2021. december 16., csütörtök

Bögrés lángos dagasztás nélkül

 

Bögrés lángos dagasztás nélkül

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
– 5 bögre liszt
– 1 csomag porélesztő (7 g)
– másfél bögre natúr joghurt (3 és fél dl), ha valami hígabb fajtával dolgozunk, akkor abból lehet, hogy valamivel több kell
– 2 tojás
– 2 teáskanál só
– 3-4 evőkanál langyos víz
– olaj a sütéshez

Elkészítése:

És a hamisítatlan strandhangulatot idéző fokhagymás kencéhez négy gerezd fokhagymát, négy evőkanál olajat, egy púpos mokkáskanál sót és három-négy evőkanál vizet keverünk össze. Ezzel kenjünk majd meg a kisült lángosokat

Elkészítése:

1. Kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt.
2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd egy villával nagyjából összeállítjuk a tésztát. Ezután kézzel összegyúrjuk.
4. Hagyjuk meleg helyen megkelni.
5. Ezután kisebb, nem egészen öklömnyi bucikat szaggatunk belőle, kicsit meggömbölyítjük őket, majd hagyjuk őket ismét kelni, míg fel nem dagadnak (tizenöt-húsz perc).
6. Egy fazékban olajat hevítünk.
7. Egy lapos tányért bekenünk étolajjal, majd beleteszünk egy bucit, széthúzgáljuk, és már mehet is az első lángosunk a forró olajba, ahol mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Ha túl hirtelen sül, akkor vegyünk vissza a hőfokon.

 

Bögrés vattasüti

Ez egy hipp-hopp finomság ismét, a férjem névnapjára készült, a kollégáinak vitte a munkahelyére. Hihetetlenül, puha, laza tésztája van, a tetején pedig egy vaníliapudingos réteg, rajta vajjal és cukorral pirított kókusz. Fenomenális, abbahagyhatatlan…            A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók a tésztához:
– két és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
– egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
– bő fél bögre étolaj (1,5 dl)
– egyharmad bögre szódavíz (1 dl)
– 4 tojás
– 1 csomag sütőpor (12 g)

A pudingos réteghez:
– 2 bögre 2,8%-os tej (fél liter)     – 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)    – negyed bögre kristálycukor (4 dkg)

A pirított kókuszhoz:
– 10 dkg vaj     – fél bögre kristálycukor (8 dkg)       – 1 csomag kókuszreszelék (10dkg)

Elkészítése:
1. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd az összes többi hozzávalóval elkeverjük.
2. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, majd 180 fokon alul-felül sütés programon húsz-huszonöt perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk!
3. Míg a piskóta egy picit hűl, addig elkészítjük a pudingot a szokásos eljárással. Mikor elkészül, akkor szépen ráöntjük a tésztára, és egyenletesen elsimítjuk rajta.
4. Ezután egy serpenyőben vagy kisebb lábasban közepes hőfokon aranybarnára pirítjuk a kókuszt a vajjal és a cukorral. Folyamatosan kevergessük!
5. A kész pirított kókuszt szórjuk egy kanál segítségével a süteményre, és igazgassuk el úgy, hogy mindenhol szépen befedje a tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése