2020. december 13., vasárnap

1 heti étrend

 


1. heti étrend

2011. január 17., hétfő [1170 kcal]
Reggeli
Szendvics kefirrel (275 kcal)
1 db magos zsemle
1 szelet pulykasonka
2 dl kefir
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel

Tízórai
1 db körte (90 kcal)

Ebéd
Párolt csirkemell cukkínimártással (485 kcal)
Hozzávalók: 15 dkg csirkemell, 10 g light margarin, 1 db kis cukkíni, 1 db közepes paradicsom, 1 teáskanál paradicsompüré, fél fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szelet szeletelt barna kenyér, 1 evőkanál kefir, olívaolaj, só, bors, bazsalikom.

Elkészítés: A csirkemellet sóval, borssal megszórjuk, a margarinon megpároljuk. A hagymát, cukkínit lereszeljük, a paradicsomot felkockázzuk. A hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lereszelt cukkíni, paradicsomot. Amíg párolódik, a szeletelt kenyeret felkockázzuk és sütőben megpirítjuk. Végül az átnyomott fokhagymát és paradicsompürét is hozzákeverjük a péphez. Ízlés szerint fűszerezzük, köretként a csirkemellhez tálaljuk, kefirrel leöntve, kenyérkockákkal a tetején.

Uzsonna
1 db müzliszelet (80 kcal)

Vacsora
Lágy tojás zsemlével (240 kcal)
1 db magos zsemle
1 db lágy tojás
1 db paprika


HáziPatika.com
2011. január 18., kedd [1250 kcal]
Reggeli
Szendvics (270 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet tavaszi felvágott
1 szelet köményes sajt
5 g margarin
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel

Tízórai
2 db kivi (80 kcal)

Ebéd
Mustáros sertésszelet (335 kcal)
Hozzávalók: 150 g sertéscomb, 2 evőkanál 12%-os tejföl, negyed vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál mustár, rozmaring, só, bors

Elkészítés: A húst megmossuk, felszeleteljük. Kissé megsózzuk, és mindkét oldalát lisztbe forgatjuk. Az olajat felforrósítjuk, és a húst hirtelen megsütjük benne. Felengedjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, ízesítjük rozmaringgal, borssal, karikákra vágott vöröshagymával, és mustárral. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk, ha szükséges az elpárolgott vizet pótoljuk. Amikor megpuhult, hozzámelegítjük a tejfölt.
Petrezselymes burgonya (275 kcal)
Hozzávalók: 250 g burgonya, 1 teáskanál olaj, petrezselyem, só

Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk. Egyenletes méretű kockákra, vagy hasábokra daraboljuk. Megfelelő méretű edénybe tesszük, úgy, hogy a ráöntött főzővíz bőven ellepje. Sóval ízesítjük, és puhára főzzük. Amikor elkészült leszűrjük, és hozzákeverjük az előzőleg a margarinon átfuttatott, apróra vágott petrezselyemhez.

Uzsonna
3 db mandarin (70 kcal)

Vacsora
Sonkás szendvics (220 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet pulykasonka
10 g light margarin
1 db paradicsom


HáziPatika.com
2011. január 19., szerda [1250 kcal]
Reggeli
Joghurt keksszel (205 kcal)
1 doboz gyümölcsjoghurt
5 szem korpás keksz
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel

Tízórai
1 db alma (60 kcal)

Ebéd
Milánói makaróni (650 kcal)
Hozzávalók: 80 g durum tészta, 60 g darált sertéshús, 2 evőkanál paradicsompüré, 20 g sajt, 20 g gomba, 10 g füstölt sonka, 1 teáskanál olaj, negyed vöröshagyma, oregano, pirospaprika, só, bors

Elkészítés: A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Az apróra vágott hagymát az olajon átpirítjuk. Beletesszük a darált sertéshúst, és az elpárolgott vizet pótolva néhányszor lepirítjuk. Hozzátesszük a megmosott, vékonyra szeletelt gombát, a fűszereket, a füstölt sonkát, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész belekeverjük a paradicsompürét is. Összekeverjük a tésztával, tepsibe terítjük, tetejét reszelt sajttal hintjük meg. Forró sütőben megsütjük.

Uzsonna
1 db narancs (70 kcal)

Vacsora
Zabpelyhes rakott gomba (255 kcal)
Hozzávalók: 30 g zabpehely, 100 g gomba, negyed fej vöröshagyma, fél tojás, fél dl joghurt, kakukkfű, 1 teáskanál margarin, só

Elkészítés: A zabpelyhet egy órára enyhén sós vízbe áztatjuk. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a hagymát kockára vágjuk, az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a gombát, a kakukkfüvet, és kevergetés közben összepároljuk. A margarinnal kikenünk egy hőálló tálat, és ráterítünk egy réteg kinyomkodott zabpelyhet, egy réteg gombát és újra zabpelyhet. A zabpehely áztatólevét elkeverjük a tojással, joghurttal, sózzuk, és a rakott zöldségekre locsoljuk. Forró sütőben 15-20 percig sütjük.


HáziPatika.com
2011. január 20., csütörtök [1210 kcal]
Reggeli
Körözöttes szendvics (380 kcal)
2 szelet barna kenyér
10 dkg körözött
fél paprika
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel

Tízórai
1 db alma (60 kcal)

Ebéd
Tökfőzelék
Hozzávalók: 250 g tök, 1 evőkanál 12%-os tejföl, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, negyed vöröshagyma, kapor, fűszerpaprika, ecet, só

Elkészítés: A legyalult tököt feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ízesítjük sóval, apróra vágott friss vagy mirelit kaporral és apróra vágott vöröshagymával. A tök főzési ideje maximum 15 perc, amennyiben fagyasztottat használunk, 10 perc. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, meghintjük fűszerpaprikával, és besűrítjük a főzeléket. Végül óvatosan hozzákeverjük a tejfölt és kiforraljuk. Utóízesíthetjük ecettel.
2 tükörtojás
Az ebéd energiaértéke 360 kcal.

Uzsonna
10 szem mandula (80 kcal)

Vacsora
Májkrémes szendvics (330 kcal)
2 szelet barna kenyér
10 g light margarin
30 g májkrém
fél paprika


HáziPatika.com
2011. január 21., péntek [1260 kcal]
Reggeli
Sonkás-sajtos szendvics (280 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet pulykasonka
1 szelet köményes sajt
5 g margarin
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel

Tízórai
1 db körte (90 kcal)

Ebéd
Rántott hal rizzsel (565 kcal)
3 db rántott halrúd (230 kcal)
60 g párolt rizs (210 kcal)
2 teásknál majonéz (125 kcal)

Uzsonna
2 db kivi (80 kcal)

Vacsora
Házi áfonyás joghurt (245 kcal)
Hozzávalók: 1 evőkanál diabetikus áfonyalekvár, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál búzacsíra, édesítőszer


HáziPatika.com
2011. január 22., szombat [1220 kcal]
Reggeli
Szedres müzli (220 kcal)
Hozzávalók: 35 g teljes kiőrlésű müzli, 1 dl 1,5%-os tej, 1 evőkanál mirelit szeder, édesítőszer
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel

Tízórai
3 db kis mandarin (70 kcal)

Ebéd
Gombás csirkeragu (220 kcal)
Hozzávalók: 100 g csirkemell, 50 g csiperkegomba, 1 teáskanál olaj, negyed vöröshagyma, 1 teáskanál liszt, petrezselyem, kakukkfű, só, bors

Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk az aprított vöröshagymát. Rátesszük a megmosott, apró kockákra vagy csíkokra vágott csirkehúst, és kevergetve, alaposan megpirítjuk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel és apróra vágott petrezselyemzölddel. Hozzátesszük a megmosott, szükség szerint megtisztított, vékonyra szeletelt vagy aprított gombát, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, kevés vizet öntünk alá, és kiforraljuk.

Uzsonna
200 g tört burgonya (190 kcal)

Vacsora
Sárgarépás lepény (370 kcal)
Hozzávalók: 100 g burgonya, 1 db sárgarépa, fél evőkanál liszt, 1 dl 1,5%-os tej, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, fél fej vöröshagyma, só, majoránna, bors

Elkészítés: A sárgarépát és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, megszárítjuk és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. A tojást habosra felverjük sóval, borssal, és majoránnával ízlés szerint fűszerezzük. A fűszeres tojást a tejjel és a liszttel összekeverjük. Ha a massza már sima, belekeverjük a reszelt krumplit és a sárgarépát. Teflonserpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és evőkanállal lapos kis halmokat szedünk, mindkét oldalát megsütjük.


HáziPatika.com
2011. január 23., vasárnap [1200 kcal]
Reggeli
Virsli mustárral (270 kcal)
1 pár virsli, 1 evőkanál mustár, 1 szelet barna kenyér

Tízórai
1 db narancs (70 kcal)

Ebéd
Töltött paprika (450 kcal)
Hozzávalók: 1 nagyobb paprika, 80 g csirkecomb, 40 g paradicsompüré, 30 g rizs, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál liszt, negyed tojás, negyed vöröshagyma, 1 teáskanál olaj, 15 g zeller, pirospaprika, só, bors.

Elkészítés: A darált húsba belekeverjük a rizst, a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, majd alaposan összekeverjük. Amikor a húst elkészítettük, lazán beletöltjük a paprikákba, illetve személyenként még egy gombócot formázunk belőle. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A vízbe beletesszük a zellert, egy kevés sót és őrölt borsot. Ha a gombócok megpuhultak, ügyesen kiszedjük, és melegen tartjuk. A fennmaradt főzővízbe keverjük a paradicsompürét, majd világos rántással besűrítjük. Utóízesítjük sóval és borssal. Megfelelő sűrűségűre hígítjuk, és alaposan kiforraljuk. Tálalásnál a gombócokat visszatesszük a mártásba.

Uzsonna
1 db müzliszelet

2 dl 1,5%-os tej
Az uzsonna energiatartalma 180 kcal.

Vacsora
Májkrémes szendvics (230 kcal)
1 szelet barna kenyér
30 g májkrém
10 g light margarin
1 db paradicso

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése