2022. július 29., péntek

Házi krémes sütemény

 

Házi krémes sütemény

  • Elkészítési idő: 60 perc                     Elkészítés nehézsége:

·         Házi krémes sütemény

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 4 db tojás
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • A krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7,5 dl tej
  • 7 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál zselatin + 1 dl víz
  • kakaópor a tetejére

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra melegítjük.

A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük elektromos habverővel (7-8 perc), majd óvatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Egy 25×39 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és piskótát beleöntjük, majd megsütjük.

A vaníliás pudingporokat a tejjel, a cukorral és az aromával sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük. A tejszínt a cukorral keményre verjük.
A zselatint az 1 dl langyos vízben feloldjuk, majd a pudingos krémhez keverjük. Jól kihabosítjuk, majd apránként hozzáadjuk a keményre vert tejszínt is.

A két krémet összekeverjük, kb. 10 percre a hűtőbe tesszük, ezután a piskóta tetejére simítjuk. Cukrozott kakaóval szórtam meg a tetejét.

Megjegyzés:  Finom, gyors sütemény!

Látványos sütnivalót ajánl Kőrösi Ferencné.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 350 ml tej, 2 e.k. porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 ek olaj.

Töltelék: 8 evőkanál darált mák, 8 ek. porcukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2 zacskó vaníliáscukor, 1 citrom reszelt héja, kicsi fahéj. A kenéshez 2 tojássárgája.

A langyos tej 1/3 részébe tegyünk egy kiskanál cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Fokozatosan a többi tejjel és olajjal jól kidolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Téglalap alakúra (30X40 cm) sodorjuk, megkenjük a nem teljesen felolvasztott, de puha, jól kenhető vajjal, hogy a mák megragadjon rajta. Rászórjuk a cukros mákot, meghintjük vaníliás cukorral, fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.

A tésztát szorosan feltekerjük, koszorúba fogjuk, a végeit összedugjuk. Nagy gáztepsibe sütőpapírt teszünk , erre tesszük a koszorút és itt fogjuk behasogatni úgy, hogy ne vágjuk át keresztben teljesen a tésztát. Ahogy ferdén bevágtuk, mindjárt fordítsuk félre a szeletet, lapjára igazítsuk. Egyáltalán nem bonyolult. Letakarva 20 percig meleg helyen pihentetjük, majd megkenjük a tojások sárgájával és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt piros, ropogósra sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült- e. Ha megkopogtatjuk, kongó hangot ad.

Aki nem szereti a mákot, készítheti dióval is, ugyanolyan finom és mutatós.

Magyar Hajnalka

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése