Finom morzsolt sütemény
Tésztához:
200 g búzaliszt, 100 g rozsliszt, 30 g élesztő, 50 g méz, 1/8 l langyos tej,
50 g tejföl, 1 tojás, 50 g vaj, 0,5 kkanál mézeskalácsfűszer.
Morzsolt tésztához:
100 g vaj, 100 g méz, 75 g darált mandula, 25 g apróra vágott mandula, 200 g
teljes örlésű búzaliszt, 0,5 kkanál vaniliapor.
Továbbá:
vaj a forma kenéséhez, 3 ekanál tejszín, 1 tojássárgája.
A liszteket tegyük a tálba és a közepébe nyomott mélyedésbe morzsoljuk az
élesztőt, és kevés mézzel, tejjel és liszttel készítsünk kovászt.
Konyharuhával letakarva 15 percig pihentessük.
Adjuk hozzá a maradék mézet, a tejet, a tejfölt, a tojást, a megolvasztott
vajat és a mézeskalácsfűszert, majd alaposan gyúrjuk össze az egészet.
Pihentessük a tésztát langyos helyen 20 percig.
A morzsolt tésztához keverjük habosra a vajat a mézzel és fokozatosan adjuk
hozzá a darált és a darabolt mandulát, a liszt felét és a vaniliát.
A liszt másik felét kézzel gyúrjuk a tésztába, hogy jól morzsolható legyen.
Kenjük ki vajjal egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Gyúrjuk át mégegyszer a
tésztát és béleljük ki vele a formát. Kenjük meg 2 ekanál tejszínnel és
szórjuk rá a morzsolt tésztát. A maradék tejszínt keverjük össze a
tojássárgájával és kenjük be vele a sütemény tetejét. A formát hideg sütőben
tesszük, 200 C-on 25-30 percig sütjük. 5 percig hagyjuk a formában hűlni,
majd csúsztassuk rácsra.
Másképpen:
Töltve is készíthetjük a morzsolt süteményt, ekkor a tésztarétegek közé
krémet teszünk. A krémhez 0,5 vaniliaruddal forraljunk fel 1/4 liter tejet.
A vaniliát vegyük ki. Keverjünk el 35 g burgonyalisztet két tojássárgájával
és kevés liszttel, öntsük a keveréket a tejbe és együtt forraljuk fel.
Édesítsük mézzel, s ha kihűlt keverjünk még bele 75 g vajat. Legvégül adjunk
hozzá 25 g apróra vágott mandulát. A kész süteményt vágjuk félbe, közé
kenjük a krémet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése