2020. december 19., szombat

Eszterházi torta 1.

 Eszterházi torta 1.


Hozzávalók:

Tészta: 

12 tojásfehérje, 

28 dkg cukor, 

28 dkg darált dió v. mandula, 

5 dkg finomliszt, 

késhegynyi őrölt fahéj. 

Krém: 

3 dkg vaníliás pudingpor, 

3 tojás, 

3.5 dl tej, 

15 dkg cukor, 

30 dkg vaj. 

Máz: 

7 evőkanál porcukor, 

1 evőkanál víz, 

1 tojásfehérje, 

5 dkg étcsokoládé. 

Tepsi kikenéshez: 

30 dkg vaj. 

Díszítés: 

zsír, 

liszt, 

durvára vágott mandula vagy mogyoró.

Elkészítés:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal 

összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk, és a masszából öt, 

egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben közepes lánggal 18 percig 

sütjük. A sütőből kivéve - vagyis amikor még a tészta forró - késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad. 

A krémhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, 

a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl,

majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A megsült tésztakorongokat egy 23 centis tortakarikával kiszúrjuk, 

hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalara is jusson. Félórára a 

hűtőszekrénybe állítjuk. A tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára 

kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval "kihúzzuk" vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket 

csurgatunk a bevonatra, és fogvájóval átlósan elhúzgáljuk. A torta oldalához, a zsírt és a lisztét összekeverve, 

durvára vágott pirított mandulát tapasztunk. Végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.

A tésztához valókat csak akkor keverjük össze egyszerre, ha légkeveréses sütőnk van, amibe egyszerre több tepsi 

is befér. Ha csak egyesével tudjuk sütni, a tészta állásközben összeesik, tehát 5 részletben kell elkészíteni a 

masszát.

 


Eszterházi torta 2. 


Hozzávalók:

20 dkg mogyoró, 

25 dkg porcukor, 

8 tojásfehérje, 

3 evőkanál vaj, 

4 evőkanál liszt, 

4 evőkanál baracklekvár, 

20 db cukrozott cseresznye. 

Vaníliakrém: 

5 tojássárgája, 

2 evőkanál liszt, 

5 evőkanál porcukor, 

1 rúd vanília, 

6 dl tej, 

fehér fondant (készen kapható).

Elkészítés:

A mogyorót sütőben megpirítjuk, a héját ruhával ledörzsöljük és ledaráljuk. A 8 tojásfehérjét 25 dkg cukorral 

kemény habbá verjük, belekeverjük a ledarált mogyorót, ezután kivajazott, lisztezett sütőlapon 6 db 1 cm 

vastagságú lapot sütünk belőle. A tepsiről levett lapokat tortakarikával kiszúrjuk, hogy egyformák legyenek. 

Vaníliakrémmel megtöltjük a lapok közeit, a legfelső lapot vékonyan lekvárral megkenjük, hogy a rákerülő fondant 

szép fényes maradjon. A vaníliakrém készítése: A tojássárgáját és a lisztet 0,5 dl tejjel habverővel simára 

keverjük. Fél liter tejet 15 dkg cukorral és a vaníliarúddal felteszünk főni. Az 5 tojásfehérjét 10 dkg cukorral 

kemény habbá verjük. Ha a tej felforrt, kivesszük belőle a vaníliát, a tejet hozzákeverjük a tojássárgájához, amit 

előzőleg már simára kevertünk. Ismét erősen felmelegítjük (80 fokra), majd levesszük a tűzről, és amikor félig 

kihűlt, óvatosan hozzákeverjük a felvert kemény tojásfehérjéből készült habot. Ezzel a krémmel töltjük meg a 

tortalapokat. Amikor a legfelső lapot lekentük baracklekvárral, ráöntjük a torta közepére a felolvasztott fehér 

fondant-t, és széles, lapos késsel simára elkenjük. Tálalás: A tortát felszeleteljük, és szeletenként egy-egy 

cukrozott cseresznyével díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése