LEKVÁROS
RAVIOLI
http://izzeleslelekkel.blogspot.hu/
Nagyon
finom, omlós , pikáns és garantáltan
hamar elfogyó sütemény! Aki szereti a linzereket, feltétlen ki kell
próbálnia!
HOZZÁVALÓK:
· 500 gramm
liszt
· fél
csomag sütőpor
· 1
csipet só
· 1
tojás
· 1 ek.
vanília aroma
· 275
gramm lágy vaj
· 150
gramm porcukor
· 2 ek.
tejföl
· 1
citrom reszelt héja
TÖLTELÉKHEZ:
· bármilyen
lekvár, minél pikánsabb, annál jobb
LEKÉNSHEZ:
· 1
tojás + 1 kk. tej
ELKÉSZÍTÉS:
A
vajat a porcukorral habosra keverem, majd hozzáadom a kissé felvert tojást, a
vanília aromát, citromhéjat, és a sót. Az átszitált liszthez hozzákeverem a sütőport, majd alaposan összekeverem a
vajas masszával. Lisztezett felületen átgyúrom, majd kettévágom és cipóvá
formálom. Mindkét cipót 1 órára hűtőbe tettem, de az sem baj, ha többet
csücsül a hidegen.
Pihentetés után elővettem az egyik gombócot, és vékonyra, 2-3 mm
vastagságúra nyújtottam. Megkerestem az egyik cikkcakkos szélű
kiszúrómat, az enyém átmérője 6 cm, és kiszaggattam vele a
tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket. A tojást szétválasztottam, fehérjét
villával felvertem, és megkentem a korongokat. Mindegyik közepére egy
kiskanálnyi lekvárt tettem. Elővettem a másik gombócot is, azt is
kinyújtottam, ugyanazzal a kiszúróval kiszaggattam, majd mindegyik közepét derelyevágóval
kereszt alakban bevágtam, mint egy + jel……. Vigyázzunk, csak a közepét, a szélétől maradjon bőven hely! Ráhelyezzük őket a
lekváros korongokat és egy pálinkáspohár segítségével összetapasztjuk őket oly módon, hogy a + jel a pohár
közepén legyen. Így a tésztánk közepe kiemelkedik, a széle pedig
összetapad…vigyázzunk, nem kell nagyon rányomni a poharat, nehogy átszakítsuk a
tésztát! Mindegyik tetejét megkenjük a tojás sárgájával összekevert tejjel,
majd 180 fokos sütőben
pirosra sütjük!
Jó
étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése