2022. július 29., péntek

Sajtkrémes pogácsa II.

 

Sajtkrémes pogácsa II.

·         Sajtkrémes pogácsa II.

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tejföl
  • kevés só
  • 1 tojás a kenéshez
  • A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 10 dkg margarin
  • Valamint:
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük.

Fél cm vastagra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és szép barnára sütjük 170 fokon.

A krémhez a tejben elkeverjük a lisztet, a reszelt sajtot, a tojásokat és a sót. Lassú tűznél sűrűre főzzük. Ha levettük a tűzről, belekeverünk 10 dkg margarint.

Amikor a krém kihűlt, 2 pogácsa közé töltünk belőle, kissé összenyomjuk, hogy kicsit kifolyjon, majd a pogácsákat reszelt sajtban megforgatjuk.

 

 

Csokoládés pillangók mogyorós Othello-zselévelCsokoládés pillangók mogyorós Hozzávalók:

Elkészítés:

A lisztet a mogyoróval és a porcukorral tálba mérem, a vajat apró forgácsokban a szárazanyagokhoz adom, gyors mozdulatokkal összemorzsolom. A tojást 1 teáskanál vízzel kissé felverem, majd a lisztes keverékhez adom. Gyorsan tésztává dolgozom, frissen tartó fóliába csomagolva 1/2 órát pihentetem a hűtőszekrényben.

Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vékony téglalappá nyújtom a tésztát, tetszés szerinti kiszúróformával - én ezúttal pillangót választottam - annyit szúrok ki belőle, amíg tart a tészta. Nyugodtan összegyúrható a maradék akár kétszer is!

A sütőt 175 fokra előmelegítem, a tepsit sütőpapírral bélelem, erre helyezem a kiszúrt tésztaformákat. 10-12 perc alatt világosra sütöm, rácsra szedem, hűlni hagyom.

Amíg a sütemény hűl, elkészítem a tölteléket. Ehhez az Othello-zselét a mogyoróval alaposan elkeverem, ha felnőttek fogyasztják, kevés fehérrumot is lehet belecsempészni, gyerekek esetében ezt természetesen elhagyom.

A csokoládémázhoz vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, de úgy, hogy a csokoládékockák mellé azonnal kanalazok a tejszínből, hogy együtt olvadjanak meg. Mikor a csokoládé felolvadt, a tejszínnel elkeverem, hozzáadom a vajat is. Krémes, de jól kenhető máz lesz az eredmény.

A sütemény elkészítéséhez a tészta felére szilikonecsettel felviszem a mázat, villával kissé megrajzolom, majd darabonként bő teáskanálnyi mogyorós zselével összeragasztom a mázzal ellátott és máz nélküli darabokat. Végül színes csokoládéforgáccsal, figurával díszítem. Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni, így szép fényes marad a máz, csak ezt követően teszem hűtőszekrénybe.

 

Petrezselymes krumpli csőben sütvePetrezselymes krumpli csőben sütve

 

 

 

 

Színes tallérSzínes tallér

Nagyi féle mézes puszedliNagyi féle mézes puszedli

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg puha \"Vénuszszegfűszeg
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 db tojás

Elkészítés:

A hozzávalókat a liszt kivételével robotgéppel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Az így kapott tésztát min. 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd formákkal kiszúrjuk. 180 C-on, légkeveréses sütőben 8 perc alatt megsütjük.

Fémdobozban sokáig eláll és puha marad.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kenezne küldte. Köszönjük!

 

 

Olasz ricottás gyümölcskenyér

Gazdag karácsonyi csillagtortaGazdag karácsonyi csillagtorta

Kávés-csokoládés muffin II.Kávés-csokoládés muffin II.

Töltött lilakáposzta zsemlegombóccalTöltött lilakáposzta zsemlegombóccal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése