2022. július 29., péntek

Ízes bukta birsalmasajttal

 

Ízes bukta birsalmasajttal Ízes bukta birsalmasajttal

Elkészítés

1.       Egy dl langyos tejben felfuttatom az élesztőt egy evőkanál cukorral és egy evőkanál liszttel. A tojássárgákat kikeverem a maradék cukorral, hozzáöntöm a maradék tejet és a sót. A liszt közepébe mélyedést készítek, majd beleöntöm a tojásos masszát a felfuttatott élesztővel együtt.

2. Fakanállal jó alaposan kidolgozom, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntöm a langyosra olvasztott margarint, amivel  szintén alaposan eldolgozom. A kigyúrt tésztát lisztezett deszkára borítva, konyharuhával lefedve meleg helyen egy órán át kelesztem.

3. A megkelt tésztát gyengén átgyúrom, majd kb. 3 mm vastagságúra nyújtom, és 10x10 cm-es négyszögekre vágom. Közepükbe egy-egy teáskanálnyi birsalmasajtot teszek, majd felhengergetem őket.

4. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a buktákat, tetejüket leken lazán felvert tojásfehérjével, és további fél óráig pihentetem a tepsiben.180 fokos sütőben 20-25 percig sütöm.

Tipp: A megadott mennyiségből kb. 25 db bukta készül.

Hozzávalók
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
- 8 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só

Tölteni:
- 25 dkg birsalma sajt




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nutellás csavart csiga

Elkészítési idő: 90 perc

·         Nutellás csavart csiga

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 2 db tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 7 dkg kristálycukor
  • 7 dkg margarin
  • A tölteléknek:
  • Nutella vagy mogyorókrém

Elkészítés:

A langyos tej és a cukor egy részével felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk a cukros langyos tejben felfuttatott élesztővel. Tetejét meghintjük egy kis liszttel, és meleg helyen duplájára kelesztjük kb. 30 perc alatt.

A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, és 2 egyenlő méretű lapot nyújtunk belőlük. Az egyik lap tetejét megkenjük Nutellával vagy mogyorókrémmel, a másik lapot a krém tetejére fektetjük. Kb. 2 centis csíkokat vágunk belőle. A csíkokat hosszában megcsavarjuk, és csiga alakban feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük kellő távolságra egymástól, mert sülés közben még kelni fog, tetejüket megkenjük a felvert tojássárgával.

180 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. (Nekünk régi gázsütőnk van, lehet,hogy légkeveréses sütőben rövidebb idő is elég neki.) A sütőből kivéve meghintjük a tetejét porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése