2020. december 19., szombat

Kitkat és m and m’s torta trüffelkrémmel

 

Kitkat és m and m’s torta trüffelkrémmel

 

Tészta

4  (vagy több, a tortaforma és az igények függvényében)  tojásból kakaós piskóta:

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
½ csomag sütőpor

A tojásokat a cukorral, robotgéppel legmagasabb fokozaton habosra kikeverjük, a lisztet és a kakaót váltogatva, kanalanként, lassú fokozaton vagy fakanállal belekeverjük, közben beleszórjuk a sütőport is. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntve 190 fokon, tűpróbáig sütjük. (Nekem a  4 tojásos piskóta 25 perc után még kapott 5-10 percet.)
Sütés után óvatosan kivesszük a formából és sütőpapírra téve, fejtetőre állítva hagyjuk teljesen kihűlni. Miért fejtetőre? Mert (nekem legalábbis) mindig felpúposodik, de ezzel a módszerrel lapos lesz a teteje. Van, aki ezután az alját használja a tetejének.

 

Krém

6 dl jó minőségű tejszín
4 tábla étcsoki
2 kis kupaknyi (nálam Oetker) vanília-aroma
pár reszelésnyi tonkabab (ritkán, nem mindenhol kapható, el is maradhat)
ha a csokit túl keserűnek érezzük, mehet bele ízlés szerint cukor
(Ebből a krémmennyiségből a 4 tojásos piskóta töltése után nálam még maradt, valószínűleg elég egy 6 tojásoshoz is.)

A tejszínt lassan felforrósítjuk (nem forraljuk!), közben beletördeljük a csokit, beletesszük az ízesítőket. Fakanállal teljesen egyneművé keverjük, hagyjuk kihűlni, és éjjelre a hűtőbe tesszük dermedni, akkor jó, ha hidegen megáll benne a kanál. Másnap, töltés előtt kb. egy órával kivesszük, és kézi mixerrel kikeverjük. Nem elég neki a szobahőmérséklet, mert nem lehet úgy felverni, hogy megtartsa a lapokat, ne folyjon ki közülük.

A tésztát és a krémet is előző nap érdemes elkészíteni, mert a krémnek úgyis állnia kell egy éjszakát, a piskótakarikát pedig be lehet tekerni konyharuhába, így  másnap kevésbé morzsálódik, de nem szárad ki.


 

Töltés és díszítés

A piskótát attól függően, hogy milyen magasra jött fel, 3 vagy 4 lapba vágjuk, ehhez egy akkora, recés pengéjű kést célszerű használni, ami hosszabb, mint amekkora a torta átmérője. (Nehezebb félrevágni.)
Nagyobb torta alatt ott szoktam hagyni a forma alját, a kicsinél nem feltétlenül kell, vagy lehet kapni tortakartont is alá. A krémet a lapok közé töltjük, és hagyunk annyit, hogy a tetejére is bőven jusson, és körbe lehessen kenni vele az oldalát is, hiszen erre az oldalsó krémrétegre kell tapasztani a csokirudakat. Ilyenkor el lehet tüntetni a kisebb hibákat. A hűtőbe tesszük kicsit dermedni.
Ha szeretnénk a torta alá tortacsipkét tenni, azt még díszítés előtt kell, akkor nem „rombolunk”.

A Kitkat csokikat óvatosan szétszedjük/törjük/vágjuk a barázdák mentén (vigyázni kell, törnek, és sok a „selejt”), és körbetapasztjuk velük a tortát. Ha a torta nagy, elég sok csomag kell. Ha a körbetapasztással kész vagyunk, elvileg úgy kell kinéznie a tortánknak, hogy a csokik túllógnak a tetején. Ha ez megvan, teleszórjuk a torta tetejét M and m’s vagy Smarties cukorkával (az M and m’s harsányabb színű, jobban illik ehhez), és egy szép szalaggal körbe is köthetjük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése