2021. december 16., csütörtök

Bögrés diós szelet húsvétra

 

Bögrés diós szelet húsvétra

hozzávalók:
3 tojás
1 bögre cukor
1 bögre darált dió
1 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál méz
2-3 bögre liszt (amennyit felvesz)
(2,5 dl-s bögrét használunk a hozzávalók kiméréséhez

a krémhez:

 

1 liter tej
15 dkg darált dió
4 evőkanál kakaó
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
25 dkg vaj
3 evőkanál Nutella

a tetejére:
reszelt csokoládé
darált dió

Elkészítése:
A tojást a cukorral elkeverjük, majd az összes többi hozzávalót beletesszük, és robotgéppel összekavarjuk. A lisztet lassanként adagoljuk hozzá, csak annyit, amennyit felvesz, mert nyújtható tésztát kell kapnunk.

A tésztát 4 adagra osztjuk, vajjal megkent tepsi hátulján kinyújtjuk és 180 fokos világosbarnára sütjük.

Megcsináljuk a krémet: a cukrot, a kakaót és a lisztet egy edénybe tesszük, a tejet hozzáöntjük és csomómentesre kavarjuk. Lassú tűzön besűrűsödésig főzzük, majd kihűtjük. Amikor már csak langyos, hozzákavarjuk a Nutellát és a darált diót. A vajat kikavarjuk és a kihűtött krémet hozzákanalazzuk. A lapokat megkenjük a krémmel, a tetejét is bevonjuk vele.

Csokoládéreszelékkel és darált dióval díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.

Bögrés diós szelet húsvétra

Tepsis raffaello, a gyors, elronthatatlan desszert

hozzávalók

A tésztához
6 tojás fehérje
25 dkg porcukor
10 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék

A krémhez
6 tojás sárgája
8 dl tej
20 dkg cukor
2 csomag vanília ízű főzős pudingpor
25 dkg vaj

A tetejére
5 dkg kókuszreszelék (a tepsi kb. egy A/4-es papír méretének (30 x 20 cm) felel meg)

Elkészítése

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként a cukrot is hozzáadjuk. A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 20 percig sütjük. (180 fok, 10 perc). Ne süssük túl, ha a beleszúrt késhegyre vagy hurkapálcára már nem tapad, kész.

A tojássárgákat a pudingporral, 1dl tejjel és a fele cukorral simára keverjük, majd a többi tejhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Ügyeljünk, hogy nehogy leégjen! A margarint a maradék cukorral habosra keverjük. A teljesen kihűlt pudingot beledolgozzuk, majd a már ugyancsak hideg tésztára kenjük.

A tetejét kókuszreszelékkel meghintjük.Hűtőben/hideg helyen kicsit dermedni hagyjuk, majd kisebb kockákra vágva kínáljuk.

 

Citromkrémes kényeztetés, sütés nélkül! Filléres finomság!

Hozzávalók

  • 25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta
  • 2 citrom
  • 0.5 liter tejföl
  • 0.5 liter tejszín
  • 12 kávéskanál kristálycukor
  • 1 csomag vanílíáscukor

A tejfölt habosra keverjük a vaníliás cukorral és a kristálycukorral, a citromok reszelt héjával és levével. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe.

Egy jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, ismét egy sor piskóta következik, és a végén a megmaradt citromos krémet rásimítjuk. Citromdarabkákkal ízlés szerint díszítjük.

citromos_babapiskota

 

Vásárhelyi perec

1 kg liszt
40dkg Ráma margarin
3 tojás
4 dl , 2 pohár tejföl
1 evőkanál só
1 dl tej
4dkg élesztő

Az élesztőt megfuttatjuk az 1 dl tejben.
A többi hozzávalóhoz adjuk és összedagasztjuk.
Közepes kemény tésztát készítünk.
4-5 percig pihentetjük és kettő milliméter vastagra nyújtsuk, majd kiszaggatjuk.
Tepsibe rakjuk és megkenjük tojással.
Forró sütőbe sütjük. 200 fokon, szép pirosra.
Finom ropogós lesz a perecünk. Sokáig eltartható!

     

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése