2022. július 29., péntek

sakk torta

 

sakk torta

Egy különleges túrós finomság receptjét mutatjuk meg, ez a torta olyan mint egy sakktábla. Készítsd el, a család garantáltan rajongani fog érte! Ünnepi alkalmakra is jó választás, mert nagyon finom és az elkészítése sem bonyolult!

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 ml tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 150 g vaj
  • 180 g liszt
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 4 tojás
  • 120 g porcukor
  • 700 g tehéntúró
  • 200 g tejföl
  • 125 g vaj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

A csokoládébevonathoz:

  • 100 g tejcsokoládé
  • 50 g vaj

Elkészítés:

A tejet, a kakaóport, a vajat és a cukrot tegyük egy edénybe, majd lassú tűzön melegítsük fel. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. Amikor már hideg, keverjük hozzá a sütőport és a tojást. Keverjük át habverővel, vagy kézi robotgéppel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy alufóliával és öntsük bele a tésztát, 180 fokos sütőben süssük 25 percig.

A tésztát vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd vegyük ki a tepsiből. A krémet készítjük el: a vajat keverjük ki a porcukorral és a tojássárgájával.

Adjuk hozzá a túrót és a tejfölt, kevergessük, amíg krémes állagú lesz. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, majd keverjük hozzá a túrós krémhez és adjuk hozzá a vaníliaaromát. A krémet tegyük a hűtőbe.

A kakaós tésztát vágjuk 10 egyenlő csíkra.

Egy tepsit béleljünk ki fóliával és tegyük bele a tésztacsíkok felét, hogy egyenlő távolságra legyenek egymástól.

A túrókrémet töltsük habzsákba és a tésztacsíkok közötti helyet töltsük ki a krémmel.

A második réteg tésztát a krémre tegyük rá. A tésztacsíkok közötti helyett töltsük ki a túrókrémmel.

A csokoládémáz: a csokoládét tördeljük apró darabokra és tegyük egy edénybe a vajjal együtt, gőz felett olvasszuk meg, majd kenjük el a tészta tetején. Tegyük 30 percre hűtőszekrénybe.

Ha szeretnénk, a csokoládémázat helyettesíthetjük reszelt csokoládéval. Ekkor a tészta tetejét szórjuk meg csokoládéreszelékkel, majd papírból vágjunk néhány csíkot és négyzethálóként tegyük a tészta tetejére, megszórjuk porcukorral, így sakktábla formájú lesz a sütemény teteje is.

 

A tésztát a fólia segítségével kiemeljük a tepsiből és már szeletelhetjük is.

Sütés nélküli puncskocka

Hozzávalók:

  • 30 dkg babapiskóta
  • 30 dkg Extra Jam (sárgabaracklekvár)
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl víz és rumaroma keveréke együtt (rumaroma ízlés szerint)
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál kakaópor

A mázhoz:

  • 1 cs puncsmáz kb 20 ml vízzel elkeverve

Továbbá:

  • 15*25 cm -es forma folpackal bélelve

Elkészítése:

A cukrot, lekvárt, rumos vizet, a mazsolával feltesszük főni. Kevergetjük és ha a cukor elolvad, a mazsola megduzzad, levesszük a tűzről és a kakaóport, citromhéjat hozzákeverjük.

A babapiskótát összetörjük, 3-4 db-ot vékonyabb csíkokra vágunk.

A babapiskótát leöntjük a forró felfőzött anyagokkal. Ezután összekeverjük és folpackkal bélelt formába simítjuk.
Amikor kihűlt a mázzal bevonjuk. A zacskón megtalálható az elkészítése utasítás.

1-2 órára a hűtőbe tesszük és négyzet alakúra vagy szeletekre vágjuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése