2021. december 16., csütörtök

Anyukám bejglijj

 

Anyukám bejglijje, 14 éve sütöm. Tudom, nem olyan mint a profiké, de nincs szívem változtatni, mert így szereti a családom, sőt még anyósom is. Külön örül, mikor karácsonykor nálam ehet bejglit. A lényeg pedig, hogy nagyon finom, krémes, még egy hét múlva is, persze, ha marad! :) Anyukámnál szokott mert ő egyedül van rá.


Hozzávalók:

  • 56 dkg sima liszt
  • 21 dkg vaj vagy margarin
  • 6 dkg porcukor,
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tojás a kenéshez
  1. A vajat a liszttel, cukorral, élesztővel szétmorzsoljuk, majd a 2 dl tejjel összegyúrjuk.
  2. Négy részre osztjuk majd letakarva 1/2 órát hűvös helyen pihentetjük.
  3. Ezalatt a fél óra alatt főzzük meg a töltelékeket.

IÓS TÖLTELÉK:

  • 25 dkg darált dióbél
  • 25 dkg porcukor
  • 1 ek. baracklekvár
  • 1 ek. méz
  • 10 dkg mézeskalács (ha nincs akkor  háztartási keksz + 1 ek. méz)
  • reszelt citromhéj
  • kb. 1 dl tej

Ezeket összefőzzük, ha túl sűrű még rakjunk hozzá forró tejet, ha híg akkor lefőzzük, hogy kenhető legyen.

MÁKOS TÖLTELÉK:

  • 25 dk mák
  • 25 dkg kristálycukor (lehet porcukor is)
  • 1 ek. barack lekvár
  • 1 ek. méz
  • 10 dkg mézeskalács (ha nincs akkor háztartási keksz + 1 ek. méz)
  • kb. 1 dl tej

Ha kristálycukrot használunk együtt daráljuk le a mákkal!

  1. Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, kettőt mákkal, kettőt dióval megtöltünk, felcsavarjuk majd egymás mellé tesszük a tepsibe,
  2. A tojássárgával megkenjük és 20 perc hűvös helyen történő pihentetés után a fehérjével is lekenjük, majd újabb 20 percet pihentetjük és sütjük, vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük és másnap reggel sütjük. Ne takarjuk le mert beleragad a tésztába a ruha.
  3. Reggel néhány helyen vékony tűvel megszurkáljuk és bemelegített sütőben 180 fokon, 45 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Párizsis csiga

Párizsis csiga

Nagyon olcsó

·  Hozzávalók:

A tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 0,5 liter tej
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl olaj
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 0,5 kg reszelt párizsi
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 2 kávéskanál tejföl

A tetejét lekenni:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kinyújtjuk, majd megkenjük tejföllel és megszórjuk a párizsival és reszelt sajttal.

Feltekerjük a tésztát, mintha kakaós csiga lenne, szeletekre vágjuk és tepsibe rakjuk. 30 percet kelesztjük.

A tetejét megkenjük sós, felvert tojással, majd készre sütjük előmelegített sütőben.

 

Őszibarack süti

Hozzávalók:      Tészta:

  • 70 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg zsír
  • 30 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 cs sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • A kisült tészta kikapart belseje
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dkg cukor
  • 1 dkg kakaópor
  • 3 ek Extra Jam (baracklekvár)
  • rum aroma ízlés szerint
  • 1 vaníliás cukor
  • kb 2 dl tej

A díszítéshez:                  1 kis üveg vérnarancs aroma      1 tojásfehérje

A forgatáshoz:   kristálycukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és tejet is, melyből egy sima tésztát gyúrunk.

A tésztát egy órát pihentessük hűtőben, majd formázzunk dió nagyságú gömböket, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt világosra sütjük.

Még melegen kaparjuk ki a belsejét!

A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a por – és vaníliás cukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt, a rum aromát is, végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. A tölteléket fél órára hűtőbe tesszük, majd tölthetjük is a tésztát.

A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel ragasszuk össze két félgömböt.

A vérnarancs aromát egy tálba öntjük és foltokban megkenjük a barack felületét.

Utána tojásfehérjével kenjük le és kristálycukorba forgatjuk azon pillanatban.

Őszibarack süti

 A tökéletes csokimáz hozzávalói

  • 1,5 dl víz
  • 20 dkg + 2 ek. cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 4 ek. holland kakaópor
  • fél cs. zselatin

Így készítsd el a tökéletes csokimázat

cikk képKarácsonyi csoki házilag Kapcsolódó

A vízből 1 evőkanálnyit tégy félre. A többihez keverd a kakaóport, a tejszínt és a cukrot. Lassú tűzön, nagyjából 20 percig folyamatos kevergetés mellett főzd, amíg kissé sűrűsödni kezd. Vedd le a tűzről. Közben egy másik edényben a félretett vízben keverd el a maradék cukort, a zselatint pedig csak szórd bele. Hagyd 5 percig pihenni. A tűzről levett csoki tortamázban csomómentesen keverd el a zselatinos vizet. Majd gyors mozdulatokkal keverd még legalább 1 percig. A cca. 70 fokosra lehűlt csokimázat egyenletesen oszd el a karácsonyi sütemények, torták

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése