A
Drótpostagalamb recepttára
127. könyv
Szendvicskrémek
Tartalomjegyzék
Szendvicskrémek................................................................................................................ 3
Almás-sajtos burgonyapástétom................................................................................ 3
Burgonyakrém............................................................................................................. 3
Burgonyakrém meleg szendvicsre.............................................................................. 3
Burgonyás krém.......................................................................................................... 3
Burgonyás pecsenyekrém.......................................................................................... 3
Burgonyás sprotnikrém................................................................................................ 4
Egyszerű burgonyakrém.............................................................................................. 4
Fokhagymás húspástétom.......................................................................................... 4
Francia krémsajt.......................................................................................................... 4
Füstöltkrém.................................................................................................................. 4
Hering krém................................................................................................................. 4
Igazi körözött............................................................................................................... 4
Kolbászkrém................................................................................................................ 5
Kolbászos krumpli-pástétom meleg
szendvicsre......................................................... 5
Kolozsvári túrókrém szendvicsre.................................................................................. 5
Krumplipürés szendvicskrém........................................................................................ 5
Libamáj-pástétom....................................................................................................... 5
Magyaros krém meleg szendvicsre............................................................................. 6
Majonézes túrókrém.................................................................................................... 6
Márványkrém.............................................................................................................. 6
Melegszendvics-krém.................................................................................................. 6
Padlizsánkrém............................................................................................................. 6
Paprikás burgonyakrém.............................................................................................. 6
Paprikás krumpli meleg
szendvicsre............................................................................ 7
Paradicsomos sajtkrém szendvicsre............................................................................ 7
Paradicsomos túrókrém szendvicsre........................................................................... 7
Pörköltkrém................................................................................................................. 7
Sajtos szendvicskrémek............................................................................................... 8
Sajtos tojáskrém.......................................................................................................... 8
Sóskás burgonyakrém szendvicsre.............................................................................. 8
Sülthús-krém................................................................................................................ 8
Szendvicskrém............................................................................................................. 8
Szerecsendiós hagymapástétom............................................................................... 9
Tejfölös tormakrém...................................................................................................... 9
Tejszínes-sajtos burgonyakrém.................................................................................... 9
Tepertőkrém................................................................................................................ 9
Tepertős burgonyakrém.............................................................................................. 9
Tojáskrém hideg szendvicsre..................................................................................... 10
Tojásos burgonyakrém.............................................................................................. 10
Túrós burgonyakrém.................................................................................................. 10
Zöldséges burgonyapástétom.................................................................................. 10
Almás-sajtos burgonyapástétom
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 1 savanykás alma, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), késhegynyi
őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só, késhegynyi törött fehér bors, késhegynyi
törött fahéj, csipet cukor, 5 dkg vaj (vagy margarin), fél dl tej (vagy
tejszín). A vajat keverőtálba teszem, hozzárakom a reszelt sajtot, és a
fűszereket, majd a tejjel apránként habosra keverem. Ezután hozzáadom a
meghámozott és megreszelt főtt burgonyát, végül a meghámozott, kicsumázott, és
lereszelt almával keverem össze. Édeskés péksüteményre kenve, melegen és
hidegen egyaránt nagyon jó.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya (maradék is lehet), 1 evőkanál sűrű majonéz, 10 dkg vaj (vagy
margarin), 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, ízlés szerint
só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 közepes nagyságú ecetes (csemege)
uborka.
A meghámozott burgonyát
lereszelem. A vajat habosra keverem a mustárral, a reszelt hagymával, a
majonézzel, a sóval és a borssal, majd hozzáadom a reszelt burgonyát és az
almareszelő durva fokán lereszelt uborkát. Az egészet együtt keverem még néhány
percig, amíg habos, könnyű massza nem lesz belőle. Pirított péksüteményre vagy
barnakenyér-szeletekre kenve tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Burgonyakrém meleg szendvicsre
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya (maradék is lehet), 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál reszelt
vöröshagyma, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1
mokkáskanál törött bors, szendvicskenyér tetszés szerinti mennyiségben.
A főtt burgonyát meghámozom,
lereszelem, majd összekeverem a vajjal, a reszelt hagymával és a füstölt
sajttal. Sóval, borssal fűszerezem. Ezt a krémet mindkét oldalán előre
megpirított vékony kenyérszeletkékre kenem és a grillsütőben, vagy az
előmelegített forró sütőben addig pirítom, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Vigyázat! Nem szabad barnára pirítani, mert a sajt megkeseredhet.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Burgonyás krém
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 nagy, főtt burgonya, 10 dkg vaj, 2 ecetes uborka, 1
teáskanál szardellapaszta, 1 fej vöröshagyma, 1 kis tubus majonéz (vagy 1 dl
otthon készített majonéz), ízlés szerint mustár, só és törött fekete bors,
késhegynyi curry
A frissen főtt burgonyát meghámozzuk, és az uborkával együtt
lereszeljük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a szardellapasztát, a nagyon
finomra vágott vöröshagymát, a fűszereket, majd beledolgozzuk a reszelt
burgonyát és a reszelt uborkát is, végül a majonézzel jól elkeverjük.
Burgonyás pecsenyekrém
Hozzávalók: bármilyen maradék
sült vagy főtt hús (csont nélkül) 10 dkg-nyi, 3-4 evőkanál pecsenyezsír, 1
nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), 1 evőkanál paradicsomlé, 1
teáskanál mustár, 1 teáskanál finomra vágott zöldhagymaszár (vagy snidling),
ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.
A meghámozott burgonyát és a
darabokra vágott húst ledarálom, majd hozzáadom a pecsenyezsírt, a zúzott
fokhagymát, a paradicsomlevet, a mustárt és az összes fűszert. Habosra keverem,
és jól lehűtve teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Burgonyás sprotnikrém
Hozzávalók: 1 kis doboz sprotnipástétom
(füstölt halkrém), 1 nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), fél citrom
leve 2 dl sűrű tejföl, 1 mokkáskanál törött, fekete bors, 1 kisebb savanykás
alma. (Só nem kell bele, mert a sprotni nagyon sós!)
A sprotnipástétomot dobozából
kibontom, és turmixgép poharába rakom. Hozzáteszem a főtt, előzőleg
meghámozott, lereszelt burgonyát és a meghámozott, kicsumázott, darabokra
vágott almát, valamint a citromlevet, a tejfölt és a fűszereket. Az egészet
addig keverem, amíg krémszerű, egynemű, könnyű massza lesz belőle. Meleg és
hideg szendvicsre is egyaránt alkalmas. Pikáns és finom vendégváró
szendvicskrém.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Egyszerű burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 dl tejföl, ízlés szerint só, kevés
törött, fehérbors, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág.
A vajat habosra keverem a
tejföllel és a fűszerekkel, majd hozzáadom a meghámozott és megreszelt főtt
burgonyát. Addig keverem, amíg az egész egynemű masszává nem válik. Meleg és
hideg szendvicsre egyaránt kitűnő, olcsó tízórai vagy vacsorakrém. Elkészítési
ideje: kb. 15 perc.
Fokhagymás húspástétom
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 kis doboz
vagdalthús-konzerv, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál
ketchup, 5 dkg margarin, 1 közepes nagyságú főtt burgonya, 1 evőkanál tejföl, 1
mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só.
A dobozából kibontott vagdalthúst
és a burgonyát apró lyukú darálón ledaráljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított
és összezúzott fokhagymát. Ezután beledolgozzuk a tejfölt, a mustárt, a
ketchupot és a borssal, sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a megpuhított margarint, és
az egészet habosra keverjük. (Elektromos habverővel szinte pillanatok alatt
elvégezhető.) Meleg vagy hideg szendvicskrémnek egyaránt felhasználható.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Francia krémsajt
Hozzávalók: 50 g túró, 50 g
krémsajt (zsírszegény), petrezselyem, snidling, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt
fehérbors, szemes fekete bors
Elkészítés: A pépesre zúzott
fokhagymát, az apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet összekeverjük a
tehéntúróval és a sajttal. Ízesítjük fehér borssal, sóval. Henger alakúra
formázzuk, majd a durvára tört feketeborssal megszórjuk. Hűtőszekrényben érleljük néhány órát. Barna
kenyérrel fogyasszuk.
Füstöltkrém
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1
evőkanál ecetes torma, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál tejföl A
főtt füstölt húst és a füstölt szalonnát kétszer átdaráljuk, majd összekeverjük
a tejföllel, a vöröshagymával és a tormával.
Hering krém
Hozzávalók: Vaj 10 dkg, hering 1 db, szardella 1 db, mustár 1 kk.,
kemény tojás 2 db. Elkészítése: Mindezt áttörjük, és kis szendvics-zsemlékre
kenjük.
Igazi körözött
20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 1
doboz krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg vaj, fél doboz szardínia, 3 evőkanál
barna sör, 5 apróra vágott ringli, 1 csokor snidling, 1 evőkanál apróra vágott
kapribogyó, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint
só és mustár
Az összes alapanyagot habosra
keverjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Aki szereti, csípős paprikát is tehet bele.
Kolbászkrém
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg füstölt
kolbász, 5 dkg vaj, 1 teáskanál mustár, 1-2 evőkanál tejföl, 1 gerezd
fokhagyma, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
A lebőrözött kolbászt kétszer
átdaráljuk, majd habosra keverjük a vajjal, a pépesre zúzott fokhagymával, a
reszelt vöröshagymával, és a tejföllel. Kevés sóval ízesíthetjük, de vigyázzunk,
mert a kolbász is sós!
Kolbászos krumpli-pástétom meleg szendvicsre
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 10 dkg lángolt kolbász, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 közepes
nagyságú vöröshagyma, kevés só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 dl tejföl,
vékonyra szeletelt szendvics-kenyerek.
A meghámozott, főtt burgonyát, a
megtisztított vöröshagymát és a bőrétől megfosztott kolbászt húsdarálón
ledarálom, majd összekeverem a törött borssal, kevés sóval, a reszelt sajttal
és a tejföllel. Addig keverem, amíg egynemű massza lesz belőle. Mindkét oldalán
előre megpirított kenyérszeletekre kenem a krémet, és grillsütőben, vagy
előmelegített forró sütőben világosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Kolozsvári túrókrém szendvicsre
(4 személyre)
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 8 dkg
húsos kolozsvári füstölt szalonna, 1 csapott evőkanál tejföl, 1 diónyi
vöröshagyma, csipetnyi só (a szalonna sós), 1 késhegynyi törött fehér bors,
szendvicskenyerek, a díszítéshez tetszés szerinti friss zöldségféle vagy
savanyúság. A szalonnát nagyon apróra összevágjuk, majd zsírját kisütjük.
Hagyjuk, hogy kihűljön, sőt meg is dermedjen. Ezután a pörccel együtt habosra
keverjük, és hozzáadjuk az előzőleg villával összekevert túrót, a megtisztított
és finomra metélt vöröshagymát, a tejfölt, a sót és a borsot. Tovább keverjük,
végül befedve a hűtőszekrénybe tesszük néhány órára. A szendvicskenyerekre
kenjük, paradicsomot, zöldpaprikát, zöldhagymát vagy savanyúságot kínálunk
hozzá. Legalább 5 napig eláll a normál hűtőszekrényben, de adagokra osztva
fagyasztani is lehet, ezért nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Krumplipürés szendvicskrém
Hozzávalók: 5 evőkanál maradék
krumplipüré, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma, zöld
szárával együtt, ízlés szerint só és törött fehér bors, 2 dkg vaj (vagy
margarin).
Az olvasztott vajhoz hozzákeverem
a krumplipürét, a tejfölt és a reszelt sajtot, majd hozzáadom a megtisztított
és nagyon vékonyra karikázott zöldhagymát (zöldjével együtt). Sóval, borssal
fűszerezem, ezután az előzőleg mindkét oldalán megpirított kenyérszeletekre
kenem. Forró sütőben addig pirítom, amíg szép világossárga nem lesz. Vigyázat!
A sajt miatt hamar barnul. Elkészítési ideje: 15 perc.
Libamáj-pástétom
Hozzávalók: Libamáj 1 db, tojás 2 db, mustár 1/2 kk., szardella 1/2
kk., só 1 késh., pástétomfűszer 1 késh.
Elkészítése: A májat megsütjük gyengén, a fentiekkel együtt áttörjük.
Igen jó kis szendvicszsemlékre kenve teához beadni, vagy egy nagy zsúrkenyeret
töltünk meg vele.
Magyaros krém meleg szendvicsre
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál
paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, törött bors, csipet erős
paprika.
A meghámozott burgonyát, a
vöröshagymát és a füstölt szalonnát finom lyukú darálón ledarálom és
összekeverem a megtisztított, zúzott fokhagymával meg az összes fűszerrel.
Előzőleg megpirított, vékony kenyérszeletekre kenem a burgonyás krémet, és a
grillsütőben vagy előmelegített forró sütőben pirosra megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Majonézes túrókrém
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró, 1
dl majonéz, 2 gerezd fokhagyma, mustár, só és törött fehér bors, ízlés szerint
Az áttört tehéntúrót simára
keverjük a majonézzel, a fűszerekkel és a szétzúzott fokhagymával.
Márványkrém
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg reszelt
márványsajt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 1 csokor snidling, 2 gerezd
fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint
A vajat habosra keverjük a
tejföllel, a sóval, a fehér borssal, a finomra metélt snidlinggel, az
összezúzott fokhagymával, végül hozzákeverjük a reszelt sajtot. Jól behűtve
kenjük a kenyérre.
Melegszendvics-krém
Hozzávalók: kenőmájas, 1 tojás,
hagyma, fokhagyma, fűszerek (bors, chili, Erős Pista, Delikát, mustár (Dijoni),
ketchup, és ízlés szerint bármi), reszelt sajt (imádom a füstölt sajtot), némi
kenyér sem árt
A hagymát apróra vágom,
megdinsztelem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a végén az összes hozzávalót
jól elkeverem. Letakarva több nap után se mászik ki a hűtőből.
Padlizsánkrém
40 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 padlizsán, 3-4
paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, só és
törött fekete bors, ízlés szerint
A felhevített olajon sárgára
fonnyasztjuk a megtisztított és vékony karikára vágott vöröshagymát, majd
hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vagdalt, megsózott és sós levétől
leöblített padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a szétzúzott
fokhagymát. Fedő alatt, gyakori keverés közben üvegesre pároljuk. Ha puha és
zsírjára sült, hozzáadjuk a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, együtt
sütjük néhány percig, majd a lángot eloltjuk alatta. Villával szétnyomkodjuk,
és hűlni hagyjuk. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges, utánízesítjük. Ha már
teljesen kihűlt, üvegbe tesszük, és az üveget jól lezárjuk. Hűtőszekrényben
nagyon sokáig eláll.
Paprikás burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 1 db zöld színű paprika, 1 db piros színű paprika, 1 db sárga színű
paprika, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 púpozott
mokkáskanál só, fél mokkáskanál törött fekete bors, fél mokkáskanál reszelt
szerecsendió-virág, 1 dl sűrű tejföl.
A meghámozott burgonyát, a
megmosott, kicsumázott és kierezett színes paprikákat, valamint a tisztított
vöröshagymát a húsdarálón kétszer ledarálom, hogy teljesen pépes legyen.
Keverőtálba teszem a megpuhított vajjal és a tejföllel együtt. Rászórom a
fűszereket és az egészet habosra, egyneműre keverem. Pirított szendvicskenyérre
való krém.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Paprikás krumpli meleg szendvicsre
Hozzávalók: 1 adag (1 mélytányér)
maradék paprikás krumpli kolbásszal, vagy a nélkül, 10 dkg reszelt sajt, 1
közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka, vékonyra szeletelt szendvicskenyerek.
A paprikás krumplit levéből
leszűröm, és az uborkával együtt ledarálom (vagy a krumplit villával
összetöröm, és az uborkát lereszelem), majd annyi levet keverek hozzá, hogy
könnyen kenhető massza legyen belőle. Hozzáteszem a reszelt sajtot, és az
előzőleg mindkét oldalán megpirított szendvicskenyereket megkenem a krémmel.
Sütőben vagy grillsütőben szép világosra sütöm a tetejét, de ügyelek arra, hogy
ne barnuljon meg. Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Paradicsomos sajtkrém szendvicsre
(4 személyre)
Hozzávalók: 4 dkg margarin, 5 dkg
sovány fokhagymás sajt, 1 evőkanál kefir, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só,
1 csipet cukor, 1 csapott evőkanál ketchup, 1 teáskanál mustár.
A puha margarint keverőtálba
tesszük, hozzáadjuk az összes nyersanyagot, kivéve a sajtot, amelyet előzőleg a
mélyhűtőben megfagyasztottunk (hidegen sokkal könnyebb lereszelni az ömlesztett
sajtot). Habos krémmé keverjük, megkóstoljuk, hogy elég sós-e, majd
hozzákeverjük a közben lereszelt, de már nem fagyos sajtot. Addig keverjük
tovább, amíg a krém teljesen egynemű masszává válik. A hűtőszekrényben
lehűtjük, és tetszés szerinti kenyérre kenve fogyasztjuk.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Paradicsomos túrókrém szendvicsre
(4 személyre)
Hozzávalók: 10 dkg tehéntúró, 5 dkg
vaj (vagy margarin), 1 csapott evőkanál tejföl, 1 púpozott teáskanál
paradicsompüré, 1 diónyi vöröshagyma, ízlés szerint só, és törött fekete bors,
csipetnyi porcukor, szendvicskenyerek, és a diszítéshez friss, kemény
paradicsom.
A vajat a tejföllel és a
paradicsompürével nagyon habosra keverjük, majd ízesítjük a finomra metélt
vöröshagymával, a sóval, a törött borssal és a cukorral. Ezután hozzáadjuk a
villával áttört túrót, és az egészet alaposan összekeverjük. A
szendvicskenyerekre kenjük, és a tetejét megmosott és letörülgetett, vékonyra
szeletelt paradicsomkarikákkal borítjuk. Legjobb hozzá a barna rozskenyér és a
lukullusz paradicsom.)
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Pörköltkrém
20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 5-6 evőkanál maradék pörkölt szaftjával együtt, 5 dkg vaj;
5 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, ízlés szerint só, törött fekete bors és
mustár, 1 teáskanál ketchup, 1 evőkanál gulyáskrém
A húst ledaráljuk, és az összes hozzávalóval addig keverjük, amíg
egyneművé nem válik.
Sajtos szendvicskrémek
A rokfortkrém
hozzávalói: 10 dkg reszelt rokfort, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1
evőkanál kefir (vagy tejföl), 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors,
csipetnyi cukor. A megpuhított vajat az
összes hozzávalóval és a zúzott fokhagymával meg a borssal, cukorral fűszerezve
habosra keverjük.
Az olasz
sajtkrém hozzávalói: 5 dkg reszelt füstölt sajt, 3 dkg vaj (vagy
margarin), 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 teáskanál paradicsompüré, 1
csokor finomra vágott friss (vagy 1 teáskanál szárított) bazsalikom, 1 gerezd
fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors és só, csipetnyi cukor. A serpenyőben megolvasztott vajra rászórjuk
a lisztet, és habzásig hevítjük, majd felöntjük a megmelegített tejjel.
Folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni.
Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a paradicsompürét és az összes fűszert, végül az
egészet habosra keverjük.
A fokhagymás
sajtkrém hozzávalói: 5 dkg tejszínes krémsajt, 5 dkg reszelt juhsajt
(Anikó sajt), 5 dkg vaj (vagy margarin), 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só. Az összes hozzávalót a zúzott fokhagymával
addig keverjük, amíg egynemű, habos massza nem lesz belőle.
A köményes-paprikás
sajtkrém hozzávalói: 5 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg juhtúró, 5
dkg vaj (vagy margarin), diónyi reszelt vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál piros
fűszerpaprika, ízlés szerint tört köménymag, só és törött bors. Az összes
hozzávalót habosra keverjük a reszelt hagymával.
Sajtos tojáskrém
20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 10 dkg reszelt márványsajt, 1 dl tejföl, 8 dkg vaj, 2
tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál curry,
ugyanennyi törött fehér bors, kevés mustár, ízlés szerint só
A tojásokat keményre főzzük, sárgájukat összekeverjük a puha vajjal, a
tejföllel, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt vöröshagymával, a mustárral, a
sóval, a borssal, és jól összedolgozzuk. A tetejére ráreszeljük a
tojásfehérjét.
Sóskás burgonyakrém szendvicsre
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 2 evőkanál sóskapüré, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj (vagy margarin), kevés
cukor, ízlés szerint só, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt sajt egy darabban,
szendvicskenyerek.
A meghámozott burgonyát
lereszelem és összekeverem a vajjal, a sóskapürével, a tejszínnel, a zúzott
fokhagymával. Megsózom, kevés cukorral ízesítem. Vékony szelet kenyerek mindkét
oldalát megpirítom, majd megkenem a burgonyás krémmel. Grillsütőben (vagy a
bemelegített sütőben) addig pirítom a szendvicseket, amíg a krém kissé
elszíneződik a tetején, ekkor a sütőből kiveszem, és mindegyik szendvics
tetejére egy-egy vékony szelet sajtot borítok. Visszatolva addig pirítom
tovább, amíg a sajt rá nem olvad. Vigyázat! Nem szabad barnára sütni, mert
megkeseredik!
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.
Sülthús-krém
20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg bármilyen, kicsontozott maradék sült hús, 2 evőkanál
pecsenyezsír, 5 dkg vaj, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál paradicsompüré, 2
evőkanál tejföl, 1 csokor zöldpetrezselyem, só és törött fekete bors, ízlés szerint
A sült húst kétszer átdaráljuk, majd a vajjal, a pecsenyezsírral, a
finomra vágott zöldpetrezselyemmel és a fűszerekkel habosra keverjük. Jól
kifagyasztva kínáljuk.
Szendvicskrém
Én a következő szendvicskrémeket
szoktam készíteni a családnak, nagyon szeretik. 30 dkg felvágott, Olasz, vagy
Soproni, de készítettem már Párizsiból is, 10 dkg margarin, 1 tubus krémsajt, (a
Boci a legjobb), 1/2 pohár tejföl, ízlés szerint mehet bele egy kis mustár,
piros arany, vagy gulyáskrém. Ha ezeket nem, akkor egy pici só. A felvágottat
egy észben veszem meg, és nagy lyukú reszelőn, lereszelem, majd a hozzávalókkal
összekeverem. Ezzel kenem meg a kenyeret, és a tetejére Lapkasajtot, vagy
Trappistát teszek. A másik még egyszerűbb. A májkrémet margarinnal kikeverem,
ezt is lehet ízesíteni piros arannyal. És ezt kenem a kenyérre. Tetejére a fent
említett sajtok egyike. Szerintem ez a legjobb! Kikeverek vajat, tejfölt,
reszelt sajtot kb. egyforma mennyiségben. Fehérborsot, szerecsendiót, ha kell,
sót keverek bele. Kiflit vagy zsemlét kettévágok, és vastagon rákenem. Utána
már csak meg kell sütni. Melegszendvicsnek a húskrémek párizsi villával
összetörve bele 1 tojás, kis vaj, és a reszelt sajt. Lehet bele mustárt, ketchupöt keverni. Hús
nélkül zöldségekből főleg gombából kitűnő. Én mindig belekeverem a sajtot,
ízletesebbnek találom.
Szerecsendiós hagymapástétom
(4 személyre)
Hozzávalók: 4 nagy fej
vöröshagyma, 1 savanykás alma, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 4 evőkanál olaj,
1 púpozott teáskanál Vegeta, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág.
A megtisztított vöröshagymát kis
kockákra vágjuk, majd 3 evőkanálnyi felforrósított olajra tesszük. Fedő alatt
üvegesre pároljuk, ezután ráhintjük az összes fűszert. A meghámozott és
lereszelt főtt burgonyát külön egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk, és a
meghámozott, kicsumázott, szeletekre vágott almával együtt hozzáadjuk a
fűszeres hagymához. Összekeverve ezután már fedő nélkül pirítjuk tovább. Ebédre
fogyasztva héjában főtt, nagy szeletekre vágott burgonyára, vacsoraként pedig
kenyérszeletekre kenjük.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Tejfölös tormakrém
10 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 doboz ecetes torma, 1 dl sűrű tejföl, 5 dkg reszelt
márványsajt, kevés cukor, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint
Az ecetes tormát összekeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, és
ízesítjük a sóval, a borssal és kevés cukorral.
Tejszínes-sajtos burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya (maradék is lehet), 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 dl tejszín, 1
mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi
őrölt fehér bors.
A megfőtt burgonyát meghámozom és
lereszelem, majd összekeverem a reszelt sajttal és a tejszínnel. Beleszórom az
összes fűszert, és addig keverem, amíg egynemű, könnyű massza lesz belőle.
Különösen meleg szendvicsre való, de hideg szendvicsre is alkalmas krém.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Tepertőkrém
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 10 dkg tehéntúró, 1 evőkanál reszelt
vöröshagyma, 1-2 evőkanál tejföl, kevés mustár, só és törött fekete bors, ízlés
szerint
A tepertőt kétszer átdaráljuk, és habosra keverjük az áttört
tehéntúróval, a tejföllel, a vöröshagymával, a sóval, a borssal.
Tepertős burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 15 dkg tepertő (a libatepertő különösen finom hozzá), 1 közepes fej
vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só, fél mokkáskanál törött fekete
bors.
A főtt, hámozott burgonyát, a
megtisztított vöröshagymát és a tepertőt a húsdarálón kétszer átdarálom, hogy
teljesen pépes legyen, majd a fűszerekkel összekeverem. (Ha van kevés
pecsenyezsír, egy-két evőkanállal hozzátehetünk, attól kiadósabbá és finomabbá
is válik.) Különösen meleg szendvicsre való, de hideg szendvicsre is finom.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Tojáskrém hideg szendvicsre
(4 személyre)
Hozzávalók: 5 tojás, 1 evőkanál
kefir, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1
mokkáskanál currypor, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete
bors.
A megmosott tojásokat keményre
főzzük, majd még melegen meghámozzuk, és egészen apróra összetörjük (vagy
húsdarálón kétszer ledaráljuk, így valóban pépes lesz). A vajat a tejföllel és
a mustárral habosra keverjük, hozzáadjuk a megtisztított és finomra vágott
vöröshagymát. A fűszerekkel tovább ízesítjük, végül a darált főtt tojást is
hozzákeverjük. A krémet jól lehűtjük. Pirított kenyérszeletekre kenve,
zöldpaprikával, paradicsommal vagy újhagymával fogyasztjuk. (Nagyobb adagot is
érdemes belőle készíteni, mert egy hétig biztosan eláll a hűtőszekrényben.)
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Tojásos burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 db keményre főtt tojás, 1 púpozott
mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál mustár, 1
csapott teáskanál só, 1 dl kefir, 1 gerezd fokhagyma.
A meghámozott burgonyát, és a
kemény tojást ledarálom, vagy péppé zúzom, és összekeverem a kefirrel, a
fűszerekkel, meg az összezúzott fokhagymával. végül belekeverem a mustárt és a
megpuhított vajat. Jóízű, egyszerű és olcsó szendvicskrém vacsorára vagy
reggelire.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Túrós burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 10 dkg juhtúró, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál törött köménymag, 1
dl kefir.
A meghámozott és lereszelt főtt
burgonyát összekeverem a villával szétnyomott juhtúróval, kefirrel, sóval és
köménymaggal, majd egynemű masszává keverem. Meleg és hideg szendvicsre
egyaránt való. Különösen jóízű barna kenyérrel.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Zöldséges burgonyapástétom
Hozzávalók: 25 dkg levesben főtt
vegyes zöldség (maradék is lehet), 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 dl húsleves
(vagy fél húsleveskocka és 1 dl víz), 1 csokor friss kapor, 5 dkg reszelt
trappista sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, fél mokkáskanál
törött fehér bors.
A még meleg burgonyát meghámozom,
és azonnal lereszelem, majd a húslevessel addig keverem, amíg pép nem lesz
belőle. (Turmixban pillanatok alatt péppé válik.) Ezután hozzáadom a főtt,
villával szétnyomott zöldséget, és az összes többi hozzávalót belekeverem. A
pástétom meleg és hideg szendvicsre egyaránt nagyon finom. Elkészítési ideje:
kb. 15 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése