DPG Recepttár 105.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 105......................................................................................................... 1
Aranygaluska és alagút receptek, édességek házilag..................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Aranygaluska receptek..................................................................................................... 3
Aranygaluska 1........................................................................................................... 3
Aranygaluska 2........................................................................................................... 3
Aranygaluska 3........................................................................................................... 3
Aranygaluska 4........................................................................................................... 4
Aranygaluska 5........................................................................................................... 4
Aranygaluska 6........................................................................................................... 4
Aranygaluska borhabbal............................................................................................ 4
Alagút receptek................................................................................................................. 6
Csokoládés alagút...................................................................................................... 6
Epres alagút................................................................................................................ 6
Gesztenyealagút........................................................................................................ 6
Gesztenyés fagylaltalagút.......................................................................................... 7
Gurmand alagút......................................................................................................... 7
Gyümölcsös alagút..................................................................................................... 7
Őszibarackos alagút................................................................................................... 8
Ribizlis alagút 1............................................................................................................ 8
Ribizlis alagút 2............................................................................................................ 8
Édességek házilag............................................................................................................. 9
Csoki házilag............................................................................................................... 9
Csokis golyók házilag.................................................................................................. 9
Csokiszalámi................................................................................................................ 9
Csokoládé - házilag 1................................................................................................. 9
Csokoládé - házilag 2................................................................................................ 10
Csokoládé házilag 3.................................................................................................. 10
Csokoládé recept..................................................................................................... 10
Házi keksz................................................................................................................... 10
Házi sóskifli................................................................................................................. 10
Házi vermut............................................................................................................... 11
Milka csoki házilag..................................................................................................... 11
Óriás túrórudi házilag................................................................................................ 11
Raffaello házilag 1..................................................................................................... 11
Raffaello házilag 2..................................................................................................... 11
Raffaello házilag 3..................................................................................................... 11
Raffaello házilag 4..................................................................................................... 12
Raffaello házilag 5..................................................................................................... 12
Sport szelet házilag.................................................................................................... 12
Tejcsoki házilag.......................................................................................................... 12
Túró Rudi házilag....................................................................................................... 12
Vaníliás cukor házilag................................................................................................ 12
Aranygaluska 1.
Hozzávalók: a tésztához 30 dkg
liszt, 2,5 -3 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 tojássárga, 5 dkg margarin, csipetnyi
só; a tetejére 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor.
1 dl langyos tejben feloldom az
élesztőt és felfuttatom. Ezután összedolgozom a liszttel, a tojássárgájával, a
sóval, és annyi langyos tejjel, hogy lágy (de ne híg) tésztát kapjak. Ezután
beledagasztom a margarint, és jól belisztezett tálba teszem a cipóvá formált
tésztát. Tetejét is meghintem kevés liszttel, majd tiszta ruhával letakarva, duplájára
kelesztem. Közben a darált diót összekeverem a porcukorral, és a felolvasztott
margarinnal kikenek egy tepsit. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom a
tésztát, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat egymás
mellé rakom a tepsiben, majd ha megtelt az edény, diós cukrot szórok rá és
meglocsolom olvasztott margarinnal. Ezután ráteszem a következő réteg
kiszaggatott tésztát az első sor tetejére, újra rászórok a diós cukorból, és
lelocsolom a margarinnal. Addig rakosgatom a tepsibe a tésztát, amíg el nem
fogy. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütőbe tolom, csak
ezután gyújtom be a lángot!
Közepes hőfokon 35-40 percig
sütöm. Borsodóval kínálom. Az aranygaluska csak frissen jó!
Aranygaluska 2.
Hozzávalók: Kovász: élesztő 3
dkg, tej 1 dl, cukor 1 kocka.
Tészta: tojás 8 db, só 1/2 késh.
porcukor 1 ek. tej 2 dl, vaj 10 dkg, liszt 0.5 kg.
Töltelék: dió 15 dkg, cukor 10
dkg, vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 db.
Krém: tej 1 dl, tojás 3 db,
vanília 1/2 rúd, cukor 10 dkg.
Elkészítése: Az élesztőt cukros
tejben megáztatjuk, fél kg lisztet, kb. 2 dl tejjel, kis sóval, cukorral könnyű
tésztává dagasztunk. Ha a tészta szép sima, egyenként a 8 tojássárgájával és
végül a 10 dkg vajjal átdolgozzuk; hozzátesszük elsősorban a beáztatott
élesztőt. Kelni hagyjuk, azután ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsaszaggatót, minden pogácsánál olvasztott
vajba mártjuk. Vajjal jól kikent formába rakjuk. (A pogácsaalakú tésztákat
megtölthetjük barackízzel, és a széleit összenyomkodjuk.) Rétegenként rakjuk a
formába, szórunk minden tésztaréteg közé cukrozott törött diót, mazsolát, kis
reszelt citromhéjat, tört vaníliát. Addig rakjuk, míg a tészta elfogy, ügyelve,
hogy a tetejére tészta jusson. A formában kelesztjük. Tejkrémmel tálaljuk.
Aranygaluska 3.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg
élesztő, 4 dl tej, 1 tojás sárgája, 8 dkg dió, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, só,
citromhéj.
Az élesztőt kevés langyos tejjel
megfuttatjuk, s hozzáadjuk az ugyancsak meglangyosított liszthez. A többi tejbe
belekeverünk 5 dkg cukrot, beletesszük a tojás sárgáját, csipetnyi sót és a
reszelt citromhéjat. Összekeverjük a liszttel, s az egészből középkemény
tésztát gyúrunk úgy, hogy közben fokozatosan hozzáadunk és hozzádolgozunk 5 dkg
langyosra olvasztott vajat. Amikor a tészta hólyagosodni kezd és elválik az
edény falától, a tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és
kellemesen meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát
lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kisebb
átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával félholdakat szaggatunk belőle.
Egy magas falú tűzálló edényt vagy zománcozott tepsit kivajazunk, meghintjük
zsemlemorzsával, s úgy rakjuk le benne a tésztát, hogy minden darabot előzőleg
olvasztott vajba mártunk. Amikor egy sort leraktunk, bőségesen megszórjuk
cukorral elkevert darált dióval, s így folytatjuk a rétegezést, amíg a tészta
tart. A felső réteg tészta legyen. Még egy jó fél órát langyos helyen tovább
kelesztjük, majd a tetejét olvasztott vajjal megkenve, nem előmelegített
sütőben, hogy a közepe is jól átsüljön, kb. 30-35 perc alatt, lassan megsütjük.
Tálalásnál borhabot vagy vaníliaöntetet adunk hozzá.
Aranygaluska 4.
Hozzávalók: 40 dkg sima liszt,
2,5 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 7 dkg vaj, 2 tojás, 6 dkg porcukor, egy
csipetnyi só, egy csomag vaníliás cukor, egy fél citrom reszelt héja, 10 dkg
vaj.
A vaníliaszószhoz: 5 dl tej, egy
evőkanál vaníliás pudingpor, 3 tojássárgája, 1 vaníliarúd (vagy egy csomag
vaníliás cukor), 10 dkg kristálycukor, 1,5 dl tejszín, 5 cl rum.
Előkészítés: A tejet
felmelegítjük, feloldjuk benne az élesztőt. Egy kevés szitált liszttel puha
kovászt készítünk belőle, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyre tesszük
kelni. A vajat felolvasztjuk. Amikor a kovász tetején széles repedések
mutatkoznak, összedolgozzuk a vajjal, a szitált porcukorral és a tészta többi
hozzávalójával. Puha kelt tésztát készítünk belőle, és főzőkanállal addig
verjük, míg selymes fényű és hólyagos nem lesz. Ekkor a tésztából cipót
formázunk, és letakarva, meleg helyen fél órán át, hagyjuk kelni.
Elkészítés: Egy tepsit
kivajazunk, a tésztát belisztezett felületen hurkává sodorjuk, és darabokra
vágjuk. A tésztadarabkákból kis gombócokat formázunk, majd ezeket olvasztott
vajba forgatva a tepsiben szorosan egymás mellé tesszük. Meleg helyen,
letakarva további 20 percig kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenve,
előmelegített sütőben, 190-200 °C-on kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
Ez alatt a szószhoz 2 evőkanál tejet
összekeverünk a vaníliás pudingporral és a tojássárgájával. A vaníliarúdat
hosszában félbevágjuk, a maradék tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk,
és habverővel belekeverjük a pudingot. Állandó keverés mellett kicsit
besűrítjük, kivesszük belőle a vaníliát. Végül belekeverjük a tejszínt és a
rumot, majd a szószt melegre tesszük. A még meleg süteményeket a tányérokon
elrendezzük, leöntjük a forró szósszal, és azonnal tálaljuk.
Aranygaluska 5.
Hozzávalók: fél kg liszt, 2 dkg
élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tej, 6 dkg margarin, 20 dkg dió, 15 dkg cukor, 8
dkg vaj
Az ízes bukta tésztájának
összetétele szerint, valamivel keményebb masszát készítünk. Ha megkelt,
borítsuk ki az egészet deszkára, és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki,
kivajazott tortaformába helyezzünk belőle egy sort, és locsoljuk meg olvasztott
vajjal. Minden sor tésztát hintsük meg bőven diós cukorral. Újból kelesztjük,
kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük. Ha megsült, a tortakarimát lehúzzuk
róla, és a tésztát tortalappal együtt tesszük tálra. Vaníliás cukorral
megszórjuk, és melegen tálaljuk. Nem vágjuk, hanem tépjük. Vaníliamártást,
illetve csokoládé- vagy borsodót adunk hozzá.
Aranygaluska 6.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3
tojássárgája, 10 dkg vaj, 2 dkg élesztő, cukor, só, 10 dkg dió
A liszthez adjuk a tojássárgáját,
5 dkg olvasztott vajat, és a kovászt, pici sót, cukrot, és jól kikeverjük a
kelt tésztát. Másfél órát kelesztjük, majd a lisztezett deszkára borítjuk. Egy
tűzálló tálat, vagy tepsit kivajazunk, és a kis pogácsaszaggatóval kiszúrt
tésztát rétegenként belerakjuk. Minden réteget megkenünk olvasztott vajjal,
majd megszórunk darabosra darált dióval. Még további félórát kelesztjük. Meleg
sütőbe tesszük, 30-40 percig sütjük. Tejsodó, vagy borsodó finom hozzá.
Aranygaluska borhabbal
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg
élesztő, 1 dl méz, 2 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl
tej, 5 dkg darált dió, 3 dkg mazsola, 1 csipetnyi só.
A borhabhoz: 3 dl bor, 1,5 dl
méz, 1 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 3 dkg liszt, citromhéj, ízlés
szerint.
Az élesztőből 5 dkg liszttel, 1
dl langyos tejjel, kevés mézzel kovászt készítünk. Amikor a langyos helyre tett
kovász megkelt, a liszttel, a mézzel, a sóval, a vaníliás cukorral, a
tojássárgákkal, 5 dkg olvasztott vajjal és a langyos tejjel összekeverve addig
dagasztjuk, amíg az edénytől el nem válik. Ezután langyos helyen 40 percig
kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra
kinyújtjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval galuska nagyságú darabkákat
szaggatunk a tésztából. Minden egyes galuskát olvasztott vajba mártjuk, és
egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe, vagy lábosba. Amikor egy réteget
leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával, és felső rétegként a többi
galuskákkal beborítjuk. Most megint kelni hagyjuk 40 percig, majd középmeleg
sütőben megsütjük.
Borhab:
A tojássárgáját összekeverjük a
liszttel és 0,5 dl hideg borral. A maradék bort fél deci mézzel és a
citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a
tojássárgájával és a hideg borral összekevert liszthez. Forrásig hevítjük,
felforrnia azonban nem szabad! Ezután a tojások fehérjéből 1 dl mézzel keményre
felvert habhoz keverjük.
Csokoládés alagút
Hozzávalók:
Tésztához: 12 dkg kristálycukor,
6 db tojás, 1/2 cs. Dr. Oetker Sütőpor, 15 dkg liszt, 1 üveg (2ml) Dr. Oetker
Mandula aroma
A krémhez: 1 cs. Dr. Oetker
Csokoládéízű süteménykrémpor, 3,5 dl tej, 1cs.(10g) Dr. Oetker Zselatin, 0,5 dl
víz, fél üveg lecsepegtetett meggybefőtt
Elkészítés: A tojások sárgáját
géppel közepes fordulaton kb. 2-3 percig habosra keverjük a cukor felével, a
cukor másik felét a tojásfehérjével habbá verjük. Ezután mindkettőt laza
mozdulatokkal összekeverjük, hozzáadva a lisztet, a sütőport és a vanília
aromát. A tésztát lapos, piskótapapírral kibélelt tepsibe öntjük és
egyenletesen, 4-5 mm vastagon szétterítjük, majd 170 C fokon szép sárgára
sütjük. Miután kihűlt, az alufóliával kibélelt őzgerincformára hajtjuk, és
méretre vágjuk, úgy, hogy a krém betöltése után lefedésre is maradjon. Az 1 cs.
Dr. Oetker Csokoládéízű süteménykrémporból a csomagoláson látható leírás
szerint krémet készítünk. A zselatint kevés vízzel elkeverjük, kb. 10 percig
állni hagyjuk, míg megduzzad. Hozzáadjuk a maradék vizet, és oldódásig
melegítjük (ne főzzük). Kissé lehűtve a csokoládékrémhez adjuk.
Szintén hozzáadjuk a
lecsepegtetett meggybefőttet is. Megtöltjük a piskótát, ez után 45-50 percre
hűtőbe tesszük, hogy a krém megfelelően megdermedjen.
Díszítési javaslat: 1-1 cs. Dr.
Oetker Marcipán-, illetve Puncsízű cukormázpor felhasználásával mázat
készítünk, és ezzel vonjuk be az alagutat. Oldalát megszórjuk Dr. Oetker Barna
tortadarával. Miután a cukormáz megszilárdult a sütemény tetejét Dr. Oetker Ét
tortabevonóval díszítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Epres alagút
Hozzávalók: 2.5 dl tejszín vagy
25 dkg tejszínhab 15 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 10
dkg), 20-25 dkg friss eper, 2 dkg zselatin, 1 dl víz, 1 vékony, hosszúkás
piskótalap (a piskóta készítésének alapanyagait és módját más süteménynél
megadjuk), 5 dkg baracklekvár, 5-10 dkg nagyon vékonyra szeletelt, pirított
mandula.
Az eper kétharmadát a porcukorral
összeturmixoljuk, hogy egészen finom pépet kapjunk, Hozzáadjuk és összekeverjük
vele a felvert tejszínt (vagy a cukrozott tejszínhabot), a hideg vízben
megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A
vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré
formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s
azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a
széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzzuk, a hengert
megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy jól megkössön. A hűtőből
kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük
baracklekvárral, és a nagyon vékonyra vágott mandulában meghengergetjük. A
tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.
Gesztenyealagút
Hozzávalók: 40 dkg cukrozott
gesztenyepüré, 10 dkg vaj, 2 cl rum, 4 dl cukrozott, felvert tejszín, 1 csomag
vaníliás cukor, 1 piskótalap. A mázhoz:
10 dkg csokoládé, 7 dkg porcukor, 1 dkg vaj.
A gesztenyepürét összegyúrjuk az
olvasztott vajjal és a rummal. Ujjnyi vastagságban felkenjük zsírpapírra. Sima
őzgerincformába tesszük. Hűtőszekrényben kifagyasztjuk. Megtöltjük cukorral,
vaníliás cukorral ízesített tejszínhabbal, lefedjük a piskótalappal. Újabb
hűtés után kiborítjuk a formából, a papírt óvatosan lehúzzuk róla, és bevonjuk
csokoládémázzal.
A máz készítése: a reszelt főzőcsokoládét
a porcukorral, 1 dl vízzel folytonos keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy
hideg tányérra cseppentve ne folyjon szét. A tűzről levéve elkeverjük benne a
vajat, majd melegen a gesztenyealagútra öntjük. Hidegre tesszük. Forró vízbe
mártott késsel szeleteljük.
Gesztenyés fagylaltalagút
Hozzávalók: 50 dkg
gesztenyemassza, 25 dkg vanília- vagy meggyfagylalt, 10 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg porcukor, 0,5 dl rum
A vajat a cukorral és a rummal
nagyon habosra keverjük, majd apránként a gesztenyemasszát is hozzáadva, addig
keverjük tovább, amíg habos, egynemű krém nem lesz belőle. Egy nagyobb
őzgerincformát folpack fóliával kibélelünk. Belekenjük a gesztenyekrémet, majd
ráhalmozzuk a fagylaltot. Az alját a tenyerünkkel kissé megütögetve, jól
összetömörítjük, majd tetejét is befedve, a mélyhűtőbe rakjuk, és csontkeményre
fagyasztjuk. Közvetlenül tálalás előtt egy hosszú, keskeny tálra kiborítjuk, és
a tetejéről lehúzzuk a fóliát. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag
szeletekre vágjuk. Tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel vagy tetszés szerint
egyéb módon feldíszítjük.
Előkészítési ideje: kb. 40 perc.
Gurmand alagút
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg
Rama margarin, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor.
A töltelékhez: 20 dkg mazsola, 10
dkg főzőcsokoládé, 10 dkg porcukor, 10 dkg narancs-héj, 60 dkg reszelt alma,
citromhéj, szegfűszegkivonat, fahéj, rum. A díszítéshez: dió, mandula,
kandírozott cseresznye vagy vaníliás cukor.
A lisztből, a Rama margarinból, a
tojássárgájából és a cukorból omlós tésztát készítünk, amellyel egy Rama
margarinnal kikent őzgerincformát kibélelünk. A mazsolát, a csokoládét, a
porcukrot, a narancshéjat, a reszelt almát citromhéjreszelékkel,
szegfűszegkivonattal, fahéjjal, rummal finoman elkeverjük. Az így kapott
töltelékkel az őzgerincformát megtöltjük, a formából kihajló tésztával
beburkoljuk, és közepesen meleg sütőben (kb. 180° C-on) sütjük.
A formából kivéve az alagutat
dióval, mandulával, kandírozott cseresznyével díszítjük, vagy vaníliás
porcukorral hintjük meg.
Gyümölcsös alagút
Hozzávalók: 1 csomag citrom ízű
gyümölcskocsonya, 5 dl joghurt, 1 dl tej, 1 csomag zselatin, 4 ananászkarika
(konzerv), 1 kivi, 4 db felezett őszibarack (konzerv), 10 dkg cukor, 2 csomag
vaníliás cukor
Az őzgerincformát betesszük a
hűtőbe, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen. A gyümölcskocsonyát a felhasználási
javaslat szerint elkészítjük, és amíg szobahőmérsékletre lehűl, a joghurtot
cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, a gyümölcsöket tetszés szerint
feldaraboljuk. A lehűlt kocsonyát tegyük hűtőbe, hogy kissé megsűrűsödjön, de
mielőtt dermedni kezdene, néhány milliméter vastagon öntsük körbe az
őzgerincforma falán, és hűtőben dermesszük meg. A darabolt gyümölcsöket
fogpiszkálóra tűzzük, belemártjuk a maradék gyümölcskocsonyába, és a forma
falához ragasztjuk. óvatosan körbeöntjük a maradék kocsonyával, és hűtőben
dermesztjük. Amíg a gyümölccsel díszített kocsonya megszilárdul, felforralt
tejben feloldjuk a zselatint, és a joghurthoz keverjük. A maradék gyümölcsöket
feldarabolva beleforgatjuk, majd az egészet a formába öntjük. Hűtőszekrényben
dermesztjük. Tálalás előtt az őzgerinc külső falát meleg vízbe mártjuk, annyi
időre, amíg a gyümölcskocsonya elválik tőle. Hozzáillesztjük a tálalótálat, és
ráfordítjuk az alagutat. Szeletelve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc + dermesztés
Jó tanács: Készgyümölcskocsonya
helyett a kompótok levéből és étkezési zselatinból is főzhetünk
gyümölcskocsonyát. A konzerv gyümölcsöket másféle, házi készítési befőttel vagy
friss gyümölcsökkel is helyettesíthetjük.
Őszibarackos alagút
Készítünk egy sárgabarack
lekváros piskótatekercset (16 szeletre van szükség), de egyszerűbb, ha ezt
babapiskótával helyettesítjük. Egy nagyobb méretű őzgerincformát folpackkal
kibélelünk és kirakjuk a piskótatekercs-szeletekkel, vagy barackbefőtt levébe mártogatott
babapiskótával (csak óvatosan, el ne ázzon!). Ebbe a piskótaágyba kerül a
következő krém: 25 dkg áttört tehéntúrót 8 dkg porcukorral, 1 vaníliával, 2
evőkanál rummal, és kevés befőttlében felolvasztott 1 csomag zselatinnal simára
keverünk. Közben 1 dl tejszínt keményre verünk, és a krémhez keverjük.
A krém felét a formába töltjük,
ebbe belenyomkodunk 8 fél őszibarackbefőttet, rásimítjuk a krém másik felét,
befedjük a maradék piskótával, ráhajtjuk a folpack széleit, és hűtőben legalább
3 óráig hűtjük. A formából kiborítva a folpack könnyen lehúzható róla. A már
felszeletelt süti nagyon gusztán néz ki és nagyon finom is. Én már készítettem
kivivel is. Az is finom volt frissen, de másnapra a gyümölcs körül a túró
megkeseredik, ugyanis a kivi állítólag nem bírja a tejet.
Ribizlis alagút 1.
Hozzávalók: 8 dl joghurt, 1 dl
tej, 30 dkg szemezett ribizli, 3 evőkanál zselatin, 8-10 evőkanál cukor
A tej felét felforrósítjuk, majd
simára keverünk benne egy púpozott evőkanál zselatint. Amikor lehűlt, hozzákeverünk
3 deci - ízlés szerint édesített - joghurtot. A masszát hűtőbe tesszük. Egy
őzgerincformát kibélelünk téglalap alakú alufóliával, és hajtással megjelöljük
a szélénél és a végénél, majd kivesszük, és méretre hajtjuk, úgy, hogy a végeit
10-10 centivel aláhajtjuk. A méretre hajtott alufóliát tálcára terítjük, majd a
szilárdul joghurtot egyenletesen rákenjük, hűtőbe tesszük teljes szilárdulásig.
Közben a megmosott ribizlit annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk,
cukorral ízesítjük, és elkeverünk benne egy púpozott evőkanál zselatint. Miután
langyosra hűl, hozzákeverünk 3 deci joghurtot. A fólián megszilárdult
joghurtlapot a fóliával együtt belehelyezzük az őzgerincformába. A végein a
fóliát kihajtjuk, a forma végeihez tapasztjuk, hogy a töltelék ne tudjon
aláfolyni. Majd óvatosan rákanalazzuk a ribizlis tölteléket, és hűtőbe tesszük.
Amikor a ribizlis réteg is kezd szilárdulni (ujjunkkal megérintve zselészerű,
akkor a maradék tejben elkeverjük a zselatint, majd a cukros joghurtot, és
egyenletesen a forma tetejére kenjük. Hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt sima
tálcára borítjuk, a fóliát eltávolítjuk, majd szeletelve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra + dermedés
Jó tanács: Kicsit hosszadalmas az
alagút elkészítése. Ha valaki nem akar ennyit bíbelődni vele, egyszerűen
keverje össze az alapanyagokat (a zselatint forró tejben oldja fel), majd öntse
formába, és 5-6 óra hosszan dermessze.
Ribizlis alagút 2.
Hozzávalók: 4 tojás, 80 g Koronás
Finomított Kristálycukor, 60 g liszt, 20 g kakaópor, 10 g vaj
A joghurtkrémhez: 4 dl joghurt,
450 g friss vagy mélyhűtött piros ribizli, 100 g Koronás Por-cukor, 35 g
zselatin 0,1 dl vízben oldva
Díszítés ribizlizselével: 100 g ribizli, 50 g Koronás
Befőzőcukor, 35 g zselatin, 0,1 dl víz
Csokis piskótát készítünk. A
tojássárgákat 30 g Koronás Finomított Kristálycukorral habosra keverjük. A
tojásfehérjéket a fennmaradó cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a
sárgákhoz adjuk úgy, hogy a liszttel összeszitált kakaót is belekeverjük.
Sütőpapírral fedett tepsiben 1 cm vastagra kenjük, és 180 °C-os sütőben kb. 15
percig sütjük. Kihűlés után a papírt eltávolítjuk, és a tésztával kibélelünk
egy őzgerincformát. A formát betöltjük a ribizlis joghurtkrémmel, amely úgy
készül, hogy a joghurtot a tejszínhabbal, a gyümölccsel, az oldott zselatinnal
összekeverjük és ízesítjük. A krémet csokilappal lezárjuk, hűtőbe helyezzük.
Dermedés után a formából kiborítjuk, krémmel lekenjük, ribizlizselével,
mandulával díszítjük.
Csoki házilag
1 dl vizben elkeverünk 1 púpos
evőkanál zselatint. Hozzáadunk: 1 kocka-RAMA-t (25dkg), 20 dkg porcukrot, 4
evőkanál kakaót (ne a cukrozott fajtából).
Mindezeket összemelegítjük, majd
langyosra hűtjük. Belekeverünk 3 csomag vaníliás-cukrot, 20 dkg tejport és 1
csomag puffasztott rizst (fehér a jobb, de a barnával is finom). Egy
őzgerincformát kibélelünk folpackkal és beleöntjük a masszát. Vizes kanállal
elsimítjuk, és a hűtőbe tesszük megdermedni.
Csokis golyók házilag
Tojásmentes (tejérzékenyeknek)
Hozzávalók: 25 dkg darált,
tejmentes keksz (Albert, háztartási), 10 mérce alfaré, 5 dkg étcsokoládé, vagy
tortabevonó, porcukor, szükség szerint víz.
Elkészítés: A darált kekszet és a
feloldott alfarét (5 mércéhez 50 ml vizet használjunk fel). A reszelt
csokoládét belekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen forralható
masszát kapjunk. Kis golyókat gyúrunk, és a tetejüket (ha a diéta engedi),
darált mandulával, vagy mogyoróval szórjuk meg, esetleg kókuszreszelékben
meghempergetjük.
Csokiszalámi
Hozzávalók: 20-20 dkg margarin és porcukor, 5-5 dkg kakaó
és mazsola, 1 dl tej, 30 dkg háztartási keksz, rumaroma, 4-5 szem apróra tört
dió.
Egy lábosba beletesszük a cukrot,
a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin
elolvad. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát,
majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is. 30 percig állni hagyjuk,
közben többször átkeverjük. Őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a masszát
jól belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, és 2-3 óra múlva szeletelhető.
Csokoládé - házilag 1.
Hozzávalók: 10 dkg kakaó, 16 dkg
porcukor, 16 dkg vaj (nem margarin), 10 dkg zsíros tejpor, 1 dl víz, 0,5 -1 dl
tejszín.
A tejport a tejszínnel
összekeverjük. A kakaót a cukorral, vízzel összekeverjük, és sűrű sziruppá
főzzük. Levesszük a tűzről, simára keverjük benne a vajat, majd a tejszínes
tejport. Állandó keverés mellett felmelegítjük. Gyengén vajazott, vagy vízzel
kiöblített lapos formába öntjük. Ha kezd megszilárdulni, késsel bejelöljük,
ahol majd törni akarjuk.
Tippek:
- Vízfürdőn érdemes főzni,
melegíteni, különben leég. Készíthető mikróban is, de alacsony fokozaton. Ekkor
azonban a tejszínes tejport fel kell melegíteni, különben eltörhet a csokis
jénai.
- A tejportól világosabb lesz.
- Tejpor és tejszín nélkül is
működik.
- Lehet bele kókuszt, dió-,
mandula-, mogyoró darabokat, mazsolát, tört kekszet keverni. Ebben az esetben
több víz kell az alaphoz.
- Rum, likőr, vagy aromák,
citromhéj, narancshéj.
- Ha vastagra öntjük, és már
bírja a meleget a kezünk, kis gömbökké formázhatjuk, közepébe, pl. rumos
meggyet tehetünk. Ekkor viszont arra ügyeljünk, hogy a massza lágyabb legyen,
különben kőkemény lesz.
Tejszínnel utólag is lágyíthatjuk
a masszát. A gömbökbe szúrjunk fogvájót, és ezt szúrjuk bele almába (utána
megehetjük), jól megmosott krumpliba, ..., hogy megszilárduljon. Ha érdekesebb
formát szeretnénk, a megszáradt gömböket megmárthatjuk olvadékban, vagy
olvasztott, pl. fehér csokiban, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen a bevonat
egyenletes.
Természetesen újra szárítani
kell.
- Ha kipróbálod, javaslom, hogy
kis adaggal kezdjed.
A fent leírt mennyiségek
változtatása változtatja az állagot.
Csokoládé - házilag 2.
Hozzávalók: 30 dkg porcukor, 3
kávéskanál kakaópor, 25 dkg Rama margarin, 2 csomag sovány tejpor.
A porcukrot, a kakaóport, kevés
vizet néhány percig főzünk, majd beletesszük a Rama margarint. Csak annyi ideig
hagyjuk a melegen, amíg a vaj megolvad, főzni ilyenkor már nem szabad. Ezután
levesszük a tűzről. Elektromos habverővel hozzákeverjük a tejporokat. Ha
befőttes üvegben tároljuk, kenhető lesz, mint a Nutella.
Csokoládé házilag 3.
Hozzávalók: 50 dkg kristálycukor,
10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 25 dkg tejpor, 3 ek. kakaó.
A cukrot, tejszint és a vajat
felolvasztjuk, utána tovább keverve, nyolc percig főzzük. A tejport a kakaóval
összekeverjük, és apránként, nehogy összecsomósodjék, a tűzről lehúzott cukros
keverékhez adjuk. A még híg kakaós masszát kb. fél centi vastagon alufóliára
kenjük, és száraz, hűvös helyen 2-3 napig szikkasztjuk. /Kiszúrhatunk belőle
különböző formákat is, csillagot, szívet... stb. és a karácsonyfát is
díszíthetjük vele. /
Csokoládé recept
2 dl vizet 25-30 dkg cukrot
tegyél fel forrni. Főzz belőle szirupot. Tegyél bele tetszés szerinti kakaót,
állandó keverés mellet addig kell főzni, ameddig kiállja a golyós próbát
(átlátszó üvegpohárba hideg vizet teszünk a főzőkanállal egy cseppet,
beleejtünk, ha nem málik szét és kis apró golyócska lesz belőle, akkor
folytatjuk a csoki további elkészitését.) Ez a keserű csoki receptje, lehet
belőle készíteni még: rumos, diós, tej csoki változatot, sót még müzlis csokit
is.
A megfőtt csokoládéba kevés
rumaromát teszünk (sport csoki) diót keverünk bele, vagy darabos mandulát,
mogyorót. Tejport keverünk bele még forrón kb. 2,5 dkg-ot. Amikor csokoládéval
elkészültünk, és levesszük a forró csokoládét, egy pici margarint, vagy
kakaóvajat keverünk bele. Erre azért van szükség, hogy a csokoládé fényes
legyen. A kikevert, felfőzött csokoládét, margarinnal kikent tálba tesszük, és
meghűlés után szeletekre, csíkokra vágjuk.
Házi keksz
Hozzávalók: 31 dkg sima liszt, 8
dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor 2 tojás.
Az átszitált lisztben
elmorzsáljuk a vajat, elkeverjük a sütőport meg porcukrot, és beleütjük a
tojást. Összedolgozzuk, és liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk. Különböző
alakú kiszúrókkal kiszaggatjuk, kikent tepsibe rakjuk, és mérsékelt tűzön
megsütjük. A keksz kiadós és tartós.
Házi sóskifli
Két kg. lisztnek a felét
négydekányi élesztővel, két egész tojással, két evőkanál cukorral, sóval ez
liter tejjel jól kikeverünk, és meleg helyen kelni hagyjuk. Mikor jól megkelt,
a másik kiló liszttel, két kanál fagyos zsírral elkeverve deszkán folyton
sodorva, kidolgozzuk, míg szép sima fényes lesz. Nyolc egyenlő cipót formálunk
belőle, és minden cipóból kinyújtva nyolc kiflit készítünk, zsírral kikent
tepsin pár percig pihentetve, tojással megkenve, sóval, köménymaggal meghintve,
szép pirosra sütjük. Hat személyre a fele mérték is elég.
Házi vermut
Elkészítése: 1 l olcsó vörös bort
összekeverünk 2 dl rummal és, ha száraz vermutot akarunk készíteni, 15 dkg
cukorral, ha édeset, akkor 20 dkg cukorral. A gyógynövényboltban vásárolunk
szagosmügét, és fehérüröm füvet mindegyikből öt ujjunkkal felcsippentett
mennyiséget teszünk 3 dl vízbe, 5 percig lassan forraljuk, majd átszűrve
hidegen a borhoz öntjük. Jól összerázzuk, és pár napig állni hagyjuk, hogy
beérjen.
Milka csoki házilag
2 dl tejszínben 1/2 kg porcukrot,
2 csomag vaníliáscukrot, 10 dkg vajat felfőzünk (kb. 5 perc), majd
hozzákeverünk 25 dkg tejport és 5 teáskanál kakaóport. Tehetünk hozzá 5 dkg
mogyorót, mandulát, diót, kókuszt, stb. Fóliával kibélelt tepsibe öntjük. Csak
teljes kihűlés után darabolható és húzható le a fóliáról.
Óriás túrórudi házilag
Hozzávalók: 1/2 kg tehéntúró, 2
dl tejföl, 10 dkg mazsola, 4 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. zselatin, 1
citrom, 1 tábla tortabevonó, 2 ek. olaj.
A túrót villával összetörjük,
hozzáadjuk a megmosott mazsolát, cukorral, vaníliás cukorral, pár csepp
citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. 2 púpozott ek. zselatint, 2 dl
vízben felforralunk, amikor kissé kihűlt, a túróhoz keverjük.
Hideg vízzel kiöblített
őzgerincformába öntjük (én kibélelném fóliával), hűtőben megdermesztjük. Ez
után a formát forró vízbe mártjuk, hosszú tálra borítjuk a túrót és
visszatesszük a hűtőbe.
A gőz fölött megolvasztott (vagy
mikróban) tortabevonóhoz hozzákeverjük az olajat, majd apránként a túróra
öntjük, elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe.
Ha megszilárdult, szeleteljük.
Raffaello házilag 1.
Hozzávalók: 1/2 kg
kókuszreszelék, 32 dkg margarin, 40 dkg kristálycukor, 20 dkg tejpor, amerikai
mogyoró, 1.2 dl víz
40 dkg kókuszreszeléket és a
tejport összekeverjük. A vizet és a cukrot sziruppá főzzük, lehűtjük, és
hozzáadjuk a kókuszos keveréket, valamint a margarint. 1 órára hűtőbe tesszük.
Apró golyókat formálunk belőle, s a belsejébe 1 - 1 mogyorót teszünk.
Beleforgatjuk a maradék kókuszreszelékbe.
Raffaello házilag 2.
Hozzávalók: Másfél deci víz, 35
dkg cukor, 40 dkg tejpor, 20 dkg kókuszreszelék (plusz még valamennyi a
hempergetéshez), 1 Ráma, hámozott mandula.
Elkészítése: A cukrot a vízben
felfőzzük, majd félig lehűtve belekeverjük a tejport és a reszeléket. Amikor
lehűlt, hozzáadjuk a margarint, jól összedolgozzuk keverővel, és egy órára
jégszekrénybe tesszük. Úgy formázunk belőle egyforma golyókat, hogy a közepébe
tesszük a mandulát. Kókuszreszelékbe hempergetjük.
Raffaello házilag 3.
Hozzávalók 2 dl víz, 40 dkg
cukor, 25 dkg margarin, 30 dkg tejpor, 30 dkg kókusz + mandula.
A cukrot a vízzel simára
keverjük, és simára főzzük. Langyosra hűtjük, és belekeverjük a margarint, majd
a kókuszt és végül a tejport. Kis golyókat formálunk belőle, és kókuszba
forgatjuk. A közepébe mandulát teszünk.
Raffaello házilag 4.
Hozzávalók: 30 dkg kristálycukor,
1,5 dl víz - ezeket felmelegítjük. Ha kihűlt, beleteszünk 24 dkg
kókuszreszeléket, 27 dkg zsíros tejport, 25 dkg margarint, 1 csomag vaníliás
cukrot, 1 csomag ostyalapot (ezt apróra kell törni vagy darálni). Belülre
pirított mogyorót, kívülre kb. 12 dkg kókuszreszeléket.
Raffaello házilag 5.
Hozzávalók: 3 kanál liszt, 6
kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 20 deka kókuszreszelék, (+ még
valamennyi kívülre), 10 deka vaj vagy Ráma margarin, egy üveg nutella vagy
egyéb mogyorókrém egy fél kiló (lehet jóval kevesebb is) mandula vagy mogyoró
Elkészítése: A lisztet, a cukrot,
a vaníliás cukrot és a tejet fel kell főzni. Meg kell várni, amíg langyosra
hűl, majd bele kell keverni a kókuszt és a vajat.
Ha teljesen kihűlt, akkor
golyócskákat kell alkotni, mégpedig úgy, hogy a golyó magja egy szem mandula
vagy mogyoró legyen, köré pedig ízlés szerinti mennyiségben Nutella krém
illesztendő. Mikor ez megvan, akkor jöhet a lényeg: a hideg Raffaello masszából
tetszés szerinti, de legalább fél centi vastagságú héjat készíteni a félkész
golyócskák köré. Az utolsó lépés a legegyszerűbb, az immár szinte tökéletes
golyócskákat kókuszreszelékben kell meghempergetni.
Egy éjszakán át, állnia kell a
hűtőben.
Sport szelet házilag
1/2 kg cukrot 1,5 dl vízzel és 10
dkg Rámával forrástól számítva 3 percig főzünk, majd hozzáadunk 25 dkg tejport,
amit előzőleg kikeverünk 1 csomag vaníliás cukorral és 3 evőkanál kakaóporral.
Adunk hozzá rumot vagy rumaromát, és margarinnal kikent tepsibe tesszük.
Tejcsoki házilag
1,5 dl tejet 10 dkg Rámával, 1/2
kg kristálycukorral, 2 csomag vaníliás cukorral forrástól számítva 5 percig
főzünk, majd hozzáadunk 25 dkg tejport, amit előtte összekeverünk 3 evőkanál
kakaóporral.
Diót, mazsolát, mogyorót, stb.
adhatunk hozzá.
Túró Rudi házilag
24 dkg lisztet, 15 dkg margarint,
1 tojás sárgáját, 1 evőkanál porcukrot, 1 evőkanál kakaót és 1/2 cs. sütőport
1/2 dl tejjel összedolgozunk. A tésztát kinyújtjuk, és 1-1 őzgerincformát
kibélelünk vele úgy, hogy a tészta lelógjon.
Töltelék: 4 tojás sárgáját
összekeverjük 20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, 3-4 evőkanál
búzadarával, 50 dkg túróval, 10 dkg mazsolával vagy meggyel, 1 citrom héjával
és 5 tojás habjával.
Tetejére: csokimáz: 3 kanál
vízzel 1 kanál kakaóból és 15 dkg cukorból mázat főzünk. A kihűlt, tepsiből
kiborított tésztát vonjuk be vele.
Vaníliás cukor házilag
Egy csavaros tetejű
befőttesüveget telerakunk porcukorral, és a közepébe egy vaníliarúdat teszünk,
az üveget pedig lezárjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése