Grillázs
Édesanyámnak van egy kézzel írt receptes füzete. Mint a legtöbb családban
általában, nálunk is megvannak a bejáratott oldalai. A család kedvenc
receptjei. E lapok kicsit zsír-, vagy tojás foltosak, elkenődöttek, majd
újraírtak. Azonban számos ismerőstől vagy éppen ismeretlentől származó recept
fellelhető még a kockás oldalak között. Csak a családi alkalmak korlátozott
száma miatt ezekre kevésbé, vagy egyáltalán nem került sor az évtizedek
folyamán. Egy ilyenen akadt most meg a szemem. Grillázs a címe, alatta csupán 4
sorban részletezve. Ez nem a ropogós verziójú “grillázs”, hanem egy egyszerű,
de annál nagyszerűbb sütemény jellegű édesség.
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál porcukor
- 20 dkg durvára vágott dió
- 20 dkg cukor
- 25 dkg margarin / vaj
- 2 ostyatortalap
Elkészítés:
A tojássárgájákat a porcukorral gőz felett felverjük. A 20 dkg cukrot lassú
tűzön karamellesre olvasztjuk, majd beleforgatjuk a durvára vágott diót. Ezután
hozzáadjuk a felvert sárgáját. Végül belekeverjük a margarint (beleolvad).
Mikor elkezd egy kicsit visszahűlni a massza, beletöltjük a két ostyatortalap
közé. (Ez a két lap még pont megmaradt a múltkori Bonbonetti szelet hozzávalóiból.) Dermedés után kész is.
Fakanál és tortalapát, 2013. október 13.
Keksztekercs kókuszkrémmel
Hozzávalók:
500 g darált háztartási keksz
200 g porcukor
30 g keserű kakaópor
2 dl tej
1 tk. rum vagy rumaroma
A kókuszos töltelékhez:
100 g puha sütőmargarin vagy vaj
80 g porcukor
80 g kókuszreszelék
Meghempergetni: 5-6 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
1. A kakaós tésztához a kekszet a porcukorral, a kakaóporral,
a rummal és a tejjel összedolgozom, majd elkészítem a krémet. Ehhez a
margarint/vajat a porcukorral habosra keverem, majd beledolgozom a
kókuszreszeléket is.
2. A kakaós masszát két, kókuszreszelékkel megszórt folpack
között 30x20 centisre lapítom. Leveszem a felső folpackot, és a kókuszos krémet
rásimítom, majd az alsó folpack segítségével minél több csavarással
fölgöngyölöm. Legalább 1 órára a hűtőszekrénybe teszem, majd vékony szeletekre
vágva tálalom.
Keksz kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
9 evőkanál tej
4 dkg kakaópor
10 dkg kókuszreszelék
fél dl rum (vagy 1 rumaroma)
2 keserű mandula aroma /zöld/
A tetejére: tortabevonó
Elkészítés:
1. A ledarált kekszet a porcukorral, margarinnal és a tejjel
összegyúrjuk.
2. Kettéosztjuk a masszát, és az egyik felébe beledolgozzuk az
átszitált kakaóport, a kókuszreszeléket és a rumot, a másik feléhez hozzáadjuk
a mandulaaromát.
3. A kakaós masszát fólia között ujjnyi vastagra nyújtjuk, ez
lesz alul, a zöld krémet pedig egyenletesen eloszlatva rákenjük.
4. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a zöld krém
tetejére kenjük. Miután kihűlt, apró kockákra vágjuk.
Kekszes lúdláb
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojássárgája
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál víz
fél csomag sütőpor
20 dkg liszt
4 tojásfehérje felvert habja
A krémhez:
20 dkg darált háztartási keksz
20 dkg porcukor
2 dl feketekávé
20 dkg vaj
1/2 dl rum
baracklekvár
Elkészítés:
1. Egy tepsit vékonyan kikenek margarinnal, a sütőt előmelegítem
180 fokra. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom.
2. A tojássárgáját habosra keverem a kétféle cukorral és a
vízzel, majd hozzáadagolom a sütőporos lisztet. A fehérjét a sóval kemény habbá
verem, és óvatosan az előbbi masszába forgatom. Mikor egyneművé válik a
massza, beleöntöm a tepsibe, és kb. 20-25 perc alatt megsütöm.
3. A vajat a cukorral habosra keverem. A kekszet összekeverem
a rummal és feketekávéval, majd alaposan összedolgozom a kekszes és a vajas
masszát. A kihűlt piskóta tetejét vékonyan megkenem a baracklekvárral, majd
egyenletesen rásimítom a kekszes krémet.
4. A tetejét csokimázzal díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése