A Drótpostagalamb recepttára
141. könyv
Túrótorta receptek
Tartalomjegyzék
Bevezetés........................................................................................................................... 4
Receptek........................................................................................................................... 5
Almás túrótorta 1......................................................................................................... 5
Almás túrótorta 2......................................................................................................... 5
Almás túrótorta 3......................................................................................................... 5
Amerikai túrótorta....................................................................................................... 5
Ananászos túrótorta.................................................................................................... 5
Banános túrótorta Amanda módra............................................................................ 6
Banános túrótorta Edina módra................................................................................. 6
Citromos-narancsos túrótorta..................................................................................... 6
Elzászi sós túrótorta...................................................................................................... 7
Epres túrótorta hidegen.............................................................................................. 7
Gyümölcsös-krémsajtos túrótorta 1............................................................................. 7
Gyümölcsös-krémsajtos túrótorta 2............................................................................. 7
Gyümölcsös túrótorta 1............................................................................................... 8
Gyümölcsös túrótorta 2............................................................................................... 8
Győri almás túrótorta.................................................................................................. 8
Hagymás-sajtos túrótorta............................................................................................ 9
Gyümölcsös-mákos túrótorta...................................................................................... 9
Hideg túrótorta 1......................................................................................................... 9
Hideg túrótorta 2......................................................................................................... 9
Húsvéti túrótorta........................................................................................................ 10
Mandulás túrótorta 1................................................................................................. 10
Mandulás túrótorta 2................................................................................................. 10
Mazsolás túrótorta..................................................................................................... 11
Málnás túrótorta........................................................................................................ 11
Málnás túrótorta sütés nélkül..................................................................................... 11
Meggyes túrótorta.................................................................................................... 11
Milánói túrótorta........................................................................................................ 12
Narancsos túrótorta.................................................................................................. 12
Sajtos túrótorta.......................................................................................................... 12
Szilvás túrótorta.......................................................................................................... 13
Tormás túrótorta........................................................................................................ 13
Túrótorta 1................................................................................................................. 13
Túrótorta 2................................................................................................................. 13
Túrótorta 3................................................................................................................. 13
Túrótorta 4................................................................................................................. 14
Túrótorta 5................................................................................................................. 14
Túrótorta 6................................................................................................................. 14
Túrótorta 7................................................................................................................. 14
Túrótorta 8................................................................................................................. 15
Túrótorta 9................................................................................................................. 15
Túró torta Edina módra............................................................................................. 15
Túrótorta hidegen..................................................................................................... 16
Túrótorta mákkal....................................................................................................... 16
Túrótorta - másképpen.............................................................................................. 16
Túrótorta meggyel..................................................................................................... 16
Túrótorta metélttel..................................................................................................... 16
Túrótorta őszibarackkal............................................................................................. 17
Túrótorta piskótával................................................................................................... 17
Túrótorta - sütés nélkül 1............................................................................................ 17
Túrótorta - sütés nélkül 2............................................................................................ 18
Ünnepi túrótorta........................................................................................................ 18
FORTÉLYOK, A TÚRÓTORTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ
Nyugodtan férjhez mehet, aki
ilyen túrótortát tud sütni. Biztos, hogy megbecsülik majd. Talán nincs is több
olyan sütemény, amelynek ennyi lelkes híve lenne, mint a túrótortának. Pedig nem
is olyan könnyű megsütni. A torta a sütőben szép magasra emelkedik, majd a
sütőből kivéve vigasztalanul összeesik.
A helyzetet az alábbi ügyes
fogással megmenthetjük: Félidőben a
tortát kivesszük a sütőből, a tölteléket hegyes késsel leválasztjuk a sütőforma
széléről, öt percig pihentetjük, majd tovább sütjük. A trükköt azután nem is
érdemes elárulni, egyszerűen csak arassuk le az osztatlan elismerést.
A HIDEG BÁNÁSMÓDOT SZERETI
Gyúrt tésztának is nevezik, mert
a kikevert masszákkal, a piskótatésztával, a kevert tésztával szemben nem
keverjük, hanem kézzel gyúrjuk. Mielőtt gyúrni kezdünk, kezünket tartsuk hideg
folyó csapvíz alá, és alaposan hűtsük le, mert a tészta nem szereti a meleget
(a kézmeleget sem). Puha és ragacsos lesz tőle. És jaj annak, aki ilyenkor
tovább lisztezi a tésztát! A sütemény olyan lesz, mint a beton. A mesterek
ezért a lehető legrövidebb ideig dolgoznak kézzel. A hozzávalókat késsel
dolgozzák el. Az így keletkező durva morzsák azután gyorsan kemény tésztává
gyúrhatók.
HASZNOS TUDNIVALÓK A TÉSZTÁRÓL
1. A hozzávalókat, a
munkafelületet és kezünket is jól lehűtjük. Munkafelületnek egy nagy márványlap
a legalkalmasabb, ami sokáig tartja a hideget.
2. Finomított cukorral
dolgozzunk. A durva kristálycukorból a süteményben csúnya, barna pontok
keletkeznek. Porcukorral finom, omlós lesz a tészta.
3. Nem baj, ha a tésztában kisebb
vajdarabkák maradnak, de inkább kevesebbet gyúrjuk, mint többet!
4. A tésztát sütés előtt mindig
pihentetjük: természetesen hűtőszekrényben. Így sokkal egyszerűbb lesz
kinyújtani.
5. Ha a tésztába több cukrot
teszünk, ropogósabb lesz (pl. tortalapok). Az ilyen süteményt hamar el kell
fogyasztani, mert a cukor megköti a levegőt, illetve a töltelék nedvességtartalmát,
és a tészta megpuhul.
6. A pihentetés idejére a tésztából
cipót formálunk, így csökken a felülete. Folpackba vagy alufóliába csomagolva
nem szárad ki.
Almás túrótorta 1.
Simára keverünk 50 deka sovány
áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt
deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát. Felét kizsírozott
tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt almaszeletekre, és tetejére
simítjuk a maradék, túrós masszát. A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a
tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell
hozzá).
Almás túrótorta 2.
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 8
dkg vaj (vagy margarin), 4 savanykás alma, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 12-15
dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 tojás, 2
evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1
zacskó vaníliás cukor; a formához 2 dkg vaj, 1 evőkanál búzadara.
A tojásokat habosra verem, utána
a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara,
tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor,
pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de
már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom, és
belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon
tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Külön is
kínálható hozzá sárgabaracklekvár.
Almás túrótorta 3.
Hozzávalók: 150 g liszt, 40+40 gr
cukor, 1 cs van. cukor, 100 g vaj, 4 tojássárgája + 4 fehérje, 3 alma, 3 ek.
mazsola 500 g túró 2 ek étkezési keményítő
Elkészítés: A lisztet, a cukrot a van. cukrot, a db-ra
vágott vajat, 2 tojás sárgájával omlós tésztává dolgozzuk, 20 percre hűtőbe
tesszük. Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű tortaformát, a tészta 2/3 részét
belenyomkodjuk, megszurkáljuk, és 10 percre előmelegített sütőbe toljuk., majd
hűlni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk és felkockázzuk.
Mazsolát megmossuk és lecsöpögtetjük. A maradék tésztát a forma szélére
dolgozzuk. Összekeverünk 2 tojás sárgáját, a cukrot és a túrót, belevegyítjük a
keményítőt, a mazsolát és az almát, 4 tojás fehérje kemény habját. A tölteléket
a tésztára terítjük. Megsütjük, és a sütőben hagyjuk kihűlni.
Amerikai túrótorta
Hozzávalók: 1 csomag kétszersült,
35 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 8 db tojásfehérje, 15 dkg
barackíz, 3,5 dl tej, 8 dkg cukor.
A tejet a cukorral felforraljuk,
és a kétszersültet meglocsoljuk vele. A krémporból a használati utasítás
szerint elkészítjük a krémet, hozzáadjuk az áttört túrót és a vajat, habosra
keverjük. Üvegtálra rétegezzük az áztatott kétszersültet és a túrókrémet torta
alakúra formázva. Tetejére tojáshabot teszünk, melyet a barackízzel
készítettünk.
Ananászos túrótorta
Hozzávalók:
Tészta: 8 db tojás, 16 dkg liszt,
16 dkg kristálycukor.
Töltelék: 30 dkg vaj, 18 dkg
kristálycukor, 1 doboz ananász, 5 dkg zselatin.
A tésztához való anyagokból, tortaformában piskótatésztát sütünk, majd
kihűtjük. A kristálycukor és az ananász levét felhasználva szirupot főzünk. Az
egyik felében, a vízben oldott zselatint felfőzzük, a másik felét lehűtjük, és
a vajhoz keverjük. A tortakarikát háromfelé vágjuk keresztben. Megtöltjük az
ananász ízű vajkrémmel, majd alufóliából egy hosszú szalagot készítve a torta
palástját bekerítjük úgy, hogy néhány centiméterrel magasabb legyen, mint a
torta. A tetejét ananász szeletekkel díszítjük, mélyhűtőben lehűtjük. Az ananászzselét
folyósra lehűtjük, ezzel öntjük ki a torta tetejét.
Banános túrótorta Amanda módra
Hozzávalók: 40 dkg félzsíros
tehéntúró, 6 dkg margarin, 6 dkg cukor (méz), 3 tojás, 5 dkg búzadara, 2
közepes banán, 4 dkg mazsola, 1 citrom héja reszelve, díszítéshez 1 banán
A margarint kissé megolvasztjuk,
a tojásokkal habosra keverjük. Az áttört túrót, búzadarát, vékonyan felszelt
banánt, mazsolát, citromhéjat lazán elkeverjük benne.
Kivajazott tálba simítjuk.
Folpackkal (én a jénai tetejével) letakarjuk és 850 W-on 7 (én 5') percig
sütjük. majd fedő nélkül még 2,5 percig.
Kihűlve kiborítjuk a tálból.
Felszeletelt banánnal és tejszínhabbal kínáljuk.
(Lehet a masszába 1-2 ek.
banánízű pudingport is tenni, de akkor kevesebb cukrot.
Így még nem próbáltam.
Ananásszal, kajszibarackkal, meggyel, kivivel - ez utóbbinál viszont több cukor
kell. Még ezeket sem készítettem.)
(20 perc)
Banános túrótorta Edina módra
Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 3
evőkanál liszt
A krémhez 4 dl tej, 1 evőkanál
zselatin, 25 dkg túró, 10 dkg margarin. 15 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor, 1/2
citrom héja, 3 banán
A díszítéshez: tejszínhab,
zselésítő cukor
Elkészítése: A tojásfehérjéből
nem túl keményre vert habba beleszórjuk a kristálycukrot, és jól felverjük majd
egyenként a tojássárgákat is belekeverjük Ezután a lisztet is óvatosan
belekeverjük. Papírral bélelt tortaformában világosra sütjük.
A krém elkészítése:
Meleg tejben feloldjuk a
zselatint, majd a túróval, a margarinnal, a porcukorral, a vaníliás cukorral,
és a citrom héjával összeturmixoljuk.
A kihűlt piskótáról lehúzzuk a
sütőpapírt, tálcára tesszük és visszakapcsoljuk rá a tortakarika peremét. Így
öntjük bele a krémet.
A karikára vágott banánokat
beleszórjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük, megdermesztjük. Dermedés után éles
késsel körbevágjuk, és lehúzzuk a tortaformát róla. sok tejszínhabbal
díszítjük, és apróra vágott zselécukorral megszórjuk.
Citromos-narancsos túrótorta
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű 2,5
l térfogatú sütőformához:
Az omlós tésztához: 10 dkg Rama
margarin, 12,5 dkg búzaliszt, 3 dkg őrölt mandula, 4 dkg méz.
A piskótatésztához: 2 db tojás,
7,5 dkg méz, 1 csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 8 dkg teljes kiőrlésű
liszt, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál narancsdzsem.
A "rátéthez": 10 levél
zselatin, 50 dkg sovány túró, 12,5 dkg méz, 1 teáskanál reszelt narancs-héj, 2
db narancs, 2 db grapefruit, 2,5 dl tejszín.
A díszítéshez: 2 dl tejszín, 4
dkg sötét színű süteménymáz vagy zselépor.
A lisztből, a mandulából, a
margarinból és a mézből sima tésztát gyúrunk. Az omlós tésztát fóliába
csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve, kinyújtva a sütőformába
helyezzük, és előmelegített sütőben 175-200 C°-on kb. 10 percig sütjük. A
tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat 2 evőkanál meleg vízzel, a mézzel, a
sóval és a citromhéjjal felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A
tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a krémhez adjuk. A lisztet a sütőporral
összekeverjük, majd rászórjuk a masszára, és az egészet lazán elkeverjük. Az
omlós tészta alapot narancsdzsemmel bekenjük, majd ráöntjük a piskótamasszát,
és további 10 percig sütjük. A zselatint vízbe áztatjuk. A túrót a mézzel és a
narancshéjjal elkeverjük. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a
gyümölcshúst megtisztítjuk. Néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit
felaprítjuk, a levét felfogjuk. Az aprított gyümölcsöt és a gyümölcslevet a túrókrémhez
adjuk, és elkeverjük. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk, és a krémhez
keverjük. A tejszínt felverjük, és a zselésedni kezdő túrókrémhez keverjük. A
tortát kapcsos formába tesszük, a túrókrémmel bevonjuk, és lehűtjük. A tejszínt
felverjük, nyomózsákba töltjük, és a torta szélét kis halmokkal díszítjük. A
süteménymázat megolvasztjuk, vagy a színes zseléport feloldjuk, és a halmokra
mintát rajzolunk. A tortát a félretett grapefruit- és narancs-szeletekkel
díszítjük.
Elzászi sós túrótorta
Hozzávalók: 200 g túró, só, bors,
1-1,5 tojás, 4 evőkanál benedekfű-olaj (áldott bogáncsnak is nevezik), 165 g liszt,
3 teáskanál sütőpor, vaj a sütőformához, liszt a deszka lisztezésére, 100 g
húsos füstölt szalonna (bacon), 2 fej vöröshagyma, 100 ml tejszín, 5 g étkezési
keményítő
Előkészítés: 18 perc
Sütés: 25 perc
1. A sütőt 200 °C-ra
előmelegítjük. 80 g túrót elvegyítünk a sóval, tojással, és 2 kanál olajjal.
160 g lisztben elkeverjük a sütőport, a túróhoz adjuk, és tésztát gyúrunk. A
túró állagától függően esetleg még teszünk hozzá lisztet.
2. Egy 26-28 cm átmérőjű
sütőformát kivajazunk. Meglisztezzük a gyúródeszkát, kinyújtjuk rajta a
tésztát, majd a formába tesszük. Hagyjunk neki némi szélet is.
3. A túrómassza készítéséhez a
bacont apróra vágjuk. Megtisztítjuk, megmossuk a hagymát, és kockákra vágjuk.
4. A megmaradt túrót
összekeverjük a tejszínnel, 5, g liszttel, keményítővel és a maradék olajjal,
majd ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. A túrómasszát a tésztára kenjük,
megszórjuk a hagymával és a baconnal. Körülbelül 25 percig sütjük. Az elkészült
tortát kivesszük a formából, és tálaljuk.
Epres túrótorta hidegen
Hozzávalók: 500 g tehéntúró, 120
g vaj/margarin, 150 g cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 5 dl tej, 4 tojássárga, 1
cs. zselatin, 1 cs. gyümölcs-zselépor, 300 g eper
A zselatint a langyos tejben
feloldjuk. A túrót kikeverjük 100 g vajjal/margarinnal, a tojássárgákkal, a
vaníliás cukorral és a cukorral. Végül belekeverjük a zselatinos tejet. A
masszát vajjal kikent tortaformába öntjük, elsimítjuk. Ha megszilárdult, a tetejét
kirakjuk eperszemekkel. Az előírás szerint elkészített gyümölcszselével
bevonjuk a torta tetejét. Legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Gyümölcsös-krémsajtos túrótorta 1.
60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg félzsíros
tehéntúró, 25 dkg tejszín krémsajt, 25 dkg sárgabarack (lehet kevésbé érett
is), 15 dkg sárgabaracklekvár, 4 egész tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 zacskó
vaníliás pudingpor, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só, fél citrom leve és reszelt
héja, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg mazsola, a forma
kenéséhez 2 dkg vaj.
Egy kerek tortaformát a vajjal
kikenek, és egy evőkanál búzadarával meghintek. Az összes hozzávalót mély
tálban összekeverem. A megmosott, kimagozott, apróra vágott sárgabarackot és a
sárgabaracklekvárt is hozzáadom, a megmosott, leszárazott mazsolával és
villával szétnyomott tehéntúróval együtt. Habos, könnyű tömegnek kell lennie,
amit beleöntök a kikent tortaformába. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben mérsékelt
lángon megsütöm. Ha a teteje idő előtt barnulna, akkor ráborítok egy
papírlapot. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e már. Tálra borítva kínálom.
Melegen is, hidegen is nagyon jó.
Illik hozzá a rummal ízesített sárgabaracklekvár, de a nélkül is nagyon finom.
Gyümölcsös-krémsajtos túrótorta 2.
(12 szelet)
A tortaformát 2 dkg Ráma
margarinnal kikenjük, 1 ek. búzadarával beszórjuk. 25 dkg áttört, félzsíros
túrót, 25 dkg tejszín krémsajtot, 2 ek. búzadarát, 15 dkg sárgabaracklekvárt,
sót, 4 tojást, 1 cs. vaníliás pudingport, 10 dkg porcukrot, 5 dkg mazsolát, fél
citrom levét, reszelt héját, 10 dkg vajat, fél cs. sütőport, 25 dkg
felkockázott sárgabarackot mély tálban összekeverünk. A masszát a tortaformába
simítjuk, előmelegített, forró sütőben mérsékelt tűznél tűpróbáig sütjük. Ha a
teteje idő előtt barnul, papírlappal fedjük le.
Gyümölcsös túrótorta 1.
Hozzávalók:
Tészta: 4 tojás, 80 g liszt 80 g Koronás Kristálycukor, 20 g
vaj
Töltelék: 200 g túró, 3 dl
tejszínhab 1 csomag hidegen kötő vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 150 g Koronás
Porcukor, 10 g zselatin 5 cl víz, reszelt citromhéj
Díszítés: 300 g ananász, narancs vagy kivi, 1 csomag
tortazselé kukoricapehely
A tojássárgákat a cukor 1/3-ával
habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. A tojásfehérjét a
kristálycukor 2/3 részével kemény habbá verjük. Óvatosan a tojássárgához adjuk,
és közben a lisztet is hozzászórjuk. Könnyed keveréssel összedolgozzuk. A
tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát, és 180° C-os sütőben
30 percig sütjük. A sütőből kivéve liszttel meghintjük és pihentetjük.
Hideg tejben pudingport,
porcukrot, reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot habosra keverünk, hozzáadjuk
az áttört túrót, és kemény tejszínhabbal lazítjuk. Az oldott langyos zselatin
hozzáadása után ezzel a túrókrémmel egy rétegben beterítjük a kihűlt
piskóta-tésztát. Dermedés után gyümölcsökkel díszítjük, s a még folyós
tortazselével leöntjük a torta tetejét. A zselé megkötése után kivesszük a
formából, és kukoricapehellyel díszítjük az oldalát.
Gyümölcsös túrótorta 2.
A következő két receptünkhöz
elegendő egy tortalapot vásárolni, illetve készíteni.
Hozzávalók a piskótakarikához: 6
tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt.
A tojások tartalmát
szétválasztjuk. A sárgáját a cukor egyharmadával habbá verjük, a fehérjéből a
fennmaradó cukorral kemény habot készítünk. A tojásfehérjehabot óvatosan a
sárgájához keverjük, majd fakanál segítségével a lisztet fokozatosan hozzávegyítjük.
A tortaformában, közepesen meleg sütőben kisütjük.
További hozzávalók: a félbevágott
piskótakarika egyik fele, 60 dkg, szitán áttört tehén-túró, 12 dkg Rama
margarin, 5 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 dkg vaníliás cukor, 5 tojássárgája,
5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 2 dkg vaníliás pudingpor,
10 dkg barackíz, ízlés szerinti gyümölcs, készen kapható gyümölcszselé.
A túrót a porcukorral és a
vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojás-sárgáját, és ismét
kihabosítjuk. A tojásfehérjéből és a kristálycukorból kemény habot verünk,
melyet a túrós masszához keverünk, ezután hozzáadjuk a lisztet, a pudingport és
az olvasztott Rama margarint. A piskótakarikát lekvárral vékonyan megkenjük,
tortaformába helyezzük, és az előzőleg elkészített masszát egyenletesen
rákenjük. Középmeleg sütőben sütjük.
A kisült és kihűlt túrótortát
barackízzel vékonyan megkenjük, tetejét ízlés szerint friss, be-főtt vagy
mirelit gyümölccsel díszítjük, majd olvasztott gyümölcszselével leöntjük.
Cél-szerű a zselézést még a tortatormában elvégezni. (A túrótorta más
sütőformában, tepsiben is elkészíthető.)
Győri almás túrótorta
60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros
tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília ízű pudingpor,
12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3
egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi
só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara.
A tojásokat habosra verem, utána
a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara,
tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor,
pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de
már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és
belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes
hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon
finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt.
Hagymás-sajtos túrótorta
Hozzávalók: 1 vékony, kerek, sós
piskótalap (2 tojásból), 20 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt, 2 közepes fej
vöröshagyma, 1 dl kefir, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 3 evőkanál zselatinpor, 1
teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, a tetejére zöldhagyma és
reszelt sajt
A vöröshagymát megtisztítom, és
nagyon apróra vágom. Az olajon, fedő alatt üvegesre párolom, és kihűtöm. A
tehéntúrót áttöröm, és simára keverve a kefirrel valamint a krémsajttal, sóval,
borssal megfűszerezem. Ezután a párolt hagymát is hozzáadom. A tejszínből
kemény habot verek, amit óvatosan beleforgatok a túrós keverékbe. A piskótalapot
beteszem egy kapcsos tortaformába. A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon
addig keverem, amíg folyósra nem oldódik. Kevergetve langyosra hűtöm, és
beleforgatom a krémbe. A krémet ezután betöltöm a tortaformába, a tetejét
simára egyengetem, és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm.
Tálalás előtt a tortalappal
együtt tálra csúsztatom (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom, így
könnyen kijön belőle), majd a tetejét reszelt sajttal, és zöldhagymafejekkel
feldíszítem.
Gyümölcsös-mákos túrótorta
Hozzávalók 12 szelethez: 8 dkg
liszt, 2 tojás, 1 tojássárgája, 14 dkg cukor, 3 dkg porcukor, 17 dkg vaj vagy
margarin, 3 evőkanál mák, 50 dkg tehéntúró, 6 evőkanál tej, 1 zacskó vaníliaízű
pudingpor, 15 dkg piros ribizli, 15 dkg fehér ribizli, 1 evőkanál citromlé, 1
zacskó vaníliás cukor, reszelt citromhéj, csipetnyi só, a nyújtáshoz liszt, a
forma kikenéshez margarin
Elkészítés: A lisztet
összekeverjük a tojássárgájával, 5 dkg hideg vajjal vagy margarinnal, a
porcukorral és csipetnyi sóval. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd
letakarva, 30 percre hideg helyre állítjuk. Közben a mákot a tejben felforraljuk,
és állandó keverés mellett, kis lángon 3 percig főzzük. A maradék vajat vagy
margarint 12 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként
hozzáadjuk a tojásokat, majd a pudingport, a citrom levét és reszelt héját is.
Végül belevegyítjük az átpasszírozott tehén-túrót és a mákkrémet. A tésztát
lisztezett deszkán kb. 24 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. A lapot margarinnal
vékonyan kikent formába helyezzük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon
(gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 10 percig sütjük. Közben a kétféle ribizlit
megmossuk, néhány fürttel a díszítéshez félreteszünk, a többit kézzel vagy
villával leszemezzük. A kihűlt tortalap köré karimát pattintunk, és beletöltjük
a túrómasszát. Meghintjük a gyümölcscsel, és visszatoljuk a sütőbe. Ugyanazon a
hőmérsékleten további 45 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A tortát
tálra csúsztatjuk, szélét porcukorral meghintjük. A ribizli-fürtöket a maradék
cukorban megforgatjuk, és díszítésül a torta tetejére halmozzuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra,
Hideg túrótorta 1.
Hozzávalók: Vizes piskóta, 50 dkg
túró, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 dl
tej, 2 evőkanál zselatin, gyümölcsök a díszítéshez
A margarint a cukorral és
vaníliás cukorral kikeverjük. 2 tojással csomómentesen eldolgozzuk a túrót, és
hozzáadjuk a margarinos cukorhoz. 2 dl tejben megáztatjuk a zselatint, majd 1
dl forró tejet öntünk hozzá, és amikor a zselatin felolvadt, akkor a túrós masszához
öntjük, és összedolgozzuk. Piskótaalapra öntjük, tetejét gyümölccsel díszítjük,
és hűtőbe tesszük.
Piskóta nélkül is készíthető. Az
őzgerincformába öntjük a túrós massza egyik felét, rátesszük a gyümölcsöket,
majd leöntjük a massza másik felével, és behűtjük.
Hideg túrótorta 2.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 1 kocka
RAMA margarin fele, 5 tojás, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaniliás cukor
Az 5 tojás sárgáját és a
hozzávalókat habosra kell keverni, külön fel kell verni a tojásfehérjét is,
aztán külön edényben 5 teáskanál zselatint hideg vízzel el kell keverni, majd
annyi forró tejet öntünk hozzá, hogy 3 dl legyen. Ezt a habosra kevert masszába
keverjük, majd finoman hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét is. A sütőpapírral
kibélelt tortaformába öntjük a masszát, legalább egy órát hűtjük, majd a
tetejére gyümölcsöt teszünk, és leöntjük ízesített zselatinnal (a használati
utasítás szerint). Dermedésig hűtőben tartjuk, majd felszeletelve fogyasztjuk.
:)
Húsvéti túrótorta
16 szelet
Hozzávalók: 1 cm vastag szögletes
piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 10
dkg margarin, 3 zacskó habfixáló, 1 csésze kimagozott meggybefőtt, 2 zacskó
vaníliás cukor, csipet só.
Mindkét doboz ananászbefőttet
leszűröm. (Levéből citromlével, szódavízzel és jégkockákkal üdítőital
készíthető a locsoló gyerekek számára.) Az egyik doboz gyümölcsöt turmixgépben
összetöröm, a másik doboz lecsöpögtetett ananászkarikát, papírral leszárítom. A
tejszínt kemény habbá verem. A túrót simára töröm, összekeverem a vaníliás
cukorral, a sóval és a turmixolt ananásszal, végül hozzáadom az olvasztott, de
már nem forró margarint. Ezután hozzákeverem a habfixet, és beleforgatom a
kemény tejszínhabot.
A krémet rákenem a piskótalapra,
és a tetejét kirakom a félretett ananászkarikákkal. A meggyszemeket
belenyomkodom, és a süteményt a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm.
Kockákra vágva kínálom. Tálaláskor habszifonból nyomok rá tejszínhabot.
Mandulás túrótorta 1.
Elkészítési idő kb. 1 és 3/4 óra
Hozzávalók 16 szelethez: 25 dkg
liszt, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj vagy margarin, 35 dkg cukor, 5 tojás, 2
zacskó vaníliaízű pudingpor, 2 dkg szálasra vágott mandula, 1 narancs leve és
reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só
A nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin a szóráshoz
porcukor, folpack
Elkészítés: A sütőporral elkevert
lisztet tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütünk 1 tojást,
meghintjük 7 dkg cukorral és a sóval. A szélére rámorzsolunk 12 dkg vajat vagy
margarint, majd a közép felé haladva összedolgozzuk. Sima tésztává gyúrjuk, és
folpackba csomagolva kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
A többi tojást 25 dkg cukorral
fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, 10 dkg
vajat vagy margarint, a narancs levét és reszelt héját, végül evőkanalanként a
pudingport is. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá
nyújtjuk, és 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent formába fektetjük úgy, hogy kb.
3 cm magas pereme legyen. Rásimítjuk a túrós tölteléket, majd a tortát
előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 70 percig
sütjük, A maradék vajat vagy margarint serpenyőben megforrósítjuk, hozzáadjuk a
szálasra vágott mandulát és a maradék cukrot.
Állandó keverés mellett arany-barnára pirítjuk. A langyosra hűlt túrótortát
a karamellizált mandulával és porcukorral meghintve kínáljuk.
Mandulás túrótorta 2.
90 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 50 dkg leveles vajas
tészta, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg darált mandula, 1 teáskanál zöldmandula-aroma,
15 dkg porcukor, 4 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt (ha nincs, a búzaliszt is
megtelel), 1 dl sűrű tejföl, csipetnyi só.
Először a túrótölteléket készítem
el. Az áttört túrót simára keverem a tejföllel, a porcukorral, a
tojássárgájával, a sóval, a mandulaaromával és a darált mandula kétharmad
részével. Ezután óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A
tésztát akkorára nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele
olyanformán, hogy magas pereme is legyen. Á túrótölteléket belesimítom a
tésztaüregbe, majd a tetejére szórom a maradék mandulát, meghintem kevés
porcukorral és az előmelegített, forró sütőbe tolva, közepes lángon tűpróbáig
sütöm. Ha a tészta kihűlt, a forma oldalától késsel elválasztom, és csak a
tortalappal együtt csúsztatom tálra.
Mazsolás túrótorta
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, 2
l térfogatú sütőformához: 20 dkg Rama margarin, 25 dkg kristálycukor, 4 db
tojás, 1 kg sovány túró, 2 csomag vaníliaízű pudingpor, 1 teáskanál reszelt
citromhéj, 4 evőkanál citromlé, 3 dkg pisztácia, 7,5 dkg mazsola, Rama margarin
a forma kikenéséhez, 5 dkg porcukor a díszítéshez.
A margarint a cukorral
felhabosítjuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. Egymás után hozzákeverjük a
tojásokat, a túrót és a pudingport, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a
citromlevet. A pisztáciát felaprítjuk, a mazsolát megmossuk és leszárítjuk,
majd mindkettőt hozzákeverjük a masszához. A sütőforma aljára sütőpapírt
helyezünk, peremét megkenjük margarinnal, a túrómasszát a formába töltjük, és
előmelegített sütőben, 175 C-on kb. 60 percig sütjük. Ha a torta felülete a
sütés közben túl sötét lesz, alumíniumfóliával takarjuk le. Sütés után rácson
hagyjuk kihűlni. A torta átmérőjének megfelelő nagyságú papírsablont készítünk,
amelyet virágmintára kivágunk, a torta tetejére helyezzük, megszórjuk
porcukorral, majd eltávolítjuk a sablont.
Málnás túrótorta
Tészta: fél csomag fagyasztott
leveles tészta.
Töltelék: 5 dkg vaj, 3 kiskanál
Natreen édesítőpor vagy Glukosweet granulátum, 2 tojássárgája, 1 csomag
vaníliás cukor, 50 dkg tehéntúró, 30 dkg málna.
A leveles tésztát
szobahőmérsékleten fölengedjük, majd belisztezett deszkán fél centi vastagra
nyújtjuk. Alufóliával bélelt tortaformába vagy kis tepsibe fektetjük, és előmelegített
sütőben a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 080 °C)
18-20 perc alatt megsütjük.
Közben a vajat az édesítővel, a
tojások sárgájával és a vaníliás cukorral simára dolgozzuk, az áttört túrót és
a kissé felaprított málnát hozzáadjuk. A megsült tortalapra kenjük, végül
letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém megdermedjen. Minél előbb tálaljuk,
hiszen nyers tojássárgája van benne!
Málnás túrótorta sütés nélkül
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg
kókuszos keksz, 8 dkg olvasztott vaj; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 2
evőkanál zselatin, fél citrom leve, 8 dkg cukor 3 dl habbá vert tejszín, 25 dkg
málna lehet fagyasztott is, olaj.
A 22 cm átmérőjű kerek tortaforma
alját alufóliával kibéleljük, majd a forma alját és oldalát kiolajozzuk. A
kekszet ledaráljuk, a vajjal összedolgozzuk, kanállal a forma aljára és
oldalára nyomkodjuk, majd húsz percre hűtőszekrénybe tesszük. Közben a
zselatint fél deci vízben simára keverjük, fél percig főzzük állandó keverés
mellet, majd langyosra hűtjük. A túrót a cukorral és a citrom lével habosra
keverjük, hozzáadjuk az összetört málnát, belekeverjük a zselatint, és a
tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk kanállal. A masszát a tésztával bélelt
formába töltjük, és 5-6 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
Cikkekre vágva tejszínhabbal díszítve kínáljuk.
Meggyes túrótorta
Hozzávalók: 25x30 cm-es felfújt
formához 20 dkg vajas keksz, 12,5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, bő 1 dl tejszín, 20
dkg tejszín-krémtúró, 1 üveg meggybefőtt
(lehet kapni fél literes üvegben magozott meggyet), 4 ek. búzakeményítő.
Elkészítés: a vajas-kekszet
összetörjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a kekszmorzsát és
a porcukor felét; jól összedolgozzuk. A keveréket a formába töltjük, és jól
belenyomkodjuk; hűtőszekrénybe tesszük.
A túrót a maradék porcukorral és
a tejszínnel jól összekeverjük, majd a keksz tetejére kenjük; az egészet ismét
s hűtőszekrénybe helyezzük.
A meggyet a levével együtt
felforraljuk, és a kevés vízzel kikevert keményítőt hozzáadjuk, állandó keverés
mellett felfőzzük, amikor besűrűsödik levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A meggymasszát a kekszes-túrós
alapra kenjük, és az egészet tovább hűtjük.
Tálaláskor a tortába gyertyákat
szúrhatunk és meggyújthatjuk. Nagyon hangulatos és mutatós.
Milánói túrótorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg
zsír, 2 dl víz, 10 db tojás, 1 dkg só.
Töltelék: 40 dkg túró, 20 dkg
vaj, 12 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 2 dkg vaníliás cukor, 10 dkg mazsola.
A vizet és a zsírt felforraljuk,
hozzáadjuk a lisztet, és addig hagyjuk a tűzön állandó kevergetés közben, amíg
az edény falától elválik. A tűzről levéve, de még forrón hozzákeverjük a
tojásokat, egyenként. A tésztából, vékony torta alakú lapokat formázunk. Forró
sütőben sütjük. Elkészítjük a túrókrémet, amit tejszínhabbal díszítünk. A
kihűtött tésztalapok közé töltjük a tejszínhabos túrókrémet. Kihűtve,
felszeletelve tálaljuk.
Narancsos túrótorta
(10 szelet)
Hozzávalók a tésztához: 3 db
tojás, 4 dkg búzaliszt, 45-50 csepp Polisweet, késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg
tehéntúró, 25 dkg narancs, 1/4 pohár kefir, 1/2 narancs héja, 45-50 csepp
Polisweet
Elkészítés: A tojások sárgáját a
Polisweettel 6-8 percig keverjük robotgéppel vagy 25-30 percig kézzel. Akkor
jó, ha a tojásos massza színe kivilágosodik, sűrű és habos lesz. Csomómentesre
dolgozzuk, a sütőporral elkevert lisztel, majd óvatosan lazítjuk a keményre
vert tojásfehérjével. Papírral bélelt sütőlapon írólap nagyságúra elkenve (kb.
20 x 30 cm). 10 percig nagylángon előmelegített sütőbe téve mérsékeljük a
lángot. 8-10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a habos massza
összeesik. Akkor jó, ha színe világos rózsaszín és a beleszúrt hurkapálcára
vagy pecsenyevillára nem tapad. Egy tiszta konyharuhára fektetjük a papírral
felfelé. A papírt kenjük meg kevés hideg vízzel, így a keletkező gőz hatására
könnyebben lehúzható. A vízzel óvatosan bánjuk, nehogy elázzon a piskóta!
Összerakva tetejét narancskarikákkal díszítjük, majd jól lehűtve éles késsel 10
egyenlő szeletre vágva kínáljuk.
Krém elkészítése: a szitán áttört
túrót jól kikeverjük az édesítő folyadékkal, a meleg vízben gondosan megmosott
narancs lereszelt héjával és 2 evőkanál kefirrel. A krém egyharmad részét
rákenjük a felső lapnak szánt piskótára. A maradékba apróra vágva belekeverjük
a narancs kétharmadát és elosztjuk a mási két lapon.
Őszbarackkal, eperrel, málnával,
ribizlivel, meggyel egyaránt ízletes, mutatós, tápláló.
Sajtos túrótorta
Hozzávalók: 1 vékony kerek
piskótalap (2 tojásból), 20 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt, 1 dl kefir, 2 dl
tejszín, 25 dkg bármilyen befőtt, 8-10 dkg porcukor, 1 dl tej, 3 evőkanál zselatinpor,
1 citrom reszelt héja, 2-3 evőkanál piskótamorzsa, csipetnyi só.
A tortakrémhez a tehéntúrót
áttörjük és összekeverjük a kefirrel, valamint a krémsajttal. Ezután a cukrot is
hozzáadjuk, majd addig keverjük tovább, amíg a cukor elolvad benne. Beleszórjuk
a citromhéjat és a sót. Félretesszük. A gyümölcsöt leszűrjük, ha kell, kimagozzuk
és feldaraboljuk. A tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk
a túrós keverékbe. A piskótalapot betesszük egy kapcsos tortaformába. A tejet a
zselatinra öntjük, és kis lángon addig keverjük, amíg folyósra nem oldódik. Ha
langyosra hűlt, beleforgatjuk a krémbe. A krémet betöltjük a tortaformába,
belenyomkodjuk a gyümölcsdarabkákat, és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtjük.
Tálalás előtt tortástálra csúsztatjuk a tortalappal együtt (a meglazított
tortaforma oldalát körbevágjuk), és a tetejét tetszés szerinti gyümölccsel vagy
tejszínhabbal díszítjük. Az oldalára kevés piskótamorzsát hintünk.
Szilvás túrótorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 6 dkg
cukor, 12 dkg margarin, 1 tojás, 60 dkg szilva, kockacukor; a töltelékhez: 25
dkg túró, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, fél kanál fahéj, 1 dl tejföl, 2 tojásfehérje
A lisztet, cukrot, margarint és a
tojást kikeverjük, és a tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk, úgy, hogy
kb. 3 cm-es pereme legyen. A szilvát félbevágjuk, a mag helyére 1-1 kockacukrot
teszünk. A túrót a tojássárgákkal, a cukorral és a tejföllel kikeverjük, a habbá
vert fehérjét hozzáadjuk. A tölteléket a tésztára kenjük, a szilvákkal
feldíszítjük. 200 fokon kb. 40 percig sütjük. Fahéjjal megszórjuk.
Tormás túrótorta
4 személyre Nehézség: 2
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 2 púpozott evőkanál
zselatinpor, 1 dl tej, 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 kis doboz
ecetes torma, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, só és cukor, ízlés szerint, 1
evőkanál frissen reszelt torma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál olaj
A zselatinport kis lábosba
szórjuk, ráöntjük a tejet, és folyamatosan kevergetve, takaréklángon
forráspontig melegítjük. A túrót villával áttörjük, simára keverjük a
tejföllel, az ecetes tormával, a citromhéjjal, a sóval és a cukorral. A
tejszínből kemény habot verünk, majd a már langyos, de még nem dermedt
zselatinnal hozzáadjuk a túrómasszához. Egy kis kuglófformát kikenünk olajjal,
belesimítjuk a tormás túrókrémet, és befedve, másnapig dermesztjük a
hűtőszekrényben.
Üvegtálra borítva, apróra vágott
kaporral és kevés reszelt tormával meghintve tálaljuk.
Barna sörrel a legfinomabb.
TIPP: Főtt sonkával vagy füstölt
virslivel fogyasztva rendkívül ízletes.
Túrótorta 1.
Hozzávalók: 6 db tojás,
étcsokoládé, 18 dkg liszt, 18 dkg cukor, 50 dkg túró, 25 dkg vaj, 10 dkg
mazsola, citromhéj, vaníliás cukor, 20 dkg porcukor.
A tojások fehérjét kemény habbá
verjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a tojások sárgáját, majd óvatosan
belekeverjük a lisztet. Lisztezett tortaformában, közepes hőmérsékletű sütőben
megsütjük. Közben elkészítjük a túrótölteléket úgy, hogy a tojások fehérjét habbá
verve adjuk a kikevert töltelékbe. Az elkészült tortatésztát rövid ideig pihentetjük,
majd három részre vágjuk, töltjük, egy kevés tölteléket visszahagyva. A betöltött
tortát szeletelés előtt a hűtőben kifagyasztjuk. A visszamaradt töltelékből kis
gombócokat formázunk, melyeket olvasztott csokoládéba mártunk, ezzel díszítjük
a szeleteket.
Túrótorta 2.
Hozzávalók: 24 dkg liszt, 16 dkg
vaj, 8 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 2 g vaníliás cukor, 1 dkg reszelt
citromhéj, 10 dkg barackíz.
Töltelék: 1 kg tehéntúró, 6 db
tojássárgája, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 1 vaníliás cukor,
citromhéj.
Az elkészített linzertésztával a
tortasütő alját és oldalát kibéleljük, majd háromnegyed részig kisütjük.
Kihűlni hagyjuk, utána a belsejét barackízzel vékonyan megkenjük. A töltelék
anyagaiból egy jó túrókrémet készítünk, és azt a tortába beletöltjük. A tetejét
egy kerekre formázott linzerlappal befedjük, középmeleg sütőben megsütjük.
Sütés után porcukorral megszórjuk, a tortasütőből kivesszük, és kihűlés után
melegvizes késsel szeleteljük.
Túrótorta 3.
Fél margarint, 5 tojássárgáját,
20 dkg cukrot, 1 cs. vaníliáscukrot simára keverünk. Hozzáadunk 50 dkg túrót. 5
tk. zselatint 1 dl vízben kikeverünk, hozzáadunk 2 dl forró tejet. Kicsit hűlni
hagyjuk a zselatint, keverjük, a túrómasszába öntjük, jól elkeverjük.
Kivajazott tortaformába töltjük. Gyümölccsel díszítjük, miután megszilárdult. 1
cs. gyümölcskocsonyát 4 dl vízzel elkészítünk. Ha kihűlt, a tortára öntjük.
Túrótorta 4.
Habosra keverve 4 tojássárgáját,
20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, belekeverünk 13 dkg vajat (a fele
margarin is lehet). Ha ismét habos, elkeverve 50 dkg áttört túróval, 2.5 ek.
búzadarával, 1 marék durvára szelt mandulával, 10 dkg mazsolával, 1 narancs
vagy citrom reszelt héjával, 4 tojásfehérjéből vert kemény habbal, zsírral
kent, finom zsemlemorzsával hintett tortaformában úgy sütjük, mint a piskótát.
Még melegen deszkára borítjuk. Ha nagyon gazdagon akarjuk adni, csokoládémázzal
is bevonhatjuk.
Túrótorta 5.
Hozzávalók 12 szelethez: 4 tojás,
10 dkg Rama, 2 dl tejföl, 0,5 kg túró, 10 dkg cukor, 1 darab citrom, 1 csomag
vaníliás pudingpor, 1 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg
mazsola, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál baracklekvár, 1 teáskanál olaj, 1
evőkanál zsemlemorzsa.
A tojássárgáját a cukorral és a
Rámával habosra keverjük. Ízesítjük a citrom kifacsart levével és lereszelt
héjával, hozzáadjuk a túrót, a tejfölben elkevert pudingport, és a búzadarával
vegyített sütőport. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény
habot. A masszát kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt kapcsos tortaformába
öntjük, majd közepes tűznél kb. 20 percig (tűpróbáig) sütjük. Ha elkészült,
tetejét kevés forró vízzel elkevert baracklekvárral díszítjük.
Túrótorta 6.
1. lépés:
1 zacskónyi étkezési zselatint
(25g) beáztatjuk egy kis lábosban, vízzel, úgy hogy annyi vizet adunk hozzá
amennyit éppen felvesz. Közben 2 dl tejet felforralunk és hozzáöntjük a
beáztatott zselatinhoz, majd csomómentesre keverjük, és hagyjuk lehűlni.
2. lépés:
50 dkg túró, 2 tojás, lehet plusz
sárgáját belekeverni a színe miatt, 2 csomag vaníliás cukor, ezt
összeturmixoljuk, szintén egy külön tálban, 2. tálban
3. lépés:
5 tojás fehérjét kemény habbá
verjük, ismét egy külön tálban.
4. lépés:
5 tojás sárgája, 25 dkg cukor,
25dkg (1 kocka) margarin, ezt habosra keverjük egy külön tálban, az egyszerűség
kedvéért 1. tál
5. lépés
Az 1. tálba beleöntjük a 2. tál
tartalmát és egyenletesre összekeverjük robotgéppel, vagy kézzel. Ha ez megvan,
akkor a már kihűlt, tejes zselatint keverjük hozzá, majd óvatosan, finom
mozdulatokkal hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, úgy hogy a habot "ne
törjük össze".
6. lépés:
A masszát kerek tortaformába
öntjük, ízlés szerint tehetünk a masszába gyümölcsöket (pl. alma, narancs,
barack, körte), figyeljünk arra, hogy ne túl sokat rakjunk bele, mert puha lesz
a torta, nem lesz "tartása", a tetejét, simára "igazítjuk".
Az eligazított torta tetejére díszítésnek gyümölcsdarabkákat teszünk. Ez után
berakjuk a hűtőbe, hogy megkeményedjen.
7. lépés:
Ha a torta megkeményedett,
elkészítjük a tortazselatint, ennek az elkészítése a tasak hátulján olvasható.
A kész zselatint először kanalanként, majd óvatosan a torta tetejére öntjük,
majd ismét betesszük hűlni.
8. lépés:
Ha a zselatin megkeményedett,
lehet fogyasztani.
Túrótorta 7.
Hozzávalók a tésztához: 5 dkg
cukor, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 1 tojássárgája, továbbá hüvelyesek a vakon
sütéshez
A töltelékhez: 50 dkg túró, 15
dkg cukor, 3 kávéskanál vaníliás cukor, 1 citrom héja, 1 púpozott evőkanál
liszt, 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő, 7 tojássárgája, 7 tojásfehérje,
5 dkg cukor, 5 dkg felolvasztott vaj
A hozzávalókból omlós tésztát
készítünk. Egy 26 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk a tésztával (az oldalát
is!). 15 percig vakon sütjük, hogy a tortalap, ropogós maradjon, a töltelék ne
áztassa el. A töltelékhez a túrót elkeverjük a cukorral (nem árt előtte áttörni
szitán), a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a liszttel, a keményítővel és a
tojássárgájával. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadva a többi
cukrot és a folyékony vajjal együtt óvatosan a masszához adjuk. A tölteléket az
elősütött tésztára öntjük, elsimítjuk. 180 C-on összesen 40 percig sütjük. A
süteményt még melegen kivesszük a sütőformából. Rostélyra helyezve hűlni
hagyjuk.
Létezik egy variációja, ahol
meggyből kompótot főzünk - 50-70 dkg gyümölcshöz 10-17 dkg cukrot és 3
evőkanál, kevés vízben vagy gyümölcslében feloldott keményítőt adunk,
felfőzzük, amíg a lé be nem sűrűsödik - és a vakon sütött lapra ráhalmozzuk. A
túrókrémet ráöntjük, majd megsütjük.
Túrótorta 8.
Hozzávalók: 0,5 kg finom túró
(kockatúró), kristálycukor. ízlés szerint, 3 dl zacskós tejszín, 1 cs. vaníliás
cukor, babapiskóta, 2 kk. zselatin, 1 cs. tortabevonó zselé, gyümölcs (kb. 1
kg)
Elkészítése: A túrót finomra
áttörni, majd ízlés szerint kristálycukorral (kb. 2-3 ek.) összekeverni. A
tejszínt kemény habbá felverni a vaníliás cukorral, és óvatosan összekeverni a
túrókrémmel. Fél dl forró vízzel feloldani a zselatint, és ezt is a krémhez
keverni óvatosan.
A túrókrémből egy keveset a
csatos tortaforma aljára kenni. Erre egy sor babapiskótát tenni, majd a maradék
krémet rátenni. A tetejét gazdagon gyümölccsel díszíteni. A tortabevonó zselét
a leírás alapján elkészíteni, és melegen nagyon óvatosan a torta tetejére
önteni.
1/2 napig folpack fóliával
letakarva a hűtőben állni hagyjuk.
Túrótorta 9.
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg
liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg vaníliás porcukor, 2 tojássárgája, só, sütőpor.
A túrótöltelékhez: 30 dkg
tehéntúró, 8 dkg vaj, 15 dkg főtt áttört burgonya, 4 tojás, 10 dkg vaníliás
porcukor, 8 dkg mazsola, 1/2 dl rum, reszelt citromhéj.
Elkészítése: A lisztet
elmorzsoljuk a vajjal, és hozzátéve a porcukrot, a tojássárgákat, kevés sót és
késhegynyi sütőport, összegyúrjuk, kinyújtjuk. A tészta egyharmadát visszahagyva,
egy tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. Ezután a túrót
burgonyanyomón áttörjük, hozzátesszük a burgonyát, az olvasztott vajat, a
vaníliás porcukrot, a rumos mandulát, a tojások sárgáját, és kevés reszelt
citromhéjjal ízesítve, jól összekeverjük.
Végül hozzákeverve a habbá vert
tojásfehérjét, betöltjük a tortaformába. A tetejét a visszahagyott tésztából
megrácsozzuk, és felvert tojással megkenve, középmeleg sütőben kb. 35-40 percig
sütjük. Mikor kivettük, kicsit állni
hagyjuk, és felszeletelve, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Túró torta Edina módra
Hozzávalók: 1/2 kg túró, 3
egésztojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 12 dkg margarin (ráma),
1 csomag mazsola
Az elkészítés módja: A 3 tojás
fehérjét egy evőkanál porcukorral felkeverjük. A többi cukorral a tojások
sárgáját a margarinnal habosra keverjük. Ezután összekeverjük a felvert tojás
fehérjével, pudingporral, túróval és mazsolával. kizsírozott, lisztezett
tepsiben közepes lángon sütjük.(a pudingport nem kell főzni)
Túrótorta hidegen
Hozzávalók: piskótalap, 15 dkg
Rama margarin, 1 dkg vaníliás cukor, 40 dkg túró, 5 dkg mazsola, 14 dkg
kristálycukor, citromhéjreszelék, 10 dkg barackíz.
A margarint a szitán áttört
tehéntúróval habosra keverjük, majd hozzáadjuk az ízesítő-anyagokat, a vaníliás
cukrot, citromhéjreszeléket, rumba áztatott mazsolát, és végül a cukrot. A
piskótalapot barackízzel megkenjük, a túrókrémet egyenletesen rákenjük. Tetejét
ízlés szerint friss befőttel vagy mirelit gyümölccsel díszítjük, majd
olvasztott gyümölcszselével leöntjük. Célszerű a zselézést a tortaformában
elvégezni.
Túrótorta mákkal
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 7,5 dkg
cukor, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, csipet só.
Jól összegyúrjuk, majd kikent
tortaformába nyújtjuk úgy, hogy a forma oldalát is kibéleljük vele, majd
rátesszük a mák-tölteléket: 20 dkg darált mákot felfőzünk 2 dl tejben 8 dkg
cukorral, 6 dkg vajjal és 4 dkg grízzel. Ha kihűlt, belekeverünk 1 tojást.
Ráterítjük a tésztára, majd 1 doboz őszibarack befőttet felszeletelünk, amit a
máktöltelékre rakunk.
Erre jön a túrótöltelék: 10 dkg
cukrot jól kikeverünk 2 tojássárgájával, 40 dkg túróval, 1 dl tejföllel és 3
dkg liszttel. Ezután belekeverjük a 2 tojás, habbá vert fehérjét, majd a barackra
öntjük a túrótölteléket. Tűpróbával ellenőrizve közepes lángnál készre sütjük.
Megjegyzés: az őszibarack helyett
készíthetjük sárgabarackkal, cseresznyével vagy meggyel is.
Túrótorta - másképpen
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 3
db egész tojás, 2 dl bármilyen befőtt leve, a befőttléhez illő darabos
gyümölcsbefőtt, 2 db alma, 5 dkg margarin, 3 evőkanál búzadara, ízlés szerint
cukor vagy méz, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, kevés
citromlé, a forma kenéséhez kevés margarin és búzadara.
A tehéntúrót villával áttöröm,
majd összekeverem a felvert tojásokkal. Hozzáadom a citromhéjat, a sót, a
cukrot, a búzadarát, a befőttlevet, a megmosott és kicsumázott, lereszelt
almát, az apróra vágott és kimagozott befőttet, végül belecsorgatom az olvasztott,
de már nem meleg margarint. Alaposan összekeverem, majd belesimítom egy kikent
és búzadarával beszórt, mély, tűzálló tálba. Folpack fóliával lefedem, és a
mikrohullámú sütőbe teszem. A legerősebb fokozaton tizenkét-tizennégy percig
párolom, közben egyszer-kétszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte
után még tíz percig nem nyúlok hozzá, illetve csak akkor borítom tálra, ha
teljesen kihűlt. Tetszés szerint feldíszítem, és jól lehűtöm, majd cikkekre
vágom, mint a valódi tortát szokás.
Túrótorta meggyel
Hozzávalók: 20 dkg babapiskóta,
12 dkg vaj, 25 dkg túró, 7,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál
citromlé, 2,5 dl tejszín, 1 csomag HAAS habfixáló, 60 dkg meggy, 5 dl meggylé,
2 csomag HAAS tortazselé, 2 evőkanál cukor, 5 dkg fehér csokoládé.
Elkészítése: A babapiskótát egy
nylon zacskóba tesszük, és sodrófával szétnyomjuk, majd a puha vajjal
összegyúrjuk. A tortaformát, amelynek oldalát alufóliával béleljük, tortatálra
tesszük, és a piskótamasszát belesimítjuk, kissé lenyomjuk. Az áttört túrót a cukorral,
a vaníliás cukorral és a citromlével összekeverjük. A tejszint habbá verjük a
hab-szilárdítót is beletesszük, majd a túrókrémbe forgatjuk és a meggyet
hozzáadjuk, majd rákenjük a tortalapra. Tetszés szerint díszítjük.
Túrótorta metélttel
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros
tehéntúró, 20 dkg cérnametélt, 50 dkg reszelt savanykás alma (tisztán mérve), 4
tojás, 10 dkg mazsola, 3 dl rostos narancslé, 15 dkg cukor, 8 dkg vaj (vagy
margarin), 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 teáskanál sütőpor; a tortaforma
kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál porcukor.
A tésztát megfőzöm, és hideg
vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem. Közben egy keverőtálban a tojássárgákat
kikeverem a cukorral, hozzáadom a sütőport, a száraz pudingport, a felolvasztott,
de már nem meleg vajat, valamint apránként belekeverem a narancslevet. Ezután
beleforgatom a reszelt almát (levével együtt), és a kihűlt, főtt tésztát. Végül
belekeverem a villával áttört túrót, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint
a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy jó nagy, kapcsos, kerek tortaforma
alját vajjal kikenem, meghintem a porcukorral, és belesimítom a tortamasszát.
Előmelegített forró sütőbe tolom, és közepesnél valamivel kisebb lángon, vagyis
lassú tűzön megsütöm. Ha a teteje barnulni kezdene azelőtt, hogy a belseje is
átsült volna, letakarom egy alufólia- vagy papírlappal. A formában hagyom
kihűlni, majd lekapcsolom az oldalát, és tortalappal együtt csúsztatom tálra. A
hűtőszekrényben megdermesztem, és cikkekre vágva kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.
Túrótorta őszibarackkal
A tésztához: 25 dkg liszt, 7 dkg
cukor, 1 tojás, 12 dkg vaj, késhegynyi sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor,
csipetnyi só,
A töltelékhez: 75 dkg tehéntúró,
1 üveg őszibarackbefőtt, 3 tojás, 7 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliaízű
pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, reszelt citromhéj
A lisztet a cukorral, vaníliás
cukorral, hideg vajjal, tojással, sütőporral és sóval tésztává gyúrjuk.
Lefedve, 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk. Az őszibarackbefőttet lecsöpögtetjük.
Az omlós tésztát 34 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és kibéleljük vele egy 26
cm átmérőjű tortaforma alját és oldalát. Villával több helyütt megszurkáljuk,
és forró sütőben 5 percig elősütjük. Közben a vajat kikeverjük a cukorral, a
zacskó vaníliás cukorral és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk az átpasszírozott
tehéntúrót, a pudingport és a reszelt citromhéjat. Végül hozzáadjuk a kemény
habbá vert tojásfehérjét is. A túrókrémet 1 cm vastagon a tésztára simítjuk és
kirakjuk a gyümölccsel. Rásimítjuk a maradék túrókrémet, és közepesen forró
sütőben 70-80 percig sütjük. Ha szükséges, a sütési idő második felében
alufóliával betakarjuk.
Túrótorta piskótával
Hozzávalók: 6 evőkanál
kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 6 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csapott
teáskanál sütőpor;
A töltelékhez: 24 g (8 lap)
színtelen zselatin, 200 g kristálycukor, 1/4 l tej, csipetnyi só, 1 citrom
reszelt héja, 5 dl tejszín, 4 tojássárgája, 500 g sovány tehéntúró, 2 evőkanál
porcukor, sütőpapír;
Elkészítése: A tojássárgáját
kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás fehérjét kemény
habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, majd a sütőporral
elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg, összedolgozzuk.
Tortaformát sütőpapírral
kibélelünk, és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben 75 fokon
(gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük, kicsit hűlni
hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.
A töltelékhez a zselatint hideg
vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a reszelt
citromhéjjal és a tojás-sárgákkal állandó kevergetés mellett felmelegítjük (de
ne főzzük!). Tálba öntjük, és belevegyítjük a feloldott zselatint. Dermedésig
hűvös helyre tesszük.
Közben a tejszínt kemény habbá
verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a túrót, majd a
tejszínhabot.
A piskótát keresztben kétfelé
vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik
piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk. Közvetlen fogyasztás előtt
porcukorral meghintjük.
Túrótorta - sütés nélkül 1.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 4 tojás,
20 dkg cukor, fél csomag margarin, 3 dl tej, 1 csomag zselatin, 3 dl szörp vagy
gyümölcslé, tetszőleges gyümölcs.
A túrót kikeverjük a tojások
sárgájával, a cukorral és a margarinnal. A 3 dl tejben oldjunk fel fél csomag
zselatint felmelegítve, és ezt adjuk a túrós masszához. Öntsük tortaformába és
tegyük hűtőbe. Ha jól összeállt, rakjuk ki a tetszőleges gyümölccsel a tetejét.
Vonjuk be a tortát a maradék fél csomag, 3 dl szörpben feloldott zselatinnal.
Tegyük újra hűtőbe.
Túrótorta - sütés nélkül 2.
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20
dkg porcukor, 3 tojássárgája, 0.5 kg túró, 3 cs vaníliás cukor, 1 citrom leve,
héja, 1 ek. tejföl, 0.5 l tej, 1 ek. kristálycukor, 1 tasak, étkezési zselatin,
gyümölcskocsonyapor, gyümölcsök a díszítéshez, és a tortába, kb. 26 cm átmérőjű
csatos tortaforma
Elkészítés:
1. Margarint, porcukrot és
tojássárgáját habosra keverjük.
2. A túrót, a vaníliás cukrot, a
citrom levét és héját, valamint a tejfölt jól összekeverjük.
3. A tejben a kristálycukrot és a
zselatint összekeverjük. Kb. 10 percig állni hagyjuk, majd felmelegítjük (közel
forrásig) és langyosra hűtjük.
Ha már langyos, akkor
összekeverjük az 1-es és 2-es masszával.
Apróra vágott gyümölcsökkel
ízesíthetjük.
Formába öntjük. Ha a hűtőben
megkeményedik, gyümölccsel díszítjük, gyümölcskocsonyával leöntjük a tetejét.
Ünnepi túrótorta
16 szelet
Hozzávalók 1 ujjnyi vastag, nagy,
kerek, készen vásárolt piskótalap (egy szokásos méretű piskótakarikának a
harmada, a többi a mélyhűtőben tárolható). 30 dkg tehéntúró, 30 dkg krémsajt, 2
dl tejföl, 3 dl tejszín + 1 dl tejszín a díszítéshez, 3 narancs, 8-10 dkg porcukor,
ízlés szerint, 3 evőkanál zselatinpor. 1 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1/2 dl
narancslikőr (vagy 1/2 fiola narancsaroma), csipetnyi só.
Előkészítés: a narancsot
meghámozom, egyet félreteszek, a többit felkockázom. A tejszínből kemény habot
verek. A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaforma aljába. A tejet a
zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra nem oldódik.
Elkészítés: a túrót áttöröm és
összekeverem a tejföllel, valamint a krémsajttal. Ezután a cukrot és a likőrt
is hozzáadom, majd addig keverem tovább, amíg a cukor elolvad. Beleszórom a
citromhéjat és a sót. Óvatosan beleforgatom a tejszínhabot, végül a narancsot
és a már kissé lehűlt, de még nem dermedt tejes zselatint keverem bele. A krémet
rátöltöm a tortaformába helyezett piskótára, és a hűtőszekrényben szilárdulásig
hűtöm. Tálalás előtt tortástálra csúsztatom a tortalappal együtt (a meglazított
tortaforma oldalát körbevágom), és a tetejét tetszés szerint feldíszítem a
félretett tejszínhabbal és a naranccsal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése