Brusszeli almatorta
-------------------------
250 g vaj
250 g cukor
5 tojas
5 g orolt fahej
60 g Kakaopor
150 g durvan felapritott mogyoro
5 g sutopor
300 g liszt
900 g megpucolt, kimagolt alma
130 ml rum (vagy almale)
sargabaracklekvar
...es egy jo nagy tal, en a legnagyobb salatas talat vettem elo.
Egy 26 cm atmeroju, 6 cm magas tortagyurut sutopapirra helyezunk (azt
meg egy tepsibe).
A nagyon puha vajat a cukorral jol felverjuk. Hozzaadjuk egyenkent a
tojasokat es a vegen meg 2 percig verjuk (erre nagyon jol jon egy
konyhagep, ami hosszabb ideig futhat).
Az almat felapritjuk, lehetoleg egyforma darabkakra (en 1szer
megreszeltem a nagyluku reszelon). Osszekeverjuk a rum/almale felevel es
legalabb 5 percig allni hagyjuk.
A lisztet a sutoporral egyutt egy naaagy talba szitaljuk. (Megj. kezzel
dolgozoknak: az eredeti receptben a vajat kavarjak a naagy talban, ebbe
teszik aztan bele a papirra szitalt lisztkevereket.) Hozzaadjuk a
fahejt, kakaoport, mogyorot es az ujjainkkal lazan osszekeverjuk.
A vaj-tojas-masszahoz hozzaadjuk a maradek rumot/almalevet es roviden
elkeverjuk. Most az egeszet hozzaadjuk a lisztkeverekhez, egy kanallal
lazan-ovatosan addig forgatjuk, amig a lisztbol nem latszik ki semmi (ez
a muffin-elv: nem eroteljesen egyenletes masszava kavarni, hanem csak
epp osszekutyulni ameddig osszeall).
A felapritott almat hozzaadjuk, ovatosan osszekutyuljuk. A kesz masszat
beleontjuk a tortagyurube, tetejet lesimitjuk. 180 fokon (en
legkavarassal kb. 165-re allitottam) kb. 1 ora 10 percig sutjuk.
Miutan kihult, a tetejet felforrositott es simara kavart lekvarral
kenjuk be es ha meg van idonk/turelmunk, az oldalara/tetejere meg
felapritott mogyorot is szorhatunk. De enelkul is elkel...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése