Kitkat és m and m’s torta trüffelkrémmel
Tészta
4 (vagy több, a
tortaforma és az igények függvényében) tojásból kakaós piskóta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
½ csomag sütőpor
A tojásokat a cukorral, robotgéppel legmagasabb fokozaton
habosra kikeverjük, a lisztet és a kakaót váltogatva, kanalanként, lassú
fokozaton vagy fakanállal belekeverjük, közben beleszórjuk a sütőport is. A
tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntve 190 fokon, tűpróbáig sütjük.
(Nekem a 4 tojásos piskóta 25 perc után
még kapott 5-10 percet.)
Sütés után óvatosan kivesszük a formából és sütőpapírra téve, fejtetőre állítva
hagyjuk teljesen kihűlni. Miért fejtetőre? Mert (nekem legalábbis) mindig
felpúposodik, de ezzel a módszerrel lapos lesz a teteje. Van, aki ezután az
alját használja a tetejének.
Krém
6 dl jó minőségű tejszín
4 tábla étcsoki
2 kis kupaknyi (nálam Oetker) vanília-aroma
pár reszelésnyi tonkabab (ritkán, nem mindenhol kapható, el is maradhat)
ha a csokit túl keserűnek érezzük, mehet bele ízlés szerint cukor
(Ebből a krémmennyiségből a 4 tojásos piskóta töltése után nálam még maradt,
valószínűleg elég egy 6 tojásoshoz is.)
A tejszínt lassan felforrósítjuk (nem forraljuk!), közben
beletördeljük a csokit, beletesszük az ízesítőket. Fakanállal teljesen
egyneművé keverjük, hagyjuk kihűlni, és éjjelre a hűtőbe tesszük dermedni,
akkor jó, ha hidegen megáll benne a kanál. Másnap, töltés előtt kb. egy órával
kivesszük, és kézi mixerrel kikeverjük. Nem elég neki a szobahőmérséklet, mert
nem lehet úgy felverni, hogy megtartsa a lapokat, ne folyjon ki közülük.
A tésztát és a krémet is előző nap érdemes elkészíteni, mert
a krémnek úgyis állnia kell egy éjszakát, a piskótakarikát pedig be lehet
tekerni konyharuhába, így másnap kevésbé
morzsálódik, de nem szárad ki.
Töltés és díszítés
A piskótát attól függően, hogy milyen magasra jött fel, 3
vagy 4 lapba vágjuk, ehhez egy akkora, recés pengéjű kést célszerű használni,
ami hosszabb, mint amekkora a torta átmérője. (Nehezebb félrevágni.)
Nagyobb torta alatt ott szoktam hagyni a forma alját, a kicsinél nem
feltétlenül kell, vagy lehet kapni tortakartont is alá. A krémet a lapok közé
töltjük, és hagyunk annyit, hogy a tetejére is bőven jusson, és körbe lehessen
kenni vele az oldalát is, hiszen erre az oldalsó krémrétegre kell tapasztani a
csokirudakat. Ilyenkor el lehet tüntetni a kisebb hibákat. A hűtőbe tesszük
kicsit dermedni.
Ha szeretnénk a torta alá tortacsipkét tenni, azt még díszítés előtt kell, akkor
nem „rombolunk”.
A Kitkat csokikat óvatosan szétszedjük/törjük/vágjuk a barázdák mentén (vigyázni
kell, törnek, és sok a „selejt”), és körbetapasztjuk velük a tortát. Ha a torta
nagy, elég sok csomag kell. Ha a körbetapasztással kész vagyunk, elvileg úgy
kell kinéznie a tortánknak, hogy a csokik túllógnak a tetején. Ha ez megvan,
teleszórjuk a torta tetejét M and m’s vagy Smarties cukorkával (az M and m’s
harsányabb színű, jobban illik ehhez), és egy szép szalaggal körbe is
köthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése