriccelem vízzel.

 Alsó felső sütéssel 240 fokra előmelegített sütőbe teszem, de előtte jó sok vizet spriccelek a sütőtér oldalsó falaira.

15 perc után a hőfokot leviszem 200 fokra.

 

A zsömlék hamarabb készen lesznek mint a kenyér, tehát vagy külön kell sütni, vagy a zsömléket kb 30 perc múlva ki kell venni.

A kenyérnek kell az 50-60 perc.

Szúrópróbával ellenőrzöm.

(Egy picit nedvesebb marad a tű mint a rendes kovászos kenyérnél)

 

A sütőből kivéve ismételten jó alaposan lespriccelem vízzel. Papírtörlővel szoktam letakarni míg ki nem hül.  Nem túl puha, de összenyomható, rugalmas tésztájú zsömléknek kell lenniük.

Nagyon kiadós, és szerintem finom. Abszolut nem érezni rajta, hogy GM.

 

Én hetente két hetente sütök, ezért a 90%-a megy a mélyhűtőbe.

A zsömle egy óra alatt magától is kienged, de ha sürgős, 1 perc alatt a mikróban is felengedhető.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése