2022. január 2., vasárnap

gold mocca receptkönyv

 

Szövegdoboz: A Tchibo Gold Mocca gazdag ízharmóniáját a trópusok tűző napsugara alatt érlelődött jellegzetes kávéfajták gondosan válogatott keveréke adja.
Az erőteljes ízű kávészemeket úgy pörkölik, hogy tökéletesen kifejezésre juthasson a kávé egyéni karaktere. 
A Gold Mocca erőteljes ízével, gazdag aromájával feledhetetlen élvezetet nyújt az erős kávék kedvelőinek.
Szövegdoboz: Forrás: http://w3.swi.hu/tooni/cookbookSzövegdoboz: GOLD MOCCA RECEPTKÖNYV

Űõ


Üres oldal


Kávétörténetek

 Mi fán terem a kávé? 

Magassága alapján, a tíz méteresre megnövő kávénövény akár fa is lehetne, de valójában cserje. Az ültetvényeken a növényt 120-180 centiméter magasra metszik, hogy könnyebb legyen leszüretelni a termést. Sötétzöld, csillogó levelei a szár két oldalán váltakozó párokban helyezkednek el. Fehér virágainak illata leginkább a narancshoz vagy a jázminhoz hasonlítható. A cserje egész éven át folyamatosan virágzik és hozza termését. Beérett, apró bogyói sötétvörös színűre váltanak és a cseresznyére emlékeztetnek. Kívül édes gyümölcshús borítja, belül található a két egymás felé forduló babszem. A kávé két szempontból is botanikai érdekességnek számít, egyrészt egész évben hoz termést, másrészt azokon a területeken, ahol vadon egyáltalán nem terem, különösen nagy sikerrel termeszthető.

 Kávétörténeti mondák 

Bár a kávé felfedezésének pontos dátumát nem őrzik a krónikák, annyi bizonyos, hogy legelőször Arábia területén találtak rá, és nomád törzsek kezdték el fogyasztani, körülbelül a IX-X. század táján. Nem csoda, ha az arab kultúrkörben számos kávéval kapcsolatos mondát, romantikus történetet találunk. A korai időket idézve megismerhetjük Kaldit, a kecskepásztort, aki a monda szerint elsőként kóstolta meg a kávé termését. Történt ugyanis, hogy a nevezett pásztor állatait időről-időre más-más legelőre terelte. Az egyik réten azonban arra a különös dologra lett figyelmes, hogy jószágai szokatlanul élénkek, és az est leszállta után csak sokára térnek nyugovóra. Mivel Kaldi igen furcsállta viselkedésüket, egész álló nap szemmel tartotta őket, hogy kiderítse, mi lehet ennek az oka. Megfigyelte, hogy a kecskék előszeretettel rágják le egy sötétzöld növény pirosló bogyóit. Ő maga is megkóstolta, és érezte, életerő árad szét ereiben. A jó pásztor isteni adománynak tartotta a csodatévő bogyókat, és ettől kezdve mindig tartott magánál útravalóul egy keveset, hogy ezzel enyhítsen fáradtságán. Egy másik, nem kevésbé híres történet ahhoz a Mokka városhoz kötődik, mely napjainkban Jemen egyik legnagyobb kikötője. A XVI. századi Mokka városában élt egy szépreményű ifjú, akit Omárnak neveztek. Beleszeretett a kalifa leányába, és vonzalma viszonzásra lelt. Szerelmük azonban nem maradt titokban, és a kalifa, aki nem szívlelte Omárt, iszonyú haragra gerjedt, s katonáival kiűzette őt a sivatagba. Az ifjú a legnagyobb boldogságból hirtelen a legmélyebb nyomorúságba zuhant, napokon át bolyongott a pusztában. A harmadik napon, hogy éhségét csillapítsa, megkóstolta egy fényes levelű bokor tűzpiros bogyóit. Ízletesnek találta, és úgy érezte, nem csak ereje, de életkedve is visszatér tőlük. Nemsokkal később arra tévedt egy beteg, kimerült zarándok. Omár olyan hamar meggyógyította a különleges bogyókkal, hogy az szinte a csodával volt határos. Mikor a zarándok visszatért Mokkába, gyorsan híre kelt, milyen jót cselekedett vele a száműzött ifjú. Szerte a városban, de még a palotában is róla beszéltek a különböző rendű és rangú emberek. A haragvó kalifa megenyhült, megkerestette a jólelkű Omárt, és áldását adta a fiatalok szerelmére.

 Arab kávéházak régen és ma 

A mesék világa mellett azonban nem kevésbé érdekesek maguk a tények, melyek azt mutatják, hogy a XIII. században már meglehetősen elterjedt volt Arábiában a kávéivás kultúrája, sőt az első kávéházak is megjelentek. Az elkövetkező évszázadok során az arab kávéházaknak két jellegzetes típusa alakult ki: a rendkívül puritán fabódék és a díszes kőépületek. Az egyszerű fabódékban csak rövid időt töltöttek az emberek, épp csak megitták kávéjukat, és már mentek is tovább. Annál érdekesebbek voltak a kőből emelt, gazdagon díszített kávéházak, melyekre nemritkán az igazi keleti pompa volt jellemző. Arannyal és selyemtapétával díszítették falaikat, szökőkutakat építettek belső tereikbe. A felszolgálók drága selyemruhákat viseltek, a kávét pedig hatalmas ezüsttálcákon szervírozták. Ezekben a kávéházakban zajos társasági élet folyt. A vendégeket gyakran tánccal és énekkel fogadták, de az igazi program a "történetmesélés" volt. Törökülésben foglaltak helyet a mesélők a pódiumon, melyet körbevett a kíváncsi hallgatóság. Néhány arab kávéházban a mai napig él ez a régi szokás. Csakúgy, mint régen, ezeket a kávézókat most is csak férfiak látogathatják, akik a hagyományoknak megfelelően a szőnyegekre, párnákra telepszenek le - mivel nincsenek székek.

 Mi is az a mokka? 

Az arab kávéházakban legtöbbször mokkát szolgálnak fel, de mit is jelent maga a szó? A mokka szónak többféle jelentése van. A régi időkben elsősorban a Mokka városáról elnevezett, törökösen készített, erős feketekávét nevezték így. Később a szó szélesebb jelentéstartalmat kapott azóta magát az erős kávé elkészítési módját is így nevezik. A mokkakávé azért különösen erős, mert azonos vízmennyiség mellett, kétszer annyi kávéval készül, mint a filterkávé. De a sornak itt még nincs vége, ugyanis e szónak van egy harmadik jelentése is. Így nevezik az egyik legkedveltebb etiópiai kávéfajtát Ethiopean Mocca. A mokka szó a magyar nyelvben is meghonosodott, ezt bizonyítja például a mokkáskanál, mokkáscsésze szó is.

 Török mokkakávé készítése 

A híres-neves török mokkát mindig ibrikben, egy hosszúnyelű, felfelé keskenyedő kis rézedényben főzik. Beleteszik az ibrikbe a szükséges cukormennyiséget, felöntik körülbelül három csészényi vízzel, és forrásig melegítik. Ekkor leveszik a tűzről, belekeverik a kávét, és ismét visszateszik melegedni. Amikor habosra forrt, megint leveszik a kávét és megkeverik. Ezt a műveletet összesen kétszer ismétlik meg. Végül egy kávéskanálnyi hideg vizet öntenek hozzá, hogy a zacc leülepedjen. Számos helyen különböző fűszerekkel is ízesítik. Előmelegített csészékben, gyakran tejszínhabbal szervírozzák.

 A kávé meghódítja európát is 

Törökországból 1615-ben érkezett Velencébe az első kávészállítmány. A keresztény világban VIII. Kelemen pápa tette elfogadottá, és ezzel megkezdődött a kávé európai hódítása. Élvezettel hódoltak neki a leghíresebb művészek is. Ludwig von Beethoven nagy gonddal készítette a kávéját, amelyhez pontosan hatvan kávészemet használt. Honoré de Balzac-ról azt beszélik, hogy napi ötven csésze kávét ivott. Ezek után nem csoda, hogy hatását egy hadsereg erejéhez hasonlította. Johann Sebastian Bach kedvenc kávézója a lipcsei Zimmermanns volt, ahol rendszeresen muzsikált is. A fekete ital iránt rajongó művész 1732-ben írta híres Kávékantátáját.

Előételek

Zöldséggel töltött kávés palacsinta

Hozzávalók:


A töltelékhez:

40 dkg cukkini

20 dkg padlizsán

3 db közepes paradicsom

1 db póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csomó petrezselyemzöld

20 dkg reszelt sajt

2 ek. olaj

3 ek. joghurt

2 ek. liszt

1 mk. finomra vágott

friss menta

őrölt fehérbors

A palacsintához:

10 dkg liszt

1 db tojás

0.5 dl presszókávé

tej

szódavíz

olaj (a sütéshez)


Elkészítés:

Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkinit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal és grillsütőben megpirítjuk.

Kávéval ízesített sonkás-gyümölcsös rizottó

Hozzávalók:


20 dkg füstölt-főtt sonka

10 dkg ananász

10 dkg őszibarack

10 dkg ringlószilva

5 dkg mazsola

40 dkg párolt rizs

5 dkg margarin

10 dkg trappista sajt

2 ek. lefőzött eszpresszókávé

reszelt szerecsendió

őrölt fehérbors


Elkészítés:

Felhevített margarinon megfuttatjuk a kockára vágott sonkát, rátesszük a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöt, a mazsolát, kávéval, szerecsendióval, borssal, parányi sóval ízesítjük, és pár pillanat alatt készre pároljuk. Párolt rizzsel, valamint reszelt sajttal óvatosan összekeverjük, majd margarinnal kikent formába préseljük. Tálaláskor a rizottót tányérra borítjuk, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Ananászos-kávés sült sonka

Hozzávalók:


60 dkg füstölt-főtt sonka

1 db friss ananász

10 dkg margarin

0.5 dl presszókávé

1 dl tejszín

durvára tört feketebors


Elkészítés:

A sonkát és az ananászt fél centiméteres szeletekre vágjuk és a felhevített margarinon pirosra sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékot tejszínnel és kávéval felöntjük, borssal ízesítve felforraljuk. Tálaláskor a sonkaszeleteket tányérra tesszük, ráhalmozzuk a sült ananászszeletkéket, és körülöntjük a kávés-tejszínes öntettel.

Levesek

Kávés körtekrémleves pezsgővel

Hozzávalók:


4 db körte

1 dl presszókávé

2 teáskanál reszelt citromhéj

3 dl tejszín

3 dl pezsgő

2 ek. cukor

ananászzsálya


Elkészítés:

A megtisztított körtéket tejszínnel, kávéval, cukorral, citromhéjjal habosra turmixoljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a pezsgőt. Hűtőben jól lehűtjük. Tálaláskor a levest csészébe töltjük, tejszínhabbal és ananászzsályával dekoráljuk.

Kávés-konyakos gyümölcsleves

Hozzávalók:


2 db őszibarack

2 db kiwi

1 fürt kék szőlő

1/2 csomag hidegen készíthető vaníliás pudingpor

4 dl tej

1 dl tejszín

1 dl presszókávé

1/2 dl konyak

3 ek. porcukor


Elkészítés:

A vaníliás pudingport tejjel, kávéval, konyakkal, porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöket és a leszemezett szőlőt, majd hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Pulykaleves kávéval

Hozzávalók:


20 dkg pulykamell

1 db sárgarépa

1 db zeller

1 db karalábé

1 db vöröshagyma

1 csomó zellerzöld

1 dl tejszín

0.5 dl presszókávé

1 ek. liszt

5 dkg margarin

őrölt fehérbors

szerecsendió


Elkészítés:

Felhevített margarinon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az egyforma darabokra vágott pulykamellet és a zöldségeket, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezve megpároljuk. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejszínből, lisztből készült habarással sűrítjük, és kávéval ízesítve pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a pulykalevest finomra vágott zellerzölddel hintjük meg.

Főételek

Zöldbabbal töltött szalonnás marhatekercs kávés-vörösboros mártással

Hozzávalók:


60 dkg hátszín

8 szelet baconszalonna

60 dkg ceruzabab

4 gerezd fokhagyma

20 dkg vegyes zöldség

1 db vöröshagyma

3 ek. olaj

2 dl vörösbor

0.5 dl presszókávé

2 ek. étkezési keményítő

kakukkfű

őrölt feketebors


Elkészítés:

A hátszínszeleteket fólia alatt kiklopfoljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A hátszínszeletekre terítjük a szalonnaszeleteket, majd ráhalmozzuk a ceruzababot és szorosan felcsavarjuk, hústűkkel megtűzzük. Felhevített olajban erősen megsütjük a marhatekercseket, majd mellétesszük a reszelt zöldséget, a hagymát és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, kakukkfűvel meghintjük, és kevés vízzel felöntve megpároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vörösbort, a kávét, és készre pároljuk. Ekkor a húst félretesszük. Párolólevét sűrű szűrőn áttörjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a felszeletelt, zöldbabbal töltött marhatekercseket körülöntjük a kávés-vörösboros mártással, és burgonyafánkkal valamint margarinon párolt zöldségekkel körítjük.

Vörösbabos sertésoldalas kávéval

Hozzávalók:


80 dkg sertésoldalas

40 dkg vörösbab

2 db póréhagyma

4 gerezd fokhagyma

2 db sárgarépa

1 db petrezselyemgyökér

3 db paradicsom

2 dl vörösbor

0.5 dl presszókávé

őrölt feketebors

köménymag

2 db chilipaprika

sütőzsiradék


Elkészítés:

A csíkokra vágott oldalast sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és kevés vízzel meglocsolva sütőben ropogósra sütjük. A felhevített sütőzsiradékban megfuttatjuk a vastag karikára vágott póréhagymát, rátesszük az előző este beáztatott vörösbabot, a paradicsomot és sóval, borssal ízesítjük, majd megfelelő mennyiségű vízzel felöntve félig megpároljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket és vörösborral, kávéval felöntve, lassú forralással készre pároljuk. Tálaláskor a vörösboros-zöldséges babot a tányér közepére halmozzuk, rátesszük a sült oldalast, és paradicsommal, karikára vágott chilipaprikával díszítjük.

Zelleres-kávés csirkesaláta

Hozzávalók:


4 db sült csirkemellfilé

2 ek. lefőzött presszókávé

2 dl tejszín

2 dl majonéz

17 dkg dióbél

6-8 darab zellerszár

2 cm-es darabokra szeletelve

őrölt fehérbors


Elkészítés:

A majonézt kávéval, borssal, sóval ízesítjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a keményre felvert tejszínhabot, csíkokra vágott csirkemellet, feldarabolt zellert, dióbelet. A csirkesalátát tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Desszertek és italok

Mazsolás kávékrém őszibarackba töltve

Hozzávalók:


1 csomag gyümölcs ízű zselatin

2 ek. porcukor

0.5 dl presszókávé

1 mk. darált kávé

5 cl kávélikőr

3 dl tejszín (habbá verve)

4 dkg mazsola

4 db őszibarack


Elkészítés:

A gyümölcszselét kávéval, kevés vízzel simára keverjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a kávélikőrt valamint a mazsolát, langyosra hűtjük, majd állandó kevergetés mellett apránként a cukrozott tejszínhabhoz adjuk. A kész kávékrémet habzsákból, csillagcsövön keresztül a felezett őszibarackokba töltjük, és hűtőbe téve jól lehűtjük. Darált kávéval díszítve tálaljuk.

Kocsonyázott kávés vaníliapuding

Hozzávalók:


1 csomag vaníliás pudingpor

0.5 dl presszókávé

4 dl tej

1 csomag vaníliáscukor

4 dkg zselatinpor

5 dkg cukor

1 dl víz

idény szerinti gyümölcsök


Elkészítés:

A pudingport 1 dkg zselatinnal, a vaníliás cukorral és a tejjel simára keverjük, majd állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Közben a többi zselatint elkeverjük a vízzel, cukrot adunk hozzá és felforraljuk. Az így előkészített zselével 3-4 mm vastagságban bevonjuk a pudingforma falát. A kihűtött vaníliakrémbe belekeverjük a kávét és a formákba töltjük. A formákat lezárjuk zselével, és hűtőbe téve jól lehűtjük. Tálaláskor a forró vízbe mártott formákból tányérra borítjuk a pudingokat, tejszínhabbal és idény szerinti gyümölcsökkel díszítjük.

Szőlős-kávés szelet

Hozzávalók:


23 dkg vaj

90 dkg kristálycukor

5 dl sűrített tej

1 dl víz

1 dl erős kávé

5 dkg kimagozott, feldarabolt, nagyszemű szőlő


Elkészítés:

A gyümölcs kivételével tegyük az összes hozzávalót egy vastagabb falú edénybe. Melegítsük a cukor felolvadásáig, majd addig forraljuk, amíg egy kiskanálnyit hideg vízbe csöppentve, kis golyócskát nem alkot. Ekkor az edényt kevés hideg vízbe tesszük és 5 percig állni hagyjuk. Fakanállal addig kevergetjük, amíg a massza elveszti fényét és egészen sűrű lesz. Hozzákeverjük a gyümölcsöt, és kivajazott tepsibe téve hagyjuk kihűlni és megkeményedni. Kockára vágva tálaljuk.

Kávés gyümölcsrizs

Hozzávalók:


10 dkg aprószemű rizs

1 l tej

4 ek. lefőzött presszókávé

1 narancs leve

6 dkg cukor

1.5 dl tejszín (habbá verve)

4 db kimagozott őszibarack (lehet befőtt is)

10 dkg málna


Elkészítés:

A tejet felforraljuk a cukorral. Hozzáadjuk a rizst és kávéval ízesítve készre főzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd beleforgatjuk a barackdarabkákat, a narancslevet és a tejszínhab felét. A gyümölcsrizst szépen megformázva tesszük a tányérra, majd tejszínhabbal, barackkal és málnával díszítjük.

Egzotikus kávészelet

Hozzávalók:


45 dkg kristálycukor

1.5 dl tej

15 dkg kókuszreszelék

3 dl lefőzött kávé


Elkészítés:

Lassú tűzön feloldjuk a cukrot a tejben, majd 10-15 percig addig főzzük, amíg hideg vízbe cseppentve kis golyóvá alakul. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kókuszreszeléket, és a felét tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Másik felében keverjük el a lefőzött kávét, majd öntsük rá, és simítsuk el a tetején. Félkeményen már kockákra vágható, porcukorral megszórva tálaljuk.

Narancsos kávédzsem

Hozzávalók:


8 db banán

1 db citrom

5 dl narancslé

5 dkg cukrozott narancshéj

2 dl feketekávé

10 ek. méz

2 cm-es vaníliarúd


Elkészítés:

A felszeletelt banánt és az apróra vágott, cukrozott narancshéjat citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a vaníliarudat, majd mézzel ízesítjük. Kávéval, narancslével felöntve takaréklángon, gyakran kevergetve sűrűre főzzük.

Mexikói kávé

Hozzávalók:


2 dl presszókávé

4 cl csokoládélikőr

1 dl tejszín

2 dkg porcukor

őrölt fahéj

reszelt szerecsendió


Elkészítés:

A tejszínt porcukorral, parányi fahéjjal és szerecsendióval kemény habbá verjük. A csokoládélikőrrel ízesített kávét a csészékbe töltjük, majd rátesszük az ízesített tejszínhabot. Tálaláskor kevés őrölt fahéjjal hintjük meg.

Bécsi kávé

Hozzávalók:


1 dl presszókávé

10 dkg főzőcsokoládé

1 dl tejszín

1 dl tej

cukor


Elkészítés:

A csokoládét felolvasztjuk, tejjel és kávéval simára keverjük és felforrósítjuk. A csokoládés kávét csészékbe töltjük, tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk, és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Ír kávé

Hozzávalók:


12 cl ír whisky

4 kávéskanál porcukor

2 dl presszókávé

2 dl tejszín


Elkészítés:

Előmelegített csészékbe töltjük a whiskyt és a cukorral ízesített kávét, majd a tetejére tesszük a tejszínhabot.

Ánizsos jegeskávé

Hozzávalók:


2 dl presszókávé

2 dl tejszín

8 gombóc vaníliafagylalt

őrölt csillagánizs

csokoládéreszelék


Elkészítés:

A vaníliafagylaltot hosszúkás poharakba tesszük, ráöntjük a parányi csillagánizzsal ízesített forró kávét, a tetejére tejszínhabot teszünk és kevés csokoládéreszelékkel díszítve kínáljuk.

Gyümölcsös kávépuncs

Hozzávalók:


2 db narancs

4 db kiwi

2 db banán

20 dkg málna

1.5 dl vodka

1 dl presszókávé

2 üveg pezsgő


Elkészítés:

Nagy üvegtálba helyezzük a felszeletelt gyümölcsöket és a málnát, vodkával és kávéval meglocsolva 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor felöntjük a jól behűtött pezsgővel.

Kubai ananászos-rumos kávé

Hozzávalók:


2 dl presszókávé

12 cl fehér rum

2 dl ananászlé

2 dl tejszín

cukor


Elkészítés:

A felforrósított (de nem felforralt) ananászlevet és a fehér rumot a forró kávéhoz keverjük, ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd előmelegített konyakospoharakba töltjük, a tetejére tejszínhabot teszünk.

Tchibo kávék

Exclusive

Különleges minőségű és gazdag aromájú kávé. Mindazoknak, akik a kávéban is a különlegeset keresik.

Mild

Lágy karakterű, finom aromájú kávé. A természetesen lágy ízhatású kávék kedvelőinek.

Gold mocca

Különösen erőteljes ízű, gazdag aromájú kávé. Mindazoknak, akik az igazán erős, telt ízű kávét kedvelik.

Bistro

Kellemesen kiegyensúlyozott és harmonikus ízű kávé.

Family

Kiadós és telt ízű kávé az egész család számára.

VÉGE

Szkennelte: Schuck Antalné

Javította: Schuck Antalné, Horváth Imre

Budapest

1998 április

Tartalomjegyzék


Kávétörténetek............................................ 0

Mi fán terem a kávé?.............................................................. 0

Kávétörténeti mondák............................................................ 0

Arab kávéházak régen és ma................................................. 0

Mi is az a mokka?................................................................... 0

Török mokkakávé készítése.................................................. 0

A kávé meghódítja európát is................................................ 0

Előételek....................................................... 0

Zöldséggel töltött kávés palacsinta........................................ 0

Kávéval ízesített sonkás-gyümölcsös rizottó.......................... 0

Ananászos-kávés sült sonka.................................................. 0

Levesek............................................................ 0

Kávés körtekrémleves pezsgővel........................................... 0

Kávés-konyakos gyümölcsleves............................................. 0

Pulykaleves kávéval............................................................... 0

Főételek.......................................................... 0

Zöldbabbal töltött szalonnás marhatekercs kávés-vörösboros mártással          0

Vörösbabos sertésoldalas kávéval.......................................... 0

Zelleres-kávés csirkesaláta..................................................... 0

Desszertek és italok..................................... 0

Mazsolás kávékrém őszibarackba töltve................................ 0

Kocsonyázott kávés vaníliapuding......................................... 0

Szőlős-kávés szelet................................................................ 0

Kávés gyümölcsrizs............................................................... 0

Egzotikus kávészelet............................................................. 0

Narancsos kávédzsem........................................................... 0

Mexikói kávé......................................................................... 0

Bécsi kávé............................................................................. 0

Ír kávé................................................................................... 0

Ánizsos jegeskávé................................................................. 0

Gyümölcsös kávépuncs......................................................... 0

Kubai ananászos-rumos kávé................................................ 0

Tchibo kávék................................................... 0

Exclusive.............................................................................. 0

Mild...................................................................................... 0

Gold mocca.......................................................................... 0

Bistro.................................................................................... 0

Family................................................................................... 0

Tartalomjegyzék........................................... 0


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése