Eszterházi torta 1.
Hozzávalók:
Tészta:
12 tojásfehérje,
28 dkg cukor,
28 dkg darált dió v. mandula,
5 dkg finomliszt,
késhegynyi őrölt fahéj.
Krém:
3 dkg vaníliás pudingpor,
3 tojás,
3.5 dl tej,
15 dkg cukor,
30 dkg vaj.
Máz:
7 evőkanál porcukor,
1 evőkanál víz,
1 tojásfehérje,
5 dkg étcsokoládé.
Tepsi kikenéshez:
30 dkg vaj.
Díszítés:
zsír,
liszt,
durvára vágott mandula vagy mogyoró.
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal
összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk, és a masszából öt,
egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben közepes lánggal 18 percig
sütjük. A sütőből kivéve - vagyis amikor még a tészta forró - késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad.
A krémhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk,
a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl,
majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A megsült tésztakorongokat egy 23 centis tortakarikával kiszúrjuk,
hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalara is jusson. Félórára a
hűtőszekrénybe állítjuk. A tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára
kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval "kihúzzuk" vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket
csurgatunk a bevonatra, és fogvájóval átlósan elhúzgáljuk. A torta oldalához, a zsírt és a lisztét összekeverve,
durvára vágott pirított mandulát tapasztunk. Végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
A tésztához valókat csak akkor keverjük össze egyszerre, ha légkeveréses sütőnk van, amibe egyszerre több tepsi
is befér. Ha csak egyesével tudjuk sütni, a tészta állásközben összeesik, tehát 5 részletben kell elkészíteni a
masszát.
Eszterházi torta 2.
Hozzávalók:
20 dkg mogyoró,
25 dkg porcukor,
8 tojásfehérje,
3 evőkanál vaj,
4 evőkanál liszt,
4 evőkanál baracklekvár,
20 db cukrozott cseresznye.
Vaníliakrém:
5 tojássárgája,
2 evőkanál liszt,
5 evőkanál porcukor,
1 rúd vanília,
6 dl tej,
fehér fondant (készen kapható).
Elkészítés:
A mogyorót sütőben megpirítjuk, a héját ruhával ledörzsöljük és ledaráljuk. A 8 tojásfehérjét 25 dkg cukorral
kemény habbá verjük, belekeverjük a ledarált mogyorót, ezután kivajazott, lisztezett sütőlapon 6 db 1 cm
vastagságú lapot sütünk belőle. A tepsiről levett lapokat tortakarikával kiszúrjuk, hogy egyformák legyenek.
Vaníliakrémmel megtöltjük a lapok közeit, a legfelső lapot vékonyan lekvárral megkenjük, hogy a rákerülő fondant
szép fényes maradjon. A vaníliakrém készítése: A tojássárgáját és a lisztet 0,5 dl tejjel habverővel simára
keverjük. Fél liter tejet 15 dkg cukorral és a vaníliarúddal felteszünk főni. Az 5 tojásfehérjét 10 dkg cukorral
kemény habbá verjük. Ha a tej felforrt, kivesszük belőle a vaníliát, a tejet hozzákeverjük a tojássárgájához, amit
előzőleg már simára kevertünk. Ismét erősen felmelegítjük (80 fokra), majd levesszük a tűzről, és amikor félig
kihűlt, óvatosan hozzákeverjük a felvert kemény tojásfehérjéből készült habot. Ezzel a krémmel töltjük meg a
tortalapokat. Amikor a legfelső lapot lekentük baracklekvárral, ráöntjük a torta közepére a felolvasztott fehér
fondant-t, és széles, lapos késsel simára elkenjük. Tálalás: A tortát felszeleteljük, és szeletenként egy-egy
cukrozott cseresznyével díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése