A
Drótpostagalamb recepttára
148.
könyv
A kiadvány a Közgazdasági és Jogi
Könyvkiadó gondozásában jelent meg
Tartalomjegyzék
A
TOJÁSKONYHA ABC - JE........................................................................................... 1
LEVESEK................................................................................................. 5
Borleves......................................................................................................................... 5
Gyümölcskrém-leves.................................................................................................... 5
Expressz leves............................................................................................................... 5
Májpüré-leves............................................................................................................... 5
Majoránnás tojásleves.................................................................................................. 5
Sajtos tojásleves........................................................................................................... 5
Savanyú tojásleves....................................................................................................... 6
Tojásos tökpüré-leves.................................................................................................. 6
Tojásos tejleves............................................................................................................ 6
GYORS VACSORÁK................................................................................... 7
Bújtatott tojás (4
személyre)...................................................................................... 7
Tojásos lunch-szelet..................................................................................................... 7
Parajos tojáslepény
(4 személyre).............................................................................. 7
Tojásos töltött
paradicsompaprika (4 személyre)...................................................... 7
Tojásgulyás -
zöldbabbal (4 személyre)..................................................................... 7
Tojáspogácsa (4 személyre)........................................................................................ 8
Tojásos rakott kel (4
személyre)................................................................................. 8
Tojásos rakott
tarhonya (4 személyre)....................................................................... 8
Tojáslecsós makaróni
(4 személyre)........................................................................... 8
Ültetett tojás (4
személyre)......................................................................................... 9
Rántottafelfújt (4
személyre)...................................................................................... 9
Paradicsomos tojás (4
személyre).............................................................................. 9
Hamis vese-velő (4
személyre)................................................................................... 9
Zöldbab krémmártással
(4 személyre)....................................................................... 9
HIDEG TOJÁSÉTELEK............................................................................. 10
Májkrémes töltött
tojás.............................................................................................. 10
Szardellás töltött
tojás................................................................................................ 10
Sonkás töltött tojás.................................................................................................... 10
Hideg tojás pikáns
mártással (4 személyre)............................................................ 10
Majonézes tojás –
zöldpaprikában............................................................................. 10
Tojásos zöldborsóval
töltött paradicsom................................................................... 11
Tojássaláta (hideg
vacsora 4 személyre).................................................................. 11
Tojásos karfiolsaláta
(hideg vacsora)........................................................................ 11
Töltött kenyér –
tojástöltelékkel................................................................................ 11
TÉSZTÁK - ÉDESSÉGEK........................................................................... 12
Boszorkányhab............................................................................................................ 12
Habos búzadara.......................................................................................................... 12
Gyümölcskrém............................................................................................................ 12
Narancshab.................................................................................................................. 12
Forrázott tojáshab
(tölteléknek, habgaluskának).................................................... 12
Piskótacsók.................................................................................................................. 13
Fehér piskóta
(maradék tojásfehérje felhasználására)............................................ 13
Diós hab-kifli............................................................................................................... 13
Estike........................................................................................................................... 13
Habos szilva................................................................................................................. 13
ITALOK................................................................................................. 14
Kávékoktél................................................................................................................... 14
Tejes tojás................................................................................................................... 14
Tojásos limonádé........................................................................................................ 14
Egg-nogg (tojásital).................................................................................................... 14
FÜGGELÉK............................................................................................. 15
BEVEZETÉS
A tojás az emberiség egyik
legősibb, alapvető tápláléka. Bár szerte a világon számos baromfi, így a tyúk
mellett a liba, a kacsa, a pulyka stb. tojását is előszeretettel fogyasztják,
jelen alkalommal kizárólag a tyúktojással - és a belőle előállított ételekkel -
kívánunk foglalkozni. A tyúktojás szervezetünk számára fontos tápanyagokban
rendkívül gazdag, mint ez a Függelék 1. számú táblázatából is kiderül. Teljes
értékű fehérjéket, és jelentős mennyiségű, könnyen emészthető zsiradékot
tartalmaz. Ezzel szemben szénhidrát benne gyakorlatilag nem fordul elő. Nem
elhanyagolható a tojás ásványi só - így kalcium, vas és foszfor - tartalma sem.
Számos vitaminból - így az A, a B,-, B,-, D-vitaminból, és a nikotinsavamidból
- egyetlen tojás szervezetünk napi igényének 10-15%-át képes kielégíteni. Mint
manapság minden tápanyagforrást, így a tojást is több alkalommal bírálat érte
táplálkozás-élettani szempontból, elsősorban magas koleszterintartalma miatt.
Igaz ugyan, hogy nagy mennyiségű
koleszterin rendszeres fogyasztása fokozhatja az érelmeszesedést, mégis úgy
tűnik, hogy napi egy db. tojás által tartalmazott koleszterin - elsősorban a fiatal és
középkorú emberek túlnyomó többsége számára - az egészségre nézve semmilyen
ártalmat nem jelent. Ezenkívül – az egészséges emberek számára - még egyetlen
szempontot kell megemlíteni: a tojás nyersen történő rendszeres fogyasztása nem
ajánlható, mert a nyers tojásfehérje egyik alkotóeleme megköti a H-vitamint, és
hiánytüneteket okozhat. A megfőzött, sütött tojásnál azonban ez a veszély már
nem fenyeget.
A tyúktojás mérete, mint jól
ismert, igen különböző lehet, 40-60 gramm között ingadozhat, átlagosan azonban
egy db héj nélküli tojást 50 grammnak tekinthetünk. E súly közel kétharmadát a
fehérje, egyharmadát a sárgája adja. Közismert a tojássárgájának manapság
sokféle színe, mely világossárgától sötétsárgán át vöröses árnyalatokig terjed.
Nos, ez kizárólag a csirketáp függvénye és nem befolyásolja a tojás tápértékét.
Ugyanígy a tojás héja is lehet fehér vagy barnás, vékony vagy vastag. Ez
szintén egyrészt a baromfi takarmányának minőségétől függ: a táp magas
mésztartalma keményebb, vastagabb héjat eredményez. Másrészt a héj színe a
baromfi fajtájának a függvénye: a hagyományos magyar tyúké sötétebb, a tengerentúlról
behozott, nagyüzemileg tenyésztett fajtáké általában fehér. A tojáshéj színe
viszont a tojás minőségét nem befolyásolja. Úgyszintén nincs összefüggés a
tojáshéj színe és vastagsága között sem. A fehér tojás héja sokszor vastagabb
lehet, mint a barnás árnyalatúé.
A tojás felhasználásakor nagy
figyelmet kell fordítani bizonyos higiénés rendszabályokra. A tojás héja
ugyanis szükségszerűen - gyakran szemmel láthatóan – szennyezett, és mindig
tartalmaz jelentős mennyiségű baktériumot, nem ritkán az emberre veszélyes
szalmonellát. Ezek a baktériumok azonban csak akkor válhatnak egészségünkre
veszélyessé, ha a feltört tojást órákig tárolják, illetve ételkészítés során
intenzív hőhatásnak nem teszik ki, nem sütik, főzik huzamosabb ideig.
A kacsa, liba, pulyka tojásai
nemcsak a héjon, hanem belsejükben is tartalmazhatnak szalmonellát, ezért e
tojásokból fagylaltot, krémest stb. készíteni szigorúan tilos.
A tyúk tojása, jóllehet a héjon
ezernyi apró levegőző nyílás található, baktériumot belül ritkán tartalmaz.
Viszont a héj szennyezettsége miatt felhasználás előtt a tojást langyos vízben
mindig tisztára kell mosni. Csak ép héjú és tisztára mosott tojás kerüljön az
asztalra. Előfordul, hogy egy-egy tojás belseje is szennyezett és ezért
állománya romlott. Éppen ezért tanácsos, hogy a tojásokat egyenként törjük fel,
és a többihez csak az esetben keverjük hozzá, ha meggyőződtünk épségéről.
Láthatjuk tehát, hogy a tojást
kellő gonddal kell használni. Ha olyan ételt készítünk - ilyen a krémes, a madártej,
a tojásos galuska, a lágytojás, a fagylalt -, amihez a tojást nem kell alaposan
megfőzni vagy sütni, különösen ügyeljünk arra, hogy csak ép héjú friss és jól
megtisztított tojást használjunk.
A tojás nem csupán értékes élelmiszerünk,
hanem fontos konyhatechnikai alapanyag is. Számos értékes tulajdonsága miatt az
ételkészítésnél széleskörűen felhasználható. Önmagában is fogyasztható, de még
inkább ételek lazításánál vagy sűrítésénél. A tojásfehérje könnyűszerrel habbá
verhető. A sárgájában levő leticin elősegíti a zsírok apró cseppekké történő
összeállását, emulgeálódását.
Ezt a tulajdonságát használjuk fel, pl.
majonéz készítésénél; a tojássárgájának egyetlen cseppje 1 dl olajat is képes
felvenni. A tojásételeket - mint látni fogjuk - sokféleképpen készíthetjük el;
hidegen, melegen egyaránt. Rendkívül alkalmasak előételként, de önálló ételként
is tálalhatók. Sok olyan tojásételt ismerünk, melyeket úgyszólván percek alatt
elkészíthetünk, ami a mai háziasszony számára nem elhanyagolható szempont. A
tojásból készült ételek azért is igen kedveltek, mert nagyon laktatóak. Ez a
magas tápanyagtartalmon kívül annak is betudható, hogy a tojás viszonylag
hosszasan időzik gyomrunkban. Így a lágy tojás mintegy két óráig, a zsírral
készült tojásrántotta, valamint főtt tojás három óráig is. Ezen alapul a
tojásnak a fogyókúrában való gyakori alkalmazása, ami helyesnek mondható mindaddig,
amíg naponta maximum két tojást fogyasztunk. Viszont 6-8 tojást tartalmazó étrend
már nagyon egyhangú és megterhelheti szervezetünket.
Hazánkban ma a tojásfogyasztás erősen
emelkedik, és eléri a fejenkénti, és napi 1 db-ot, ami azt is jelenti, hogy
négy és félszer annyi tojást fogyasztunk, mint 40 évvel ezelőtt. Ez is egyik
lényeges elemét képezi táplálkozásunk korszerűsödésének. Hogy viszont e
korszerűség sokoldalúbbá váljék, és étkezésünk valóban változatos is legyen,
ebben kíván segíteni e kis könyvecske is a bemutatott tojásételek széles
skálájával.
Jó étvágyat - váljék egészségünkre!
DR. FÖVÉNYI JÓZSEF főorvos, az
orvostudományok kandidátusa
Borleves
Személyenként egy dl fehérbort elkeverünk
ugyanannyi vízzel, fűszerezzük csipetnyi reszelt citromhéjjal, fahéjjal, sóval,
esetleg szegfűszeggel és felforraljuk. Egy egész tojást simára keverünk egy
csapott evőkanál cukorral, kanalanként hozzákeverjük a fűszeres bort, majd a
tűzre visszatéve habverővel habosra keverjük, de már nem forraljuk, nehogy a
tojás összefusson. Azonnal tálaljuk.
Egy adag 200 kalóriát tartalmaz.
Gyümölcskrém-leves
Személyenként 6-8 dkg megtisztított, kimagozott
- esetleg áttört – aromás gyümölcsöt (eper, málna, meggy, sárga- vagy
őszibarack stb.) elkeverünk egy evőkanál cukorral, ízesítjük egy darabka
vaníliával vagy citromhéjjal, csipetnyi sóval, felöntjük másfél dl vízzel és
felforraljuk. Egy tojássárgáját simára keverünk egy evőkanál tejföllel, egy dl
tejjel és elvegyítjük a megfőtt gyümölccsel. Állandóan keverve forrpontig
hevítjük, de nem forraljuk. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk. Egy adag 230
kalóriát tartalmaz.
Expressz leves
Személyenként egy dkg vajban világosra
pirítunk egy kávéskanál lisztet, meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel (esetleg
friss kaporral), föleresztjük 2.5 dl vízzel, hozzáadunk egy kávéskanál
Delikátot, és jól elkeverve felforraljuk, majd 4-5 percig forraljuk. Ízlés
szerint még kevés sóval is ízesíthetjük. Egy tojássárgáját elkeverünk egy evőkanál
tejföllel és óvatosan a forró, de már nem fövő levesbe keverjük. (Ha túl forró
a leves, a tojás összefut benne.)
Egy adag 170 kalóriát tartalmaz.
Májpüré-leves
Személyenként, 1/2 doboz konzerv
májpástétomot simára keverünk 2 dl vízzel, vágott zöldpetrezselyemmel,
ízesítjük kevés sóval, törött borssal és kb. 10 percig forraljuk. Egy
tojássárgáját elkeverünk 2-3 evőkanál tejjel vagy tejszínnel, és tálalás előtt
a már nem fövő levesbe öntjük. Pirított zsemlekockát adhatunk mellé.
Egy adag 220 kalóriát tartalmaz.
Majoránnás tojásleves
Személyenként egy kávéskanál zsírból vagy
olajból, ugyanannyi lisztből zsemleszínűre pirított rántást készítünk,
belekeverünk egy kevés reszelt vöröshagymát, egy kávéskanál majoránnát. Ha a
hagyma megfonnyadt, meghintjük csipetnyi pirospaprikával, feleresztjük 2 dl
vízzel, és jól elkeverve pár percig forraljuk. Egy tojássárgáját elkeverünk 2
kiskanál tejföllel, csipetnyi törött borssal, és a már nem fövő levesbe öntjük.
Ízlés szerint sózzuk, és pár csepp citromlével ízesítjük.
Egy adag 160 kalóriát tartalmaz.
Sajtos tojásleves
Személyenként egy kávéskanál vajban halványra
pirítunk ugyanannyi lisztet, beleteszünk egy késhegynyi vágott
zöldpetrezselymet, egy kávéskanálnyi ételízesítőt, felöntjük 1 dl vízzel,
simára keverjük, hozzáöntünk ½ dl tejet, és felforraljuk. Egy tojássárgáját
elkeverünk 2 evőkanál hideg tejjel, és tálalás előtt a forró levesbe keverjük.
Ízlés szerint sózzuk és száraz reszelt sajttal bőven megszórva tálaljuk.
Egy adag 170 kalóriát tartalmaz.
Savanyú tojásleves
Személyenként egy kávéskanál zsírból vagy
olajból és ugyanannyi lisztből barnára pirított rántást készítünk, meghintjük
egy csipetnyi pirospaprikával, felöntjük 2 dl vízzel, és simára keverve
felforraljuk. Egy teatojásba - főzőbe - beletesszük a következő
fűszerkeveréket: egy darabka babérlevelet és citromhéjat, csipetnyi
kakukk-füvet, 3-4 szem egész borsot, 1-2 karika vöröshagymát. A teafőzőt
belelógatjuk a fövő levesbe. (Ha nincs külön erre a célra használt teafőzőnk, a
fűszereket egy tülldarabba is beköthetjük, és úgy főzzük a levesbe.) Kb. 10
percnyi főzés után a fűszereket kiemeljük, a levesbe egy evőkanál tejfölt
keverünk, sózzuk, citromlével ízesítjük, és mikor ismét forr, beleütünk egy
egész tojást, de most már nem keverjük, hogy a tojás egészben maradjon. 3-4
percnyi forralás után tálalhatjuk - ekkor a tojásfehérje már összeállt, de a
sárgája még puha.
Egy adag 180 kalóriát tartalmaz.
Tojásos tökpüré-leves
Személyenként 10-15 dkg megtisztított tököt
apró kockákra vágva kevés sós vízben teljesen puhára főzünk, majd villával
összetörjük. Egy kávéskanálnyi vajban világosra pirítunk ugyanannyi lisztet,
belekeverünk egy kávéskanálnyi vágott kaprot, feleresztjük 1 dl hideg tejjel, simára
keverjük, hozzáöntjük a tökpürét, és néhány percig forraljuk. Egy tojássárgáját
simára keverünk egy evőkanál joghurttal, és a már nem fövő levesbe keverjük.
Ízlés szerint sózzuk.
Egy adag 200 kalóriát tartalmaz.
Tojásos tejleves
Személyenként 2 1/2 dl tejet csipetnyi sóval,
és egy darabka citromhéjjal – vagy vaníliával - felforralunk és belefőzünk 2
dkg finom metéltet. Egy tojássárgáját elkeverünk 1-2 kávéskanál cukorral és
tálalás előtt a már nem fövő levesbe keverjük.
Egy adag 250 kalóriát tartalmaz.
Bújtatott tojás (4 személyre)
Egy doboz burgonyapehelyből - vagy 80 dkg
burgonyából - a szokásos módon vajas burgonyapürét készítünk, amelynek
kétharmad részét kivajazott lapos tűzálló tálban szétterítjük. Nyolc db tojást
keményre főzünk, megtisztítunk és keresztben kettévágva - vágott felével
felfelé - a burgonyapürébe ültetjük. A tojásokat megsózzuk, vagy egy kevés
Piros Arany pasztát, esetleg Pritamint teszünk a tetejére és a megmaradt
burgonyapürével kanalanként – vagy dresszírzsákból kinyomva - a tojások közét
kitöltjük. Fedővel letakarva - gyenge tűzön átforrósítjuk. Salátával tálaljuk.
(Dresszírzsák helyett a pürét egy műanyagzacskóba is tehetjük, amelynek egyik
sarkából egy kisujjnyi darabot levágunk. A zacskó száját összefogjuk, és a
vágott nyíláson keresztül a pürét tetszés szerinti alakban nyomhatjuk ki.)
Egy adag 340 kalóriát tartalmaz.
Tojásos lunch-szelet
Személyenként 3-4 szelet félujjnyi vastagra
vágott lunch-öt lisztbe mártunk, és kevés forró olajban hirtelen kisütünk. Egy
tojásból lágy rántottát sütünk. A kisült lunch-szeletekre egy
zöldpaprika-karikát, és egy kanál rántottát teszünk.
A tetejét megszórjuk kevés pirospaprikával,
paradicsomsalátával tálaljuk, esetleg tartármártást is adhatunk mellé.
Egy adag 320 kalóriát tartalmaz.
Parajos tojáslepény (4 személyre)
Egy kis doboz vagdalthúskonzervet elkeverünk
6 evőkanál parajpürével (Mirelit, konzerv vagy friss parajból készítettel), 6
db felvert tojással, gyengén sózzuk, és borsozzuk. A masszából kizsírozott
palacsintasütőben kis lepényeket sütünk, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Nyáron joghurtot, télen egy csésze teát adjunk hozzá.
Egy adag 230 kalóriát tartalmaz.
Tojásos töltött paradicsompaprika (4
személyre)
Egy doboz vagdalthúskonzervet összekeverünk
2-3 db - tejbe áztatott, és kifacsart - zsemlével, 2 db apróra vágott főtt
tojással, 2 nyers tojással, egy kis fej reszelt vöröshagymával és ízesítjük
sóval, törött borssal, majoránnával. Nyolc db közepes nagyságú
paradicsompaprikát kicsumázunk, és púposan megtöltjük töltelékkel. Egy tűzálló
tálba 2-3 evőkanál olajat öntünk, egymás mellé beletesszük a megtöltött
paprikákat, a töltelék tetejére egy-egy karika paradicsomot teszünk,
megöntözzük egy kiskanál tejföllel és beborítjuk egy szelet füstölt
szalonnával. Előmelegített forró sütőben nagy lángon addig sütjük, amíg a
paprika megpuhul, és a szalonna megpirul. Sós vízben főtt burgonyát adhatunk
mellé.
Egy adag 320 kalóriát tartalmaz.
Tojásgulyás - zöldbabbal (4 személyre)
Egy nagy fej apróra vágott hagymát két
evőkanál zsírban megfonnyasztunk, meghintjük egy kávéskanálnyi pirospaprikával,
feleresztjük, 1/2 dl vízzel, és addig forraljuk, amíg a hagyma teljesen szétfő.
Két evőkanál Pritamint elkeverünk 1 dl tejföllel, 1/2 kávéskanál sóval, és a
pörköltléhez adjuk. Hat tojást keményre főzünk, megtisztítunk, és karikára
vágva a mártásba tesszük, de nem keverjük, csak a lábost rázogatjuk. Közben,
1/2 kg zöldbab konzervet megforrósítunk, leszűrjük, és a babot a tojásgulyáshoz
adjuk. A lábost rázogatva együtt jól átforrósítjuk. Kevés tejföllel meglocsolva,
és vágott zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Egy adag 280 kalóriát tartalmaz.
Tojáspogácsa (4 személyre)
Öt db tojást keményre főzünk és lereszeljük.
Hozzávegyítünk 2 db – tejbe áztatott és kifacsart - zsemlét, egy evőkanálnyi
vágott zöldpetrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és egy kiskanál Delikáttal
ízesítjük. Összegyúrjuk 1-2 egész tojással (ha a massza túl híg lenne,
zsemlemorzsával sűrítjük), kis pogácsákat formálunk belőle, ezeket
zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Salátával önálló étel,
vagy főzelékre feltétnek adhatjuk.
Egy adag 290 kalóriát tartalmaz.
Tojásos rakott kel (4 személyre)
Egy nagyobb fej (kb. 80 dkg) kelkáposztát
cikkekre vágva kevés köménymagos, sós vízben megpárolunk, majd leszűrjük, és
jól lecsurgatjuk. 10 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk és kiolvasztunk.
Egy-két kanál szalonnazsírral kikenünk egy tűzálló tálat, a fele kelkáposztát
jól kinyomva elterítjük rajta és rárakunk 4-5 karikára vágott kemény tojást.
Megsózzuk és beborítjuk a megmaradt kelkáposztával. A szalonnazsírt - a pörccel
együtt - elkeverjük 2 egész tojással, 2 dl tejföllel és a kelkáposztára öntjük.
Fedő alatt az edényt gőzbe állítva vagy a sütőben 10-15 percig forrósítjuk,
illetve sütjük.
Egy adag 340 kalóriát tartalmaz.
Tojásos rakott tarhonya (4 személyre)
30 dkg 4 tojásos tarhonyát 1 evőkanál zsírban
zsemleszínűre pirítunk, feleresztjük 6 dl vízzel, sózzuk, egy kevés
ételízesítőt keverünk bele és gyenge tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Öt
tojást keményre főzünk, megtisztítunk, és karikára vágunk. A tarhonya felét
tűzálló tálba rakjuk, rátesszük a tojáskarikákat, beborítjuk a többi
tarhonyával, és az egészet leöntjük 2 dl tejföllel. Gyenge tűzön, vagy az
edényt gőzbe állítva átforrósítjuk. Közben egy nagy fej hagymát szálasra
vágunk, meghintjük liszttel, és forró olajban ropogósra sütjük. Tálaláskor a
sült hagymát a tarhonya tetejére szórjuk. Salátát, savanyúságot adjunk mellé.
Egy adag 560 kalóriát tartalmaz.
Tojáslecsós makaróni (4 személyre)
Egy fej vöröshagymát apróra vágva egy
evőkanál zsírban megfonnyasztunk, meghintjük késhegynyi pirospaprikával,
hozzákeverünk egy meghámozott, széttördelt paradicsomot, 2 db kicsumázott és
kis kockákra vágott zöldpaprikát (télen két evőkanál lecsót, amelynek a
paprikáját ugyancsak apróra vágjuk) és megsózva, fedő alatt addig pároljuk,
amíg a paprika megpuhul. Ekkor hozzákeverünk 4 db felvert tojást, de már nem
sütjük tovább, hogy a tojás lágy maradjon. Közben bő, sós vízben kifőzünk 40
dkg makarónit, leszűrjük, lecsurgatjuk és elkeverjük a tojáslecsóval. Jól
átforrósítjuk és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Egy adag 440 kalóriát tartalmaz.
Ültetett tojás (4 személyre)
Két-három dl tejfölt elkeverünk 2 egész
tojással, 3 evőkanál reszelt sajttal, sózzuk, és egy lapos tűzálló tálba öntve
felforraljuk. Amikor forrni kezd, beleütünk - egyenlő távolságra - 8 tojást, a
tetejüket megsózzuk, és addig hagyjuk gyenge tűzön, amíg a tojások fehérje
megalvad. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Vajas főtt burgonyát adhatunk
mellé.
Egy adag 330 kalóriát tartalmaz.
Rántottafelfújt (4 személyre)
Nyolc tojásból egy evőkanál vajjal rántottát
sütünk. Egy zsemlét tejbe áztatunk, jól kinyomunk, és a kihűlt rántottával
együtt villával simára dolgozunk. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
Öt dkg vajat habosra keverünk, egyenként hozzáadunk 3 egész tojást, a rántottás
keveréket, megsózzuk, és kivajazott tűzálló tálba simítjuk. A tetejét tejföllel
megöntözzük, a sütőben pár percig sütjük, vagy az edényt letakarva gőzbe
állítjuk, amíg jól átforrósodik. Ugyanebben az edényben tálaljuk.
Paradicsommal, vagy kaporral ízesített joghurtot, esetleg salátát adhatunk
mellé.
Egy adag 350 kalóriát tartalmaz.
Paradicsomos tojás (4 személyre)
Egy kanál zsírból és lisztből készült világos
rántásba 2 evőkanál sűrített paradicsomot keverünk, feleresztjük 2 dl vízzel,
ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk - 1-2 szál zöldpetrezselymet, zeller-zöldet
főzünk bele (amit tálalás előtt kiveszünk.) A jól kiforralt paradicsommártásba
egy dl sűrű tejfölt keverünk, lapos tűzálló tálba öntjük, tűzre tesszük, és
amikor jól forr - egymástól egyenlő távolságra - 8 tojást ütünk bele. A tojások
sárgáját megsózzuk, megszórjuk kevés vágott zöldpetrezselyemmel, vagy
metélőhagymával és csipetnyi törött borssal. Addig hagyjuk a tűzön keverés
nélkül, amíg a tojásfehérje megalvad. Néhány szem főtt burgonyát vagy párolt
rizst adhatunk mellé.
Egy adag 300 kalóriát tartalmaz.
Hamis vese-velő (4 személyre)
Egy nagyobb fej vöröshagymát 2 evőkanál
zsírban vagy olajban meghervasztunk, meghintjük pirospaprikával, egy csipet
majoránnával, és föleresztjük 2-3 evőkanál vízzel. Kb. 1 kg karfiolt rózsáira
szedünk, jól megmossuk, és hagymás, paprikás zsírban - mindig kevés vizet öntve
alá - puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Tálalás előtt ráütünk 5-6 tojást,
óvatosan elkeverjük, hogy a karfiol ne törjön össze, megsózzuk, és addig
hagyjuk a tűzön, amíg a tojás rántottaszerű nem lesz. Cékla- vagy fejes salátát
adjunk hozzá.
Egy adag 200 kalóriát tartalmaz.
Zöldbab krémmártással (4 személyre)
Egy kg megtisztított, egy cm-es darabokra
vágott, sós vízben főtt zöldbabot - vagy egy literes zöldbabkonzervet -
leszűrünk és lecsurgatunk. Négy tojást habosra keverünk 2-3 evőkanál tejföllel,
megsózzuk, vágott zöldpetrezselymet szórunk bele és elvegyítjük a leszűrt babbal.
Az egészet egy kizsírozott tűzálló tálba tesszük, és gyenge tűzön addig
kevergetjük, amíg a tojásos mártás megsűrűsödik. Tálaláskor a tetejét
meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel. Petrezselyem
helyett friss vágott kaporral is ízesíthetjük. Tükörtojást adhatunk hozzá.
Egy adag 200 kalóriát tartalmaz.
Májkrémes töltött tojás
Személyenként 2 tojást keményre főzünk,
megtisztítunk, és hegyesebb végének kb. egyharmad részét levágjuk. A tompa
végéből is levágunk egy vékony szeletkét, hogy a tojás a tálon jól megálljon. A
sárgáját kivesszük, és eldörzsöljük konzerv májkrémmel és vajjal, ízesítjük
törött borssal, sóval és egy kevés nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Hozzáadjuk a lereszelt tojásfehérjét, de egy-egy szeletet fedőnek meghagyunk. A
tálra állított tojásfehérjéket a töltelékkel púposan megtöltjük, ráhelyezzük a
tojásfehérje-kalapot, és fogyasztásig a hűtőbe tesszük. Salátalevéllel, vagy
zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Egy adag 260 kalóriát tartalmaz.
Szardellás töltött tojás
Személyenként 2 keményre főzött,
megtisztított tojást hosszában kettévágunk, sárgájukat kikaparjuk, és villával
összetörve elkeverjük 2-3 dkg vajjal, és 1/4 tubus szardellapasztával. Ezt a
tölteléket nyomózsákba tesszük, és cifrázva megtöltjük a fél
keménytojás-fehérjéket. Jól lehűtve tálaljuk.
Egy adag 330 kalóriát tartalmaz.
Sonkás töltött tojás
Személyenként 2 keményre főzött,
megtisztított tojás hegyesebb végének kb. egyharmad részét levágjuk, a tompa
végéből is levágunk egy szeletkét, hogy a tojás a tálon el ne dőljön. A tojások
sárgáját kikaparjuk, a fehérjéket megreszeljük, mindkettőt villával eldolgozzuk
1 dkg vajjal, 3 dkg darált sonkával, és egy kanálka tejföllel, de vigyázzunk,
hogy a töltelék ne legyen túl puha. A tálra tett tojásfehérjéket úgy töltjük
meg, hogy a töltelék jó magasan, és kissé csúcsosan álljon. Egy-egy kis
paradicsom szár felőli egyharmad részét levágjuk, a nagyobb rész belsejét kissé
kikaparjuk, és mint egy kalapot a töltelékre illesztjük.
Egy adag 270 kalóriát tartalmaz.
Hideg tojás pikáns mártással (4
személyre)
Nyolc tojást keményre főzünk, mikor kihűlt
megtisztítjuk, karikára vágjuk, és tálba tesszük. Két tojássárgáját kikeverünk
egy evőkanál mustárral, majd állandó keverés közben csöpögtetünk bele 2
evőkanál olajat, és teszünk bele apró kockára vágott 2 savanyú uborkát. A 2
tojásfehérjét egy kevés olajban megsütjük, apró kockákra vágva ezt is
belekeverjük, megsózzuk, és ½ citrom levével, savanyítjuk. Az egészet jól
elkeverjük, és a tojásszeletekre öntjük. Salátalevéllel díszítjük.
Egy adag 220 kalóriát tartalmaz.
Majonézes tojás – zöldpaprikában
Hat tojást keményre főzünk, megtisztítunk,
karikákra vágjuk, és tálba tesszük.
Egy tojássárgájából, és 1 dl olajból
készített majonézt elkeverünk 1/2 dl tejföllel, mokkáskanálnyi mustárral, egy
kevés citromlével, porcukorral, sóval, és a tojásszeletekre öntve óvatosan
elvegyítjük. Négy db közepes nagyságú zöldpaprikát hosszában félbevágunk,
kicsumázunk, és a majonézes tojást a fél paprikákba töltve jól lehűtjük. A
tetejét meghinthetjük apróra vágott metélőhagymával vagy zöldpetrezselyemmel.
Egy adag 360 kalóriát tartalmaz.
Tojásos zöldborsóval töltött
paradicsom
Egy tojássárgájából, és 1 dl olajból majonézt
keverünk, hígítjuk ½ dl tejföllel, vagy sűrű tejszínnel, ízesítjük egy kevés
mustárral, citromlével, sóval, porcukorral. Ezzel a mártással elvegyítünk kb.
20 dkg leszűrt konzerv zöldborsót (ha friss, vagy mélyhűtött borsót használunk,
azt előbb megpároljuk), és hozzávegyítünk két db apró kockára vágott főtt
tojást. Nyolc db paradicsom szár felőli részéből egy szeletet levágunk, és a
paradicsom belsejét kikaparjuk. (Ezt ételízesítésre felhasználhatjuk.) Az
üreget megsózzuk meghintjük kevés törött borssal és megtöltjük a tojásos
zöldborsóval. A tetejét vágott zöldpetrezselyemmel vagy egy karika főtt
tojással díszítjük.
Egy adag 260 kalóriát tartalmaz.
Tojássaláta (hideg vacsora 4
személyre)
Hat tojást keményre főzünk, megtisztítunk, és
karikára vágunk. 3-4 db közepes nagyságú burgonyát héjában megfőzünk, és
megtisztítva ugyancsak karikára vágunk.
Két nagyobb fej hagymát szálasra vágunk,
leforrázunk, és jól lecsurgatunk. A burgonyát, hagymát, és tojást rétegenként
tálba rakjuk, egy kevés borecetes salátalével leöntjük, meglocsoljuk 1-2
evőkanál salátaolajjal és megszórjuk törött borssal.
Egy adag 160 kalóriát tartalmaz.
Tojásos karfiolsaláta (hideg vacsora)
Személyenként 15-20 dkg karfiolt nagyobb
rózsákra szedve sós, gyengén cukros vízben megfőzzük, de nem túl puhára. A
levében hagyjuk kihűlni, azután leszűrjük, és tálra tesszük. Két kemény tojást
karikákra vágva a karfiol köré rakunk, és az egészet leöntjük borecetből,
olajjal, kevés sóval, cukorral készült salátalével. A tetejét megszórjuk apróra
vágott zöldpetrezselyemmel és törött borssal.
Egy adag 270 kalóriát tartalmaz.
Töltött kenyér – tojástöltelékkel
Egy negyed kg-os zsúrkenyér két végét
levágjuk, belét kiszedjük úgy, hogy kb. egy ujjnyi széle maradjon. 3-4 tojást
keményre főzünk. A fehérjét megreszeljük, a sárgáját pedig elkeverjük 5 dkg
vajjal. A kenyérbél egyharmad részét meglocsoljuk egy kanál tejföllel, és
villával jól eldolgozzuk. Hozzávegyítjük a vajas tojássárgáját, a reszelt
fehérjét, sózzuk, és ízlés szerint fűszerezzük: egy csipetnyi kakukkfűvel,
apróra vágott tárkonnyal, metélőhagymával. Ezt a tölteléket szorosan a kivájt
kenyérhéjba töltjük, alufóliába csomagoljuk, és fogyasztásig a hűtőbe tesszük.
Ujjnyi széles szeletekre vágva szendvicsként tálaljuk.
Az egész mennyiség 1000 kalóriát tartalmaz.
Boszorkányhab
Két db jól lehűtött tojásfehérjéből kemény
habot verünk, elkeverjük 10 dkg porcukorral, és tovább verve hozzáadjuk 2-3
sült alma húsát, amit villával sima péppé dolgozunk el. (A sült alma helyett,
gőzben párolt, és elpépesített almát is használhatunk.) Addig keverjük, amíg
egészen kemény masszát nem kapunk. Poharakba töltjük, jégre állítjuk, és a
tetejét néhány szem gyümölccsel vagy diógerezddel díszítjük.
Az egész mennyiség 470 kalóriát tartalmaz.
Habos búzadara
Egy liter tejet felforralunk, egy csipetnyi
sót teszünk bele, és ha forr, lassú sugárban öntve belefőzünk 12 dkg búzadarát.
Állandóan keverve 10 percig főzzük, ekkor hozzáadunk 12 dkg cukrot, és a tűzön
tovább keverve hozzávegyítünk 4-5 tojásfehérjéből vert kemény habot. Vízzel
öblített formába öntjük, és hidegre tesszük. Tálaláskor lapos tálra borítjuk és
vanília-, kávé- vagy csokoládékrémmel tálaljuk.
Az egész mennyiség 1500 kalóriát tartalmaz.
Gyümölcskrém
Két tojássárgáját 2 evőkanál
cukorral, 2 evőkanál liszttel és 2 dl áttört gyümölccsel jól elkeverünk,
hozzáöntünk 2 dl tejszínt és gyenge tűzön, állandóan keverve tejfölsűrűségűre
főzzük. Poharakba töltjük, tetejét tojáshabbal, és a krém jellegének megfelelő
gyümölccsel díszítjük.
Az egész mennyiség 1000 kalóriát
tartalmaz.
Narancshab
Két narancs és egy citrom héját 15-18 szem
kockacukron ledörzsöljük. Habüstben 6 egész tojást elkeverünk a cukorral, és
hozzáöntünk - állandó keverés közben - ¼ liter forró bort, majd a narancsok, és
a citrom, kifacsart levét. Gyenge tűzön addig verjük habverővel, amíg sűrű lesz.
A tűzről levéve tovább verjük, amíg langyosra hűl. Ekkor poharakba töltjük, és
ha teljesen kihűlt, a hűtőbe tesszük. Tálaláskor a tetejét narancsgerezdekkel,
esetleg tejszínhabbal díszítjük.
Az egész mennyiség 1000 kalóriát tartalmaz.
Forrázott tojáshab (tölteléknek,
habgaluskának)
Az így készített tojáshab nem esik össze! Egy
tojásfehérjéhez kb. 6 dkg cukrot számítunk. A cukorból - egy kis darabka
vaníliával - 2-3 evőkanál vízzel sűrű szirupot főzünk. Addig főzzük, amíg
szálasodni kezd. Közben a tojásfehérjét keményre felverjük és a szirupot
forrón, vékony sugárban, állandó keverés közben a felvert habhoz csurgatjuk. A
tűzről levéve még néhány percig keverjük, amíg olyan kemény lesz, hogy a
habverőn megáll a hab. A habba keverhetünk apróra vágott vagy áttört aromás
gyümölcsöt: epret, málnát stb. vagy egy kanálka kakaót, esetleg kávéport
(Nescafé). Ha feketekávéval ízesítjük, azt a sziruphoz keverjük, és azzal
együtt főzzük sűrűre. Keverhetünk bele rumba áztatott mazsolát, darabosra
vágott diót és torták, sütemények töltésére használjuk. A habból vizes kanállal
nagy galuskákat is szaggathatunk, amit poharas krémek tetejére teszünk a
tálaláskor.
Egy tojásfehérjéből készült hab
kalóriatartalma: 280.
Piskótacsók
Öt egész tojást 25 dkg porcukorral habosra
keverünk, majd az edényt gőzbe állítva habverővel sűrűre verjük, azután a
tűzről levesszük, és tovább verjük, amíg langyosra hűl. Ekkor belevegyítünk 1
csomag vaníliáscukrot és 20 dkg lisztet. Vajjal kikent, liszttel megszórt -
vagy zsírpapírral kibélelt - sütőlapra a masszából kiskanállal diónyi halmokat
rakunk, a tetejére vaníliás porcukrot szórunk, és mérsékelten meleg sütőben
megsütjük. (Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg.) A csókok alját olvasztott
csokoládéba mártjuk, vagy kettőt-kettőt savanykás gyümölcsízzel
összeragasztunk.
Az egész mennyiség 2100 kalóriát tartalmaz.
Fehér piskóta (maradék tojásfehérje
felhasználására)
Egy tojásfehérjéhez 2 dkg cukrot, 3 dkg
lisztet, 1.5 dkg vajat és kevés vaníliát vagy citromhéjat veszünk. A lehűtött
tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább
verjük, amíg egészen kemény, és fényes massza lesz. Apránként hozzákeverjük a
lisztet, végül a langyosra olvasztott vajat és kevés reszelt citromhéjat vagy
elkapart vaníliát.
Kivajazott, liszttel beszórt
tepsiben, félujjnyira szétterítjük a tésztát, és közepes tűznél megsütjük. Még
a tepsiben kis pogácsákat szúrunk ki belőle. A maradék tésztát elmorzsoljuk,
megöntözzük kevés rummal és tejjel - ne legyen lucskos, csak nedves -, darált
diót, rumba áztatott mazsolát keverünk közé, jól összedolgozzuk, és ezzel a
töltelékkel 2-2 piskótapogácsát összeragasztunk.
Egy tojásfehérjéből készült adag
320 kalóriát tartalmaz.
Diós hab-kifli
Egy tojásfehérjéhez 5 dkg cukrot
számítva gőz fölött kemény habbá verjük, közben néhány csepp citromot adunk
hozzá, ettől a hab könnyebb lesz. A gőzről levéve könnyedén hozzávegyítünk 2-3
dkg durvára vágott diót. A nyújtódeszka egy részét darált dióval megszórjuk, a
habból egy evőkanálra valót kiveszünk és a darált dióban megforgatva, kifliket
formálunk belőle. Vékonyan megvajazott sütőlapra tesszük, és gyenge tűznél
inkább csak szárítjuk, mint sütjük.
Egy tojásfehérjéből készült
mennyiség 370 kalóriát tartalmaz.
Estike
Négy egész tojást 28 dkg cukorral habosra
keverünk, hozzáadunk 25 dkg lisztet, és tovább keverjük. (Kézzel a keverési idő
30-40 perc, géppel 5-6 perc.)
Kivajazott sütőlemezre kávéskanállal - kissé
távol egymástól – féldiónyi halmokat rakunk, és egy éjszakán át langyos helyen
szárítjuk. A tészta szétterül, és lapos korongok lesznek. A közepükre tehetünk
1-1 szem mazsolát vagy pár szem ánizst. Előmelegített sütőben, 8-10 percig
sütjük.
Az egész mennyiség 2300 kalóriát tartalmaz.
Habos szilva
Kb.1/4 kg friss, befőtt, vagy
felengedett, gyorsfagyasztott szilvát kimagozunk, és vajjal kikent, lapos
tűzálló tálba tesszük. 2-3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, elkeverjük 3
evőkanál porcukorral és 2 szelet reszelt csokoládéval. Ezt a csokoládés habot
ráöntjük a tálra tett szilvára, és a sütőben addig sütjük, amíg a hab kissé megpirul.
Melegen is, hidegen is tálalható.
Az egész mennyiség 680 kalóriát
tartalmaz.
Kávékoktél
Egy lezárható literes befőttes
üveget egyharmad részig megtöltünk apróra tört jéggel, hozzáadunk 2 evőkanál
porcukrot, 2 tojássárgáját, másfél dl erős feketekávét (hidegen), egy dl édes
bort, esetleg egy kevés kávélikőrt. Az üveg fedelét rácsavarjuk, és a benne
levő anyagokat kb. 10 percig rázzuk, majd poharakba öntjük és a tetejét tört
fahéjjal megszórva tálaljuk.
Fenti mennyiség 380 kalóriát
tartalmaz.
Tejes tojás
Személyenként egy tojássárgáját habosra
keverünk 2 dkg cukorral, és kanalanként hozzávegyítünk - közben állandóan
keverve - 2 dl forró tejet. A tejben főzhetünk egy darabka vaníliát, citrom-
vagy narancshéjat. Fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen is. Ez utóbbi esetben
jégbe hűtjük.
Egy adag 260 kalóriát tartalmaz.
Tojásos limonádé
Személyenként 1 tojássárgáját habosra
keverünk 2 dkg cukorral, egy fél citrom szűrt levével és fogyasztáskor
felspricceljük 2 dl szódavízzel.
Egy adag 140 kalóriát tartalmaz.
Egg-nogg (tojásital)
Személyenként egy tojássárgáját habosra
keverünk egy evőkanál porcukorral, 2 evőkanál rummal, ugyanannyi konyakkal,
majd felöntjük másfél dl jégbehűtött tejjel. Azonnal tálaljuk.
Egy adag 330 kalóriát tartalmaz.
A tojás tápanyagtartalma (Tarján
R.- Lindner K.: Tápanyagtáblázat után, módosítva)
A Tojás súlya
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
50 gramm |
Tojásfehérje |
1 db |
33 gramm |
Tojássárgája |
1 db |
17 gramm |
Kalóriatartalma
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
80 kal |
Tojásfehérje |
1 db |
20 kal |
Tojássárgája |
1 db |
60 kal |
Fehérjetartalma grammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
6 gr |
Tojásfehérje |
1 db |
4 gr |
Tojássárgája |
1 db |
2 gr |
Zsírtartalom grammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
6 gr |
Tojásfehérje |
1 db |
0 gr |
Tojássárgája |
1 db |
6 gr |
Koleszterintartalom
milligrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
230 mg |
Tojásfehérje |
1 db |
0 mg |
Tojássárgája |
1 db |
230 mg |
Kalciumtartalom
milligrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
27 mg |
Tojásfehérje |
1 db |
3 mg |
Tojássárgája |
1 db |
24 mg |
Vastartalom
milligrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
1 mg |
Tojásfehérje |
1 db |
0 mg |
Tojássárgája |
1 db |
1 mg |
Foszfortartalom
milligrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
96 mg |
Tojásfehérje |
1 db |
5 mg |
Tojássárgája |
1 db |
91 mg |
A-vitamin
tartalma mikrogrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
110 mikrog |
Tojásfehérje |
1 db |
0 mikrog |
Tojássárgája |
1 db |
110 mikrog |
B1 vitamin
tartalma mikrogrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
50 mikrog |
Tojásfehérje |
1 db |
0 mikrog |
Tojássárgája |
1 db |
50 mikrog |
B2 vitamin
tartalma mikrogrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
150 mikrog |
Tojásfehérje |
1 db |
80 mikrog |
Tojássárgája |
1 db |
70 mikrog |
Nikotinsavamid
tartalma milligrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
1,0 mg |
Tojásfehérje |
1 db |
0,5 mg |
Tojássárgája |
1 db |
0,5 mg |
D-vitamin
tartalma mikrogrammban
Tojás |
1 db (héj nélkül) |
1,6 mikrog |
Tojásfehérje |
1 db |
0 mikrog |
Tojássárgája |
1 db |
1,6 mikrog |
2. számú táblázat
Az egészséges
ember tápanyagszükséglete
(Tarján R. - Lindner K.:
Tápanyagtáblázat után, módosítva)
Fehérje |
80-120 |
gramm |
Zsír |
60-130 |
gramm |
Koleszterin |
300-800 |
milligramm |
Szénhidrát |
200-600 |
gramm |
Kalcium |
600-700 |
milligramm |
Vas |
12-15 |
milligramm |
Foszfor |
500-800 |
milligramm |
A vitamin |
1500-2000 |
mikrogramm |
B1 vitamin |
1500-2500 |
mikrogramm |
B2 vitamin |
16002200 |
mikrogramm |
Nikotinsavamid |
20-28 |
milligramm |
C vitamin |
70-100 |
milligramm |
D vitamin |
10-12 |
mikrogramm |
3. számú táblázat
Nők és férfiak normális
testsúlya, és kalóriaigénye különböző fizikai igénybevétel mellett
(Az Ulmi Egyetem Anyagcsere- és
Táplálkozástudományi Intézetének táblázata alapján)
Nők
Testmagasság |
cm |
150 |
155 |
160 |
165 |
170 |
175 |
180 |
Normális súly |
kg |
50 |
53 |
55 |
58 |
62 |
65 |
69 |
ágynyugalomban |
|
1150 |
1200 |
1250 |
1350 |
1450 |
1500 |
1600 |
könnyű munkánál |
|
1500 |
1600 |
1700 |
1800 |
1900 |
2000 |
2150 |
közepes munkánál |
|
1900 |
2000 |
2100 |
2250 |
2400 |
2500 |
2650 |
nehéz testi munka |
|
2250 |
2400 |
2500 |
2700 |
2850 |
3050 |
3200 |
Férfiak
Testmagasság |
cm |
160 |
165 |
170 |
175 |
180 |
185 |
190 |
Normális súly |
kg |
63 |
65 |
68 |
72 |
76 |
80 |
84 |
ágynyugalomban |
|
1400 |
1450 |
1550 |
1600 |
1700 |
1800 |
1900 |
könnyű munkánál |
|
1850 |
1950 |
2050 |
2150 |
2300 |
2400 |
2550 |
közepes munkánál |
|
2300 |
2400 |
2550 |
2700 |
2850 |
3000 |
3200 |
nehéz testi munka |
|
2750 |
2900 |
3050 |
3250 |
3400 |
3600 |
3800 |
Szkennelte: Schuck Antalné
Javította: Schuck
Antalné, Horváth Imre
Budapest, 1997. Szeptember
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése