2021. december 9., csütörtök

Grillázs

 

Grillázs

Édesanyámnak van egy kézzel írt receptes füzete. Mint a legtöbb családban általában, nálunk is megvannak a bejáratott oldalai. A család kedvenc receptjei. E lapok kicsit zsír-, vagy tojás foltosak, elkenődöttek, majd újraírtak. Azonban számos ismerőstől vagy éppen ismeretlentől származó recept fellelhető még a kockás oldalak között. Csak a családi alkalmak korlátozott száma miatt ezekre kevésbé, vagy egyáltalán nem került sor az évtizedek folyamán. Egy ilyenen akadt most meg a szemem. Grillázs a címe, alatta csupán 4 sorban részletezve. Ez nem a ropogós verziójú “grillázs”, hanem egy egyszerű, de annál nagyszerűbb sütemény jellegű édesség. :)

 Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál porcukor
  • 20 dkg durvára vágott dió
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin / vaj
  • 2 ostyatortalap

Elkészítés:

A tojássárgájákat a porcukorral gőz felett felverjük. A 20 dkg cukrot lassú tűzön karamellesre olvasztjuk, majd beleforgatjuk a durvára vágott diót. Ezután hozzáadjuk a felvert sárgáját. Végül belekeverjük a margarint (beleolvad). Mikor elkezd egy kicsit visszahűlni a massza, beletöltjük a két ostyatortalap közé. (Ez a két lap még pont megmaradt a múltkori Bonbonetti szelet hozzávalóiból.) Dermedés után kész is. :)

100_2573

 

 

Fakanál és tortalapát, 2013. október 13.

 

3 süti háztartási kekszből

          Keksztekercs kókuszkrémmel

Hozzávalók:
500 g darált háztartási keksz
200 g porcukor
30 g keserű kakaópor
2 dl tej
1 tk. rum vagy rumaroma

A kókuszos töltelékhez:
100 g puha sütőmargarin vagy vaj
80 g porcukor
80 g kókuszreszelék
Meghempergetni: 5-6 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
1. A kakaós tésztához a kekszet a porcukorral, a kakaóporral, a rummal és a tejjel összedolgozom, majd elkészítem a krémet. Ehhez a margarint/vajat a porcukorral habosra keverem, majd beledolgozom a kókuszreszeléket is.

2. A kakaós masszát két, kókuszreszelékkel megszórt folpack között 30x20 centisre lapítom. Leveszem a felső folpackot, és a kókuszos krémet rásimítom, majd az alsó folpack segítségével minél több csavarással fölgöngyölöm. Legalább 1 órára a hűtőszekrénybe teszem, majd vékony szeletekre vágva tálalom.

Keksz kocka            

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
9 evőkanál tej
4 dkg kakaópor
10 dkg kókuszreszelék
fél dl rum (vagy 1 rumaroma)
2 keserű mandula aroma /zöld/

A tetejére: tortabevonó

Elkészítés:
1. A ledarált kekszet a porcukorral, margarinnal és a tejjel összegyúrjuk.
 
2. Kettéosztjuk a masszát, és az egyik felébe beledolgozzuk az átszitált kakaóport, a kókuszreszeléket és a rumot, a másik feléhez hozzáadjuk a mandulaaromát.
 
3. A kakaós masszát fólia között ujjnyi vastagra nyújtjuk, ez lesz alul, a zöld krémet pedig egyenletesen eloszlatva rákenjük.
 
4. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a zöld krém tetejére kenjük. Miután kihűlt, apró kockákra vágjuk.

Kekszes lúdláb          



Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojássárgája
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál víz
fél csomag sütőpor
20 dkg liszt
4 tojásfehérje felvert habja

A krémhez:
20 dkg darált háztartási keksz
20 dkg porcukor
2 dl feketekávé
20 dkg vaj
1/2 dl rum
baracklekvár

Elkészítés:
1. Egy tepsit vékonyan kikenek margarinnal, a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom.

2. A tojássárgáját habosra keverem a kétféle cukorral és a vízzel, majd hozzáadagolom a sütőporos lisztet. A fehérjét a sóval kemény habbá verem, és óvatosan az előbbi masszába forgatom.  Mikor egyneművé válik a massza, beleöntöm a tepsibe, és kb. 20-25 perc alatt megsütöm.

3. A vajat a cukorral habosra keverem. A kekszet összekeverem a rummal és feketekávéval, majd alaposan összedolgozom a kekszes és a vajas masszát. A kihűlt piskóta tetejét vékonyan megkenem a baracklekvárral, majd egyenletesen rásimítom a kekszes krémet.

4. A tetejét csokimázzal díszítem.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése