2020. december 19., szombat

Francia almatorta

 Francia almatorta


 Hozzávalók (8 szelethez)

a tésztához: 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt, 12,5 dkg margarin, fél

mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz,

a töltelékhez: 75-80 dkg alma, 1 citrom leve, 4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor,

5 dkg margarin, a forma kikenéséhez: 2 dkg margarin


      A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel

összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az almát

megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3

milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi

átmérőjű, alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a

legegyszerűbb kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy,

hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük vagy

ecsettel rákenjük, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal

meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C;

légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából

kisült levet a tészta mind beissza, így nem lesz "szalonnás".


Elkészítési idő: 1 óra.

Egy adag: 378 kcal / 1580 kJ.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése