A
Drótpostagalamb recepttára
108. könyv
Rebarbara receptek
Tartalomjegyzék
Bevezetés: A REBARBARA............................................................................................... 3
Receptek........................................................................................................................ 5
Fokhagymás rebarbarasaláta.................................................................................... 5
Francia zöldségleves................................................................................................... 5
Fűszeres rebarbaradzsem........................................................................................... 5
Gyümölcsleves - rebarbarából................................................................................... 5
Mézbor........................................................................................................................ 5
Nyers rebarbaravelő................................................................................................... 6
Rebarbara aprítva...................................................................................................... 6
Rebarbara befőtt 1..................................................................................................... 6
Rebarbara befőtt 2..................................................................................................... 6
Rebarbarabor 1.......................................................................................................... 6
Rebarbarabor 2.......................................................................................................... 6
Rebarbara cukorban.................................................................................................. 7
Rebarbara fagyasztva................................................................................................ 7
Rebarbarafőzelék....................................................................................................... 7
Rebarbara-íz málnával............................................................................................... 7
Rebarbara kompót..................................................................................................... 7
Rebarbaralekvár......................................................................................................... 7
Rebarbara-lé............................................................................................................... 8
Rebarbaramártás....................................................................................................... 8
Rebarbarapüré........................................................................................................... 8
Rebarbara sütemény.................................................................................................. 8
Rebarbaravelő cukorbetegeknek.............................................................................. 8
Rebarbara weimari módra......................................................................................... 9
Rizses rebarbarasaláta................................................................................................ 9
Svéd sütemény rebarbarával..................................................................................... 9
Tavaszi zöldpuding...................................................................................................... 9
Tejszínhabos rebarbara málnaszörppel...................................................................... 9
Európában a 16. századtól ismert
ez a Dél-Szibériából származó növény. Tavasszal nőnek hosszú száron a rebarbara
nagy levelei. A konyhában a rebarbara szárát használják, ami számos
életfontosságú anyagot, szerves savakat tartalmaz, P-, és C- vitaminforrás,
frissítő hatású. Előnyös az emésztésre, antibiotikus hatását is kimutatták.
Főként édességek, kompótok, desszertek alapanyaga. Savanykás-édeskés íze -
Kompót vagy mártás formájában - Kiválóan egészíti ki a nehezebb vadételek,
sültek vagy húspótló ételek - gomba-, tojás-, burgonya-, gabona-, sajtételek -
zamatát.
A szárát kell használni, de csak
addig, amíg nem fás. Kb. 2 ujjnyi vastagságig. A héja nagyon könnyen lejön. Én
hetente többször is kompótot készítek belőle, de rétesbe, pitébe, levesnek is
tökéletes. Bármit készítesz belőle, az alábbiak szerint kell:
A héját lehúzom, és 4-5 cm-es
darabokra vágom (a szárat).
Felforralok 1-2 liter fahéjas,
szegfűszeges, cukros vizet és beledobom a 4-5 szárból darabolt rebarbarát.
Azonnal elzárom gázt.
A leve finom üdítő, a szárat
eheted kompótnak, vagy használhatod a fentiekre. Ha tovább forralnád, akkor
sincs gond, mert tökjó rostos ital lesz belőle.
Szaporítani úgy tudod, hogy a
gumóit szétülteted. Az öreg szárakat mindig szedd le róla, hogy új hajtás
nőjön.
Elöljáróban annyit, hogy a
szakácskönyvek egy része hangsúlyozza, hogy nem kell/szabad meghámozni. Részben
azért, mert értékes anyagokat veszítünk el, részben pedig azért, mert hámozva
könnyen szétfő és különben is szebb a színes befőtt. Ezzel magam is egyetértek.
Sajnos én csak a piacról szerzem be.
Az előző receptekből látom, azt
már megírták, hogy a levélnyelet szokás felhasználni (a gyökere pedig gyógyszeralapanyag,
főleg a népi gyógyászat használja).
Európában a 16. századtól ismert
ez a Dél-Szibériából származó növény. Tavasszal nőnek hosszú száron a rebarbara
nagy levelei. A konyhában a rebarbara szárát használják, ami számos életfontosságú
anyagot, szerves savakat tartalmaz, P-, és C- vitaminforrás, frissítő hatású.
Előnyös az emésztésre, antibiotikus hatását is kimutatták. Főként édességek,
kompótok, desszertek alapanyaga. Savanykás-édeskés íze - Kompót vagy mártás
formájában - Kiválóan egészíti ki a nehezebb vadételek, sültek vagy húspótló
ételek - gomba-, tojás-, burgonya-, gabona-, sajtételek - zamatát.
Mikor szedjük le a rebarbarát?
Amikor a rebarbara szára olyan
vastag, mint a hüvelyujjunk, már szedhető. A színe nem mérvadó, mert lehet zöld
és piros is. Szedéskor ne vágjuk, hanem törjük a növényt!
Mire vigyázzunk a rebarbara
felhasználásakor?
A rebarbara levelei mérget
tartalmaznak, ezért azokat azonnal távolítsuk el és olyan helyre dobjuk ki,
ahol a gyermeket nem tudnak hozzáférni!
Mire vigyázzunk a rebarbara felhasználásakor?
A rebarbara levelei mérget
tartalmaznak, ezért azokat azonnal távolítsuk el és olyan helyre dobjuk ki,
ahol a gyermeket nem tudnak hozzáférni!
Hogyan fagyasszuk le a rebarbarát?
1. Alaposan
mossuk meg, vágjuk le minden végét és vágjuk fel 2 cm-es darabokra.
2. Tegyük
fagyasztóedénybe úgy, hogy a tálka tetején legalább 1 cm szabadon maradjon.
3. Zárjuk
le az edényt és helyezzük a mélyhűtőbe.
Rebarbara trükkök
A mélyfagyasztásra szánt
rebarbarát 1 percig helyezzük forró vízbe, majd azonnal hűtsük le hideg vízben.
Ezáltal a növény jobban megőrzi színét és ízét. A fagyasztott rebarbarát lekvár
készítésére is kiválóan felhasználhatjuk.
Fagyasztva
Kockára vágva, tésztaszűrőbe
teszem, leöntöm forró vízzel, hideggel lemosom. Ha kihűlt és lecsepegett a
mélyhűtőbe teszem. Télen vegyes gyümölcslevesekhez használom.
Egyébként mindarra használom,
mint a meggyet vagy egrest. Szereti a fahéjat és a citromhéjat. Rebarbarás lepényt
- meggyes lepény módjára készítek.
Fokhagymás rebarbarasaláta
¨ 30
perc
¨ Nehézség:
1
¨ Hozzávalók:
50 dkg rebarbaraszár, 2 fej új, zsenge fokhagyma, kis darabka szárral együtt, 2
evőkanál olaj, citromlé, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint
Először
elkészítem a saláta levét. 1 dl vízbe beleöntök ízlés szerint citromlevet,
cukrot, sót, olajat, a fehér borsot és a megtisztított, hajszálvékony karikákra
vágott zöld fokhagymát, szárával együtt. Közben a rebarbarát megtisztítom,
megmosom, lecsöpögtetem, majd 2 cm-es darabkákra vágom. Forrásban levő, enyhén
sós vízbe dobom apránként, és az újraforrástól számított 1 perc múlva már le is
szűröm. Ha kissé kihűlt, beleforgatom a salátalébe. Műanyag vagy üvegedénybe
teszem a salátát, jól lefedem, és 60 percig hűtőszekrényben érlelem. Kacsa-
vagy libasülthöz kiváló.
Francia
zöldségleves
¨
Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa,
5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 10 dkg póréhagyma, 4 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma,
2 g fehér bors, 5 g tárkony, negyed csomó metélőhagyma. 2 g gyömbér, 3 dkg
paradicsompüré, 5 dkg gomba, 3 dkg mángoldlevél, 3 dkg rebarbara szár, 1,4
liter csontlé, 5 cl fehérbor, fél csomó zöldpetrezselyem, só.
A zöldségeket megtisztítjuk,
megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát vékony karikákra
felszeleteljük. A vajat felhevítjük, és benne az apróra vágott vöröshagymát
üvegesre pirítjuk. A felaprított zöldségféléket rátesszük, sóval, őrölt fehér
borssal, tárkonylevéllel, finomra vágott metélőhagymával, reszelt gyömbérrel
fűszerezzük, és fedővel letakarva pároljuk.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, a
metéltre vágott gombát, a hasonlóan szelt mangoldlevelet és a rebarbarát. 5-8
percig tovább pároljuk, majd csontlével felengedjük. Beleöntjük a fehérbort, és
néhány percig forraljuk.
Tálaláskor apróra vágott
zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
¨
Elkészítési idő: 70 perc
Fűszeres
rebarbaradzsem
¨
Hozzávalók: 1 kg rebarbaraszár, 80 dkg
kristálycukor, 1 rúd vanília, darabka fahéj, fél citrom vékonyan lehámozott
sárga héja. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A rebarbarát gondosan
megtisztítjuk. Két-három centiméteres darabokra vágjuk és megmossuk.
Lecsöpögtetjük, majd lábosba tesszük. Rászórjuk a cukrot, és kis lángon,
gyakran kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a fűszereket, és a rebarbarát
egészen puhára főzzük. Vigyázni kell, nehogy leégjen. Amikor a szirup már sűrű,
vagyis mézszerűen folyik, tűzforrón töltsük üvegekbe, és azonnal kössük le,
majd tegyük száraz gőzbe. 24 óra múlva végleges helyére tehető. Megjegyzés: A
rebarbara gyógyító hatása közismert. Savanykás-édes íze miatt felhasználható
hideg levesek, mártások, fagylaltok, parfék, különféle desszertek készítéséhez.
Ha a dzsemből marad néhány evőkanállal, ami már nem fért bele az üvegekbe,
jégkocka-tartóban fagyasszuk meg. Egy pohár ásványvízbe egy-két
"rebarbarakockát" téve finom üdítő italt varázsolhatunk az asztalra.
Gyümölcsleves
- rebarbarából
A Rebarbara kompótból készülhet, úgy, hogy a
végén behabarjuk: 2 dl tejfölbe belekeverünk 1 ek. lisztet (Graham lisztet,
kukoricalisztet is lehet), és ezt vegyítjük a kompótba. Egyet rottyan és kész.
A mézet a legvégén tesszük hozzá.
Mézbor
·
Előkészítés:
50 perc + 2-3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: 1 kg tiszta mézet,
vagy 1,5 kg. hulladékmézet 1 l. forró vízben feloldunk. A tiszta oldathoz 1 l.
alma vagy rebarbara levet öntünk és kb. 25 C fokra melegítjük. Hozzáadunk 10 g.
citromsavat vagy borkősavat, fajélesztővel beoltjuk és minden liter léhez még
0,5 g. ammóniumszulfátot (gyógyszertár) adunk. A zajos erjedés után átfejtjük.
A második erjedés után a letisztult bort légmentesen palackozzuk
Nyers rebarbaravelő
·
Elkészítés:
60 perc Nehézség: 1
·
Alapadag:
Tetszés szerinti mennyiségben, rebarbaraszár, l-enként 1 késhegynyi benzoesavas
nátrium
Elkészítése: A megmosott,
lecsöpögtetett, rebarbara szárat megtisztítom, héját lehúzom, majd nagyon
apróra összevagdosom. Megmérem, és l-enként 2 dl vízzel pépesre zúzom a turmixgépben.
Ezután újra lemérem, és űrtartalmához képest megfelelő mennyiségű tartósító
szerrel elkeverem. (1 l-es üveghez 1 késhegynyi szükséges.) Nagy üvegbe öntöm,
és 2 napig lefedve hagyom állni. Ezután nagyon finom szűrön (vagy gézdarabon)
átszűröm, és tiszta, kiforrázott üvegekbe töltöm. Lazán ledugaszolva egy napig
hagyom, végül szorosan, légmentesen lezárva hűvös helyen tárolom. Csak hűvös
kamrában áll el, a lakótelepi lakások úgynevezett kamraszekrényében
megromolhat! Felbontás után hűtőszekrényben tárolható. Leves, mártás, turmix,
üdítőital vagy fagylalt készítésére nagyon alkalmas.
Rebarbara aprítva
Elkészítése: A megmosott és lehámozott rebarbaraszárakat
kisebb darabokra vágjuk, és kiforrázott palackokba - sörösüvegekbe - rakjuk.
Vizet forralunk, lehűtjük, és hidegen öntjük az üvegekbe úgy, hogy a rebarbarát
teljesen ellepje. Kifőzött parafa dugókkal, ledugaszoljuk az üvegeket, 10
percig gőzöljük, majd az üvegek nyakát még viasszal vagy szurokkal is bevonjuk,
hogy teljesen légmentesen zárjuk le. Hűvös helyen tartsuk az üvegeket. Az így
eltett rebarbara a frisshez hasonlóan használható fel.
Rebarbara befőtt 1.
Elkészítése: A rebarbarát megtisztítjuk,
ujjnyi vastagságú kockákra vágjuk. A rebarbarát belerakjuk a befőttes üvegekbe,
felöntjük vízzel, utána a vizet visszamérjük, hogy hány liter lett. Minden liter vízhez 20-25 dkg cukorral
szirupot főzünk, ráöntjük a befőttes üvegekbe rakott rebarbarára, (szegfűszeget
is tehetünk hozzá). Aztán vizes dunsztba rakjuk (a gyöngyözéstől számított 20
percig főzzük), a gőzölőben hagyjuk kihűlni.
Rebarbara befőtt 2.
Elkészítése: A rebarbaraszárakat megmossuk,
lehámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és kiforrázott üvegekbe rakjuk. Forralt
vizet lehűtünk, és beleöntjük az üvegekbe, úgy, hogy ellepje a rebarbarát. Csavaros
fémtetővel lezárjuk az üvegeket, és 10 percig gőzöljük. Hűvös helyen tároljuk.
Fortély: A rebarbara így a frisshez hasonlóan használható fel. Cukor nélkül
készül, felbontás után tetszés szerint ízesíthető.
Rebarbarabor 1.
·
Elkészítés:
90 perc + 3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: A friss
levélnyeleket saválló késsel felaprítjuk, és kevés víz hozzáadásával pároljuk a
lé-nyerés könnyítésére. 2 kg. levélből kb. 1,25 l. levet préselhetünk ki. A
nyert léhez hozzáadunk 1,5 l. vizet és
35 dkg. cukrot. Mivel a rebarbara savtartalma nagyrészt oxálsav,
hashajtó hatásának kiküszöbölésére literenként 0,6 gr. szénsavas meszet adunk
hozzá, ezáltal a savtartalom 3-4 nap múlva kikristályosodva kicsapódik. Miután
a kotyogó már nem működik a bort a seprőről lefejtjük és palackozzuk.
Rebarbarabor
2.
Elkészítése: Az apróra vágott
rebarbaranyelet turmixba öntjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje.
Turmixolás után uborkásüvegbe öntjük, 1-2 napig állni hagyjuk. Leszűrjük, mint
az előzőt. Visszatöltjük az üvegbe. A lé literjéhez 10-20 dkg cukrot adunk és
az üveget meleg vízbe állítjuk, míg a cukor fel nem oldódik. Palackokba (7 dl)
töltjük úgy, hogy 2 dl maradjon üresen. Papírral fedjük le. Langyos helyen
hagyjuk forrni, míg letisztul. Ekkor óvatosan áttöltjük másik palackba,
vigyázva, hogy a seprő ne kerüljön át. Kifőzött, nedves parafa dugóval
lezárjuk. Felnyitás után hűtőben tároljuk. Fogyasztható borként, koktélhoz,
bóléhoz.
Rebarbara cukorban
Elkészítése: Egy kg cukrot 3 dl
vízzel sziruppá főzünk, a tetején képződő habot leszedjük, és a szirupot
kihűtjük. Egy kg rebarbaraszárról a külső héjat letisztítjuk, egyforma, kb. 6
cm-es darabokra vágjuk, és citromos vízbe téve egy óra hosszat áztatjuk. Ezután
az áztatóvízből kivéve tiszta vízben 2-3 percig főzzük, és szűrőkanállal
kiszedve, lecsurgatva beletesszük a hideg szirupba. Ebben hagyjuk - hideg
helyen, letakarva - két napig állni. Ezután a rebarbarát kiszedjük, a szirupot
pedig 10 percig forraljuk, és ha kihűlt, visszatesszük a rebarbarát, majd ismét
két napig állni hagyjuk. Ezt ismételjük háromszor, ekkor a rebarbara már nem
enged több vizet, tehát a szirup sem veszít sűrűségéből. Az utolsó főzéskor a
rebarbarát is beletesszük a szirupba, pár percig együtt forraljuk, de közben
óvatosan kevergessük, nehogy leégjen. Ha teljesen kihűlt, széles szájú üvegekbe
rakjuk, lekötjük, és a kamrába tesszük. Különleges ízű cukrozott gyümölcsünk
lesz.
Rebarbara
fagyasztva
Elkészítése: Kockára vágva,
tésztaszűrőbe teszem, leöntöm forró vízzel, hideggel lemosom. Ha kihűlt és
lecsepegett a mélyhűtőbe teszem. Télen vegyes gyümölcslevesekhez használom.
Egyébként mindarra használom, mint a meggyet vagy egrest. Szereti a fahéjat és
a citromhéjat. Rebarbarás lepényt - meggyes lepény módjára készítek.
Rebarbaralevet szoktam készíteni, bort nem.
Rebarbarafőzelék
70 dg megmosott rebarbaraszár
végét metsszük be, vékonyan húzzuk le a héját, majd vastagságától függően
vágjuk 1–2 centiméteres darabokra. Tegyük egy zománcozott edénybe, és öntsünk
rá annyi vizet, hogy egyharmadáig ellepje. Adjunk hozzá fél mokkáskanál sót, és
fedő alatt főzzük pár percig, amíg szétfő. Ezután rakjunk bele 20 dg mézet, és
habarjuk be. 2 púpozott evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára,
engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és lassan öntsük a mártásba. Állandó kevergetés
mellett főzzük még 10 percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, tükörtojás feltéttel
tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. A fenti módon, habarás nélkül pikáns ízű
kompótot is készíthetünk a rebarbarából. Ez esetben vigyázzunk rá, hogy ne
főjön túl, mert akkor szétesik. A Rebarbarakompótot kevés citromhéjjal és egy
darab fahéjjal fűszerezhetjük is. A rebarbara főzésénél ügyeljünk arra, hogy
miután feltettük a tűzre ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert pillanatok alatt
felforr és kifut.
Rebarbara-íz málnával
Elkészítése: Megmosunk és meghámozunk 4 kg
rebarbarát, felszeleteljük. Fazékba téve sűrűre főzzük. Amikor elkészült,
belekeverünk 1 kg málna-ízt és 1 kg cukrot, és rövid ideig együtt főzzük. Forró
üvegekbe öntve szárazon kidunsztoljuk.
Rebarbara kompót
·
Hozzávalók 4
személyre: 300-300 g rebarbara, cseresznye, 50 g mazsola, egy csipet só, 1 ek.
méz, 1 l víz
Elkészítése: A rebarbarát
megtisztítjuk külső héjától, kisebb darabokra vágjuk. A cseresznyéről leszedjük
a szárát, megmossuk. A megmosott mazsolával és a csipet sóval együtt a vízben
feltesszük főni. Forrás után beletesszük a rebarbarát, és takaréklángon 5
percig főzzük. Amikor kész, mézzel ízesítjük.
Rebarbaralekvár
Elkészítése: 4 kg rebarbarát megmosunk,
meghámozunk, és darabokra vágva fazékba tesszük. Hozzáadunk 2 kg cukrot, 2
darab citrom levét és kockára vágott héját. Folytonos keverés mellet
lekvársűrűségűre főzzük. Ekkor hozzáadunk 2 dl rumot és forrón, előmelegített
üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, szárazdunsztba tesszük. Kihűlve hűvös helyen
tároljuk.
Rebarbara-lé
Elkészítése: Az apróra vágott
rebarbarát turmixba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, simára
zúzzuk. 1 l folyadékhoz 1 g nátrium-benzoikumot adunk, jól elkeverjük.
Uborkásüvegbe tesszük és 2 napig, többször megkeverve, állni hagyjuk. Egy nagy
gézbe, vagy vászonba öntjük, sarkait összefogva fellógatjuk. Hagyjuk, hogy
magától lecsurogjon. Nyomkodni nem szabad. Ha kristálytiszta lét szeretnénk,
sűrű vásznon ismét átcsepegtetjük. Palackokba töltjük, néhány órát várunk, hogy
az összes levegő kimenjen belőle. Lezárjuk celofánba csomagolt nedves parafa
dugóval. Hűvös helyre tesszük. Felhasználható: gyümölcsléként hűtve, töményen,
szódával vagy vízzel. Ízesíthető cukorral, édesítőszerrel, vaníliával,
citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal. A maradványból cukorral, más gyümölccsel
keverve lekvárt főzhetünk.
Rebarbaramártás
·
Hozzávalók 4
személyre: 300 g rebarbara, 2 dl vörösbor, 2 dl tejföl, 2 ek. méz, 1 tk. Mustár
A rebarbara száráról letisztítjuk
a külső héjat, kisebb darabokra vágjuk. A vörösborral és a tejföllel
felforraljuk. A rebarbara hamar szétesik, nem kell sok idő!! Amikor kész,
belekeverjük a mézet és a mustárt.
·
Fortély:
Készülhet befőttből is, más gyümölcsből is. Például áfonyából, szederből, vörös
szilvából, ribizliből, meggyből, vagy ugyanezek lekvárjából. Narancs és
citromdzsemből is. A lekvárból egy csészényi kell hozzá.
Rebarbarapüré
A rebarbaraszárak külső héját
lehámozzuk, és darabokra vagdossuk őket. Kevés vízben, lassú tűzön puhára
főzzük. Átpasszírozzuk, kevés vaj meg jó sok cukor és egy citrom levének
hozzáadásával pár percig pároljuk. Hidegen tálaljuk
Rebarbara sütemény
Hozzávalók 6 személyre: 800 g
friss rebarbara, 2 narancs, 175 g cukor, 200 g liszt, 100 g zabpehely 2 tk.
őrölt fahéj, 175 g vaj
A sütőt 190°C-ra melegítsük elő.
A rebarbara végeit eltávolítjuk, majd 3 cm-es darabokra vágjuk, és egy ovális
tűzálló tál aljára terítjük. Vékonyan lereszeljük a narancs sárga héját,
levével meglocsoljuk a rebarbarát és megszórjuk a fele cukorral. A lisztet, a maradék
cukrot (1 evőkanálnyit tegyünk félre), a zabpelyhet, a narancshéjat és a
fahéjat összekeverjük, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és ujjainkkal
morzsalékosra dörzsöljük. (A zsemlemorzsára kell hasonlítania.) A rebarbarára
halmozzuk, majd a tetejét, meghintjük cukorral. 50-60 percig sütjük, amíg a
teteje ropogós és aranyszínű lesz, a gyümölcs leve pedig a tál szélén
bugyborékol. A sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk, nehogy elégesse a
szájunkat. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Ötlet: A rebarbara negyede
helyett keverhetünk bele eperszemeket is, vagy készíthetjük a süteményt más-más
idénygyümölcsből is: 800 g egressel, 800 g alma és 200 g fekete szeder
keverékével, 1 kg almával, 1 kg körtével, melyet fahéj helyett 1 ek. őrölt
gyömbérrel szórunk meg.
Rebarbaravelő
cukorbetegeknek
Hozzávalók: 1 kg rebarbaraszár, 4
dl könnyű száraz vörösbor, 12 mokkáskanál Polisweet édesítőszer, 1 mokkáskanál
nátrium-benzoikum. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A rebarbarát
gondosan megtisztítjuk, vagyis a külső, hártyaszerű réteget lehúzzuk róla. Kis
darabokra vágjuk, és egy teljesen ép zománcú lábosban, a vörösborban puhára
főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd az édesítővel egészen pépesre turmixoljuk.
Visszaöntjük a lábosba, felforraljuk, belekeverjük a tartósítószert, és kis
üvegekbe töltjük. Azonnal lekötjük, és még forrón száraz gőzbe tesszük. Két nap
múlva állítjuk végleges helyére.
Megjegyzés: Kis üvegekbe célszerű tenni. Felbontás után
tartsuk hűtőszekrényben. Nagyon finom különféle desszertekhez, krémekhez és pudingokhoz.
Kellemes üdítőitalt is keverhetünk belőle, különösen, ha jégkockával kínáljuk,
tejjel pedig kitűnő turmixital.
Rebarbara weimari módra
A
hártyáitól megtisztított rebarbarát vágjuk 3-4 cm-es hasábokra, és gyengén
cukros sós vízben kb. 5 perc alatt főzzük puhára. Közben vajon pároljunk meg
sóval törött borssal ízesített kockára vágott paradicsomot. Ezután verjünk fel
tojásokat, és teflon serpenyőben süssünk belőle nagyon vékony lepényeket.
Töltsük meg ezeket a rebarbarával és a paradicsommal. Reszelt sajttal
megszórjuk. és csak annyi időre dugjuk forró sütőbe, míg a sajt megolvad.
Rizses
rebarbarasaláta
60
perc
Nehézség:
1
50
dkg rebarbaraszár, 15 dkg rizs, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 15
dkg trappista sajt, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál currypor és őrölt
fehér bors, ízlés szerint só és cukor, 1 dkg vaj
A
rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, és a vajon üvegesre
futtatom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm, megsózom,
beleszórom a curryport, és fedő alatt, kis lángon addig főzöm, amíg a levét
mind el nem szívja. Ezután hagyom kihűlni. Közben a megmosott, megtisztított
rebarbaraszárat 2-3 cm-es darabkákra vágom, és annyi sós, cukros vízbe teszem,
amennyi szűken ellepi. Forrástól számított 2 percig főzöm. Ezután leszűröm. A
majonézt összekeverem a kefirrel, 1-2 evőkanál rebarbara főzőlével, csipetnyi
sóval, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát
is. Beleteszem a közben vékonyka csíkokra vágott sajtot, a már kihűlt rizst,
végül óvatosan beleforgatom a rebarbarát. Átkeverem, és egy órára beteszem a
hűtőszekrénybe.
Svéd sütemény rebarbarával
1
kg rebarbaráról lehántjuk a héját. Vékony karikára vágjuk. 3 tejfölös pohár
cukorral, 2 ek. kukoricakeményítővel elkeverjük egy tepsi aljában. Egy tálban
összekeverünk 20 dkg margarint, 2 ek cukrot, 3 pohár grízes lisztet, 3 pohár
zabpelyhet. Rámorzsoljuk a rebarbarára, 20 percig sütjük.
Vanília
fagylalttal tálaljuk.
Tavaszi zöldpuding
Hozzávalók:
1 zacskó banánpuding-por, az elkészítéséhez szükséges hozzávalók, 3
tojássárgája, 500 g rebarbara, 3 tojásfehérje, 3 ek. porcukor
A
megtisztított rebarbarát feldaraboljuk, 0.5 dl vízzel s ízlés szerinti cukorral
lassú tűzön péppé főzzük. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. A
pudingot az előírás szerint, a 3 tojássárga hozzáadásával elkészítjük. Azon
fonón, könnyedén belekeverjük a tojáshabot és a rebarbarapépet. Üvegtálba
öntjük, kihűtjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük.
Tejszínhabos
rebarbara málnaszörppel
0,5
kg rebarbara, 1 dl málnaszörp, 2 ek. porcukor, 1 hámozott, karikákra vágott
banán, 6 ek. tejszínhab.
A
rebarbara levélnyeleit vágjuk 2 cm-es darabokra, rakjuk lobogó forró vízbe.
Hagyjuk állni 15 percig. Öntsük le a vizet, tegyük edénybe, öntsük rá a
szörpöt, cukrot. Pároljuk 15 percig.
Vegyük
le a tűzről, tegyük bele a banánt, hagyjuk kihűlni.
Kis
tálakban, tejszínhabbal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése