2021. december 16., csütörtök

Sajtos sertéskaraj

 

Sajtos sertéskaraj            Előkészítés 15 perc, sütés 10 perc

 

4 adaghoz
4 szelet sertéskaraj
só, őrölt fekete bors
1 ek olvasztott vaj
10 dkg kemény sajt (ementáli vagy gouda)
1/2 tk édesnemes paprika
1/2 ek vaj

Tápérték/adag           470 kcal/1970 kJ        40 g fehérje     34 g zsír          0 g szénhidrát

Tipp
A karaj  eltekintve vékony, zsíros szélétől, amely védi a húst a sütés közbeni kiszáradástól – a disznóhús száraz része, amely kiválóan alkalmas grillezéshez és sütéshez. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hús gusztusosan rózsaszínű legyen, és ne borítsa vizesen csillogó réteg. Ez utóbbi hús gyorsan hizlalt disznótól származik, nem köti meg jól a vizet, és sütés közben kiszárad, rágós lesz.

Tudatos étkezés   Húst csak mértékkel fogyasszunk! Nem a hús minősége, hanem a mennyisége felelős egyes betegségek, pl. a köszvény kialakulásáért.

A paprika, a vaj és a kemény sajt finom fűszeres borítást ad a szaftos karajnak.

1. A sütőt 220 °C-ra bemelegítjük. A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval és borssal ízesítjük. Kevés sót használjunk, mert maga a sajt is sós.

2. Az olvasztott vajat egy nagy lábosban felforrósítjuk, és a hús mindkét oldalát sötétbarnára sütjük benne. A szeleteket kivesszük, és tűzálló edénybe egymás mellé fektetjük.

3. Megreszeljük a sajtot, és elosztjuk a húsokon. Egyenletesen megszórjuk paprikával, és vékony vajszeleteket teszünk rájuk.

4. Forró sütőben (gáz 4-5. fokozat) kb. tíz percig sütjük, amíg a sajt megolvad és enyhén barna színt kap. Burgonyával és vegyes salátával tálaljuk.

Változatok     Ezt az ételt zöldséggel is elkészíthetjük, így különösen ízletes lesz: 2-3 piros és sárga paprikát elfelezünk, kicsumázunk, kivágjuk az erét, megmossuk, csíkokra vágjuk. A sült karajt kivesszük a lábosból, a paprikát az olajban megpirítjuk, majd a húson elosztjuk, sajttal megszórjuk, és azt rásütjük.

 

 

 

Csirkemellfilé sonkában        Előkészítés 20 perc, főzés 30 perc

4 adaghoz
4 csirkemell-filé
4 ek olívaolaj
1 tk szárított rozmaring
só, őrölt csípőspaprika
8 vékony szelet nyers sonka
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 szál szárzeller
3 sárgarépa,
2 kis cukkini
1 ek paradicsompüré
1/8 l száraz fehérbor
2 ek olívaolaj
1 tk reszelt citromhéj
1 ek összevágott petrezselyem

Tápérték/adag           370 kcal/1560 kJ        34 g fehérje     23 g zsír          24 g szénhidrát

Tipp • Kiváló ízű húst kapunk, ha sonkába tekerjük. A gyenge pármai sonka pl. kevesebb fűszeres ízt ad a húsnak, mint egy erősebb fajta.

 

• A vékony zöldségcsíkokhoz megtisztítjuk a zöldséget, és éles késsel először szeletekre, majd hosszában kb. gyufaszál vékonyságú pálcikákra vágjuk.

Tudatos étkezés• A mellfilé a csirke kalóriában legszegényebb része • A csirkemell fehérjében különösen gazdag

A ropogós, fűszeres sonkaborításnak köszönhetően a hús ízletes és szaftos lesz.

1. A húst hideg vízben megmossuk, megtöröljük. Forró olajban ropogósra sütjük. Kivesszük, és rozmaringgal, sóval, paprikával ízesítjük. Minden filét két szelet sonkába göngyölünk.

2. Meghámozzuk és összevágjuk a fokhagymát és a vöröshagymát. Megtisztítjuk a répát, a zellert és a cukkinit. Mindegyiket vékony csíkokra vágjuk. A paradicsompürét jól elkeverjük a fehérborral.

3. Forró olajban üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldséget, rövid ideig pirítjuk. Belekeverjük a bort a paradicsompürével, majd sóval, paprikával ízesítjük.

4. A hússzeleteket a zöldségre fektetjük, és fedő alatt alacsony lángon 15 percig pároljuk. A filét előmelegített tányérra tesszük, és melegen tartjuk.
A zöldséghez keverjük a citromhéjat és a petrezselymet, majd a zöldséget a hús mellé tesszük, és rögtön tálaljuk.

Csirkés saláta      Elkészítés 20 perc

4 adaghoz
Mártás
20 dkg majonéz
1 dl tejföl
2 ek almalé
só és őrölt bors
reszelt szerecsendió
És még
30 dkg főtt csirkehús
3 szál szárzeller
1 piros alma
2 szál újhagyma
1 kis fej piros fejes saláta
néhány fejessaláta-levél
8 dkg aprított, pörkölt dióbél
4 retek

Tápérték/adag           360 kcal/1520 kJ        22 g fehérje     22 g zsír          16 g szénhidrát

Tipp    Majonézváltozatok 20 dkg majonézhez:
• 2 ek frissen facsart citromlé és 1/2 kk reszelt citromhéj
• 4 ek apróra vágott csemegeuborka és 1 ek felaprított kapor
• 1 kis kockákra vágott paradicsom (mag nélkül) és 2 ek apróra vágott bazsalikomlevél
• 1 nagyon vékonyra szelt újhagyma,
1 kk frissen reszelt gyömbérgyökér és 1 ek szójamártás
• 1 kk tört fokhagyma, 1/2 zöld, kis kockákra vágott paprika és 1 kk friss, felaprított oreganolevél.

Tudatos étkezés  Csökkentsük a zsírtartalmat: majonézt és joghurtot 1:1 arányban keverjünk össze, vagy sovány majonézt használjunk .

Mit csináljunk az előző napról megmaradt csirkehússal? Íme egy remek ötlet!

1. A mártáshoz a majonézt, a tejfölt, az almalevet, egy kevés sót, az őrölt borsot és a szerecsendiót összekeverjük.

2. A csirkehúst lebőrözzük, kicsontozzuk, és csíkokra vágjuk. A zellerszárakat megmossuk, megtisztítjuk, és kis darabokra szeljük. Az almát forró vízzel lemossuk, negyedeljük, kicsumázzuk, és héjastól cikkekre vágjuk.

3. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és karikákra szeljük. Az összes hozzávalót egy nagy tálba töltjük. A mártást ráöntjük, és az egészet jól összekeverjük.

4. A salátaleveleket megmossuk, leitatjuk, és 4 tányérra vagy egy nagy tálra terítjük. A retket megmossuk, késsel hosszában bevagdossuk, majd felszeleteljük. A csirkesalátát a salátalevelekre szedjük, és pörkölt dióval megszórjuk.
A retekszeleteket mellérakjuk, és azonnal tálaljuk.

Csokoládés epertorta    Előkészítés 1 óra, sütés 1 óra, pihentetés összesen 4 óra

26 cm-es tortaformához
20 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csipet só
30 dkg rétesliszt
5 dkg keserű kakaó
1,5 kk sütőpor
kb. 2,5 dl tej

Töltelék
3 ek ribiszkezselé
50 dkg eper
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló por
1 kk vaníliás cukor
2 ek porcukor
És még            zsiradék a tortaformához

Tápérték/adag           450 kcal/1890 kJ        8 g fehérje       26 g zsír          45 g szénhidrát

Tipp Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt. A nagyobb eperdarabokkal díszítjük a tortát. A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.

Tudatos étkezés Ez a torta kalóriadús, ezért vágjuk 16 szeletre, vagy kevesebb tejszínnel készítsük a tölteléket.

A keserű kakaóval készült tészta a vaníliás-epres tejszínnel délutáni kávéhoz vagy teához is nagyszerű.

1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk.
A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180 °C-on (gáz 2–3. fokozat) kb. 1 óráig sütjük.

2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.

3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése