A Drótpostagalamb recepttára
109. könyv
Articsóka receptek
Tartalomjegyzék
ARTICSÓKA
RECEPTEK..................................................................................................... 3
Articsóka barigoule módra......................................................................................... 3
Articsóka francia mártással......................................................................................... 3
Articsóka-kosárkák...................................................................................................... 3
Articsóka, mártással.................................................................................................... 3
Articsókamimózák....................................................................................................... 4
Articsóka saláta.......................................................................................................... 4
Articsókaszív - saláta................................................................................................... 4
Articsóka római módra............................................................................................... 4
Articsókás rizottó......................................................................................................... 4
Articsóka töltve........................................................................................................... 5
Baromfisaláta.............................................................................................................. 5
Báránysült articsókával............................................................................................... 5
Bélszínszeletek IV. Henrik módra.................................................................................. 5
Csiga articsókával....................................................................................................... 6
Előétel pestóval........................................................................................................... 6
Jeruzsálemi articsóka.................................................................................................. 6
Jeruzsálemi articsóka konzevböl................................................................................. 6
Lepény olasz módra.................................................................................................... 6
Marinált zöldség.......................................................................................................... 7
Rántott articsóka......................................................................................................... 7
Serpenyőben pirított báránylábszár............................................................................ 7
Tonhalas pillangótészta (Farfalle al tonno)................................................................. 8
Töltött articsóka nápolyi módra.................................................................................. 8
Töltött articsóka........................................................................................................... 8
Zöldborsós articsóka.................................................................................................... 8
Függelék............................................................................................................................ 9
Berni mártás................................................................................................................ 9
Provancei mártás 1..................................................................................................... 9
Provancei mártás 2. (Sauce provencale)................................................................... 9
Articsóka barigoule módra
(Artichauts a la barigoule)
4 személyre - előkészítés: 20 perc - főzés: 45 perc
Hozzávalók: 4 articsóka, 1 szelet szalonna, 1 vastag szelet
sonka, 1 citrom, 20 cl olaj, 2 pohár száraz fehérbor, 1 hagyma, 1
mogyoróhagyma, só, bors
Hámozzuk meg a hagymákat és vágjuk finomra. Vágjuk kis
kockákra a szalonnát és a sonkát. Szedjük le az articsóka külső leveleit.
Szedjük ki a szívüket. Dörzsöljük be az articsókát a félbevágott citrommal.
Tegyük egy edénybe annyi vízzel, amennyi ellepi és csavarjuk bele a citrom
levét.
Egy fazékban pároljuk meg olajon a hagymát. Adjuk hozzá a
sonkát és a szalonnát. Tegyük bele az articsókát is.
Pároljuk 5 percig kevergetve, majd szórjunk rá lisztet,
keverjük össze és adjuk hozzá a fehérbort és főzzük lefedve, míg megpuhul.
Gyakran keverjük meg.
Articsóka francia mártással
Hozzávalók: 1 szép nagy
articsóka, 3 adag francia mártás, őrölt bors, só
Az articsóka szárát levágjuk,
fejét sós vízben puhára főzzük, vagy kissé megsózva, kuktában, gőzben
megpuhítjuk. Még melegen tálra rakjuk, és a leveleit egyenként leszedegetve,
borssal fűszerezett francia mártásban megmártjuk. A mikor az articsókaszívhez
érünk, szeleteljük fel, és úgy mártsuk a mártásba.
Articsóka-kosárkák
Összeállítás: 15 perc
Sütés: összesen 40 perc
Hozzávalók: 4 db, 10 cm átmérőjű
sütemény: 1 adag fagyasztott sós omlós tészta, 4 db konzerv articsókaszív, 3
ek. marinált paprika, 2 szál újhagyma apró kockákra vágva, 3 dkg ementáli sajt,
2 tojás, 1 dl tejföl, 1 gerezd összetört fokhagyma, késhegynyi szárított
rozmaring, késhegynyi szárított bazsalikom
A sütőt közepes (180 fokra)
előmelegítjük. A tésztából 20×20 cm-es lapot nyújtunk, és 4 négyzetre vágjuk.
Kis formákba fektetjük, hogy a csücske kilógjon. Sütő, - vagy zsírpapírral
kibélelve nyers rizst vagy babot töltünk bele, és a forró sütőben 10 percig
sütjük. A rizst vagy a babot meg a papírt eltávolítjuk, majd a tésztát még 10
percig sütjük. Az articsókaszíveket
alaposan lecsöpögtetjük, és 4-4 darabra vágjuk. (Zsenge tavaszi, meghámozott,
sós vízben főtt karalábéból is készíthetjük). Az újhagymával, a megszikkasztott
és feldarabolt marinált paprikával együtt a tésztára terítjük, végül az egészet
megszórjuk sajttal.
A tojásokat a tejföllel,
fokhagymával és a fűszerekkel simára keverjük, majd a megtöltött
tésztakosarakat bevonjuk vele. A sütőbe ismét visszatéve még 20 percig sütjük.
Melegen, vagy langyosan tálaljuk.
Articsóka, mártással
Hozzávalók: 4 közepes articsóka,
1 l víz, 6 dkg vaj, 2 dl kefir, 1 ek. petrezselyemzöld, 4 ek. rozsliszt, só,
fél citrom, só.
Az articsóka kemény gyökereit, a
levelek hegyét levágjuk.
A négy részre hasított articsóka
szálkás részeit eltávolítjuk, citromlével bedörzsöljük, hogy ne feketedjen meg.
Citromos, sós vízbe tesszük. Lassan főzzük 0,5 - 1 óráig, majd leszűrjük. Meleg
tálba tesszük.
Vajból, lisztből, kefirből,
vízzel mártást keverünk. Felforraljuk, az articsókára öntjük. Megszórjuk
petrezselyemmel.
Articsóka-olajbogyó-mártás
Leöntjük az olajat egy 250 g-os
articsókaszív-konzervről, 2 evőkanálnyit megtartunk az olajból. Az articsókát
feldaraboljuk, és tálba tesszük. 75 g fekete olajbogyót kimagozunk és felszeletelünk.
Végül 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a félre-tett olajat, az
olajbogyót, valamint sót és borsot keverünk az articsókához. Az időközben a 4 l
vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát, lecsepegtetjük, 4 adagban tálaljuk, a
mártást elosztjuk rá.
Articsókamimózák
(Artichauts mimosas)
4 személyre - előkészítés: 20
perc - főzés: 20 perc
Hozzávalók: 8 kis articsóka, 8
tojás, 10 cl majonéz, 1 citrom, só, bors
Sós vízben főzzük az articsókát
20 percig. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
Főzzük meg a tojásokat, hámozzuk
meg, szedjük ki a sárgáját. A tojássárgáját keverjük össze a majonézzel, a
fehérjét vágjuk össze és tegyük félre.
Az articsókák közepét szedjük ki
kiskanállal, töltsük meg a majonézes tojássárgájával, a tetejére szórjuk a
tojásfehérjét.
Hidegen tálaljuk, de ne tegyük a
hűtőbe.
Articsóka saláta
A fiatal, zsenge articsókát
nyersen is ehetjük, salátamártással vagy majonézzel.
Articsókaszív - saláta
Hozzávalók: 4 szép articsókaszív, 2 adag Provancei mártás,
só
A sós vízben főtt articsókaszíveket
leszűrjük, felszeleteljük, kihűtjük. Leöntjük a Provancei mártással, és néhány
órára hűtőbe tesszük
Articsóka római módra
Hozzávalók (4 személyre): 8
articsóka, citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta,
olívaolaj, só
Az articsóka kemény, külső
leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a tövétől 3-4
cm-nyire levágjuk.
(Ha még maradt valami az
articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.
A megmosott petrezselyemzöldet a
fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük.
Az articsókák leveleit óvatosan
széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a
fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk.
Magas peremű, kerek sütőedénybe
fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész
olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje.
Fedővel lefedjük, mérsékelten
meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte teljesen
el kell párolognia.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon
finom.
Sütő helyett tűzhelyen is
párolhatjuk.
Articsókás rizottó
Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg
rizs, 6 articsóka, citromlé, 5 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg vaj,
1 liternyi forró húsleves (leveskockából is készülhet), egy csomó
petrezselyemzöld, só, bors, reszelt parmezán sajt.
Az articsókát előkészítjük,
vékonyra felszeleteljük.
Egy lábosban felhevítjük a vajat,
és enyhén megpirítjuk rajta a kockákra vágott sonkát és a finomra vágott
petrezselyemzöld felét. Belekeverjük a lecsöpögtetett articsókát, néhány kanál
meleg vízzel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk. 20
perc elteltével beleszórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, azután
merőkanalanként adagolva hozzáöntjük a húslevest.
Ha a rizs megpuhult, levesszük a
tűzről, belekeverjük a megmaradt petrezselyemzöldet, és reszelt sajttal
megszórjuk.
Száraz fehérbort kínálunk hozzá.
Articsóka töltve
Hozzávalók: 4 db articsóka rózsa,
tengeri só,20 db olajbogyó, 3 evőkanál zsemlemorzsa,3 gerezd fokhagyma, 1 nagy
vöröshagyma, 1 kanál kapribogyó, 2 szem paradicsom, 10 dkg parmezán sajt,1
egész tojás,1 dl olíva olaj
A friss gyenge articsóka rózsák
levélvégeit levágjuk, közepéből néhány levelet kiveszünk, enyhén tengeri sóval
besózzuk.
Elkészítjük a tölteléket.
Olajbogyót, fokhagymát,
vöröshagymát, kapribogyót, paradicsomot apróra vágjuk, keverő tálba tesszük.
Adunk hozzá zsemlemorzsát és reszelt vagy szárított parmezánt, 1 tojást. Jól
összekeverjük. Az elkevert hozzávalókat az articsóka közepébe töltjük.
Olíva olajat melegíteni kezdünk,
beletesszük a megtöltött articsókákat, mellé a leveleket, kevés vizet aláöntve,
fedő alatt 1 órát pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk.
Mellé adhatunk burgonyapürét vagy
fűszeres, hideg joghurtmártást.
Húsok mellé köretnek is kitűnő.
A levelekről leszopogatjuk a
zöld, puha részeket. Visszamarad a kemény rost, ami ehetetlen.
Baromfisaláta
Fél jércét ízlés szerinti
darabokra vágunk. 100 g főtt sonkát, 100 g főtt, füstölt nyelvet és 50 g ementáli
sajtot vékony csíkokra vágunk, majd 2 apróra vágott, mag nélküli paradicsommal
és 4 negyedekre vagy nyolcadokra vágott articsókaszívvel elkeverjük. Néhány
ágnyi összevágott kaprot elkeverünk 1 evőkanál ecettel, sóval, borssal,
mustárral és 3 evőkanál olajjal. 2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejfölt adunk
hozzá, és óvatosan összekeverjük a salátával. Saláta- vagy spenótlevelekkel
béleljük ki a tál alját, majd ízlésesen kaporral díszitjük. 6 főre elegendő.
Báránysült articsókával
Hozzávalók: 2 kerek articsóka, 12
kisebb szelet bárányhús, ribizlizselé, só, frissen őrölt feketebors, 3
tojássárgája, 1 citrom leve, 17 dkg sótlan vaj, 1 kg burgonya, petrezselyemzöld
Az articsókát megmossuk, kemény
torzsáját és leveleit levágjuk, majd sós vízben háromnegyed óráig lassan
főzzük. A bárányhúst megsózzuk, megborsozzuk, és bekenjük ribizlizselével, majd
roston (nyáron parázs fölött) mindkét oldalát negyed óráig sütjük. Közben a
burgonyát sós vízben megfőzzük. A megfőtt articsókákat vastagabb szeletekre
vágjuk, és tálalásig melegen tartjuk. A mártáshoz a tojások sárgáját
citromlével, és olvasztott vajjal keverjük ki. Tálaláskor három bárányszelet
kerül egy tányérra, mellé arányosan elosztva az articsóka, mártással leöntve.
Köretként vágott petrezselyemmel megszórt főtt burgonyát tálalunk.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Bélszínszeletek IV. Henrik módra
Hozzávalók: 80 dkg tisztított
bélszín, 2 dkg só, 1 g törött bors, 12 dkg zsír, 2 dkg vaj, 10 db articsóka
alj, 15 dkg konzerv zöldborsó 3 dl berni mártás, 5 db zsemle.
Elkészítése: A jól letisztított,
lehártyázott közép bélszínrészt tíz, egyenlő nagyságú darabokra vágjuk,
tenyerünkkel kissé lelapítjuk, megsózzuk és borsozzuk, 5 db meghámozott
zsemléből 10 db 1-2 cm magas és 4 cm átmérőjű kerek szeleteket szúrunk ki, és
zsírban megpirítjuk mindkét oldalán. A zsírt serpenyőben nyílt lángra tesszük,
és a hússzeleteket hirtelen mindkét oldalukon pirosra sütjük, ügyelve arra,
hogy amint véres lé szivárog belőlük, rögtön kivegyük a zsírból. A leszűrt zöldborsót vajban megmelegítjük és
megsózzuk. A konzerv articsóka aljakat saját levében felmelegítjük. Tálalásnál
a tál közepére hosszában elhelyezzük a zsemleszeleteket, ezekre tesszük a félig
sült bélszínszeleteket, egyenként leöntjük kevés berni mártással, melléje
sorjában 1-1 leszűrt articsóka aljat teszünk, melybe 1-1 kávéskanál zöldborsót
töltünk. A tál két végére apróra kiszúrt sültburgonyát teszünk.
Csiga articsókával
Elkészítése kb.1/2 órát vesz
igénybe. Kb. 230 kcal adagonként. Baguett-tel kínáljuk.
Hozzávalók: 24 csiga (konzerv), 2
mogyoróhagyma, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 200 ml fehérbor, 1/4 liter
borjúleves (késztermék), 1/2 citrom leve, néhány csepp Worcester szósz, 1
konzerv articsóka szív, só, frissen őrölt bors, csipetnyi cukor, csipetnyi
cayenne-bors, 4 evőkanál créme fraiche (tejszín!), néhány szál zöldfűszer
Csepegtessük le a csigát.
Vagdaljuk apróra a mogyoróhagymát. Olvasszunk vajat egy serpenyőben, pároljuk
üvegesre a hagymát. Szórjunk lisztet a hagymára, habverővel keverjük össze,
majd süssük kicsit.
Öntsük fel állandó keverés
mellett fehérborral, majd levessel. Ízesítsük a levet Worcester szósszal és
citromlével, majd főzzük sűrűbbre.
Csepegtessük le az articsókát,
majd tegyük a csigával együtt a lébe. Főzzük 5 percig. Fűszerezzük sóval,
frissen őrölt borssal, cukorral és Cayenne-borssal. Keverjük bele a créme
fraiche-t, díszítsük az ételt tálalás előtt zöldfűszerekkel.
Előétel pestóval
Elkészítése kb. 3/4 órát vesz
igénybe.
Fehérkenyérrel kínáljuk.
Hozzávalók: 6 vékony szelet
szalámi, 2 vékony szelet Pármai sonka, 6 vékony szelet nyers sonka, 50 g
mozzarella sajt, fekete, zöld olajbogyó, 1-2 savanyított fefferoni (üveges), 1
articsóka, 25 g gorgonzola sajt
A pestóhoz: 80 g kakukkfű,
bazsalikom, zsálya, 1 gerezd fokhagyma, 3 magozott, fekete olajbogyó, 25 g reszelt
pecorino sajt ezt lehet valamivel
helyettesíteni, 65 g olívaolaj, só, frissen őrölt bors
Elkészítés: Osszuk el két
tányéron a sonkát, szalámit, mozzarella sajtot. Rendezzük el körülöttük az
olajbogyót, fefferonit, articsókát, és a gorgonzola sajtot. A pestóhoz
vagdaljuk apróra a zöldfűszereket, a fokhagymát és az olajbogyót. Keverjük el a
hozzávalókat a reszelt sajttal és az olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal.
Jeruzsálemi
articsóka
Megtisztítva 8 friss articsókát, sóval, pár kardamómimaggal, citromlével
ízesített vízben majdnem puhára főzünk, a lében hagyjuk kihűlni. Leszűrve egy
szép tálra rakjuk. A mártáshoz elkeverve 1 citrom levét 4 ek. olívaolajjal,
sóval, 1 kk. frissen reszelt citromhéjjal, 1 tk. mustárral, 1 kk. őrölt
fehérborssal, 1 cs. mosott, nagyon apróra vágott snidlinggel. A mártást a
tálra, az articsókák alá öntve befedjük, hűtőben jól lehűtjük. Az articsókát a
mártásba mártogatva fogyasztjuk. Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk.
Jeruzsálemi
articsóka konzevböl
A konzervdobozból kibontott 8 articsókát lecsurgatva egy szép tálra
rakjuk. A mártáshoz elkeverve 1 citrom levét 4 ek. olívaolajjal, sóval, 1 kk.
frissen reszelt citromhéjjal, 1 tk. mustárral, 1 kk. őrölt fehérborssal, 1 cs.
mosott, nagyon apróra vágott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá
öntve befedjük, hűtőben jól lehűtjük. Az articsókát a mártásba mártogatva
fogyasztjuk. Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk.
Lepény olasz
módra
Hozzávalók: 10 dl víz, só, 200 g rózsaburgonya, 6 tojás, 1
teáskanál szárított, őrölt rozmaring, 1 konzervdoboz articsókaszív (500 g), 2
evőkanál olívaolaj, 50 g mozzarella sajt, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt,
aprított petrezselyemzöld, ízlés szerint
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 29 perc
Felforraljuk és megsózzuk a vizet. Jól megmossuk a burgonyát, és héjastól
5 cm széles karikára vágjuk. A vízben 10 perig lefedve főzzük. A tojásokat
elkeverjük a rozmaringgal, és a sóval. Lecsepegtetjük az articsókát.
Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a burgonyát és az articsókát, és időnként
megforgatva 5 percig sütjük. Csökkentjük a lángot. A tojáskeveréket is a
serpenyőbe tesszük, lefedjük, még 7-8 percig sütjük.
Eközben nagyobb darabokra vágjuk a mozzarellát, majd a parmezánnal együtt
elosztjuk a sült tojáson. Letakarjuk a serpenyőt, majd még kb. 1-2 percig
tovább sütjük, amíg a sajt olvadni nem kezd. Végül a kész lepényt meghintjük
petrezselyemzölddel, darabokra vágjuk, és azonnal tálaljuk.
Marinált zöldség
Hozzávalók 2 nagy sárgarépa (kb. 200 g), 1 karfiol (kb. 350
g), 180 g articsókaszív (konzerv), 75 g magozott olajbogyó, 2 evőkanál
citromlé, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 teáskanál Worcester-szósz,
só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyem
Előkészítés: 7 perc
Főzés: 10 perc
TÁLALÁS1 JAVASLAT Ezt az ízletes zöldséget adhatjuk valamilyen olasz
fő-étel mellé.
Nagyméretű serpenyőben magas hőfokon 2,5 dl vizet felforralunk. Közben
megtisztítjuk a répát, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk, és a forró vízbe
rakjuk. Csökkentjük a hőfokot, lefedjük a serpenyőt, és a répát 2 percig főzzük.
Megtisztítjuk, megmossuk, és rózsákra szedjük a karfiolt, majd hozzáadjuk a
répához. A zöldséget még 6 percig főzzük. A főzővizet leöntjük. A zöldséget
hideg vízzel leöblítjük, tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett
articsókaszívet, olajbogyót, citromlét, olajat és a Worcester-szószt. Mindezt
sóval és borssal ízesítjük, alaposan elkeverjük.
A zöldséget tálcára helyezve, aprított petrezselyemmel díszítve, még
melegen tálaljuk.
Rántott
articsóka
Hozzávalók: articsóka, citromlé, víz, só, bors, olívaolaj, liszt, tojás,
citromkarikák.
A zsenge articsókáknak hagyjuk meg 5-6 centiméter hosszúságban (négy
ujjunk szélességének megfelelő darabon) a szárát. Távolítsuk el e nemes bogáncs
külső, kemény leveleit, a szár külső rétegét, a szívós levélhegyeket. Akkor az
articsókát, nagyságtól függően, 6-10 darabra szedjük szét, s ezeket tálba
tesszük, ahol már várja a citromlé, a víz, a só, egy csipetnyi bors és kevéske
olívaolaj.
A citromlé így megőrzi szép zöld színét, amely különben fémmel érintkezve
elvész. Amikor a zsír éppen szétolvad a serpenyőben, akkor kell az
articsókadarabokat először lisztbe forgatni, majd felvert, habos tojásba
mártani, s a még igazán föl nem forrósodott zsírba tenni. Ekképp lesznek a
levelek aranysárgák és ropogósak, miközben jól át is sülnek. Vigyázzunk, ne
rakjunk egyszerre túl sok articsókát a zsírba, mert akkor az kihűl.
Ha nem egészen zsenge az articsóka, vagy ha tetemesebb út van mögötte, a
darabokat elébb 10-15 percig főzzük forró vízben. Csak ezután kerülhetnek a
citrom-, olaj- és vízfürdőbe, majd onnan ismét, megszárítva és belisztezve, a
serpenyőbe.
Tálaljuk az ételt citromkarikákkal.
Serpenyőben
pirított báránylábszár
Elkészítési idő: 110 perc
Ajánlott ital: gróf Nagyrédei rosé
Hozzávalók 4-6 személyre: 4-6 db báránycsülök, só, őrölt feketebors, 8
evőkanál olaj (lehetőleg olíva), 1,1 l száraz fehérbor, 6 db fiatal articsóka
vagy 1 kg kelbimbó, 3 db citrom kifacsart leve, 60 dkg burgonya (kicsik), 1
szál rozmaring, 1/2 csomó petrezselyem, 30 dkg paradicsom (aprók)
Elkészítése: A húst a csontokról levágjuk, a faggyút eltávolítjuk. A
húsokat nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsózzuk, forró olajban, sütőben
elősütjük. 3,5 dl borral felöntjük, 45 percig sütő alján hagyva pároljuk,
közben még 2 dl borral meglocsoljuk.
Az articsókákat 3-4 cm-es szárat hagyva megtisztítjuk, a kemény
borítóleveleket levágjuk, a szívet vájóval kivesszük, félbe vágjuk, és azonnal
2 liter citromos vízbe tesszük. A burgonyákat meghámozzuk, félbe vágjuk, ezt
tesszük a hagymákkal is. A húst kb. 45 perc után (30 perc után megfordítottuk)
kivesszük a sütőből. Felöntjük további 2,5 dl borral, az articsókát, a hagymát,
a burgonyát a hús mellé rakjuk, és még 35 percig együtt pároljuk. A rozmaringot
és a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a paradicsomokat megmossuk, a fövési idő
vége előtt 10 perccel a hús mellé tesszük, hozzáadva a maradék bort is. Tálalás
előtt a zöldfűszereket rászórjuk, belekeverjük a kész, ételbe.
Tonhalas
pillangótészta (Farfalle al tonno)
Hozzávalók: Fél kiló pillangótészta (farfalle), 6 articsókaszív
(konzerv), 3 dkg kapribogyó, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 10
dkg tonhalkonzerv, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves, 5 ek olaj, só, bors
Az olajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, az apróra vágott
petrezselyemzöldet, a leveleire szedett, lecsepegtetett articsókát, majd 8-10
percig párolom. Hozzáöntöm a fehérbort, sózom, borsozom. Felöntöm a
húslevessel, majd fedő alatt további 10 percig párolom. Végül hozzáadom a
darabjaira szétszedett tonhalat és a kapribogyót. 3 liter vizet felforralok,
sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a szalagtésztát és
lassú tűzön, (al dente) időnként kevergetve 8-10perc alatt „fogkeményre"
főzöm. Leszűröm, a mártásos lábasba teszem és óvatosan megkeverve egy-két
percig, tovább melegítem, majd tálalom.
Töltött articsóka nápolyi módra
Hozzávalók (4 személyre): 4
articsóka, 15 dkg lágy, édes sajt (bivalysajt), 5 dkg reszelt parmezán, 4
szardella (ringli), 1 tojás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 ek zsemlemorzsa,
olívaolaj, só, bors
Az articsóka kemény, külső
leveleit lefejtjük, a tüskéket ollóval levágjuk.
A puha sajtot felaprítjuk, és
összekeverjük a reszelt parmezánnal, zsemlemorzsával, finomra vágott
petrezselyemzölddel, a tojással, és egycsipetnyi sóval, borssal.
Az articsóka leveleit
széjjelnyitjuk, a belsejét megsózzuk, és az elkészített tölteléket beletöltjük.
Egy kis edényben szorosan egymás mellé állítjuk a megtöltött articsókát, annyi
vizet töltünk hozzá, hogy kb. a feléig érjen, és mindegyik tetejére teszünk egy
darabka szardellát. fedő alatt pároljuk. Egy félóra elteltével sütőbe tesszük,
és készre pároljuk.
Töltött articsóka
Hozzávalók: 8 db kisebb
articsóka, 1 tojás, 10 dkg spárgafej, 5 dkg reszelt sajt, 4 ek. olaj, 1 dl
tejföl, 3 ek. aprított petrezselyem.
A gyökereket, levelek hegyét,
szálkás részeket eltávolítjuk. Citrommal bedörzsöljük, kevés citromos, sós
vízbe tesszük és 1,5 - 2 óráig lassan főzzük. Leszűrjük, meleg tálba tesszük.
Spárgafejekkel megtűzdeljük, és a sajttal megszórjuk.
A tojást, tejfölt, olajat
összekeverjük, ráöntjük a zöldségre, forró sütőben rövid ideig sütjük.
Megszórjuk petrezselyemmel.
Spárga helyett tölthetjük párolt
hagymával, zöldborsóval, vegyes zöldséggel.
Apróra vágott búzafüvet adhatunk
mellé.
Zöldborsós articsóka
Hozzávalók (4 személyre): 4
articsóka, 70 dkg friss vagy 45 dkg mirelit zöldborsó, 4 dkg húsos szalonna, 1
kis fej vöröshagyma, 3 ek olívaolaj, néhány fejessaláta-levél, só, bors,
citrom.
Az articsóka kemény, külső
leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, azután négy cikkre vágjuk, a közepéből
a bolyhokat eltávolítjuk, felhasználásig citromlével összekevert vízbe tesszük,
hogy meg ne feketedjen.
Az olajon sárgára pirítjuk a
finomra vágott szalonnát és hagymát. Beletesszük a lecsöpögtetett articsókát,
és tovább pirítjuk, kis idő multán hozzákeverjük a zöldborsót és a metéltre
vágott salátát is.
Megsózzuk, megborsozzuk, egy
merőkanál langyos vízzel felengedjük, és időnként megkavarva puhára pároljuk.
Berni mártás
Hozzávalók; 5 db tojás sárgája,
2,5 dkg hagyma, 1,5 dkg tárkonylevél, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 2,5 dkg
Worchester, 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, 1 dkg só, 0,5 g Cayenne bors, fél
citrom, 2,5 g tárkonyecet, 1,5 dl tejszín.
Elkészítése: Apróra vágott
hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot,
a törött borsot, egy kevés citrom héját
tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem
elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk
a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes
hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel.
Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a
már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal,
Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott
tárkonylevelet hozzákeverjük.
Provancei mártás 1.
Hozzávalók: 1 kk. 5%-os ecet, 5
kk. olaj, 1 kk. mustár, 1 csapott kk. porcukor, 1 csokor összevagdalt snidling,
1 gerezd finomra tört fokhagyma.
Az ecetet az ízesítőkkel
összekeverjük, és közben az olajat apránként belecsorgatjuk, hogy kocsonyás
legyen.
Provancei mártás 2. (Sauce provencale)
Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, 6
dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 1 dl fehérbor, 2 dl spanyol
mártás, só, bors, petrezselyem zöldje, 1 dl olaj, 5 dkg vaj.
A friss paradicsomot lehéjazzuk,
kimagozzuk, és apró kockára vágjuk. A meg-tisztított gombát is apró kockára
vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajban megfonnyasszuk, hozzáadjuk a
paradicsomot, a gombát az össze-zúzott fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és
erős tűzön pirítjuk néhány percig. Ezután hozzáadjuk a fehérborral jól
beforralt barna mártást, még egyszer jól felforraljuk, utánízesítjük és a
tűzhelyről levéve belemorzsolt friss vajjal finomítjuk. Borjú-, bárány- vagy
ürübordához, pirított szárnyashoz vagy bél-színszeletekhez tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése