Francia almatorta
Hozzávalók (8 szelethez)
a tésztához: 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt, 12,5 dkg margarin, fél
mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz,
a töltelékhez: 75-80 dkg alma, 1 citrom leve, 4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor,
5 dkg margarin, a forma kikenéséhez: 2 dkg margarin
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel
összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az almát
megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3
milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi
átmérőjű, alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a
legegyszerűbb kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy,
hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük vagy
ecsettel rákenjük, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal
meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C;
légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából
kisült levet a tészta mind beissza, így nem lesz "szalonnás".
Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 378 kcal / 1580 kJ.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése