2020. december 19., szombat

Esterhazy-torta

 Esterhazy-torta


Hozzavalok:

20 dkg mogyoro, 25 dkg porcukor, 8 tojasfeherje, 3 evokanal vaj, 4 evokanal

liszt, 4 evokanal baracklekvár, 20 db cukrozott cseresznye.

Vaniliakrem: 5 tojassargaja, 2 evokanal liszt, 5 evokanal porcukor, 1 rud

vanilia, 6 dl tej, feher fondant (keszen kaphato).


A mogyorot sutoben megpiritjuk, a hejat ruhaval ledorzsoljuk es ledaraljuk.

A 8 tojasfeherjet 25 dkg cukorral kemeny habba verjuk, belekeverjuk a

ledaralt mogyorot, ezutan kivajazott, lisztezett sutolapon 6 db 1 cm

vastagsagu lapot sutunk belole. A tepsirol levett lapokat tortakarikaval

kiszurjuk, hogy egyformak legyenek. Vaniliakremmel megtoltjuk a lapok

kozeit, a legfelso lapot vekonyan lekvarral megkenjuk, hogy a rakerulo

fondant szep fenyes maradjon.


A vaniliakrem keszitese: A tojassargajat es a lisztet 0,5 dl tejjel

habverovel simara keverjuk. Fel liter tejet 15 dkg cukorral es a

vaniliaruddal felteszunk foni. Az 5 tojasfeherjet 10 dkg cukorral kemeny

habba verjuk. Ha a tej felforrt, kivesszuk belole a vaniliat, a tejet

hozzakeverjuk a tojassargajahoz, amit elozoleg mar simara kevertunk. Ismet

erosen felmelegitjuk (80 fokra), majd levesszuk a tuzrol, es amikor felig

kihult, ovatosan hozzakeverjuk a felvert kemeny tojasfeherjebol keszult

habot. Ezzel a kremmel toltjuk meg a tortalapokat. Amikor a legfelso lapot

lekentuk baracklekvarral, raontjuk a torta kozepére a felolvasztott feher

fondant-t, es szeles, lapos kessel simara elkenjük. Talalas: A tortat

felszeleteljuk, es szeletenkent egy-egy cukrozott cseresznyevel diszitjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése