2020. december 22., kedd

Röszti gombával

 

Kifőztük Gasztromagazin

Röszti gombával

2013. február 22.

Röszti gombával

Hozzávalók

·         • 1 kg héjában főtt krumpli (lehetőleg másnapos)

·         • 50 dkg gomba

·         • 1 csokor petrezselyemzöld

·         • só

·         • őrölt bors

·         • olaj

Elkészítés

1.    A krumplit megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Két kávéskanál sóval és negyed kávéskanál borssal összekeverjük. Egy serpenyőben 1-2 evőkanálnyi étolajat hevítünk. A krumpliból két evőkanálnyi halmokat rakunk az olajba, a kanál hátával lelapítjuk őket, és kör formára igazítjuk. Miután a krumplikorong egyik oldala megpirult, lapátkanállal megfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is. (Vigyázat, csak egyszer fordítsuk meg, különben széteshet!)

Egy másik serpenyőben egy evőkanál olajat hevítünk. Beleszórjuk a nagyobb darabokra vágott gombát, és nagy lángon rázogatva pirítjuk, nem pároljuk. Amikor kezd barnulni, sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, még egyszer összeforgatjuk, aztán levesszük a tűzről. A rösztit a gombával tálaljuk.


Tipp: a krumplimasszát sütés előtt szinte bármivel ízesíthetjük. Keverhetünk bele apróra vágott fűszernövényeket, kis olajon üvegesre sütött vöröshagymát vagy/és zöldségféléket is. A gomba ízesítéséhez is választhatunk más fűszereket, például morzsolt kakukkfüvet vagy snidlinget. 

http://www.recept-oldal.hu/

 

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

 

 

 

 

 

 

A képen a következők lehetnek: étel

1db: energia:157kcal, szénhidrát:30g, zsír:3g

DUPLA élesztővel dolgoztam!!!!!

Bazsalikomos-tejszínes csirkemell recept

2018. augusztus 27.

Bazsalikomos-tejszínes csirkemell recept

Hozzávalók

·         Hozzávalók 4 személyre

·         50 dkg csirkemellfilé

·         2 dl tejszín

·         2 gerezd fokhagyma

·         friss vagy szárított bazsalikom

·        

·         őrölt bors

·         a sütéshez:

·         vaj

Elkészítés

1.    Bazsalikomos-tejszínes csirkemell recept

A húst megmossuk, lapjában vékony szeletekre vágjuk és kevés vajon minden oldalukat pirosra sütjük. Mindet tűzálló edénybe tesszük, leöntjük a tejszínnel, rászórjuk az aprított fokhagymát, meghintjük a fűszerekkel és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Kifőztük Gasztromagazin

Tönkölygombócos zöldségleves

2013. január 31.

Tönkölygombócos zöldségleves

Hozzávalók

·         6-8 személyre

·         a leveshez:

·         • 3 sárgarépa

·         • 2 petrezselyemgyökér

·         • 1 kis zellergumó

·         • 3 krumpli

·         • 1 póréhagyma

·         • 1 marék csicsóka

·         • 2-3 evőkanál olaj

·         • 1,5-2 l víz

·         • 2 dl (darált) lecsó

·         • 2 teáskanál só

·         • 1 kávéskanál őrölt kömény

·         • 1 evőkanál morzsolt majoránna

·         a gombóchoz:

·         • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

·         • 1 marék csíráztatott tönkölybúza

·         • 1 csapott teáskanál só

·         • 1 csapott teáskanál natúr vegamix

·         • 2 evőkanál olaj

·         • 2-2,5 dl víz

Elkészítés

1.    Először a gombócot készítjük el. Forrásig melegítjük a vizet. Közben összeaprítjuk 
a csíráztatott búzát, és a fűszerekkel meg az olajjal együtt a liszthez tesszük. Ráöntjük 
a forró vizet, és fakanállal összedolgozzuk. Sehol se maradjon száraz, de minél keményebb legyen a tészta. Eleinte soknak tűnhet a liszt, de aztán szépen összeáll. Félretesszük.

Meghámozzuk és kisebb falatnyi darabokra vágjuk a zöldséget; a pórét és a csicsókát különtesszük a többitől. 4-5 literes, vastag aljú fazékban fölmelegítjük az olajat, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta a répát, a gyökeret, a zellert és a krumplit. Fölengedjük a vízzel, beletesszük a lecsót, és fűszerezzük. Erős tűzön forrásig melegítjük, majd kis lángon, lefedve főzzük.

Közben kézzel átgyúrjuk a kihűlt gombóctésztát, majd féldiónyi gombócokat formázunk belőle, és tálcára gyűjtjük őket.

Amikor a fövő zöldség már érezhetően puhul, a levesbe tesszük a pórét és a csicsókát. Nagyobbra vesszük alatta a lángot, és amikor ismét felforr, belerakjuk a gombócot 
is. További 8-10 percig főzzük, valamivel tovább azt követően, hogy feljött a tetejére 
a gombóc. A végén szükség szerint utánaízesítjük, és azon melegében tálaljuk.

Tipp: a gombóchoz szükséges búzacsírát magunk is előállíthatjuk úgy, hogy 2 evő-kanálnyi csíráztatásra alkalmas tönkölybúzát 5-6 napig csíráztatunk. Ennek módjáról 
Kifőztük 2011/1. számában olvashatnak bővebben. Ebbe az ételbe azt a csírát 
is fölhasználhatjuk, amely már túl nagyra nőtt, levelet hajtott, ezért magában nem kívánatos. A lecsó eltevéséről a Kifőztük 2011/9. számából tudhatnak meg részleteket.

http://dulmina.blogspot.hu/

 

Kifőztük Gasztromagazin

Gombapaprikás tönkölynokedlivel

2015. augusztus 08.

Gombapaprikás tönkölynokedlivel

Hozzávalók

·         Hozzávalók 6 személyre

·         70 dkg csiperkegomba

·         30 dkg laskagomba

·         1 nagy vöröshagyma

·         1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt (elhagyható)

·         1-2 evőkanál tejföl

·         1-2 teáskanál őrölt pirospaprika

·        

·         őrölt bors

·         (olíva)olaj

·         a nokedlihez:

·         23 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

·         10 dkg fehér tönkölyliszt

·         1,6 dl tej

·         2 tojás

·         1 evőkanál (olíva)olaj

·        

·         a tálaláshoz: tejföl

Elkészítés

1.    Gombapaprikás teljes kiőrlésű tönkölynokedlivel

A gombát alaposan megmossuk, vékonyan felszeleteljük. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, 1/2 dl vizet, és lefedve 5 percig puhítjuk. Beletesszük a gombát, majd a saját levében, lefedve, néha megkeverve 15-20 perc alatt megpároljuk. Elvegyítjük a tejföllel. Ízlés szerint 1 evőkanálnyi lisztből rántást készíthetünk hozzá, és azzal sűríthetjük a gomba levét.
A nokedlihez a tojást a tejjel alaposan elkeverjük, majd elvegyítjük a lisztekkel és az olajjal. Sűrű tésztát kell kapnunk. Nokedliszaggatóval forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Akkor van kész, ha a nokedli feljött a víz tetejére. Leszűrjük, a gombapaprikással és tejföllel tálaljuk.

Tipp: ne keverjük túl a nokedli tésztáját, különben nagyon kemény lesz.

 

Kifőztük Gasztromagazin

Brokkolis rakott tészta

2014. november 03.

Brokkolis rakott tészta

Hozzávalók

·         Hozzávalók 4 személyre, 20 x 25 cm-es sütőtálhoz

·         50 dkg brokkoli

·         20 dkg száraztészta (fodros kocka)

·         30 dkg darált sertéshús

·         1 közepes vöröshagyma

·        

·         őrölt bors

·         4 dl tejszín (30%-os)

·         1 tömlős natúr sajtkrém

·         10 dkg mascarpone

·         1 evőkanál olaj

Elkészítés

1.    A tésztát és a rózsáira szedett brokkolit külön-külön fazékban, forrásban lévő, bő, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és félretesszük. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzátesszük a darált húst, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és puhára pároljuk. A tejszínt összekeverjük a sajtkrémmel és a mascarponéval, sózzuk, borsozzuk. A sütőtál aljára terítjük a tésztát, meglocsoljuk a tejszínes szósz felével. Erre rakjuk a húst, majd a brokkolit. A tetejére öntjük a maradék tejszínes szószt. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

 

Kifőztük Gasztromagazin

Brokkolis-csirkés tészta recept

2018. július 12.

Brokkolis-csirkés tészta recept

Hozzávalók

·         Hozzávalók 2-3 adaghoz

·         20 dkg főtt penne tészta

·         25 dkg brokkoli

·         1 főtt csirke felsőcomb

·         1 szál újhagyma

·         kevés olaj

·         1 teáskanál morzsolt oregánó

·         1 evőkanál reszelt parmezán vagy más, intenzív ízű kemény sajt

·         1/2 dl tejszín

Elkészítés

1.    Brokkolis-csirkés tészta recept

A brokkolit rózsáira szedjük és a mini aprítóval finomra aprítjuk. Az újhagymát a zöld szárrésszel együtt felkarikázzuk. A főtt csirkehúst egészen apróra daraboljuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk és megsütjük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a brokkolit, a húst, az oregánót, enyhén sózzuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. 5 perc után hozzáadjuk a tejszínt, a sajtot, és addig főzzük, amíg a brokkoli meg nem puhul és a mártás be nem sűrűsödik. A tésztát falatnyi darabokra karikázzuk és összeforgatjuk a csirkés brokkolival.

Tipp: az ételhez kiválóan megfelel a csirkehúslevesben főtt csirke felsőcomb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése