2020. december 19., szombat

Farsangi fánk

 Farsangi fánk

               

  Hozzávalók:

  50 dkg finomliszt,

  1/2 liter tej,

  6 tojássárgája,

  3 dkg éleszto,

  7 dkg vaj vagy Rama margarin,

  1 evokanál cukor,

  1 evokanál rum,

  1 zacskó vaníliás cukor,

  1 mokkáskanál só,

  a sütéshez bo olaj,

  a tálaláshoz 2 evokanál rum,

  2 dl sáragabarack-lekvár.

                        

  A szétmorzsolt élesztot a cukorral elkevert, 2 dl-nyi 

  langyos tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk. 

  Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. 

  Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a 

  felfutott élesztot, a tojássárgákat, a rumot és a sót, 

  valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig 

  gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá válik. Ekkor 

  beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk beleole, és 

  liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is 

  belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg 

  eredeti térfogatához képest duplájára no. Lisztezett 

  deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott 

  nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A 

  deszkán még negyedóráig pihentetjük. Közben nagy lábosba 

  legalább 5 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk. 

  Egyszerre csak kevés tésztát teszünk bele, mert sülés 

  közben a fánkok nagyra nonek. Az alsó felét fedo alatt 

  sütjük, majd megfordítva, már fedetlenül folytatjuk a 

  sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás 

  cukorral, és a rummal higított baracklekvárral tálaljuk. 

                        

                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése