2021. december 16., csütörtök

Töltött hús

 

Töltött hús

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésdagadó
  • olaj

A töltelékhez:

  • 4 szikkadt zsemle
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma lereszelve
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • apróra vágott petrezselyemlevél
  • bors
  • pirospaprika
  • ételízesítő

Tedd egy tálba a szikkadt zsemlét, és engedj rá langyos vizet, hogy ellepje. Egy másik tálba tedd a többi hozzávalót. Amikor a szikkadt zsemle elázott, tépd félbe, nyomkodd ki, és szétmorzsolva tedd át a másik tálba. Dolgozd el a kezeddel az egészet, hogy mindenhova kerüljön fűszer és tojás is.
A dagadót mosd meg, sózd be. Középen egy késsel vágj bele lyukat, és a tölteléket tedd a hús köze-pébe, a végét szúrd össze, vagy cérnával varrd össze. Tedd kiolajozott tepsibe. Alufóliával fedd le, és közepes lángon süsd másfél órát, utána pedig fél óra alatt pirítsd meg.

Borban sült töltött hús

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli karaj
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1,5 dl étolaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg csirkemáj
  • 3 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1 zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • ételízesítő
  • bors

A töltelékhez való három tojást főzd keményre. A húst szeleteld fel, szórd meg egy kevés ételízesítővel, és rakd félre. Vágd apróra a hozzávalókat. A hagymát pirítsd meg, add hozzá a májat, a petrezselymet, az ételízesítőt, a borsot, a paprikát, majd párold meg az egészet. Hűtsd ki, add hozzá a villával összetört tojásokat, a tejbe áztatott zsemlét, és jó alaposan dolgozd össze.

A hússzeletekre tegyél tölteléket, majd kétoldalt kicsit behajtva tekerd fel őket. Tedd őket szorosan egymás mellé egy tepsibe, borsozd meg, majd öntsd rájuk a bor és étolaj keverékét. Takard le alufóliával, de szúrd ki néhány helyen. 170 fokos sütőben süsd, míg a bor elpárolog, és sűrű szaft marad utána. A fóliát szedd le, és pirítsd meg a húsok tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése