DPG Recepttár 290.
Barna Aladár
<abarna.1@dpg.hu>
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 299......................................................................................................... 1
Barna Aladár
<abarna.1@dpg.hu>............................................................................... 1
Ali szakácskönyve............................................................................................................. 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................ 4
Almatorta.................................................................................................................... 4
Almás krémes.............................................................................................................. 4
Aszalt szilvás káposzta................................................................................................. 4
Birkatokány kakukkfűmártásban................................................................................. 4
Bodzalé....................................................................................................................... 5
Bodzavirág szörp......................................................................................................... 5
Borban párolt gombás csirke...................................................................................... 5
Cipóban sült tarja....................................................................................................... 5
Cordon bleu - Magyarul sonkás, sajtos szelet............................................................. 5
Csőben sült karfiol....................................................................................................... 5
Dinnyés piskóta........................................................................................................... 5
Diós béles.................................................................................................................... 6
Emeletes pulykamell................................................................................................... 6
Erdélyi gombócleves................................................................................................... 6
Erzsébet csókja............................................................................................................ 6
Favágók tortája (ausztrál)........................................................................................... 6
Forralt bor.................................................................................................................... 7
Furfangos süti.............................................................................................................. 7
Fűszeres paradicsom................................................................................................... 7
Gombás rakott kifli...................................................................................................... 7
Göngyölt sertésszelet.................................................................................................. 7
Göngyölt marhaszelet................................................................................................ 8
Hajdúkáposzta............................................................................................................ 8
Kacsa majoránnás mártásban................................................................................... 8
Karalábé sonkás bundában....................................................................................... 8
Káposztaleves............................................................................................................. 8
Kefires puffancs........................................................................................................... 9
Kenőmájas.................................................................................................................. 9
Kolbászkrém................................................................................................................ 9
Kontyoló tészta............................................................................................................ 9
Kókuszos meglepetés.................................................................................................. 9
Krumplifőzelék - más, mint eddig.............................................................................. 10
Krumplis palacsinta................................................................................................... 10
Lazac kapormártással............................................................................................... 10
Libatepertő-krém....................................................................................................... 10
Májas disznósajt......................................................................................................... 10
Májpástétom 1.......................................................................................................... 10
Májpástétom 2.......................................................................................................... 11
Meggyes felfújt.......................................................................................................... 11
Meleg sajtkrém.......................................................................................................... 11
Mozart golyók (Mozart Kugel)................................................................................... 11
Palermói körözött...................................................................................................... 11
Papus-féle csülök...................................................................................................... 11
Paradicsomos húspuding.......................................................................................... 12
Paradicsomos lazac.................................................................................................. 12
Pásztor gomba.......................................................................................................... 12
Rakott hurka.............................................................................................................. 12
Rakott juhtúrós baromfi............................................................................................. 12
Rakott karalábé........................................................................................................ 13
Rakott tojás (holland)................................................................................................ 13
Rakott zöldbab sajttal............................................................................................... 13
Rác karaj................................................................................................................... 13
Sajtkrémmel töltött hideg paradicsom..................................................................... 13
Sajtos sült lazac......................................................................................................... 14
Sonkakrém................................................................................................................. 14
Sörben sült lazac....................................................................................................... 14
Sörös sajtkrém............................................................................................................ 14
Szalonnás lazac......................................................................................................... 14
Szarvas-vadas zsemlegombóccal............................................................................ 14
Szoboszlói húsos tészta.............................................................................................. 15
Tejfölös újburgonya, bográcsban............................................................................. 15
Tejszínes-gombás pulykatokány................................................................................ 15
Tiroli máj..................................................................................................................... 15
Tormakrém................................................................................................................ 16
Töltött karalábé sütve................................................................................................ 16
Töltött pulykamell, rántva.......................................................................................... 16
Vörösboros pecsenye............................................................................................... 16
Zöldbabos sertéspörkölt............................................................................................ 16
Almatorta
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg
liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, só
A töltelékhez: 2 kg alma, 5 dkg
vaj, 10 dkg cukor, citromhéj, 10 dkg mazsola
A tetejére: 1 tojás, 5 dkg dió
A tésztához valókat összegyúrjuk,
és egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap a kétharmadát ujjnyi
vastag, kerek lappá nyújtjuk. A kerek tortaformát úgy béleljük ki, hogy 4-5
centis pereme is legyen. Közben a megtisztított, felszeletelt almát vajon,
citrommal meglocsolva megpároljuk, míg a levét el nem főtte. Akkor a tűzről
levéve, belekeverjük a cukrot és a mazsolát. Ezzel megtöltjük a formában
elhelyezett tésztát. Ráborítjuk a maradék tésztából nyújtott lapot. A széleken,
gyengén összenyomkodjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással
megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. Közepes lángon készre sütjük.
Almás krémes
Hozzávalók: 1,5 kg alma, 20 dkg
liszt, 20 dkg cukor, 5 tojás, 1 dl tej, 2 ek. olaj, 5 dkg kakaó, 1 sütőpor
A krémhez: 2 cs. vaníliás puding,
15 dkg margarin, 8 dl tej, 20 dkg porcukor, citromhéj
A mázhoz: 5 dkg margarin, 2 ek.
kakaó, 1 ek. cukor, 1 ek. víz
Elkészítése: A tojások sárgáját a
cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá
verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük. Csomómentesen hozzákeverjük a
tojásos keveréket. Kanalanként adagolva a felvert habot, óvatosan
hozzákeverjük.
Az almát lereszeljük, majd
kinyomkodva egy alufóliával kibélelt tepsibe simítjuk. Erre rátesszük a
kikevert tészta felét. A másik felébe keverjük a kakaót, és szintén rásimítjuk
a tepsire. Előmelegített sütőben tűpróbáig (35-40 perc) sütjük. Ha megsült,
kifordítjuk, és a fóliát levesszük róla.
A pudingot a szokásos módon
megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Hidegen keverjük simára a margarinnal, cukorral,
citromhéjjal. Ezt a sütemény tetejére simítjuk.
A mázhoz a kakaót, cukrot, a
hideg vizet simára keverjük. Felmelegítjük, és közben a margarint is
hozzáadjuk. Ha kihűlt, akkor a süteményt bevonjuk vele.
Aszalt szilvás káposzta
A friss zöldségek és gyümölcsök
lassan elfogynak. Jön az "eltett termések" időszaka
Ehhez egy őszi hangulatú recept,
amiben semmi nagy durranás nincs, csupán az aszalt szilva ötlete, ami különösen
jó ízt ad az ismert éteknek.
1 kg savanyú káposzta, 40 dkg
oldalas, 1 csülök, 1 ek. zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg aszalt szilva, só, 3
babérlevél, egész bors, 2 dl tejföl
A káposztát, ha szükséges
átmosom. A kicsontozott húsokat 2 cm-es darabokra felkockázom, és forró zsíron
hirtelen átforgatom. Ha a hús kifehéredett hozzáadom az apróra vágott hagymát,
a káposztát, az aszalt szilvát. Ráöntök annyi vizet, ami éppen ellepi.
Megsózom, a tetejére teszem a babérlevelet és a szemes borsot. Lefedve, közepes
lángon készre főzöm. Tejföllel meglocsolva tálalom.
Birkatokány kakukkfűmártásban
Hozzávalók: 4 szelet birkacomb, 1
csokor kakukkfű, 1/2 dl Unicum, 1 dl fehérbor, 2 dl olaj, 2,5 dl tej, 1,5 dl
tejföl, 7 dkg vaj, 2 csapott ek. liszt, só, egész bors
Elkészítése: A húst másfél centis
csíkokra vágjuk. A páclét az Unicumból, a borból, az olajból, a borsból és a
kakukkfű feléből készítjük el. A húsra öntjük, és 3 óra hosszat hűtőszekrényben
pácoljuk. A tejet és a tejfölt lassú tűzön összefőzzük a maradék kakukkfűvel.
Egy másik edényben a vajból és a lisztből rántást készítünk, és a forró
kakukkfüves tejjel felöntjük, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Közben
serpenyőben, olajon hirtelen kisütjük a húscsíkokat. A mártással tálaljuk.
Bodzalé
Hozzávalók: 1 kg bodza, 1 kg
cukor
A leszemezett, érett bodza
szemeket a cukorral egy órán keresztül, lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük.
Üvegekbe öntve, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Bodzavirág szörp
Hozzávalók: 12 db virág, 2 kg
cukor, 1,5 dkg borkősav, 1,5 dkg citromsav, 1 kh. szalicil
A szép, nagy virágokat többször
cserélt vízbe mártogatva lemosom, majd szitába téve lecsöpögtetem. Közben 6
liter vízben elfőzöm a cukrot a tartósítószerekkel. Nagy edénybe teszem a
lecsöpögött virágokat, és leöntöm a kihűlt lével. 3-4 napig hűvös helyen állni
hagyom, majd leszűrve üvegekbe teszem. Tetejükre csöpp szalicilt teszek.
Borban párolt gombás csirke
Hozzávalók: 1 kg csirkecomb, 15
dkg vaj, 20 dkg gomba, 1 kk. liszt, 1 cs. petrezselyem, 2 dl tejföl, 3 dl
fehérbor, só, bors, majoránna
A csirkecombokat forró vajon
átforgatjuk, hogy színt kapjanak. Rászeleteljük a gombát. Megsózzuk,
fűszerezzük, és felengedjük a borral és 2 dl vízzel. Rászórjuk az apróra vágott
petrezselymet. Fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk. A combokat időnként
megfordítjuk. Amikor a hús megpuhult, felöntjük a liszttel elkevert tejföllel,
és összeforraljuk, de már nem keverjük. Fodros metélt, nokedli, esetleg
burgonya püré illik hozzá.
Cipóban sült tarja
Hozzávalók: 40 dkg füstölt tarja,
45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, kevés só, csipetnyi
cukor
A jól megmosott füstölt húst
annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi. Takarékláng fölött puhára
főzzük. és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15
dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk. Ha
kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra
nyújtjuk, közepére tesszük a főtt tarját, majd szorosan begöngyöljük a
tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és közepesen meleg sütőben
megsütjük.
Azon melegében tálaljuk.
Cordon bleu - Magyarul sonkás, sajtos szelet
Hozzávalók: 75 dkg pulykamell, 4
szelet főtt sonka, 4 szelet füstölt sajt, 8 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg
zsemlemorzsa, só, bors, olaj
A hússzeleteket hosszában
bevágjuk, annyira, hogy "könyvként" ki tudjuk nyitni. Fóliával
letakarva, enyhén kiverjük őket. Megsózzuk, borsozzuk a húst. Mindegyikre
egy-egy szelet sonkát és sajtot helyezünk, és eredeti formájuknak megfelelően
visszahajtjuk. Húsverővel "összekalapáljuk" a töltött szeleteket. A
szokásos módon bepanírozzuk őket, és forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt,
az egyik oldalukat aranysárgára sütjük. Megfordítva a szeleteket, immár fedő
nélkül, a másik oldalukat is megsütjük. Az olajat leitatjuk a sültekről, és
néhány csepp citromlével meglocsoljuk. Salátalevélen, sült burgonyával, forrón
tálaljuk. Savanykás gyümölcsbefőtt (pl. birs-, szilva kompót) kitűnően illik
hozzá.
Csőben sült karfiol
Egy jó nagy fej, sós vízben
megfőtt karfiolt rózsáira szedünk szét. 20 dkg főtt, füstült húst ledarálunk,
vagy nagyon apróra vagdalunk. Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt tűzálló
tálba rétegezzük a karfiolt és a füstölt húst. Leöntjük 1,5 dl, 2
tojássárgájával elkevert tejföllel. Meghintjük 5 dkg reszelt sajttal (az én
ízlésem szerint a füstölt a legjobb, de ízlések és pofonok) és 1 evőkanál
morzsával. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és középmeleg sütőben 15-20 perc
alatt pirosra sütjük.
Dinnyés piskóta
Hozzávalók: 25 dkg babapiskóta, 4
dl fehérbor, 40 dkg sárgadinnye, 4 tojás, 5 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1
citrom leve
A babapiskóta felét darabokra
tördelve egy mély tál aljára terítjük, és meglocsoljuk fél deci édes
fehérborral. A meghámozott sárga bélű dinnyét felkockázva ráterítjük. Erre
kerül a piskóta másik fele, amelyet szintén meglocsolunk fél deci borral. Az
egész tojásokat a vaníliás- és kristálycukorral, a citromlével és a megmaradt
borral simára keverjük. (Tehetünk bele mazsolát is.) Ezt az öntetet gőz felett
krém sűrűségűre főzzük, majd a dinnyés piskótára simítjuk, Jól lehűtve
tálaljuk.
Diós béles
35 dkg lisztet, 15 dkg vajjal
(margarinnal) elmorzsolunk 5 dkg cukorral és 2 egész tojással. Beledolgozzuk a
tejben felfuttatott 2 dkg élesztőt. Jól összegyúrva két részre osztjuk a
tésztát, úgy, hogy az egyik része nagyobb legyen. A nagyobbik cipót vékonyra
nyújtjuk, és a tepsit kibéleljük vele, úgy, hogy annak oldalát is betakarja.
Megkenjük savanykás (pl. ribizli, málna) lekvárral. Mindezek közben (előtt) 3
tojás sárgáját habosra keverünk 10 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 15
dkg darált dióval. Óvatosan hozzáadjuk a habbá vert 3 tojásfehérjét. Ezzel
beborítjuk a lekvárral megkent tésztát. Az egészet betakarjuk a maradék,
vékonyra nyújtott tésztával. Lassú tűzön 20-25 percig sütjük. (Vagyis addig,
amikor látjuk, hogy megsült, szép aranybarnára) Porcukorral meghintve tálaljuk.
Emeletes pulykamell
Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 30
dkg gomba, 10 dkg bacon szalonna, 1 cs. petrezselyem, 3 tojás, 1 ek.
zsemlemorzsa, só, bors, majoránna
A pulykamellet akkora adagokra
darabolom, hogy "zsebet" tudjak beléjük vágni, ahová később a
tölteléket helyezem. A gombát megdinsztelem, és két felvert tojással gombás
rántottát készítek. Ha kihűlt belekeverem az apróra vágott petrezselymet, a
zsemlemorzsát. Fűszerezem egy csöpp törött borssal és majoránnával. Ezzel a
töltelékkel megtöltöm a pulykamelleket. Mindegyiket bacon szalonnával
körbetekerem, alufóliába szorosan becsomagolom. Rostrácson, vagy grillsütőben
készre sütöm. A sütési idő, percekben a húsadagok súlyának felel meg.
Erdélyi gombócleves
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg
búzadara, 2 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tejföl, 1 ger fokhagyma, 2 db húsleves
kocka, só, kapor, ecet
Elkészítése: A túró felét egy
egész tojással simára keverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, és kis gombócokat
formálunk belőle. Fél órát állni hagyjuk. A lisztből kevés olajjal rántást
készítünk. Ha zsemleszínű, akkor felöntjük vízzel és beletesszük a
leveskockákat. A tejföllel kikevert maradék juhtúrót csomómentesen a levesbe
keverjük. Beletesszük a gombócokat, és készre főzzük. Ha a gombócok megfőttek
kaporral, összezúzott fokhagymával és egy csepp ecettel ízesítjük.
Erzsébet csókja
6 tojásfehérje, 20 dkg
kókuszreszelék, 6 ek. porcukor, 1 ek. citromlé, 1 tábla tortabevonó
A tojásfehérjéből kemény habot
verünk, majd folyamatosan verve apránként hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a
kókuszreszeléket. A masszából kis halmokat rakunk egy papírral letakart
sütőlemezre. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (pontosabban
csak szárítjuk). A csókokat a sütőben hagyjuk kihűlni. A tortabevonót gőz
fölött megolvasztjuk, és a kihűlt csókok alsó felét belemártogatjuk. A csókokat
fejjel lefelé lerakva hagyjuk megszáradni.
Favágók tortája (ausztrál)
Az alaphoz: 2 közepes alma, 18.5
dkg magozott, szeletelt datolya, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze, forró
víz, 12.5 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 1 egész tojás vagy két tojás fehérje, 1
teáskanál vanília aroma, 1.5 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor
A felső réteghez: 10 dkg vaj, 1/2
csésze tej, 3/4 csésze barna cukor, 15 dkg kókuszreszelék
A tálaláshoz: 1 csésze tejszín
vagy vanília fagylalt
Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű
tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180°C fokra. Hámozzuk meg, magozzuk ki
és vágjuk kockákra az almát, majd keverjük el a datolyával, a szódabikarbónával
és öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tészta alapját.
Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojást, vagy a két tojás
fehérjét, és a vanília aromát, majd habverővel jól verjük fel. Szórjuk a lisztet
és a sütőport a keverékbe, majd óvatosan forgassuk a gyümölcsöt is a tésztába.
Öntsük az egészet az előkészített formába és süssük 60 percig. Ez alatt
készítsük el a torta felső rétegét. A vajat, a barna cukrot és a
kókuszreszeléket főzzük 4-5 percig. Mikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből
és borítsuk rá a kókuszt. Egyenletesen terítsük el, majd tegyük vissza az
egészet a sütőbe, és süssük további 15 percig. Ha szükséges, pirítsuk a tetejét
grillezéssel, hogy szép aranybarna legyen. Hagyjuk a formában kihűlni, a
szeleteket pedig, tálaljuk zsíros tejszínnel vagy vanília fagylalttal.
Forralt bor
Két dl vizbe a szokásos
fűszereket (szegfűszeg, 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 ek méz,
citromhéj) teszem és felforralom. Ha forr, leveszem a melegről és 2 percre 1 db
teafilter lógatok. Letakarom, majd leszűröm. Újra zubogásig felforralom, majd
beleöntöm az 1 l (lehetőleg édes) fehérbort. Ezt követően már csak az iható
hőmérsékletre melegítem, hogy az alkohol ne szökjön belőle!
Furfangos süti
Hozzávalók: 1 nagy cs. Albert
keksz, 25 dkg margarin, 1 cs. karamell puding, 2 dl tej, 1-1 ek. cukor és
kakaópor, 1 csésze erős feketekávé, kevés kókuszreszelék
A cukrot meg a kakaóport
összekeverjük a pudingporral, hozzáadjuk a kávét, meg a tejet, simára keverjük,
és jól összeforraljuk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a margarint, majd teljesen
kihűtjük. A krémmel megkenjük a kekszek egyik oldalát, egy tálban élére állítva
összeragasztjuk őket, majd a maradék krémmel a tetejét óvatosan behúzzuk és
megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.
Legalább egy napra hűtőszekrénybe
tesszük, majd éles késsel felszeleteljük.
Fűszeres paradicsom
Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 0,5
kg alma, 0,5 kg vegyes zöldség, 25 dkg hagyma, 1 ek. őrölt kömény, 25 dkg
cukor, 5 dkg mustármag, 2 babérlevél, 3 szem szegfűbors, 2 dl ecet, 3 ek. só, 1
dkg gyömbér, 1 mk. bors
A tisztított paradicsomot a
zöldséggel, a szeletelt almával, a darabolt hagymával, a cukorral, az ecettel
és a fűszerekkel összekeverve meleg helyen 24 órára, abba a fazékba tesszük,
amiben majd főzni fogjuk. Másnap, kis lángon, két-három órán keresztül, gyakran
kevergetve főzzük. Ha pépesre főtt, akkor turmixoljuk, szükség esetén
átpasszírozzuk. Forrón tesszük kisebb üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk
kihűlni.
Gombás rakott kifli
Hozzávalók: 8 db kifli, 2 dl
tejföl, 5 tojás, 7 dkg vaj, 30 dkg gomba, 5 dkg sajt, 2 dl tejföl, só, bors
Elkészítése: Az apróra vágott
gombát sóval, borssal addig pároljuk, amíg levét el nem fövi. A tojásokat
keményre főzzük, és felkarikázzuk. A kifliket felkarikázzunk, és a tejben kissé
megáztatjuk. Kivajazott tűzálló tálba terítjük a kiflik felét. Beborítjuk a
tojás karikákkal, és rásimítjuk a gombát. Meglocsoljuk a tejföllel elkevert
sajttal. Az egészet befedjük a maradék kifli karikákkal, bevonjuk a maradék
sajtos tejföllel, és rámorzsolunk öt deka vajat. Forró sütőben addig sütjük,
amíg a teteje szépen megpirul. Salátával kínáljuk.
Göngyölt sertésszelet
Sajnos az ajándékba kapott
vaddisznó hús utolsó adagjából, ám nagyon finoman sikerült összehoznom tegnap.
Vélem, hogy nem csupán vadhúsból lehet megcsinálni...
Szó, mi szó - fő az ebéd!
Hozzátettem: 60 dkg comb, 10 dkg
bacon-szalonna, 10 dkg aszalt szilva, 1 ek. mustár, só, bors, 2 fej hagyma, 1
ek. olaj, 1 dl tejföl
Elkészítettem: A húst kétujjnyi
vastagságúra vágtam, majd bevágva, szétnyitottam akkorára, hogy bő tenyérnyi
szeleteket kapjak. Vékonyan bekentem mustárral, megpakoltam kimagozott aszalt
szilvával. Megborsozva, megsózva feltekertem, és bacon szalonnával szorosan
körbecsavartam. A hideg olajba jó vékonyan belekarikáztam a vöröshagymát, erre
tettem a hús tekercseket, úgy, hogy a szalonna tekerés alulra kerüljön. Közepes
melegen, lefedve pároltam, időnként egy-egy kanál vízzel meglocsolva. Mintegy
másfél óra alatt puhára főtt a hús. Ekkor kivettem a tekercseket, és a szétfőtt
hagymás levet tejföllel kikevertem.
Megettem: burgonya pürével.
Göngyölt marhaszelet
Hozzávalók: 4 szelet (kb. fél kg)
rostélyos, 1 nagyobb sárga és fehér gyökér, 1 kis fej zeller, 5 dkg rizs, 1 fej
hagyma, petrezselyem, só, majoranna, bors
Elkészítése: A hússzeleteket
kiklopfolom és besózom. Állni hagyom, közben a zöldségeket és a hagymát nagyon
apróra vágom, vagy reszelem.
Kevés zsiradékon megpárolom.
Megszórom a majorannával és hozzákeverem a külön, félig megpárolt rizst. A
keverékkel megkenem a hússzeleteket, amelyeket aztán felgöngyölök. Átkötöm,
vagy összetűzöm hústűvel őket, és fedő alatt (1 dl vízzel vagy hús alaplével)
puhára párolom.
Ha kész, kiveszem a
hústekercseket és a levét paradicsompürével, kicsit megborsozva besűrítem.
Krumplipürével a legfinomabb.
Hajdúkáposzta
Hozzávalók: 1 kg savanyú
káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 80 dkg füstölt sertéshús, 15 dkg zsír, 20 dkg
vöröshagyma, paprika, köménymag,
Elkészítése: A karikára vágott
hagyma felét a zsiradék felében megpirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot és a
kimosott savanyú káposztát. Ráöntünk fél liter vizet, és puhára pároljuk. A
füstölt húst 2 cm-es kockákra vágjuk. A maradék zsírból és hagymából,
pirospaprikából pörkölt alapot készítünk, és a füstölt húst puhára pároljuk
benne. Mielőtt teljesen megpuhul a hús, belekarikázzuk a kolbászt. Végül
összekeverjük a káposztával, és az egészet újra felforraljuk. Ízlés szerint
tejföllel kínáljuk.
Kacsa majoránnás mártásban
Hozzávalók: 75 dkg kacsamell, 1
fej hagyma, 1 mk. ecet, 2 ek. majoránna, só, egész bors, 1 citrom héja, 1 ek.
liszt, 1 mk. cukor, 2 dl tejföl, 1 ek. zsír
Elkészítése: A kacsamell minden
oldalát majoránnával és sóval bedörzsöljük, és fél napig hűtőben állni hagyjuk.
Lábasban a zsírt felolvasztjuk, arra a karikákra vágott hagymát, majd a hús
helyezzük. Kevés vizet, csöpp ecetet öntünk alá. Néhány szem egész borssal,
kevés citromhéjjal ízesítjük. Időnként meglocsolva a sütőben szép barnára
sütjük. A húst hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, és tálra rakjuk. Közben a
pecsenyelébe lisztet keverünk, barnára pirítjuk. Cukorral, majoránnával
ízesítjük. Tejfölt adunk hozzá, és felforralva a feldarabolt húsra öntjük.
Pirított burgonyával tálaljuk.
Karalábé sonkás bundában
Hozzávalók: 4 közepes karalábé, 1
tojás, 2 dl tej, 10 dkg sonka, liszt, só, bors, olaj
A karalábét megtisztítva, ujjnyi
szeletekre vágva, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Ekkor kiszedjük,
lecsepegtetjük. Közben sűrű palacsintatésztát készítünk, melyet megsózunk,
megborsozunk, és belekeverjük a ledarált sonkát. A karalábé karikákat lisztbe,
majd a sonkás keverékbe mártjuk. Forró olajban kisütjük, (de közben minden
karikára még egy kávéskanál sonkás krémet teszünk) szép pirosra mindkét
oldalát. Bármilyen főzelékhez feltétként, önállóan zöldségsalátával vagy
majonézzel igen kitűnő.
Káposztaleves
Hozzávalók: 30 dkg sertéscomb, 10
dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 db fehérrépa, 2 db sárgarépa, 1 kis
zeller gumó, 1 kis karalábé, 1 ger. fokhagyma, 30 dkg fejes káposzta, 3 szem
krumpli, egész bors, boróka, só, piros paprika
Elkészítése: A vöröshagymát
apróra vágva a kisütött szalonna kockák zsírján üvegesre dinsztelem. A
zöldségféléket kis kockákra vágom, és a hagymával tovább párolom. Hozzáteszem a
felkockázott húst, a fűszereket és a hús kifehéredéséig kavargatva párolom.
Felengedem 2 liter vízzel, és amikor felforrt hozzáadom a kockára vágott
burgonyát. Az újra forráskor beleteszem a csíkokra vágott (vagy reszelt)
káposztát. Ha készre főtt 1 gerezd fokhagymát nyomok bele. Tejföllel, a
kisütött szalonna kockákkal és felkarikázott erős paprikával tálalom.
Kefires puffancs
2 db kefirt, 2 db tojással, és
egy kis porcukorral simára keverek. 6-7 evőkanál lisztet, csipetnyi
szódabikarbónát bele dolgozok. 10 percre állni hagyom. Bő, forró olajba
evőkanállal adagolva szép barnára sütöm.
Porcukorral, lekvárral, fahéjjal
máris ehető. (Ha sósra készítem a tésztát, akkor reszelt sajttal kitűnő.)
Kenőmájas
Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 3
ek. olaj, 10 dkg szalonna, 5 dkg hagyma, 10 dkg vaj, 2 ek. tejföl, só, bors,
citromhéj
A májat hártyáitól letisztítjuk,
vékony csíkokra vágjuk, s hagymás zsiradékon a szalonnával együtt, kevés vízzel
puhára pároljuk. Lehűtjük, finom tárcsájú húsdarálón kétszer ledaráljuk. A
vajat a tejföllel elkavarjuk, hozzáadjuk a darált májat, sóval, borssal,
citromhéjjal ízesítjük. Tálra téve megformáljuk, jól lehűtjük. Azonnal
fogyasztható.
Kolbászkrém
Hozzávalók: 15 dkg lecsókolbász,
2 tojás, 5 dkg vaj, 1 kk. mustár
A kolbászok bőrét lehúzzuk, majd
a keményre főtt tojásokkal együtt kétszer-háromszor átdaráljuk. A krémhez
hozzáadjuk a vajat és a mustárt. Kenyérre kenve uborkával díszítve adjuk
asztalra.
Kontyoló tészta
Hozzávalók: 10 dkg zsír, 40 dkg
liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1 kk. szódabikarbóna
A töltelékhez: a kivájt tészta,
10 dkg porcukor, 15 dkg lekvár, 1 ek. kakaó, 1 adag főzött kávé, 1 rum aroma,
25 dkg vaj
A díszítéshez: piros és zöld
ételfesték, kristálycukor
A tészta anyagait jól
összedolgozom, és fél órán keresztül pihenni hagyom. Sárgabarack nagyságú
golyókat készítek belőle, és félbevágom. Gyengén kivajazott tepsibe rakom, és
közepes hőfokon a félgömböket készre sütöm. Kivéve a sütőből hagyom kihűlni a
süteményt. Amikor hideg, kiskanállal az aljukba üreget vájok. A kivájt
tésztához hozzáadom a töltelékhez valókat, és egynemű krémmé keverem. Ezzel
töltöm meg a félgömböket, és kettőt-kettőt összeragasztok. A kész gömböket az
ételfestékkel (vagy langyos vízzel), ecsettel lefestem (benedvesítem), majd
kristálycukorban megforgatom. Száradás után tálra halmozom.
Kókuszos meglepetés
A tésztához: 1 tojás, 19 dkg
liszt, 2 dkg margarin, 1,25 dl tej, 1,5 ek. méz, 19 dkg, porcukor, 1 cs.
sütőpor
A krémhez: 9 dkg kókuszreszelék,
4 dl tej, 4 ek. liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin
A díszítéshez: 1 dkg
kókuszreszelék, 0,2 dkg kakaópor
A sziruphoz: 1 ek. kakaó, 1 ek.
cukor, 1 dl forró víz
A margarint, a porcukrot és a
tojást keverd habosra, lassan adagold hozzá a tejet és a mézet, szitáld hozzá a
sütőporral elkevert lisztet, s e masszát dolgozd simára. A tésztát töltsd
sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsd el, és 160 fokos sütőben süsd meg. Ha
kihűlt, öntsd le a kakaóval készült cukorsziruppal.
A krémhez a tejbe szitáld bele a
lisztet, forrald össze, keverd hozzá a kókuszreszeléket és a porcukrot. Ezt a
krémet hagyd teljesen kihűlni, majd keverd el a margarinnal, végül kend a
tésztára. Díszítésként szórd meg kókuszreszelékkel és kakaóval.
Krumplifőzelék - más, mint eddig
Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 2 dl
tejföl, 1 cs. zellerzöld, 1 ek. ételízesítő, 1 ek. sűrített paradicsom, 1 fej
vöröshagyma, só, cukor, törött bors, petrezselyem, olaj
Elkészítése: A meghámozott
krumplit kockákra vágom. A felforrósított olajon a lereszelt (vagy nagyon
finomra vágott) hagymát kissé megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott zeller
levelet, és a paradicsompürét. Nagyon keveset együtt párolom. Ráteszem a
krumplit, és állandóan kevergetve pirítom. Ráöntök annyi vizet, amennyi éppen
ellepi. Fűszerezés után lefedem, és kis melegen készre párolom. Közben a
lisztet a tejföllel simára keverem, és hozzáadom. Keverés mellett kiforralom,
ízlés szerint sózom, cukrozom. Hozzáadom a végén a petrezselyem összevágott
zöldjét, és letakarva, saját gőzében tíz percig pihentetem.
Még így, ("nyáridőben")
hidegen is fantasztikus!
Krumplis palacsinta
Hozzávalók: 30 dkg krumpli, 1 l
tej, 1 tojás, só, 10 dkg sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, olaj
A héjában főtt burgonyát
áttörjük. Turmix géppel simára keverjük a tejjel, liszttel, egész tojással,
kevés sóval. A szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk belőle. A
töltelékhez a reszelt sajt felét, és a darált sonkát külön-külön összekeverjük
1-1 deci tejföllel. A palacsintákat felváltva megkenve a kétfajta krémmel,
tűzálló tálra halmozzuk. Legfelül üres palacsinta legyen, melyet megszórunk a
maradék reszelt sajttal. A sajt megolvadásáig forró sütőben sütjük. Ha kissé
kihűlt, torta szeletekre vágva kínáljuk. Ízlés szerint kapros tejfölt
kínálhatunk hozzá.
Lazac kapormártással
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 2 dl
tejföl, 1 egész tojás, 1 ek olaj, 5 dkg vaj, 1 cs. kapor, ecet, só
Elkészítése: A halat ecetes
vízben olvasszuk ki. Lecsurgatva besózzuk. Olajozott tűzálló tálban 15 percre a
sütőben közepes hőmérsékleten sütjük.
A tejfölt kikeverjük a tojással,
beletesszük az apróra vágott kaprot, és a halra öntjük. A tetejére
vajdarabkákat teszünk, és a sütőben alaposan átforrósítjuk.
Libatepertő-krém
Hozzávalók: 15 dkg libatepertő, 2
főtt burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. tejföl, 1 ek. mustár, 1 csapott mk.
törött fekete bors, 1 csokor metélőhagyma, só
A tepertőt a meghámozott főtt
burgonyával, a megtisztított vöröshagymával ledaráljuk, és keverőtálba tesszük.
A tálba öntjük a tejfölt és a mustárt, majd sóval és borssal fűszerezzük.
Egy-két percnyi keverés után hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett és finomra
vágott metélőhagymát. A tepertőkrémet befedve a hűtőszekrénybe tesszük.
Kenyérre vagy péksüteményre kenve kitűnő. Sör vagy bor egyaránt kínálható
mellé.
Májas disznósajt
Hozzávalók: 40 dkg máj, 10 dkg
füstölt szalonna, 1 kis fej hagyma, 1 ek. petrezselyem, 5 dkg gomba, bors, só
Vágjuk apróra az összes
hozzávalót, passzírozzuk át és keverjük jól össze. Tegyük kikent formába és
süssük egy óra hosszat. A formából kiborítjuk, és hideg helyen tároljuk.
Kenyérre kenve, melegszendvicsként is kiváló.
Májpástétom 1
Hozzávalók: 60 dkg máj, 20 dkg
nyers szalonna, 20 dkg marhanyelv, 2 tojás, tej, 10 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg
vékony szeletekre vágott szalonna, só, őrölt bors
A májat hideg vízben megmossuk,
és szárazra töröljük. A nyers szalonnával együtt kétszer-háromszor húsdarálón
átdaráljuk. A zsemlemorzsát tejbe áztatjuk, majd kinyomkodva a darált májhoz
adjuk. Belekeverjük a tojást, a fűszereket és az egészet sima masszává
dolgozzuk. A marhanyelvet kis kockákra vágjuk.
Egy őzgerincformát kibélelünk a
szalonnaszeletekkel, úgy hogy jócskán kihajoljanak a formából. A massza felét beletöltjük.
Ezután elosztjuk rajta a kockákra vágott marhanyelvet, ráterítjük a máj másik
felét, és a lelógó szalonnavégekkel betakarjuk. Az így előkészített pástétomot
alufóliával teljesen betakarjuk, és egy nagy edénybe állítjuk, amelyet az
őzgerincforma feléig vízzel töltünk fel, majd előmelegített sütőben 200 fokon 2
1 órán át, pároljuk. Ha szükséges, meleg vizet öntünk utána. Ezután a formát
kivesszük a vízfürdőből, hagyjuk teljesen kihűlni és eltávolítjuk az alufóliát.
Kiborítjuk a pástétomot, majd felszeleteljük.
Májpástétom 2
Hozzávalók: 30 dkg (bármilyen)
máj, 1 zsemle, 1 fej hagyma, 2 dl tej, 2 tojás, petrezselyem, só, bors,
majoránna
A májat csíkokra vágom, és egy
kevés tejben megfőzöm, majd a tejet leöntöm róla. A zsemlét ebben a tejben
áztatom. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre párolom. A májat, a kinyomott
zsemlét és a hagymát együtt húsdarálón ledarálom. A fűszerekkel és a
petrezselyemmel ízesítem. (Ha baromfi májat használok, akkor több fűszer kell
bele!) Két tojásból rántottát készítek. A masszát és a rántottát együtt még
kétszer átdarálom. Őzgerinc formában a hűtőbe teszem.
Meggyes felfújt
Hozzávalók: 10 dkg rizs, 2,5 dl
tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 75 dkg meggy, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 1 cs.
vaníliás cukor, 1 ek. zsemlemorzsa
A rizst meleg vízben megmossuk,
lecsepegtetjük. Ráöntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vajat. Lassú
tűzön 25 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját habosra
keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük. A
kihűlt rizsbe belekeverjük a kimagozott meggyet, és a kikevert sárgáját. Végül
óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét. A keveréket kivajazott és
zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben 45
percig sütjük.
Meleg sajtkrém
Hozzávalók: 15 dkg sajt, 3
tojásfehérje, 1 dl tejföl, só
A tojásfehérjéket egy csipet
sóval kemény habbá verjük. A sajtot a tejföllel és kevés sóval kikeverjük,
apránként, óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot. Kivajazott sütőlapra megvajazott
kenyérszeleteket helyezünk, rásimítjuk a sajtkrémet, és forró sütőben pirosra
sütjük.
Mozart golyók (Mozart Kugel)
Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 15
dkg cukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 ek. kakaópor, 1 ek. baracklekvár,
2 ek. rum, 1 tojásfehérje, kb. 40 szem kimagozott rumos meggy
A diót, a cukrot, a csokoládét, a
lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük, mert így
könnyebben lehet vele dolgozni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk
belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet teszünk. Kókuszreszelékbe vagy
torta-darába forgatjuk, esetleg kristálycukorba, majd mignonpapírra rakjuk. 1
napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.
Palermói körözött
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 15
dkg márványsajt, 5 dkg vaj, 10 db olajbogyó, 1 cs. metélőhagyma, 1 cs.
petrezselyem, 2 ger. fokhagyma
A juhtúrót áttörjük. A
márványsajtot lereszeljük, a lágy vajjal együtt hozzáadjuk a juhtúróhoz, és
habverővel simára, krémmé keverjük. A kimagozott olajbogyót, a metélőhagymát és
a petrezselymet vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A fokhagymát lereszeljük,
és a fűszernövényekkel együtt a körözöttbe keverjük. Szükség szerint kevés
sóval ízesítjük. Az elkészült körözöttet 2-3 órára letakarva hűtőszekrénybe
tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláshoz világosra pirított
zsemleszeleteket adunk hozzá, és külön tányéron cikkekre vágott paradicsomot
kínálunk.
Papus-féle csülök
Hozzávalók: 1 kg nyers csülök, 4
fej vöröshagyma, 2 ger. fokhagyma, 25 dkg paprika, 10 dkg paradicsom, 4 dl
tejföl, só, bors, pirospaprika, liszt
A kicsontozott, felszeletelt
csülköt sóval, borssal, pirospaprikával kevert lisztben megforgatjuk, és fél
órát állni hagyjuk. A tűzálló tálat a felkarikázott hagyma felével betakarjuk,
erre terítjük a hús szeleteket. Lefedjük a maradék hagymaszeletekkel, és
meglocsoljuk a tejföllel. Legfölülre karikázzuk a paprikát és paradicsomot.
Lefedve, hideg sütőbe tesszük, és 60-70 percig, közepes lángon sütjük. Az
utolsó húsz percre a fedőt levesszük, és újra tejföllel meglocsolva tesszük
vissza a sütőbe.
Paradicsomos húspuding
Hozzávalók: 40 dkg darált
sertéshús, 2 tojás, 1 dl paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma, 1 zellercikk, só,
porcukor, 1 ek. olaj, zsemlemorzsa
Lehetőleg hosszúkás, szögletes
formát válasszunk, mert az jól szeletelhető. Az olajjal kikenjük a belsejét,
majd behintjük zsemlemorzsával. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a sóval,
majd apránként hozzákeverjük a paradicsomlevet, a megtisztított, lereszelt vagy
fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát. Finom lyukú reszelőn belereszeljük a
zellercikket, ezután a keményre vert tojáshabbal összeforgatjuk. A habos masszát óvatosan a darált húshoz
vegyítjük, és addig forgatjuk-keverjük, amíg az egész egyneművé válik.
Beleöntjük a kikent formába, a tetejét simára egyengetjük. Egy nagy tepsibe 3
ujjnyi vizet öntünk, és az előmelegített sütőbe tolva felforraljuk, majd a
megtöltött formát beleállítjuk. Fedetlenül addig gőzöljük, amíg a próbaképpen
beleszúrt hurkapálcikára már nem tapad a masszából. A formából, még forrón,
deszkára borítjuk. Melegszendvicsre, salátával vagy körettel tálalható, és
hidegen, vékony szeletekre vágva kitűnő reggeli, tízórai vagy vacsora.
Paradicsomos lazac
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 3 ek
olaj, 4 gerezd fokhagyma, 0,5 kg paradicsom, 1 pohár fehérbor, rozmaring,
citromlé, só
Elkészítése: A halszeleteket
citromlével meglocsoljuk és 1 órán át, állni hagyjuk. Leitatjuk róla a
citromlevet. Kiolajozott tűzálló tálba helyezzük a szeleteket, és ráöntjük a
következő mártást.
Mártás: A forró olajba tesszük a
tört fokhagymát, a karikára vágott paradicsomot, a fűszereket. Leöntjük a
borral, és 10 percig forraljuk, majd átpasszírozzuk.
A mártással leöntött halszeletek
tetejére vajdarabkákat teszünk, és forró sütőben 15 percig sütjük.
Pásztor gomba
Hozzávalók: személyenként 4 db
szép fej sampignon gomba, 25 dkg juhtúró, 1 csomó kapor, fél dl tejföl, 1
tojás, 5 dkg sajt, só, pirospaprika
Elkészítése: A gombákat enyhén
sós vízben előfőzöm, majd lecsepegtetem. Közben elkészítem a tölteléket. Az
áttört juhtúrót, az apróra vágott kaprot, a tojást és a fűszereket habosra
keverem. A lecsöpögött gombafejeket ezzel a krémmel megtöltöm. Kivajazott
tepsibe teszem, reszelt sajttal megszórom. Forró sütőben pirosra sütöm.
Bármilyen friss salátával
(majonézessel, vagy a nélkül) isteni finom!
Rakott hurka
A hurkát 20-30 percre berakom a
mélyhűtőbe, hogy szép egyenletesen karikára tudjam vágni. A tepsit kikenem egy
kis zsírral. Alulra savanyú káposztát rakok, arra a hurkaszeleteket, majd
nyers, karikára vágott krumplit. (szükség és ízlés szerint fűszerezni lehet.)
Ezt a "rétegezést" folytatom, amíg a készlet tart. A lényeg, hogy az
utolsó réteg krumpli karikákra a sütnivaló kolbász karikák kerüljenek.
Alufóliával letakarva, közepes
lángon 30-40 percig sütöm.
A csúcs, ha van otthon Remoska
(az a felülről sütő, elektromos lábos-féle, a'la Csehszlovákia), mert abban a
legfinomabb.
Rakott juhtúrós baromfi
Hozzávalók: 60 dkg baromfi hús,
15 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 10 dkg szalonna, bors, só, majoránna
A húst nagyon vékony szeletekre
vágom. A juhtúrót, a tejfölt és a tojássárgáját simára keverem. A szalonnát
kisütöm, és a pörcöt a túrós keverékbe teszem. Kifőzöm a csuszatésztát, majd az
alkotórészeket tűzálló tálba rétegezem. Legalulra nagyon vékony
szalonnaszeleteket helyezek. Erre rendezem a sózott, borsozott hús szeleteket. Leöntöm
a tejfölös keverékkel, és befedem a kifőtt tésztával. A készlet erejéig
folytatom, úgy, hogy a legtetejét a tejfölös túróval kenem meg. Előmelegített
sütőben 1 óra alatt készre sütöm. (Az alföldi térségben vékonyra szelt nyers
krumplit is szoktak a rétegek közé tenni.)
Rakott karalábé
Hozzávalók: 3 fej karalábé, 10
dkg rizs, 15 dkg gomba, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg reszelt
sajt, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, zsemlemorzsa, vegeta, bors, só
Elkészítése: A rizst a szokott
módon megfőzzük. Az apró kockára vágott karalábét sós vízben (esetleg
ételízesítővel) megfőzzük és leszűrjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon
üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, és pörköltesen fűszerezzük.
A tűzálló tálat vajjal kikenjük,
és zsemlemorzsával megszórjuk. A főtt karalábét, a párolt rizst, a
gombamártást, a reszelt sajtot bele rétegezzük. A felső réteg karalábé legyen,
a legtetején reszelt sajt. Ráöntjük a petrezselyemmel és egész tojással
kikevert tejfölt.
Előmelegített sütőben lefedve 30
percig sütjük, majd az utolsó 3-4 percre levesszük a fedőt.
Rakott tojás (holland)
Hozzávalók: 6 vöröshagyma, 13
tojás, 2 dl tejföl, 2 ek. zsemlemorzsa, 3 dkg vaj, só, 2 ek. olaj
A hagymát karikára vágjuk, és az
olajban ropogós pirosra sütjük. 12 db tojást megfőzünk. Egy tűzálló tál aljára
leterítjük a hagyma felét, erre tesszük a karikákra vágott kemény tojásokat,
majd befedjük a hagyma másik felével. A tejfölt elkeverjük 1 tojás sárgájával
és csipetnyi sóval, majd hagymára öntjük. Vajban zsemlemorzsát pirítunk, és ezt
a tál tetejére hintjük. Előmelegített sütőben néhány percig sütjük.
Rakott zöldbab sajttal
Hozzávalók: 80 dkg zöldbab, 2 pár
debreceni, 4 tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, 5 dkg vaj, só, ételízesítő
A megtisztított, feldarabolt
zöldbabot sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. Összekeverjük a
karikára vágott debrecenivel, és három kockára vágott kemény tojással.
Kivajazott tűzálló tálba terítjük. A tejfölt egy nyers tojással, 10 dkg reszelt
sajttal és az ételízesítővel simára keverjük. Ráborítjuk a zöldbabra. A
tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot. Előmelegített sütőben arany-barnára
sütjük.
Rác karaj
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8
szelet sertés karaj, 1 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 dl
tejföl, pirospaprika, só, bors, majoránna
A sózott, borsozott
karajszeleteket elősütjük. A burgonyát héjában, sós vízben félpuhára főzzük,
majd meghámozzuk. Karikára vágva, kikent tűzálló tálba lerakjuk. Megsózzuk,
kevés majoránnával megszórjuk, majd a hússzeletekkel letakarjuk. Alufóliával
letakarva, 35-40 perc alatt, közepes lángon puhára pároljuk. Rászeleteljük a
zöldpaprikát, a paradicsomot és a hagymát. Tovább sütjük, de most már fólia
nélkül, amíg a paprika megpuhul. Végül beterítjük a pirospaprikával elkevert
tejföllel, és öt percre visszatesszük a sütőbe.
Sajtkrémmel töltött hideg paradicsom
Hozzávalók: 8 dkg paradicsom, 5
dkg paradicsompüré, 15 dkg sonka, 15 dkg Pannónia sajt, 1/4 fej saláta, só,
fehérbors, oregánó
Az egyforma nagy paradicsomokat
kiválogatjuk. Néhány másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük - így bőrét
könnyen eltávolíthatjuk. A megtisztított
paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket óvatosan kikaparjuk úgy, hogy
tölthetőek legyenek. Belsejüket gyengén megsózzuk, és egy kevés őrölt fehér
borssal meghintjük. További felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. A
paradicsompürét, a finomra vágott vagy darált sonkát és a reszelt sajtot
összekeverjük, megsózzuk és oregánóval fűszerezzük. Ezt a tölteléket ízlésesen
a paradicsomokba töltjük, a paradicsomok levágott kalapját visszahelyezzük,
majd hűtőbe téve, jól lehűtjük. Megmosott és leszárított salátalevelekre
tálaljuk, pirítós kenyeret adunk mellé.
Sajtos sült lazac
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 8 dkg
vaj. 1 ek liszt. 1 tojássárgája, 2 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, szerecsendió,
citromlé, só
Elkészítése: A halat
felszeleteljük, megsózzuk, és citromlével megcsepegtetjük. A vajjal kikent
tűzálló tálban, alufólia alatt, sütőben megsütjük. (Kb. 15 perc alatt.) Közben
elkészítjük a mártást. A vajat, lisztet és a tejjel sűrítve felfőzzük. (Besamel
mártás.)
A tűzről levéve beletesszük a
sajt felét, a tojássárgáját és a sűlthal levét. Belekeverjük a fűszereket, és a
halra öntjük.
A sajt maradék felét a tetejére
szórjuk. Sütőben pirosra sütjük.
Sonkakrém
Hozzávalók: 8 dkg vaj vagy
margarin, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1 kh. pástétomfűszer, 1 tk. citromlé, só,
1 mk. törött fekete bors, porcukor, 20 dkg darált főtt sonka
A vajat habosra keverjük a
tejföllel és a mustárral. Pástétomfűszerrel, citromlével, sóval, borssal és csipetnyi
porcukorral ízesítjük. A krémet addig keverjük a darált főtt sonkával, amíg
ismét habos, egészen könnyű massza nem válik belőle. Péksüteményre vagy
kenyérre kenve, retekkel és újhagymával a legfinomabb. Hűtött sör illik hozzá.
TIPP: A sonkakrémet főtt kötözött
sonka vagy főtt füstölt tarja már szeletelhetetlen maradékából is készíthetjük.
Sörben sült lazac
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 1 pohár
sör, (hal) ételízesítő, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 10 dkg
vaj, só
Elkészítése: A vajban hirtelen
átsütjük a halszeleteket, majd a sört ráöntjük. Ételízesítővel megszórjuk, a
fokhagymát (egyben!) beletesszük. Fedő alatt 10 percig pároljuk.
Kivesszük belőle a fokhagymát. A
tejfölt kikeverjük a tojássárgájával és a halra öntjük. Átmelegítjük, de már
nem forraljuk.
Pirított burgonyával vagy rizzsel
tálaljuk.
Sörös sajtkrém
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 3 ek.
barna sör, 1 tk. mustár, 8 dkg reszelt füstölt sajt, 8 dkg reszelt trappista
sajt, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 mk. őrölt gyömbér, só
A puha vajat a sörrel és a
mustárral keverőtálba tesszük. Géppel vagy kézzel habosra keverjük. A keverékbe
beleszórjuk a reszelt sajtokat, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát és a
gyömbért, majd meg is sózzuk. Simára keverjük. Tálra halmozzuk és befedjük.
Hűtőszekrényben jól megdermesztjük. Friss péksüteményre vagy pirított
kenyér-szeletkékre kenve, barna sörrel kínáljuk.
Szalonnás lazac
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 20 dkg
húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só
Elkészítése: A halat
felszeleteljük. A szalonnát vékonyra szeleteljük, és mindegyikre 1-1
halszeletet teszünk. Feltekerjük úgy, hogy a szalonna legyen kívül. Megtűzzük a
tekercseket. Tűzálló tálban ropogósra sütjük. A tekercseket kivesszük, és a
megmaradt zsiradékot a tejföllel elkeverjük. A húsokat visszatéve átmelegítjük,
de nem forraljuk.
Szarvas-vadas zsemlegombóccal
Ma alkottam itthon egy isteni
finom ebédet. Nincs benne semmi különös, mindössze az a rengeteg ötlet, amit
Tőletek lestem el, Galambászként. Végül az egészből összejött ez a finomság.
Köszönet mindenkinek, akiktől egy-egy fogást "ollóztam". Nota bene, a
vadhúst "véletlenül" kaptam, de más húsból is (szerintem) a
végeredmény ua. A mennyiségeket amúgy lazán, "experimentálisan"
kezeltem. Szóval:
Két napja a szarvasszeleteket
sózva, borsozva, majoránnával ízesítve, végül olajjal leöntve a hűtőben
tároltam. Ma reggel elővettem, és a rajta lévő olajat lábosba csurgattam. A
karikára vágott hagymát ebben üvegesre pároltam, majd a pácolt húsokat
beletettem. Nagyon kis lángon, másfél órán át, pároltam saját levében. Mikor
már puha volt a hús, babérlevelet, falaprózott fehér- és sárgarépát,
zellergumót tettem hozzá. Fedő alatt pároltam puhára a zöldséget a hússal
együtt. Végül a húst és a babért kivéve, tejfölt, kevés mustárt, citromlevet,
és csöpp cukrot hozzáadva, összeturmixoltam a zöldségféléket. Egy rottyantás
után a húst visszatettem.
Mindeközben a körethez, némi
olajon nagyon apróra vágott hagymát üvegesre dinszteltem, majd beleszórtam az
apróra vágott zsemlekockákat. Együtt közepesen megpirítottam. Közben a lisztet
a tojással, sóval, és apróra vágott petrezselyemmel nokedli sűrűségűre
kutyultam. Ebbe kevertem a kihűlt hagymás zsemlekockát. Zubogó forró vízben,
nedves kézzel formált zsemlegombócokat főztem ki.
Szoboszlói húsos tészta
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna,
1 nagy fej hagyma, 40 dkg darált hús, 1 paradicsom, 1 paprika (vagy némi
lecsó), babérlevél, só, bors, piros paprika, fél kg nagykocka száraz tészta, 2
dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A szalonnát apró
kockákra vágjuk és kisütjük. Kiszedjük a kisült szalonnát, és a zsíron a
hagymát üvegesre pároljuk. Beletesszük a fűszereket (lényeges a babérlevél
is!), a paradicsomot, paprikát. A lecsós alapot készre főzzük, kivesszük a
babért. A darált hússal 15-20 perc alatt pörköltet főzünk. A tejföllel
(amennyiben "hosszú leve" van, akkor kevés liszttel együtt)
elkeverjük. A kifőzött tésztával összekeverjük, és pár percre a sütőbe tesszük.
Tálaláskor reszelt sajttal és a kisütött szalonna kockákkal tálaljuk.
Tejfölös újburgonya, bográcsban
Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 10
dkg kolozsvári szalonna, 2 fej vöröshagyma, 4 db tojás, 1 cs. petrezselyem,
paprika, só
Elkészítése: Az apróra vágott
szalonnát zsírjára sütjük. Beletesszük a lereszelt vöröshagymát, és üvegesre
pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a megtisztított, kockára
vágott újburgonyát. Megsózzuk, és többször kevergetve, kis vizet aláöntve,
puhára pároljuk. Mikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott kemény
tojásokat, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Ráöntjük a tejfölt,
megkeverjük, és újraforraljuk. Kovászos uborkával fantasztikus!
Tejszínes-gombás pulykatokány
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 20
dkg gomba, 20, dkg hagyma, 20 dkg paradicsom, 1 citrom leve, 2 ek. olaj, bors,
5 dkg árpagyöngye, bors, só, majoránna, pirospaprika, 1 dl tejszín, 1 ek. liszt
Csíkokra vagdalom húst. Az olajon
üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Beleteszem a felkarikázott gombát, a
paradicsomkockákat és a húst. Fűszerezem borssal, sóval, majoránnával, kis
pirospaprikával. Csendesen főzöm. Ha majdnem puha, belekeverem az árpagyöngyét.
Tízpercnyi lassú gyöngyözés után a tejszínes habarással sűrítem. Forralok rajta
még egyet, percig hagyom a tűz felett. Főzés közben ügyelni kell a folyadék
mennyiségére, ha szükséges, pótolom vízzel. (A kész tokány alatt rövid lé
legyen.)
Tiroli máj
Hozzávalók: 45 dkg sertésmáj, 4
dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg szalonna, 1 dl zöldségleves, 1 db ecetes
uborka, 1,5 dl tejföl, só
A májat vékony szeletekre vágjuk,
és egyik oldalát lisztbe mártjuk. Nagyon kevés olajon, a lisztes felét
megpirítjuk. Közben egy másik edényben megpirítjuk a kockára vágott szalonnát,
s ebben üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát. Felöntjük a levessel, és
beletesszük az apróra vágott ecetes uborkát. Só, tejföl hozzáadásával mártássá
főzzük. Ha elég sűrű, beleteszzük a máj szeleteket, és 5-10 percig, lassú tűzön
pároljuk. Melegen, burgonyával tálaljuk.
Tormakrém
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 5 dkg
vaj, 1 pohár ecetes torma
A juhtúrót a vajjal és az ecetes
tormával jól összedolgozzuk, és egy óra hosszat pihentetjük. Ne tartsuk hideg
helyen, hogy könnyen kenhető legyen. Felvágottak mellé kellemes kiegészítője a
hideg vacsorának.
Töltött karalábé sütve
Hozzávalók: 3 karalábé, 25 dkg
sertés lapocka, 8 dkg rizs, 10 dkg főtt, füstölt hús, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl
tejföl, 1 cs. petrezselyem, paprikakrém, só, bors
Elkészítése: A rizst bő, sós
vízben félig megfőzzük. A sertés- és füstölt húst együtt ledaráljuk. (Finomabb,
ha kétszer.) Az egész tojást habosra keverjük a paprikakrémmel. A karalábék
közepét kivájjuk. Összekeverjük a húst, rizst, tojást, Ízesítjük nagyon kevés
majorannával, és egy kanál tejföllel. Ezzel a keverékkel töltjük meg a kivájt
fejeket. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a töltött karalábékat. Mellé
szórjuk a kivájt részeket, és a laskára szabdalt fiatal karalábé leveleket.
Kevés vizet (vagy húslevest) öntünk alá, és lefedve, közepesen meleg sütőben,
35 perc alatt puhára pároljuk. Közben a tejfölt
egy tojás sárgájával simára keverjük. Ráöntjük a töltelékekre, és fedő
nélkül pirosra sütjük. Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.
Töltött pulykamell, rántva
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1
nagyobb alma, 5 dkg füstölt sajt,
Elkészítése: A pulykamell
szeleteket kissé kiveregetjük. A meghámozott almát, és a sajtot vékonyan
felszeleteljük. A hússzeleteken elosztjuk az almát, beborítjuk a sajttal.
Félbehajtva összetűzzük. Bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Gombás
rizskörettel ajánlom.
Vörösboros pecsenye
Hozzávalók: 1 kg felsál, 5 dkg
füstölt szalonna, 5 dkg füstölt hús, 1 dl vörösbor, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 3 db
paradicsom, só, liszt, rozmaring, babérlevél
Elkészítése: A húst besózom és
annyi tejet öntök rá, ami ellepi. Egy napig pihentetem a hűtőben. Másnap megtűzdelem
a szalonnával és a füstölt hús csíkokkal.
Vajon a hús minden oldalát kissé
átsütöm. Kis vizet öntve alá, körberakom
a meghámozott paradicsomszeletekkel, ízesítem babérlevéllel és rozmaringgal.
Fedő alatt, lassú tűzön készre párolom. (Ha kell, vízzel pótolom a levét.)
A kész húst felszeletelem. A
megmaradt pecsenyelevet kis vízzel elkevert liszttel és a vörösborral felöntöm,
és pár percig forralom. A tálra rakott szeletekre öntöm a szószt és lehet enni.
Zöldbabos sertéspörkölt
Hozzávalók: 1 kg sertés comb, 1
fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsiradék, 1 késhegynyi pirospaprika, 25 dkg
paradicsom, 50 dkg zöldbab, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt
Elkészítése: A sovány combot
nagyobb kockákra vágjuk. A vöröshagymát nagyon apróra daraboljuk, és a
zsiradékon üvegesre pároljuk. Beletesszük a pirospaprikát, a hús kockákat, a
meghámozott és felkockázott paradicsomot. Megsózzuk, és fedő alatt félkészre
pároljuk. Közben kevés sós vízben a megtisztított és feldarabolt zöldbabot
szintén félig megfőzzük. Ebbe keverjük az apróra vágott kaprot is. Végül a
zöldbabot a levével együtt a pörköltre öntjük, és készre főzzük. Ha kész, a
liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és még egyet forralunk rajta. Sós
burgonyával tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése