2020. december 19., szombat

Brusszeli almatorta

 Brusszeli almatorta

-------------------------


250 g vaj

250 g cukor

5 tojas

5 g orolt fahej

60 g Kakaopor

150 g durvan felapritott mogyoro

5 g sutopor

300 g liszt

900 g megpucolt, kimagolt alma

130 ml rum (vagy almale)

sargabaracklekvar


...es egy jo nagy tal, en a legnagyobb salatas talat vettem elo.


Egy 26 cm atmeroju, 6 cm magas tortagyurut sutopapirra helyezunk (azt

meg egy tepsibe).


A nagyon puha vajat a cukorral jol felverjuk. Hozzaadjuk egyenkent a

tojasokat es a vegen meg 2 percig verjuk (erre nagyon jol jon egy

konyhagep, ami hosszabb ideig futhat).


Az almat felapritjuk, lehetoleg egyforma darabkakra (en 1szer

megreszeltem a nagyluku reszelon). Osszekeverjuk a rum/almale felevel es

legalabb 5 percig allni hagyjuk.


A lisztet a sutoporral egyutt egy naaagy talba szitaljuk. (Megj. kezzel

dolgozoknak: az eredeti receptben a vajat kavarjak a naagy talban, ebbe

teszik aztan bele a papirra szitalt lisztkevereket.) Hozzaadjuk a

fahejt, kakaoport, mogyorot es az ujjainkkal lazan osszekeverjuk.

A vaj-tojas-masszahoz hozzaadjuk a maradek rumot/almalevet es roviden

elkeverjuk. Most az egeszet hozzaadjuk a lisztkeverekhez, egy kanallal

lazan-ovatosan addig forgatjuk, amig a lisztbol nem latszik ki semmi (ez

a muffin-elv: nem eroteljesen egyenletes masszava kavarni, hanem csak

epp osszekutyulni ameddig osszeall).


A felapritott almat hozzaadjuk, ovatosan osszekutyuljuk. A kesz masszat

beleontjuk a tortagyurube, tetejet lesimitjuk. 180 fokon (en

legkavarassal kb. 165-re allitottam) kb. 1 ora 10 percig sutjuk.


Miutan kihult, a tetejet felforrositott es simara kavart lekvarral

kenjuk be es ha meg van idonk/turelmunk, az oldalara/tetejere meg

felapritott mogyorot is szorhatunk. De enelkul is elkel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése