2021. december 16., csütörtök

Rakott karfiol 60 perc 4 adag haladó

 

Rakott karfiol 60 perc 4 adag haladó

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A karfiolt sós cukros vízben roppanósra főzzük, a levét leszűrjük.Olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát,a lereszelt fokhagymát,és a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, és kevés víz hozzáadásával fedő alatt megpároljuk.
  2. Elkészítjüka besamelmártást. A margarint pezsdülésig forrósítjuk, a liszttel együtt kb 2 percig pirítjuk, felengedjük a forró tejjel, és lassú tűzön krémmé keverjük. A tejfölt a tojással,a reszelt sajttal, és a még meleg mártással együtt simára keverjük.
  3. A megfőtt karfiol felét tűzálló tálba helyezzük, a darált húst egyenletesen elosztjuk rajta, a karfiol másik felével beborítjuk, majd a mártással meglocsoljuk.180 fokon sütjük.

Rakott karfiol kolbásszal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A karfiolt rózsáira szedjük és lobogó vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük.
  2. A rizst megfőzzük úgy, hogy a vízbe 1 teáskanál Knorr delikátot teszünk. Amikor megpuhult leszűrjük.
  3. A kolbászt felszeleteljük és 2 perc alatt olajon megsütjük.
  4. Egy tűzálló üvegtálba kevés olajat öntünk, rátesszük a rizst, erre a kolbászt, a kolbász tetejére a karfiolt. 2 tojást felverünk, hozzáadjuk a tejfölt, majd jól összekeverjük és ráöntjük a karfiolra. A tetejét megszórjuk Knorr delikáttal és 200 fokon, fél óra alatt megsütjük.

Sajtos rakott karfiol

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. A rizst szintén sós vízben főzzük meg.
  2. A megtisztított vöröshagymát apró kockára vágjuk és olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, a leveskockákat, a babérlevelet és a pirospaprikát. Belekeverjük a darált húst és felöntjük 1,5 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul és a lé nagy része el nem fő.
  3. Ezután a darált húshoz keverjük a rizst.
  4. Egy teflon tepsibe tesszük a főtt karfiolt, rákanalazzuk a rizses darált hús felét, megszórjuk a reszelt sajt felével, majd rátesszük a maradék rizses húst.
  5. A tetején elkenjük a tejfölt és rászórjuk a maradék reszelt sajtot.
  6. 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kisebb karfiol
  • 4-5 szelet sonka
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 1 egész tojás
  • bors vagy borsikafű
  • szerecsendió
  • ételízesítő
  • 2 ek tejföl
  • vaj

ajánlat   A sajt bármilyen lehet, ami éppen akad, vagy amihez kedvünk van (Gouda, Chedar, Trappista, Edami, Mozzarella, stb.). A sóval csak csínján, hisz a sonka és a sajt is sós, és a zöldséget is (a Vegeta miatt) sós vízben főztük. Tálalhatjuk magában de tejföllel, mustárral vagy ketchuppal is finom.    Száraz fehérbor vagy sör passzol hozzá.

elkészítés

  1. A karfiolt rózsáira szedjük és alaposan megmossuk, majd ételízesítős vízben megfőzzük.
  2. A sonkát kisebb kockákra vágjuk.
  3. Leszűrjük a karfiolt, összekeverjük a tejföllel, a fűszerekkel és a sonkakockákkal (nem baj, ha a karfiolrózsák nem maradnak egyben).
  4. Ha már nem forró a massza, alaposan beledolgozzuk a tojást is.
  5. A keveréket kivajazott hőálló tálba tesszük, és a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

hozzávalók / 4 adag

elkészítés

  1. Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is.
  2. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük.
  3. Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt.
  4. Kb 20 percig sütjük, 175°c-on.
  5. A legvégére már csak a tálalás marad.

hozzávalók / 4 adag

elkészítés

  1. A karfiolt rózsákra szedjük, megmossuk, és feltesszük főni sós vízben.
  2. A hagymát apróra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a darált húst, és pár percig pirítjuk, majd vízzel felöntjük. Amikor felforrt, beletesszük a rizst, és készre főzzük.
  3. A tejfölt elhabarjuk a tojással, sóval, borssal, reszelt sajttal (ízlés szerint).
  4. A megfőtt karfiolt tűzálló tálba helyezzük, rárakjuk a rizses húst, majd ráöntjük a tejfölös egyveleget.
  5. Előmelegített sütőben magas hőfokon addig sütjük, amíg a teteje megpirul.

Rakott sonkás karfiol csőben sütve recept

A recept egy igen régi újságból, a MESTERKUKTA 1992-es számából való.  Az eredeti recepten egy kicsit változtattam, így lett belőle Rakott sonkás karfiol csőben sütve. A sonka lehet füstölt, vagy gépsonka, de ugyanúgy jó a bacon szalonna is. Én mindig azzal csinálom, ami éppen otthon megtalálható.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 karfiol
  • 25 dkg makaróni
  • 20 dkg sonka
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • bors
  • petrezselyem
  • reszelt sajt a tetejére
  • vaj és zsemlemorzsa a tál kikenéséhez

elkészítés

  1. A karfiolt tisztítás után rózsáira szedjük és bő, sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük. A vizet leöntjük róla és hagyjuk kihűlni.
  2. A makarónit összetördeljük, és úgy mint a karfiolt, megfőzzük.
  3. Amíg hűl a makaróni és a karfiol, kockára vágjuk a sonkát, összevágjuk a petrezselymet, a tűzálló edényünket kikenjük vajjal (margarinnal), és megszórjuk zsemlemorzsával.
  4. A mártáshoz a tojásokat felverjük, beleöntjük a tejet, tejszínt, sózzuk, borsozzuk.
  5. Az edénybe rétegesen belerakjuk a makarónit, karfiolt, sonkát, petrezselymet. A karfiolt, makarónit minden rétegnél lehet sózni. A tetejére jó, ha makaróni kerül. Leöntjük a mártással, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és az előmelegített sütőbe téve megsütjük.

Klasszikus rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 3 dl tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 1 csésze rizs
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • pirospaprika
  • bors

A karfiolt bontsd rózsákra, és sós vízben főzd félpuhára. Az egyik vöröshagymát aprózd fel, majd dinszteld meg. Szórd meg pirospaprikával, tedd rá a húst, valamint a paradicsomot és a paprikát. Ízlésed szerint fűszerezd sóval, borssal, és fedő alatt párold puhára. A másik hagymát szintén aprítsd fel, és némi olajon dinszteld meg, majd tedd bele a már megmosott rizst. Pirítsd 1-2 percig, és engedd fel 2 csésze forró vízzel. Főzd félpuhára. Egy jénai tálat kenj meg olajjal, és helyezz rá egy réteg karfiolt. Erre tegyél egy sor rizst, egy sor húst, majd megint rizst, végül a maradék karfiolt. A tojást a tejföllel alaposan keverd ki, és öntsd rá a karfiol tetejére. Szórd meg zsemlemorzsával, és előmelegített sütőben süsd meg.

Sajtos rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg krémsajt
  • 10 dkg kemény sajt
  • 10 dkg vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt szerecsendió
  • bors

A karfiolt szedd rózsákra, és sós vízben főzd meg. A sonkát és a petrezselymet aprítsd fel, és a vajon pirítsd meg. Tedd bele a karfiolt is, és körülbelül 5 percig párold őket együtt. A tejfölt és a krémsajtot keverd össze, majd fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Egy tűzálló tálat vajazz ki, és szórd bele a sonkás karfiolt. Locsold meg a tejfölös szósszal. Reszeld rá a tetejére a sajtot, és előmelegített sütőben süsd meg.

 

Sárgarépás karfiol

Hozzávalók:

  • 60 dkg karfiol
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg trappista sajt
  • 3 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj

A karfiolt bontsd rózsákra, és sós vízben főzd meg, majd hagyd lecsepegni. A répát hámozd meg, szeleteld fel, ezután pedig némi vajon párold puhára. Egy tűzálló tálat vajazz ki, és tedd bele a karfiol felét. Szórd rá a répát, és tedd a tetejére a maradék karfiolt. A joghurtot a tojással és az apróra vágott petrezselyemmel keverd össze, és ízlésed szerint ízesítsd sóval, borssal. Locsold rá a karfiol tetejére, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süsd meg.

Tojásos rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 25 dkg darált hús
  • 5 tojás
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 pohár tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál vaj
  • pirospaprika
  • bors

A hagymát aprítsd fel, és pici olajon párold üvegesre. Tedd rá a húst, majd szórd meg pirospaprikával, és alaposan keverd össze. Add hozzá a zöldpaprikát, a paradicsomot, és párold a húst puhára. A karfiolt szedd rózsákra, és sós vízben főzd meg. Egy tűzálló tál alját locsold meg a pörkölt szaftjával, és tedd rá a karfiol felét. A megfőzött tojásokat karikázd fel, és rétegezd a karfiolra. A tetejére tedd rá a húst, a maradék karfiolt, és picit sózd, borsozd meg az egészet. Végül locsold meg tejföllel, és szórd meg reszelt sajttal a tetejét. Előmelegített sütőben süsd készre.

 

Hozzávalók:

75 dkg karfiol (1 fej)

60 dkg darált hús (vegyesen pulyka és sertés)

2-3 ek olaj

1 nagy fej vöröshagyma
1 kk bors 

1 kk őrölt kömény

1 ek törött paprika

1 fehérpaprika

1 paradicsom

1 bögre rizs

1 nagy pohár tejföl

zsemlemorzsa

 

 

Elkészítése:

Először is a darált húst készítem el  pörköltnek. A vöröshagymát megtisztítom, az olajon megdinsztelem és hozzáadom a húst. Fehéredésig pirítom, majd a paprikát, paradicsomot feldarabolva hozzáadom, rászórom a fűszerpaprikát. Felöntöm vízzel (kicsit bővebb lével, mint máskor), sózom, fűszerezem borssal, őrölt köménnyel és mint a pörköltet puhára főzöm. Közben a karfiolt megmosom, rózsáira szedem és sós, ételízesítős vízben forrás után 5-8 percig főzöm. Nem szabad túl főzni, mert akkor szétesik. 

A rizst kevés olajon megfuttatom, felöntöm másfél-kétszeres vízzel, ezt is sózom, borsozom és kb. 10-15 perc alatt puhára főzöm. 

Kiolajozott tűzálló tálba zsemlemorzsát hintek és a karfiol felét belerakom. Ha nagyobb darabok lennének érdemes egy kicsit villával szétnyomkodni. Erre rakok 1 réteg rizst, meglocsolom tejföllel, erre jön a szaftjából kiszedett hús, ismét rizs és végül a maradék karfiolt rárakom. A pörkölt szaftját elkeverem a tejföllel és a karfiolra öntöm. Tetejét megszórom egy kicsit zsemlemorzsával és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütöm.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése