2021. december 16., csütörtök

Sertéskaraj pármai módra

 

Sertéskaraj pármai módra

Hozzávalók:

  • 6 szelet sertéskaraj        őrölt bors     olaj a sütéshez     20 dkg rizs     6 db kisebb tojás   20 dkg reszelt sajt
  • Citromkarika     petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben étolajat hevítünk, a húsok mindkét oldalát átsütjük, papírtörlőre szedjük.
2. A rizst sós vízben megfőzzük, majd 1 evőkanál olajjal összekeverjük.
3. Egy nagyobb tepsit olajjal vagy vajjal kikenünk, a hússzeleteket beletesszük. A húsokra rizst halmozunk, a közepébe fészket készítünk, 1-1 db tojást ütünk bele, a tojást egy kicsit meghintjük sóval. Körberakjuk reszelt sajttal, és 180 fokra melegített sütőben addig sütjük, míg a tojásfehérje megsül, de a sárgája folyékony marad (kb. 15-20 perc).
4. A megsült ételt egyenként egy húslapáttal alá nyúlva tányérra rendezzük. Citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítjük.

Megjegyzés:

Az étel vendég fogadásra is kiválóan alkalmas. Előtte való nap is elkészíthetjük, és már csak a sütőbe kell tolni, és kész a finom ebéd. Sertéslapockából, tarjából is kiváló!

Pehelykönnyű burgonyás pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg zsír vagy vaj
  • 30 dkg főtt áttört burgonya
  • 2 dkg élesztő
  • 2 kávéskanál cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 + 1/2 tojás
  • 1 dkg só
  • A pogácsák lekenéséhez:
  • 1/2 felvert tojás
  • pici pirospaprika

Elkészítés:

A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.
Az utolsó hajtogatás után 3 cm vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát paprikás tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük
.

Szakállas pogácsa sajtkrémmel

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 csipet pirospaprika
  • 1 kávéskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 20 dkg trappista sajt reszelve
  • 1 dkg élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • A töltelékhez:     10 dkg vaj        4 db natúr kockasajt        pici só

Elkészítés:

A tejfölt, a sót, a pirospaprikát, 2 tojássárgáját és 5 dkg reszelt sajtot összekeverünk. Az élesztőt kevés tejben megkelesztjük.
A vajat a liszttel elmorzsoljuk. Mindezt összedolgozzuk, és 1 órán át pihenni hagyjuk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben, kikent sütőlapon készre sütjük.
A krém hozzávalóit habosra keverjük, és 2-2 pogácsát összeragasztunk vele, majd reszelt sajtban megforgatjuk.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése