2022. július 29., péntek

Mazsolás túrós szelet dióval

 

Mazsolás túrós szelet dióvalMazsolás túrós szelet dióval

Hozzávalók

- 4 tojás

- 180 g porcukor

- fél csomag vaníliás cukor

- 120 g vaj

- 250 g túró

- 50 g darált dió

- 100 g liszt

- fél csomag sütőpor

- 50 g mazsola

- 50 g tejcsokoládé

- 50 g vagdalt dió

 

 

Elkészítés

1. A tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzátesszük a vajat, és az egészet habosra keverjük.

 

 2. Ezután belevegyítjük az áttört túrót, az őrölt diót, a sütőporral elkevert lisztet, és az egészet összekeverjük.

 

 3. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a megtisztított mazsolával, az apróra vagdalt csokoládéval meg a dióval óvatosan a tésztába forgatjuk.

 

 4. A tepsit kikenjük, meghintjük liszttel, beletesszük a tésztát, és egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütben 160 fokon, lassú tűznél megsütjük (kb 30-35 perc). Ha a teteje pirulni kezdene, fedjük le alufóliával!

 

 5. A kihűlt tésztát felszeleteljük, és a tetejét porcukorral meghintjük.

 

Kókuszos rizstorta sütés nélkül

 

Kókuszos rizstorta sütés nélkül

Elkészítés

1. Az omlós kekszet ledarálom, és a megolvasztott vajjal alaposan összedolgozom. 26 centi átmérőjű kapcsos tortaforma aljára egyengetem, majd hideg helyre teszem. (Fontos, hogy jól összeálljon a kekszes vajas massza, különben szeletelésnél szét fog morzsolódni).

2. A rizst folyó víz alatt szűrőben átmosom, majd csipetnyi sóval a tej és a víz hozzáadásával puhára főzöm (időnként átkevergetem, hogy le ne égjen). Hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, majd a kókuszt. Félreteszem hűlni. (A kókuszreszeléket én külön le szoktam még darálni, így sokkal finomabb állagú lesz).

3. A tejszínt kemény habbá verem, a zselatint kevés vízzel oldódásig melegítem, majd óvatosan  a kihűlt krémbe  keverem a tejszínnel együtt.
A krémet a kekszes alapra simítom, és fóliával lefedve legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem.

4. Tetejét tejszínhabbal díszítem, kakaóporral meghintem.

Tipp: A rizses kókuszos krémhez nagyon jól illik valamilyen savanykás gyümölcsből készített öntet. Én málnaöntettel szoktam kínálni, amihez mirelit málnát kevés cukorral leturmixolok, picit felfőzöm, kihűtöm, és máris mehet a süti mellé.

 

Hozzávalók

Kekszes alaphoz:
- 25 dkg omlós keksz
- 20 dkg vaj

Töltelékhez:
- 10 dkg desszert rizs (kerekszemű)
- 10 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 6 dl tej
- 1,5 dl víz
- csipetnyi só
- 2 dl tejszín
- 2 dkg zselatin

 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése