2020. december 19., szombat

Balaton szelet

 Balaton szelet 


Hozzávalók: 

A tésztához: 1 tojás, 20 dkg cukor, 5 dkg margarin, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál méz. 


Ezeket gőz fölött jól átmelegíted, összekevered, majd hozzákeversz 45 dkg lisztet, 1 csomag sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítesz, kinyújtod kb. 2 mm vastag lappá, s egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütöd egyenként a lapokat. 


A krémhez: 2 dl tej, 1 evőkanál gríz, 15 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 20 dkg porcukor. 


A két deci tejben megfőzöd az evőkanálnyi grízt, majd hozzákevered a vajat és a kakaót. Kell még savanykás lekvár (a legjobb a piros ribizli). 


Összeállítás: Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkensz a krémmel, rárakod a következő lapot, azt megkened lekvárral, újabb lap, krém, még egy lap, s annak a tetejét megszórod porcukorral. Ezt az egészet pihentetni kell egy napig, amíg a tésztája megpuhul. 


Egy 33 cm széles és kb. 45-50 cm-es tepsiben (kb. 1 cm magas a széle, ennek a hátlapján sül a tészta) a fenti adag másfélszeresét kell elkészíteni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése