2022. július 29., péntek

ázsiai ízek

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

195. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ázsiai ízek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

Receptek A-tól Z-ig.......................................................................................................... 4

Almasambal Ceylon- Srílanka........................................................................................ 4

Ananászsaláta Thaiföld.................................................................................................. 4

Ananászos disznóhús Thaiföld........................................................................................ 4

Avokadósaláta Ceylon- Srílanka..................................................................................... 4

Bangkoki gombasaláta Thaiföld...................................................................................... 4

Barnatojás Thaiföld....................................................................................................... 4

Bársonyos csirke, gombával Korea................................................................................. 4

Ceyloni currypor Ceylon- Srílanka.................................................................................. 4

Colombói mazsolás rizs Ceylon- Srílanka........................................................................ 5

Colombói sertéskockák Ceylon- Srílanka........................................................................ 5

Currys disznóhús whiskyvel (Szmor I.) Ceylon- Srílanka................................................ 5

Currys disznóhús ginnel (Szmor II.) Ceylon- Srílanka..................................................... 5

Currys hal Thaiföld........................................................................................................ 5

Currys tehéntúró Ceylon- Srílanka................................................................................. 5

Csípős húskockák Kambodzsa........................................................................................ 5

Csirke bouillon Kína....................................................................................................... 6

Friss kókuszdióbél Ceylon- Srílanka............................................................................... 6

Füstölt lazackrém Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág............................................... 6

Fűszeres hal Burma....................................................................................................... 6

Fűszeres tojás Indonézia............................................................................................... 6

Fűszerezett paradicsommártás Ceylon- Srílanka............................................................ 6

Grillben sült grape-fruit Ceylon- Srílanka....................................................................... 6

Grillezett csirkemell Thaiföld.......................................................................................... 6

Gyémánthegyi csirke Észak-Korea................................................................................. 6

Gyömbérmártás Thaiföld............................................................................................... 6

Hal édes-savanyú mártással Kína.................................................................................. 7

Hamis tamarindpüré (Thaiföld után, szabadon).............................................................. 7

Hideg kókuszdió-mártás Thaiföld................................................................................... 7

Húsgombóc kókusztejes mártásban Indonézia............................................................... 7

Húspástétom Irak.......................................................................................................... 7

Indiai húsgombóc India................................................................................................. 7

Indonéz sajtmártás....................................................................................................... 8

Japán rostélyos............................................................................................................. 8

Japán vegyes sült (Tempura)......................................................................................... 8

Tempura mártás Japán............................................................................................... 8

Jávai körte.................................................................................................................... 8

Jávai omlett 1. Indonézia.............................................................................................. 8

Jávai omlett 2, Indonézia.............................................................................................. 8

Jégbe hűtött currys leves Ceylon- Srílanka..................................................................... 8

Keleti disznósült Kína.................................................................................................... 9

Koktélrák Ceylon- Srílanka............................................................................................ 9

Nomád gomba Mongólia................................................................................................ 9

Padlizsánfasírozott Korea............................................................................................... 9

Párolt tök Thaiföld......................................................................................................... 9

Sattay Malájföld............................................................................................................ 9

Tejfölös pisztráng Szíria................................................................................................. 9

Kókuszos csirke Malaysia............................................................................................... 9

Maláj rizs Thaiföld....................................................................................................... 10

Marhahús szójamártásban Japán................................................................................. 10

Mazsolás paradicsomsaláta Ceylon- Srílanka................................................................ 10

Nyárson sült disznóoldalas Thaiföld.............................................................................. 10

Padlizsános szambal Indonézia.................................................................................... 10

Pakisztáni padlizsán.................................................................................................... 10

Pakisztáni saláta.......................................................................................................... 10

Pikáns csirke Fülöp-szigetek........................................................................................ 11

Rizses füstölt hal Ceylon- Srílanka............................................................................... 11

Rizspuding (Fizni) Pakisztán........................................................................................ 11

Saté Indonézia............................................................................................................ 11

Sárga sült burgonya Ceylon- Srílanka.......................................................................... 11

Száraz curry (Pa-naeng) Thaiföld................................................................................. 11

Sziámi marhafalatok Thaiföld....................................................................................... 11

Szingaléz főtt tészta (Idi appi) Ceylon- Srílanka........................................................... 11

Szágópuding (darapuding) kókuszdióban Thaiföld........................................................ 12

Szójás marharagu Indonézia....................................................................................... 12

Szusi Japán................................................................................................................. 12

Tehéntúró kandírozott gyümölccsel Ceylon- Srílanka.................................................... 12

Tojásos csirkemell Japán............................................................................................. 12

Tojásos rizs Laosz....................................................................................................... 13

Ton Katsu Japán.......................................................................................................... 13

Töltött batyu Japán..................................................................................................... 13

Töltött borjúszelet curry-mártással Thaiföld................................................................. 13

Töltött sült Dél-Korea.................................................................................................. 13

Vegyes saláta szudáni módra....................................................................................... 13

Zöldséges, rizses csirke Japán..................................................................................... 13

 

 

 


Almasambal Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 2 csésze apró kockákra vágott alma, 1 ek. mazsola, 1 hegyes csípős paprika vékonyra karikázva, csipet zöld korianderlevél (petrezselyem), só, citromlé.

Csak tálalás előtt keverjük össze.

Ananászsaláta Thaiföld

Hozzávalók: 1 doboz darabolt ananász, késhegynyi őrölt gyömbér.

A jól lehűtött ananászra tálalás előtt szórjuk a gyömbért. Currys ételekhez adjuk.

Ananászos disznóhús Thaiföld

Hozzávalók: 0,5 kg apróra vágott hús, 4 gerezd aprított fokhagyma, 3 ek. salátaolaj, 1 tk. nam pla (fűszerekkel kevert porított szárított hal), késhegynyi bors, 1 mk. nagyon csípős pirospaprika, 8 dkg földimogyoró, 0,5 kg darabolt ananász, 1 ek. aprított petrezselyem, só, 1 vékony karikákra vágott zöldpaprika.

Pirítsuk 5 percig a húst olajban. Tegyük bele a fokhagymát, pirítsuk még 3 percig. Adjuk hozzá a nam plát, borsot, pirospaprikát, mogyorót. Lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk 10 percig. Tegyük bele a petrezselymet, ananászt, ízlés szerint még sót, pirítsuk 2-3 percig.

Melegített tálban, paprika karikákkal tálaljuk.

Avokadósaláta Ceylon- Srílanka

Apró kockákra vágva 1 hámozott, kimagozott avokádó és 3 hámozott, kimagozott paradicsom, 0,5 csésze vékony karikákra vágott újhagyma, 3 ek. salátaolaj, 2 ek. citromlé, késhegynyi só, bors, 1 ek. finomra vágott petrezselyem.

Hűtve tálaljuk.

Bangkoki gombasaláta Thaiföld

Hozzávalók: 1 vékonyra karikázott hagyma, 50 dkg főtt, apró gombafej, 25 dkg sült gombafej, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 1 felkarikázott hegyes, csípős zöldpaprika, 4 ek. borecet, 2 ek. olaj, csipet só, késhegynyi őrölt koriandermag, bors, 1 tk. aprított petrezselyem.

Hagyjuk állni a hagymát forró vízben néhány percig. Öntsük bele a vizet, adjuk hozzá az ecetet, lefedve hagyjuk 30 percig. Keverjük össze a többi hozzávalóval. Fedjük le, és legalább 6 órára tegyük hűtőbe. Tálalás előtt öntsük le a levét, 2 ágú villával jól keverjük össze. Ízesíthetjük még ecettel, sóval, csípős paprikával.

Mély tálkákban, sült húsok mellé adjuk.

Barnatojás Thaiföld

Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1,5 ek. vaj, 3 ek. szójamártás, csipet cukor, 1 tk. citromlé, 1 apróra vágott csemege uborka.

Lassú tűzön pároljuk 8-10 percig a szójamártást, cukrot, tojást a vajban. Közben állandóan locsoljuk a mártással. A tojás egyenletesen megbarnul.

Tegyük mély tálba, keverjük össze a visszamaradt mártást citromlével, öntsük a tojásra, szórjuk meg uborkadarabokkal.

Bársonyos csirke, gombával Korea

Hozzávalók: 2 db kicsontozott csirkemell (egyforma kockára vágva), 3 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy liszt), 1 evőkanál szójamártás, késhegynyi bors, 4 evőkanál olaj, 1 gombakonzerv, 1 kávéskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt gyömbér

A csirkedarabokat, lisztet, szójamártást keverjük össze egy evőkanál olajjal és borssal. 10 percig hagyjuk állni. Közben szűrjük le a gombát úgy, hogy 1/2 dl levet tegyünk félre. A levet sózzuk meg. Az olajban pároljuk meg - ne tovább, mint 1-2 percig- a csirkedarabokat, fokhagymát, gyömbért, nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen, állandóan keverjük. Adjuk hozzá a gombát, valamint a gombalevet és további 5 percig főzzük, nagyon vigyázva, nehogy túlfőzzük, és a gomba megpuhuljon.

Ceyloni currypor Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 2 ek. koriandermag, 1 ek. köménymag, 1 tk. ánizsmag, 0,5 tk. apróra vágott zöld gyömbér, 6 szem kardamómimag, 1 tk. görög széna *, 3 szegfűszeg, 1-2 cm fahéj, 0,5 tk. kurkumapor, 1 ek. nagyon csípős száraz paprikamag, 2 gerezd fokhagyma.

Serpenyőben, lassú tűzön, az edényt rázogatva szárítsuk - pirítsuk meg a görög szénát, koriander- és köménymagot. Tegyük bele az ánizst, pirítsuk még 1 percig. Vegyük le a tűzről.

Tegyük vastag palacsintasütőbe (nem teflonba) a gyömbért, fokhagymát. Lassú tűzön szárítsuk meg.

Mozsárban zúzzuk porrá a fűszereket. Jól záródó üvegben tároljuk.

(* = lepkeszeg, kapható)

Colombói mazsolás rizs Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 2 csésze rizs, 4 cs. forró víz, 1 ek. vaj, 1 mk. kurkumapor, 5 szegfűszeg, 1 tk. köménymag, kis darab fahéj, 1,5 tk. só, 3 ek. mazsola.

Áztassuk hideg vízben a rizst 1 órán át.

Lassú tűzön, kevergetve a vajon pirítsuk 1-2 percig a kurkumát, fahéjat, szegfűszeget, köményt. Keverjük hozzá a rizst, mazsolát, pirítsuk még 2-3 percig. Öntsük rá a forró vizet, forraljuk fel, fedjük le. Közepesen meleg sütőben pároljuk 30-35 percig.

Erősen csípős curryhez adjuk.

Colombói sertéskockák Ceylon- Srílanka

A kockákra vágott sertéshúst apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóval, curryporral, gyömbérrel, egészen kevés fahéjjal és 1 dl vízzel majdnem puhára pároljuk.

Befejezés előtt tíz perccel ráöntünk 2 dl tejet és beforraljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

Currys disznóhús whiskyvel (Szmor I.) Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 1-1 tk. nagyon csípős pirospaprika, őrölt köménymag, édesköménymag, koriandermag, 4 kardamómi megrepesztve, csipetnyi citromfű, 5 szem szegfűszeg, 3 gerezd fokhagymapép, tamarind vagy 1-2 ek. borecet, 2 tk. só, 80 dkg apróra vágott disznócomb, 0,5 dl whisky.

Tegyük vastag falú serpenyőbe az első 8 fűszert, kevergetve pirítsuk 1-2 másodpercig. Tegyük bele a húst, tamarindot, sót, ecetet, annyi forró vizet, hogy félig ellepje. Lassú tűzön lefedve főzzük, míg megpuhul. Öntsük bele a whiskyt, lassú tűzön főzzük még 10-15 percig.

Idi appival vagy spagettivel tálaljuk.

Currys disznóhús ginnel (Szmor II.) Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 1-1 tk. őrölt köménymag, édesköménymag, 1 tk. csípős pirospaprika, 1,5 tk. őrölt koriandermag, 0,5 tk. bors, 6 szem szegfűszeg. 5 cm hosszú fahéj, 3 cm friss gyömbér vékony szeletekre vágva, 1 csésze aprított hagyma, 1 dl. olaj, 1 mk. reszelt citromhéj, 1-1 tk. Só. 80 dkg disznócomb apróra vágva, 1,5 csésze kókusztej, 3 ek. gin, kevés citromlé.

Pirítsuk vastag falú lábasban a szegfűszeget, fahéjat, közben rázogassuk az edényt. Adjuk hozzá az olajat és a paprika kivételével az őrölt fűszereket. Pirítsuk 1-2 másodpercig, kevergessük, nehogy leégjen. Tegyük hozzá a gyömbért, hagymát, pirítsuk üvegesre, majd a hússal is pirítsuk 2 percet. Öntsük hozzá a kókusztejet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Keverjük hozzá a gint, citromlét. Pároljuk még 5 percig. Sózzuk meg.

Idi appival, spagettivel, esetleg rizzsel tálaljuk.

Currys hal Thaiföld

Hozzávalók: 2,5 ek. vaj, 2 felaprított hagyma, 0,5 ek. csípős ételízesítő, 3 apróra vágott paradicsom, 3 tk. finomra vágott petrezselyem, 1 ek. kókusztej, 2 ek. citromlé, só, 3 ek. joghurt, 1 kg filézett hal 6 darabra vágva.

A vajban pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá az ételízesítőt, pirítsuk még 1-2 percig. Tegyük hozzá a paradicsomot, petrezselymet, kókusztejet, keverjük össze. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg a paradicsom megpuhul. Tegyük bele a halat, citromlevet, sózzuk meg, pároljuk 10-12 percig.

Rizzsel, párolt zöldségekkel, fűszerkeverékekkel tálaljuk.

Currys tehéntúró Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 0,5 kg túró, 1 púpozott tk. curry, 1-2 ek. majonéz, 1-1 ek. apróra vágott metélő- és lilahagyma, 1,5 ek. kis kockákra vágott salátalevél, só.

Sűrű szitán tőrjük át a túrót, keverjük össze a hozzávalókat.

Nyers gyümölcs, papaya, vagy sárgadinnye, őszibarack, stb. megtöltésére használjuk - így előételként tálaljuk.

(Ajánlom, mert nagyon finom paprikába, paradicsomba töltve vagy csak úgy kenyérre kenve. Olívabogyó sem ront rajta.)

Csípős húskockák Kambodzsa

A sertés- vagy marhahúskockákat sóval, babérlevéllel ízesített kevés vízben puhára pároljuk.

Közben a paradicsompürét cseresznyepaprika-pürével, sóval, finomra vágott hagy- mával, egy gerezd fokhagymával, törött borssal, 1 evőkanál olajjal mixerben összekeverjük. Ezután a leszűrt húsokat a mártásba helyezzük, és együtt átforraljuk.

Csirke bouillon Kína

Hozzávalók: 1 csirke, 2,5 l víz, 3-4 zöldhagyma, 2 kávéskanál gyömbér, 1 evőkanál sherry, só

Az összes nyersanyagot együtt tegyük fel főni. Mikor felforrt, állítsuk takaréklángra és 2,5 óra hosszat főzzük. Ha megfőtt, csontozzuk ki a csirkét, vágjuk apró darabokra és pácoljuk.

Friss kókuszdióbél Ceylon- Srílanka

Reszeljük le a kókuszdió tetejét, a vizet öntsük egy edénybe (hűsítő ital készítésére jó). Tompa végű késsel vágjuk ki a fehér húst, majd vágjuk ujjnyi vastag csíkokra.

Megsózva fogyasztjuk.

Füstölt lazackrém Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág

Hozzávalók: 1/2 füstölt lazac, 6-7 db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom, 10-12 db apróra vágott zöldhagyma, 1/2 dl jéghideg víz

A lazacszeleteket 3 órán át, áztassuk hideg vízben, úgy, hogy kétszer cseréljük le a vizet. Ezután öntsük ki a vizet, és a halszeleteket egész apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a paradicsomot, a hagymát és keverjük simára, közben hideg vizet öntve a pástétomhoz. Jól kihűtve, fagylaltos pohárban tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra vágott zsemle- vagy kifliszeleteket.

Fűszeres hal Burma

A szétnyomott fokhagymát kevés vajon megfuttatjuk. A halszeleteket (bármelyik halféleség használható) kivajazott edény aljára helyezzük és sózzuk. Leöntjük a fokhagymás vajjal. Sáfránnyal ízesítjük, durvára vágott vöröshagymával és karikázott zöldpaprikával meghintjük. Kevés citromot csepegtetünk rá, babérlevelet adunk hozzá és 1 dl fehérbort öntünk alá.

Alufóliával befedjük, és előmelegített sütőben puhára pároljuk. Burgonyapürével tálaljuk.

Fűszeres tojás Indonézia

Hozzávalók: 6 keményre főzött tojás, 1/2 fej reszelt vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, késhegynyi növényi fűszersó, késhegynyi curry, 1 evőkanál olaj

Villával lyukasszuk ki a tojásokat. A forró olajban pároljuk az előzőleg összekevert hagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és 2 dl vizet. Amikor forrni kezd, helyezzük bele óvatosan a tojásokat, nehogy odaégjen, főzzük kb. 10 percig, míg a víz teljesen elfő, és az ízeket a tojás átveszi.

Fűszerezett paradicsommártás Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 1 kg hámozott, érett paradicsom felezve, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 cm fahéj és gyömbérgyökér, 0,5 dl borecet, só, 1 tk. porcukor.

Lassú tűzön, lefedve pároljuk a paradicsomot az ecettel, míg megpuhul. Szitán törjük át.

Mozsárban zúzzuk szét a gyömbért, fahéjat, fokhagymát. Keverjük össze a paradicsommal, cukorral, öntsük vissza az edénybe, és addig főzzük, míg besűrűsödik.

Hidegen fogyasztjuk.

Grillben sült grape-fruit Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 3 grape keresztben kettévágva, 4 ek. cukor, 1 mk. őrölt gyömbér, 6 szem kandírozott piros cseresznye.

Tálalás előtt vágjuk körbe a grape-fruitot a héjánál belülről és fejtsük le a húst. Ollóval vágjuk ki a hártyát a gerezdek közül. Szedjük ki a magokat. Szórjuk be a tetejét cukorral, gyömbérrel. Közepesen meleg grillben addig süssük, míg a cukor kissé felolvad.

Kistányéron forrón tálaljuk, minden gyümölcs közepére 1 szem cseresznyét téve.

Grillezett csirkemell Thaiföld

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé 3 cm-es darabokra vágva, 1 tk. apróra vágott gyömbér, 1 tk. őrölt kurkumagyökér, 1 tk. - koriandermag, 2 tk. - földimogyoró, 2 dl. kókuszdiótej, bors, só.

Mozsárban zúzzuk szét a gyömbért, kurkumát, koriandert, mogyorót, borsot, keverjük össze a sóval, kókusztejjel. Öntsük a csirkére, hagyjuk állni 1 órát.

Húzzuk grillpálcákra a húst, közepesen meleg grillben süssük világos barnára.

Tegyük apróra vágott pirospaprikával bélelt hosszúkás tálra.

Gyémánthegyi csirke Észak-Korea

A darabolt csirkéket pirospaprikával Ízesített sós vízben főzzük puhára. Ezután kivesszük a csirkéket, és a főzőlevet szójaliszttel dúsított tejföllel behabarjuk. Reszelt vöröshagymával, sóval, szezámmaggal, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. A mártást jól kiforraljuk és átszűrjük. A csirkére öntve, párolt rizzsel tálaljuk.

Gyömbérmártás Thaiföld

Hozzávalók: 4 tk. gyömbér, 3 ek. szójamártás, 1 ek. olaj összekeverve.

Kemény tojással, párolt zöldségekkel, sült halakkal és húsokkal mártogatjuk.

Hal édes-savanyú mártással Kína

Hozzávalók: 1 hámozott uborka, 1 sárgarépa, 1-2 savanyított, apró kockára vágott csemege uborka, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 fej reszelt vagy apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál cukor, 1 dl borecet, 1 dl víz, 1 db (kb. 1,5 kg-os) ponty, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt (vagy kukoricakeményítő), 2 evőkanál szójamártás, só

Az uborkát, savanyított csemege uborkát és sárgarépát vágjuk apró kockákra, keverjük össze a gyömbérrel, vöröshagymával, cukorral, ecettel, vízzel és 1 kávéskanál sóval. Hagyjuk állni egy órán át.

A megtisztított halat (egészben) tegyük óvatosan 2 liternyi forró, sós vízbe, amelybe előzőleg 2 evőkanál olajat öntünk. Befedve főzzük 20 percig, majd a tűzről levéve hagyjuk továbbra is a vízben, míg teljesen megpuhul. Közben a zöldségekről szűrjük le a levet, keverjük hozzá a lisztet (vagy a kukoricakeményítőt) és a szójamártást. 2 evőkanál olajban pároljuk meg a fokhagymát, öntsük rá a liszttel kevert levet, és takaréklángon kevergessük, míg kissé megsűrűsödik. Kóstoljuk meg, és ha nem elég édes, adjunk hozzá kevés cukrot.

A zöldségeket csak 1-2 percig pároljuk meg benne, mert a kínai konyha szerint ropogósnak kell lennie. A halat óvatosan emeljük ki a vízből, helyezzük a tálra és öntsük rá a levet.

Hamis tamarindpüré (Thaiföld után, szabadon)

Hozzávalók: Arány: ahány kanál szilvadzsem, annyi citromlé.

Összekeverjük.

Hideg kókuszdió-mártás Thaiföld

Hozzávalók: 6 ek. kókuszreszelék, 4 ek. forró tej, 3 kimagozott, hegyes, csípős pirospaprika, 4 gerezd reszelt fokhagyma, 2 ek. aprított petrezselyem, 1 ek. citromlé, 1 mk. porcukor, bors, só, 1 ek. nagyon csípős paprikakrém.

Öntsük a tejet a kókuszra, hagyjuk állni 3 órát, időnként keverjük meg.

Keverjük össze a többi hozzávalót, majd a kókuszt a tejjel tegyük hozzá és turmixoljuk.

Párolt és sült húsok mellé kínáljuk.

Húsgombóc kókusztejes mártásban Indonézia

Hozzávalók: (6 személyre) 1 kg darált marhahús, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 4 fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál chilipaprika-krém, 2 dl kókusztej, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál gyömbér. 2 evőkanál kurkuma, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál szegfűszeg, 1 kávéskanál ánizs, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, olaj a sütéshez

A darált húsból kis gombócokat formálunk. A chilipaprika-krémet összekeverjük a citromlével, a finomra vágott lila hagymával és a zúzott fokhagymával, beletesszük a fűszereket, sót, borsot. Fazékba olajat öntünk, amikor felforrósodik, a fűszeres keveréket beletesszük a forró olajba, állandó kevergetés közben hozzáöntjük a kókusztejet. Amikor felforrt, egyenként beletesszük a húsgombócokat. Állandó kevergetés mellet 10-15 perc alatt megpirulnak. A gombócokat bő mártással tálaljuk. Párolt rizst kínálunk hozzá.

Ez a fogás, maláj nevén Rendang bola, Indonézia-szerte kedvelt, maláj és kínai vendéglők étlapján egyaránt szerepel.

Húspástétom Irak

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 nagy reszelt vöröshagyma, 3 evőkanál víz, 1 egész tojás, 7 dl erőleves (lehet zacskós leves is), 1 tojás sárgája, 2 dl joghurt, 25 dkg darált marhahús, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál törött fehérbors, 1 tojás felverve, köménymag

Nagy tálban gyúrjuk össze a lisztet a tojással és a tojás sárgájával, vízzel, sóval, borssal. Mikor a tészta már sima, pihentessük 2 órán át. Közben készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a darált húst, hagymát, sót, borsot. Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk. Vágjunk 6 cm-es nagy kockákat, a közepére tegyünk 1 kávéskanálnyi tölteléket, hajtsuk félbe, ragasszuk le a széleket kevés vízzel. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással, szórjuk meg a köménymaggal. Gyengén kiolajozott tepsibe tegyük, előmelegített, forró sütőbe. Süssük szép aranysárgára kb. 20 percig, majd öntsük rá az erőlevest, fedjük be fóliával, és takaréklángon süssük, míg a tészták puhák lesznek, és a leves elfő.

A joghurtot tálban habverővel verjük fel és öntsük poharakba. Forró tésztákat adjuk hozzá.

Indiai húsgombóc India

Hozzávalók: 4 keménytojás, 1 kg sovány báránycomb (darálva), 2 kávéskanál só, 1 csipet bors, 1,5 dl olaj, 1 fej vöröshagyma  (szeletelve), 1 db paradicsompaprika (szeletelve), 1 kávéskanál gyömbér, 1,5 dl csirkeleves kocka, 1 csipet pirospaprika

A keménytojásokat keresztbe félbevágjuk. A darált húst összekeverjük sóval, borssal. A húst 8 részre osztjuk, és mindegyikbe beleteszünk egy fél kemény tojást úgy, hogy ne látsszon ki a húsból. Az olajban jól megsütjük a húsgombócok minden oldalát. Utána a maradék olajban süssük meg a hagymát és a paprikát, majd sózzuk, paprikázzuk meg és öntsünk rá levest. Jól felmelegítve öntsük a gombócokra.

Indonéz sajtmártás

Hozzávalók: 2, 5 dl tejszín, 3 dkg krémsajt

Elkészítés: A krémsajtot habosra kikeverjük, hozzáadjuk a curryport, majd apránként a tejszínt, de ügyeljünk arra, hogy a tejszín fel ne habosodjon. Főtt vagy sült csirkéhez, szendvicsalapnak, rákkoktélhoz kínáljuk.

Japán rostélyos

A jól kivert rostélyosokat finomra vágott vöröshagymával ízesített annyi sherryben pácoljuk, hogy az éppen ellepje. Kb. 4 órai állás után kivesszük, sózzuk és borsozzuk.

Kevés vajon megsütjük és a hússütő zsiradékot a páclével átforraljuk.

Burgonyaropogóssal tálaljuk.

Japán vegyes sült (Tempura)

Hozzávalók: 2 nagy hagyma és 2 sárgarépa 1 cm-es szeletekre vágva, 12 dkg zöldbab, 2 zöldpaprika felkarikázva, 1 burgonya 1 cm-es hasábokra vágva, 0,5 kg tisztított apró rák, 50 dkg liszt, 8 tojás, 1 kk. só, olaj a sütéshez.

Összekeverjük a lisztet a tojásokkal, sóval és 1 dl hideg vízzel.

A sűrű palacsintatésztába mártjuk a zöldségeket, rákot és forró, bő olajban kisütjük. Papírtörlőn leitatjuk. (A hagymából 5-6 karikát, a többiből 1-1 darabot mártunk a tésztába.)

A darabokat összevegyítve nagy tálra tesszük, tempura mártással tálaljuk. Minden teríték elé teszünk 1 csészét, és abba mártogatunk.

Mártás nélkül is finom.

Tempura mártás Japán

Hozzávalók: 1 dl szójamártás, 2 kk. cukor, 2 ek. fehérbor, 2 ek. reszelt torma, 2 kk. gyömbér.

Mindent összeöntünk, és állandóan kevergetve összefőzzük. 1-2 nappal a tálalás előtt el lehet készíteni.

Jávai körte

A tűzálló tálat vastagon kivajazzuk és belehelyezzük a tisztított, kimagvalt, félbevágott körtéket. Őrölt szegfűszeggel, gyömbérrel, citromlével és kevés mézzel egy páclevet készítünk, amellyel bekenjük a körtéket.

Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Köretként és desszertként egyaránt tálalhatjuk.

Jávai omlett 1. Indonézia

Hozzávalók: 1 szeletelt hagyma, 1 szeletelt paradicsom, 4-6 ek. aprított petrezselyem, 10 dkg apróra vágott sonka, 4 ek. olaj, csipet piros paprika, só, bors, 4 felvert tojás.

A hagymát az olajban sárgára pirítjuk, rászeleteljük a paradicsomot, sonkát és jól megsütjük. Ráöntjük sózott, borsozott, paprikázott tojást és az omlett mindkét oldalát megsütjük. Petrezselyemmel megszórjuk. Metéltszerű csíkokra vágjuk, rizzsel tálaljuk.

Jávai omlett 2, Indonézia

Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 2 db erős zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 4 tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 1 késhegynyi piros chilipaprika

A hagymát finomra vágom, a paprikát kicsumázom, és apróra darabolom.

Az olajat serpenyőben felforrósítom, s előbb a hagymát, majd röviddel utána a paprikát teszem bele, és kissé megpirítom.

A tojásokat a szójaszósszal habosra keverem. Beleteszem a már langyosra hűlt hagymás paprikát, és négy, közepes vastagságú omlettet sütök belőle úgy, hogy a közepe még lágy maradjon. Óvatosan tányérra csúsztatom, és egy kis piros chilivel megszórom. (Sózni nem kell, mert a szója sós)!

Jégbe hűtött currys leves Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 1,5 kg paradicsom, kis fej aprított hagyma, 2 gerezd aprított fokhagyma, 1 áztatott zsemle, 0,5 ek. csípős curry-por, késhegynyi porcukor és bors, 1 ek. citromlé, 3 ek. tejszín, 12 db jégkocka, 1 ek. finomra vágott zellerlevél.

A zeller és jég kivételével minden jól összekeverünk, hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt keverjük jól össze, öntsük magas poharakba, tegyünk mindegyikbe 2 jégkockát, szórjuk be zellerrel.

Azonnal tálaljuk.

Keleti disznósült Kína

Hozzávalók: 2 kávéskanál só, 2 dl szójamártás, 1 dl citromlé, 10 dkg kristálycukor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 10 dkg kristálycukor, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 kg lapocka, csont nélkül

Egy nagy tálban összekeverjük a szójamártást, sót, citromlevet, cukrot, hagymát, gyömbért és fokhagymát. Ebbe a pácba helyezzük a húst zsíros felével felfelé. Fedjük be és állítsuk hűtőszekrénybe 1 napra. A pácból kiemelve csavarjuk és kötözzük össze a húst, majd tegyük sütőbe, és 3 órán át, süssük a páclével gyakran öntözve. Ha a hús elkészült, vágjuk vékony szeletekre és rizzsel tálaljuk.

Koktélrák Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 9 dkg liszt, 0,5 sütőpor, 1 mk. só, 1 tojás, 1,25 dl tej, 1 tk. vaj, 20 dkg sós vízben megfőzött rák apróra vágva, 4 aprított mogyoróhagyma, 1 ek. kissé csípős curry-por, 1 tk finomra vágott petrezselyem, vaj a sütéshez.

A tojásfehérjéből verjünk habot. Mindent keverjünk össze, tegyük hozzá a tojáshabot. Evőkanálnyi mennyiségeket süssünk aranybarnára forró olajban.

Forrón, előételként tálaljuk mártással vagy koktélpálcára szúrva, hidegen.

Nomád gomba Mongólia

Tegyük serpenyőbe a gombát, a durvára vágott vöröshagymát és a zsiradékot. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítsük, és saját levében pároljuk puhára. Mikor megpuhult, akkor 4 evőkanál joghurttal forraljuk át és főtt tészta körettel tálaljuk.

Padlizsánfasírozott Korea

Hozzávalók: 1 meghámozott, karikára vágott padlizsán, 1 egész tojás felverve, 2 evőkanál liszt, só, bors, olaj a sütéshez

Sós vízben főzzük puhára a padlizsánt. Szűrjük le és nyomjuk széjjel (vagy mixerrel verjük simára). Keverjük össze a további hozzávalóval, formáljunk belőle kerek pogácsaformákat, és forró olajban süssük ki. Előételnek vagy húspótlásnak adjuk.

Párolt tök Thaiföld

Hozzávalók: 1-2 hámozott újtök 1 cm-es szeletekre vágva, 1 púpozott ek. vaj, 0,5 citrom leve, csipet cukor, só, cayenne-i bors, 1 ek. aprított petrezselyem.

Főzzük kb. 10 percig a tököt.

Tegyük serpenyőbe a vajat, sót, cayenne-i borsot, citromlevet, tegyük bele a lecsepegtetett tököt. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Ne keverjük, de rázzuk meg néhányszor a serpenyőt.

Ha kész, petrezselyemmel beszórjuk.

Sattay Malájföld

Hozzávalók: 1/2 kg hús apróra darabokra vágva és nyársra fűzve (lehet marhahús, vesepecsenye, hátszín, rostélyos vagy csirkemell)

A húst nyársra fűzve, lehetőleg faszénparázs fölött forgatva sütjük, időközönként olajjal kenegetve. Amikor megsült, tányérra téve fűszeres mártással leöntjük és főtt rizst adunk hozzá.

Mártás: 2 kávéskanál curry, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál chili paprika, 1 kávéskanál cukor, 2 fej vöröshagyma (reszelve), 1 gerezd fokhagyma, 4 dkg amerikai mogyoró (durvára darálva vagy törve), 2 dl kókusztej, 1/2 citromleve, 2 evőkanál olaj, só

A forró olajban pároljuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, majd egy kevéssé forgassuk meg benne a fűszereket (vigyázzunk nehogy megégjen). Végül keverjük hozzá a mogyorót, kókusztejet és takaréklángon főzzük kb. 10 percig. A sót és a citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

Tejfölös pisztráng Szíria

Hozzávalók: 4 db pisztráng, 1 tejföl, só, bors, 3 evőkanál vaj, 1/2 dl tejszín, 1 kávéskanál majoranna

Sózzuk, borsozzuk be a megtisztított pisztrángot, rakjuk kivajazott tűzálló tálba, szórjunk rá majorannát, és közepes sütőben süssük 20-25 percig. Keverjük össze a tejfölt a tejszínnel, öntsük a halra és süssük további 10 percig. Azonnal tálaljuk.

Kókuszos csirke Malaysia

A csirkéket az Újházy tyúkleveshez hasonlóan megfőzzük, majd csontjáról lefejtve kockára vágjuk. Közben enyhén édes tejben kókuszreszeléket, reszelt citromhéjjal ízesítve mártás sűrűségűre forralunk. Ezután a kockákra vágott húsokra öntjük a forró mártást, és a levesben főtt vegyes zöldséggel tálaljuk.

Maláj rizs Thaiföld

Hozzávalók: 4 dl tej, 22 dkg friss* kókuszreszelék, 1 ek. földimogyoró-olaj, 2 aprított hagyma, 32 dkg rizs, 1 mk. só, 3 dl kókusztej **.

Forraljuk fel a tejet, vegyük le a tűzről, tegyük bele a kókuszreszeléket, fedjük le és hagyjuk állni 1,5 órán át.

Pirítsuk a hagymát és a rizst 3 percig olajban, sózzuk meg. A tejes kókuszreszelékkel lassú tűzön, lefedve főzzük 20-25 percig (a rizstől függ), míg a rizs beszívja a tejet.

Forrón tálaljuk.

*, ** Ha nincs friss reszelék, készítsünk belőle kókusztejet egy Indiánál leírt módon. A reszeléket a 4 dl tejbe tesszük, a kókusztejet a főzésnél öntjük hozzá.

Marhahús szójamártásban Japán

Hozzávalók (4 személyre) 60 dkg marhabélszín, 20 dkg hosszú szemű rizs, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 dl szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor, 1 dkg vaj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. metélőhagyma (snidling), 1 db póréhagyma, só

A rizst 4 dl sós vízben megfőzzük. Míg fő, vékony csíkokra metéljük a húst. Összezúzzuk a fokhagymát, apróra vágjuk a petrezselymet. Az olajat a wokban vagy serpenyőben felhevítjük, a húst adagonként megpirítjuk benne, ha megpirult kivesszük, s melegen tartjuk. A szójaszószt, és a rizsbort a fokhagymával, egy kis pecsenyelével felforraljuk, az így kapott mártást ráöntjük a tálban lévő húsra, amit megszórunk a petrezselyem felével, a másik felét a vajjal együtt elkeverjük a rizzsel. A rizst tovább finomíthatjuk, kevés olajat felforrósítunk wokban vagy serpenyőben, tálban felütünk és elkeverünk két tojást, egy percig sütjük a forró olajban, akkor hozzáadjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg puha és meleg nem lesz. Jól illik a szójamártásos marhahúshoz.

Mazsolás paradicsomsaláta Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 1,5 kg hámozott, kimagozott paradicsom, 1 aprított hagyma, 1 tk. garam masala *, 3 ek. citromlé, 0,5 mk. csilipor, 6 ek. nagy szemű mazsola.

Vágjuk apróra a paradicsomot, keverjük össze a hozzávalókkal. Hűtsük be.

Hideg és meleg sültekhez kínáljuk.

Nyárson sült disznóoldalas Thaiföld

Hozzávalók: 3 db 10 cm széles, 8-10 bordás oldalas, 1 dl borecet, 0,5 dl citromlé, 1,5 dl olaj, 0,75 dl szójamártás, 1 tk. őrölt koriandermag, 1 tk. őrölt bors, 1 mk. őrölt mustármag, 1 tk. só.

A hús kivételével keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük a húsra, tegyük hűtőbe 8 órára. Időnként forgassuk meg. Húzzuk harmonikaszerűen nyársra az oldalast. Izzó parázson, forgatva süssük 50 percig. Tegyünk a nyárs alá tepsit, kenjük be a páclével a húst, süssük még 40 percig, közben többször kenjük be.

Rizzsel, salátákkal, mártásokkal, szárított halporos fűszerkeverékkel tálaljuk.

Padlizsános szambal Indonézia

Hozzávalók: (4 személyre) 2 közepes padlizsán, 1 kis hagyma, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 száraz cseresznyepaprika, 1 kávéskanál barna cukor, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál szardellapaszta

A padlizsánt megmossuk, héját rajta hagyjuk, 1 cm-es szeletekre vágjuk. Megszórjuk sóval, meglocsoljuk citromlével. Olajban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a koriandert, a barna cukrot, a darabokra tört cseresznyepaprikát, a szardellapasztát, s 10 percig megpirítjuk bele a padlizsánszeletek mindkét oldalát. Közben hozzáadunk egy kis vizet, nehogy odakapjon a padlizsán.

Pakisztáni padlizsán

Forró olajban megsütjük a tisztított és karikára vágott padlizsánokat. Ezután sózzuk, és zúzott fokhagymával ízesített tejföllel átforraljuk.

Finomra vágott petrezselyemmel meghintve, főtt burgonyával tálaljuk.

Pakisztáni saláta

Hozzávalók: 5-6 ek. olaj, 1-2 hámozott padlizsán 3 cm-es kockákra vágva (lesózzuk, 20-30 percig állni hagyjuk, hogy ne legyen keserű, majd a vizet leöntjük róla és leöblítjük), 1 gerezd fokhagymapép, 2 dl tejföl, sózni nem kell, mert a padlizsán kissé sós marad, salátalevél, aprított petrezselyem.

Forró olajban megsütjük a padlizsánt, tálra tesszük, elkeverjük a fokhagymával, tejföllel és hűtőbe tesszük.

Salátalevélen, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Pikáns csirke Fülöp-szigetek

A darabolt csirkét sózzuk és borsozzuk. Kevés lében feltesszük főni. Babérlevéllel, citromlével, fokhagymával ízesítjük. Amikor a csirkék megpuhultak, akkor teflonedényben zsiradék nélkül 2-3 percig átsütjük. Forró, mustárral ízesített tejföllel leöntve, hagymás tört burgonyával tálaljuk.

Rizses füstölt hal Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 60 dkg füstölt tőkehal vagy hering, 2 ek. olaj, 25 dkg rizs, 2 felaprított hagyma, 2 tk. ceyloni currypor, 1 púpozott ek. vaj, 1 kemény tojás 6 felé vágva, 1 tk aprított, friss korianderlevél vagy petrezselyem.

Öntsünk 2 l forrásban lévő vizet a halra, lassú tűzön, nem forralva pároljuk kb. 15 percig. Öntsük le a vizet, húzzuk le a hal bőrét, fejtsük le a húsát és szedjük szét kis darabokra.

Olajban pirítsuk üvegesre a hagymát. Tegyük rá a mosott rizst és a curryt, pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 5 dl-t a haláztató forró vízből. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg a víz elfő, a rizs megpuhul. Keverjük bele a vajat és a halat.

Díszítsük tojással és korianderlevéllel. Tálaljuk citromlével és csípős, fűszeres mártással.

Rizspuding (Fizni) Pakisztán

Hozzávalók: 1 dl tej, 1 kk. só, 10 dkg rizs, 6 dkg mazsola, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 5 dkg apróra vágott dió.

A tejet felforraljuk, sózzuk, takarékon kb. 30 percig főzzük benne a rizst, míg a tej elfő.

Beletesszük a mazsolát, cukrot, tejszínt és még főzzük kb. 10 percig. Ha túl sűrű 0,5 dl vizet önthetünk még hozzá.

Hidegen, dióval megszórva tálaljuk.

Saté Indonézia

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 3 evőkanál olaj, 1 kiskanálnyi csípős curry, 1 kiskanál kurkumapor, 3 evőkanál kókuszreszelék, 1 dl tej, só, cukor

A kurkumát és a curryt egy kevés olajban megpirítom. A kókuszreszeléket a tejjel elkeverem, és hozzáadom az olajon pirított fűszerekhez, sóval, cukorral ízesítem, felfőzöm, majd a tűzről levéve kihűtöm. A húst nagyobb kockákra vágom, és a lehűlt pácban 2-3 óráig pácolom. (Minél tovább annál jobb)! A pácolt húsdarabokat 4 nyársra húzom, és parázson vagy grillsütőben kb. 10 perc alatt ropogósra sütöm.

Párolt rizzsel kínálom, nagyon jól illik hozzá a felmelegített ketchup.

Sárga sült burgonya Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 1,5 ek. vaj, 1-1 mk. reszelt fokhagyma, vöröshagyma, 2 mk. kurkumapor, 0,5 kg hámozott, főtt, apró újburgonya, késhegynyi bors, só, 1 tk. aprított petrezselyem.

Pirítsuk a vajban üvegesre a hagymákat. Adjuk hozzá a kurkumát, lassú tűzön pirítsuk még 2-3 percig. Tegyük bele a burgonyát, 5 percig pirítsuk. 2 ágú villával keverjük.

Szórjuk meg a borssal, sóval, petrezselyemmel.

Forrón tálaljuk.

Száraz curry (Pa-naeng) Thaiföld

Hozzávalók: 0,5 dl földimogyoró- vagy salátaolaj, 3 közepes hagyma felaprítva, 8 gerezd fokhagyma, 1 ek. currypor, 1 tk. csípős currys ételízesítő, 1 ek. tamarindpüré vagy 2 ek. citromos szilvadzsem, só, 1 kg apróra vágott marhahús.

Az olajba pirítsuk üvegesre a hagymát, fokhagymát. Adjuk hozzá a curryport, ételízesítőt, tamarindpürét. Lassú tűzön pirítsuk 1-2 percig. Tegyük bele a húst, fedjük le, pároljuk puhára. Közben keverjük.

Forró rizzsel tálaljuk.

Sziámi marhafalatok Thaiföld

Az olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a 3x3 cm-es kockákra vágott marhahúst. Ízesítjük kurkumával, korianderrel, gyömbérrel, zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt 1 dl tejjel átforraljuk.

Zöldborsós rizskörettel tálaljuk.

Szingaléz főtt tészta (Idi appi) Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 0,5 kg kétszer szitált liszt, nagy szalvéta, hosszú nyelű fakanál, forrásban lévő víz, 6 kis lapos lószőrből vagy műszálból készült szita, kis lyukú burgonyanyomó.

Tegyük a lisztet a szalvétába, batyuszerűen kössük össze. A fakanál nyelét húzzuk át a csomón. Állítsuk forrásban lévő vízzel félig főtt fazék fölé úgy, hogy a víz ne, csak a gőz érje. Gőzöljük 1 órát.

Öntsük szitába, sózzuk meg, szitáljuk át. Tegyünk hozzá annyi forró vizet, hogy közepesen lágy, de ne ragadós tészta legyen belőle. Kis adagokban nyomjuk át a burgonyanyomón a kis szitákba.

Öntsünk 2 ujjnyi vizet egy nagy lábasba, forraljuk fel. Fedjük le egy nagy szitával, tegyük bele a kis szitákat, gőzöljük 5-6 percig.

A szitákon, vagy kistányéron tálaljuk.

Magában is fogyasztható vagy zöldséges, currys húsokhoz.

Szágópuding (darapuding) kókuszdióban Thaiföld

Hozzávalók: 20 dkg szágó vagy dara, 9 dl forrásban lévő tej, 10 dkg pálma- vagy egyéb cukor, 5 dkg vaj, 1-2 csepp kókusz- vagy mandulaaroma. 3 tojássárgája, 4 dkg vaj, 2 tojásfehérje kemény habja, 1 vagy több kókuszdió, 2,5 dl kókusztej, csipet só,.1,5 dl forró víz, csipet reszelt citromhéj, 10 dkg cukor, késhegynyi vaníliás cukor, 1-2 ek. kókuszreszelék.

Szórjuk a szágót a forró tejbe, adjuk hozzá a cukrot, 5 dkg, vajat. Lassú tűzön, állandóan keverve főzzük 20 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk állni 10 percig.

Keverjük bele az aromát, a jól elkevert tojássárgáját, az apróra összevágott 4 dkg vajat, tojáshabot. Reszeljük le körbe a kókuszdió tetejét, vegyük ki a belsejét, töltsük meg pudinggal. Állítsuk forró vízzel majdnem félig töltött tepsibe, közepes melegben süssük, míg a puding összeáll. Ha kész, szedjük ki a vízből, hagyjuk kihűlni. A kókusztejet sózzuk, lassú tűzön besűrítjük. Főzzünk szirupot a megmaradt cukorból, hűtsük ki. Tegyük a kókuszdiót kerek tálra. Öntsük külön-külön üvegtálkákba a kókusztejet és a szirupot.

Tálaláskor öntsünk egy kevés szirupot és kókusztejet a pudingra.

(Nem kókuszdióban is működik.)

Szójás marharagu Indonézia

Hozzávalók: 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál őrölt gyömbér, 1 kiskanál reszelt szerecsendió, olaj, 50 dkg marhahús, 5 evőkanál édes szójaszósz

Az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a gyömbért és a szerecsendiót kevés olajon megpirítom.

Hozzáadom a kockára vágott marhahúst, tovább pirítom, majd beleöntöm a szóját és egy kevés sót. Lefedve kb. 3/4 óráig párolom, közben kevés vizet adok hozzá.

Párolt rizzsel tálalom.

Szusi Japán

Hozzávalók: (4 személyre) 50 dkg hosszú szemű rizs, 4 evőkanál rizsecet vagy enyhe ecet, 3 evőkanál cukor, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry

A rizst fél liter vízben, takaréklángon lefedve 15 percig főzzük. A tűzről levéve 15 percig állni hagyjuk. Közben a többi hozzávalót jól összekeverjük úgy, hogy a cukor teljesen elolvadjon. A rizst tálba tesszük, ráöntjük a fűszeres páclét, óvatosan összekeverjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. (A japánok a szusit úgy fogyasztják, hogy kis golyókat formálnak belőle, és ízlés szerint beborítják hallal, nagyobb gombával, zöldségszeletekkel, eltett savanyúsággal vagy vékony omlettel)

Európai fülnek furcsán hangzik, de a szusi a japánok szendvicse. S talán a legigazibb a chakin-szusi, amikor a gombával és haldarabkákkal borított rizsgolyócskákat palacsintatésztába burkolják.

Tehéntúró kandírozott gyümölccsel Ceylon- Srílanka

Hozzávalók: 25 dkg túró, 0,5 csésze kandírozott gyümölcs, 2 ek. porcukor, 1 ek. narancslikőr, 2 cs. tejszínhab, 6 babapiskóta.

Keverjük össze a túrót, gyümölcsöt, cukrot, likőrt. Keverjük hozzá a tejszínhabot.

Tálaljuk hűtött talpas poharakban, tegyünk mindegyikre 1 piskótát.

(Ajánlom, mert nagyon finom. Ne 1 ek, hanem több likőrt használok, ebben előre beáztatom a gyümölcsöt. A nagyobb darabokat felaprítom. Nálunk főleg a kajszis a nyerő.)

Tojásos csirkemell Japán

Hozzávalók:(4 személyre) 2 csirkemell, 2 evőkanál olaj, 1 kis hagyma, 5 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 4 tojás, só, bors

A húst a csontról lefejtjük, a csirke bőrét a csontokkal négy deci gyengén sózott vízben kifőzzük úgy, hogy negyed liter húslé maradjon. A lefejtett csirkehúst csíkokra vágjuk, és olajban aranybarnára pároljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, gombát és a zöldborsót, ráöntjük a húslét, fűszerezzük, és együtt puhára főzzük, s elosztjuk négy kis tálba vagy leveses csészébe. A négy tojást felverjük, a tálkákban elhelyezett húsra öntjük, s a tálkákat a sütőben előre elkészített forró vizes edénybe állítjuk, míg a tojás meg nem merevedik.

Tojásos rizs Laosz

Reszelt vöröshagymát és zúzott fokhagymát kevés vajon megfonnyasztunk. Hozzáadjuk az előre elkészített párolt rizst. Ezután ráöntjük az előre felvert, sóval, törött borssal ízesített tojásokat és állandó keverés mellett megsütjük. Durvára vágott mogyoróval meghintve, azonnal tálaljuk, adhatunk mellé paradicsom- vagy szójamártást.

Ton Katsu Japán

Hozzávalók: 1 kg feje káposzta, 2 dl ketchup, 2 dl worcestermártás, 2 dl szójaszósz, 70 dkg sertéscomb, 10 dkg liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, olaj, 1/2 citrom

A káposztát vékony metéltre vágom. A ketchupot, a Worcester mártást és a szójaszószt összekeverem. A sertéscombból hagyományos módon, de só nélkül rántott szeleteket készítek.

A megsült hús mellé helyezem a káposztát, amelyet az elkészített mártással leöntök. Egy karika citrommal díszítem.

Töltött batyu Japán

Hozzávalók (4 személyre) 30 dkg mélyhűtött leveles tészta, 20 dkg liszt

A töltelékhez: 25 dkg tofu, 3,5 dl zöldségleves (1 leveskockából), 17 dkg vörös lencse, 3 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál friss kakukkfű, fél kávéskanál őrölt koriander, őrölt bors, kevés reszelt citromhéj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. metélőhagyma (snidling)

A sütéshez: 1 tojássárgája, 4 evőkanál tej, 2-3 dkg szezámmag

A zöldségleves felforraljuk, s benne a lencsét a kakukkfűvel lefedett fazékban takaréklángon megfőzzük. Amikor megpuhult szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Az öt percre hideg vízbe áztatott, 2 cm-es darabokra vágott tofut elkeverjük a lencsével, szójaszósszal, borssal, korianderrel, citromhéjjal, az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával.

Egymásra helyezzük, és kissé meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztalapokat, és 12 egyforma négyzetet vágunk, szélét megkenjük kevés vízzel. Minden négyzetre tofus lencsét halmozunk, batyukat, tarisznyákat formálunk belőle, a szélét jól összenyomkodjuk. A töltött tésztát zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tejjel felvert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük, majd forrón tálaljuk.

Töltött borjúszelet curry-mártással Thaiföld

6 vékony szelet borjúhús, 6 ek. darált borjú, 6 ek. főtt rizs, 1 ek reszelt hagyma, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 mk. bors, só, 2 ek. salátaolaj, olaj a sütéshez.

Mártás: 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1 tk. csípős currypor, 1 dl. tej, só.

A 2 ek olajban pirítsuk lassú tűzön 10 percig a darált húst, hagymát, petrezselymet, borsot, sót. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk még 5 percig.

Töltsük meg a borjúszeleteket. Tűzzük össze, forró olajban süssük ki.

Olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a lisztet, curryport, sót. Állandóan kevergetve öntsük bele a tejet, főzzük 3-4 percig. Öntsük a húsra.

Forró rizzsel tálaljuk.

Töltött sült Dél-Korea

A nagyobb zöldpaprikákat vágjuk ketté, és a magházat távolítsuk el. Két percre mártsuk forró, lobogó sós vízbe, majd jól csurgassuk le.

Ezután a darált marhahúst kevés szójaliszttel, sóval, pirospaprikával, reszelt vöröshagymával, zúzott fokhagymával dolgozzuk el, és töltsük meg a fél paprikákat, de vigyázzunk rá, hogy a töltelék ne domborodjon ki.

A töltött paprikákat először lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, és bő, forró olajban megsütjük.

Vegyes saláta szudáni módra

Hozzávalók: 2,5 dl joghurt, 1 evőkanál ecet, 1/2 dl olaj, só, bors, paprika, 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva),1-2 fej saláta, 2 db paradicsom, 2-3 db zöldhagyma (apróra vágva)

Keverjük össze a joghurtot, olajat, ecetet, 1 csipet sót, borsot, paprikát és a fokhagymát. Tegyük bele a salátaleveleket, paradicsomot, zöldhagymát és keverjük jól össze.

Zöldséges, rizses csirke Japán

Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 0,8 dl szójaszósz, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj, 20 dkg mosott, felszeletelt gomba, 1 fej hagyma (szeletelve), 1,5 dl csirkehúsleves, 25 dkg főtt vagy konzerv zöldborsó, 6 tojás felverve, 20 dkg főtt rizs

A csirke bőrét húzzuk le, csontozzuk ki és vágjuk apró darabokra. A szójaszószból és cukorból készítsünk páclevet és pácoljuk benne a húst 30 percig. Forró olajban pároljuk meg a csirkedarabokat 5-6 percig, adjuk hozzá a gombát, hagymát és pároljuk további 2-3 percig.

Öntsük rá a levest, zöldborsót, és a maradék páclevet. Takaréklángon főzzük még 2 percig. Végül öntsük rá a tojást és kavarjuk, amíg lágy rántotta kinézete lesz. A rizst osszuk szét 4 tálkába, tetejére öntsük a csirkés zöldséget és tálaljuk.

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése