Diós-lekváros tekercs
Hozzávalók:
1 doboz mirelit vajas-leveles tészta,
1 tojás,
2 evokanál tej,
15 dkg durvára darált dióbél,
20 dkg sárgabaracklekvár,
ízlés szerint 8-10 dkg cukor,
a tészta nyújtásához kevés liszt,
a sütolemezhez 5 dkg vaj.
A gyúródeszkát belisztezzük, majd olyan vékonyra
nyújtjuk ki rajta a szobahomérsékleten felengedett
vajas-leveles tésztát, amennyire csak lehetséges. A
nyújtófát közben többször is meglisztezzük, nehogy a
tészta ráragadjon. A tojást és a tejet habosra verjük,
majd hozzákeverjük a folyékonyra olvasztott
sárgabaracklekvárt. A tészta egész felületét vékonyan
bekenjük a tojásos lekvárral, és rászórjuk a darált
dióval összekevert cukrot. A tésztát nagyon szorosan
felcsavarjuk, így egy hosszú, vékony tekercset kapunk. A
tekercset kissé le is nyomkodjuk, hogy a levego mind
kiszoruljon belole. Éles késsel félujjnyi szeletekre
vágjuk. Egy nagy sütolemezt az olvasztott vajjal
vékonyan bekenünk, majd a szeleteket egymáshoz nem túl
közel, lapjával ráfektetjük. Elomelegített, forró sütobe
toljuk, majd a lángot 5 perc múlva mérsékeljük, és szép
pirosbarnára megsütjük. Vigyázat! Ha nem figyelünk
eléggé, a lekvár és a cukor hamar megég.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése