2022. július 29., péntek

Kakaós kalács

 

Kakaós kalács

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 csomag élesztő
  • 1 dl étolaj
  • kevés só

Elkészítés ideje:      90 perc.

Elkészítés menete:

A hozzávalók között kiszúrhattad az élesztőt, ez csak egyet jelenthet: langyos cukros tejben fel kell futtatnod, és amíg felfut, mérd ki a lisztet, csinálj a közepére egy mélyedést, és majd abba öntsd a felfuttatott élesztőt tejestül, mindenestül. Ha összeállt, gyurmázd egy kicsit, aztán fedd le egy konyharuhával, és tedd félre, amíg a duplájára nem kel. A porcukrot keverd el a margarinnal és a kakaóval, ez lesz majd a töltelék.

Kelt tésztás finomságok

A kelt tésztás édességek mindig kicsit nagyobb kihívásnak tűnnek, mint "normál" társaik, pedig annyira nem bonyolultak, próbálj ki minél többet!

Ha már szépen megkelt a tészta, hangulatodnak megfelelően szedd ketté vagy hagyd egyben, készíts cipót belőle, nyújtsd ki, kend meg a töltelékkel, csavard fel, és tedd kivajazott tepsibe. A sütőt melegítsd elő 200 fokra, told be a nyers sütit, és körülbelül 30 perc múlva kész a remekmű.

A tökéletes kakaós csiga receptje

A kakaós csigát mindenki szereti, bár amit a pékségek árulnak, az nem az igazi. Íme, a recept, ahogy nagymamáink készítették.

A kakaós csiga igazi hungarikum, már betöltötte a 102. évét. Egy gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.

Azóta elképzelhetetlen, hogy egy héten egyszer ne kerüljön a gyerekekhez uzsonna gyanánt. Persze nem csak általános iskolások fogyaszthatják a csokoládés tekergét, ahogyan eredetileg hívták.

Kakaóscsiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg kakaó
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • olaj

A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.

A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.

A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra. Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét. Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.

Túrós táska

        Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás

Egy deci langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, majd tegyél rá egy kiskanál cukrot, és futtasd fel. A lisztet tedd egy tálba, csinálj a közepébe egy lyukat, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt. Add hozzá a maradék tejet, a cukrot, két tojássárgáját és a megolvasztott vajat, majd gyúrd össze. Takard le, és pihentesd háromnegyed órán át.

A töltelékhez való tojásfehérjéket verd habosra, majd a sárgákkal és a porcukorral keverd a túróhoz.
A tésztát nyújtsd ki, és 10x10-es négyzeteket vágj ki belőle. A négyzetek közepére tegyél egy evőkanál túrós tölteléket. A szemközti sarkokat hajtsd össze. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és helyezd rá a táskákat. Így is keleszd még 20 percig. Majd a tetejüket kend meg tojássárgájával, és tedd be az előmelegített sütőbe.

Szerelmes levél

Hozzávalók:

·         1 csomag leveles tészta

  • 1 doboz sütésálló lekvár
  • 1 evőkanál tejföl
  • 0,5 dl víz

A tésztát nyújtsd ki, és vágj ki belőle 10x10-es négyzeteket, és a közepükbe tegyél egy kis evőkanál lekvárt. A négyzet egyik sarkát hajtsd átlósan a másikra, és jó alaposan nyomd össze a szélét. A tepsit vajazd ki, és tedd bele a kis leveleket. A tejfölt keverd össze a vízzel, és kend meg a levelek tetejét. Tedd be a sütőbe, és süsd aranyszínűre.

Fahéjas tekercs

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 40 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 4 teáskanál fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor

A vajat a porcukorral keverd habosra. Öt tojássárgát keverj a vajhoz. A lisztet öntsd hozzá, és sima tésztává gyúrd össze. A tésztát oszd kétfelé. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, és kend meg tojásfehérjével. A fahéjat, a cukrot és a vaníliáscukrot keverd össze. A felét szórd rá a tészta tetejére. A tésztát óvatosan tekerd fel, és lefedve tedd be a hűtőbe fél órára. Ugyanezt tedd meg a másik darab tésztával is. Ha letelt az idő, vedd ki és szeleteld fel. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és helyezd rá a tekercseket. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeptember

Mivel a szeptember még sokkal közelebb van a nyárhoz, mint a télhez, és a meleg, napsütéses, nyárias napok száma is sok, kevés olyan nap van ebben a hónapban, amely már enged következtetni az eljövendő tél minőségére. Az első ilyen dátum mégis szeptember 1.: ha ezen a napon esik, enyhe télre számíthatsz.

Majdnem egy hónapot kell várni a következő megfigyelésre: szeptember 29-én, Mihály napján érdemes nyomon követni az időjárást. Úgy tartják ugyanis, hogy ha viharos az idő, amit villámok és égdörgés tarkítanak, akkor szép ősznek nézünk elébe, de a tél már nem lesz ilyen kellemes: hosszúnak és keménynek ígérkezik.

Ugyanezen a napon az sem jelent jót, ha keleti szél fúj, mert ez is arra utal, hogy a tél zord lesz, hideg és hosszú.

Október

Az ősz második hónapját teljes egészében is vizsgálhatod, hogy többet tudj meg a ránk váró télről. Ha az október esős, a tél valószínűleg szeles és hűvös lesz. A meleg október kemény és hideg februárt jelez, a szeles őszi hónap pedig enyhe januárra enged következtetni. Október 21-én és 26-án is érdemes a szelet figyelni, mert ha ezen a két napon hideg szél fúj, a tél is hideg lesz. Azonban ha 21-én még szép az idő, a hiedelmek szerint ilyen körülmények várhatók egészen karácsonyig.

November

Az ősz utolsó hónapjában már könnyen előfordulhatnak fagyok is. Ha Márton napján, 11-én jeges az idő, karácsonykor esős napok várhatók, ha azonban Márton napos idővel köszönt ránk, hideg és kemény tél elébe nézhetünk.

November 19. környékére tették az első havazás megérkezését, és ha ez be is teljesül ezen a napon, fehér karácsonyra számíthatunk. Ha azonban száraz az idő, valószínűleg egy hónap múlva is ilyen lesz.

Katalin napján, november 25-én pedig mindennek az ellentéte igazolódhat be: ha 25-én fagy, karácsonykor saras, enyhe idő várható, de ha Katalin esős és nem túl hideg, a decemberi ünnep fehér lehet.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése