2020. december 19., szombat

Finom morzsolt sütemény

 



Finom morzsolt sütemény


Tésztához:

200 g búzaliszt, 100 g rozsliszt, 30 g élesztő, 50 g méz, 1/8 l langyos tej,

50 g tejföl, 1 tojás, 50 g vaj, 0,5 kkanál mézeskalácsfűszer.


Morzsolt tésztához:

100 g vaj, 100 g méz, 75 g darált mandula, 25 g apróra vágott mandula, 200 g

teljes örlésű búzaliszt, 0,5 kkanál vaniliapor.


Továbbá:

vaj a forma kenéséhez, 3 ekanál tejszín, 1 tojássárgája.


A liszteket tegyük a tálba és a közepébe nyomott mélyedésbe morzsoljuk az

élesztőt, és kevés mézzel, tejjel és liszttel készítsünk kovászt.

Konyharuhával letakarva 15 percig pihentessük.

Adjuk hozzá a maradék mézet, a tejet, a tejfölt, a tojást, a megolvasztott

vajat és a mézeskalácsfűszert, majd alaposan gyúrjuk össze az egészet.

Pihentessük a tésztát langyos helyen 20 percig.

A morzsolt tésztához keverjük habosra a vajat a mézzel és fokozatosan adjuk

hozzá a darált és a darabolt mandulát, a liszt felét és a vaniliát.

A liszt másik felét kézzel gyúrjuk a tésztába, hogy jól morzsolható legyen.

Kenjük ki vajjal egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Gyúrjuk át mégegyszer a

tésztát és béleljük ki vele a formát. Kenjük meg 2 ekanál tejszínnel és

szórjuk rá a morzsolt tésztát. A maradék tejszínt keverjük össze a

tojássárgájával és kenjük be vele a sütemény tetejét. A formát hideg sütőben

tesszük, 200 C-on 25-30 percig sütjük. 5 percig hagyjuk a formában hűlni,

majd csúsztassuk rácsra.


Másképpen:

Töltve is készíthetjük a morzsolt süteményt, ekkor a tésztarétegek közé

krémet teszünk. A krémhez 0,5 vaniliaruddal forraljunk fel 1/4 liter tejet.

A vaniliát vegyük ki. Keverjünk el 35 g burgonyalisztet két tojássárgájával

és kevés liszttel, öntsük a keveréket a tejbe és együtt forraljuk fel.

Édesítsük mézzel, s ha kihűlt keverjünk még bele 75 g vajat. Legvégül adjunk

hozzá 25 g apróra vágott mandulát. A kész süteményt vágjuk félbe, közé

kenjük a krémet.  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése