2021. december 16., csütörtök

Rakott kelkáposzta háziasan

 

Rakott kelkáposzta háziasan

Hozzávalók:

Elkészítés:

A káposztát negyedeljük, torzsáját kivágjuk, megmossuk, majd sós vízben nem túl puhára megfőzzük. Szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük.

A szalonnát vagy a kolbászt kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, ha szükséges, kevés főzőlé hozzáadásával puhára pároljuk, esetleg sózzuk, borsozzuk.

Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rizst, forró vízzel felöntve puhára pároljuk. Amikor langyosra hűlt, beleaprítjuk a petrezselyemzöldet, és összekeverjük. A gombát tisztítás után vastagabb szeletekre vágjuk, minimális zsiradékon megpirítjuk, és a rizzsel összekeverjük.

Cserép- vagy hőálló tálban rétegezve lerakjuk (kelkáposzta, kolbászos hús, zöldpaprika karikázva, rizs, paradicsomkarikák, kelkáposzta), tetejére öntjük a kevés őrölt pirospaprikával, sajttal összekevert tejfölt, és 170-180 fokos sütőben készre sütjük. Amennyiben száraz lenne, főzőlét adunk hozzá.

 

Omlós rácsos almás pite

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg \"Vénuszfahéj
  • ízlés szerint cukor
  • 10 dkg házi baracklekvár
  • A tészta kenéséhez:
  • fél felvert tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi citromlével, hogy nyújtható tésztát kapjunk, és 1 órára hűtőbe tesszük.

Közben az almát lereszeljük apró lyukú reszelőn, a cukorral és a fahéjjal összekeverjük.

A tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, 23×38 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tésztát beleterítjük. A tésztára lekvárt kenünk, megszórjuk a darált dióval, és ráterítjük a létől kifacsart almát. A tészta másik feléből rudakat sodrunk, és berácsozzuk az almát. Megkenjük a fél felvert tojással.

200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Sütés közben alufóliával letakarjuk, hogy a teteje meg ne égjen. Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

Sült sütőtök

hozzávalók / 6 adag

  • 1 kg sütőtök (vagy tetszőleges mennyiségű)
  • 2 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • 0.5 dl víz

fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

elkészítés

  1. Először is vegyünk egy szép nagy narancssárga sütőtököt a kertből vagy a zöldségestől. Vágjuk hosszában négybe, és daraboljuk nagyjából 2 cm-es háromszögekre.
  2. A feldarabolt sütőtököt rakjuk rá egy alufóliával kibélelt tepsibe (ez azért célszerű, mert így könnyebb elmosni a tepsit a ragacsos sült töktől), majd öntsünk rá kevés vizet, alufóliával terítsük be a tetejét.
  3. 220 fokon süssük nagyjából 50-60 percig.
  4. Amikor már kellően puhának találjuk, fólia le, csurgassunk a tetejükre egy kis mézet, majd 20-25 percre irány vissza a sütőbe, természetesen fólia nélkül. Ki mennyire szereti megpirítani, annyi ideig hagyja a sütőben.

Sütőtökös süti recept

hozzávalók / 6 adag

elkészítés

  1. A tököt puhára sütjük, 200 fokon (kb. másfél óra alatt). Kihűtjük, majd leszedjük a héját, és villával összenyomkodjuk, vagy összeturmixoljuk a belsejét.
  2. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat.
  3. Belekeverjük a sütőtökpürét, a lisztet, a sütőport, a sót, a fűszereket, és a tejet.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése