Kávétörténetek
Mi fán terem a
kávé?
Magassága
alapján, a tíz méteresre megnövő kávénövény akár fa is lehetne, de valójában
cserje. Az ültetvényeken a növényt 120-180 centiméter magasra metszik, hogy
könnyebb legyen leszüretelni a termést. Sötétzöld, csillogó levelei a szár két
oldalán váltakozó párokban helyezkednek el. Fehér virágainak illata leginkább a
narancshoz vagy a jázminhoz hasonlítható. A cserje egész éven át folyamatosan
virágzik és hozza termését. Beérett, apró bogyói sötétvörös színűre váltanak és
a cseresznyére emlékeztetnek. Kívül édes gyümölcshús borítja, belül található a
két egymás felé forduló babszem. A kávé két szempontból is botanikai
érdekességnek számít, egyrészt egész évben hoz termést, másrészt azokon a
területeken, ahol vadon egyáltalán nem terem, különösen nagy sikerrel
termeszthető.
Kávétörténeti
mondák
Bár a kávé
felfedezésének pontos dátumát nem őrzik a krónikák, annyi bizonyos, hogy
legelőször Arábia területén találtak rá, és nomád törzsek kezdték el fogyasztani,
körülbelül a IX-X. század táján. Nem csoda, ha az arab kultúrkörben számos
kávéval kapcsolatos mondát, romantikus történetet találunk. A korai időket
idézve megismerhetjük Kaldit, a kecskepásztort, aki a monda szerint elsőként
kóstolta meg a kávé termését. Történt ugyanis, hogy a nevezett pásztor állatait
időről-időre más-más legelőre terelte. Az egyik réten azonban arra a különös
dologra lett figyelmes, hogy jószágai szokatlanul élénkek, és az est leszállta
után csak sokára térnek nyugovóra. Mivel Kaldi igen furcsállta viselkedésüket,
egész álló nap szemmel tartotta őket, hogy kiderítse, mi lehet ennek az oka.
Megfigyelte, hogy a kecskék előszeretettel rágják le egy sötétzöld növény
pirosló bogyóit. Ő maga is megkóstolta, és érezte, életerő árad szét ereiben. A
jó pásztor isteni adománynak tartotta a csodatévő bogyókat, és ettől kezdve
mindig tartott magánál útravalóul egy keveset, hogy ezzel enyhítsen
fáradtságán. Egy másik, nem kevésbé híres történet ahhoz a Mokka városhoz
kötődik, mely napjainkban Jemen egyik legnagyobb kikötője. A XVI. századi Mokka
városában élt egy szépreményű ifjú, akit Omárnak neveztek. Beleszeretett a
kalifa leányába, és vonzalma viszonzásra lelt. Szerelmük azonban nem maradt
titokban, és a kalifa, aki nem szívlelte Omárt, iszonyú haragra gerjedt, s
katonáival kiűzette őt a sivatagba. Az ifjú a legnagyobb boldogságból hirtelen
a legmélyebb nyomorúságba zuhant, napokon át bolyongott a pusztában. A harmadik
napon, hogy éhségét csillapítsa, megkóstolta egy fényes levelű bokor tűzpiros
bogyóit. Ízletesnek találta, és úgy érezte, nem csak ereje, de életkedve is
visszatér tőlük. Nemsokkal később arra tévedt egy beteg, kimerült zarándok.
Omár olyan hamar meggyógyította a különleges bogyókkal, hogy az szinte a
csodával volt határos. Mikor a zarándok visszatért Mokkába, gyorsan híre kelt,
milyen jót cselekedett vele a száműzött ifjú. Szerte a városban, de még a
palotában is róla beszéltek a különböző rendű és rangú emberek. A haragvó
kalifa megenyhült, megkerestette a jólelkű Omárt, és áldását adta a fiatalok
szerelmére.
Arab kávéházak
régen és ma
A mesék
világa mellett azonban nem kevésbé érdekesek maguk a tények, melyek azt
mutatják, hogy a XIII. században már meglehetősen elterjedt volt Arábiában a
kávéivás kultúrája, sőt az első kávéházak is megjelentek. Az elkövetkező
évszázadok során az arab kávéházaknak két jellegzetes típusa alakult ki: a
rendkívül puritán fabódék és a díszes kőépületek. Az egyszerű fabódékban csak
rövid időt töltöttek az emberek, épp csak megitták kávéjukat, és már mentek is
tovább. Annál érdekesebbek voltak a kőből emelt, gazdagon díszített kávéházak,
melyekre nemritkán az igazi keleti pompa volt jellemző. Arannyal és
selyemtapétával díszítették falaikat, szökőkutakat építettek belső tereikbe. A
felszolgálók drága selyemruhákat viseltek, a kávét pedig hatalmas ezüsttálcákon
szervírozták. Ezekben a kávéházakban zajos társasági élet folyt. A vendégeket
gyakran tánccal és énekkel fogadták, de az igazi program a
"történetmesélés" volt. Törökülésben foglaltak helyet a mesélők a
pódiumon, melyet körbevett a kíváncsi hallgatóság. Néhány arab kávéházban a mai
napig él ez a régi szokás. Csakúgy, mint régen, ezeket a kávézókat most is csak
férfiak látogathatják, akik a hagyományoknak megfelelően a szőnyegekre,
párnákra telepszenek le - mivel nincsenek székek.
Mi is az a mokka?
Az arab
kávéházakban legtöbbször mokkát szolgálnak fel, de mit is jelent maga a szó? A
mokka szónak többféle jelentése van. A régi időkben elsősorban a Mokka
városáról elnevezett, törökösen készített, erős feketekávét nevezték így.
Később a szó szélesebb jelentéstartalmat kapott azóta magát az erős kávé
elkészítési módját is így nevezik. A mokkakávé azért különösen erős, mert
azonos vízmennyiség mellett, kétszer annyi kávéval készül, mint a filterkávé.
De a sornak itt még nincs vége, ugyanis e szónak van egy harmadik jelentése is.
Így nevezik az egyik legkedveltebb etiópiai kávéfajtát Ethiopean Mocca. A mokka
szó a magyar nyelvben is meghonosodott, ezt bizonyítja például a mokkáskanál,
mokkáscsésze szó is.
Török mokkakávé készítése
A
híres-neves török mokkát mindig ibrikben, egy hosszúnyelű, felfelé keskenyedő
kis rézedényben főzik. Beleteszik az ibrikbe a szükséges cukormennyiséget,
felöntik körülbelül három csészényi vízzel, és forrásig melegítik. Ekkor
leveszik a tűzről, belekeverik a kávét, és ismét visszateszik melegedni. Amikor
habosra forrt, megint leveszik a kávét és megkeverik. Ezt a műveletet összesen
kétszer ismétlik meg. Végül egy kávéskanálnyi hideg vizet öntenek hozzá, hogy a
zacc leülepedjen. Számos helyen különböző fűszerekkel is ízesítik.
Előmelegített csészékben, gyakran tejszínhabbal szervírozzák.
A kávé meghódítja
európát is
Törökországból
1615-ben érkezett Velencébe az első kávészállítmány. A keresztény világban
VIII. Kelemen pápa tette elfogadottá, és ezzel megkezdődött a kávé európai
hódítása. Élvezettel hódoltak neki a leghíresebb művészek is. Ludwig von
Beethoven nagy gonddal készítette a kávéját, amelyhez pontosan hatvan
kávészemet használt. Honoré de Balzac-ról azt beszélik, hogy napi ötven csésze
kávét ivott. Ezek után nem csoda, hogy hatását egy hadsereg erejéhez
hasonlította. Johann Sebastian Bach kedvenc kávézója a lipcsei Zimmermanns
volt, ahol rendszeresen muzsikált is. A fekete ital iránt rajongó művész
1732-ben írta híres Kávékantátáját.
Előételek
Zöldséggel töltött kávés palacsinta
Hozzávalók:
A töltelékhez:
40 dkg
cukkini
20 dkg
padlizsán
3 db
közepes paradicsom
1 db
póréhagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 csomó
petrezselyemzöld
20 dkg
reszelt sajt
2 ek.
olaj
3 ek.
joghurt
2 ek.
liszt
1 mk.
finomra vágott
friss
menta
őrölt
fehérbors
só
A palacsintához:
10 dkg
liszt
1 db
tojás
0.5 dl
presszókávé
tej
szódavíz
só
olaj (a
sütéshez)
Elkészítés:
Felhevített
olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott
cukkinit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval
ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük,
joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat
alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből,
szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített
olajban kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött
palacsintákat meghintjük reszelt sajttal és grillsütőben megpirítjuk.
Kávéval ízesített sonkás-gyümölcsös rizottó
Hozzávalók:
20 dkg
füstölt-főtt sonka
10 dkg
ananász
10 dkg
őszibarack
10 dkg
ringlószilva
5 dkg
mazsola
40 dkg
párolt rizs
5 dkg
margarin
10 dkg
trappista sajt
2 ek.
lefőzött eszpresszókávé
reszelt
szerecsendió
őrölt
fehérbors
só
Elkészítés:
Felhevített
margarinon megfuttatjuk a kockára vágott sonkát, rátesszük a szép egyenletes
darabokra vágott gyümölcsöt, a mazsolát, kávéval, szerecsendióval, borssal,
parányi sóval ízesítjük, és pár pillanat alatt készre pároljuk. Párolt rizzsel,
valamint reszelt sajttal óvatosan összekeverjük, majd margarinnal kikent
formába préseljük. Tálaláskor a rizottót tányérra borítjuk, és reszelt sajttal
meghintve tálaljuk.
Ananászos-kávés sült sonka
Hozzávalók:
60 dkg
füstölt-főtt sonka
1 db
friss ananász
10 dkg
margarin
0.5 dl
presszókávé
1 dl
tejszín
durvára
tört feketebors
Elkészítés:
A sonkát és
az ananászt fél centiméteres szeletekre vágjuk és a felhevített margarinon
pirosra sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékot tejszínnel és
kávéval felöntjük, borssal ízesítve felforraljuk. Tálaláskor a sonkaszeleteket
tányérra tesszük, ráhalmozzuk a sült ananászszeletkéket, és körülöntjük a
kávés-tejszínes öntettel.
Levesek
Kávés körtekrémleves pezsgővel
Hozzávalók:
4 db
körte
1 dl
presszókávé
2
teáskanál reszelt citromhéj
3 dl
tejszín
3 dl
pezsgő
2 ek.
cukor
ananászzsálya
Elkészítés:
A
megtisztított körtéket tejszínnel, kávéval, cukorral, citromhéjjal habosra
turmixoljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a pezsgőt. Hűtőben jól lehűtjük.
Tálaláskor a levest csészébe töltjük, tejszínhabbal és ananászzsályával
dekoráljuk.
Kávés-konyakos gyümölcsleves
Hozzávalók:
2 db
őszibarack
2 db kiwi
1 fürt
kék szőlő
1/2
csomag hidegen készíthető vaníliás pudingpor
4 dl tej
1 dl
tejszín
1 dl
presszókávé
1/2 dl
konyak
3 ek.
porcukor
Elkészítés:
A vaníliás
pudingport tejjel, kávéval, konyakkal, porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk
a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöket és a leszemezett szőlőt, majd
hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Pulykaleves kávéval
Hozzávalók:
20 dkg
pulykamell
1 db
sárgarépa
1 db
zeller
1 db
karalábé
1 db
vöröshagyma
1 csomó
zellerzöld
1 dl
tejszín
0.5 dl
presszókávé
1 ek.
liszt
5 dkg
margarin
őrölt
fehérbors
szerecsendió
só
Elkészítés:
Felhevített
margarinon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az egyforma
darabokra vágott pulykamellet és a zöldségeket, majd sóval, borssal,
szerecsendióval fűszerezve megpároljuk. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak,
megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejszínből, lisztből készült habarással
sűrítjük, és kávéval ízesítve pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a
pulykalevest finomra vágott zellerzölddel hintjük meg.
Főételek
Zöldbabbal töltött szalonnás marhatekercs kávés-vörösboros
mártással
Hozzávalók:
60 dkg
hátszín
8 szelet
baconszalonna
60 dkg
ceruzabab
4 gerezd
fokhagyma
20 dkg
vegyes zöldség
1 db
vöröshagyma
3 ek.
olaj
2 dl
vörösbor
0.5 dl
presszókávé
2 ek.
étkezési keményítő
kakukkfű
őrölt
feketebors
só
Elkészítés:
A
hátszínszeleteket fólia alatt kiklopfoljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel és
zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A hátszínszeletekre terítjük a
szalonnaszeleteket, majd ráhalmozzuk a ceruzababot és szorosan felcsavarjuk,
hústűkkel megtűzzük. Felhevített olajban erősen megsütjük a marhatekercseket,
majd mellétesszük a reszelt zöldséget, a hagymát és a zúzott fokhagymát. Sóval,
borssal, kakukkfűvel meghintjük, és kevés vízzel felöntve megpároljuk. Amikor a
hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vörösbort, a kávét, és készre pároljuk.
Ekkor a húst félretesszük. Párolólevét sűrű szűrőn áttörjük, és kevés vízzel
elkevert keményítővel sűrítjük, majd pár pillanat alatt készre forraljuk.
Tálaláskor a felszeletelt, zöldbabbal töltött marhatekercseket körülöntjük a
kávés-vörösboros mártással, és burgonyafánkkal valamint margarinon párolt
zöldségekkel körítjük.
Vörösbabos sertésoldalas kávéval
Hozzávalók:
80 dkg
sertésoldalas
40 dkg
vörösbab
2 db
póréhagyma
4 gerezd
fokhagyma
2 db
sárgarépa
1 db
petrezselyemgyökér
3 db
paradicsom
2 dl
vörösbor
0.5 dl
presszókávé
őrölt
feketebors
köménymag
só
2 db
chilipaprika
sütőzsiradék
Elkészítés:
A csíkokra
vágott oldalast sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és kevés
vízzel meglocsolva sütőben ropogósra sütjük. A felhevített sütőzsiradékban
megfuttatjuk a vastag karikára vágott póréhagymát, rátesszük az előző este
beáztatott vörösbabot, a paradicsomot és sóval, borssal ízesítjük, majd
megfelelő mennyiségű vízzel felöntve félig megpároljuk. Hozzáadjuk a karikára
vágott zöldségeket és vörösborral, kávéval felöntve, lassú forralással készre
pároljuk. Tálaláskor a vörösboros-zöldséges babot a tányér közepére halmozzuk,
rátesszük a sült oldalast, és paradicsommal, karikára vágott chilipaprikával
díszítjük.
Zelleres-kávés csirkesaláta
Hozzávalók:
4 db sült
csirkemellfilé
2 ek.
lefőzött presszókávé
2 dl
tejszín
2 dl
majonéz
17 dkg
dióbél
6-8 darab
zellerszár
2 cm-es
darabokra szeletelve
őrölt
fehérbors
só
Elkészítés:
A majonézt
kávéval, borssal, sóval ízesítjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a keményre felvert
tejszínhabot, csíkokra vágott csirkemellet, feldarabolt zellert, dióbelet. A
csirkesalátát tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Desszertek
és italok
Mazsolás kávékrém őszibarackba töltve
Hozzávalók:
1 csomag
gyümölcs ízű zselatin
2 ek.
porcukor
0.5 dl
presszókávé
1 mk. darált
kávé
5 cl
kávélikőr
3 dl
tejszín (habbá verve)
4 dkg
mazsola
4 db
őszibarack
Elkészítés:
A
gyümölcszselét kávéval, kevés vízzel simára keverjük és felforraljuk.
Hozzáadjuk a kávélikőrt valamint a mazsolát, langyosra hűtjük, majd állandó
kevergetés mellett apránként a cukrozott tejszínhabhoz adjuk. A kész kávékrémet
habzsákból, csillagcsövön keresztül a felezett őszibarackokba töltjük, és
hűtőbe téve jól lehűtjük. Darált kávéval díszítve tálaljuk.
Kocsonyázott kávés vaníliapuding
Hozzávalók:
1 csomag
vaníliás pudingpor
0.5 dl
presszókávé
4 dl tej
1 csomag
vaníliáscukor
4 dkg
zselatinpor
5 dkg
cukor
1 dl víz
idény
szerinti gyümölcsök
Elkészítés:
A pudingport
1 dkg zselatinnal, a vaníliás cukorral és a tejjel simára keverjük, majd
állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Közben a többi zselatint elkeverjük a
vízzel, cukrot adunk hozzá és felforraljuk. Az így előkészített zselével 3-4 mm
vastagságban bevonjuk a pudingforma falát. A kihűtött vaníliakrémbe
belekeverjük a kávét és a formákba töltjük. A formákat lezárjuk zselével, és
hűtőbe téve jól lehűtjük. Tálaláskor a forró vízbe mártott formákból tányérra
borítjuk a pudingokat, tejszínhabbal és idény szerinti gyümölcsökkel díszítjük.
Szőlős-kávés szelet
Hozzávalók:
23 dkg
vaj
90 dkg
kristálycukor
5 dl
sűrített tej
1 dl víz
1 dl erős
kávé
5 dkg
kimagozott, feldarabolt, nagyszemű szőlő
Elkészítés:
A gyümölcs
kivételével tegyük az összes hozzávalót egy vastagabb falú edénybe. Melegítsük
a cukor felolvadásáig, majd addig forraljuk, amíg egy kiskanálnyit hideg vízbe
csöppentve, kis golyócskát nem alkot. Ekkor az edényt kevés hideg vízbe tesszük
és 5 percig állni hagyjuk. Fakanállal addig kevergetjük, amíg a massza elveszti
fényét és egészen sűrű lesz. Hozzákeverjük a gyümölcsöt, és kivajazott tepsibe
téve hagyjuk kihűlni és megkeményedni. Kockára vágva tálaljuk.
Kávés gyümölcsrizs
Hozzávalók:
10 dkg
aprószemű rizs
1 l tej
4 ek.
lefőzött presszókávé
1 narancs
leve
6 dkg
cukor
1.5 dl
tejszín (habbá verve)
4 db
kimagozott őszibarack (lehet befőtt is)
10 dkg málna
Elkészítés:
A tejet
felforraljuk a cukorral. Hozzáadjuk a rizst és kávéval ízesítve készre főzzük.
A tűzről levéve kihűtjük, majd beleforgatjuk a barackdarabkákat, a narancslevet
és a tejszínhab felét. A gyümölcsrizst szépen megformázva tesszük a tányérra,
majd tejszínhabbal, barackkal és málnával díszítjük.
Egzotikus
kávészelet
Hozzávalók:
45 dkg
kristálycukor
1.5 dl
tej
15 dkg
kókuszreszelék
3 dl
lefőzött kávé
Elkészítés:
Lassú tűzön
feloldjuk a cukrot a tejben, majd 10-15 percig addig főzzük, amíg hideg vízbe
cseppentve kis golyóvá alakul. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a
kókuszreszeléket, és a felét tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Másik
felében keverjük el a lefőzött kávét, majd öntsük rá, és simítsuk el a tetején.
Félkeményen már kockákra vágható, porcukorral megszórva tálaljuk.
Narancsos kávédzsem
Hozzávalók:
8 db
banán
1 db
citrom
5 dl
narancslé
5 dkg
cukrozott narancshéj
2 dl
feketekávé
10 ek.
méz
2 cm-es
vaníliarúd
Elkészítés:
A
felszeletelt banánt és az apróra vágott, cukrozott narancshéjat citromlével
meglocsoljuk. Hozzáadjuk a vaníliarudat, majd mézzel ízesítjük. Kávéval,
narancslével felöntve takaréklángon, gyakran kevergetve sűrűre főzzük.
Mexikói kávé
Hozzávalók:
2 dl
presszókávé
4 cl
csokoládélikőr
1 dl
tejszín
2 dkg
porcukor
őrölt
fahéj
reszelt
szerecsendió
Elkészítés:
A tejszínt
porcukorral, parányi fahéjjal és szerecsendióval kemény habbá verjük. A
csokoládélikőrrel ízesített kávét a csészékbe töltjük, majd rátesszük az
ízesített tejszínhabot. Tálaláskor kevés őrölt fahéjjal hintjük meg.
Bécsi kávé
Hozzávalók:
1 dl
presszókávé
10 dkg
főzőcsokoládé
1 dl
tejszín
1 dl tej
cukor
Elkészítés:
A csokoládét
felolvasztjuk, tejjel és kávéval simára keverjük és felforrósítjuk. A
csokoládés kávét csészékbe töltjük, tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk, és
csokoládéforgáccsal díszítjük.
Ír kávé
Hozzávalók:
12 cl ír
whisky
4
kávéskanál porcukor
2 dl
presszókávé
2 dl
tejszín
Elkészítés:
Előmelegített
csészékbe töltjük a whiskyt és a cukorral ízesített kávét, majd a tetejére
tesszük a tejszínhabot.
Ánizsos jegeskávé
Hozzávalók:
2 dl
presszókávé
2 dl
tejszín
8 gombóc
vaníliafagylalt
őrölt
csillagánizs
csokoládéreszelék
Elkészítés:
A
vaníliafagylaltot hosszúkás poharakba tesszük, ráöntjük a parányi
csillagánizzsal ízesített forró kávét, a tetejére tejszínhabot teszünk és kevés
csokoládéreszelékkel díszítve kínáljuk.
Gyümölcsös
kávépuncs
Hozzávalók:
2 db
narancs
4 db kiwi
2 db
banán
20 dkg
málna
1.5 dl
vodka
1 dl
presszókávé
2 üveg
pezsgő
Elkészítés:
Nagy
üvegtálba helyezzük a felszeletelt gyümölcsöket és a málnát, vodkával és
kávéval meglocsolva 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor felöntjük a jól behűtött
pezsgővel.
Kubai ananászos-rumos kávé
Hozzávalók:
2 dl
presszókávé
12 cl
fehér rum
2 dl
ananászlé
2 dl
tejszín
cukor
Elkészítés:
A
felforrósított (de nem felforralt) ananászlevet és a fehér rumot a forró
kávéhoz keverjük, ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd előmelegített
konyakospoharakba töltjük, a tetejére tejszínhabot teszünk.
Tchibo kávék
Exclusive
Különleges minőségű és gazdag aromájú kávé. Mindazoknak,
akik a kávéban is a különlegeset keresik.
Mild
Lágy karakterű, finom aromájú kávé. A természetesen lágy
ízhatású kávék kedvelőinek.
Gold mocca
Különösen erőteljes ízű, gazdag aromájú kávé.
Mindazoknak, akik az igazán erős, telt ízű kávét kedvelik.
Bistro
Kellemesen kiegyensúlyozott és harmonikus ízű kávé.
Family
Kiadós és
telt ízű kávé az egész család számára.
VÉGE
Szkennelte: Schuck Antalné
Javította:
Schuck Antalné, Horváth Imre
Budapest
1998
április
Tartalomjegyzék
Kávétörténetek............................................ 0
Mi fán terem a kávé?.............................................................. 0
Kávétörténeti mondák............................................................ 0
Arab kávéházak régen és ma................................................. 0
Mi is az a mokka?................................................................... 0
Török mokkakávé készítése.................................................. 0
A kávé meghódítja európát is................................................ 0
Előételek....................................................... 0
Zöldséggel töltött kávés palacsinta........................................ 0
Kávéval ízesített sonkás-gyümölcsös rizottó.......................... 0
Ananászos-kávés sült sonka.................................................. 0
Levesek............................................................ 0
Kávés körtekrémleves pezsgővel........................................... 0
Kávés-konyakos gyümölcsleves............................................. 0
Pulykaleves kávéval............................................................... 0
Főételek.......................................................... 0
Zöldbabbal töltött szalonnás marhatekercs
kávés-vörösboros mártással 0
Vörösbabos sertésoldalas kávéval.......................................... 0
Zelleres-kávés csirkesaláta..................................................... 0
Desszertek
és italok..................................... 0
Mazsolás kávékrém őszibarackba töltve................................ 0
Kocsonyázott kávés vaníliapuding......................................... 0
Szőlős-kávés szelet................................................................ 0
Kávés gyümölcsrizs............................................................... 0
Egzotikus kávészelet............................................................. 0
Narancsos kávédzsem........................................................... 0
Mexikói kávé......................................................................... 0
Bécsi kávé............................................................................. 0
Ír kávé................................................................................... 0
Ánizsos jegeskávé................................................................. 0
Gyümölcsös kávépuncs......................................................... 0
Kubai ananászos-rumos kávé................................................ 0
Tchibo
kávék................................................... 0
Exclusive.............................................................................. 0
Mild...................................................................................... 0
Gold mocca.......................................................................... 0
Bistro.................................................................................... 0
Family................................................................................... 0
Tartalomjegyzék........................................... 0
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése