2022. július 29., péntek

Igazi sajtos tallér

 

Igazi sajtos tallér

Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2,5 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • ízlés szerint só és köménymag

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, és diónyi golyókat formálunk belőle. Előmelegített ostyasütőben szép barnásra sütjük.

Megjegyzés: Amennyiben nem állna össze, tehetünk hozzá még tejfölt. A köményből én szoktam egészet és őröltet is tenni a tésztába, finomabb!

 

Sajtos ostya

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 1 sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál só
  • ízlés szerint köménymag

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk, pingponglabda méretű gombócokba adagolva előmelegített ostyasütőben megsütjük.

Sajtos tallér (tojás nélkül)

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg sajt
  • 25 dkg margarin
  • 1 pohár tejföl
  • 1 mokkáskanál szódapor
  • 1,5 teáskanál só
  • kömény
  • 1 evőkanál zsír

Elkészítés:

A lisztet jól elmorzsoljuk a margarinnalal, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, jól összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, kis golyókat formálunk, majd ostyasütőben kisütjük.

Megjegyzés: Finom, ropogós lesz, melegen a legfinomabb, és a legjobb, hogy nem kell bele tojást tenni

. Tradicionális ostya

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tojásokat a tejjel összekeverjük, a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót hozzáadjuk, jól elkeverjük, majd a megolvasztott margarint, a citromlevet adjuk hozzá és simára keverjük. A tészta azonnal süthető, tetejére ízlés szerint tehetünk lekvárt, kakaót, tejszínt

 

Édes ostya, tölcsér

Mióta megvan az ostyasütő, azóta többféle receptet is kipróbáltam, de ma megtaláltam a megfelelőt. Ez a recept a LIDL-ben kapható ostyasütőhöz mellékelt recept volt, melyre az internetet böngészve találtam.

Hozzávalók (kb. 15-20 db ostyához):

  • 12,5 dkg margarin/vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl meleg víz
  • 25 dkg liszt

Elkészítés:

A margarint/vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a porcukrot, tojást és a meleg vizet, majd apránként hozzá adagoljuk a lisztet és simára keverjük. Nekem túl hígnak tűnt, ezért még egy kicsi lisztet adtam hozzá így egy sűrűn folyó masszát kaptam. (A fenti tálka ez alapján a recept alapján készült. Ehhez a még forró ostyát egyből egy fejjel lefelé fordított tálkára tettem és egy konyharuhát az ostyára helyezve simítottam rá.)



Elsőként viszont az ostyasütőmhöz mellékelt receptet próbáltam ki, ez a következő:

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze vaj/margarin
  • 1/2 csésze porcukor
  • 1/4 csésze tej
  • 7/8 csésze liszt
  • 1/2 tk. vaníliás cukor

Elkészítés:
A vajat/margarint habosra keverjük. Folyamatosan adagolva, belekeverjük a porcukort és a tejet. Vaníliás cukrot és lisztet teszünk hozzá. Az egészet sima masszává keverjük ki. A masszát evőkanállal vagy merőkanállal terítjük el a sütőfelületen.

A lenti tölcsérek ezzel a recepttel készültek. Ezeket a sütőhöz kapott tölcsérkészítő formával készítettem el.

 

Sajtos tallér

Kipróbáltam, hogy az ostyasütőmmel milyen sajtos tallérokat tudok sütni. A végeredmény finom, ropogós ostya lett.

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 12,5 dkg reszelt sajt
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 1 ek. étolaj
  • só ízlés szerint

 

 

Elkészítés:

A margarint és a lisztet elmorzsoltam, majd hozzáadtam a sót és a szódabikarbónát. A tejfölt összekevertem a tojással és az olajjal, majd a liszthez adtam és tésztát gyúrtam belőlük. Kinyújtottam a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagra és kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam a tésztát és így tettem az ostyasütőbe. 

Mindenki a saját szája-íze szerint ízesítheti, nálam készült még köménymagos változat is.

     

leírás

Az ostya a sütőcukrászat sajátos terméke, ugyanis a tésztája folyékony.A lisztbe kevés zsiradékot és ízesítőt, cukrot, tojást és sütőport keverünk; tejjel vagy vízzel levesszerűen híg tésztát készí-tünk.Ezt a tésztát kell két hevített fémlap közé adagolva megsütni.Alakjuk szerint megkülönböz-tetünk ostyalapokat, -tölcséreket, -kagylókat és egyéb alakzatokat.Összetételét tekintve van dúsító anyagokkal, pl. sajttal készült ostya is.

 

Sajtos tallér

 

Eredetileg sajtos gofri recept, de most a fagyi ostya sütökémben sütöttem meg papír vékonyra. Ez nagy mennyiségnek tünt, a fele adaggal próbálkoztam.

 

25 deka margarin, 60 deka liszt, 20 deka reszelt sajt, 1 zacskó sütöpor, 2 deci tejföl, 2 tojás, tej, só, pirospaprika, köménymag

 

A margarint a tojással összekevertem, beleszórtam a reszelt sajtot, hozzáadtam a tejföltpici pirospaprikát, 1 ek. köménymagot és jól összekevertem. Utána a sütöporral elkevert lisztet tettem bele és annyi tejet öntöttem hozzá miközben folyamatosan kevertem, hogy sürü masszát kapjak. Sóztam.
A sütökét felmelegítettem, kikentem vajjal és porciónként megsütöttem. Természetesen gofri sütöben is megsüthetö.

 

 Sajtos tallér házilag, avagy igazi kincs a régmúltból

Viszont ha belevágsz a készítésébe, szükséged lesz tallér vagy ostyasütőre. Én a hagyományos alumíniumból készültet használom, de lehet már kapni elektromos kivitelben is.

Természetesen ez a recept is Gasztrozseni stílusban készült. A kukoricaliszt nem csak glutén mentes, de a tallér sokkal ropogósabb lesz tőle, mint akár a sima fehér liszttől.

Hozzávalók:

  •  50 dkg kukoricaliszt
  • 12 dkg reszelt trappista és füstölt sajt vegyesen
  • 12 dkg margarin
  • 1/2 nagy doboz natúr joghurt (tejföl)
  • 1 tojás
  • 1/2 evőkanál só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • köménymag, fekete kömény, medvehagyma

A lisztet keverd össze a sóval és a sütőporral. Morzsold hozzá a margarint alaposan dolgozd el. Ha a margarin már elvegyült a liszttel, add hozzá a sajtot, a tejfölt és a tojást, majd alaposan dolgozd össze. Jól gyúrható tésztát kell kapnod. Attól függően, hogy hány fajta ízesítésűt készítesz, annyi felé szedd a tésztát. Mindegyikbe keverd bele a magokat és a fűszereket.

A tallérsütőt melegítsd fel. Formálj diónyi golyókat a tésztából. A golyókat mielőtt beleteszed a sütőbe, forgasd bele a lisztbe, hogy ne tapadjanak le. Egyszerre két golyót célszerű beletenned a sütőbe, így jó vékonyra el tud terülni a tészta és nem sülnek össze. A tallérok mindkét felét körülbelül 1-2 percig süsd, míg szép aranybarna lesz.

A tallérokat fémdobozva téve, akár 1–2 hétig is eltartható

 

 

Kicsikoromban, amikor még nem volt chips, ezerféle csoki, és sok-sok csábító nassolnivaló a magyar boltokban, akkor nagyjából két-három dolog volt gyakori "vendégváró" nasi nálunk a saját készítésű sütik mellett: a Nógrádi Ropogós, a sajtos tallér, a Pilóta keksz és a Vaníliás karika. Még soha egyiknek az előállításával nem próbálkoztam, és igazából most sem, csak Anyukám trükközött a hétvégén. Tavaly ugyanis vett magának egy tallérsütő szerkentyűt. Nagyjából úgy néz ki, mint egy fém, tömör dupla-légycsapó. Két karja van, szét lehet nyitni, a két légycsapó közé be kell helyezni a tésztát, aztán a gáztűzhely lángja felett tartani, megvárni míg megsül. Korábban még nem láttam ilyen kütyüt, de mivel Anyukámban is elevenen él a sajtos tallér emléke, melynek különösen nagy előnye, hogy sokáig eltartható, ezért hétvégén elkészítette első saját gyártású tallérjait. Az eredmény nagyon jó lett, még jobb, mint az eredeti! Bárcsak a Mókus csokit is reprodukálná egyszer!

Sajtos tallér recept tehát:

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

25 dkg vaj

25 dkg reszelt trappista sajt

2 egész tojás

1 ek só

köménymag ízlés szerint, de el is hagyható

0,75 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor

4 dl tejföl

1-2 dl tej (annyi, hogy a tészta gyúrható legyen, de ne legyen ragacsos)

 

A tésztát alaposan összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk, beletesszük a kiolajozott tallérsütőbe a gombócot, majd összezárjuk a sütőt - így a gombóc kilapul. Fontos, hogy forró legyen a sütő. Kb. 10 másodpercig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és újabb 10 másodperc alatt a másik oldalát is megsütjük.

Ropogós sajtos tallér recept

Hozzávalók:
1 kg liszt
1 evőkanál só
1 kávés kanál sütőpor
25dkg reszelt sajt
25dkg margarin
1 nagy doboz tejföl
2-3 tojás
ízlés szerint kömény mag

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Majd kis golyócskákat formálva belőle, tallérsütőbe össze nyomjuk és mind a két oldalukat 10-15 másodperc alatt készre sütjük.

Tanácsok: Ezt a mennyiséget, jó egy óra alatt lehet kisütni! De, megéri!:) A tallérsütőt alaposan össze kell nyomni, mert különben vastag marad a tészta és nem sül át rendesen a közepe.
Elkészítési idő: 80 perc

Sajtos ostya

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt,
10 dkg zsír,
1,5 dkg só,
fél dkg köménymag,
8 dkg reszelt sajt,
1 tojás,
5 dl szódavíz,
3-4 dl tiszta víz,
fél sütőpor.

Sajtos ostya elkészítése:

A lisztet, a zsírt, a sót, a köménymagot összemorzsoljuk, hozzáadjuk az egész tojást. Szódavízzel és sima vízzel sűrű palacsintatésztát keverünk. Estétől reggelig állni hagyjuk.
Reggel keverjünk bele egy fél sütőport. Utána még egy órát álljon. A gázon melegíthető ostyasütőt olajozzuk meg, öntsünk rá egy kiskanál tésztát, csukjuk össze, és néhány pillanatig süssük. Melegen fakanál nyelére is sodorhatjuk, vagy eredeti, kerek formájában hagyjuk kihűlni

Fűszeres sajtos tallér recept

hozzávalók 2 főre 

Paprikás tésztához:

  • 36 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg resztelt sajt /kemény sajt/
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 púpos ek só /szerintem meg ízlés szerint/
  • fél késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 majdnem csapott mk őrölt paprika /fűszerpaprika/

elkészítés

  1. A tészta összeállítását mindkét esetben úgy kezdjük, hogy a liszttel elmorzsoljuk a hideg vajat, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát.
  2. Nagyon vékonyra elnyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, ez megint csak ízlés dolga, hogy mekkorákat:)
  3. A waffelsütőt felforrósítjuk, és beletesszük a tésztát, és szép aranybarnára megsütjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése