- 1 fej karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg darált hús (dagadóból)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk borsikafű
- 5 dl főzőtejszín
- 10 dkg sajt
- 1 db tojás
- só
- 5 dkg vaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 bögre rizs
Elkészítés
- A karfiolt rózsáira szedjük, a nagyobbakat feldaraboljuk. Enyhéh sós, forrásban lévő vízbe tesszük, 5 percig forraljuk, majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük (blansírozzuk).
- A rizst 1 evőkanál olajon megfuttatjuk, azután felöntjük 1,5 bögre forró
vízzel. Megsózzuk, és lefedve, meleg helyen megvárjuk, hogy a rizs
megdagadjon.
- A felaprított hagymát és fokhagymát 2 evőkanál olajon megdinszteljük, majd
hozzáadjuk a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, és addig pirítjuk, míg zsírjára
sül. Ekkor fűszerezzük, és elkeverjük.
- Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és
beleöntjük az előzőleg összekevert rizst és húst. Elegyengetjük a tetejét,
rászórjuk a karfiolrózsákat, elrendezzük. A tejszínt, a tojást és a reszelt sajt
felét elkeverjük, majd ráöntjük a karfiolra úgy, hogy mindenhol befedje. A
maradék sajtot a tetejére szórjuk, és sütőbe tesszük.
- 200 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Akkor kész, ha a teteje szép
aranybarnára pirult.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése