2021. december 16., csütörtök

Lekváros bukta

 

Az igazán finom lekváros bukta két dolgon múlik: az omlós, foszlós tésztán és a tölteléken.   Arra figyelj, hogy közel azonos méretű buktákat készíts, mert csak úgy sülnek meg egyformán, és akkor lesznek mind igazán finomak.

Lekváros bukta     Elkészítés ideje:  Két és fél óra.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt - búza- és rétesliszt fele-fele arányban
  • 20 dkg vaj
  • 4 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 csapott evőkanálnyi cukor
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

Elkészítés menete:

Mivel kelt tésztával kell majd dolgoznod, az első lépés, miután kimérted a hozzávalókat, az legyen, hogy felfuttatod a tejben az élesztőt. Ehhez keverd el a tejben a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és tedd így meleg helyre - a sütő 50 fokra melegítve kifejezetten alkalmas hely az ilyesmire.

Amíg felfut, a vaj felét olvaszd fel. A lisztet tedd egy tálkába, üsd bele a tojást, öntsd bele a megolvasztott vajat, add hozzá a sót és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd össze az egészet jó alaposan, addig, amíg el nem válik a tál falától. Ha ez megvan, fedd le laza szövésű konyharuhával, és tedd meleg helyre kelni, legalább egy órára, félidőben pedig egyszer gyúrd át alaposan. Miután ez letelt, nyújtsd akkorára a tésztát, amekkora tepsiben készíted majd, és vágd egységes méretű négyzetekre vagy téglalapokra. Ha ezzel megvagy, a kiválasztott töltelékből tégy mindegyikre egy közepes mennyiségű adagot, majd tekerd fel őket, aztán mehetnek a tepsibe.

 

A maradék vajat olvaszd fel és minden nyers buktát kenj meg vele. Tedd újra meleg helyre őket, majd ha a sütő felmelegedett 180 fokra, dugd be a buktákkal megrakott tepsit, és süsd aranybarnára az édességet. 

 

Lángos házilag     Elkészítés ideje:  70 perc.

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 2 pohár kefir
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • sajt
  • tejföl
  • fokhagyma
  • cukor
  • só, olaj

Elkészítés menete:

Egy bögrében melegítsd langyosra a tejet, tégy bele egy kanálnyi cukrot, keverd el benne, majd add hozzá az élesztőt. Ha már kezd habosodni, egy tálba szórd bele a lisztet, képezz a közepén egy kis mélyedést, és oda öntsd bele. Ezután a kefirrel és a tojásokkal keverd az egészet simára. Fedd le, és tedd meleg helyre, ahol megkelhet. Végy elő egy gyúródeszkát, és ha már megkelt a tészta, nyújtsd ki rajta.

Azután tenyérnyi nagyságú darabokat vágj ki belőle, nyújtsd kézzel nagyon vékonyra, majd forró olajban süsd ki őket. Ha ezzel megvagy, már csak a fokhagymás szószt kell elkészítened olaj és zúzott fokhagyma keverékéből, valamint a sajtot lereszelned, és már fel is idézheted a strandolások hangulatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése