Forgácsfánk
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt,
3 tojássárga,
2 evokanál porcukor,
1 evokanál rum,
1 dl tejföl,
1 evokanál citromlé,
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só, olaj a sütéshez,
A tetejére:
1 tasak vaníliás cukor;
A tálaláshoz:
2 evokanál sárgabarack lekvár,
1 evokanál rum.
A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd
hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt
citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is hozzáadva
alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos
dolgozni! A tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra
kinyújtjuk, majd lisztbe mártott derelyemetszovel
hosszúkás rudakat vágunk belole. A derelyemetszovel a
tészta közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban
bevagdossuk, és bo, forró olajban szép pirosra sütjük.
Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát, annál
változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma
alakzatokat is készíthetünk belole. A megsült fánkokat
papírtörülközon lecsöpögtetjük a felesleges olajtól,
majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített
baracklekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése