2022. január 2., vasárnap

rama receptek

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

161. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAMA receptek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék.............................................................................................................. 2

 

PIKÁNS HIDEGKONYHAI RAMA RECEPTEK........................................................................ 4

BAZSALIKOMOS-UBORKÁS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT PARADICSOM............................... 4

CUKKINIKRÉMMEL TÖLTÖTT PULYKASONKA.................................................................. 4

DIÓS, METÉLŐHAGYMÁS, SZEZÁMMAGOS SAJT............................................................. 4

Metélőhagymás sajt................................................................................................... 4

Szezámmagos sajt..................................................................................................... 4

FOKHAGYMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT ROLÓ....................................................................... 4

KAPROS MÁJKRÉMMEL TÖLTÖTT TÖK............................................................................ 4

KOCSONYÁZOTT FÜSTÖLT-FŐTT MARHANYELV TORMAKRÉMMEL................................... 4

KOLBÁSZOS-UBORKÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT PAPRIKA..................................................... 5

KURKUMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT KARFIOL SONKÁVAL..................................................... 5

MENTÁS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT ŐSZIBARACK............................................................ 5

ÓRIÁS SZILVA DIÓKRÉMMEL......................................................................................... 5

PAPRIKÁS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT JÉGCSAPRETEK....................................................... 5

PÁRIZSIS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT SZEZÁMMAGOS FRANCIAKENYÉR............................ 5

PISZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM TOKAJI BORRAL............................................................. 5

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT DATOLYA................................................................................. 6

TAVASZI HAGYMÁVAL, RETEKKEL TÖLTÖTT PADLIZSÁN................................................ 6

TÁRKONYOS ROKFORTKRÉMMEL TÖLTÖTT GOMBA........................................................ 6

TOJÁSOS KAGYLÓKRÉMMEL TÖLTÖTT CITROM.............................................................. 6

TORMAKRÉMMEL TÖLTÖTT HERING KÖRTÉN................................................................. 6

TÖLTÖTT KARALÁBÉ SONKÁVAL.................................................................................... 6

UBORKÁS SERTÉSSZŰZ-MINYON PRITAMINOS MARGARINNAL...................................... 7

VEGETÁRIÁNUS SZENDVICSEK...................................................................................... 7

VEGYES FALATKÁK SÓS KEKSZEN................................................................................. 7

ZELLERES-ALMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT FÜSTÖLT TARJA.................................................. 7

ZÖLDSÉGES MARGARIN................................................................................................ 7

 

SÜTEMÉNYEK................................................................................................................... 8

ALMÁS SÜTEMÉNY TEJFÖLÖS MÁZZAL........................................................................... 8

BARACKOS-MANDULÁS RIZSSZELET............................................................................. 8

CITROMOS FÁNK........................................................................................................... 8

CITROMOS SÜTEMÉNY.................................................................................................. 8

CSOKIS-MANDULÁS SZELET.......................................................................................... 9

CSOKOLÁDÉS KOCKÁK.................................................................................................. 9

CSOKOLÁDÉS-NARANCSOS TEKERCS............................................................................ 9

DIÓTORTA.................................................................................................................... 9

FORRALTBOROS HÁROMSZÖGEK................................................................................. 10

GYÜMÖLCSÖS-JOGHURT SZELET................................................................................. 10

KUKORICÁS MUFFIN.................................................................................................... 10

MANDULÁS FONOTT KALÁCS....................................................................................... 10

MÁKOS SÜTEMÉNY CSERESZNYÉS MÁZZAL................................................................. 11

MÁLNÁS SZELETEK...................................................................................................... 11

MEGGYES-MORZSÁS SÜTEMÉNY.................................................................................. 11

MEGGYES TÚRÓTORTA................................................................................................ 11

MOGYORÓS-DIÓS KIFLI.............................................................................................. 12

MORZSA SÜTEMÉNY.................................................................................................... 12

OLASZ MANDULÁS KEKSZ........................................................................................... 12

REBARBARÁS SÜTEMÉNY MÁZZAL............................................................................... 12

RIBIZLIKRÉMMEL TÖLTÖTT SZÍVEK............................................................................. 13

SZŐLŐS TORTÁCSKÁK................................................................................................ 13

TÚRÓS-MEGGYES TORTA............................................................................................. 13

TÚRÓS SÜTEMÉNY...................................................................................................... 14

 

EGYÉB ÉTELEK............................................................................................................... 15

HÚSOS HASÉ.............................................................................................................. 15

KALIFORNIAI KACSA................................................................................................... 15

LEPÉNYHAL KLEMI MÓDRA.......................................................................................... 15

RAKOTT CSIRKE KLEMI MÓDRA................................................................................... 15

RAKOTT PULYKAMELL-SZELETEK GOMBAMÁRTÁSSAL, KLEMI MÓDRA.......................... 15

Gombamártás.......................................................................................................... 16

Krumplipüré............................................................................................................. 16

TEJBEN PÁROLT ZELLER.............................................................................................. 16

TOKAJHEGYALJAI MUSTOS CSIRKR............................................................................. 16

TÖLTÖTT KRUMPLI KLEMI MÓDRA............................................................................... 16

 

 

 

 


BAZSALIKOMOS-UBORKÁS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT PARADICSOM

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 8 db közepes paradicsom, 10 dkg túró, 5 dkg csemegeuborka, 2-3 szál friss bazsalikom, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejét kiskanállal kiemeljük, majd félretesszük. Az áttört túrót margarinnal, a paradicsom belsejével, finomra vágott bazsalikommal, borssal és sóval simára keverjük, majd beleforgatjuk a kis kockákra vágott csemegeuborkát. A bazsalikomos túrókrémet habzsákból csillagcsövön keresztül a paradicsomokba töltjük, bazsalikomlevéllel díszítjük.

CUKKINIKRÉMMEL TÖLTÖTT PULYKASONKA

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 12 szelet pulykasonka, 20 dkg cukkíni, 3 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 evőkanál finomra vágott friss zsálya, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: Kevés felhevített margarinon megfuttatjuk a sóval, borssal ízesített cukkínit, mikor a cukkíni megpuhult, lisztszórással sűrítjük, majd tejszínnel felöntve állandóan kevergetve addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve kihűtjük, margarinnal és zsályával habosra keverjük. A zsályás cukkínikrémet a sonkaszeletekre halmozzuk, szorosan felcsavarjuk, és jól lehűtjük. Tálaláskor sárgadinnyegolyókkal, paradicsommal és petrezselyemzölddel tálaljuk.

DIÓS, METÉLŐHAGYMÁS, SZEZÁMMAGOS SAJT

Hozzávalók: 15 dkg RAMA margarin, 30 dkg juhtúró, 1 evőkanál dióolaj, 10 dkg dióbél, őrölt fekete bors, só, 15 dkg RAMA margarin, 30 dkg juhtúró, 1 csokor metélőhagyma, gyömbér, őrölt fehér bors, só, 15 dkg RAMA margarin, 30 dkg juhtúró, 1 evőkanál szezámolaj, 10 dkg szezámmag, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: Diós sajt: Az áttört juhtúrót margarinnal, dióolajjal, borssal, sóval jól elkeverjük. A sajtot egyszemélyes pudingformába töltjük, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. A forró vízbe mártott formából kiborítjuk a sajtokat, és durvára tört dióba hempergetjük.

Metélőhagymás sajt

Az áttört juhtúrót margarinnal, reszelt gyömbérrel, borssal, sóval habosra keverjük. Az előkészített sajtot formákba töltjük, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. A forró vízbe mártott formából kiborítjuk a sajtokat, és finomra vágott metélőhagymával hintjük meg.

Szezámmagos sajt

Az áttört juhtúrót margarinnal, szezámolajjal, borssal, sóval elkeverjük. Az előkészített sajtot formákba töltjük, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. A forró vízbe mártott formából kiborítjuk a sajtokat, és szezámmagba forgatva kínáljuk.

FOKHAGYMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT ROLÓ

Hozzávalók: 15 dkg RAMA margarin, 10 dkg besamelmártás, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 5 dkg reszelt sajt, 20 dkg leveles tészta, 1 db tojás sárgája, 1 mokkáskanál köménymag, őrölt fekete bors, só.

Elkészítés: A vékonyra nyújtott leveles tésztát 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, ujjnyi vastag fémcsőre csavarjuk, sütőlemezre tesszük. A tetejét megkenjük tojássárgájával, meghintjük köménymaggal, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A rolókból kivesszük a csövet, majd kihűtjük. Közben a zúzott fokhagymával, finomra vágott metélőhagymával, borssal, sóval, ízesített besamelmártást a margarinnal jól elkeverjük, majd a rolókba töltjük. A fokhagymás krémmel töltött rolók két végét reszelt sajtba mártjuk.

KAPROS MÁJKRÉMMEL TÖLTÖTT TÖK

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 4 db kisebb tök, 10 dkg besamelmártás, 10 dkg csirkemáj, 1 csokor kapor, 1 db citrom, pár csepp worchester szósz, őrölt fekete bors, paradicsom, só.

Elkészítés: A meghámozott tököket hosszában félbevágjuk, a magházakat evőkanállal eltávolítjuk és citromos, sós vízben pár percig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne puhuljon meg. A tököket jól lecsepegtetjük, leszárítjuk és kihűtjük. A leforrázott és szitán áttört csirkemájat margarinnal, besamelmártással simára keverjük, finomra vágott kaporral, Worchesterrel, borssal, sóval ízesítjük. A kapros-fűszeres májkrémet a tökökbe töltjük, kaporral és paradicsommal dekorálva tálaljuk.

KOCSONYÁZOTT FÜSTÖLT-FŐTT MARHANYELV TORMAKRÉMMEL

Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin, 40 dkg füstölt-főtt marhanyelv, 10 dkg besamelmártás, 5 dkg ecetes torma, 2 evőkanál capri bogyó, 2-3 dl aszpik, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A margarint besamelmártással, tormával habosra keverjük, jól lecsepegtetett capri bogyóval ízesítjük, majd kb. 1 dl aszpikot keverünk bele. Közben a jeges vízbe állított forma falára 2-3 mm aszpikréteget dermesztünk, majd vékony szeletekre vágott nyelvvel kibéleljük. A tormakrém egyharmadát a formákba simítjuk, majd letakarjuk nyelvszeletekkel. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, majd a maradék aszpikot a formába öntjük. Hűtőben jól lehűtjük. Tálalás előtt forró vízbe mártjuk a formát, a kocsonyázott tormakrémes marhanyelvet kiborítjuk, és meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük. Tálaláskor almás salátára tesszük, lilahagymával, kaporral, paradicsommal díszítve tálaljuk.

KOLBÁSZOS-UBORKÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT PAPRIKA

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 10 dkg szárazkolbász, 5 dkg csemegeuborka, 10 dkg besamelmártás, 4 db tölteni való paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt koriander, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A margarint és a besamelt jól kikeverjük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott kolbászt és uborkát, valamint a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal, kevés korianderrel ízesítjük, majd a krémeket a paprikákba töltjük. A jól lehűtött paprikákat melegvízbe mártott éles késsel felszeleteljük, és ízlésesen tányérra rendezve tálaljuk.

KURKUMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT KARFIOL SONKÁVAL

Hozzávalók: 15 dkg RAMA margarin, 1 db közepes karfiol, 10 dkg besamelmártás, 10 dkg sonka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 db citrom, 1 evőkanál kurkuma, őrölt fehérbors, só.

Elkészítés: Citromos, enyhén sós vízben megfőzzük a karfiolrózsákat, kihűtjük, majd a főzővízből óvatosan kiemeljük, és óvatosan lecsepegtetjük. A margarint kurkumával, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd a besamelmártással együtt simára keverjük. A karfiolrózsákból kis fészkeket alakítunk ki, majd habzsákból csillagcsövön keresztül ezekbe töltjük a kurkumás krémet. A tetejére kis felcsavart sonkaszeleteket teszünk, és paprikacsíkokkal dekoráljuk. Tálalás előtt jól lehűtjük.

MENTÁS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT ŐSZIBARACK

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 8 db felezett, hámozott őszibarackbefőtt, 20 dkg túró, 2-3 szál mentalevél, őrölt szerecsendió, só.

Elkészítés: Az áttört túrót a margarinnal simára keverjük, finomra vágott mentalevéllel, parányi szerecsendióval és sóval ízesítjük, majd habzsák segítségével csillagcsövön keresztül töltjük. Mentalevéllel és idényszerinti gyümölcsökkel díszítjük.

ÓRIÁS SZILVA DIÓKRÉMMEL

Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin, 8 db szilva, 10 dkg dióbél, 2 szál citromfű, 2 cl konyak vagy aroma, só.

Elkészítés:  A margarint habosra keverjük 5 dkg darált dióval, finomra vágott citromfűvel, konyakkal és parányi sóval, majd beleforgatjuk a többi durvára tört diót. A diókrémet a hosszában félbevágott és kimagozott szilvákba töltjük.

PAPRIKÁS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT JÉGCSAPRETEK

Hozzávalók: 5 dkg RAMA margarin, 1 db nagyobb jégcsapretek, 5 dkg besamelmártás, 10 dkg trappista sajt, 1 db paradicsompaprika, egy csokor petrezselyemzöld, szerecsendió, őrölt fehérbors, só.

Elkészítés: A jégcsapretket – két végét eltávolítva – 4 egyforma darabra vágjuk. A belsejét karalábévájóval kiemeljük, majd félretesszük. A margarint besamelmártással elkeverjük, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sajtot, paradicsompaprikát, az apróra vágott retek-belsőt, és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Reszelt szerecsendióval, borssal, sóval ízesítjük, és a jégcsapretkekbe töltjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.

PÁRIZSIS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT SZEZÁMMAGOS FRANCIAKENYÉR

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 2 db szezámmagos franciakenyér, 10 dkg besamelmártás, 5 dkg krémsajt, 10 dkg párizsi, 1 csomó tavaszi hagyma, 2 db közepes csemegeuborka, 1 piros húsú paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A franciakenyereket félbevágjuk, és a belsejüket eltávolítjuk. Közben a sajtkrémet a besamelmártással és a margarinnal simára keverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd óvatosan beleforgatjuk az elmorzsolt kenyérbelet, a kisebb kockákra vágott párizsit, uborkát, paprikát, tavaszi hagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Az így előkészített töltelékkrémmel megtöltjük a franciakenyereket, és hűtőben jól lehűtjük. Vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.

PISZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM TOKAJI BORRAL

Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin, 1 db fácán, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csomó tavaszi hagyma, 1 db nagyobb piros húsú paprika, 2-3 evőkanál mustár, 3 evőkanál liszt, 5 dkg pisztácia, 4 dkg zselatin, 1 dl száraz Tokaji szamorodni, kakukkfű, babérlevél, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: 5 dkg felhevített margarinon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a kicsontozott és kisebb darabokra vágott fácánhúst, majd babérlevéllel, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a hús megpuhult, a babérlevelet eltávolítjuk, lisztszórással sűrítjük, majd kihűtjük, és finomra daráljuk. A fácánhús pürét mustárral, pisztáciával és a többi margarinnal habosra keverjük. Ha szükséges, még adhatunk hozzá kakukkfüvet, borsot, sót. A kész fácánpástétomot cserép- vagy üvegtálba simítjuk. Közben a zselatint 1 dl hideg vízzel elkeverjük, majd pár perc alatt készre forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tokaji bort, apróra vágott tavaszi hagymát, paprikát, és kevés sóval ízesítjük. A langyosra hűtött, de még folyékony aszpikot a fácánpástétomra öntjük, majd az egészet jól lehűtjük.

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT DATOLYA

Hozzávalók: 15 dkg RAMA margarin, 16 db datolya, 10 dkg trappista sajt, 1 szál friss menta, szerecsendió, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A sajtot lereszeljük, margarinnal habosra keverjük, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal jól kikeverjük. A datolyákat hosszában bevágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd megtöltjük a sajtkrémmel. Tálalásig hűtőbe tesszük. Reszelt sajttal és mentával díszítve szolgáljuk fel.

TAVASZI HAGYMÁVAL, RETEKKEL TÖLTÖTT PADLIZSÁN

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 4 db kisebb padlizsán, 2 evőkanál liszt, 2-3 db retek, 1 csomó tavaszi hagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, chilipaprika, petrezselyem, só.

Elkészítés: A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a húsát rozsdamentes kanállal kiemeljük, és apróra vágjuk. Kevés felhevített margarinon megpároljuk a zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesített padlizsánt. Mikor megpuhult, lisztszórással sűrítjük, majd a tűzről levéve áttörjük. A lehűtött padlizsánkrémet a többi margarinnal elkeverjük, és beleforgatjuk a kisebb darabokra vágott retket és tavaszi hagymát, majd a padlizsánokba töltjük. A chilipaprikával és a petrezselyemmel dekorált padlizsánokat tálalásig hűtőbe tesszük.

TÁRKONYOS ROKFORTKRÉMMEL TÖLTÖTT GOMBA

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 30 dkg rokfortsajt, 8 db közepes gombafej, 1 db vöröshagyma, 1 db citrom, 1 szál friss tárkony, őrölt fehér bors, retek, töltött olívabogyó, metélőhagyma, petrezselyem, só.

Elkészítés: A szép fehér gombafejeket citromos, sós vízben pár perc alatt megfőzzük, majd ruhaszalvétával leszárítjuk és félretesszük. Az áttört rokfortot finomra vágott tárkonnyal, vöröshagymával, sóval, borssal ízesítjük, és a margarinnal együtt simára keverjük. A tárkonyos rokfortkrémet habzsák segítségével a gombafejekbe töltjük. Retekkel töltött olívabogyóval, metélőhagymával és petrezselyemmel díszítjük, majd tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

TOJÁSOS KAGYLÓKRÉMMEL TÖLTÖTT CITROM

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 1 doboz fűszeres kagylókonzerv, 4 db nagyobb citrom, 5 db főtt tojás, 1 csomó tavaszi hagyma, 3 evőkanál mustár, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A citromokat hosszában félbevágjuk, a belsejüket éles késsel és kiskanál segítségével kiemeljük. Néhány szép kagylót félreteszünk, a többit áttörjük, és margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott főtt tojást és az apróra vágott tavaszi hagymát, mustárral, sóval, borssal ízesítjük, majd a citromokba töltjük. Kagylóval és petrezselyemzölddel dekorálva szolgáljuk fel.

TORMAKRÉMMEL TÖLTÖTT HERING KÖRTÉN

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 8 db pácolt hering, 4 db körte, 20 dkg besamelmártás, 3 dkg ecetes torma, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A besamelt a margarinnal jól lecsepegtetett ecetes tormával habosra keverjük és sóval, borssal ízesítjük. A heringek gerinccsontját eltávolítjuk, és a halhúst gyűrűbe hajtjuk, majd a hosszában cikk-cakkosan félbevágott körtékre helyezzük. A tormakrémet habzsákból csillagcsövön keresztül a heringgyűrűkbe töltjük, kaporral, paradicsommal és lilahagymával díszítjük, majd tálalásig hűtőbe tesszük.

TÖLTÖTT KARALÁBÉ SONKÁVAL

Hozzávalók: 5 dkg RAMA margarin, 4 db zsenge karalábé, 10 dkg besamelmártás, 10 dkg marhasonka, 10 dkg póréhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl majonézmártás, őrölt fehér bors és só.

Elkészítés: A megtisztított karalábékat enyhén sós vízben megfőzzük. Miután kihűlt, a belsejét karalábévájóval kiszedjük. A sonka felét és a karalábé belsejét finomra daráljuk, margarinnal és besamelmártással jól elkeverjük. Petrezselyemmel, borssal, sóval ízesítjük, és a karalábékba töltjük. A tetejét meghintjük a maradék metéltre vágott sonkával. A majonézmártásba beleforgatjuk a vékony karikákra vágott póréhagymát. Tálaláskor a töltött karalábékat körülöntjük a póréhagymás majonézmártással.

UBORKÁS SERTÉSSZŰZ-MINYON PRITAMINOS MARGARINNAL

Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin, 20 dkg sertésszűz érme, 4 szelet rozskenyér, 2 evőkanál pritamin, 20 dkg kígyóuborka, 3-4 szál tavaszi hagyma, 2-3 szál friss tárkony, őrölt fehér bors, olaj só.

Elkészítés: A szűzérméből 4 egyforma szeletet vágunk, sóval, borssal bedörzsöljük, és kézzel megigazgatjuk. Felhevített olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük és kihűtjük. A rozskenyér-szeletekből nagy pogácsaszaggatóval kerek formákat szúrunk, és ráhelyezzük a sült húsokat. A margarint pritaminnal, finomra vágott tavaszi hagymával, tárkonnyal, sóval, borssal kikeverjük, és habzsákból csillagcsövön keresztül a sült szűzérme mellé nyomjuk. A hús tetejét uborkacsíkokkal díszítjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

VEGETÁRIÁNUS SZENDVICSEK

Hozzávalók: Kurkumás, bazsalikomos-fokhagymás és metélőhagymás RAMA margarin, 20 szelet szendvicskenyér, 4 db retek, 4 db közepes gomba, 10 dkg kígyóuborka, 4 db főtt tojás, 4 db olívabogyó, hegyes erős paprika, piros húsú paprika, petrezselyemzöld, friss bazsalikom.

Elkészítés: 8 szelet kenyeret megkenünk kurkumás margarinnal, 4 kenyérre gomba és hegyes erőspaprika-szeleteket, a másik 4 kenyérre retek-szeletkéket teszünk. A gombás szendvicseket lilahagymával és petrezselyemzölddel, a retekkel készült szendvicseket kaporral, olívabogyóval díszítjük. 8 szelet kenyeret bazsalikomos-fokhagymás margarinnal kenünk meg, ezek közül 4 szeletre tojáskarikákat, 4 szeletre paradicsom- és sajt-szeletkéket teszünk. A tojásos szendvicseket piros húsú paprikával és petrezselyemmel, a paradicsomos-sajtos szendvicseket bazsalikommal dekoráljuk. 4 szelet kenyeret metélőhagymás margarinnal kenünk meg, és vékony szeletekre vágott uborkát teszünk rá, töltött olívabogyóval díszítjük.

VEGYES FALATKÁK SÓS KEKSZEN

Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin, kb. 50 db sós keksz, 10 dkg juhtúró, 10 dkg besamelmártás, 5 dkg rokfort, 2 szelet sonka, 10 dkg szárazkolbász, fél doboz kaviár, kapribogyó, mini paradicsom, citrom, egy csokor kapor, egy csokor petrezselyemzöld, egy csomó tavaszi hagyma, egy darab piros húsú paprika, egy darab hegyes, erős paprika, őrölt köménymag, currypor, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A juhtúrót áttörjük, apróra vágott tavaszi hagymát, őrölt köménymagot, pirospaprikát, borsot, sót adunk hozzá és 4 dkg margarinnal simára keverjük. Az áttört rokfortot 4 dkg margarinnal és 5 dkg besamelmártással habosra keverjük, finomra vágott metélőhagymát, sót, borsot adunk hozzá. A többi margarint és besamelmártást sóval, borssal fűszerezve simára keverjük, majd 3 részre osztjuk. Az első részt curryporral, a másodikat finomra vágott kaporral, a harmadikat finomra vágott petrezselyemmel dúsítjuk. A krémeket külön-külön habzsákból, csillagcsövön keresztül a kekszekre spricceljük. A körözöttesek felét paradicsommal és hegyes erős paprikával, a másik felét kolbászkarikákkal és tavaszi hagymával, a rokfortkrémest sonkával és petrezselyemmel, a currykrémeseket kapribogyóval és paprikával, a kaprosat paradicsommal és kaporral díszítjük. A petrezselymesekre halmozzuk a kaviárt, majd citromot és lilahagymát adunk mellé.

ZELLERES-ALMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT FÜSTÖLT TARJA

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 12 szelet füstölt-főtt tarja, 5 dkg besamelmártás, 1 db kisebb alma, 2 db angolzeller szár, 2-3 szál tavaszi hagyma, citromlé, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: A margarint a besamellel simára keverjük, hozzáadjuk az apróra vágott zellert, almát és tavaszi hagymát. Pár csepp citromlével, borssal, sóval ízesítjük, és hosszában a tarja szeletekre halmozzuk. A tarjákat szorosan felcsavarjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor fodros salátalevélre tesszük a tarjatekercseket, zellerzölddel, főtt tojással, szőlőszemekkel, almával dekoráljuk.

ZÖLDSÉGES MARGARIN

Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin, 1 db közepes sárgarépa, 1 db kisebb póréhagyma, 2 db angolzeller szár, őrült fehérbors, só.

Elkészítés: Kevés felhevített margarinon megpároljuk az apróra vágott zöldségeket, majd a tűzről levéve kihűtjük. Sóval, borssal ízesítjük, és a többi margarinnal habosra keverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

 

ALMÁS SÜTEMÉNY TEJFÖLÖS MÁZZAL

Hozzávalók:

A tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dl tej, 37,5 dkg liszt, 3 dkg cukor, só, margarin a tepsi kikenéséhez.

A bevonathoz: 1,5 kg alma, 1 db citrom, 10 dkg cukor, 5 dkg apró szemű mazsola, 3 db tojás, 3,75 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint, és lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztává összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Margarinnal kikenjük a sütőformát, és kinyújtjuk benne a tésztát. Az almákat meghámozzuk, kivesszük a magházat, előbb négy részre, majd egyforma szeletkékre várjuk. A citrom héját vékonyan lereszeljük, a levét kipréseljük. A citromhéjat és a levet összekeverjük 5 dkg cukorral és a mazsolával. Beterítjük vele a tésztát, körben lehelyezzük az almaszeleteket, és előmelegített sütőben 200°C-on 20 percig sütjük. A tojásokat a tejföllel és a maradék cukorral jól elkeverjük, és a süteményre öntjük. Ezután további 30 percig sütjük, és a végén meghintjük porcukorral.

BARACKOS-MANDULÁS RIZSSZELET

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 20 dkg RAMA margarin, 50 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 12,5 dkg porcukor, 1 csipet só, 2 db tojás.

A töltelékhez: 10 dkg RAMA margarin, 7,5 dl tej, 1 csipet só, 20 dkg rizs, 5 dkg kajszibaracklekvár, 1,25 dl habtejszín, 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, ½ teáskanál citromhéj, 2 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítés: Összegyúrjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a margarint és a tojásokat. A tésztából cipót formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A tejet felforraljuk a sóval, beleöntjük a rizs, és lassú tűzön lefedve hagyjuk a rizst megdagadni. A tésztát kinyújtjuk a sütőlapon, villával többször megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük. Ezután megkenjük a lekvárral. A tejszínt és a tojás fehérjét külön-külön kemény habbá verjük. Habosra keverjük a margarint, a cukrot és a tojás sárgáját, belekeverjük a főtt rizst, a mandulát és a citromhéjat. Hozzáadjuk a tejszínt és tojás fehérje habját. A masszát a tésztára terítjük, és további 40 percig sütjük. A végén meghintjük porcukorral.

CITROMOS FÁNK

Hozzávalók 15 darabhoz:

A tésztához: 6 dkg RAMA margarin, 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő, 5 db tojás, olaj a sütőpapír megkenéséhez, növényi zsiradék vagy olaj a kisütéshez.

A mázhoz: 20 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé.

Elkészítés: A margarint 2,5 dl vízzel, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, beleöntjük a fazékba, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik az edény falától. A fazekat levéve a tűzről, belekeverünk egy tojást. A masszát hagyjuk kissé kihűlni, majd a többi tojást is egyenként hozzáadjuk. A sütőpapírból 15 cm hosszú csíkokat vágunk, és bekenjük olajjal. A zsiradékot egy magas fazékban felforrósítjuk. A tésztát nyomózsákba tesszük, és egy kb. 6-7 cm átmérőjű csillagcsővel karikákat nyomunk a papírra. A karikákat a papír segítségével felemeljük, és fejjel lefelé a forró zsiradékba csúsztatjuk. Egyszerre három karikát sütünk ki, 2-3 perc után megfordítjuk, és aranysárgára sütjük. Kivesszük a fánkokat, és konyhai törlőpapíron hagyjuk lecsepegni. A porcukorból és a citromléből mázat keverünk, megkenjük a fánkokat és hagyjuk kihűlni.

CITROMOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók 20 szelethez:

A tésztához: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 5 db tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 teáskanál sütőpor, 1,25 dl citromlé, margarin a tepsi kikenéséhez.

A díszítéshez: 4 evőkanál cukor, 1 db citrom.

Elkészítés:

A margarint és a cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a lisztben elvegyítjük, és a tojásos margarin-masszához szitáljuk. A jól elkevert tésztát margarinnal kikent formába öntjük, és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 75 percig sütjük. Ha kissé kihűlt, hurkapálcikával megszurkáljuk. Összekeverjük a citromlevet és a porcukrot, ezzel kissé meglocsoljuk, majd hagyjuk kihűlni a süteményt. A mázhoz a cukrot 3 evőkanál vízzel felfőzzük, és ha teljesen feloldódott, a karikákra vágott citromot a szirupba tesszük. Még egyszer hagyjuk felforrni, és ha kihűlt, bevonjuk vele a süteményt.

CSOKIS-MANDULÁS SZELET

Hozzávalók 8 szelethez:

A tésztához: 12 dkg RAMA margarin, 15 dkg cukor, 4 db tojás, 12,5 dkg étcsokoládé, 5 dkg darált mandula, 3 dkg liszt, 1 csipet só, margarin a tepsi kikenéséhez.

A bevonathoz: 12,5 dkg kajszibarack lekvár, 2 evőkanál reszelt étcsokoládé és 1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítés: A margarint, a cukrot és a sót habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az egészet habosra keverjük. A csokoládét darabokra törjük, forró vízgőz felett megolvasztjuk és belekeverjük a tojásos margarin-masszába. Összekeverjük a lisztet és a mandulát, beleszórjuk a masszába, és az egészet összedolgozzuk. Felverjük a tojásfehérjét, és óvatosan hozzáadjuk. A tésztát margarinnal megkent sütőlemezre kenjük, és előmelegített sütőben 225°C-on 10-15 percig sütjük. Ha kihűlt, a süteményt 3 egyforma csíkra vágjuk, mindegyiket megkenjük baracklekvárral, majd egymásra helyezzük őket. Megszórjuk reszelt csokoládéval és porcukorral.

CSOKOLÁDÉS KOCKÁK

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 17,5 dkg étcsokoládé, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 12,5 dkg liszt, 7,5-7,5 dkg darabolt dió és mogyoró, 1 csipet só, margarin a tepsi kikenéséhez.

A mázhoz: 10 dkg diós nugátdarab, fél dióbelek a díszítéshez.

Elkészítés: A margarint alacsony hőfokon megolvasztjuk hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, majd folyamatosan keverve, lassú tűzön főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojásokat. Habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik benne. Hozzászitáljuk a lisztet, és belekeverjük a dió- és mogyoródarabkákat. A tésztát a margarinnal kikent formába öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 200°C-on 30-40 percig sütjük. A süteményt még forrón 12 db kockára vágjuk, a diós nugátot vízgőz felett megolvasztjuk, minden kockára egy-egy teáskanálnyit cseppentünk belőle és dióbéllel díszítjük.

CSOKOLÁDÉS-NARANCSOS TEKERCS

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaó, cukor.

A töltelékhez: 20 dkg RAMA margarin, 1 csomag vanília ízű pudingpor, ½ liter tej, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 1-2 teáskanál reszelt narancshéj, 4 evőkanál reszelt csokoládé.

Elkészítés: A tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel, cukorral és vaníliás cukorral sűrű habbá verjük. Hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjék habját. A sütőporral elvegyített lisztet, a keményítőt, a kakaót rászitáljuk, majd óvatosan összekeverjük a piskótamasszát, sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, majd előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 percig sütjük. Cukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. A pudingport, kevés tejet és a két tojássárgáját jól elkeverjük. A többi tejet a cukorral, a narancshéjjal felforraljuk és lehűtjük. Hozzáadjuk az elkevert pudingport, még egyszer felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a margarint, hozzáadjuk a kész pudingot, és a konyharuhából kitekert piskótára kenjük a krém 2/3-ad részét. Ismét feltekerjük, rákenjük a maradék krémet és megszórjuk csokoládéval.

DIÓTORTA

Hozzávalók 16 személyre:

A töltelékhez: 35 dkg cukor, 30 dkg dióbél, 1 dl habtejszín.

A tésztához: 16 dkg RAMA margarin, 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás.

Elkészítés: A töltelék elkészítéséhez a cukrot serpenyőben lassú tűzön megolvasztjuk, és halvány sárgára pirítjuk. A dióbelet durvára vágjuk, belekeverjük a folyékony cukorba, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt, és 1 evőkanál vizet. Jól elkeverjük, majd hűvös helyre tesszük. A lisztből, a margarinból, a cukorból, a sóból és a tojásból sima tésztát gyúrunk. Kézzel cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és hideg helyen 30 percig pihentetjük. A tésztát 3 részre osztjuk. Egy adagot kerekre nyújtunk és kibélelünk vele egy tortaformát. A második adagot kinyújtva kibéleljük a tortaforma oldalát. A diós-tejszínes masszát a tészta alapjára kenjük. A maradék tésztát is kerekre nyújtjuk, és a töltelék tetejére helyezzük. A széleket jól nyomjuk egymáshoz. Előmelegített sütőben, 200°C-on 45 percig sütjük. Ha megsült a torta oldalát késsel azonnal elválasztjuk a forma oldalától, nehogy a kifolyt töltelék rászáradjon. A formában hagyjuk kihűlni.

FORRALTBOROS HÁROMSZÖGEK

Hozzávalók 32 szelethez:

A tésztához: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 dl vörösbor, 1 zacskó forraltbor-fűszer (fahéj, szegfűszeg, citromhéj), 15 dkg reszelt csokoládé.

A mázhoz: 25 dkg porcukor, a sütemény meghintéséhez 8 dkg darabolt mandula, 1 evőkanál reszelt étcsokoládé.

Elkészítés: A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot addig keverjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a lisztbe vegyítjük, beleszitáljuk a tojásos margarin-masszába, és jól összedolgozzuk. A vörösbort a fűszerekkel együtt felforrósítjuk, és kb. 4 cl-t a csokoládéval együtt a tésztához keverünk. Egy lapos tepsit kibélelünk a sütőpapírral, beleöntjük, majd elsimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 175°C-on 25-30 percig sütjük. A maradék forralt borban feloldjuk a porcukrot, és a kihűlt süteményre öntjük. Megpirítjuk a mandulát, és a reszelt csokoládéval együtt meghintjük vele a sütemény.

GYÜMÖLCSÖS-JOGHURT SZELET

Hozzávalók 16 szelethez: 10 dkg RAMA margarin, 15 dkg liszt, 8 dkg darált mandula, 1 teáskanál sütőpor, 8 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 30 dkg fagyasztott málna, 4,5 dl joghurt, 15 dkg cukor, 1 csipet só. 1 teáskanál reszelt citromhéj, 7,5 cl citromlé, 2 evőkanál pálinka vagy aroma, 6 lap fehér zselatin, 2,5 dl habtejszín, 1,25 dl málnalé, fél csomag tortazselé por.

Elkészítés: A lisztből, a sütőporból, a mandulából, a cukorból, a sóból és a tojásból sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órahosszat hideg helyen pihentetjük. A tésztát két fólia között a sütőfólia méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalán is tészta legyen. Előmelegítet sütőben 200°C-on 25 percig sütjük. Kiolvasztjuk a málnát, összekeverjük a joghurtot, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a citromlevet és a pálinkát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, kis tűzön feloldjuk, és a joghurtmasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan hozzákeverjük. A málna 2/3-ad részét a tésztára terítjük, és rákentjük a joghurtkrémet. A torta tetejét a maradék málnával díszítjük. A málnaléből és a tortazselé porból mázat készítünk és bevonjuk vele a tortát.

KUKORICÁS MUFFIN

Hozzávalók 12 darabhoz: 10 dkg RAMA margarin, 17,5 dkg kukoricadara, 7,5 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 db tojás, 2,5 dl tej, 12,5 dkg narancslekvár, 12 db papírból készült tortaformácska a sütéshez, kb. 2 dkg darabosra vágott pisztácia (nem sózott!).

Elkészítés: A darát összekeverjük a liszttel, a cukorral és a sütőporral. Megolvasztjuk a margarint, majd a tojással, a tejjel és 5 dkg lekvárral együtt a darakeverékhez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. A papírformákat a muffinsütő-tepsi mélyedéseibe helyezzük, a sűrűn folyós tésztát a formákba öntjük, és előmelegített sütőben 200°C-on 18-20 percig sütjük. A maradék lekvárt felmelegítjük, megkenjük vele a még forró muffinokat, majd mindegyiket megszórjuk pisztáciával.

MANDULÁS FONOTT KALÁCS

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 8 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,25 dl tej, 37,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás.

A töltelékhez: 25 dkg hámozatlan mandula, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1,25 dl habtejszín, 1 db kisebb alma, 1 tojás sárgája a megkenéshez, margarin a tepsi kikenéséhez, 1 evőkanál kajszibarack lekvár.

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mandulát héjastól ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, a tojással és a tejszínnel. Meghámozzuk az almát, finomra reszeljük, és a töltelékhez adjuk. A tésztát jól átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és rákenjük a tölteléket. A tésztát a szélesebb oldala felől feltekerjük. A szélét megkenjük tojássárgájával, és jól összenyomjuk. A tekercset egy éles késsel hosszában félbevágjuk, és a két darabból fonatot készítünk. Margarinnal megkent sütőlemezen hagyjuk tovább kelni. Megmelegítjük a barackízt, megkenjük vele a fonott kalácsot, és előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 percig sütjük.

MÁKOS SÜTEMÉNY CSERESZNYÉS MÁZZAL

Hozzávalók 12 szelethez: A tésztához: 15 dkg RAMA margarin, 25 dkg frissen darált mák, 20 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 7 db tojás, 12,5 dkg darált mandula, fél csomag sütőpor.

A mázhoz: 25 dkg cseresznyelekvár, 1,5 teáskanál tortazselé-por, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy aroma.

Elkészítés: A mákot 2 dl forrásban lévő vízbe öntjük, majd alacsony hőfokon 8-10 percig hagyjuk dagadni. Ezután szűrőben pihentetjük, míg kihűl. A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az egészet habosra keverjük. A sütőport összekeverjük a mandulával és a mákkal, majd felváltva kisebb adagokban beledolgozzuk a tojásos-margarinos masszába. A végén óvatosan belekeverjük a keményre vert tojásfehérje habját. Egy lapos, szögletes sütőformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a kész masszát, és előmelegített sütőben 175°C-on 30-35 perc alatt megsütjük. A máz készítéséhez a lekvárból a konyhai robot vágókése segítségével finom pépet készítünk. Majd alacsony hőmérsékleten lassan felforraljuk. A zseléport összekeverjük a pálinkával, és a lekvárhoz adjuk. Még egyszer hagyjuk felforrni, majd még melegen rákenjük a süteményre. Kivesszük a formából, és leszedjük róla a papírt.

MÁLNÁS SZELETEK

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 2 dkg RAMA margarin, 10 dkg étcsokoládé, 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 1 csipet só, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, fél teáskanál sütőpor.

A töltelékhez: 5 lap fehér zselatin, 50 dkg málna, 7,5- 10 dkg cukor, 5 dl habtejszín, 7,5 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: Megolvasztjuk a csokoládét és a margarint, majd hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel és a cukorral habosra, sűrűre keverjük. Hozzáadjuk a csokoládékeveréket. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a krémre öntjük. A sütőporral és a keményítővel elkevert lisztet rászitáljuk, majd az egészet óvatosan összekeverjük. A sütőforma aljára sütőpapírt teszünk, beletöltjük a piskótamasszát, és előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20 percig sütjük. Még forrón kiborítjuk a tepsiből, a papírt eltávolítjuk róla és hagyjuk kihűlni. Beáztatjuk a zselatint. Néhány szép szem málnát félreteszünk, a többit szűrőn átnyomjuk és elkeverjük a cukorral. A zselatint kissé lecsöpögtetve, lassú tűzön feloldjuk, belekeverjük a gyümölcshúst, majd jól kihűtjük. 3,75 dl tejszínt kemény habbá verünk, és amint a püré dermedni kezd, hozzákeverjük. A piskótát széltében kettévágjuk, és az egyiket sütőlapra helyezzük. A hosszabb oldalai mentén alufóliából a lapnál magasabb széleket készítünk. A málnahabot a piskótalapra kenjük, és a tetejére tesszük a másik lapot. A maradék tejszínt vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a süteményre kenjük. Eltávolítjuk az alufóliát, és felszeleteljük a süteményt. A csokoládéból kaparóval széles hullámokat formálunk, és ezzel, valamint a félretett málnaszemekkel díszítjük a süteményt.

MEGGYES-MORZSÁS SÜTEMÉNY

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 16 dkg RAMA margarin, 25 dkg cukor, 3 db tojás, 27,5 dkg liszt, 4 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 csipet só.

A bevonathoz: 12,5 dkg RAMA margarin, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dkg darabolt mandula, fél teáskanál reszelt citromhéj, fél teáskanál fahéj, 2 üveg kimagozott meggybefőtt, 1 evőkanál kristálycukor a sütemény megszórásához.

Elkészítés: A margarint és a cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a liszthez adjuk, beleszitáljuk a tojásos margarinmasszába, beletesszük a sót és a citromhéjat is, és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát margarinnal megkent sütőlemezre simítjuk. A bevonathoz habosra keverjük a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, a mandulát, a citromhéjat és fahéjat. Kézzel morzsásra gyúrjuk, és a lecsöpögtetett meggyel, felváltva haránt csíkokkal elosztjuk a sütemény tetején. Előmelegített sütőben 200°C-on 30 percig sütjük, majd cukorral megszórjuk.

MEGGYES TÚRÓTORTA

Hozzávalók 10-12 szelethez: A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 6,5 dkg cukor, 1 db tojás, 1 üveg meggybefőtt, 2,5 dkg étkezési keményítő, 2-3 evőkanál darált mandula.

A krémhez: 7,5 dkg RAMA margarin, 75 dkg sovány tehéntúró, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál citromlé, 5 db tojás, 1 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája a torta megkenéséhez, 2 evőkanál kajszibarack lekvár és 3 evőkanál vékonyra szeletelt mandula a torta díszítéséhez, 1 evőkanál porcukor a torta meghintéséhez.

Elkészítés: A lisztet a sütőporral, a margarinnal és a tojással sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és hideg helyen 30 percig pihentetjük. Lecsöpögtetjük a meggy levét. A keményítőt 3 evőkanál meggylével simára keverjük. A többi levet felforraljuk, hozzáadjuk a feloldott keményítőt, és állandó keverés mellett kb. 10 percig főni hagyjuk, végül beleöntjük a meggyet. Kinyújtjuk a tésztát, kibéleljük vele a sütőformát, elosztjuk rajta a meggyet és a mandulát. Megolvasztjuk a margarint, és ha kissé kihűlt, hozzákeverjük a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojásokat és a lisztet. A túrómasszát a meggyre kenjük, és előmelegített sütőben 175°C-on kb. 60 percig sütjük. A tojás sárgáját kevés vízzel összekeverjük, ecsettel bekenjük vele a tésztát, és további 15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak ezután vesszük ki. A torta oldalát megkenjük lekvárral. A mandulát kevés zsiradékon megpirítjuk egy serpenyőben, és a torta oldalára nyomkodjuk, végül porcukorral megszórjuk.

MOGYORÓS-DIÓS KIFLI

Hozzávalók 16 darabhoz:

A tésztához: 6 dkg RAMA margarin, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 db tojás, csipet só.

A töltelékhez: 5 dkg mogyoró, 5 dkg dióbél, 1 evőkanál napraforgómag, 10 dkg cukor, 1 dl habtejszín, 7,5 dkg rumba áztatott mazsola, margarin a sütőlap megkenéséhez, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej a sütemény megkenéséhez.

Elkészítés:  Az élesztőt elmorzsoljuk egy csipet cukorral, és 3 evőkanál liszttel langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a maradék lisztet, a tojást, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mogyorót, a diót, és a napraforgómagot apróra vágjuk. Kis tűzön megolvasztjuk a cukrot, karamellizáljuk és a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Belekeverjük a mogyorót, a diót, a napraforgómagokat és a mazsolát. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, először 3 csíkra, majd háromszögekre vágjuk. A tölteléket elosztjuk rajta, és kifliket tekerünk a tésztából. A margarinnal kikent sütőlapon elrendezzük a kifliket, és 10 percig még kelesztjük. Összekeverjük a tojás sárgáját és a tejet, ezzel megkenjük a kifliket, és előmelegített sütőben 225°C-on 15 perc alatt megsütjük.

MORZSA SÜTEMÉNY

Hozzávalók 16 szelethez:

6 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 4 dkg cukor, só, margarin a tepsi kikenéséhez.

A morzsákhoz: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 25 dkg feldarabolt mandula, 15 dkg cukor.

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, és a cukorral langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Ezután ismét jól átdagasztjuk. A tésztát kinyújtjuk, margarinnal kikent sütőlapra helyezzük, és további 30 percig hagyjuk kelni. A morzsakészítéséhez a lisztet, a mandulát, a cukrot és a margarint kézzel darabosra dolgozzuk, és rászórjuk a kinyújtott tésztára. Előmelegített sütőben 200°C-on 25-30 percig sütjük.

OLASZ MANDULÁS KEKSZ

Hozzávalók kb. 100 db kekszhez: 10 dkg RAMA margarin, 50 dkg liszt, 3 db tojás, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál reszelt citromhéj, 20 dkg darabosra vágott mandula, 10 dkg egész mandula.

Elkészítés: A lisztből, a tojásból, a margarinból, a cukorból, a vaníliás cukorból, a citromhéjból és a darabolt hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Ezután az egész mandulaszemeket is beledolgozzuk. A tésztát 3 adagra osztjuk, mindegyikből kb. 3 cm átmérőjű hengert formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A sütőlapra sütőpapírt terítünk, vagy margarinnal jól kikenjük. A hengereket kivesszük a fóliából, a sütőlapra fektetjük, majd előmelegített sütőben 175°C-on 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A mandulás kekszeket ismét a sütőpapírra tesszük és további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

REBARBARÁS SÜTEMÉNY MÁZZAL

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 1 db tojás.

A töltelékhez: 1 kg rebarbara, 1,5 dl habtejszín, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál fehérbor, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 10 dkg vékony lapocskákra szelt mogyoró.

Elkészítés: A lisztből, a sütőporból, a cukorból, a tojásból és a margarinból sima tésztát gyúrunk. Kézzel cipót formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. Megtisztítjuk és feldaraboljuk a rebarbarát. Egy evőkanál vizet hozzáadva lassú tűzön 2 percig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt keményre felverjük. A pudingport simára keverjük a fehérborral, és a cukorral, a tojásokkal együtt a felvert tejszínhez adjuk. A sütőformába sütőpapírt teszünk úgy, hogy az oldalát is kibéleljük vele. A tésztát kinyújtjuk, beletesszük a formába, villával többször megszurkáljuk és megszórjuk a mogyoró-szeletkékkel (a mogyoróból tegyünk félre 3 evőkanálnyit, hogy a sütemény tetejét is megszórhassuk). A rebarbara-darabokat terítsük szét a tésztán, majd öntsük le a tojásos tejszínnel. Szórjuk le a félretett mogyorót és előmelegített sütőben 225°C-on 30-35 percig süssük.

RIBIZLIKRÉMMEL TÖLTÖTT SZÍVEK

Hozzávalók 3 darabhoz:

A tésztához: 8 dkg RAMA margarin, 1 csipet só, 20 dkg liszt, 4 db tojás, 2 evőkanál vékonyra szelt, hámozott mandula.

A töltelékhez: 2 lap zselatin, 25 dkg piros ribizli, 5 dkg porcukor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

A margarint 2,5 dl vízzel és sóval felforraljuk. Beleöntjük a lisztet, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik az edény falától. A fazekat levéve a tűzről, egyenként belekeverjük a tojássárgákat. A kissé meghűlt masszát nyomózsákba tesszük, és csillagcsővel, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre spriccelünk 3 db szívformát. Mandulával megszórjuk és előmelegített sütőben 225°C-on 25-30 percig sütjük, majd félbevágjuk a szíveket. Beáztatjuk a zselatint, megmossuk a ribizlit, a szárakat lecsipkedjük, és 1 evőkanálnyit félreteszünk. A többit szitán átpasszírozzuk és elkeverjük a cukorral. Felolvasztjuk a zselatint, és a ribizlipéphez adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a pépbe keverjük, és a krémmel megtöltjük a szíveket. A félretett ribizli szemekkel és porcukorral dekoráljuk.

SZŐLŐS TORTÁCSKÁK

Hozzávalók 12 darabhoz:

A tésztához: 16 dkg RAMA margarin, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 30 tojás sárgája, margarin a tepsi kikenéséhez, kevés liszt a nyújtódeszkára.

A töltelékhez: 25 dkg mag nélküli szőlő, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 1-2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: A lisztből, a margarinból, a cukorból és a tojások sárgájából sima tésztát gyúrunk. Kézzel cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. Az omlós tésztát 12 részre vágjuk, kikenjük a muffinos tepsit, és a 12 tésztadarabot egy liszttel meghintett deszkán kézzel laposra nyomkodjuk, majd kibéleljük vele a tepsi mélyedéseit. Megmossuk a szőlőt, a szemeket lecsipegetjük, és egyenletesen elosztjuk a tortácskákon. A tejfölt összekeverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorra, és a szőlőszemekre öntjük. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 35 percig sütjük. A megfordított tepsiből kiborítjuk a tortácskákat, és egy rácson hagyjuk kihűlni.

TÚRÓS-MEGGYES TORTA

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 6 db tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 22,5 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor.

A töltelékhez: 8 lap zselatin, 75 dkg meggy, 30 dkg sovány túró, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 3 evőkanál citromlé, 5 dl habtejszín, 5 dkg darabolt mandula.

Elkészítés: Megolvasztjuk a margarint és hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, sűrűre keverjük, majd hozzáadjuk a margarint. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a krémre öntjük. A sütőporral elvegyített lisztet rászitáljuk, és egészen óvatosan összekeverjük. A nyitható tortasütő forma aljára sütőpapírt teszünk, beletöltjük a piskótamasszát és előmelegített sütőben 200°C-on kb. 25 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd 3 lapra vágjuk. Beáztatjuk a zselatint. Megmossuk a meggyet (12 szemet félreteszünk), és kimagozzuk. A túrót összekeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a citromlével. A zselatint kissé lecsöpögtetve lassú tűzön feloldjuk, majd a túróba keverjük. Felverjük a tejszínt, és ezt is a masszához adjuk. A túrókrémből kb. 1/3-ad mennyiséget félreteszünk, a többibe belekeverjük a meggyet. 2 tortalapot megkenünk a meggyes krémmel, és egymásra helyezzük őket. Ezután a harmadik lapot is rátesszük, rásimítjuk a félretett túrókrémet, villával hullámokat rajzolunk rá, és meggyszemekkel díszítjük. Megpirítjuk a mandulát, hagyjuk kihűlni, és a torta oldalára szórjuk.

TÚRÓS SÜTEMÉNY

Hozzávalók 20 szelethez:

A tésztához: 10 dkg RAMA margarin, 20 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db tojás, 25 dkg sovány tehéntúró, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,25 dl tej, 15 dkg mazsola, margarint a tepsi kikenéséhez, kétszersültből készült morzsa a tepsi megkenéséhez, egy evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítés: A margarint, a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A túróból kinyomkodjuk a levét, beletesszük a beáztatott és lecsepegtetett mazsolát, majd a masszához adjuk. Összekeverjük a sütőport a liszttel, lassanként a tésztába szitáljuk, eközben a tejet is hozzáöntögetjük, és az egészet jól összedolgozzuk. A margarinnal kikent formát morzsával meghintjük, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 70 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.


HÚSOS HASÉ

Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez 3 keményre főzött tojás, 10 dkg löncshús vagy főtt sonka, 4 dkg Rama margarin.

A megtisztított kemény tojásokat jól összedaraboljuk, esetleg áttörjük. majd hozzáadjuk a löncshúst vagy a darált, főtt sonkát, a Rama margarint, az ízesítő anyagokat és robotgéppel habosra keverjük. A leveles tésztát 3 mm vastagságúra és 20 centiméter szélesre ki nyújtjuk, majd 4 darab, 5 centiméter széles csíkra vágjuk, és tojással megkenjük. A tölteléket nyomózsák segítségével a tésztacsíkok szélére hosszában rányomjuk, és a csíkokat roládszerűen feltekerjük. Amikor mind a négy henger elkészült, egymás mellé helyezzük, tojással bekenjük, sajttal megszórjuk, és 3-4 centiméter nagyságúra vágjuk. Forró sütőben kisütjük.

KALIFORNIAI KACSA

Elkészítése: Három deka Ráma margarinban sóval, törött borssal addig párolunk 15 deka apróra vágott gombát, míg a leve elfő. Ekkor elkeverjük egy csokor finomra vágott zöldpetrezselyemmel meg a kacsa elkapart májával, és pár percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzáadunk egy evőkanál sűrű tejfölt, egy evőkanál paradicsompürét, fél deci vörös bort, egy tejben áztatott, kicsavart és összemorzsolt zsemlét meg egy nyers tojást. ízlés szerint sózzuk, és egy sovány kacsa bőre alá töltjük. (A bőrt ujjunkkal a csontig fellazítjuk, majd töltés után fogpiszkálóval vagy hústűvel ráerősítjük a húsra.) A kacsa hasát kevés majoránnával bedörzsöljük, és beleteszünk egy meghámozott borízű almát egészben, ami elveszi a mellékízét. Kívülről a szárnyast megsózzuk, és ujjnyi vizet aláöntve, a sütőben, fedő alatt puhára pároljuk. Végül ropogósra sütjük, és a pecsenyét kivéve, felszeleteljük, az almát kidobjuk. Visszamaradt zsírjából a feleslegeset egy tálkába leöntjük (kitűnő hidegen kenyérre kenve), a többit fél deci borral meg egy deci tejföllel felforraljuk, úgy öntjük a tálra rakott kacsaszeletekre.

LEPÉNYHAL KLEMI MÓDRA

A halat mindkét oldalán sózod, borsozod, 1-2 óráig a hűtőben állni hagyod, majd mindkét oldalán átsütöd kb. 20. dkg Rámán, vagy vajon. A haldarabokat félreteszed, a vajból és 2-3 kanál lisztből vajmártást készítesz, (mintha rendes rántást készítenél) kevés tejjel, vagy tejszínnel, vagy tejföllel felengeded,(olyan tejföl-sűrűségű legyen), beledobsz maréknyi apróra vágott petrezselyemzöldet, összeforralod. A halakat meghinted kevés petrezselyemzölddel, ráöntöd a mártást, és tört krumplival tálalod.

RAKOTT CSIRKE KLEMI MÓDRA

Hozzávalók: 5-6 egész csirkecomb, 1/2 kg szárny, krumpli, 10 dkg Ráma, zsemlyemorzsa, só, bors, majoranna,1 dl tej, 3-4 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt(el is maradhat)

Elkészítés: Egy nagyobb tepsi alját rámával, vagy pecsenyezsírral kikenjük, és megszórjuk morzsával. A krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk, majd lerakunk egy réteget. Sózzuk, borsozzuk, esetleg ételízesítővel és granulált fokhagymával is meghintjük. Aki szereti a majorannát, teáskanálnyit hinthet rá. Újabb réteg krumpli következik, természetesen ez is fűszerezve. A szárnyakat, combokat feldaraboljuk, sóval, borssal esetleg még majoránnával ízesítjük és lerakjuk a burgonya tetejére, a húsok közé kk.-nyi rámadarabokat szórunk. Újabb 2 réteg krumpli következik szintén fűszerezve, rá a maradék Ráma felolvasztva. A tejet összekeverem a tejföllel, és a tetejére öntöm. Mehet a sütőbe. Ha már minden megpuhult, rászórom a sajtot, és pár percre visszateszem a sütőbe.

RAKOTT PULYKAMELL-SZELETEK GOMBAMÁRTÁSSAL, KLEMI MÓDRA

Hozzávalók: személyenként két szelet pulykamell, 1-1 gerezd fokhagyma, vaj, vagy Ráma, liszt és tojás a panírozáshoz, 2-3 dkg reszelt sajt, 2-3 gomba, tejföl, baromfi fűszerkeverék (lásd: Eltevések - Ételízesítők 3. Száraz fűszerkeverékek.)

Elkészítés: A pulykamellet előző este alaposan kiverjük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, másnap reggelig hűtőszekrényben tartjuk. Másnap egy jénai tálat alaposan kivajazunk, a hússzeleteket lisztbe majd tojásba forgatjuk, a tál aljára rakjuk. Meghintjük finomra zúzott fokhagymával, felszeletelt (én tojásszeletelőt használok!) gombával, reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét reszelt sajttal elkevert tejföllel bevonjuk, majd kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha vajkockákat is szórunk a rétegek közé, akkor szaftosabb lesz. Arra vigyázzunk, hogy a rétegek össz vastagsága 10 cm-nél ne legyen több! Inkább 5-6 cm.

Míg sül, elkészítjük a mártást és krumplipürét.

Gombamártás

Hozzávalók: 1 csomag Gombakrém-leves (ez ám a szentségtörés!), 6-8 db gomba, 3-4 dl tejföl, sok petrezselyemzöld, a rántáshoz olaj, 2-3 evőkanál liszt, 1 teáskanálnyi pirospaprika.

Elkészítés: Két edényben készítjük!  Az egyik edénybe fél liter vizet, a tejfölt és a gombaport öntjük, majd alaposan összekeverjük. Én elektromos habverőt használtam hozzá. Ha simára kevertük, lassú tüzön 10-15 percig forraljuk.

A másik edénybe ugyancsak fél liter vizet öntünk, ebbe beleszórjuk a felaprított gombafejeket szárastól. Az aprításhoz a tojásszeletelőt javaslom, úgy hogy a szele-telőbe rakjuk szárával fölfelé a gombát, majd szeletekre vágjuk, aztán a gombát elfordítjuk, és újra, most már hasábokra vágjuk. Ha a gomba megpuhult, összeöntjük a másik gombával, és a rántást elkészítve besűrítjük. A petrezselyemzöldet a félig kész rántásba tesszük! Összekeverjük a pirospaprikával, és úgy öntjük a mártás alapba. Összeforraljuk.

Krumplipüré

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, majd hasábvágóval feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt krumplit tejjel és Rámával habosra keverjük. (Egy tojássárgát is keverhetünk bele!)

Tálalása: A tányér 2/3 részét beterítjük a kész hússzeletekkel, mellé rakjuk a krumplipürét, majd leöntjük a mártással.

Ha a mártás többre sikeredett, akkor sincs gond, mert kifőtt tésztával is elfogyasztható a maradék, ekkor a mártással leöntött tésztára reszelt sajtot hintünk, és úgy tálaljuk

TEJBEN PÁROLT ZELLER

Hozzávalók:  80 dkg zeller, 4 dkg Ráma, 8 dl 1,5 %-os tej, só ízlés szerint

Elkészítése: A meghámozott, vékonyra felszeletelt zellert a margarinon átfuttatjuk. megsózzuk, ráöntjük a tejet, és fedő nélkül, időnként megkeverve puhára pároljuk. A zeller a tejet magába szívja, csak sűrű mártás marad alatta. pecsenyék, sült halak különleges körete.

TOKAJHEGYALJAI MUSTOS CSIRKR

Hozzávalók: 1 kg csirke, 5 dkg Ráma margarin, 1 dl must, só, törött bors, 1 dl bor, Jaffa szörp, 30 dkg szőlő, 10 dkg dióbél, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dkg vaj.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük. Forró margarinban megforgatjuk, majd öntünk rá 1 dl bort, 1 dl mustot, és kevés víz hozzáadagolásával, fedő alatt pároljuk. Amikor már kezd puhulni, keverünk hozzá 1 kanál jaffa szörpöt. Párolás közben többször forgassuk, hogy az ízes mártást magába szívhassa. Ha már puha, tűzálló tálra fektetjük, teszünk mellé 30-35 dkg leszemezett szőlőt, 10 dkg dióbelet, és sütőben szép pirosra sütjük. Amikor tálaljuk, a csirkét kiemeljük, levét egy kanál liszttel és vajjal besűrítjük,

TÖLTÖTT KRUMPLI KLEMI MÓDRA

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 30-40 dkg darált hús, 1-2 zsemlye, hagyma, só, bors, 20 dkg Ráma, 3 dl tejföl, 1 dl tej.

A krumplikat hámozzuk, és keresztbe vágjuk, a húsból fasírtkeveréket készítünk de pirospaprika nélkül. A tál alját alaposan kikenjük, majd a kettévágott krumplikat karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy a kelyhek fala kb. fél cm vastag legyen. A kivájt darabokat szétterítjük a tál alján, majd erre a rétegre rászórjuk a Ráma felét, ezután lesózzuk. Most a törmelékre lerakjuk szorosan egymás mellé a kelyheket. Mindegyik aljára kk-nyi Rámát teszünk, majd sózzuk. Ezután a kelyhekbe szétosztjuk a húskeveréket, ha van maradék hús, benyomkodjuk a kelyhek közé.

A tejfölt és a tejet összekeverjük és rálocsoljuk.

Sütési idő kb. 1 óra. Kiszedés előtt megszórhatjuk reszelt sajttal is.

Minden savanyúság jó hozzá.

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése