Ketogén diétában
fogyasztható húsok, tejtermékek és zsírok
Ezeknek csak a FEHÉRJÉT és
ZSÍRT számoljuk.
A
megadott értékek 100 grammra vonatkoznak.
Zsírok
fogyaszthatóak, ajánlott a kókuszzsír.
csirke máj- F 16.9, zsír 4.8
tejföl.zsír 12 .
kacsahús F 12,0,zsír 5,9
Ponty FEHÉRJE 17.8 gramm ZSÍR5.6 gramm
Angolna FEHÉRJE 18.4 gramm ZSÍR11.7 gramm
Garnélarák FEHÉRJE 13.6 gramm ZSÍR1.0 gramm
Harcsa FEHÉRJE 16.4 gramm ZSÍR2.8 gramm
HeringFEHÉRJE 18.0 gramm ZSÍR9.0 gramm
·
Lazac FEHÉRJE19.9 gramm ZSÍR10.4 gramm
·
Osztriga FEHÉRJE5.7
grammZSÍR1.7 gramm
·
Pisztráng FEHÉRJE20.5 gramm
ZSÍR3.5 gramm
·
Tonhal FEHÉRJE23.3 gramm
ZSÍR4.9 gramm
Polip
FEHÉRJE14.9 gramm ZSÍR1.0 gramm
Békacomb FEHÉRJE16.4 gramm ZSÍR0.3 gramm
BivalyhúsFEHÉRJE21.6 gramm ZSÍR 1.8 gramm
Jávorszarvashús FEHÉRJE22.9 gramm ZSÍR1.4 gramm
Kecskehús FEHÉRJE20.6 gramm ZSÍR2.3 gramm
Lóhús FEHÉRJE21.3 gramm ZSÍR4.6 gramm
· Őzhús FEHÉRJE22.9 gramm ZSÍR2.4 gramm
· Vaddisznóhús FEHÉRJE21.5 gramm ZSÍR3.3 gramm
Vadnyúlhús
FEHÉRJE21.7 gramm
ZSÍR2.3 gramm
Pulykahát F20.6 Zs: 3.5
Pulykahát (bőrrel) F196 Zs: 18.1
Pulykahús F21.7 Zs: 2.8
Pulykamáj F20.0 Zs: 20.5
Pulykamell F24.6 Zs: 0.6
Pulykamell (bőrrel) F157 Zs: 21.8
Pulykanyak F20.1 Zs: 5.4
Pulykaszárny F22.4 Zs: 1.1
Pulykaszárny (bőrrel) F197 Zs: 20.2
Pulykaszív F17.1 Zs: 4.7
Pulykazúza F19.1 Zs: 4.5
Csirke alsócomb F: 20.6 Zs: 3.4
Csirke alsócomb (bőrrel) F: 19.3 Zs: 8.7
Csirke felsőcomb F: 20.0 Zs: 4.3
Csirke felsőcomb (bőrrel)F: 16.7 Zs: 18.3
Csirkebőr F: 13.3 Zs: 32.3
Csirkecomb F: 19.6 Zs: 3.9
Csirkecomb (bőrrel) F: 17.3 Zs: 15.2
Csirkehát F: 19.5 Zs: 5.9
Csirkehát (bőrrel) F: 14.0 Zs: 28.7
Csirkehús F: 21.2 Zs: 3.0
Csirkemáj F: 16.9 Zs: 4.8
Csirkemell F: 21.2 Zs: 2.6
Csirkemell (bőrrel) F: 20.8 Zs: 9.2
Csirkenyak F: 17.5 Zs: 8.7
Csirkeszárny F: 22.0 Zs: 3.5
Csirkeszárny (bőrrel) F: 18.3 Zs: 16.0
Csirkeszív F: 15.5 Zs: 9.3
Csirkezúza F: 17.4 Zs: 8.1
Fácánhús F: 23.6 Zs: 3.6
Fürjhús F: 21.8 Zs: 4.5
Galambhús F: 17.5 Zs: 7.5
Kacsahús F: 18.2 Zs: 5.9
Kacsamáj F: 18.7 Zs: 4.6
Libahús F: 22.7 Zs: 7.1
Libamáj F: 16.4 Zs: 4.3
Pulykabőr F: 12.7 Zs: 36.9
Pulykacomb F: 20.3 Zs: 2.3
Pulykacomb (bőrrel)F: 19.5 Zs: 6.7
Sertésláb F: 23.2 Zs: 12.6
Sertéslapocka F: 16.7 Zs: 20.2
Sertéslép F: 17.9 Zs: 2.6
Sertésmáj F: 21.4 Zs: 3.7
Sertésnyelv F: 16.3 Zs: 17.2
Sertéssonka F: 17.4 Zs: 18.9
Sertéstarja F: 17.4 Zs: 12.3
Sertéstoka F: 6.4 Zs: 69.6
Sertéstüdő F: 14.1 Zs: 2.7
Sertésvelő F: 10.3 Zs: 9.2
Sertésvese F: 16.5 Zs: 3.3
Sertészsír F: 0.0 Zs: 100.0
Sertésszalonna F: 9.0 Zs: 53.1
Sertésszív F: 17.3 Zs: 4.4
Borjúbélszín F:18.9 Zs: 9.1
Borjúborda F:18.9 Zs: 9.0
Borjúfartő F:19.0 Zs: 7.8
Borjúhátszín F:18.9 Zs: 9.1
Borjúhús F:19.4 Zs: 6.8
Borjúlábszár F:19.2 Zs: 3.5
Borjúlapocka F:19.2 Zs: 5.2
Borjúlép F:18.3 Zs: 2.2
Borjúmáj F:19.9 Zs: 4.9
Borjúnyelv F:17.2 Zs: 5.5
Borjúszív F:17.2 Zs: 4.0
Borjútüdő F:16.3 Zs: 2.3
Borjúvelő F:10.3 Zs: 8.2
Borjúvese F:15.8 Zs: 3.1
Gomolyatúró F: 18.2 Zs: 21.1
Gorgonzola sajt F: 21.0 Zs: 28.0
Gouda sajt F: 24.1 Zs: 27.5
Gruyere sajt F: 29.8 Zs: 32.3
Halloumi sajt F: 18.0 Zs: 39.0
Kéksajt F: 21.4 Zs 28.7
Köményes sajt F: 25.2 Zs 29.2
Limburger sajt F: 20.1 Zs 27.3
Márványsajt F: 20.0 Zs 30.0
Mascarpone sajt F: 7.0 Zs 45.0
Monterey sajt F: 24.5 Zs 30.3
Mozzarella sajt F: 24.5 Zs 21.9
Muenster sajt F: 23.4 Zs 30.0
Neufchatel sajt F: 9.2 22.8
Óvári sajt F: 30.4 Zs 17.6
Pálpusztai sajt F: 23.0 Zs 21.0
Parenyica sajt F: 24.0 24.0
Parmezán sajt F: 35.8 Zs 25.8
Provolone sajt F: 25.6 Zs 26.6
Ricotta sajt F: 11.3 13.0
Rokfort sajt F: 21.5 Zs 30.6
Romano sajt F: 31.8 Zs 26.9
Aludttej 3.1 2.0
Bivalytej 3.8 6.9
Brie sajt 21.0 22.1
Camembert sajt F: 17.9 Zs: 31.0
Cheddar sajt F: 27.2 Zs: 18.3
Cheshire sajt F: 23.4 Zs: 30.6
Colby sajt F: 23.8 Zs: 32.1
Edámi sajt F: 25.8 Zs: 23.5
Ementáli sajt F: 28.0 Zs: 30.0
Feta sajt F: 14.2 Zs: 21.3
Fontina sajt F: 25.6 Zs: 31.1
Havarti sajt F: 25.0 Zs: 28.0
Író F: 3.0 Zs: 0.5
Juhtej F: 6.0 Zs: 7.0
Juhtúró F: 14.7 Zs: 22.5
Kecskesajt F: 21.6 Zs: 29.8
Kecsketej F: 3.6 Zs: 4.1
Tehéntej (0,1%-os)F: 3.1Zs: 0.1
Tehéntej (1,5%-os)F: 3.0Zs: 1.5
Tehéntej (2,8%-os)F: 3.0 Zs: 2.8
Tehéntej (3,5%-os)F: 3.0 Zs: 3.5
Tehéntej (3,6%-os)F: 3.0 Zs: 3.6
Tehéntúró (félzsíros)F: 16.2 Zs: 7.0
Tehéntúró (sovány) F: 14.0 Zs: 5.5
Tejföl (12%-os) Zs: 12.0
Tejföl (20%-os) Zs: 20.0
Tilsiti sajt F: 24.4 Zs. 26.0
Trappista sajt F: 25.0 Zs: 26.0
Alföldi Tej 1,5%-os F: 3.1 Zs:1.5
Kuntej Füredi füstölt trappista sajt F: 21.5 Zs: 15.5
Kuntej Füredi trappista sajt F: 21.5 Zs: 15.5
Kuntej Tej 1,5%-os F: 2.9 Zs. 1.5
Kuntej Tej 2,8%-os F: 2.9 Zs. 2.8
Magyar Tej 1,5%-os F: 3.0 Zs. 1.5
Magyar Tej 2,8%-os F: 3.0 Zs. 2.8
Meggle Sovány tehéntúró F 13.0 Zs 0.2
Meggle Tej 1,5%-os F3.2 Zs1.5
Meggle Tej 1,5%-os Laktózmentes F3.4 Zs1.5
Meggle Tej 2,8%-os F3.3 Zs2.8
Meggle Tej 3,5%-os F3.3 Zs3.5
Meggle Tejszínhab F2.0 Zs21.0
Mini Mozzarella Italia F 18.0 Zs 17.0
Mini Primavera Mozzarella F 19.0 Zs 16.0
Mizo Boci félzsíros túró F 16.2 Zs 7.0
Mizo Mascarpone F 2.8 Zs37.0
Mizo Tej 1,5%-os F 3.0 ZS1.5
Mizo Tej 2,8%-os F 3.0 ZS2.8
Mizo Tej 3,5%-os F 3.0 ZS3.5
Mizo Tejföl 12%-os ZS 12.0
Mizo Tejföl 20%-os ZS 20.0
Szarvasi Light Mini Mozzarella f: 20.0 Zs: 11.0
Szarvasi Light Mozzarella f: 20.0 Zs: 11.0
Szarvasi Mascarpone f: 7.5 Zs: 41.5
Szarvasi Mini Mozzarella f: 17.0 Zs: 19.0
Szarvasi Mozzarella f: 17.0 Zs: 19.0
Szarvasi Mozzarella Snack Füstölt f: 23.0 Zs: 21.0
Szarvasi Mozzarella Snack Natúr f: 23.0 Zs: 21.0
Szarvasi Pizza Mozzarella f: 23.0 Zs: 22.0
Tesco Edami sajt f: 24.0 Zs: 21.0
Tesco Felezett trappista sajt f: 24.0 Zs: 26.0
Tesco Félzsíros tehéntúró f: 16.0 Zs: 6.5
Tesco Finest trappista sajt f: 24.0 Zs: 26.0
Tesco Füstölt trappista sajt f: 24.0 Zs: 26.0
Tesco Light Choices natúr zsírszegény sajt f: 27.0 Zs: 10.0
Tesco Mascarpone krém f: 8.2 Zs: 35.1
Tesco Tej 1,5% f: 3.1 Zs: 1.5
Tesco Tej 2,8%-os f: 1.6 Zs: 1.4
Tesco Tej 3,5%-os f: 3.2 Zs: 3.5
Tesco Trappista sajt f: 24.0 Zs: 26.0
Tesco Value Darabolt trappista sajtf: 26.0 Zs: 23.0
Tesco Value Félzsíros tehéntúró f: 16.0 Zs: 6.5
Tesco Value Füstölt ömlesztett sajt f: 19.0 Zs: 22.0
Tesco Value Trappista sajt f: 24.0 Zs: 26.0
Tesco Zsírszegény tehéntúró: 14.0 Zs: 2.8
Ketogén diétában fogyasztható Magvak
A magvaknál szénhidrátot és zsírt számolunk!
Csak módjával,mert nagyon magas a zsírtartalmuk
!
DIÓFÉLÉK ÉS OLAJOS MAGVAK
Zsír Szénhidrát
Bokormogyoró Zsír
60.7 ch :16.7
Bokormogyoró (pirított) Zsír 15.0 ch :62.4
Brazil dió
Zsír 66.4 ch :12.2
Dió Zsír 65.2 ch :13.7
Fenyőmag Zsír 68.3 ch :13.0
Gesztenye Zsír 2.4 ch : 2.2
Gesztenye (sült) Zsír 2.2 ch :52.9
Ginkgo Dió Zsír 1.6 ch :37.6
Gyapotmag Zsír 36.2 ch :21.9
Hikoridió Zsír
64.3 ch :18.2
Kesudió Zsír 43.8 ch :30.1
Kesudió (pirított) Zsír 46.3 ch :32.6
Kókuszdió Zsír
33.4
ch : 15.2
Lenmag Zsír
42.1
ch : 28.8
Mák Zsír
38.0
ch : 24.0
Makadámiadió Zsír 76.0 ch : 13.3
Mandula Zsír
49.4
ch :21.6
Mandula (pirított) Zsír 52.0 ch : 21.2
Mogyoró Zsír
49.2 ch : 16.1
Mogyoró (pirított) Zsír 49.6 ch : 21.5
Napraforgómag (pirított, hántolt) Zsír 49.8 ch : 24.0
Paradió Zsír
66.4 ch :12.2
Pekándió Zsír 71.9 ch : 13.8
Pekándió (pirított) Zsír 74.2 ch :13.5
Pisztácia Zsír
45.3 ch :27.5
Pisztácia (pirított) Zsír 44.8 ch : 28.6
Szezámmag Zsír 49.6
ch : 23.4
Tökmag Zsír
49.0 ch :14.7
Mogyi Hántolt, sós, pörkölt napraforgómag Zsír 52.0 ch :19.0
Mogyi Héjas, pirított földimogyoró 35.0 ch :10.8
Mogyi Pirított napraforgómag Zsír 24.0 ch :9.0
Mogyi Pirított, sós, chilis napraforgómag Zsír 24.0 ch : 9.0
Mogyi Pörkölt sós földimogyoró Zsír 51.5
ch : ch :15.0
Mogyi Pörkölt sós kesudió Zsír 49.8 ch : 21.5
Mogyi Pörkölt sós mandulabél Zsír 55.0 ch : 7.0
Mogyi Pörkölt sós pisztácia Zsír 33.0 ch : 9.0
Mogyi Pörkölt sótlan földimogyoró Zsír 51.5 ch : 15.0
Mogyi Prémium pirított napraforgómag Zsír 24.0 ch : 9.0
Mogyi Prémium pirított, sózott
napraforgómagZsír 24.0 ch : 9.0
Mogyi Sózott, pirított napraforgómag Zsír 24.0 ch :9.0
Mogyi Sózott, pirított tökmag Zsír 39.0 ch :3.0
Nobilis Hántolatlan Mandulabél Zsír 50.6 ch : 19.7
Nobilis Hántolt Mandulabél Zsír 50.6 ch : 19.9
Nobilis Hántolt Mandulaszeletek Zsír 54.0 ch : 10.0
Paco darált mák Zsír 38.0ch : 24.0
Paco étkezési, kék mák Zsír 38.0 ch :24.0
Tesco chillis bevonatú földimogyoró Zsír 32.7 ch :44.5
Tesco Diákcsemege Zsír 12.1 ch : 46.7
Tesco hántolt, sótlan napraforgómag Zsír 48.0 ch : 17.0
Tesco paprikaízű pörkölt földimogyoró Zsír 45.7 ch : 17.5
Tesco paprikás bevonatú földimogyoró Zsír 32.7 ch :44.8
Tesco pirított, sótlan napraforgómag Zsír 24.0 ch : 9.3
Tesco pirított, sózott napraforgómag Zsír 24.0 ch :8.7
Tesco pörkölt mézes földimogyoró Zsír 41.9 ch : 24.8
Tesco pörkölt, sózott földimogyoró Zsír 49.4 ch :13.7
Tesco pörkölt, sózott kesudió Zsír 49.8 ch :24.9
Tesco pörkölt, sózott mandula Zsír 55.7 ch : 12.9
Tesco pörkölt, sózott pisztácia Zsír 46.0 ch :7.5
Tesco sózott pörkölt tökmag Zsír 50.5 ch : 3.6
Tesco szeletelt mandula Zsír 52.2 ch : 6.8
Tesco Value pörkölt sózott földimogyoró Zsír 49.4 ch : 13.7
Ketogén diétában fogyasztható leggyakoribb zöldségek – ezeknek csak a ch-t számoljuk:
Fogyaszthatók:
· nyersen
· párolva
· főve
· sülve
· grillezve
· aszalva-szárítva
Előnyben részesítjük a fehéret, sárgát, zöldet, de vannak kivételek,
mint a cékla, répa, stb... de figyeljünk a mennyiségre
A megadott értékek 100
grammra vonatkoznak.
·
brokkoli 6.6 ch
·
cékla 9,5ch
·
cikória 4g ch
·
cukkini 3.3 ch
·
endívia saláta 3.3
·
édeskömény 2,8g ch
·
fehérrépa 17.9 ch
·
fejes káposzta 5,8 ch
·
fekete retek 3.5ch
·
fokhagyma 33.0 ch
·
főzőtök 6.9ch
·
gyöngyhagyma 8.2ch
·
jégretek 2.6ch
·
jégsaláta 2.1 ch
·
kelkáposzta 6,1 ch
·
kapor 10.2ch
·
karalábé 6.2ch
·
karfiol 4.9 ch
·
kígyóuborka 3.6
·
kínai kel 2.1ch
·
leveles kel 5.6ch
·
lila hagyma 9ch
·
lila káposzta 7,3 ch
·
metélőhagyma 4.3ch
·
padlizsán 5.7 ch
·
paradicsom 3.8ch
·
paszternák 17.9 ch
·
patiszon 3.8ch
·
petrezselyem zöld: 7.1ch
·
póréhagyma 14.1ch
·
rebarbara 4.5 ch
·
retek 3.4 ch
·
ruccola 2,6g ch
·
savanyú káposzta 4.2ch
·
sárgarépa 9.5 ch
·
snidling 4.3ch
·
sóska 7
·
sörretek 2,2g ch
·
spárga 3,8 ch
·
spenót 3.6 ch
·
szárzeller 3.0 ch
·
torma 11.2ch
·
tök 3.3 ch
·
TV paprika 6.3 ch
·
uborka 2.2ch
·
újhagyma 7.3ch
·
vöröshagyma 9.3ch
·
Vöröskáposzta 7.3 ch
·
zellergyökér 9.2 ch
·
zeller zöldje 2.9ch
·
zöldpaprika 4.6 ch
Liszt-ismertető
K ó
k u s z l i s z t
Gluténmentes. A kókuszliszt friss kókuszhúsból
készül, melyet előtte szárítottak és zsírtalanítottak, majd finomra őrölték.
Állaga nagyon hasonló a búzaliszthez.
Használja 15-25 %-ban más lisztek helyettesítésére a hagyományos receptekhez,
illetve számos étel 100 %-os felhasználással is elkészíthető.
A kókuszliszt alacsony szénhidráttartalmú,
ideális kenyerek és péksütemények sütéséhez. Kevesebb emészthet szénhidrátot
tartalmaz, mint bármely más liszt, beleértve a szóját is. A kókuszliszt rostban
gazdag. 38,5 % rostot tartalmaz, ami a legnagyobb arányú más lisztekhez képest.
A kókuszliszt hipoallergén. Ideális azok számára, akik követik az
alacsony-szénhidrát diétát.
A kókuszliszt az egyik legszokatlanabbul
viselkedő gluténmentes liszt: állagában a búzafinomlisztre hasonlít,
felhasználás során viszont rengeteg folyadékot vesz fel, és mivel (nem meglepő
módon) kizárólag kókuszból készül, elsősorban édességekhez tudjuk felhasználni.
S z e z á m m a g l i s z t
A szezámlisztje egy alacsony (körülbelül 275
kcal /100 g) kalóriatartalmú, egészséges termék. A jó minőségű liszthez
szezámmagból vegyszermentesen, hidegen kisajtolják az olaját, majd a
visszamaradt terméket finomra őrlik, így kapjuk a szezámlisztet.
A szezámliszt nagy mennyiségű folyadék és
zsiradék felvételére képes, sütés mellett alkalmas az ételek sűrítésére is. Ha
sütéshez használjuk, keverjük más, gluténmentes liszttel. A normál receptben
szereplőhöz eggyel több tojást érdemes adni, hogy elkerüljük a péksütemény vagy
kenyér túlzott morzsálódását! A szezámliszt hozzáadásával megnövelhetjük az
étel fehérje-, vitamin-, rost és ásványi anyag tartalmát, csökkentjük kalória-
és szénhidráttartalmát, valamint finom ízt ad az így elkészített ételnek.
A kendermag fogyasztásának évszázadokra
visszatekintő múltja van, tulajdonképpen ősi növényfajta.
A kendermag nagymértékben tartalmazza a
szervezetünk számára elengedhetetlen esszenciális aminosavakat, melyeket
testünk nem képes önmagától előállítani. Így a kendermag rendszeres
fogyasztásával a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók is megfelelő
beviteli forráshoz juthatnak az esszenciális aminosavak terén.
A
kendermagliszt készítése során a kendermagból vegyszermentes hidegsajtolással
kisajtolják az olajat, az így kapott szárazanyagot pedig lisztté őrlik.
A lenmagliszt magas rost-,
fehérje-, vitamin- és ásványianyagforrás. Fehérjetartalma miatt
vegetáriánusonak is ajánlott, ugyanakkor alacsony a szénhidrát- és
zsírtartalma.
A jó minőségű lenmagliszt készítése során a
lenmagból először hidegen kipréselik az olajat, ezután finom lisztté őrlik.
Felhasználása
során vegyük figyelembe, hogy nagy mennyiségű folyadékot és zsíradékot tud
felvenni, vagyis ha a liszt egy részét lenmagliszttel helyettesítjük, akkor
több folyadékra lesz szükség, mint amennyit a receptek írnak.
A jó minőségű mandulaliszt
a gabonamentes konyha hideg préseléssel, vegyszermentesen zsírtalanított
hozzávalója. A zsírtalanítás következtében nemcsak alacsonyabb szénhidrát- és
kalóriatartalmú mandulalisztet kapunk, hanem a omega-6 zsírsavtartalma is
lecsökken.
fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a
kalcium, magnézium, vas, foszfor, mangán, szelén és cink. Jelentős a
mandulaliszt telítetlen zsírsavtartalma is, ez a szív és az érrendszer
megfelelő működése miatt fontos. A zsírtalanított mandulaliszt magas
rosttartalma hozzájárul az emésztő- és a bélrendszer megfelelő működéséhez, és
a megfelelő vércukorszint megtartásában is fontos szerepet játszik. A mandulát
a menstruációs és az izomgörcsök oldására is használják, valamint a rossz
koleszterint is alacsonyan tartására.
Ne fogyasszon
mandulalisztet, ha a diófélékre allergiás vagy érzékeny!
A mandulalisztet felbontás
után tárolja a hűtőben!
A mandulaliszt felhasználási
formáinak csak a képzelet szabhat határt. Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő
képességének köszönhetően sűríthetjük is vele ételeinket. Mivel a mandula nem
tartalmaz WGA lektineket, a belőle készült lisztet gluténérzékenyek is bátran
használhatják olyan kenyerek, péksütemények, sütemények, muffinok sütéséhez,
vagy akár krémek készítéséhez, amiknek az ízvilágához illik a mandula édes íze.
Ha csak mandulaliszttel vagy teljesen gabonamentes liszttel helyettesítjük a
receptben megadott liszt mennyiségét, eggyel több tojást használjunk, mint amit
a recept előír. (Ha a recept gabonamentes liszteket ír, akkor természetesen nem
kell növelni a tojás mennyiségét.) A paleolit étrend hívei, a fogyókúrázók és
az alacsony szénhidráttartalmú diéta követői számára is ajánljuk.
Kiváló francia édességet készíthetünk mandulalisztből.
A macaron olyannyira kedvelt sütemény Franciaországban, hogy a legjobban menő
éttermek naponta 1000 darabot is eladnak belőle.
Beilleszthető a paleolit
étrendbe is. A jó minőségű szőlőmagliszt készítése során vegyszermentesen,
hidegen sajtolják a szőlőmagból az olaját, majd a visszamaradt
szőlőmagot őrlik finom állagú lisztté. Ezzel az eljárással lecsökken a
liszt omega-6 zsírsav tartalma, ugyanakkor magasabb beltartalmi értékű
lisztet kapunk.
A
szőlőmagliszttel a receptben megadott liszt 3-5 %-át javasolt helyettesíteni. A
javasolt fogyasztási mennyiség 1 teáskanál szőlőmagliszt naponta, ezt ne lépje
túl!
A napraforgóbél liszt
rendkívül magas olajsavtartalommal rendelkezik. A jó minőségű napraforgóbél
liszt készítése során a napraforgómagot héjtalanítják, hideg préseléssel
zsírtalanítják, majd a fennmaradó terméket lisztté őrlik.
A
Napraforgóbél liszt alkalmas sűrítésre, öntetek készítésére, de sütemények,
péksütemények, lepények, kenyerek alapanyaga is lehet.
lTökmagliszt
Csökkenti a keringési betegségek, magas
vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét.Kiemelt élettani
szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban
gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és
nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve
levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz
keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében.
Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és
szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére
is.
Zsírszegényített formájából adódóan alkalmazható
szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is.
Gesztenyeliszt
Rostban gazdag, édes tészták készítésére
ajánlják, de aki szereti az ízét bármibe használhatja. Gluténmentes, így glutén
érzékenyek is fogyaszthatják. Magas a rost tartalma, 10,58% rostot tartalmaz.
Diófélékre allergiásoknak nem ajánlott!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése