2021. december 16., csütörtök

Üvegtálas réteges mexikói

 

Üvegtálas réteges mexikói

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált hús
  • 250 g rizs
  • 1 kis csomag (450 g) fagyos mexikói vegyes zöldség
  • 1 cs mexikói fűszerkeverék
  • 375 g tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, paprika
  • sajt ízlés szerint

Elkészítése:

A rizst bő vízben egy kanál delikáttal megfőzöm. Közben egy másik lángon egy kanál vajon párolom a zöldségkeveréket. Egy harmadikon pedig két kanál olajon párolt hagymán elkészítem a darált húst.

A húst fűszerezem egy fél csomag mexikói fűszerkeverékkel, csipet sóval és kis pirospaprikával, majd 1,5 dl vízzel felengedve párolom úgy, hogy egy kis szaft maradjon rajta.

Vajjal kikent üvegtálba rétegezem a rizst, rá egy kis frissen őrölt borsot, rá a zöldségkeveréket (2 kanálnyi kivételével) aztán a darált húst. A tejfölt összekeverem egy csipet sóval, a megmaradt zöldségkeverékkel és egy kis borssal.

Lekenem vele egyenletesen a réteges zöldségeket és a husit, aztán egy jó nagy marék reszelt sajttal beterítem az egészet.

Előmelegített sütőben összesütöm, míg a sajt aranybarnára pirul a tetején. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Üvegtálas réteges mexikói

 

 

 

 

Montenegrói tepsis krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg krumpli
  • 3 evőkanál kukoricadara
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szezámmag
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • rozmaring

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 15 perc, sütés: 45 perc

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, mosd le, csepegtesd le jól, vagy töröld át papírtörlővel. Vágd hozzávetőleg egyforma nagyságú szeletekre. Vegyítsd a kukoricadarát, a szezámmagot, a fűszerpaprikát, a sót, és az olajat, majd keverd össze a krumplival. Pakold zsiradékkal megkent tepsibe, dobj még hozzá kettévágott fokhagymagerezdeket és rozmaringot is.

Ha szereted, más fűszernövényt is rakhatsz a krumplihoz. Tedd előmelegített sütőbe, és 200-220 fokon körülbelül 45 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a krumpli kívül szép piros, ropogós, belül viszont puha. Kínálj hozzá saját készítésű mártogatóst, salátát!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamis leveles puncsos roló

Hozzávalók:   Tészta:

  • 20 dkg hideg, kemény margarin
  • 30 dkg liszt
  • 2 ek 20 %-os tejföl
  • csipet só

Krém:

  • 1 csomag tutti-frutti, vagy puncsízű pudingpor
  • 3 dl tej
  • 7 dkg vaj
  • 15 dkg krémsajt
  • 4-5 ek cukor
  • 15 dkg tortabevonó étcsokoládé

Elkészítése:

Lapos, téglalap alakúra formázzuk a tésztát, amit robotgéppel dolgozunk össze, mert így a kéz melege nem érinti, majd becsomagolva hűtőbe tesszük jó pár órára, de még jobb, ha előző nap készíthetjük el. A tésztát késsel elfelezzük, lisztezett deszkán kinyújtjuk mind a két felét 30×40 cm-re, majd a hosszabb oldalán késsel felvágjuk 2 cm széles csíkokra.

A tésztacsíkot hengerre felcsavarjuk a csíkokat úgy, hogy tészta szélek kissé takarják egymást.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tepsibe helyezzük, és 200-210 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a tepsit, még melegen leszedjük a rolókat a hengerről. Hagyjuk kihűlni őket.

A pudingport egy kisebb lábosba tesszük, hozzáadunk 4-5 evőkanál kristálycukrot, majd lassan felöntjük 3 dl tejjel, közben csomómentesre keverve. Felfőzzük a szokott módon, amikor kész, levesszük a tűzről és belekeverünk 7 dkg vajat. Addig keverjük, míg egynemű krémet kapunk. Lehűtjük jó hidegre, majd a sajtkrémet is lazán hozzákeverjük.

Habzsák segítségével megtöltjük a rolókat. Olvasztott csokoládéval díszíthetjük úgy, hogy vagy csíkozzuk a tetejét, vagy a két végét csokiba mártjuk.

Tipp:     

20-23 db lesz.  Többféle süteményt is készíthetünk ebből a tésztából, de újra gyúrni és nyújtani már nem szabad.

Hamis leveles puncsos roló

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése