A zöldbabot szálkátlanítjuk, megmossuk. Kilónként egy evőkanál sóval
lesózzuk, majd legalább 1 órát állni hagyjuk. Felforralt és kihűlt
vízzel felöntjük az üvegekbe tett egész babokat, minden üveg tetejére annyi
olajat teszünk, hogy éppen betakarja a babot. A lekötő papírok közé nátrium
benzoátot teszünk. Télen a levével együtt lehet felhasználni. Elkészítése, mint
a nyers zöldbabé.
A zöldbab és a tök is sok helyet foglal el a fagyasztóban, az üvegben
eltevés ezen a helyzeten könnyít.
hozzávalók / 4 adag 8 db 720ml-es
üveghez
Ajánlat Natúr állapotban is lehet
készíteni, kitűnő alap a rakott zöldbabhoz. Amennyiben ízesítjük sóval, ecettel
ízlés szerint, akkor már nem sok dolgunk marad egy finom zöldbableves
elkészítéséhez. A 18 üveget általában felesben készítem, így bármilyen zöldbabos
receptet elkészíthetek belőle.
elkészítés
- A zöldbabot megmossuk, a
végeit levágjuk, tetszés szerint felaprítjuk.
- Üvegekbe tesszük a
háromnegyedéig, mert a hőkezelés során a bab "gázosodhat".
- Felöntjük vízzel,
beletesszük a sót és ecetet, majd fémkupakokkal légmentesen lezárjuk az
üvegeket.
- Befőzőautomatába tesszük,
két sorban fér el 18 üveg, majd "kochen" fokozaton 120 percig
kidunsztoljuk.
- Ahogy lejárt a program,
tehetjük a polcra. Egész évben bármikor fogyasztható.
Zöldbab télire
Én
a zöldbabot télire úgy csinálom, hogy megmosás után elvágom kb. 2 cm-es
darabokra, ( de egészben is lehetne), majd sós vízben puhára főzöm.
Szűrőkanállal kiszedem, lecsurgatom a levét. Utána a babot üvegekbe rakom. A
visszamaradt levet gyengén megecetezem, ráöntöm a babra. Folpack fóliát teszek
az üveg tetejére, arra egy pici szalicilt szórok, majd légmentesen lezárom
csavaros tetővel, és utána 20 percig fazékban gőzölöm a forró vízben. A gőzölgő
fazékban hagyom kihűlni. Télen az elkészítésnél a felhígított rántást adom
hozzá.
Zöldbab üvegben télire
Hozzávalók: |
Elkészítés: |
|
A megtisztított, feldarabolt, hibátlan, zsenge zöldbabot beletesszük Mit tegyek, ha nincs szalicil?
|
Zöldségek sós lében
A különböző zöldségeket – zöldbabot, zöldborsót, karfiolt, kelbimbót,
sárgarépát – tisztítás után, ha kell, feldaraboljuk, majd egy kevés enyhén sós
vízben (
Téli kovászos uborka
Közepes és közepesnél kisebb uborkákat alaposan megtisztítunk, végeit
levágjuk, és húsát éles késsel bevagdaljuk. Üvegekbe rakjuk.
Egy 5 literes üvegbe 1 kiskanál köménymagot, 1 csomag kaprot, 6-8 szem
fekete borsot, 3 babérlevelet, 2 szem szegfűborsot, 2 gerezd fokhagymát,
1 evőkanál mustármagot, 3 evőkanálnyi sót, 10-15 dekagramm cukrot teszünk
és az üvegek nyakáig langyos vízzel megtöltjük. Fél szeletnyi kenyeret gézbe
csomagolunk és az uborka tetejére fektetjük. Ezután az üvegeket szinültig
megtöltjük és lekötjük. 5-6 napig napon érleljük, majd a gézbe csomagolt
kenyeret kivesszük. Egy kiskanál tartósítót, és 1 mokkáskanál bórként szórunk a
tetejére, majd lekötjük. Nem kell hűtőben tárolni, mert nem romlik meg, télire is
eltartható. A leve ugyan zavaros, de ez nem befolyásolja a kitűnő ízét, amelyet
eddig csak nyáron élvezhettünk.
Savanyúság eltevése
egyszerűen
Azonnal leköthető, gőzölni nem kell. Hozzávalók: egy ötliteres
üvegre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése