Esterhazy-torta
Hozzavalok:
20 dkg mogyoro, 25 dkg porcukor, 8 tojasfeherje, 3 evokanal vaj, 4 evokanal
liszt, 4 evokanal baracklekvár, 20 db cukrozott cseresznye.
Vaniliakrem: 5 tojassargaja, 2 evokanal liszt, 5 evokanal porcukor, 1 rud
vanilia, 6 dl tej, feher fondant (keszen kaphato).
A mogyorot sutoben megpiritjuk, a hejat ruhaval ledorzsoljuk es ledaraljuk.
A 8 tojasfeherjet 25 dkg cukorral kemeny habba verjuk, belekeverjuk a
ledaralt mogyorot, ezutan kivajazott, lisztezett sutolapon 6 db 1 cm
vastagsagu lapot sutunk belole. A tepsirol levett lapokat tortakarikaval
kiszurjuk, hogy egyformak legyenek. Vaniliakremmel megtoltjuk a lapok
kozeit, a legfelso lapot vekonyan lekvarral megkenjuk, hogy a rakerulo
fondant szep fenyes maradjon.
A vaniliakrem keszitese: A tojassargajat es a lisztet 0,5 dl tejjel
habverovel simara keverjuk. Fel liter tejet 15 dkg cukorral es a
vaniliaruddal felteszunk foni. Az 5 tojasfeherjet 10 dkg cukorral kemeny
habba verjuk. Ha a tej felforrt, kivesszuk belole a vaniliat, a tejet
hozzakeverjuk a tojassargajahoz, amit elozoleg mar simara kevertunk. Ismet
erosen felmelegitjuk (80 fokra), majd levesszuk a tuzrol, es amikor felig
kihult, ovatosan hozzakeverjuk a felvert kemeny tojasfeherjebol keszult
habot. Ezzel a kremmel toltjuk meg a tortalapokat. Amikor a legfelso lapot
lekentuk baracklekvarral, raontjuk a torta kozepére a felolvasztott feher
fondant-t, es szeles, lapos kessel simara elkenjük. Talalas: A tortat
felszeleteljuk, es szeletenkent egy-egy cukrozott cseresznyevel diszitjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése