2021. december 16., csütörtök

Zöld fűszeres karalábé húsgombóccal

 

Zöld fűszeres karalábé húsgombóccal

 

Hozzávalók:

  1. 2 közepes méretű zsenge karalábé
  2. 1 sárgarépa
  3. 30 dkg darált sertéshús
  4. 1 ek. apróra vágott zöldhagyma
  5. Zöld fűszerek: csokor petrezselyem, kapor,csombor (borsikafű), egy fokhagymaszár
  6. 2 ek rizs
  7. só, bors

 

Elkészítése:

A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom, a sárgarépát felkarikázom. Felaprítom a hagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét, sárgarépát kicsit megdinsztelem, sóval, borssal, zöld fűszerrel ízesítem, közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet. Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat.

Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral.

A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom.

A tejfölből a liszttel habarást készítek, majd felengedem a főzőtejszínnel és hozzáadom a főzelékhez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.

Tipp:

A friss zsenge karalábéból érdemes készíteni.
A csombor=borsikafű

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése