Sajtos sertéskaraj Előkészítés 15 perc, sütés 10 perc
4 adaghoz
4 szelet sertéskaraj
só, őrölt fekete bors
1 ek olvasztott vaj
10 dkg kemény sajt (ementáli vagy gouda)
1/2 tk édesnemes paprika
1/2 ek vaj
Tápérték/adag 470
kcal/1970 kJ
Tipp
A karaj eltekintve vékony, zsíros
szélétől, amely védi a húst a sütés közbeni kiszáradástól – a disznóhús száraz
része, amely kiválóan alkalmas grillezéshez és sütéshez. Vásárláskor ügyeljünk
arra, hogy a hús gusztusosan rózsaszínű legyen, és ne borítsa vizesen csillogó
réteg. Ez utóbbi hús gyorsan hizlalt disznótól származik, nem köti meg jól a
vizet, és sütés közben kiszárad, rágós lesz.
Tudatos étkezés Húst csak mértékkel fogyasszunk! Nem a hús
minősége, hanem a mennyisége felelős egyes betegségek, pl. a köszvény
kialakulásáért.
A paprika, a vaj és a kemény sajt finom fűszeres borítást ad a
szaftos karajnak.
2. Az olvasztott vajat egy nagy lábosban felforrósítjuk, és a hús mindkét
oldalát sötétbarnára sütjük benne. A szeleteket kivesszük, és tűzálló edénybe
egymás mellé fektetjük.
3. Megreszeljük a sajtot, és elosztjuk a húsokon. Egyenletesen megszórjuk
paprikával, és vékony vajszeleteket teszünk rájuk.
4. Forró sütőben (gáz 4-5. fokozat) kb. tíz percig sütjük, amíg a sajt megolvad
és enyhén barna színt kap. Burgonyával és vegyes salátával tálaljuk.
Változatok Ezt az ételt
zöldséggel is elkészíthetjük, így különösen ízletes lesz: 2-3 piros és sárga
paprikát elfelezünk, kicsumázunk, kivágjuk az erét, megmossuk, csíkokra vágjuk.
A sült karajt kivesszük a lábosból, a paprikát az olajban megpirítjuk, majd a
húson elosztjuk, sajttal megszórjuk, és azt rásütjük.
Csirkemellfilé sonkában Előkészítés 20 perc, főzés 30 perc
4 adaghoz
4 csirkemell-filé
4 ek olívaolaj
1 tk szárított rozmaring
só, őrölt csípőspaprika
8 vékony szelet nyers sonka
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 szál szárzeller
3 sárgarépa,
2 kis cukkini
1 ek paradicsompüré
1/8 l száraz fehérbor
2 ek olívaolaj
1 tk reszelt citromhéj
1 ek összevágott petrezselyem
Tápérték/adag 370
kcal/1560 kJ
Tipp • Kiváló ízű húst kapunk, ha
sonkába tekerjük. A gyenge pármai sonka pl. kevesebb fűszeres ízt ad a húsnak,
mint egy erősebb fajta.
• A vékony zöldségcsíkokhoz
megtisztítjuk a zöldséget, és éles késsel először szeletekre, majd hosszában
kb. gyufaszál vékonyságú pálcikákra vágjuk.
Tudatos étkezés• A mellfilé a csirke
kalóriában legszegényebb része • A csirkemell fehérjében különösen gazdag
A ropogós, fűszeres sonkaborításnak köszönhetően a hús ízletes
és szaftos lesz.
2. Meghámozzuk és összevágjuk a fokhagymát és a vöröshagymát. Megtisztítjuk a
répát, a zellert és a cukkinit. Mindegyiket vékony csíkokra vágjuk. A
paradicsompürét jól elkeverjük a fehérborral.
3. Forró olajban üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a
zöldséget, rövid ideig pirítjuk. Belekeverjük a bort a paradicsompürével, majd
sóval, paprikával ízesítjük.
4. A hússzeleteket a zöldségre fektetjük, és fedő alatt alacsony lángon 15
percig pároljuk. A filét előmelegített tányérra tesszük, és melegen tartjuk.
A zöldséghez keverjük a citromhéjat és a petrezselymet, majd a zöldséget a hús
mellé tesszük, és rögtön tálaljuk.
Csirkés saláta Elkészítés
20 perc
4 adaghoz
Mártás
20 dkg majonéz
1 dl tejföl
2 ek almalé
só és őrölt bors
reszelt szerecsendió
És még
30 dkg főtt csirkehús
3 szál szárzeller
1 piros alma
2 szál újhagyma
1 kis fej piros fejes saláta
néhány fejessaláta-levél
8 dkg aprított, pörkölt dióbél
4 retek
Tápérték/adag 360
kcal/1520 kJ
Tipp Majonézváltozatok
20 dkg majonézhez:
• 2 ek frissen facsart citromlé és 1/2 kk reszelt citromhéj
• 4 ek apróra vágott csemegeuborka és 1 ek felaprított kapor
• 1 kis kockákra vágott paradicsom (mag nélkül) és 2 ek apróra vágott
bazsalikomlevél
• 1 nagyon vékonyra szelt újhagyma,
1 kk frissen reszelt gyömbérgyökér és 1 ek szójamártás
• 1 kk tört fokhagyma, 1/2 zöld, kis kockákra vágott paprika és 1 kk friss,
felaprított oreganolevél.
Tudatos étkezés Csökkentsük a zsírtartalmat: majonézt és
joghurtot 1:1 arányban keverjünk össze, vagy sovány majonézt használjunk .
Mit csináljunk az előző napról megmaradt
csirkehússal? Íme egy remek ötlet!
2. A csirkehúst lebőrözzük, kicsontozzuk, és csíkokra vágjuk. A zellerszárakat
megmossuk, megtisztítjuk, és kis darabokra szeljük. Az almát forró vízzel
lemossuk, negyedeljük, kicsumázzuk, és héjastól cikkekre vágjuk.
3. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és karikákra szeljük. Az összes
hozzávalót egy nagy tálba töltjük. A mártást ráöntjük, és az egészet jól
összekeverjük.
4. A salátaleveleket megmossuk, leitatjuk, és 4 tányérra vagy egy nagy tálra
terítjük. A retket megmossuk, késsel hosszában bevagdossuk, majd
felszeleteljük. A csirkesalátát a salátalevelekre szedjük, és pörkölt dióval
megszórjuk.
A retekszeleteket mellérakjuk, és azonnal tálaljuk.
Csokoládés epertorta Előkészítés
1 óra, sütés 1 óra, pihentetés összesen 4 óra
26 cm-es tortaformához
20 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csipet só
30 dkg rétesliszt
5 dkg keserű kakaó
1,5 kk sütőpor
kb.
Töltelék
3 ek ribiszkezselé
50 dkg eper
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló por
1 kk vaníliás cukor
2 ek porcukor
És még zsiradék a
tortaformához
Tápérték/adag 450
kcal/1890 kJ
Tipp Az epret úgy pépesítjük, hogy kis
tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet
enged, és felvizezi a tejszínt. A nagyobb eperdarabokkal díszítjük a tortát. A
lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább
lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan
belekeverjük.
Tudatos étkezés Ez a torta kalóriadús, ezért vágjuk
16 szeletre, vagy kevesebb tejszínnel készítsük a tölteléket.
A keserű kakaóval készült tészta a
vaníliás-epres tejszínnel délutáni kávéhoz vagy teához is nagyszerű.
A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk.
A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra
tesszük, 180 °C-on (gáz 2–3. fokozat) kb. 1 óráig sütjük.
2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a
ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a
díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.
3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot
hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta
alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék
habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12
szeletre vágjuk, és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése