A Drótpostagalamb recepttára
195. könyv
Ázsiai ízek
Tartalomjegyzék
Receptek A-tól Z-ig.......................................................................................................... 4
Almasambal Ceylon- Srílanka........................................................................................ 4
Ananászsaláta Thaiföld.................................................................................................. 4
Ananászos disznóhús Thaiföld........................................................................................ 4
Avokadósaláta Ceylon- Srílanka..................................................................................... 4
Bangkoki gombasaláta Thaiföld...................................................................................... 4
Barnatojás Thaiföld....................................................................................................... 4
Bársonyos csirke, gombával Korea................................................................................. 4
Ceyloni currypor Ceylon- Srílanka.................................................................................. 4
Colombói mazsolás rizs Ceylon- Srílanka........................................................................ 5
Colombói sertéskockák Ceylon- Srílanka........................................................................ 5
Currys disznóhús whiskyvel (Szmor I.) Ceylon-
Srílanka................................................ 5
Currys disznóhús ginnel (Szmor II.) Ceylon-
Srílanka..................................................... 5
Currys hal Thaiföld........................................................................................................ 5
Currys tehéntúró Ceylon- Srílanka................................................................................. 5
Csípős húskockák Kambodzsa........................................................................................ 5
Csirke bouillon Kína....................................................................................................... 6
Friss kókuszdióbél Ceylon- Srílanka............................................................................... 6
Füstölt lazackrém Hawaii és a csendes-óceáni
szigetvilág............................................... 6
Fűszeres hal Burma....................................................................................................... 6
Fűszeres tojás Indonézia............................................................................................... 6
Fűszerezett paradicsommártás Ceylon- Srílanka............................................................ 6
Grillben sült grape-fruit Ceylon- Srílanka....................................................................... 6
Grillezett csirkemell Thaiföld.......................................................................................... 6
Gyémánthegyi csirke Észak-Korea................................................................................. 6
Gyömbérmártás Thaiföld............................................................................................... 6
Hal édes-savanyú mártással Kína.................................................................................. 7
Hamis tamarindpüré (Thaiföld után, szabadon).............................................................. 7
Hideg kókuszdió-mártás Thaiföld................................................................................... 7
Húsgombóc kókusztejes mártásban Indonézia............................................................... 7
Húspástétom Irak.......................................................................................................... 7
Indiai húsgombóc India................................................................................................. 7
Indonéz sajtmártás....................................................................................................... 8
Japán rostélyos............................................................................................................. 8
Japán vegyes sült (Tempura)......................................................................................... 8
Tempura mártás Japán............................................................................................... 8
Jávai körte.................................................................................................................... 8
Jávai omlett 1. Indonézia.............................................................................................. 8
Jávai omlett 2, Indonézia.............................................................................................. 8
Jégbe hűtött currys leves Ceylon- Srílanka..................................................................... 8
Keleti disznósült Kína.................................................................................................... 9
Koktélrák Ceylon- Srílanka............................................................................................ 9
Nomád gomba Mongólia................................................................................................ 9
Padlizsánfasírozott Korea............................................................................................... 9
Párolt tök Thaiföld......................................................................................................... 9
Sattay Malájföld............................................................................................................ 9
Tejfölös pisztráng Szíria................................................................................................. 9
Kókuszos csirke Malaysia............................................................................................... 9
Maláj rizs Thaiföld....................................................................................................... 10
Marhahús szójamártásban Japán................................................................................. 10
Mazsolás paradicsomsaláta Ceylon- Srílanka................................................................ 10
Nyárson sült disznóoldalas Thaiföld.............................................................................. 10
Padlizsános szambal Indonézia.................................................................................... 10
Pakisztáni padlizsán.................................................................................................... 10
Pakisztáni saláta.......................................................................................................... 10
Pikáns csirke Fülöp-szigetek........................................................................................ 11
Rizses füstölt hal Ceylon- Srílanka............................................................................... 11
Rizspuding (Fizni) Pakisztán........................................................................................ 11
Saté Indonézia............................................................................................................ 11
Sárga sült burgonya Ceylon- Srílanka.......................................................................... 11
Száraz curry (Pa-naeng) Thaiföld................................................................................. 11
Sziámi marhafalatok Thaiföld....................................................................................... 11
Szingaléz főtt tészta (Idi appi) Ceylon-
Srílanka........................................................... 11
Szágópuding (darapuding) kókuszdióban Thaiföld........................................................ 12
Szójás marharagu Indonézia....................................................................................... 12
Szusi Japán................................................................................................................. 12
Tehéntúró kandírozott gyümölccsel Ceylon-
Srílanka.................................................... 12
Tojásos csirkemell Japán............................................................................................. 12
Tojásos rizs Laosz....................................................................................................... 13
Ton Katsu Japán.......................................................................................................... 13
Töltött batyu Japán..................................................................................................... 13
Töltött borjúszelet curry-mártással Thaiföld................................................................. 13
Töltött sült Dél-Korea.................................................................................................. 13
Vegyes saláta szudáni módra....................................................................................... 13
Zöldséges, rizses csirke Japán..................................................................................... 13
Almasambal Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 2 csésze apró kockákra vágott
alma, 1 ek. mazsola, 1 hegyes csípős paprika vékonyra karikázva, csipet zöld
korianderlevél (petrezselyem), só, citromlé.
Csak tálalás előtt keverjük össze.
Ananászsaláta Thaiföld
Hozzávalók: 1 doboz darabolt ananász,
késhegynyi őrölt gyömbér.
A jól lehűtött ananászra tálalás előtt
szórjuk a gyömbért. Currys ételekhez adjuk.
Ananászos disznóhús Thaiföld
Hozzávalók: 0,5 kg apróra vágott hús, 4
gerezd aprított fokhagyma, 3 ek. salátaolaj, 1 tk. nam pla (fűszerekkel kevert
porított szárított hal), késhegynyi bors, 1 mk. nagyon csípős pirospaprika, 8
dkg földimogyoró, 0,5 kg darabolt ananász, 1 ek. aprított petrezselyem, só, 1
vékony karikákra vágott zöldpaprika.
Pirítsuk 5 percig a húst olajban. Tegyük
bele a fokhagymát, pirítsuk még 3 percig. Adjuk hozzá a nam plát, borsot,
pirospaprikát, mogyorót. Lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk 10 percig.
Tegyük bele a petrezselymet, ananászt, ízlés szerint még sót, pirítsuk 2-3
percig.
Melegített tálban, paprika karikákkal
tálaljuk.
Avokadósaláta Ceylon- Srílanka
Apró kockákra vágva 1 hámozott,
kimagozott avokádó és 3 hámozott, kimagozott paradicsom, 0,5 csésze vékony
karikákra vágott újhagyma, 3 ek. salátaolaj, 2 ek. citromlé, késhegynyi só,
bors, 1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Hűtve tálaljuk.
Bangkoki gombasaláta Thaiföld
Hozzávalók: 1 vékonyra karikázott hagyma, 50
dkg főtt, apró gombafej, 25 dkg sült gombafej, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 1
felkarikázott hegyes, csípős zöldpaprika, 4 ek. borecet, 2 ek. olaj, csipet só,
késhegynyi őrölt koriandermag, bors, 1 tk. aprított petrezselyem.
Hagyjuk állni a hagymát forró vízben néhány
percig. Öntsük bele a vizet, adjuk hozzá az ecetet, lefedve hagyjuk 30 percig.
Keverjük össze a többi hozzávalóval. Fedjük le, és legalább 6 órára tegyük
hűtőbe. Tálalás előtt öntsük le a levét, 2 ágú villával jól keverjük össze.
Ízesíthetjük még ecettel, sóval, csípős paprikával.
Mély tálkákban, sült húsok mellé adjuk.
Barnatojás Thaiföld
Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1,5
ek. vaj, 3 ek. szójamártás, csipet cukor, 1 tk. citromlé, 1 apróra vágott
csemege uborka.
Lassú tűzön pároljuk 8-10 percig
a szójamártást, cukrot, tojást a vajban. Közben állandóan locsoljuk a
mártással. A tojás egyenletesen megbarnul.
Tegyük mély tálba, keverjük össze
a visszamaradt mártást citromlével, öntsük a tojásra, szórjuk meg
uborkadarabokkal.
Bársonyos csirke, gombával
Korea
Hozzávalók: 2 db kicsontozott
csirkemell (egyforma kockára vágva), 3 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy
liszt), 1 evőkanál szójamártás, késhegynyi bors, 4 evőkanál olaj, 1 gombakonzerv,
1 kávéskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt gyömbér
A csirkedarabokat, lisztet,
szójamártást keverjük össze egy evőkanál olajjal és borssal. 10 percig hagyjuk
állni. Közben szűrjük le a gombát úgy, hogy 1/2 dl levet tegyünk félre. A levet
sózzuk meg. Az olajban pároljuk meg - ne tovább, mint 1-2 percig- a
csirkedarabokat, fokhagymát, gyömbért, nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen,
állandóan keverjük. Adjuk hozzá a gombát, valamint a gombalevet és további 5
percig főzzük, nagyon vigyázva, nehogy túlfőzzük, és a gomba megpuhuljon.
Ceyloni currypor Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 2 ek. koriandermag, 1 ek.
köménymag, 1 tk. ánizsmag, 0,5 tk. apróra vágott zöld gyömbér, 6 szem
kardamómimag, 1 tk. görög széna *, 3 szegfűszeg, 1-2 cm fahéj, 0,5 tk.
kurkumapor, 1 ek. nagyon csípős száraz paprikamag, 2 gerezd fokhagyma.
Serpenyőben, lassú tűzön, az edényt
rázogatva szárítsuk - pirítsuk meg a görög szénát, koriander- és köménymagot.
Tegyük bele az ánizst, pirítsuk még 1 percig. Vegyük le a tűzről.
Tegyük vastag palacsintasütőbe (nem
teflonba) a gyömbért, fokhagymát. Lassú tűzön szárítsuk meg.
Mozsárban zúzzuk porrá a fűszereket. Jól
záródó üvegben tároljuk.
(* = lepkeszeg, kapható)
Colombói mazsolás rizs Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 2 csésze rizs, 4 cs.
forró víz, 1 ek. vaj, 1 mk. kurkumapor, 5 szegfűszeg, 1 tk. köménymag, kis
darab fahéj, 1,5 tk. só, 3 ek. mazsola.
Áztassuk hideg vízben a rizst 1
órán át.
Lassú tűzön, kevergetve a vajon
pirítsuk 1-2 percig a kurkumát, fahéjat, szegfűszeget, köményt. Keverjük hozzá
a rizst, mazsolát, pirítsuk még 2-3 percig. Öntsük rá a forró vizet, forraljuk
fel, fedjük le. Közepesen meleg sütőben pároljuk 30-35 percig.
Erősen csípős curryhez adjuk.
Colombói sertéskockák Ceylon-
Srílanka
A kockákra vágott sertéshúst
apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóval, curryporral,
gyömbérrel, egészen kevés fahéjjal és 1 dl vízzel majdnem puhára pároljuk.
Befejezés előtt tíz perccel
ráöntünk 2 dl tejet és beforraljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
Currys disznóhús whiskyvel (Szmor I.) Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 1-1 tk. nagyon csípős
pirospaprika, őrölt köménymag, édesköménymag, koriandermag, 4 kardamómi
megrepesztve, csipetnyi citromfű, 5 szem szegfűszeg, 3 gerezd fokhagymapép,
tamarind vagy 1-2 ek. borecet, 2 tk. só, 80 dkg apróra vágott disznócomb, 0,5
dl whisky.
Tegyük vastag falú serpenyőbe az
első 8 fűszert, kevergetve pirítsuk 1-2 másodpercig. Tegyük bele a húst,
tamarindot, sót, ecetet, annyi forró vizet, hogy félig ellepje. Lassú tűzön
lefedve főzzük, míg megpuhul. Öntsük bele a whiskyt, lassú tűzön főzzük még
10-15 percig.
Idi appival vagy spagettivel tálaljuk.
Currys disznóhús ginnel (Szmor II.) Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 1-1 tk. őrölt
köménymag, édesköménymag, 1 tk. csípős pirospaprika, 1,5 tk. őrölt koriandermag,
0,5 tk. bors, 6 szem szegfűszeg. 5 cm hosszú fahéj, 3 cm friss gyömbér vékony
szeletekre vágva, 1 csésze aprított hagyma, 1 dl. olaj, 1 mk. reszelt
citromhéj, 1-1 tk. Só. 80 dkg disznócomb apróra vágva, 1,5 csésze kókusztej, 3
ek. gin, kevés citromlé.
Pirítsuk vastag falú lábasban a
szegfűszeget, fahéjat, közben rázogassuk az edényt. Adjuk hozzá az olajat és a
paprika kivételével az őrölt fűszereket. Pirítsuk 1-2 másodpercig, kevergessük,
nehogy leégjen. Tegyük hozzá a gyömbért, hagymát, pirítsuk üvegesre, majd a hússal
is pirítsuk 2 percet. Öntsük hozzá a kókusztejet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk
puhára. Keverjük hozzá a gint, citromlét. Pároljuk még 5 percig. Sózzuk meg.
Idi appival, spagettivel, esetleg
rizzsel tálaljuk.
Currys hal Thaiföld
Hozzávalók: 2,5 ek. vaj, 2 felaprított
hagyma, 0,5 ek. csípős ételízesítő, 3 apróra vágott paradicsom, 3 tk. finomra
vágott petrezselyem, 1 ek. kókusztej, 2 ek. citromlé, só, 3 ek. joghurt, 1 kg
filézett hal 6 darabra vágva.
A vajban pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk
hozzá az ételízesítőt, pirítsuk még 1-2 percig. Tegyük hozzá a paradicsomot,
petrezselymet, kókusztejet, keverjük össze. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg
a paradicsom megpuhul. Tegyük bele a halat, citromlevet, sózzuk meg, pároljuk
10-12 percig.
Rizzsel, párolt zöldségekkel,
fűszerkeverékekkel tálaljuk.
Currys tehéntúró Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 0,5 kg túró, 1
púpozott tk. curry, 1-2 ek. majonéz, 1-1 ek. apróra vágott metélő- és lilahagyma,
1,5 ek. kis kockákra vágott salátalevél, só.
Sűrű szitán tőrjük át a túrót,
keverjük össze a hozzávalókat.
Nyers gyümölcs, papaya, vagy
sárgadinnye, őszibarack, stb. megtöltésére használjuk - így előételként
tálaljuk.
(Ajánlom, mert nagyon finom
paprikába, paradicsomba töltve vagy csak úgy kenyérre kenve. Olívabogyó sem
ront rajta.)
Csípős húskockák Kambodzsa
A sertés- vagy marhahúskockákat
sóval, babérlevéllel ízesített kevés vízben puhára pároljuk.
Közben a paradicsompürét
cseresznyepaprika-pürével, sóval, finomra vágott hagy- mával, egy gerezd
fokhagymával, törött borssal, 1 evőkanál olajjal mixerben összekeverjük. Ezután
a leszűrt húsokat a mártásba helyezzük, és együtt átforraljuk.
Csirke bouillon Kína
Hozzávalók: 1 csirke, 2,5 l víz,
3-4 zöldhagyma, 2 kávéskanál gyömbér, 1 evőkanál sherry, só
Az összes nyersanyagot együtt
tegyük fel főni. Mikor felforrt, állítsuk takaréklángra és 2,5 óra hosszat főzzük.
Ha megfőtt, csontozzuk ki a csirkét, vágjuk apró darabokra és pácoljuk.
Friss kókuszdióbél Ceylon- Srílanka
Reszeljük le a kókuszdió tetejét,
a vizet öntsük egy edénybe (hűsítő ital készítésére jó). Tompa végű késsel
vágjuk ki a fehér húst, majd vágjuk ujjnyi vastag csíkokra.
Megsózva fogyasztjuk.
Füstölt lazackrém Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág
Hozzávalók: 1/2 füstölt lazac,
6-7 db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom, 10-12 db apróra vágott
zöldhagyma, 1/2 dl jéghideg víz
A lazacszeleteket 3 órán át,
áztassuk hideg vízben, úgy, hogy kétszer cseréljük le a vizet. Ezután öntsük ki
a vizet, és a halszeleteket egész apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a paradicsomot,
a hagymát és keverjük simára, közben hideg vizet öntve a pástétomhoz. Jól kihűtve,
fagylaltos pohárban tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra vágott zsemle- vagy
kifliszeleteket.
Fűszeres hal Burma
A szétnyomott fokhagymát kevés
vajon megfuttatjuk. A halszeleteket (bármelyik halféleség használható)
kivajazott edény aljára helyezzük és sózzuk. Leöntjük a fokhagymás vajjal.
Sáfránnyal ízesítjük, durvára vágott vöröshagymával és karikázott
zöldpaprikával meghintjük. Kevés citromot csepegtetünk rá, babérlevelet adunk
hozzá és 1 dl fehérbort öntünk alá.
Alufóliával befedjük, és
előmelegített sütőben puhára pároljuk. Burgonyapürével tálaljuk.
Fűszeres tojás Indonézia
Hozzávalók: 6 keményre főzött
tojás, 1/2 fej reszelt vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, késhegynyi növényi
fűszersó, késhegynyi curry, 1 evőkanál olaj
Villával lyukasszuk ki a tojásokat.
A forró olajban pároljuk az előzőleg összekevert hagymát és fokhagymát, adjuk
hozzá a fűszereket és 2 dl vizet. Amikor forrni kezd, helyezzük bele óvatosan a
tojásokat, nehogy odaégjen, főzzük kb. 10 percig, míg a víz teljesen elfő, és
az ízeket a tojás átveszi.
Fűszerezett paradicsommártás Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 1 kg hámozott, érett paradicsom
felezve, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 cm fahéj és gyömbérgyökér, 0,5 dl borecet, só,
1 tk. porcukor.
Lassú tűzön, lefedve pároljuk a paradicsomot
az ecettel, míg megpuhul. Szitán törjük át.
Mozsárban zúzzuk szét a gyömbért, fahéjat,
fokhagymát. Keverjük össze a paradicsommal, cukorral, öntsük vissza az edénybe,
és addig főzzük, míg besűrűsödik.
Hidegen fogyasztjuk.
Grillben sült
grape-fruit Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 3 grape keresztben
kettévágva, 4 ek. cukor, 1 mk. őrölt gyömbér, 6 szem kandírozott piros
cseresznye.
Tálalás előtt vágjuk körbe a
grape-fruitot a héjánál belülről és fejtsük le a húst. Ollóval vágjuk ki a
hártyát a gerezdek közül. Szedjük ki a magokat. Szórjuk be a tetejét cukorral,
gyömbérrel. Közepesen meleg grillben addig süssük, míg a cukor kissé felolvad.
Kistányéron forrón tálaljuk,
minden gyümölcs közepére 1 szem cseresznyét téve.
Grillezett csirkemell Thaiföld
Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé
3 cm-es darabokra vágva, 1 tk. apróra vágott gyömbér, 1 tk. őrölt
kurkumagyökér, 1 tk. - koriandermag, 2 tk. - földimogyoró, 2 dl. kókuszdiótej,
bors, só.
Mozsárban zúzzuk szét a gyömbért,
kurkumát, koriandert, mogyorót, borsot, keverjük össze a sóval, kókusztejjel.
Öntsük a csirkére, hagyjuk állni 1 órát.
Húzzuk grillpálcákra a húst,
közepesen meleg grillben süssük világos barnára.
Tegyük apróra vágott
pirospaprikával bélelt hosszúkás tálra.
Gyémánthegyi csirke Észak-Korea
A darabolt csirkéket
pirospaprikával Ízesített sós vízben főzzük puhára. Ezután kivesszük a
csirkéket, és a főzőlevet szójaliszttel dúsított tejföllel behabarjuk. Reszelt
vöröshagymával, sóval, szezámmaggal, törött borssal, zúzott fokhagymával
ízesítjük. A mártást jól kiforraljuk és átszűrjük. A csirkére öntve, párolt
rizzsel tálaljuk.
Gyömbérmártás Thaiföld
Hozzávalók: 4 tk. gyömbér, 3 ek.
szójamártás, 1 ek. olaj összekeverve.
Kemény tojással, párolt
zöldségekkel, sült halakkal és húsokkal mártogatjuk.
Hal édes-savanyú mártással Kína
Hozzávalók: 1 hámozott uborka, 1
sárgarépa, 1-2 savanyított, apró kockára vágott csemege uborka, 1 kávéskanál
őrölt gyömbér, 1 fej reszelt vagy apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 3 evőkanál cukor, 1 dl borecet, 1 dl víz, 1 db (kb. 1,5 kg-os)
ponty, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt (vagy kukoricakeményítő), 2 evőkanál
szójamártás, só
Az uborkát, savanyított csemege
uborkát és sárgarépát vágjuk apró kockákra, keverjük össze a gyömbérrel,
vöröshagymával, cukorral, ecettel, vízzel és 1 kávéskanál sóval. Hagyjuk állni
egy órán át.
A megtisztított halat (egészben)
tegyük óvatosan 2 liternyi forró, sós vízbe, amelybe előzőleg 2 evőkanál olajat
öntünk. Befedve főzzük 20 percig, majd a tűzről levéve hagyjuk továbbra is a
vízben, míg teljesen megpuhul. Közben a zöldségekről szűrjük le a levet,
keverjük hozzá a lisztet (vagy a kukoricakeményítőt) és a szójamártást. 2
evőkanál olajban pároljuk meg a fokhagymát, öntsük rá a liszttel kevert levet,
és takaréklángon kevergessük, míg kissé megsűrűsödik. Kóstoljuk meg, és ha nem
elég édes, adjunk hozzá kevés cukrot.
A zöldségeket csak 1-2 percig
pároljuk meg benne, mert a kínai konyha szerint ropogósnak kell lennie. A halat
óvatosan emeljük ki a vízből, helyezzük a tálra és öntsük rá a levet.
Hamis tamarindpüré (Thaiföld után, szabadon)
Hozzávalók: Arány: ahány kanál szilvadzsem,
annyi citromlé.
Összekeverjük.
Hideg kókuszdió-mártás Thaiföld
Hozzávalók: 6 ek. kókuszreszelék,
4 ek. forró tej, 3 kimagozott, hegyes, csípős pirospaprika, 4 gerezd reszelt
fokhagyma, 2 ek. aprított petrezselyem, 1 ek. citromlé, 1 mk. porcukor, bors,
só, 1 ek. nagyon csípős paprikakrém.
Öntsük a tejet a kókuszra,
hagyjuk állni 3 órát, időnként keverjük meg.
Keverjük össze a többi
hozzávalót, majd a kókuszt a tejjel tegyük hozzá és turmixoljuk.
Párolt és sült húsok mellé kínáljuk.
Húsgombóc kókusztejes
mártásban Indonézia
Hozzávalók: (6 személyre) 1 kg
darált marhahús, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 4 fej lila hagyma, 2
gerezd fokhagyma, 1 evőkanál chilipaprika-krém, 2 dl kókusztej, 1 evőkanál
citromlé, 1 evőkanál gyömbér. 2 evőkanál kurkuma, 1 kávéskanál fahéj, 1
kávéskanál szegfűszeg, 1 kávéskanál ánizs, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
olaj a sütéshez
A darált húsból kis gombócokat
formálunk. A chilipaprika-krémet összekeverjük a citromlével, a finomra vágott
lila hagymával és a zúzott fokhagymával, beletesszük a fűszereket, sót, borsot.
Fazékba olajat öntünk, amikor felforrósodik, a fűszeres keveréket beletesszük a
forró olajba, állandó kevergetés közben hozzáöntjük a kókusztejet. Amikor
felforrt, egyenként beletesszük a húsgombócokat. Állandó kevergetés mellet
10-15 perc alatt megpirulnak. A gombócokat bő mártással tálaljuk. Párolt rizst
kínálunk hozzá.
Ez a fogás, maláj nevén Rendang
bola, Indonézia-szerte kedvelt, maláj és kínai vendéglők étlapján egyaránt
szerepel.
Húspástétom Irak
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 nagy
reszelt vöröshagyma, 3 evőkanál víz, 1 egész tojás, 7 dl erőleves (lehet
zacskós leves is), 1 tojás sárgája, 2 dl joghurt, 25 dkg darált marhahús, 2
kávéskanál só, 1 kávéskanál törött fehérbors, 1 tojás felverve, köménymag
Nagy tálban gyúrjuk össze a
lisztet a tojással és a tojás sárgájával, vízzel, sóval, borssal. Mikor a
tészta már sima, pihentessük 2 órán át. Közben készítsük el a tölteléket.
Keverjük össze a darált húst, hagymát, sót, borsot. Kilisztezett deszkán
nyújtsuk ki a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk. Vágjunk 6 cm-es nagy
kockákat, a közepére tegyünk 1 kávéskanálnyi tölteléket, hajtsuk félbe,
ragasszuk le a széleket kevés vízzel. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással,
szórjuk meg a köménymaggal. Gyengén kiolajozott tepsibe tegyük, előmelegített,
forró sütőbe. Süssük szép aranysárgára kb. 20 percig, majd öntsük rá az
erőlevest, fedjük be fóliával, és takaréklángon süssük, míg a tészták puhák
lesznek, és a leves elfő.
A joghurtot tálban habverővel
verjük fel és öntsük poharakba. Forró tésztákat adjuk hozzá.
Indiai húsgombóc India
Hozzávalók: 4 keménytojás, 1 kg
sovány báránycomb (darálva), 2 kávéskanál só, 1 csipet bors, 1,5 dl olaj, 1 fej
vöröshagyma (szeletelve), 1 db
paradicsompaprika (szeletelve), 1 kávéskanál gyömbér, 1,5 dl csirkeleves kocka,
1 csipet pirospaprika
A keménytojásokat keresztbe
félbevágjuk. A darált húst összekeverjük sóval, borssal. A húst 8 részre
osztjuk, és mindegyikbe beleteszünk egy fél kemény tojást úgy, hogy ne látsszon
ki a húsból. Az olajban jól megsütjük a húsgombócok minden oldalát. Utána a
maradék olajban süssük meg a hagymát és a paprikát, majd sózzuk, paprikázzuk
meg és öntsünk rá levest. Jól felmelegítve öntsük a gombócokra.
Indonéz sajtmártás
Hozzávalók: 2, 5 dl tejszín, 3 dkg krémsajt
Elkészítés: A krémsajtot habosra kikeverjük,
hozzáadjuk a curryport, majd apránként a tejszínt, de ügyeljünk arra, hogy a
tejszín fel ne habosodjon. Főtt vagy sült csirkéhez, szendvicsalapnak,
rákkoktélhoz kínáljuk.
Japán rostélyos
A jól kivert rostélyosokat finomra vágott
vöröshagymával ízesített annyi sherryben pácoljuk, hogy az éppen ellepje. Kb. 4
órai állás után kivesszük, sózzuk és borsozzuk.
Kevés vajon megsütjük és a hússütő
zsiradékot a páclével átforraljuk.
Burgonyaropogóssal tálaljuk.
Japán vegyes sült
(Tempura)
Hozzávalók: 2 nagy hagyma és 2 sárgarépa 1
cm-es szeletekre vágva, 12 dkg zöldbab, 2 zöldpaprika felkarikázva, 1 burgonya
1 cm-es hasábokra vágva, 0,5 kg tisztított apró rák, 50 dkg liszt, 8 tojás, 1
kk. só, olaj a sütéshez.
Összekeverjük a lisztet a tojásokkal, sóval
és 1 dl hideg vízzel.
A sűrű palacsintatésztába mártjuk a zöldségeket,
rákot és forró, bő olajban kisütjük. Papírtörlőn leitatjuk. (A hagymából 5-6
karikát, a többiből 1-1 darabot mártunk a tésztába.)
A darabokat összevegyítve nagy tálra
tesszük, tempura mártással tálaljuk. Minden teríték elé teszünk 1 csészét, és
abba mártogatunk.
Mártás nélkül is finom.
Tempura
mártás Japán
Hozzávalók: 1 dl szójamártás, 2 kk. cukor, 2
ek. fehérbor, 2 ek. reszelt torma, 2 kk. gyömbér.
Mindent összeöntünk, és állandóan kevergetve
összefőzzük. 1-2 nappal a tálalás előtt el lehet készíteni.
Jávai körte
A tűzálló tálat vastagon kivajazzuk és
belehelyezzük a tisztított, kimagvalt, félbevágott körtéket. Őrölt
szegfűszeggel, gyömbérrel, citromlével és kevés mézzel egy páclevet készítünk,
amellyel bekenjük a körtéket.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Köretként és desszertként egyaránt tálalhatjuk.
Jávai omlett 1. Indonézia
Hozzávalók: 1 szeletelt hagyma, 1
szeletelt paradicsom, 4-6 ek. aprított petrezselyem, 10 dkg apróra vágott
sonka, 4 ek. olaj, csipet piros paprika, só, bors, 4 felvert tojás.
A hagymát az olajban sárgára
pirítjuk, rászeleteljük a paradicsomot, sonkát és jól megsütjük. Ráöntjük
sózott, borsozott, paprikázott tojást és az omlett mindkét oldalát megsütjük.
Petrezselyemmel megszórjuk. Metéltszerű csíkokra vágjuk, rizzsel tálaljuk.
Jávai omlett 2, Indonézia
Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 2
db erős zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 4 tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 1
késhegynyi piros chilipaprika
A hagymát finomra vágom, a
paprikát kicsumázom, és apróra darabolom.
Az olajat serpenyőben
felforrósítom, s előbb a hagymát, majd röviddel utána a paprikát teszem bele,
és kissé megpirítom.
A tojásokat a szójaszósszal
habosra keverem. Beleteszem a már langyosra hűlt hagymás paprikát, és négy,
közepes vastagságú omlettet sütök belőle úgy, hogy a közepe még lágy maradjon.
Óvatosan tányérra csúsztatom, és egy kis piros chilivel megszórom. (Sózni nem
kell, mert a szója sós)!
Jégbe hűtött currys leves Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 1,5 kg paradicsom,
kis fej aprított hagyma, 2 gerezd aprított fokhagyma, 1 áztatott zsemle, 0,5
ek. csípős curry-por, késhegynyi porcukor és bors, 1 ek. citromlé, 3 ek.
tejszín, 12 db jégkocka, 1 ek. finomra vágott zellerlevél.
A zeller és jég kivételével
minden jól összekeverünk, hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt keverjük jól össze,
öntsük magas poharakba, tegyünk mindegyikbe 2 jégkockát, szórjuk be zellerrel.
Azonnal tálaljuk.
Keleti disznósült Kína
Hozzávalók: 2 kávéskanál só, 2 dl
szójamártás, 1 dl citromlé, 10 dkg kristálycukor, 1 kis fej vöröshagyma, 1
kávéskanál őrölt gyömbér, 10 dkg kristálycukor, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 kg
lapocka, csont nélkül
Egy nagy tálban összekeverjük a
szójamártást, sót, citromlevet, cukrot, hagymát, gyömbért és fokhagymát. Ebbe a
pácba helyezzük a húst zsíros felével felfelé. Fedjük be és állítsuk
hűtőszekrénybe 1 napra. A pácból kiemelve csavarjuk és kötözzük össze a húst,
majd tegyük sütőbe, és 3 órán át, süssük a páclével gyakran öntözve. Ha a hús
elkészült, vágjuk vékony szeletekre és rizzsel tálaljuk.
Koktélrák Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 9 dkg liszt, 0,5
sütőpor, 1 mk. só, 1 tojás, 1,25 dl tej, 1 tk. vaj, 20 dkg sós vízben megfőzött
rák apróra vágva, 4 aprított mogyoróhagyma, 1 ek. kissé csípős curry-por, 1 tk
finomra vágott petrezselyem, vaj a sütéshez.
A tojásfehérjéből verjünk habot.
Mindent keverjünk össze, tegyük hozzá a tojáshabot. Evőkanálnyi mennyiségeket
süssünk aranybarnára forró olajban.
Forrón, előételként tálaljuk
mártással vagy koktélpálcára szúrva, hidegen.
Nomád gomba Mongólia
Tegyük serpenyőbe a gombát, a
durvára vágott vöröshagymát és a zsiradékot. Sóval, törött borssal, finomra
vágott petrezselyemmel ízesítsük, és saját levében pároljuk puhára. Mikor
megpuhult, akkor 4 evőkanál joghurttal forraljuk át és főtt tészta körettel
tálaljuk.
Padlizsánfasírozott Korea
Hozzávalók: 1 meghámozott,
karikára vágott padlizsán, 1 egész tojás felverve, 2 evőkanál liszt, só, bors,
olaj a sütéshez
Sós vízben főzzük puhára a
padlizsánt. Szűrjük le és nyomjuk széjjel (vagy mixerrel verjük simára).
Keverjük össze a további hozzávalóval, formáljunk belőle kerek pogácsaformákat,
és forró olajban süssük ki. Előételnek vagy húspótlásnak adjuk.
Párolt tök Thaiföld
Hozzávalók: 1-2 hámozott újtök 1
cm-es szeletekre vágva, 1 púpozott ek. vaj, 0,5 citrom leve, csipet cukor, só,
cayenne-i bors, 1 ek. aprított petrezselyem.
Főzzük kb. 10 percig a tököt.
Tegyük serpenyőbe a vajat, sót,
cayenne-i borsot, citromlevet, tegyük bele a lecsepegtetett tököt. Lassú tűzön,
lefedve pároljuk puhára. Ne keverjük, de rázzuk meg néhányszor a serpenyőt.
Ha kész, petrezselyemmel
beszórjuk.
Sattay Malájföld
Hozzávalók: 1/2 kg hús apróra
darabokra vágva és nyársra fűzve (lehet marhahús, vesepecsenye, hátszín,
rostélyos vagy csirkemell)
A húst nyársra fűzve, lehetőleg
faszénparázs fölött forgatva sütjük, időközönként olajjal kenegetve. Amikor
megsült, tányérra téve fűszeres mártással leöntjük és főtt rizst adunk hozzá.
Mártás: 2 kávéskanál curry, 1
kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál chili paprika, 1 kávéskanál cukor, 2
fej vöröshagyma (reszelve), 1 gerezd fokhagyma, 4 dkg amerikai mogyoró (durvára
darálva vagy törve), 2 dl kókusztej, 1/2 citromleve, 2 evőkanál olaj, só
A forró olajban pároljuk meg a
vöröshagymát, fokhagymát, majd egy kevéssé forgassuk meg benne a fűszereket (vigyázzunk
nehogy megégjen). Végül keverjük hozzá a mogyorót, kókusztejet és takaréklángon
főzzük kb. 10 percig. A sót és a citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.
Tejfölös pisztráng Szíria
Hozzávalók: 4 db pisztráng, 1
tejföl, só, bors, 3 evőkanál vaj, 1/2 dl tejszín, 1 kávéskanál majoranna
Sózzuk, borsozzuk be a
megtisztított pisztrángot, rakjuk kivajazott tűzálló tálba, szórjunk rá
majorannát, és közepes sütőben süssük 20-25 percig. Keverjük össze a tejfölt a
tejszínnel, öntsük a halra és süssük további 10 percig. Azonnal tálaljuk.
Kókuszos csirke Malaysia
A csirkéket az Újházy
tyúkleveshez hasonlóan megfőzzük, majd csontjáról lefejtve kockára vágjuk.
Közben enyhén édes tejben kókuszreszeléket, reszelt citromhéjjal ízesítve
mártás sűrűségűre forralunk. Ezután a kockákra vágott húsokra öntjük a forró mártást,
és a levesben főtt vegyes zöldséggel tálaljuk.
Maláj rizs Thaiföld
Hozzávalók: 4 dl tej, 22 dkg
friss* kókuszreszelék, 1 ek. földimogyoró-olaj, 2 aprított hagyma, 32 dkg rizs,
1 mk. só, 3 dl kókusztej **.
Forraljuk fel a tejet, vegyük le
a tűzről, tegyük bele a kókuszreszeléket, fedjük le és hagyjuk állni 1,5 órán
át.
Pirítsuk a hagymát és a rizst 3
percig olajban, sózzuk meg. A tejes kókuszreszelékkel lassú tűzön, lefedve
főzzük 20-25 percig (a rizstől függ), míg a rizs beszívja a tejet.
Forrón tálaljuk.
*, ** Ha nincs friss reszelék,
készítsünk belőle kókusztejet egy Indiánál leírt módon. A reszeléket a 4 dl
tejbe tesszük, a kókusztejet a főzésnél öntjük hozzá.
Marhahús szójamártásban Japán
Hozzávalók (4 személyre) 60 dkg
marhabélszín, 20 dkg hosszú szemű rizs, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1
dl szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor, 1 dkg vaj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs.
metélőhagyma (snidling), 1 db póréhagyma, só
A rizst 4 dl sós vízben
megfőzzük. Míg fő, vékony csíkokra metéljük a húst. Összezúzzuk a fokhagymát,
apróra vágjuk a petrezselymet. Az olajat a wokban vagy serpenyőben felhevítjük,
a húst adagonként megpirítjuk benne, ha megpirult kivesszük, s melegen tartjuk.
A szójaszószt, és a rizsbort a fokhagymával, egy kis pecsenyelével felforraljuk,
az így kapott mártást ráöntjük a tálban lévő húsra, amit megszórunk a
petrezselyem felével, a másik felét a vajjal együtt elkeverjük a rizzsel. A
rizst tovább finomíthatjuk, kevés olajat felforrósítunk wokban vagy
serpenyőben, tálban felütünk és elkeverünk két tojást, egy percig sütjük a
forró olajban, akkor hozzáadjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg puha és
meleg nem lesz. Jól illik a szójamártásos marhahúshoz.
Mazsolás paradicsomsaláta Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 1,5 kg hámozott,
kimagozott paradicsom, 1 aprított hagyma, 1 tk. garam masala *, 3 ek. citromlé,
0,5 mk. csilipor, 6 ek. nagy szemű mazsola.
Vágjuk apróra a paradicsomot,
keverjük össze a hozzávalókkal. Hűtsük be.
Hideg és meleg sültekhez
kínáljuk.
Nyárson sült disznóoldalas Thaiföld
Hozzávalók: 3 db 10 cm széles,
8-10 bordás oldalas, 1 dl borecet, 0,5 dl citromlé, 1,5 dl olaj, 0,75 dl
szójamártás, 1 tk. őrölt koriandermag, 1 tk. őrölt bors, 1 mk. őrölt mustármag,
1 tk. só.
A hús kivételével keverjük össze
a hozzávalókat. Öntsük a húsra, tegyük hűtőbe 8 órára. Időnként forgassuk meg.
Húzzuk harmonikaszerűen nyársra az oldalast. Izzó parázson, forgatva süssük 50
percig. Tegyünk a nyárs alá tepsit, kenjük be a páclével a húst, süssük még 40
percig, közben többször kenjük be.
Rizzsel, salátákkal, mártásokkal,
szárított halporos fűszerkeverékkel tálaljuk.
Padlizsános szambal Indonézia
Hozzávalók: (4 személyre) 2
közepes padlizsán, 1 kis hagyma, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál
citromlé, 1 száraz cseresznyepaprika, 1 kávéskanál barna cukor, 1 kávéskanál
őrölt koriander, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál szardellapaszta
A padlizsánt megmossuk, héját
rajta hagyjuk, 1 cm-es szeletekre vágjuk. Megszórjuk sóval, meglocsoljuk
citromlével. Olajban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a
koriandert, a barna cukrot, a darabokra tört cseresznyepaprikát, a
szardellapasztát, s 10 percig megpirítjuk bele a padlizsánszeletek mindkét
oldalát. Közben hozzáadunk egy kis vizet, nehogy odakapjon a padlizsán.
Pakisztáni padlizsán
Forró olajban megsütjük a
tisztított és karikára vágott padlizsánokat. Ezután sózzuk, és zúzott
fokhagymával ízesített tejföllel átforraljuk.
Finomra vágott petrezselyemmel
meghintve, főtt burgonyával tálaljuk.
Pakisztáni saláta
Hozzávalók: 5-6 ek. olaj, 1-2
hámozott padlizsán 3 cm-es kockákra vágva (lesózzuk, 20-30 percig állni
hagyjuk, hogy ne legyen keserű, majd a vizet leöntjük róla és leöblítjük), 1
gerezd fokhagymapép, 2 dl tejföl, sózni nem kell, mert a padlizsán kissé sós
marad, salátalevél, aprított petrezselyem.
Forró olajban megsütjük a
padlizsánt, tálra tesszük, elkeverjük a fokhagymával, tejföllel és hűtőbe
tesszük.
Salátalevélen, petrezselyemmel
meghintve tálaljuk.
Pikáns csirke Fülöp-szigetek
A darabolt csirkét sózzuk és
borsozzuk. Kevés lében feltesszük főni. Babérlevéllel, citromlével,
fokhagymával ízesítjük. Amikor a csirkék megpuhultak, akkor teflonedényben
zsiradék nélkül 2-3 percig átsütjük. Forró, mustárral ízesített tejföllel
leöntve, hagymás tört burgonyával tálaljuk.
Rizses füstölt hal Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 60 dkg füstölt
tőkehal vagy hering, 2 ek. olaj, 25 dkg rizs, 2 felaprított hagyma, 2 tk.
ceyloni currypor, 1 púpozott ek. vaj, 1 kemény tojás 6 felé vágva, 1 tk
aprított, friss korianderlevél vagy petrezselyem.
Öntsünk 2 l forrásban lévő vizet
a halra, lassú tűzön, nem forralva pároljuk kb. 15 percig. Öntsük le a vizet,
húzzuk le a hal bőrét, fejtsük le a húsát és szedjük szét kis darabokra.
Olajban pirítsuk üvegesre a
hagymát. Tegyük rá a mosott rizst és a curryt, pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk
hozzá 5 dl-t a haláztató forró vízből. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg a víz
elfő, a rizs megpuhul. Keverjük bele a vajat és a halat.
Díszítsük tojással és
korianderlevéllel. Tálaljuk citromlével és csípős, fűszeres mártással.
Rizspuding (Fizni) Pakisztán
Hozzávalók: 1 dl tej, 1 kk. só,
10 dkg rizs, 6 dkg mazsola, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 5 dkg apróra vágott
dió.
A tejet felforraljuk, sózzuk,
takarékon kb. 30 percig főzzük benne a rizst, míg a tej elfő.
Beletesszük a mazsolát, cukrot,
tejszínt és még főzzük kb. 10 percig. Ha túl sűrű 0,5 dl vizet önthetünk még
hozzá.
Hidegen, dióval megszórva
tálaljuk.
Saté Indonézia
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 3
evőkanál olaj, 1 kiskanálnyi csípős curry, 1 kiskanál kurkumapor, 3 evőkanál
kókuszreszelék, 1 dl tej, só, cukor
A kurkumát és a curryt egy kevés
olajban megpirítom. A kókuszreszeléket a tejjel elkeverem, és hozzáadom az
olajon pirított fűszerekhez, sóval, cukorral ízesítem, felfőzöm, majd a tűzről
levéve kihűtöm. A húst nagyobb kockákra vágom, és a lehűlt pácban 2-3 óráig pácolom.
(Minél tovább annál jobb)! A pácolt húsdarabokat 4 nyársra húzom, és parázson
vagy grillsütőben kb. 10 perc alatt ropogósra sütöm.
Párolt rizzsel kínálom, nagyon
jól illik hozzá a felmelegített ketchup.
Sárga sült burgonya Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 1,5 ek. vaj, 1-1 mk.
reszelt fokhagyma, vöröshagyma, 2 mk. kurkumapor, 0,5 kg hámozott, főtt, apró
újburgonya, késhegynyi bors, só, 1 tk. aprított petrezselyem.
Pirítsuk a vajban üvegesre a
hagymákat. Adjuk hozzá a kurkumát, lassú tűzön pirítsuk még 2-3 percig. Tegyük
bele a burgonyát, 5 percig pirítsuk. 2 ágú villával keverjük.
Szórjuk meg a borssal, sóval,
petrezselyemmel.
Forrón tálaljuk.
Száraz curry (Pa-naeng) Thaiföld
Hozzávalók: 0,5 dl földimogyoró-
vagy salátaolaj, 3 közepes hagyma felaprítva, 8 gerezd fokhagyma, 1 ek.
currypor, 1 tk. csípős currys ételízesítő, 1 ek. tamarindpüré vagy 2 ek.
citromos szilvadzsem, só, 1 kg apróra vágott marhahús.
Az olajba pirítsuk üvegesre a
hagymát, fokhagymát. Adjuk hozzá a curryport, ételízesítőt, tamarindpürét.
Lassú tűzön pirítsuk 1-2 percig. Tegyük bele a húst, fedjük le, pároljuk puhára.
Közben keverjük.
Forró rizzsel tálaljuk.
Sziámi marhafalatok Thaiföld
Az olajban a finomra vágott
vöröshagymát üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a 3x3 cm-es kockákra vágott
marhahúst. Ízesítjük kurkumával, korianderrel, gyömbérrel, zúzott fokhagymával,
sóval, törött borssal. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt 1 dl
tejjel átforraljuk.
Zöldborsós rizskörettel tálaljuk.
Szingaléz főtt tészta (Idi appi) Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 0,5 kg kétszer
szitált liszt, nagy szalvéta, hosszú nyelű fakanál, forrásban lévő víz, 6 kis lapos
lószőrből vagy műszálból készült szita, kis lyukú burgonyanyomó.
Tegyük a lisztet a szalvétába,
batyuszerűen kössük össze. A fakanál nyelét húzzuk át a csomón. Állítsuk
forrásban lévő vízzel félig főtt fazék fölé úgy, hogy a víz ne, csak a gőz
érje. Gőzöljük 1 órát.
Öntsük szitába, sózzuk meg,
szitáljuk át. Tegyünk hozzá annyi forró vizet, hogy közepesen lágy, de ne
ragadós tészta legyen belőle. Kis adagokban nyomjuk át a burgonyanyomón a kis
szitákba.
Öntsünk 2 ujjnyi vizet egy nagy
lábasba, forraljuk fel. Fedjük le egy nagy szitával, tegyük bele a kis
szitákat, gőzöljük 5-6 percig.
A szitákon, vagy kistányéron
tálaljuk.
Magában is fogyasztható vagy
zöldséges, currys húsokhoz.
Szágópuding (darapuding) kókuszdióban Thaiföld
Hozzávalók: 20 dkg szágó vagy
dara, 9 dl forrásban lévő tej, 10 dkg pálma- vagy egyéb cukor, 5 dkg vaj, 1-2
csepp kókusz- vagy mandulaaroma. 3 tojássárgája, 4 dkg vaj, 2 tojásfehérje
kemény habja, 1 vagy több kókuszdió, 2,5 dl kókusztej, csipet só,.1,5 dl forró
víz, csipet reszelt citromhéj, 10 dkg cukor, késhegynyi vaníliás cukor, 1-2 ek.
kókuszreszelék.
Szórjuk a szágót a forró tejbe,
adjuk hozzá a cukrot, 5 dkg, vajat. Lassú tűzön, állandóan keverve főzzük 20
percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk állni 10 percig.
Keverjük bele az aromát, a jól
elkevert tojássárgáját, az apróra összevágott 4 dkg vajat, tojáshabot.
Reszeljük le körbe a kókuszdió tetejét, vegyük ki a belsejét, töltsük meg
pudinggal. Állítsuk forró vízzel majdnem félig töltött tepsibe, közepes
melegben süssük, míg a puding összeáll. Ha kész, szedjük ki a vízből, hagyjuk
kihűlni. A kókusztejet sózzuk, lassú tűzön besűrítjük. Főzzünk szirupot a
megmaradt cukorból, hűtsük ki. Tegyük a kókuszdiót kerek tálra. Öntsük
külön-külön üvegtálkákba a kókusztejet és a szirupot.
Tálaláskor öntsünk egy kevés
szirupot és kókusztejet a pudingra.
(Nem kókuszdióban is működik.)
Szójás marharagu Indonézia
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 3
gerezd fokhagyma, 2 kiskanál őrölt gyömbér, 1 kiskanál reszelt szerecsendió,
olaj, 50 dkg marhahús, 5 evőkanál édes szójaszósz
Az apróra vágott hagymát, a
zúzott fokhagymát, a gyömbért és a szerecsendiót kevés olajon megpirítom.
Hozzáadom a kockára vágott
marhahúst, tovább pirítom, majd beleöntöm a szóját és egy kevés sót. Lefedve
kb. 3/4 óráig párolom, közben kevés vizet adok hozzá.
Párolt rizzsel tálalom.
Szusi Japán
Hozzávalók: (4 személyre) 50 dkg
hosszú szemű rizs, 4 evőkanál rizsecet vagy enyhe ecet, 3 evőkanál cukor, 2
kávéskanál só, 2 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry
A rizst fél liter vízben,
takaréklángon lefedve 15 percig főzzük. A tűzről levéve 15 percig állni
hagyjuk. Közben a többi hozzávalót jól összekeverjük úgy, hogy a cukor teljesen
elolvadjon. A rizst tálba tesszük, ráöntjük a fűszeres páclét, óvatosan
összekeverjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. (A japánok a szusit úgy
fogyasztják, hogy kis golyókat formálnak belőle, és ízlés szerint beborítják
hallal, nagyobb gombával, zöldségszeletekkel, eltett savanyúsággal vagy vékony
omlettel)
Európai fülnek furcsán hangzik,
de a szusi a japánok szendvicse. S talán a legigazibb a chakin-szusi, amikor a
gombával és haldarabkákkal borított rizsgolyócskákat palacsintatésztába
burkolják.
Tehéntúró kandírozott gyümölccsel Ceylon- Srílanka
Hozzávalók: 25 dkg túró, 0,5
csésze kandírozott gyümölcs, 2 ek. porcukor, 1 ek. narancslikőr, 2 cs. tejszínhab,
6 babapiskóta.
Keverjük össze a túrót,
gyümölcsöt, cukrot, likőrt. Keverjük hozzá a tejszínhabot.
Tálaljuk hűtött talpas
poharakban, tegyünk mindegyikre 1 piskótát.
(Ajánlom, mert nagyon finom. Ne 1
ek, hanem több likőrt használok, ebben előre beáztatom a gyümölcsöt. A nagyobb
darabokat felaprítom. Nálunk főleg a kajszis a nyerő.)
Tojásos csirkemell Japán
Hozzávalók:(4 személyre) 2
csirkemell, 2 evőkanál olaj, 1 kis hagyma, 5 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 4
tojás, só, bors
A húst a csontról lefejtjük, a
csirke bőrét a csontokkal négy deci gyengén sózott vízben kifőzzük úgy, hogy
negyed liter húslé maradjon. A lefejtett csirkehúst csíkokra vágjuk, és olajban
aranybarnára pároljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, gombát és a
zöldborsót, ráöntjük a húslét, fűszerezzük, és együtt puhára főzzük, s
elosztjuk négy kis tálba vagy leveses csészébe. A négy tojást felverjük, a
tálkákban elhelyezett húsra öntjük, s a tálkákat a sütőben előre elkészített
forró vizes edénybe állítjuk, míg a tojás meg nem merevedik.
Tojásos rizs Laosz
Reszelt vöröshagymát és zúzott
fokhagymát kevés vajon megfonnyasztunk. Hozzáadjuk az előre elkészített párolt
rizst. Ezután ráöntjük az előre felvert, sóval, törött borssal ízesített
tojásokat és állandó keverés mellett megsütjük. Durvára vágott mogyoróval
meghintve, azonnal tálaljuk, adhatunk mellé paradicsom- vagy szójamártást.
Ton Katsu Japán
Hozzávalók: 1 kg feje káposzta, 2
dl ketchup, 2 dl worcestermártás, 2 dl szójaszósz, 70 dkg sertéscomb, 10 dkg
liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, olaj, 1/2 citrom
A káposztát vékony metéltre
vágom. A ketchupot, a Worcester mártást és a szójaszószt összekeverem. A
sertéscombból hagyományos módon, de só nélkül rántott szeleteket készítek.
A megsült hús mellé helyezem a
káposztát, amelyet az elkészített mártással leöntök. Egy karika citrommal
díszítem.
Töltött batyu Japán
Hozzávalók (4 személyre) 30 dkg mélyhűtött leveles tészta,
20 dkg liszt
A töltelékhez: 25 dkg tofu, 3,5
dl zöldségleves (1 leveskockából), 17 dkg vörös lencse, 3 evőkanál szójaszósz,
1 kávéskanál friss kakukkfű, fél kávéskanál őrölt koriander, őrölt bors, kevés
reszelt citromhéj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. metélőhagyma (snidling)
A sütéshez: 1 tojássárgája, 4 evőkanál tej, 2-3 dkg
szezámmag
A zöldségleves felforraljuk, s
benne a lencsét a kakukkfűvel lefedett fazékban takaréklángon megfőzzük. Amikor
megpuhult szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Az öt percre hideg vízbe
áztatott, 2 cm-es darabokra vágott tofut elkeverjük a lencsével, szójaszósszal,
borssal, korianderrel, citromhéjjal, az apróra vágott petrezselyemmel és
metélőhagymával.
Egymásra helyezzük, és kissé
meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztalapokat, és 12 egyforma
négyzetet vágunk, szélét megkenjük kevés vízzel. Minden négyzetre tofus lencsét
halmozunk, batyukat, tarisznyákat formálunk belőle, a szélét jól
összenyomkodjuk. A töltött tésztát zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
megkenjük a tejjel felvert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, és
előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük, majd forrón tálaljuk.
Töltött borjúszelet curry-mártással Thaiföld
6 vékony szelet borjúhús, 6 ek.
darált borjú, 6 ek. főtt rizs, 1 ek reszelt hagyma, 1 ek. finomra vágott
petrezselyem, 1 mk. bors, só, 2 ek. salátaolaj, olaj a sütéshez.
Mártás: 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1
tk. csípős currypor, 1 dl. tej, só.
A 2 ek olajban pirítsuk lassú
tűzön 10 percig a darált húst, hagymát, petrezselymet, borsot, sót. Adjuk hozzá
a rizst, pirítsuk még 5 percig.
Töltsük meg a borjúszeleteket.
Tűzzük össze, forró olajban süssük ki.
Olvasszuk fel a vajat, tegyük
bele a lisztet, curryport, sót. Állandóan kevergetve öntsük bele a tejet,
főzzük 3-4 percig. Öntsük a húsra.
Forró rizzsel tálaljuk.
Töltött sült Dél-Korea
A nagyobb zöldpaprikákat vágjuk
ketté, és a magházat távolítsuk el. Két percre mártsuk forró, lobogó sós vízbe,
majd jól csurgassuk le.
Ezután a darált marhahúst kevés
szójaliszttel, sóval, pirospaprikával, reszelt vöröshagymával, zúzott
fokhagymával dolgozzuk el, és töltsük meg a fél paprikákat, de vigyázzunk rá,
hogy a töltelék ne domborodjon ki.
A töltött paprikákat először
lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, és bő, forró olajban megsütjük.
Vegyes saláta szudáni módra
Hozzávalók: 2,5 dl joghurt, 1
evőkanál ecet, 1/2 dl olaj, só, bors, paprika, 1 gerezd fokhagyma (apróra
vágva),1-2 fej saláta, 2 db paradicsom, 2-3 db zöldhagyma (apróra vágva)
Keverjük össze a joghurtot,
olajat, ecetet, 1 csipet sót, borsot, paprikát és a fokhagymát. Tegyük bele a
salátaleveleket, paradicsomot, zöldhagymát és keverjük jól össze.
Zöldséges, rizses csirke Japán
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 0,8
dl szójaszósz, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj, 20 dkg mosott, felszeletelt
gomba, 1 fej hagyma (szeletelve), 1,5 dl csirkehúsleves, 25 dkg főtt vagy
konzerv zöldborsó, 6 tojás felverve, 20 dkg főtt rizs
A csirke bőrét húzzuk le,
csontozzuk ki és vágjuk apró darabokra. A szójaszószból és cukorból készítsünk
páclevet és pácoljuk benne a húst 30 percig. Forró olajban pároljuk meg a
csirkedarabokat 5-6 percig, adjuk hozzá a gombát, hagymát és pároljuk további
2-3 percig.
Öntsük rá a levest, zöldborsót,
és a maradék páclevet. Takaréklángon főzzük még 2 percig. Végül öntsük rá a
tojást és kavarjuk, amíg lágy rántotta kinézete lesz. A rizst osszuk szét 4
tálkába, tetejére öntsük a csirkés zöldséget és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése