A Drótpostagalamb recepttára
161. könyv
RAMA receptek
Tartalomjegyzék
Tartalomjegyzék.............................................................................................................. 2
PIKÁNS HIDEGKONYHAI RAMA RECEPTEK........................................................................ 4
BAZSALIKOMOS-UBORKÁS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT PARADICSOM............................... 4
CUKKINIKRÉMMEL TÖLTÖTT PULYKASONKA.................................................................. 4
DIÓS, METÉLŐHAGYMÁS, SZEZÁMMAGOS SAJT............................................................. 4
Metélőhagymás sajt................................................................................................... 4
Szezámmagos sajt..................................................................................................... 4
FOKHAGYMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT ROLÓ....................................................................... 4
KAPROS MÁJKRÉMMEL TÖLTÖTT TÖK............................................................................ 4
KOCSONYÁZOTT FÜSTÖLT-FŐTT MARHANYELV TORMAKRÉMMEL................................... 4
KOLBÁSZOS-UBORKÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT PAPRIKA..................................................... 5
KURKUMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT KARFIOL SONKÁVAL..................................................... 5
MENTÁS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT ŐSZIBARACK............................................................ 5
ÓRIÁS SZILVA DIÓKRÉMMEL......................................................................................... 5
PAPRIKÁS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT JÉGCSAPRETEK....................................................... 5
PÁRIZSIS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT SZEZÁMMAGOS FRANCIAKENYÉR............................ 5
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM TOKAJI BORRAL............................................................. 5
SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT DATOLYA................................................................................. 6
TAVASZI HAGYMÁVAL, RETEKKEL TÖLTÖTT PADLIZSÁN................................................ 6
TÁRKONYOS ROKFORTKRÉMMEL TÖLTÖTT GOMBA........................................................ 6
TOJÁSOS KAGYLÓKRÉMMEL TÖLTÖTT CITROM.............................................................. 6
TORMAKRÉMMEL TÖLTÖTT HERING KÖRTÉN................................................................. 6
TÖLTÖTT KARALÁBÉ SONKÁVAL.................................................................................... 6
UBORKÁS SERTÉSSZŰZ-MINYON PRITAMINOS MARGARINNAL...................................... 7
VEGETÁRIÁNUS SZENDVICSEK...................................................................................... 7
VEGYES FALATKÁK SÓS KEKSZEN................................................................................. 7
ZELLERES-ALMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT FÜSTÖLT TARJA.................................................. 7
ZÖLDSÉGES MARGARIN................................................................................................ 7
SÜTEMÉNYEK................................................................................................................... 8
ALMÁS SÜTEMÉNY TEJFÖLÖS MÁZZAL........................................................................... 8
BARACKOS-MANDULÁS RIZSSZELET............................................................................. 8
CITROMOS FÁNK........................................................................................................... 8
CITROMOS SÜTEMÉNY.................................................................................................. 8
CSOKIS-MANDULÁS SZELET.......................................................................................... 9
CSOKOLÁDÉS KOCKÁK.................................................................................................. 9
CSOKOLÁDÉS-NARANCSOS TEKERCS............................................................................ 9
DIÓTORTA.................................................................................................................... 9
FORRALTBOROS HÁROMSZÖGEK................................................................................. 10
GYÜMÖLCSÖS-JOGHURT SZELET................................................................................. 10
KUKORICÁS MUFFIN.................................................................................................... 10
MANDULÁS FONOTT KALÁCS....................................................................................... 10
MÁKOS SÜTEMÉNY CSERESZNYÉS MÁZZAL................................................................. 11
MÁLNÁS SZELETEK...................................................................................................... 11
MEGGYES-MORZSÁS SÜTEMÉNY.................................................................................. 11
MEGGYES TÚRÓTORTA................................................................................................ 11
MOGYORÓS-DIÓS KIFLI.............................................................................................. 12
MORZSA SÜTEMÉNY.................................................................................................... 12
OLASZ MANDULÁS KEKSZ........................................................................................... 12
REBARBARÁS SÜTEMÉNY MÁZZAL............................................................................... 12
RIBIZLIKRÉMMEL TÖLTÖTT SZÍVEK............................................................................. 13
SZŐLŐS TORTÁCSKÁK................................................................................................ 13
TÚRÓS-MEGGYES TORTA............................................................................................. 13
TÚRÓS SÜTEMÉNY...................................................................................................... 14
EGYÉB ÉTELEK............................................................................................................... 15
HÚSOS HASÉ.............................................................................................................. 15
KALIFORNIAI KACSA................................................................................................... 15
LEPÉNYHAL KLEMI MÓDRA.......................................................................................... 15
RAKOTT CSIRKE KLEMI MÓDRA................................................................................... 15
RAKOTT PULYKAMELL-SZELETEK GOMBAMÁRTÁSSAL, KLEMI MÓDRA.......................... 15
Gombamártás.......................................................................................................... 16
Krumplipüré............................................................................................................. 16
TEJBEN PÁROLT ZELLER.............................................................................................. 16
TOKAJHEGYALJAI MUSTOS CSIRKR............................................................................. 16
TÖLTÖTT KRUMPLI KLEMI MÓDRA............................................................................... 16
BAZSALIKOMOS-UBORKÁS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
8 db közepes paradicsom, 10 dkg túró, 5 dkg csemegeuborka, 2-3 szál friss
bazsalikom, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: A paradicsomok
tetejét levágjuk, a belsejét kiskanállal kiemeljük, majd félretesszük. Az
áttört túrót margarinnal, a paradicsom belsejével, finomra vágott
bazsalikommal, borssal és sóval simára keverjük, majd beleforgatjuk a kis
kockákra vágott csemegeuborkát. A bazsalikomos túrókrémet habzsákból
csillagcsövön keresztül a paradicsomokba töltjük, bazsalikomlevéllel díszítjük.
CUKKINIKRÉMMEL TÖLTÖTT PULYKASONKA
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
12 szelet pulykasonka, 20 dkg cukkíni, 3 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1
evőkanál finomra vágott friss zsálya, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: Kevés felhevített
margarinon megfuttatjuk a sóval, borssal ízesített cukkínit, mikor a cukkíni
megpuhult, lisztszórással sűrítjük, majd tejszínnel felöntve állandóan kevergetve
addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve kihűtjük,
margarinnal és zsályával habosra keverjük. A zsályás cukkínikrémet a
sonkaszeletekre halmozzuk, szorosan felcsavarjuk, és jól lehűtjük. Tálaláskor
sárgadinnyegolyókkal, paradicsommal és petrezselyemzölddel tálaljuk.
DIÓS, METÉLŐHAGYMÁS, SZEZÁMMAGOS SAJT
Hozzávalók: 15 dkg RAMA margarin,
30 dkg juhtúró, 1 evőkanál dióolaj, 10 dkg dióbél, őrölt fekete bors, só, 15
dkg RAMA margarin, 30 dkg juhtúró, 1 csokor metélőhagyma, gyömbér, őrölt fehér
bors, só, 15 dkg RAMA margarin, 30 dkg juhtúró, 1 evőkanál szezámolaj, 10 dkg
szezámmag, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: Diós sajt: Az áttört
juhtúrót margarinnal, dióolajjal, borssal, sóval jól elkeverjük. A sajtot
egyszemélyes pudingformába töltjük, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. A forró
vízbe mártott formából kiborítjuk a sajtokat, és durvára tört dióba
hempergetjük.
Metélőhagymás sajt
Az áttört juhtúrót margarinnal,
reszelt gyömbérrel, borssal, sóval habosra keverjük. Az előkészített sajtot
formákba töltjük, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. A forró vízbe mártott formából
kiborítjuk a sajtokat, és finomra vágott metélőhagymával hintjük meg.
Szezámmagos sajt
Az áttört juhtúrót margarinnal,
szezámolajjal, borssal, sóval elkeverjük. Az előkészített sajtot formákba
töltjük, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. A forró vízbe mártott formából
kiborítjuk a sajtokat, és szezámmagba forgatva kínáljuk.
FOKHAGYMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT ROLÓ
Hozzávalók: 15 dkg RAMA margarin,
10 dkg besamelmártás, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 5 dkg reszelt
sajt, 20 dkg leveles tészta, 1 db tojás sárgája, 1 mokkáskanál köménymag, őrölt
fekete bors, só.
Elkészítés: A vékonyra nyújtott
leveles tésztát 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, ujjnyi vastag fémcsőre
csavarjuk, sütőlemezre tesszük. A tetejét megkenjük tojássárgájával, meghintjük
köménymaggal, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A rolókból kivesszük
a csövet, majd kihűtjük. Közben a zúzott fokhagymával, finomra vágott
metélőhagymával, borssal, sóval, ízesített besamelmártást a margarinnal jól
elkeverjük, majd a rolókba töltjük. A fokhagymás krémmel töltött rolók két
végét reszelt sajtba mártjuk.
KAPROS MÁJKRÉMMEL TÖLTÖTT TÖK
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
4 db kisebb tök, 10 dkg besamelmártás, 10 dkg csirkemáj, 1 csokor kapor, 1 db
citrom, pár csepp worchester szósz, őrölt fekete bors, paradicsom, só.
Elkészítés: A meghámozott tököket
hosszában félbevágjuk, a magházakat evőkanállal eltávolítjuk és citromos, sós
vízben pár percig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne puhuljon meg. A tököket jól
lecsepegtetjük, leszárítjuk és kihűtjük. A leforrázott és szitán áttört
csirkemájat margarinnal, besamelmártással simára keverjük, finomra vágott
kaporral, Worchesterrel, borssal, sóval ízesítjük. A kapros-fűszeres májkrémet
a tökökbe töltjük, kaporral és paradicsommal dekorálva tálaljuk.
KOCSONYÁZOTT FÜSTÖLT-FŐTT MARHANYELV TORMAKRÉMMEL
Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin,
40 dkg füstölt-főtt marhanyelv, 10 dkg besamelmártás, 5 dkg ecetes torma, 2
evőkanál capri bogyó, 2-3 dl aszpik, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: A margarint
besamelmártással, tormával habosra keverjük, jól lecsepegtetett capri bogyóval
ízesítjük, majd kb. 1 dl aszpikot keverünk bele. Közben a jeges vízbe állított
forma falára 2-3 mm aszpikréteget dermesztünk, majd vékony szeletekre vágott
nyelvvel kibéleljük. A tormakrém egyharmadát a formákba simítjuk, majd
letakarjuk nyelvszeletekkel. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, majd a
maradék aszpikot a formába öntjük. Hűtőben jól lehűtjük. Tálalás előtt forró
vízbe mártjuk a formát, a kocsonyázott tormakrémes marhanyelvet kiborítjuk, és
meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük. Tálaláskor almás salátára tesszük,
lilahagymával, kaporral, paradicsommal díszítve tálaljuk.
KOLBÁSZOS-UBORKÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
10 dkg szárazkolbász, 5 dkg csemegeuborka, 10 dkg besamelmártás, 4 db tölteni
való paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt koriander, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: A margarint és a
besamelt jól kikeverjük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott kolbászt és uborkát,
valamint a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal, kevés korianderrel
ízesítjük, majd a krémeket a paprikákba töltjük. A jól lehűtött paprikákat
melegvízbe mártott éles késsel felszeleteljük, és ízlésesen tányérra rendezve
tálaljuk.
KURKUMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT KARFIOL SONKÁVAL
Hozzávalók: 15 dkg RAMA margarin,
1 db közepes karfiol, 10 dkg besamelmártás, 10 dkg sonka, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 db citrom, 1 evőkanál kurkuma, őrölt fehérbors, só.
Elkészítés: Citromos, enyhén sós
vízben megfőzzük a karfiolrózsákat, kihűtjük, majd a főzővízből óvatosan
kiemeljük, és óvatosan lecsepegtetjük. A margarint kurkumával, sóval, borssal,
finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd a besamelmártással együtt
simára keverjük. A karfiolrózsákból kis fészkeket alakítunk ki, majd habzsákból
csillagcsövön keresztül ezekbe töltjük a kurkumás krémet. A tetejére kis
felcsavart sonkaszeleteket teszünk, és paprikacsíkokkal dekoráljuk. Tálalás
előtt jól lehűtjük.
MENTÁS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT ŐSZIBARACK
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
8 db felezett, hámozott őszibarackbefőtt, 20 dkg túró, 2-3 szál mentalevél, őrölt
szerecsendió, só.
Elkészítés: Az áttört túrót a
margarinnal simára keverjük, finomra vágott mentalevéllel, parányi
szerecsendióval és sóval ízesítjük, majd habzsák segítségével csillagcsövön
keresztül töltjük. Mentalevéllel és idényszerinti gyümölcsökkel díszítjük.
ÓRIÁS SZILVA DIÓKRÉMMEL
Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin,
8 db szilva, 10 dkg dióbél, 2 szál citromfű, 2 cl konyak vagy aroma, só.
Elkészítés: A margarint habosra keverjük 5 dkg darált
dióval, finomra vágott citromfűvel, konyakkal és parányi sóval, majd
beleforgatjuk a többi durvára tört diót. A diókrémet a hosszában félbevágott és
kimagozott szilvákba töltjük.
PAPRIKÁS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT JÉGCSAPRETEK
Hozzávalók: 5 dkg RAMA margarin,
1 db nagyobb jégcsapretek, 5 dkg besamelmártás, 10 dkg trappista sajt, 1 db
paradicsompaprika, egy csokor petrezselyemzöld, szerecsendió, őrölt fehérbors,
só.
Elkészítés: A jégcsapretket – két
végét eltávolítva – 4 egyforma darabra vágjuk. A belsejét karalábévájóval
kiemeljük, majd félretesszük. A margarint besamelmártással elkeverjük,
hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sajtot, paradicsompaprikát, az apróra
vágott retek-belsőt, és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Reszelt
szerecsendióval, borssal, sóval ízesítjük, és a jégcsapretkekbe töltjük.
Tálalásig hűtőbe tesszük.
PÁRIZSIS SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT SZEZÁMMAGOS
FRANCIAKENYÉR
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
2 db szezámmagos franciakenyér, 10 dkg besamelmártás, 5 dkg krémsajt, 10 dkg
párizsi, 1 csomó tavaszi hagyma, 2 db közepes csemegeuborka, 1 piros húsú paprika,
1 csokor petrezselyemzöld, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: A franciakenyereket
félbevágjuk, és a belsejüket eltávolítjuk. Közben a sajtkrémet a
besamelmártással és a margarinnal simára keverjük, sóval, borssal ízesítjük,
majd óvatosan beleforgatjuk az elmorzsolt kenyérbelet, a kisebb kockákra vágott
párizsit, uborkát, paprikát, tavaszi hagymát és a finomra vágott
petrezselyemzöldet. Az így előkészített töltelékkrémmel megtöltjük a
franciakenyereket, és hűtőben jól lehűtjük. Vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM TOKAJI BORRAL
Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin,
1 db fácán, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csomó tavaszi hagyma, 1 db nagyobb piros
húsú paprika, 2-3 evőkanál mustár, 3 evőkanál liszt, 5 dkg pisztácia, 4 dkg
zselatin, 1 dl száraz Tokaji szamorodni, kakukkfű, babérlevél, őrölt fehér
bors, só.
Elkészítés: 5 dkg felhevített
margarinon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a kicsontozott és
kisebb darabokra vágott fácánhúst, majd babérlevéllel, borssal, sóval ízesítve
megpároljuk. Mikor a hús megpuhult, a babérlevelet eltávolítjuk, lisztszórással
sűrítjük, majd kihűtjük, és finomra daráljuk. A fácánhús pürét mustárral,
pisztáciával és a többi margarinnal habosra keverjük. Ha szükséges, még
adhatunk hozzá kakukkfüvet, borsot, sót. A kész fácánpástétomot cserép- vagy
üvegtálba simítjuk. Közben a zselatint 1 dl hideg vízzel elkeverjük, majd pár
perc alatt készre forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tokaji bort, apróra
vágott tavaszi hagymát, paprikát, és kevés sóval ízesítjük. A langyosra hűtött,
de még folyékony aszpikot a fácánpástétomra öntjük, majd az egészet jól
lehűtjük.
SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT DATOLYA
Hozzávalók: 15 dkg RAMA margarin,
16 db datolya, 10 dkg trappista sajt, 1 szál friss menta, szerecsendió, őrölt
fehér bors, só.
Elkészítés: A sajtot lereszeljük,
margarinnal habosra keverjük, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal jól
kikeverjük. A datolyákat hosszában bevágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd megtöltjük
a sajtkrémmel. Tálalásig hűtőbe tesszük. Reszelt sajttal és mentával díszítve
szolgáljuk fel.
TAVASZI HAGYMÁVAL, RETEKKEL TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
4 db kisebb padlizsán, 2 evőkanál liszt, 2-3 db retek, 1 csomó tavaszi hagyma,
2 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, chilipaprika, petrezselyem, só.
Elkészítés: A padlizsánokat
hosszában kettévágjuk, a húsát rozsdamentes kanállal kiemeljük, és apróra
vágjuk. Kevés felhevített margarinon megpároljuk a zúzott fokhagymával, sóval,
borssal ízesített padlizsánt. Mikor megpuhult, lisztszórással sűrítjük, majd a
tűzről levéve áttörjük. A lehűtött padlizsánkrémet a többi margarinnal
elkeverjük, és beleforgatjuk a kisebb darabokra vágott retket és tavaszi
hagymát, majd a padlizsánokba töltjük. A chilipaprikával és a petrezselyemmel
dekorált padlizsánokat tálalásig hűtőbe tesszük.
TÁRKONYOS ROKFORTKRÉMMEL TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
30 dkg rokfortsajt, 8 db közepes gombafej, 1 db vöröshagyma, 1 db citrom, 1
szál friss tárkony, őrölt fehér bors, retek, töltött olívabogyó, metélőhagyma,
petrezselyem, só.
Elkészítés: A szép fehér
gombafejeket citromos, sós vízben pár perc alatt megfőzzük, majd
ruhaszalvétával leszárítjuk és félretesszük. Az áttört rokfortot finomra vágott
tárkonnyal, vöröshagymával, sóval, borssal ízesítjük, és a margarinnal együtt
simára keverjük. A tárkonyos rokfortkrémet habzsák segítségével a gombafejekbe
töltjük. Retekkel töltött olívabogyóval, metélőhagymával és petrezselyemmel
díszítjük, majd tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
TOJÁSOS KAGYLÓKRÉMMEL TÖLTÖTT CITROM
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
1 doboz fűszeres kagylókonzerv, 4 db nagyobb citrom, 5 db főtt tojás, 1 csomó
tavaszi hagyma, 3 evőkanál mustár, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: A citromokat
hosszában félbevágjuk, a belsejüket éles késsel és kiskanál segítségével
kiemeljük. Néhány szép kagylót félreteszünk, a többit áttörjük, és margarinnal
habosra keverjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott főtt tojást és az apróra
vágott tavaszi hagymát, mustárral, sóval, borssal ízesítjük, majd a citromokba
töltjük. Kagylóval és petrezselyemzölddel dekorálva szolgáljuk fel.
TORMAKRÉMMEL TÖLTÖTT HERING KÖRTÉN
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
8 db pácolt hering, 4 db körte, 20 dkg besamelmártás, 3 dkg ecetes torma, őrölt
fehér bors, só.
Elkészítés: A besamelt a
margarinnal jól lecsepegtetett ecetes tormával habosra keverjük és sóval,
borssal ízesítjük. A heringek gerinccsontját eltávolítjuk, és a halhúst gyűrűbe
hajtjuk, majd a hosszában cikk-cakkosan félbevágott körtékre helyezzük. A
tormakrémet habzsákból csillagcsövön keresztül a heringgyűrűkbe töltjük,
kaporral, paradicsommal és lilahagymával díszítjük, majd tálalásig hűtőbe
tesszük.
TÖLTÖTT KARALÁBÉ SONKÁVAL
Hozzávalók: 5 dkg RAMA margarin,
4 db zsenge karalábé, 10 dkg besamelmártás, 10 dkg marhasonka, 10 dkg póréhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl majonézmártás, őrölt fehér bors és só.
Elkészítés: A megtisztított
karalábékat enyhén sós vízben megfőzzük. Miután kihűlt, a belsejét
karalábévájóval kiszedjük. A sonka felét és a karalábé belsejét finomra
daráljuk, margarinnal és besamelmártással jól elkeverjük. Petrezselyemmel,
borssal, sóval ízesítjük, és a karalábékba töltjük. A tetejét meghintjük a
maradék metéltre vágott sonkával. A majonézmártásba beleforgatjuk a vékony
karikákra vágott póréhagymát. Tálaláskor a töltött karalábékat körülöntjük a
póréhagymás majonézmártással.
UBORKÁS SERTÉSSZŰZ-MINYON PRITAMINOS MARGARINNAL
Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin,
20 dkg sertésszűz érme, 4 szelet rozskenyér, 2 evőkanál pritamin, 20 dkg
kígyóuborka, 3-4 szál tavaszi hagyma, 2-3 szál friss tárkony, őrölt fehér bors,
olaj só.
Elkészítés: A szűzérméből 4
egyforma szeletet vágunk, sóval, borssal bedörzsöljük, és kézzel megigazgatjuk.
Felhevített olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük és kihűtjük. A
rozskenyér-szeletekből nagy pogácsaszaggatóval kerek formákat szúrunk, és
ráhelyezzük a sült húsokat. A margarint pritaminnal, finomra vágott tavaszi
hagymával, tárkonnyal, sóval, borssal kikeverjük, és habzsákból csillagcsövön
keresztül a sült szűzérme mellé nyomjuk. A hús tetejét uborkacsíkokkal
díszítjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
VEGETÁRIÁNUS SZENDVICSEK
Hozzávalók: Kurkumás,
bazsalikomos-fokhagymás és metélőhagymás RAMA margarin, 20 szelet
szendvicskenyér, 4 db retek, 4 db közepes gomba, 10 dkg kígyóuborka, 4 db főtt
tojás, 4 db olívabogyó, hegyes erős paprika, piros húsú paprika,
petrezselyemzöld, friss bazsalikom.
Elkészítés: 8 szelet kenyeret
megkenünk kurkumás margarinnal, 4 kenyérre gomba és hegyes
erőspaprika-szeleteket, a másik 4 kenyérre retek-szeletkéket teszünk. A gombás
szendvicseket lilahagymával és petrezselyemzölddel, a retekkel készült
szendvicseket kaporral, olívabogyóval díszítjük. 8 szelet kenyeret
bazsalikomos-fokhagymás margarinnal kenünk meg, ezek közül 4 szeletre
tojáskarikákat, 4 szeletre paradicsom- és sajt-szeletkéket teszünk. A tojásos
szendvicseket piros húsú paprikával és petrezselyemmel, a paradicsomos-sajtos
szendvicseket bazsalikommal dekoráljuk. 4 szelet kenyeret metélőhagymás margarinnal
kenünk meg, és vékony szeletekre vágott uborkát teszünk rá, töltött
olívabogyóval díszítjük.
VEGYES FALATKÁK SÓS KEKSZEN
Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin,
kb. 50 db sós keksz, 10 dkg juhtúró, 10 dkg besamelmártás, 5 dkg rokfort, 2
szelet sonka, 10 dkg szárazkolbász, fél doboz kaviár, kapribogyó, mini paradicsom,
citrom, egy csokor kapor, egy csokor petrezselyemzöld, egy csomó tavaszi
hagyma, egy darab piros húsú paprika, egy darab hegyes, erős paprika, őrölt
köménymag, currypor, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: A juhtúrót áttörjük,
apróra vágott tavaszi hagymát, őrölt köménymagot, pirospaprikát, borsot, sót
adunk hozzá és 4 dkg margarinnal simára keverjük. Az áttört rokfortot 4 dkg
margarinnal és 5 dkg besamelmártással habosra keverjük, finomra vágott metélőhagymát,
sót, borsot adunk hozzá. A többi margarint és besamelmártást sóval, borssal fűszerezve
simára keverjük, majd 3 részre osztjuk. Az első részt curryporral, a másodikat
finomra vágott kaporral, a harmadikat finomra vágott petrezselyemmel dúsítjuk.
A krémeket külön-külön habzsákból, csillagcsövön keresztül a kekszekre
spricceljük. A körözöttesek felét paradicsommal és hegyes erős paprikával, a
másik felét kolbászkarikákkal és tavaszi hagymával, a rokfortkrémest sonkával
és petrezselyemmel, a currykrémeseket kapribogyóval és paprikával, a kaprosat
paradicsommal és kaporral díszítjük. A petrezselymesekre halmozzuk a kaviárt,
majd citromot és lilahagymát adunk mellé.
ZELLERES-ALMÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT FÜSTÖLT TARJA
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin,
12 szelet füstölt-főtt tarja, 5 dkg besamelmártás, 1 db kisebb alma, 2 db
angolzeller szár, 2-3 szál tavaszi hagyma, citromlé, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: A margarint a
besamellel simára keverjük, hozzáadjuk az apróra vágott zellert, almát és
tavaszi hagymát. Pár csepp citromlével, borssal, sóval ízesítjük, és hosszában
a tarja szeletekre halmozzuk. A tarjákat szorosan felcsavarjuk, és tálalásig
hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor fodros salátalevélre tesszük a
tarjatekercseket, zellerzölddel, főtt tojással, szőlőszemekkel, almával
dekoráljuk.
ZÖLDSÉGES MARGARIN
Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin,
1 db közepes sárgarépa, 1 db kisebb póréhagyma, 2 db angolzeller szár, őrült
fehérbors, só.
Elkészítés: Kevés felhevített
margarinon megpároljuk az apróra vágott zöldségeket, majd a tűzről levéve
kihűtjük. Sóval, borssal ízesítjük, és a többi margarinnal habosra keverjük.
Tálalásig hűtőbe tesszük. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
ALMÁS SÜTEMÉNY TEJFÖLÖS MÁZZAL
Hozzávalók:
A tésztához: 5 dkg RAMA margarin,
2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dl tej, 37,5 dkg liszt, 3 dkg cukor, só,
margarin a tepsi kikenéséhez.
A bevonathoz: 1,5 kg alma, 1 db
citrom, 10 dkg cukor, 5 dkg apró szemű mazsola, 3 db tojás, 3,75 dl tejföl, 1
evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.
Elkészítés: Az élesztőt
elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva
felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint, és lisztet, a cukrot, a sót és
az élesztőt hozzáadva sima tésztává összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle,
letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Margarinnal kikenjük
a sütőformát, és kinyújtjuk benne a tésztát. Az almákat meghámozzuk, kivesszük
a magházat, előbb négy részre, majd egyforma szeletkékre várjuk. A citrom héját
vékonyan lereszeljük, a levét kipréseljük. A citromhéjat és a levet összekeverjük
5 dkg cukorral és a mazsolával. Beterítjük vele a tésztát, körben lehelyezzük
az almaszeleteket, és előmelegített sütőben 200°C-on 20 percig sütjük. A
tojásokat a tejföllel és a maradék cukorral jól elkeverjük, és a süteményre
öntjük. Ezután további 30 percig sütjük, és a végén meghintjük porcukorral.
BARACKOS-MANDULÁS RIZSSZELET
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 20 dkg RAMA
margarin, 50 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 12,5 dkg porcukor, 1 csipet só, 2 db
tojás.
A töltelékhez: 10 dkg RAMA
margarin, 7,5 dl tej, 1 csipet só, 20 dkg rizs, 5 dkg kajszibaracklekvár, 1,25
dl habtejszín, 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, ½ teáskanál
citromhéj, 2 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.
Elkészítés: Összegyúrjuk a
lisztet, a sütőport, a sót, a margarint és a tojásokat. A tésztából cipót
formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A tejet
felforraljuk a sóval, beleöntjük a rizs, és lassú tűzön lefedve hagyjuk a rizst
megdagadni. A tésztát kinyújtjuk a sütőlapon, villával többször megszurkáljuk,
és előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük. Ezután megkenjük a
lekvárral. A tejszínt és a tojás fehérjét külön-külön kemény habbá verjük.
Habosra keverjük a margarint, a cukrot és a tojás sárgáját, belekeverjük a főtt
rizst, a mandulát és a citromhéjat. Hozzáadjuk a tejszínt és tojás fehérje habját.
A masszát a tésztára terítjük, és további 40 percig sütjük. A végén meghintjük
porcukorral.
CITROMOS FÁNK
Hozzávalók 15 darabhoz:
A tésztához: 6 dkg RAMA margarin,
1 csipet só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg
étkezési keményítő, 5 db tojás, olaj a sütőpapír megkenéséhez, növényi zsiradék
vagy olaj a kisütéshez.
A mázhoz: 20 dkg porcukor, 3
evőkanál citromlé.
Elkészítés: A margarint 2,5 dl
vízzel, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A lisztet
elvegyítjük a keményítővel, beleöntjük a fazékba, és addig keverjük, míg a
tészta el nem válik az edény falától. A fazekat levéve a tűzről, belekeverünk
egy tojást. A masszát hagyjuk kissé kihűlni, majd a többi tojást is egyenként
hozzáadjuk. A sütőpapírból 15 cm hosszú csíkokat vágunk, és bekenjük olajjal. A
zsiradékot egy magas fazékban felforrósítjuk. A tésztát nyomózsákba tesszük, és
egy kb. 6-7 cm átmérőjű csillagcsővel karikákat nyomunk a papírra. A karikákat
a papír segítségével felemeljük, és fejjel lefelé a forró zsiradékba
csúsztatjuk. Egyszerre három karikát sütünk ki, 2-3 perc után megfordítjuk, és
aranysárgára sütjük. Kivesszük a fánkokat, és konyhai törlőpapíron hagyjuk lecsepegni.
A porcukorból és a citromléből mázat keverünk, megkenjük a fánkokat és hagyjuk
kihűlni.
CITROMOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók 20 szelethez:
A tésztához: 20 dkg RAMA
margarin, 25 dkg cukor, 5 db tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 teáskanál
sütőpor, 1,25 dl citromlé, margarin a tepsi kikenéséhez.
A díszítéshez: 4 evőkanál cukor,
1 db citrom.
Elkészítés:
A margarint és a cukrot
habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Egyenként hozzáadjuk a
tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a lisztben elvegyítjük,
és a tojásos margarin-masszához szitáljuk. A jól elkevert tésztát margarinnal
kikent formába öntjük, és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 75 percig sütjük.
Ha kissé kihűlt, hurkapálcikával megszurkáljuk. Összekeverjük a citromlevet és
a porcukrot, ezzel kissé meglocsoljuk, majd hagyjuk kihűlni a süteményt. A
mázhoz a cukrot 3 evőkanál vízzel felfőzzük, és ha teljesen feloldódott, a
karikákra vágott citromot a szirupba tesszük. Még egyszer hagyjuk felforrni, és
ha kihűlt, bevonjuk vele a süteményt.
CSOKIS-MANDULÁS SZELET
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához: 12 dkg RAMA
margarin, 15 dkg cukor, 4 db tojás, 12,5 dkg étcsokoládé, 5 dkg darált mandula,
3 dkg liszt, 1 csipet só, margarin a tepsi kikenéséhez.
A bevonathoz: 12,5 dkg
kajszibarack lekvár, 2 evőkanál reszelt étcsokoládé és 1 evőkanál porcukor a
sütemény meghintéséhez.
Elkészítés: A margarint, a cukrot
és a sót habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként
hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az egészet habosra keverjük. A csokoládét
darabokra törjük, forró vízgőz felett megolvasztjuk és belekeverjük a tojásos
margarin-masszába. Összekeverjük a lisztet és a mandulát, beleszórjuk a
masszába, és az egészet összedolgozzuk. Felverjük a tojásfehérjét, és óvatosan
hozzáadjuk. A tésztát margarinnal megkent sütőlemezre kenjük, és előmelegített
sütőben 225°C-on 10-15 percig sütjük. Ha kihűlt, a süteményt 3 egyforma csíkra
vágjuk, mindegyiket megkenjük baracklekvárral, majd egymásra helyezzük őket.
Megszórjuk reszelt csokoládéval és porcukorral.
CSOKOLÁDÉS KOCKÁK
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 12,5 dkg RAMA
margarin, 17,5 dkg étcsokoládé, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db
tojás, 12,5 dkg liszt, 7,5-7,5 dkg darabolt dió és mogyoró, 1 csipet só,
margarin a tepsi kikenéséhez.
A mázhoz: 10 dkg diós nugátdarab,
fél dióbelek a díszítéshez.
Elkészítés: A margarint alacsony
hőfokon megolvasztjuk hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, majd folyamatosan
keverve, lassú tűzön főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás
cukrot, a sót és a tojásokat. Habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik
benne. Hozzászitáljuk a lisztet, és belekeverjük a dió- és mogyoródarabkákat. A
tésztát a margarinnal kikent formába öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített
sütőben 200°C-on 30-40 percig sütjük. A süteményt még forrón 12 db kockára
vágjuk, a diós nugátot vízgőz felett megolvasztjuk, minden kockára egy-egy
teáskanálnyit cseppentünk belőle és dióbéllel díszítjük.
CSOKOLÁDÉS-NARANCSOS TEKERCS
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 4 db tojás, 12,5 dkg
cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési
keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaó, cukor.
A töltelékhez: 20 dkg RAMA
margarin, 1 csomag vanília ízű pudingpor, ½ liter tej, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor,
1-2 teáskanál reszelt narancshéj, 4 evőkanál reszelt csokoládé.
Elkészítés: A tojások sárgáját 4
evőkanál vízzel, cukorral és vaníliás cukorral sűrű habbá verjük. Hozzáadjuk a
keményre felvert tojásfehérjék habját. A sütőporral elvegyített lisztet, a
keményítőt, a kakaót rászitáljuk, majd óvatosan összekeverjük a piskótamasszát,
sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, majd előmelegített sütőben 200°C-on 10-12
percig sütjük. Cukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt,
majd feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. A pudingport, kevés tejet és a két
tojássárgáját jól elkeverjük. A többi tejet a cukorral, a narancshéjjal
felforraljuk és lehűtjük. Hozzáadjuk az elkevert pudingport, még egyszer
felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a margarint, hozzáadjuk a
kész pudingot, és a konyharuhából kitekert piskótára kenjük a krém 2/3-ad
részét. Ismét feltekerjük, rákenjük a maradék krémet és megszórjuk
csokoládéval.
DIÓTORTA
Hozzávalók 16 személyre:
A töltelékhez: 35 dkg cukor, 30
dkg dióbél, 1 dl habtejszín.
A tésztához: 16 dkg RAMA
margarin, 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás.
Elkészítés: A töltelék
elkészítéséhez a cukrot serpenyőben lassú tűzön megolvasztjuk, és halvány
sárgára pirítjuk. A dióbelet durvára vágjuk, belekeverjük a folyékony cukorba,
majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt, és 1 evőkanál vizet. Jól
elkeverjük, majd hűvös helyre tesszük. A lisztből, a margarinból, a cukorból, a
sóból és a tojásból sima tésztát gyúrunk. Kézzel cipót formálunk belőle, fóliába
csomagoljuk, és hideg helyen 30 percig pihentetjük. A tésztát 3 részre osztjuk.
Egy adagot kerekre nyújtunk és kibélelünk vele egy tortaformát. A második
adagot kinyújtva kibéleljük a tortaforma oldalát. A diós-tejszínes masszát a
tészta alapjára kenjük. A maradék tésztát is kerekre nyújtjuk, és a töltelék
tetejére helyezzük. A széleket jól nyomjuk egymáshoz. Előmelegített sütőben,
200°C-on 45 percig sütjük. Ha megsült a torta oldalát késsel azonnal
elválasztjuk a forma oldalától, nehogy a kifolyt töltelék rászáradjon. A
formában hagyjuk kihűlni.
FORRALTBOROS HÁROMSZÖGEK
Hozzávalók 32 szelethez:
A tésztához: 20 dkg RAMA
margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1
csomag sütőpor, 3 dl vörösbor, 1 zacskó forraltbor-fűszer (fahéj, szegfűszeg,
citromhéj), 15 dkg reszelt csokoládé.
A mázhoz: 25 dkg porcukor, a
sütemény meghintéséhez 8 dkg darabolt mandula, 1 evőkanál reszelt étcsokoládé.
Elkészítés: A margarint, a cukrot
és a vaníliás cukrot addig keverjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként
hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a lisztbe
vegyítjük, beleszitáljuk a tojásos margarin-masszába, és jól összedolgozzuk. A
vörösbort a fűszerekkel együtt felforrósítjuk, és kb. 4 cl-t a csokoládéval
együtt a tésztához keverünk. Egy lapos tepsit kibélelünk a sütőpapírral,
beleöntjük, majd elsimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 175°C-on 25-30
percig sütjük. A maradék forralt borban feloldjuk a porcukrot, és a kihűlt
süteményre öntjük. Megpirítjuk a mandulát, és a reszelt csokoládéval együtt
meghintjük vele a sütemény.
GYÜMÖLCSÖS-JOGHURT SZELET
Hozzávalók 16 szelethez: 10 dkg
RAMA margarin, 15 dkg liszt, 8 dkg darált mandula, 1 teáskanál sütőpor, 8 dkg
cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 30 dkg fagyasztott málna, 4,5 dl joghurt, 15
dkg cukor, 1 csipet só. 1 teáskanál reszelt citromhéj, 7,5 cl citromlé, 2
evőkanál pálinka vagy aroma, 6 lap fehér zselatin, 2,5 dl habtejszín, 1,25 dl
málnalé, fél csomag tortazselé por.
Elkészítés: A lisztből, a
sütőporból, a mandulából, a cukorból, a sóból és a tojásból sima tésztát
gyúrunk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órahosszat hideg
helyen pihentetjük. A tésztát két fólia között a sütőfólia méretére nyújtjuk,
kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalán is tészta legyen. Előmelegítet
sütőben 200°C-on 25 percig sütjük. Kiolvasztjuk a málnát, összekeverjük a
joghurtot, a cukrot, a sót, a citromhéjat, a citromlevet és a pálinkát. A
zselatint hideg vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, kis tűzön feloldjuk, és a joghurtmasszához
adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan hozzákeverjük. A
málna 2/3-ad részét a tésztára terítjük, és rákentjük a joghurtkrémet. A torta
tetejét a maradék málnával díszítjük. A málnaléből és a tortazselé porból mázat
készítünk és bevonjuk vele a tortát.
KUKORICÁS MUFFIN
Hozzávalók 12 darabhoz: 10 dkg
RAMA margarin, 17,5 dkg kukoricadara, 7,5 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag
sütőpor, 1 db tojás, 2,5 dl tej, 12,5 dkg narancslekvár, 12 db papírból készült
tortaformácska a sütéshez, kb. 2 dkg darabosra vágott pisztácia (nem sózott!).
Elkészítés: A darát összekeverjük
a liszttel, a cukorral és a sütőporral. Megolvasztjuk a margarint, majd a
tojással, a tejjel és 5 dkg lekvárral együtt a darakeverékhez adjuk, és az egészet
jól összedolgozzuk. A papírformákat a muffinsütő-tepsi mélyedéseibe helyezzük,
a sűrűn folyós tésztát a formákba öntjük, és előmelegített sütőben 200°C-on
18-20 percig sütjük. A maradék lekvárt felmelegítjük, megkenjük vele a még
forró muffinokat, majd mindegyiket megszórjuk pisztáciával.
MANDULÁS FONOTT KALÁCS
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 8 dkg RAMA margarin,
2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,25 dl tej, 37,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor,
1 csipet só, 1 db tojás.
A töltelékhez: 25 dkg hámozatlan
mandula, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1,25 dl habtejszín, 1 db kisebb alma, 1
tojás sárgája a megkenéshez, margarin a tepsi kikenéséhez, 1 evőkanál
kajszibarack lekvár.
Elkészítés: Az élesztőt
elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva 10
perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a
cukrot, a sót, a tojást és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót
formálunk belőle, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mandulát
héjastól ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, a tojással és a tejszínnel.
Meghámozzuk az almát, finomra reszeljük, és a töltelékhez adjuk. A tésztát jól
átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és rákenjük a tölteléket. A tésztát a
szélesebb oldala felől feltekerjük. A szélét megkenjük tojássárgájával, és jól
összenyomjuk. A tekercset egy éles késsel hosszában félbevágjuk, és a két
darabból fonatot készítünk. Margarinnal megkent sütőlemezen hagyjuk tovább
kelni. Megmelegítjük a barackízt, megkenjük vele a fonott kalácsot, és
előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 percig sütjük.
MÁKOS SÜTEMÉNY CSERESZNYÉS MÁZZAL
Hozzávalók 12 szelethez: A
tésztához: 15 dkg RAMA margarin, 25 dkg frissen darált mák, 20 dkg cukor, 3
csomag vaníliás cukor, 7 db tojás, 12,5 dkg darált mandula, fél csomag sütőpor.
A mázhoz: 25 dkg
cseresznyelekvár, 1,5 teáskanál tortazselé-por, 2 evőkanál cseresznyepálinka
vagy aroma.
Elkészítés: A mákot 2 dl
forrásban lévő vízbe öntjük, majd alacsony hőfokon 8-10 percig hagyjuk dagadni.
Ezután szűrőben pihentetjük, míg kihűl. A margarint, a cukrot és a vaníliás
cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként
hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az egészet habosra keverjük. A sütőport
összekeverjük a mandulával és a mákkal, majd felváltva kisebb adagokban beledolgozzuk
a tojásos-margarinos masszába. A végén óvatosan belekeverjük a keményre vert
tojásfehérje habját. Egy lapos, szögletes sütőformát sütőpapírral kibélelünk,
beleöntjük a kész masszát, és előmelegített sütőben 175°C-on 30-35 perc alatt
megsütjük. A máz készítéséhez a lekvárból a konyhai robot vágókése segítségével
finom pépet készítünk. Majd alacsony hőmérsékleten lassan felforraljuk. A
zseléport összekeverjük a pálinkával, és a lekvárhoz adjuk. Még egyszer hagyjuk
felforrni, majd még melegen rákenjük a süteményre. Kivesszük a formából, és
leszedjük róla a papírt.
MÁLNÁS SZELETEK
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 2 dkg RAMA margarin,
10 dkg étcsokoládé, 4 db tojás, 12,5 dkg cukor, 1 csipet só, 10 dkg liszt, 5
dkg étkezési keményítő, fél teáskanál sütőpor.
A töltelékhez: 5 lap fehér
zselatin, 50 dkg málna, 7,5- 10 dkg cukor, 5 dl habtejszín, 7,5 dkg
étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: Megolvasztjuk a
csokoládét és a margarint, majd hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját 4 evőkanál
vízzel és a cukorral habosra, sűrűre keverjük. Hozzáadjuk a csokoládékeveréket.
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a krémre öntjük. A sütőporral
és a keményítővel elkevert lisztet rászitáljuk, majd az egészet óvatosan
összekeverjük. A sütőforma aljára sütőpapírt teszünk, beletöltjük a
piskótamasszát, és előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20 percig sütjük. Még
forrón kiborítjuk a tepsiből, a papírt eltávolítjuk róla és hagyjuk kihűlni.
Beáztatjuk a zselatint. Néhány szép szem málnát félreteszünk, a többit szűrőn
átnyomjuk és elkeverjük a cukorral. A zselatint kissé lecsöpögtetve, lassú
tűzön feloldjuk, belekeverjük a gyümölcshúst, majd jól kihűtjük. 3,75 dl
tejszínt kemény habbá verünk, és amint a püré dermedni kezd, hozzákeverjük. A
piskótát széltében kettévágjuk, és az egyiket sütőlapra helyezzük. A hosszabb
oldalai mentén alufóliából a lapnál magasabb széleket készítünk. A málnahabot a
piskótalapra kenjük, és a tetejére tesszük a másik lapot. A maradék tejszínt
vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a süteményre kenjük. Eltávolítjuk az
alufóliát, és felszeleteljük a süteményt. A csokoládéból kaparóval széles
hullámokat formálunk, és ezzel, valamint a félretett málnaszemekkel díszítjük a
süteményt.
MEGGYES-MORZSÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 16 dkg RAMA
margarin, 25 dkg cukor, 3 db tojás, 27,5 dkg liszt, 4 teáskanál sütőpor, 1
teáskanál reszelt citromhéj, 1 csipet só.
A bevonathoz: 12,5 dkg RAMA
margarin, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dkg darabolt mandula, fél teáskanál
reszelt citromhéj, fél teáskanál fahéj, 2 üveg kimagozott meggybefőtt, 1
evőkanál kristálycukor a sütemény megszórásához.
Elkészítés: A margarint és a
cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor feloldódik. Ekkor egyenként
hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A sütőport a liszthez
adjuk, beleszitáljuk a tojásos margarinmasszába, beletesszük a sót és a
citromhéjat is, és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát margarinnal megkent
sütőlemezre simítjuk. A bevonathoz habosra keverjük a margarint, hozzáadjuk a
cukrot, a lisztet, a mandulát, a citromhéjat és fahéjat. Kézzel morzsásra
gyúrjuk, és a lecsöpögtetett meggyel, felváltva haránt csíkokkal elosztjuk a
sütemény tetején. Előmelegített sütőben 200°C-on 30 percig sütjük, majd cukorral
megszórjuk.
MEGGYES TÚRÓTORTA
Hozzávalók 10-12 szelethez: A
tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 6,5 dkg
cukor, 1 db tojás, 1 üveg meggybefőtt, 2,5 dkg étkezési keményítő, 2-3 evőkanál
darált mandula.
A krémhez: 7,5 dkg RAMA margarin,
75 dkg sovány tehéntúró, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál
reszelt citromhéj, 2 evőkanál citromlé, 5 db tojás, 1 evőkanál liszt, 1 tojás
sárgája a torta megkenéséhez, 2 evőkanál kajszibarack lekvár és 3 evőkanál vékonyra
szeletelt mandula a torta díszítéséhez, 1 evőkanál porcukor a torta
meghintéséhez.
Elkészítés: A lisztet a
sütőporral, a margarinnal és a tojással sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk
belőle, és hideg helyen 30 percig pihentetjük. Lecsöpögtetjük a meggy levét. A
keményítőt 3 evőkanál meggylével simára keverjük. A többi levet felforraljuk,
hozzáadjuk a feloldott keményítőt, és állandó keverés mellett kb. 10 percig
főni hagyjuk, végül beleöntjük a meggyet. Kinyújtjuk a tésztát, kibéleljük vele
a sütőformát, elosztjuk rajta a meggyet és a mandulát. Megolvasztjuk a
margarint, és ha kissé kihűlt, hozzákeverjük a túrót, a cukrot, a vaníliás
cukrot, a citromhéjat, a tojásokat és a lisztet. A túrómasszát a meggyre
kenjük, és előmelegített sütőben 175°C-on kb. 60 percig sütjük. A tojás
sárgáját kevés vízzel összekeverjük, ecsettel bekenjük vele a tésztát, és
további 15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak ezután vesszük
ki. A torta oldalát megkenjük lekvárral. A mandulát kevés zsiradékon
megpirítjuk egy serpenyőben, és a torta oldalára nyomkodjuk, végül porcukorral
megszórjuk.
MOGYORÓS-DIÓS KIFLI
Hozzávalók 16 darabhoz:
A tésztához: 6 dkg RAMA margarin,
5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 db tojás, csipet só.
A töltelékhez: 5 dkg mogyoró, 5
dkg dióbél, 1 evőkanál napraforgómag, 10 dkg cukor, 1 dl habtejszín, 7,5 dkg
rumba áztatott mazsola, margarin a sütőlap megkenéséhez, 1 tojás sárgája, 1
evőkanál tej a sütemény megkenéséhez.
Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk egy csipet cukorral,
és 3 evőkanál liszttel langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva
felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a maradék lisztet, a tojást, a
sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és
meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mogyorót, a diót, és a
napraforgómagot apróra vágjuk. Kis tűzön megolvasztjuk a cukrot,
karamellizáljuk és a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt. Lassú tűzön sűrűre
főzzük. Belekeverjük a mogyorót, a diót, a napraforgómagokat és a mazsolát. A
tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, először 3 csíkra, majd háromszögekre vágjuk.
A tölteléket elosztjuk rajta, és kifliket tekerünk a tésztából. A margarinnal
kikent sütőlapon elrendezzük a kifliket, és 10 percig még kelesztjük.
Összekeverjük a tojás sárgáját és a tejet, ezzel megkenjük a kifliket, és
előmelegített sütőben 225°C-on 15 perc alatt megsütjük.
MORZSA SÜTEMÉNY
Hozzávalók 16 szelethez:
6 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg
élesztő, 1 teáskanál cukor, 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 4 dkg cukor, só, margarin
a tepsi kikenéséhez.
A morzsákhoz: 20 dkg RAMA
margarin, 25 dkg liszt, 25 dkg feldarabolt mandula, 15 dkg cukor.
Elkészítés: Az élesztőt
elmorzsoljuk, és a cukorral langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva 10
perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a
cukrot, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk
belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Ezután ismét
jól átdagasztjuk. A tésztát kinyújtjuk, margarinnal kikent sütőlapra helyezzük,
és további 30 percig hagyjuk kelni. A morzsakészítéséhez a lisztet, a mandulát,
a cukrot és a margarint kézzel darabosra dolgozzuk, és rászórjuk a kinyújtott
tésztára. Előmelegített sütőben 200°C-on 25-30 percig sütjük.
OLASZ MANDULÁS KEKSZ
Hozzávalók kb. 100 db kekszhez:
10 dkg RAMA margarin, 50 dkg liszt, 3 db tojás, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás
cukor, 2 evőkanál reszelt citromhéj, 20 dkg darabosra vágott mandula, 10 dkg
egész mandula.
Elkészítés: A lisztből, a
tojásból, a margarinból, a cukorból, a vaníliás cukorból, a citromhéjból és a
darabolt hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Ezután az egész mandulaszemeket is
beledolgozzuk. A tésztát 3 adagra osztjuk, mindegyikből kb. 3 cm átmérőjű
hengert formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük.
A sütőlapra sütőpapírt terítünk, vagy margarinnal jól kikenjük. A hengereket
kivesszük a fóliából, a sütőlapra fektetjük, majd előmelegített sütőben
175°C-on 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kb. 1 cm-es szeletekre
vágjuk. A mandulás kekszeket ismét a sütőpapírra tesszük és további 15-20 perc
alatt aranybarnára sütjük.
REBARBARÁS SÜTEMÉNY MÁZZAL
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 12,5 dkg RAMA
margarin, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 1 db tojás.
A töltelékhez: 1 kg rebarbara,
1,5 dl habtejszín, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál fehérbor, 10 dkg
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 10 dkg vékony lapocskákra szelt
mogyoró.
Elkészítés: A lisztből, a
sütőporból, a cukorból, a tojásból és a margarinból sima tésztát gyúrunk.
Kézzel cipót formálunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen
pihentetjük. Megtisztítjuk és feldaraboljuk a rebarbarát. Egy evőkanál vizet
hozzáadva lassú tűzön 2 percig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt
keményre felverjük. A pudingport simára keverjük a fehérborral, és a cukorral,
a tojásokkal együtt a felvert tejszínhez adjuk. A sütőformába sütőpapírt
teszünk úgy, hogy az oldalát is kibéleljük vele. A tésztát kinyújtjuk, beletesszük
a formába, villával többször megszurkáljuk és megszórjuk a mogyoró-szeletkékkel
(a mogyoróból tegyünk félre 3 evőkanálnyit, hogy a sütemény tetejét is
megszórhassuk). A rebarbara-darabokat terítsük szét a tésztán, majd öntsük le a
tojásos tejszínnel. Szórjuk le a félretett mogyorót és előmelegített sütőben
225°C-on 30-35 percig süssük.
RIBIZLIKRÉMMEL TÖLTÖTT SZÍVEK
Hozzávalók 3 darabhoz:
A tésztához: 8 dkg RAMA margarin,
1 csipet só, 20 dkg liszt, 4 db tojás, 2 evőkanál vékonyra szelt, hámozott
mandula.
A töltelékhez: 2 lap zselatin, 25
dkg piros ribizli, 5 dkg porcukor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor a
sütemény meghintéséhez.
A margarint 2,5 dl vízzel és
sóval felforraljuk. Beleöntjük a lisztet, és addig keverjük, míg a tészta el
nem válik az edény falától. A fazekat levéve a tűzről, egyenként belekeverjük a
tojássárgákat. A kissé meghűlt masszát nyomózsákba tesszük, és csillagcsővel,
sütőpapírral kibélelt sütőlemezre spriccelünk 3 db szívformát. Mandulával
megszórjuk és előmelegített sütőben 225°C-on 25-30 percig sütjük, majd félbevágjuk
a szíveket. Beáztatjuk a zselatint, megmossuk a ribizlit, a szárakat
lecsipkedjük, és 1 evőkanálnyit félreteszünk. A többit szitán átpasszírozzuk és
elkeverjük a cukorral. Felolvasztjuk a zselatint, és a ribizlipéphez adjuk. A
tejszínt kemény habbá verjük, a pépbe keverjük, és a krémmel megtöltjük a
szíveket. A félretett ribizli szemekkel és porcukorral dekoráljuk.
SZŐLŐS TORTÁCSKÁK
Hozzávalók 12 darabhoz:
A tésztához: 16 dkg RAMA
margarin, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 30 tojás sárgája, margarin a tepsi
kikenéséhez, kevés liszt a nyújtódeszkára.
A töltelékhez: 25 dkg mag nélküli
szőlő, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 1-2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: A lisztből, a
margarinból, a cukorból és a tojások sárgájából sima tésztát gyúrunk. Kézzel
cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hideg helyen pihentetjük.
Az omlós tésztát 12 részre vágjuk, kikenjük a muffinos tepsit, és a 12
tésztadarabot egy liszttel meghintett deszkán kézzel laposra nyomkodjuk, majd
kibéleljük vele a tepsi mélyedéseit. Megmossuk a szőlőt, a szemeket
lecsipegetjük, és egyenletesen elosztjuk a tortácskákon. A tejfölt
összekeverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorra, és a szőlőszemekre
öntjük. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 35 percig sütjük. A megfordított
tepsiből kiborítjuk a tortácskákat, és egy rácson hagyjuk kihűlni.
TÚRÓS-MEGGYES TORTA
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 5 dkg RAMA margarin,
6 db tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 22,5 dkg liszt, 1 késhegynyi
sütőpor.
A töltelékhez: 8 lap zselatin, 75
dkg meggy, 30 dkg sovány túró, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt
citromhéj, 3 evőkanál citromlé, 5 dl habtejszín, 5 dkg darabolt mandula.
Elkészítés: Megolvasztjuk a
margarint és hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás
cukorral habosra, sűrűre keverjük, majd hozzáadjuk a margarint. A tojások
fehérjét kemény habbá verjük, és a krémre öntjük. A sütőporral elvegyített
lisztet rászitáljuk, és egészen óvatosan összekeverjük. A nyitható tortasütő
forma aljára sütőpapírt teszünk, beletöltjük a piskótamasszát és előmelegített
sütőben 200°C-on kb. 25 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd 3 lapra
vágjuk. Beáztatjuk a zselatint. Megmossuk a meggyet (12 szemet félreteszünk),
és kimagozzuk. A túrót összekeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a
citromlével. A zselatint kissé lecsöpögtetve lassú tűzön feloldjuk, majd a
túróba keverjük. Felverjük a tejszínt, és ezt is a masszához adjuk. A
túrókrémből kb. 1/3-ad mennyiséget félreteszünk, a többibe belekeverjük a
meggyet. 2 tortalapot megkenünk a meggyes krémmel, és egymásra helyezzük őket.
Ezután a harmadik lapot is rátesszük, rásimítjuk a félretett túrókrémet,
villával hullámokat rajzolunk rá, és meggyszemekkel díszítjük. Megpirítjuk a
mandulát, hagyjuk kihűlni, és a torta oldalára szórjuk.
TÚRÓS SÜTEMÉNY
Hozzávalók 20 szelethez:
A tésztához: 10 dkg RAMA
margarin, 20 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db tojás, 25
dkg sovány tehéntúró, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,25 dl tej, 15 dkg mazsola,
margarint a tepsi kikenéséhez, kétszersültből készült morzsa a tepsi
megkenéséhez, egy evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.
Elkészítés: A margarint, a
cukrot, a sót és a vaníliás cukrot habverővel addig verjük, míg a cukor
feloldódik. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet habosra
keverjük. A túróból kinyomkodjuk a levét, beletesszük a beáztatott és
lecsepegtetett mazsolát, majd a masszához adjuk. Összekeverjük a sütőport a
liszttel, lassanként a tésztába szitáljuk, eközben a tejet is hozzáöntögetjük,
és az egészet jól összedolgozzuk. A margarinnal kikent formát morzsával
meghintjük, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 70
percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.
HÚSOS HASÉ
Hozzávalók: 50 dkg leveles
tészta, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez 3 keményre főzött
tojás, 10 dkg löncshús vagy főtt sonka, 4 dkg Rama margarin.
A megtisztított kemény tojásokat
jól összedaraboljuk, esetleg áttörjük. majd hozzáadjuk a löncshúst vagy a
darált, főtt sonkát, a Rama margarint, az ízesítő anyagokat és robotgéppel
habosra keverjük. A leveles tésztát 3 mm vastagságúra és 20 centiméter szélesre
ki nyújtjuk, majd 4 darab, 5 centiméter széles csíkra vágjuk, és tojással megkenjük.
A tölteléket nyomózsák segítségével a tésztacsíkok szélére hosszában rányomjuk,
és a csíkokat roládszerűen feltekerjük. Amikor mind a négy henger elkészült,
egymás mellé helyezzük, tojással bekenjük, sajttal megszórjuk, és 3-4
centiméter nagyságúra vágjuk. Forró sütőben kisütjük.
KALIFORNIAI KACSA
Elkészítése: Három deka Ráma margarinban
sóval, törött borssal addig párolunk 15 deka apróra vágott gombát, míg a leve
elfő. Ekkor elkeverjük egy csokor finomra vágott zöldpetrezselyemmel meg a
kacsa elkapart májával, és pár percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzáadunk egy
evőkanál sűrű tejfölt, egy evőkanál paradicsompürét, fél deci vörös bort, egy
tejben áztatott, kicsavart és összemorzsolt zsemlét meg egy nyers tojást. ízlés
szerint sózzuk, és egy sovány kacsa bőre alá töltjük. (A bőrt ujjunkkal a
csontig fellazítjuk, majd töltés után fogpiszkálóval vagy hústűvel ráerősítjük
a húsra.) A kacsa hasát kevés majoránnával bedörzsöljük, és beleteszünk egy
meghámozott borízű almát egészben, ami elveszi a mellékízét. Kívülről a
szárnyast megsózzuk, és ujjnyi vizet aláöntve, a sütőben, fedő alatt puhára
pároljuk. Végül ropogósra sütjük, és a pecsenyét kivéve, felszeleteljük, az
almát kidobjuk. Visszamaradt zsírjából a feleslegeset egy tálkába leöntjük
(kitűnő hidegen kenyérre kenve), a többit fél deci borral meg egy deci
tejföllel felforraljuk, úgy öntjük a tálra rakott kacsaszeletekre.
LEPÉNYHAL KLEMI MÓDRA
A halat mindkét oldalán sózod, borsozod, 1-2
óráig a hűtőben állni hagyod, majd mindkét oldalán átsütöd kb. 20. dkg Rámán,
vagy vajon. A haldarabokat félreteszed, a vajból és 2-3 kanál lisztből
vajmártást készítesz, (mintha rendes rántást készítenél) kevés tejjel, vagy
tejszínnel, vagy tejföllel felengeded,(olyan tejföl-sűrűségű legyen), beledobsz
maréknyi apróra vágott petrezselyemzöldet, összeforralod. A halakat meghinted
kevés petrezselyemzölddel, ráöntöd a mártást, és tört krumplival tálalod.
RAKOTT CSIRKE KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: 5-6 egész csirkecomb,
1/2 kg szárny, krumpli, 10 dkg Ráma, zsemlyemorzsa, só, bors, majoranna,1 dl
tej, 3-4 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt(el is maradhat)
Elkészítés: Egy nagyobb tepsi
alját rámával, vagy pecsenyezsírral kikenjük, és megszórjuk morzsával. A
krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk, majd lerakunk egy réteget. Sózzuk, borsozzuk,
esetleg ételízesítővel és granulált fokhagymával is meghintjük. Aki szereti a
majorannát, teáskanálnyit hinthet rá. Újabb réteg krumpli következik,
természetesen ez is fűszerezve. A szárnyakat, combokat feldaraboljuk, sóval,
borssal esetleg még majoránnával ízesítjük és lerakjuk a burgonya tetejére, a
húsok közé kk.-nyi rámadarabokat szórunk. Újabb 2 réteg krumpli következik
szintén fűszerezve, rá a maradék Ráma felolvasztva. A tejet összekeverem a
tejföllel, és a tetejére öntöm. Mehet a sütőbe. Ha már minden megpuhult,
rászórom a sajtot, és pár percre visszateszem a sütőbe.
RAKOTT PULYKAMELL-SZELETEK GOMBAMÁRTÁSSAL, KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: személyenként két szelet
pulykamell, 1-1 gerezd fokhagyma, vaj, vagy Ráma, liszt és tojás a
panírozáshoz, 2-3 dkg reszelt sajt, 2-3 gomba, tejföl, baromfi fűszerkeverék
(lásd: Eltevések - Ételízesítők 3. Száraz fűszerkeverékek.)
Elkészítés: A pulykamellet előző este
alaposan kiverjük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, másnap
reggelig hűtőszekrényben tartjuk. Másnap egy jénai tálat alaposan kivajazunk, a
hússzeleteket lisztbe majd tojásba forgatjuk, a tál aljára rakjuk. Meghintjük
finomra zúzott fokhagymával, felszeletelt (én tojásszeletelőt használok!)
gombával, reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el
nem fogynak. A tetejét reszelt sajttal elkevert tejföllel bevonjuk, majd kb. 1
óra alatt készre sütjük. Ha vajkockákat is szórunk a rétegek közé, akkor
szaftosabb lesz. Arra vigyázzunk, hogy a rétegek össz vastagsága 10 cm-nél ne
legyen több! Inkább 5-6 cm.
Míg sül, elkészítjük a mártást és
krumplipürét.
Gombamártás
Hozzávalók: 1 csomag Gombakrém-leves (ez ám
a szentségtörés!), 6-8 db gomba, 3-4 dl tejföl, sok petrezselyemzöld, a
rántáshoz olaj, 2-3 evőkanál liszt, 1 teáskanálnyi pirospaprika.
Elkészítés: Két edényben készítjük! Az egyik edénybe fél liter vizet, a tejfölt
és a gombaport öntjük, majd alaposan összekeverjük. Én elektromos habverőt
használtam hozzá. Ha simára kevertük, lassú tüzön 10-15 percig forraljuk.
A másik edénybe ugyancsak fél liter vizet
öntünk, ebbe beleszórjuk a felaprított gombafejeket szárastól. Az aprításhoz a
tojásszeletelőt javaslom, úgy hogy a szele-telőbe rakjuk szárával fölfelé a
gombát, majd szeletekre vágjuk, aztán a gombát elfordítjuk, és újra, most már
hasábokra vágjuk. Ha a gomba megpuhult, összeöntjük a másik gombával, és a
rántást elkészítve besűrítjük. A petrezselyemzöldet a félig kész rántásba
tesszük! Összekeverjük a pirospaprikával, és úgy öntjük a mártás alapba.
Összeforraljuk.
Krumplipüré
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, majd
hasábvágóval feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt krumplit tejjel
és Rámával habosra keverjük. (Egy tojássárgát is keverhetünk bele!)
Tálalása: A tányér 2/3 részét beterítjük a
kész hússzeletekkel, mellé rakjuk a krumplipürét, majd leöntjük a mártással.
Ha a mártás többre sikeredett, akkor sincs
gond, mert kifőtt tésztával is elfogyasztható a maradék, ekkor a mártással
leöntött tésztára reszelt sajtot hintünk, és úgy tálaljuk
TEJBEN PÁROLT ZELLER
Hozzávalók:
80 dkg zeller, 4 dkg Ráma, 8 dl 1,5 %-os tej, só ízlés szerint
Elkészítése: A meghámozott, vékonyra
felszeletelt zellert a margarinon átfuttatjuk. megsózzuk, ráöntjük a tejet, és
fedő nélkül, időnként megkeverve puhára pároljuk. A zeller a tejet magába
szívja, csak sűrű mártás marad alatta. pecsenyék, sült halak különleges körete.
TOKAJHEGYALJAI MUSTOS CSIRKR
Hozzávalók: 1 kg csirke, 5 dkg
Ráma margarin, 1 dl must, só, törött bors, 1 dl bor, Jaffa szörp, 30 dkg szőlő,
10 dkg dióbél, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dkg vaj.
Elkészítése: A csirkét
megtisztítjuk kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük. Forró margarinban
megforgatjuk, majd öntünk rá 1 dl bort, 1 dl mustot, és kevés víz
hozzáadagolásával, fedő alatt pároljuk. Amikor már kezd puhulni, keverünk hozzá
1 kanál jaffa szörpöt. Párolás közben többször forgassuk, hogy az ízes mártást
magába szívhassa. Ha már puha, tűzálló tálra fektetjük, teszünk mellé 30-35 dkg
leszemezett szőlőt, 10 dkg dióbelet, és sütőben szép pirosra sütjük. Amikor
tálaljuk, a csirkét kiemeljük, levét egy kanál liszttel és vajjal besűrítjük,
TÖLTÖTT KRUMPLI KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 30-40
dkg darált hús, 1-2 zsemlye, hagyma, só, bors, 20 dkg Ráma, 3 dl tejföl, 1 dl
tej.
A krumplikat hámozzuk, és
keresztbe vágjuk, a húsból fasírtkeveréket készítünk de pirospaprika nélkül. A
tál alját alaposan kikenjük, majd a kettévágott krumplikat karalábévájóval
kivájjuk úgy, hogy a kelyhek fala kb. fél cm vastag legyen. A kivájt darabokat
szétterítjük a tál alján, majd erre a rétegre rászórjuk a Ráma felét, ezután
lesózzuk. Most a törmelékre lerakjuk szorosan egymás mellé a kelyheket.
Mindegyik aljára kk-nyi Rámát teszünk, majd sózzuk. Ezután a kelyhekbe
szétosztjuk a húskeveréket, ha van maradék hús, benyomkodjuk a kelyhek közé.
A tejfölt és a tejet
összekeverjük és rálocsoljuk.
Sütési idő kb. 1 óra. Kiszedés
előtt megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Minden savanyúság jó hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése