2021. december 16., csütörtök

Zöldbab nyersen

 

Zöldbab nyersen

1 kg bab * 1 evőkanál só, 2 evőkanál olaj

A zöldbabot szálkátlanítjuk, megmossuk. Kilónként egy evőkanál sóval lesózzuk, majd legalább 1 órát állni hagyjuk. Felforralt és kihűlt vízzel felöntjük az üvegekbe tett egész babokat, minden üveg tetejére annyi olajat teszünk, hogy éppen betakarja a babot. A lekötő papírok közé nátrium benzoátot teszünk. Télen a levével együtt lehet felhasználni. Elkészítése, mint a nyers zöldbabé.

A zöldbab és a tök is sok helyet foglal el a fagyasztóban, az üvegben eltevés ezen a helyzeten könnyít.

 

hozzávalók / 4 adag    8 db 720ml-es üveghez

  • 6 kg zöldbab (kb, pl bodor)
  • 2 kk (asztali / üveg)
  • 1 ek ecet (10%-os / üveg)
  • 5.5 l víz (kb)

Ajánlat Natúr állapotban is lehet készíteni, kitűnő alap a rakott zöldbabhoz. Amennyiben ízesítjük sóval, ecettel ízlés szerint, akkor már nem sok dolgunk marad egy finom zöldbableves elkészítéséhez. A 18 üveget általában felesben készítem, így bármilyen zöldbabos receptet elkészíthetek belőle.

elkészítés

  1. A zöldbabot megmossuk, a végeit levágjuk, tetszés szerint felaprítjuk.
  2. Üvegekbe tesszük a háromnegyedéig, mert a hőkezelés során a bab "gázosodhat".
  3. Felöntjük vízzel, beletesszük a sót és ecetet, majd fémkupakokkal légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  4. Befőzőautomatába tesszük, két sorban fér el 18 üveg, majd "kochen" fokozaton 120 percig kidunsztoljuk.
  5. Ahogy lejárt a program, tehetjük a polcra. Egész évben bármikor fogyasztható.

 

Zöldbab télire   

 

Én a zöldbabot télire úgy csinálom, hogy megmosás után elvágom kb. 2 cm-es darabokra, ( de egészben is lehetne), majd sós vízben puhára főzöm. Szűrőkanállal kiszedem, lecsurgatom a levét. Utána a babot üvegekbe rakom. A visszamaradt levet gyengén megecetezem, ráöntöm a babra. Folpack fóliát teszek az üveg tetejére, arra egy pici szalicilt szórok, majd légmentesen lezárom csavaros tetővel, és utána 20 percig fazékban gőzölöm a forró vízben. A gőzölgő fazékban hagyom kihűlni. Télen az elkészítésnél a felhígított rántást adom hozzá.

 

 

 

Zöldbab üvegben télire

Hozzávalók:

Elkészítés:

3 kg zöldbab,
3 liter víz,
2 ek só,
citromsav, szalicil

 

 



A megtisztított, feldarabolt, hibátlan, zsenge zöldbabot beletesszük 3 liter forrásban levő vízbe, amibe 2 evőkanál sót keverünk, és 2-3 percig főzzük.
Végül belekeverünk egy fél mokkáskanálnyi citromsavat, és forrón üvegekbe töltjük.
Ha marad bab, kisikálhatunk egy kisebb üveget is, vagy lehet belőle kisadag leveske.
Az üvegek tetejére egy-egy késhegynyi szalicilt szórunk, és lezárjuk. Szárazdunsztban tartjuk 2 napig, míg ki nem hűl teljesen.

Mit tegyek, ha nincs szalicil?


Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.

Zöldségek sós lében

A különböző zöldségeket – zöldbabot, zöldborsót, karfiolt, kel­bimbót, sárgarépát – tisztítás után, ha kell, feldaraboljuk, majd egy kevés enyhén sós vízben (1 liter vízhez 1 evőkanál sót szá­mítva) megfőzzük. Ezután üvegekbe töltjük, és a főzővizet forrón rászűrjük. A tetejére tartósító helyett egy kevés olajat vagy ol­vasztott zsírt öntünk. Lekötve, szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

 

 

Téli kovászos uborka

Közepes és közepesnél kisebb uborkákat alaposan megtisztítunk, végeit levágjuk, és húsát éles késsel bevagdaljuk. Üvegekbe rakjuk.

Egy 5 literes üvegbe 1 kiskanál köménymagot, 1 csomag kaprot, 6-8 szem fekete borsot, 3  babérlevelet, 2 szem szegfűborsot, 2 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál mustármagot, 3  evőkanálnyi sót, 10-15 dekagramm cukrot teszünk és az üvegek nyakáig langyos vízzel megtöltjük. Fél szeletnyi kenyeret gézbe csomagolunk és az uborka tetejére fektetjük. Ezután az üvegeket szinültig megtöltjük és lekötjük. 5-6 napig napon érleljük, majd a gézbe csomagolt kenyeret kivesszük. Egy kiskanál tartósítót, és 1 mokkáskanál bórként szórunk a tetejére, majd lekötjük. Nem kell hűtőben tárolni, mert nem romlik meg, télire is eltartható. A leve ugyan zavaros, de ez nem befolyásolja a kitűnő ízét, amelyet eddig csak nyáron élvezhettünk.

 

Savanyúság eltevése egyszerűen

Azonnal leköthető, gőzölni nem kell. Hozzávalók: egy  ötliteres üvegre  5 dl ecet,  5 dkg só,  25 dkg cukor,  egy fél csomag    szalicil, paprika, zöldparadicsom, uborka.  Összekeverjük a hozzávalókat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy az üvegbe rakott uborkát vagy paprikát vagy zöldparadicsomot ellepje. Azonnal leköthető, gőzölni nem kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése