GM
lisztkeverék
Recept
GM
kovász:
2
evőkanál rizsliszt
2
evőkanál kölesliszt
60 ml víz
nevelés,
etetés a szokásos módon.
kenyér,
zsömle recept
200 g
kovász
1000 g
lisztkeverék
110%v víz
20-25 g
só (parajdiból több)
Elkészítés:
A kovászt a vízzel fokozatosan hígítva összekeverem
a dagasztógép üstjében.
A lisztkeverékbe belekeverjük a sót, majd egyszerre
beleöntöm a keverőtálba, azonnal 2-3-as vagy nagyobb fokozaton (nem a dagasztó
lapáttal, hanem a piskótakeverő lapáttal) dagasztom 20 percig
A kész tésztát rizslisztes lapra teszem és azonnal
formázom. (már most is nehéz a formázás) Én általában a feléből hosszúkás
kenyeret, feléből pedig kis bucikat formázok, jól beforgatom a rizsliszttel és
sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, majd fóliával letakarva megy a hűtőbe
min. 12 órára de legjobb 24 óra.
Hűtőből kivéve legalább egy órát 20-24 fok körül
pihentetem a pulton - letakarva.
Sütés előtt mintát nyomok bele (Én a kis habverő
fejét nyomom bele) majd alaposan bespriccelem vízzel.
Alsó felső sütéssel 240 fokra előmelegített
sütőbe teszem, de előtte jó sok vizet spriccelek a sütőtér oldalsó falaira.
15 perc után a hőfokot leviszem 200 fokra.
A zsömlék hamarabb készen lesznek mint a kenyér,
tehát vagy külön kell sütni, vagy a zsömléket kb 30 perc múlva ki kell venni.
A kenyérnek kell az 50-60 perc.
Szúrópróbával ellenőrzöm.
(Egy picit nedvesebb marad a tű mint a rendes
kovászos kenyérnél)
A sütőből kivéve ismételten jó alaposan
lespriccelem vízzel. Papírtörlővel szoktam letakarni míg ki nem hül. Nem túl puha, de összenyomható, rugalmas
tésztájú zsömléknek kell lenniük.
Nagyon kiadós, és szerintem finom. Abszolut nem
érezni rajta, hogy GM.
Én hetente két hetente sütök, ezért a 90%-a megy a
mélyhűtőbe.
A zsömle egy óra alatt magától is kienged, de ha
sürgős, 1 perc alatt a mikróban is felengedhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése