2020. december 6., vasárnap

Tejszínes-húsos rakott karfiol

 

  • 1 fej karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg darált hús (dagadóból)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk borsikafű
  • 5 dl főzőtejszín
  • 10 dkg sajt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 bögre rizs

Elkészítés

    1. A karfiolt rózsáira szedjük, a nagyobbakat feldaraboljuk. Enyhéh sós, forrásban lévő vízbe tesszük, 5 percig forraljuk, majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük (blansírozzuk).
    2. A rizst 1 evőkanál olajon megfuttatjuk, azután felöntjük 1,5 bögre forró vízzel. Megsózzuk, és lefedve, meleg helyen megvárjuk, hogy a rizs megdagadjon.
    3. A felaprított hagymát és fokhagymát 2 evőkanál olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, és addig pirítjuk, míg zsírjára sül. Ekkor fűszerezzük, és elkeverjük.
    4. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük az előzőleg összekevert rizst és húst. Elegyengetjük a tetejét, rászórjuk a karfiolrózsákat, elrendezzük. A tejszínt, a tojást és a reszelt sajt felét elkeverjük, majd ráöntjük a karfiolra úgy, hogy mindenhol befedje. A maradék sajtot a tetejére szórjuk, és sütőbe tesszük.
    5. 200 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Akkor kész, ha a teteje szép aranybarnára pirult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése