Kifőztük Gasztromagazin
2013. február 22.
Hozzávalók
·
• 1 kg héjában főtt krumpli (lehetőleg másnapos)
·
• 50 dkg gomba
·
• 1 csokor petrezselyemzöld
·
• só
·
• őrölt bors
·
• olaj
Elkészítés
1. A krumplit megtisztítjuk és nagy lyukú
reszelőn lereszeljük. Két kávéskanál sóval és negyed kávéskanál borssal
összekeverjük. Egy serpenyőben 1-2 evőkanálnyi étolajat hevítünk. A krumpliból
két evőkanálnyi halmokat rakunk az olajba, a kanál hátával lelapítjuk őket, és
kör formára igazítjuk. Miután a krumplikorong egyik oldala megpirult,
lapátkanállal megfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is. (Vigyázat, csak
egyszer fordítsuk meg, különben széteshet!)
Egy másik serpenyőben egy evőkanál olajat hevítünk.
Beleszórjuk a nagyobb darabokra vágott gombát, és nagy lángon rázogatva
pirítjuk, nem pároljuk. Amikor kezd barnulni, sóval, borssal és az apróra
vágott petrezselyemmel ízesítjük, még egyszer összeforgatjuk, aztán levesszük a
tűzről. A rösztit a gombával tálaljuk.
Tipp: a krumplimasszát sütés előtt szinte bármivel ízesíthetjük.
Keverhetünk bele apróra vágott fűszernövényeket, kis olajon üvegesre sütött
vöröshagymát vagy/és zöldségféléket is. A gomba ízesítéséhez is választhatunk
más fűszereket, például morzsolt kakukkfüvet vagy snidlinget.
1db: energia:157kcal, szénhidrát:30g,
zsír:3g
DUPLA élesztővel dolgoztam!!!!!
Bazsalikomos-tejszínes csirkemell
recept
2018. augusztus 27.
Hozzávalók
·
Hozzávalók 4 személyre
·
50 dkg csirkemellfilé
·
2 dl tejszín
·
2 gerezd fokhagyma
·
friss vagy szárított bazsalikom
·
só
·
őrölt bors
·
a sütéshez:
·
vaj
Elkészítés
1. Bazsalikomos-tejszínes csirkemell recept
A húst megmossuk, lapjában vékony szeletekre vágjuk és
kevés vajon minden oldalukat pirosra sütjük. Mindet tűzálló edénybe tesszük,
leöntjük a tejszínnel, rászórjuk az aprított fokhagymát, meghintjük a
fűszerekkel és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Tetszés szerinti körettel
tálaljuk.
Kifőztük Gasztromagazin
2013. január 31.
Hozzávalók
·
6-8 személyre
·
a leveshez:
·
• 3 sárgarépa
·
• 2 petrezselyemgyökér
·
• 1 kis zellergumó
·
• 3 krumpli
·
• 1 póréhagyma
·
• 1 marék csicsóka
·
• 2-3 evőkanál olaj
·
• 1,5-2 l víz
·
• 2 dl (darált) lecsó
·
• 2 teáskanál só
·
• 1 kávéskanál őrölt kömény
·
• 1 evőkanál morzsolt majoránna
·
a gombóchoz:
·
• 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
·
• 1 marék csíráztatott tönkölybúza
·
• 1 csapott teáskanál só
·
• 1 csapott teáskanál natúr vegamix
·
• 2 evőkanál olaj
·
• 2-2,5 dl víz
Elkészítés
1. Először a gombócot készítjük el. Forrásig
melegítjük a vizet. Közben összeaprítjuk
a csíráztatott búzát, és a fűszerekkel meg az olajjal együtt a liszthez
tesszük. Ráöntjük
a forró vizet, és fakanállal összedolgozzuk. Sehol se maradjon száraz, de minél
keményebb legyen a tészta. Eleinte soknak tűnhet a liszt, de aztán szépen
összeáll. Félretesszük.
Meghámozzuk és kisebb falatnyi darabokra vágjuk a
zöldséget; a pórét és a csicsókát különtesszük a többitől. 4-5 literes, vastag
aljú fazékban fölmelegítjük az olajat, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta a
répát, a gyökeret, a zellert és a krumplit. Fölengedjük a vízzel, beletesszük a
lecsót, és fűszerezzük. Erős tűzön forrásig melegítjük, majd kis lángon,
lefedve főzzük.
Közben kézzel átgyúrjuk a kihűlt gombóctésztát, majd
féldiónyi gombócokat formázunk belőle, és tálcára gyűjtjük őket.
Amikor a fövő zöldség már érezhetően
puhul, a levesbe tesszük a pórét és a csicsókát. Nagyobbra vesszük alatta a
lángot, és amikor ismét felforr, belerakjuk a gombócot
is. További 8-10 percig főzzük, valamivel tovább azt követően, hogy feljött a
tetejére
a gombóc. A végén szükség szerint utánaízesítjük, és azon melegében tálaljuk.
Tipp: a gombóchoz szükséges búzacsírát magunk is
előállíthatjuk úgy, hogy 2 evő-kanálnyi csíráztatásra alkalmas tönkölybúzát 5-6
napig csíráztatunk. Ennek módjáról
a Kifőztük 2011/1. számában olvashatnak bővebben. Ebbe az
ételbe azt a csírát
is fölhasználhatjuk, amely már túl nagyra nőtt, levelet hajtott, ezért magában
nem kívánatos. A lecsó eltevéséről a Kifőztük 2011/9. számából
tudhatnak meg részleteket.
Kifőztük Gasztromagazin
Gombapaprikás tönkölynokedlivel
2015. augusztus 08.
Hozzávalók
·
Hozzávalók 6 személyre
·
70 dkg csiperkegomba
·
30 dkg laskagomba
·
1 nagy vöröshagyma
·
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt (elhagyható)
·
1-2 evőkanál tejföl
·
1-2 teáskanál őrölt pirospaprika
·
só
·
őrölt bors
·
(olíva)olaj
·
a nokedlihez:
·
23 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
·
10 dkg fehér tönkölyliszt
·
1,6 dl tej
·
2 tojás
·
1 evőkanál (olíva)olaj
·
só
·
a tálaláshoz: tejföl
Elkészítés
1. Gombapaprikás teljes kiőrlésű
tönkölynokedlivel
A gombát alaposan megmossuk, vékonyan felszeleteljük. A megtisztított
vöröshagymát felaprítjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát,
1/2 dl vizet, és lefedve 5 percig puhítjuk. Beletesszük a gombát, majd a saját
levében, lefedve, néha megkeverve 15-20 perc alatt megpároljuk. Elvegyítjük a
tejföllel. Ízlés szerint 1 evőkanálnyi lisztből rántást készíthetünk hozzá, és
azzal sűríthetjük a gomba levét.
A nokedlihez a tojást a tejjel alaposan elkeverjük, majd elvegyítjük a
lisztekkel és az olajjal. Sűrű tésztát kell kapnunk. Nokedliszaggatóval
forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Akkor van kész, ha a nokedli feljött
a víz tetejére. Leszűrjük, a gombapaprikással és tejföllel tálaljuk.
Tipp: ne keverjük túl a nokedli tésztáját, különben nagyon kemény
lesz.
Kifőztük Gasztromagazin
2014. november 03.
Hozzávalók
·
Hozzávalók 4 személyre, 20 x 25 cm-es sütőtálhoz
·
50 dkg brokkoli
·
20 dkg száraztészta (fodros kocka)
·
30 dkg darált sertéshús
·
1 közepes vöröshagyma
·
só
·
őrölt bors
·
4 dl tejszín (30%-os)
·
1 tömlős natúr sajtkrém
·
10 dkg mascarpone
·
1 evőkanál olaj
Elkészítés
1. A tésztát és a rózsáira szedett brokkolit
külön-külön fazékban, forrásban lévő, bő, sós vízben roppanósra főzzük,
leszűrjük és félretesszük. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre
dinszteljük, hozzátesszük a darált húst, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és
puhára pároljuk. A tejszínt összekeverjük a sajtkrémmel és a mascarponéval,
sózzuk, borsozzuk. A sütőtál aljára terítjük a tésztát, meglocsoljuk a
tejszínes szósz felével. Erre rakjuk a húst, majd a brokkolit. A tetejére
öntjük a maradék tejszínes szószt. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc
alatt készre sütjük.
Kifőztük Gasztromagazin
Brokkolis-csirkés tészta recept
2018. július 12.
Hozzávalók
·
Hozzávalók 2-3 adaghoz
·
20 dkg főtt penne tészta
·
25 dkg brokkoli
·
1 főtt csirke felsőcomb
·
1 szál újhagyma
·
kevés olaj
·
1 teáskanál morzsolt oregánó
·
1 evőkanál reszelt parmezán vagy más, intenzív ízű kemény sajt
·
1/2 dl tejszín
Elkészítés
1. Brokkolis-csirkés tészta recept
A brokkolit rózsáira szedjük és a mini
aprítóval finomra aprítjuk. Az újhagymát a zöld szárrésszel együtt
felkarikázzuk. A főtt csirkehúst egészen apróra daraboljuk. Serpenyőben kevés
olajat hevítünk és megsütjük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a brokkolit, a húst,
az oregánót, enyhén sózzuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. 5
perc után hozzáadjuk a tejszínt, a sajtot, és addig főzzük, amíg a brokkoli meg
nem puhul és a mártás be nem sűrűsödik. A tésztát falatnyi darabokra karikázzuk
és összeforgatjuk a csirkés brokkolival.
Tipp: az ételhez kiválóan megfelel a csirkehúslevesben főtt csirke felsőcomb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése