DPG Recepttár 345.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 345......................................................................................................... 1
Zserbó (Gerbaud) receptek.............................................................................................. 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................... 3
Almás zserbó............................................................................................................... 3
Bio zserbó.................................................................................................................... 3
Diós-lekváros zserbó.................................................................................................... 3
Krémes zserbó............................................................................................................. 3
Mákos zserbó.............................................................................................................. 4
Mézes zserbó 1............................................................................................................ 4
Mézes zserbó 2............................................................................................................ 4
Mézes zserbó 3............................................................................................................ 4
Mézes zserbó 4............................................................................................................ 5
Mézes zserbó 5............................................................................................................ 5
Mézes zserbó 6............................................................................................................ 5
Mézes zserbó 7............................................................................................................ 6
Mézes zserbó egy kicsit másképpen........................................................................... 6
Mézes zserbó másként................................................................................................ 6
Mézes zserbó vagy töltött mézes................................................................................ 6
Zserbó kuglóf............................................................................................................... 6
Zserbó 1....................................................................................................................... 7
Zserbó 2....................................................................................................................... 7
Zserbó 3....................................................................................................................... 7
Zserbó (nagymamám specialitása)............................................................................ 7
Zserbó - Webcukrászda............................................................................................... 7
Zserbó szelet 1............................................................................................................. 8
Zserbó-szelet 2............................................................................................................. 8
Zserbó szelet 3............................................................................................................. 8
Zserbó szelet 4............................................................................................................. 8
Zserbó szelet 5............................................................................................................. 9
Zserbó (Gerbeaud) szelet Éva módra......................................................................... 9
Almás zserbó
Tészta: 3 db tojás, 50 dkg liszt,
20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só.
Töltelék: 70 dkg alma, 25 dkg
darált dió, 15 dkg porcukor, 20 dkg sárgabaracklekvár.
Máz: 10 dkg vaj, 3 evőkanál
kakaópor, 2 evőkanál porcukor.
Az élesztőt kevés langyos tejben
a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A sóval elkevert lisztet a
vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a megfuttatott élesztőt, majd
a maradék tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztából
három cipót formálunk, és egy órán át, pihentetjük. Az almát megmossuk,
meghámozzuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a porcukorral elkevert darált diót, és
alaposan összekeverjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk, és kikent,
kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvár felével, ráhalmozzuk a
töltelék felét, elegyengetjük, ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, és ezt is
megkenjük a maradék lekvárral, majd a töltelékkel. Ráfektetjük a harmadik
lapot, enyhén lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe
téve közepes hőmérsékleten megsütjük.
Bio zserbó
Hozzávalók (egy nagyobb
tepsihez): 1,2 kg teljes őrlésű tönkölyliszt, 0,6 kg pálmavaj, 5 dkg élesztő,
12 dkg gyümölcscukor, 3 dl víz, ízlés szerint lekvár (kenéshez).
A töltelékhez: 15 dkg darált dió,
10 dkg párolt köles, 10 dkg szezámmag, 5 dkg zabpehely, 20 dkg gyümölcscukor,
kevés víz.
A tésztát simára dagasztjuk, majd
20 percig pihentetjük. Ezután újra átgyúrjuk, és négyfelé osztjuk. 10 percig
pihentetjük a tésztákat, majd tepsi méretű lappá nyújtjuk. Az elsőt a
kivajazott tepsibe beletesszük, majd megkenjük lekvárral, majd a töltelékkel.
Ugyanezt tesszük a második és a harmadik tésztalappal. A negyedik lapot
rátesszük a tetejére, mézes vízzel lekenjük és zabpehellyel, kölessel, darált
dióval megszórjuk. 20 percnyi kelesztés után 30-35 percig sütjük 220 fokon.
Diós-lekváros zserbó
2 dkg élesztőt langyos tejben 1
kiskanál cukorral felfuttatunk. 35 dkg lisztet 20 dkg margarinnal vagy 10 dkg
zsírral elmorzsolunk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, 5 dkg cukrot, 1 tojást és
jól összedolgozzuk.
A tésztát három egyenlő részre
osztjuk. Mindegyik lapot 35X25 cm-es sütőlemez méretére nyújtjuk. Az első lapot
beletesszük a tepsibe, lekvárral megkenjük, és meghintjük porcukorral kevert
darált dióval. Ráhelyezzük a másik lapot, és hasonlóképpen kenjük és szórjuk
meg, majd a harmadik lappal befedjük. A tésztát villával megszurkáljuk, és 1
órát kelesztjük.
Sütés után 10 dkg olvasztott
csokival vonjuk be a tetejét.
Krémes
zserbó
Tészta: 45 dkg liszt, 1
kávéskanál szódabikarbóna, 3 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 2
evőkanál méz, 1 dl tej.
Töltelék: 50 dkg margarin, 50 dkg
porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 l tej, 8 púpozott evőkanál búzadara, 1 dl
rum vagy 2 rumaroma.
Máz: 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 5
dkg vaj v. margarin.
A lisztet összekeverjük a
szódabikarbónával, a margarinnal, a tojással, a cukorral, a mézzel és a tejjel,
s jó gyúrható tésztát készítünk. Simára kidolgozzuk, és három cipót formálunk.
Pihentetés után tepsi nagyságúra kinyújtjuk a cipókat, kizsírozott,
kilisztezett tepsiben három lapot sütünk, amelyeket megkenjük a következő
krémmel: hidegen összekeverjük a tejet a liszttel, gőz fölött vagy kis lángon
sűrűre főzzük, majd kihűtjük, és összekeverjük a porcukorral elkevert
margarinnal, hozzátesszük a vaníliás cukrot, a rumot (vagy a rumaromát), és
megkenjük vele a lapokat.
Tetejére a következő mázat
tesszük: a cukrot 3 evőkanál vízzel összekeverjük, és a kakaóval kis lángon,
állandóan keverve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és adagolva hozzákeverjük a
vajat.
Mákos zserbó
50 dkg lisztből, 15 dkg porcukorból, 20 dkg margarinból,
12 g sütőporral, 1 dl tejföllel, 1 habosra vert tojással, 24 g vaníliás
cukorral tésztát gyúrunk, melyet kis időre a hűtőbe teszünk.
Töltelék: 30 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1 citrom
reszelt héja, mazsola, összekeverjük
Tésztát 3 részre osztjuk. Gáztepsibe teszünk egy lapot,
megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk a mákos töltelékkel, lap, lekvár, mák,
lap. Tejszínnel vagy tojás sárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk,
előmelegített sütőben megsütjük. Csokimázzal bevonjuk a tetejét.
Mézes zserbó 1.
Hozzávalók a tésztához: 1 kg
finomliszt, fél kg méz, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 2 db
tojássárgája, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 citrom reszelt
héja
Az anyagokat összegyúrjuk, majd 4
egyforma méretű lapot nyújtunk. A tepsit óvatosan kenjük meg olajjal, erre
tegyük a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük, 20-30 perc alatt.
A krém hozzávalói: 1 liter tej, 7
dkg vaníliás puding, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor
A tejet felfőzzük a pudinggal. A
vajat habosra keverjük a porcukorral, majd mikor teljesen kihűlt a puding,
összekeverjük vele.
A szintén kihűlt mézes lapokat
rummal meglocsoljuk és megtöltjük krémmel, végül a tetejét bevonjuk
csokoládémázzal.
Hűtőben pihentessük kicsit, mert
így könnyebb szeletelni.
Mézes zserbó 2.
50 dkg lisztet elmorzsolunk 6 dkg
zsírral vagy 10 dkg vajjal. Hozzáadunk 15 porcukrot, 1 kávéskanál
szódabikarbónát, 1 egész tojást, 4 evőkanál folyékony mézet, és kb. ugyanannyi
tejföllel jól kidolgozott tésztát készítünk. 4 egyenlő részre osztjuk, kissé
pihentetjük, és késhát vastagságúra nyújtjuk.
Világosra sütjük, a tepsi
hátlapján vagy sütőlemezen, amit jól megzsírozunk.
Krém: 3 tojássárgáját 3 evőkanál
cukorral jól kikeverünk. Adunk hozzá 1 csomag vaníliás cukrot és 3 púpozott
evőkanál lisztet. 7 dl tejjel sűrű krémet főzünk belőle.
(Én gőz fölött szoktam készíteni,
mert biztos, hogy nem ég le.) Amíg kihűl, 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral
kikeverjük, 3-4 evőkanál rumot öntünk hozzá, és a kihűlt krémmel összekeverjük.
A lapokat megtöltjük.
Pikánsabb lesz, ha a második és a
harmadik lap közé nem krémet, hanem baracklekvárt kenünk.
A tetejére olvasztott csokoládét
tegyünk.
Mézes zserbó 3.
Hozzávalók:
Tészta: 2 kanál méz, 1 tojás, 1
kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg margarin, 3 kanál tej, 15 dkg cukor.
Ezeket összekeverjük, és 5 percig
főzzük, Utána 45 dkg lisztet hozzáadunk, háromfelé osztjuk, és lapoknak
kisütjük.
Töltelék: 0.5 l tejet, 4 púpos
evőkanál grízt megfőzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral, 2 cs. vaníliás
cukorral habosra keverünk, ha a gríz kihűlt, hozzákeverjük a vajhoz, és a
lapokat megtöltjük.
Vagy: 20 dkg cukrot a grízzel
megfőzöm, amikor kihűlt, (kettéveszem), hozzárakom a margarint, és együtt
kikeverem.
Máz: 3 tojássárgáját 15 dkg
porcukorral habosra keverünk, és a tészta tetejére simítjuk.
Vagy:
Csokimáz: 3 evőkanál víz, 5
evőkanál cukor, 2 púpos kanál kakaó, 3 dkg margarin.
Mézes zserbó 4.
Hozzávalók:
A tésztához: 1/2 kg liszt, 10 dkg
vaj, 1 db tojás, 15 dkg cukor, 3 ek. méz, 6 ek. tej, 1 mk. szódabikarbóna, 1/2
mk. só, 2 kk. őrölt szegfűszeg, 1 kk. őrölt fahéj,
A töltelékhez: 1/4 kg vaj, 20 dkg
porcukor, 4 dl tej, 3 ek. búzadara, 1 csg. vaníliás cukor, 20 dkg
sárgabarackíz,
A mázhoz: 15 dkg porcukor, 2 db
tojássárgája, 1 kk. olaj, 1/2 db citrom leve, 1 db citrompótló tabletta
A vajat a cukorral, a tojással. a
mézzel, a tejjel és a szódabikarbónával masszasűrűségűre keverjük gőz felett.
Hozzáadjuk a sóval, a szegfűszeggel, a fahéjjal elkevert lisztet, és jól összegyúrjuk.
A tésztát négy részre osztjuk, és minél gyorsabban dolgozva a részeket tepsi
nagyságú darabokra nyújtjuk. Kikent tepsibe helyezzük a lapokat, és
előmelegített sütőben egyenként megsütjük. A töltelék készítésénél a tejet a
búzadarával állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral és a
vaníliás cukorral habosra kikeverjük, s a kihűlt búzadarához adjuk, és alaposan
összekeverjük. Tálcára tesszük az egyik mézeslapot, s egyenletesen rákenjük a
krém felét. Ráhelyezzük a második mézeslapot, s azt megkenjük
sárgabaracklekvárral. Következik a harmadik lap, melyre a krém megmaradt felét
helyezzük. A negyedik mézes-lappal lefedve finoman lenyomkodjuk a süteményt. A
máz készítése következik: a tojássárgájához adjuk a porcukrot, a citromlevet és
az összetört citrompótló tablettát, sűrű, folyékony állagúvá keverjük.
Hozzáadva az olajat tovább keverjük, majd egyenletesen, simán a tészta tetejére
kenjük. A süteményt fogyasztása előtt célszerű 1 napig pihentetni, hogy a
tészta kellőképpen megpuhuljon.
Mézes zserbó 5.
Tészta: 1 tojás, 10 dkg cukor, 5
dkg margarin, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, 45
dkg liszt
Egyik krém: 3 dl tej, 10 dkg cukor, 25 dkg margarin, 1
vaníliás pudingpor
Másik krém: 3 dl tej, 10 dkg cukor,
25 dkg margarin, 1 vaníliás pudingpor, kakaópor
Máz: 1 evőkanál tej, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2-3
evőkanál kakaó
A hozzávalókat - a liszt
kivételével - gőz felett, legalább 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Még
melegen belekeverjük a lisztet. Lisztezett deszkán nyújtjuk 3 nagy, vagy 6
kisebb lapra. (Azt a tésztát, amivel nem dolgozunk, lehet a gőz fölött hagyni,
hogy ne keményedjen meg.)
A tepsi hátlapját margarinozzuk,
és azon sütjük. A meleg tepsi hátán a kisebb szakadást finoman el lehet
tüntetni. Nagyon forró sütőben, percek alatt sül. A kész lapokat egy terítőre
csúsztatjuk. A kétféle krém között az a különbség, hogy az egyikbe kakaóport is
keverünk. A pudingot megfőzzük a tejben, legvégül keverjük bele a margarint. A
lapokat úgy kenjük meg, hogy alulra kerüljön a csokis pudingkrém, a következő
lapra a vaníliás. A legfelső lapot mázzal kenjük meg. 1 evőkanál tejet
melegítünk, és belekeverjük a hozzávalókat. A tűzről levéve, még melegen,
belekeverjük a margarint is. Ha a máz a tésztán megdermedt, fóliába tesszük és
mehet a fagyasztóba. Sokáig eltartható sütemény, érdemes belőle egyszerre
többet készíteni.
Mézes zserbó 6.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 dkg
zsír /Ráma, 1 kk szódabikarbóna, 4 ek olvasztott méz, 2 egész tojás, 4 kanál
tejfel
A liszttel kevert szódabikarbónát
összekeverjük a zsírral, mézzel, tojásokkal, és a tejföllel összegyúrjuk. Négy
cipóra osztjuk, és egyesével kinyújtjuk - zsírozott lisztezett tepsi hátán
megsütjük a 4 lapot.
Krém: 2 tojássárgája, 2 ek liszt,
2 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej
A tojássárgájákat, lisztet,
cukrot, van. cukrot egy pici tejjel összekeverjük - majd hozzáöntjük a többi
tejet. És állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük, ha megfőtt még melegen
beleteszünk 15 dkg vajat.
A két tojás fehérjét habbá
verjük, és apránként hozzáadunk 15 dkg porcukrot - belekeverjük a megfőtt
krémbe óvatosan.
A lapokat ezzel a krémmel
töltjük, és a negyedik lap tetejére olvasztott csokoládét teszünk (melybe
olvasztáskor 5 dkg vajat teszünk) - ha nincs otthon csokoládé, akkor kakaóból
készítünk mázat (3 ek kakaó, 3 dkg vaj). Egy napot állni hagyjuk, hogy a lapok
megpuhuljanak - és utána felvágjuk (csak
annyit amennyit tálalunk, mert felvágva gyorsan kiszárad).
Lehet hogy egy kicsit macerás, de
elrontani nem lehet és nagyon finom!
Mézes
zserbó
7.
Tészta: 60 dkg liszt, 6 dkg zsír vagy 10 dkg margarin, 16 dkg cukor,
2 egész tojás, 5 evőkanál olvasztott méz, késhegynyi szódabikarbóna.
Töltelék: 1 liter tej, gríz, ízlés szerint cukor, 15-20 dkg
margarin, baracklekvár.
A tésztához valókat jól
összedolgozzuk, és 4 lapot sütünk belőle. A tejjel elég édesen, cukrosan tejbegrízt
főzünk nem túl sűrűre. Még langyosan beledaraboljuk a margarint. Jól összekeverjük,
és kettéosztjuk.
Az egyik felét az alsó
tésztalapra kenjük, rátesszük a második lapot, arra baracklekvár kerül. A
következő lapra kerül a gríz második fele, és azt lefedjük a negyedik lappal. A
tetejét porcukorral hintjük meg, de csokimázzal is bevonhatjuk.
Mézes zserbó egy kicsit másképpen
Hozzávalók: 45 dkg vegyes liszt,
10 dkg porcukor, 10 dkg Ráma, 3 evőkanál méz, 1 egész tojás, 1 kávéskanál
szódabikarbóna.
Összegyúrjuk, ha kemény tejjel,
vagy tejföllel lazítjuk. (A tejtől törékeny, a tejföltől rugalmasabb lesz a
tészta, ez minden sütire igaz!) 4 gombócot készítünk, fél óráig állni hagyjuk,
majd 4 lapot sütünk.
A krémhez 15 dkg vajat, 15 dkg
cukorral habosra keverünk. 4 dl tejben, 4 evőkanál grízt (darát) megfőzünk, és
kihűtjük, akkor összekeverjük a vajas krémmel. A töltés ugyanúgy működik, mint
Tóni receptjénél (első sor vajas-grízes, második sor sárgabaracklekvár,
harmadik sor vajas-grízes).
Mézes zserbó másként
1 egész tojást habosra kavarunk
15 dkg cukorral. Hozzáadunk 3 dkg vajat, 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál tejet és
1 kiskanál szódabikarbónát. A masszát gőz felett sűrűre főzzük (kb. 10 perc),
és még melegen belekeverünk 45 dkg lisztet.
Amikor kihült, a deszkán jól
kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, és nagyon vékonyra kinyújtjuk. A lapokat
külön-külön hirtelen tűznél világosra sütjük.
Krém: 20 dkg vajat habosra
kavarunk 20 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Közben 2 dl tejben
üvegesre főzünk 2 evőkanál búzadarát, kihűtjük, és a vajjal jól elkeverjük. Az
alsó lapot vajas krémmel, a középsőt baracklekvárral, majd ismét vajas
töltelékkel kenjük meg. A lapok sütés után kb. 2 óra múlva megpuhulnak.
Tetejére csokimáz kerül.
Mézes zserbó vagy töltött mézes
1 tojást 15 dkg porcukorral, 5
dkg margarinnal, 2 evőkanál mézzel és 5 evőkanál tejjel langyos helyen
összekeverünk. Még melegen 45 dkg lisztet, 1 kávéskanál szódabikarbónát és 2
kávéskanál fahéjat keverünk bele. Négy részre osztjuk és kisütjük a lapokat.
Krém: 4 dl tejben megfőzünk 8 dkg
grízes lisztet vagy grízt, de előbb a tejnek 1/3-ában elkeverünk 1 tojást, és a
grízt úgy adjuk a forrásban lévő tejhez, majd együtt megforraljuk. Lehűtjük.
Közben 25 dkg cukrot 25 dkg margarinnal és 1 cs. vaníliás cukorral habosra
keverünk, és a kihűlt lapok közé töltjük.
Tetejére: Royal-máz: 25 dkg
porcukrot pár csepp citromlével és 2 tojásfehérjével hidegen (nem gőz fölött)
habosra verünk.
Zserbó kuglóf
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2
tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 dkg mazsola, 1 dkg reszelt
narancshéj, 1 dkg reszelt citromhéj, 2 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs,
csipetnyi só. 5 dkg baracklekvár, cukormáz.
Az elmorzsolt élesztőt összekeverjük a liszt felével, a
tej kétharmadával és 25-30 percig kelesztjük, majd az összes többi hozzávalóval
jól összegyúrjuk. A kizsírozott kuglófformát belisztezzük, s beletesszük a
tésztát úgy, hogy az a formát kétharmad magasságig töltse ki. Langyos helyen
megkelesztjük, és 180° C-os sütőben sütjük ki. Ha kihűlt, kiborítjuk a
formából, forró baracklekvárral bekenjük, lehűtjük, és olvasztott cukormázzal
leöntjük. Cseresznyével és mandulával díszíthetjük.
Zserbó 1.
Hozzávalók: 1/2 kg sima liszt,
1/4 kg margarin, 6 dkg cukor, 4 evőkanál tejföl, 2 dkg élesztő, 2 tojás
sárgája, csipet só
Elkészítése: Az élesztőt
elkeverjük a tejföllel, a lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a
cukrot, sót, tojást, tejfölös élesztőt és jól kidolgozzuk. (Könnyen formálható
legyen) 4 cipót formálunk belőle és 1/2 órát letakarva pihentetjük.
Töltelék: 1/4 kg őrölt dió, 20
dkg cukor, reszelt citromhéj, vanília, néhány kanál rum, barack v. más lekvár
A lapokat vékonyra nyújtjuk,
lekvárral megkenjük, és a fűszeres dióval megszórjuk, rummal locsoljuk. A
negyedik lappal beborítjuk, előmelegített sütőben (200 °C) lassan sütjük.
Ha kihűlt, csokoládémázzal
bevonjuk.
Zserbó
2.
2 dkg élesztőt langyos tejben 1
kiskanál cukorral felfuttatunk. 35 dkg lisztet 20 dkg margarinnal vagy 10 dkg
zsírral elmorzsolunk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, 5 dkg cukrot, 1 tojást és
jól összedolgozzuk.
A tésztát három egyenlő részre
osztjuk. Mindegyik lapot 35X25cm-es nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk. Az
első lapot beletesszük a tepsibe, lekvárral megkenjük, és meghintjük
porcukorral kevert darált dióval. Ráhelyezzük a másik lapot, és hasonlóképpen
kenjük és szórjuk meg, majd a harmadik lappal befedjük. A tésztát villával
megszurkáljuk, és 1 órát kelesztjük.
Sütés után 10 dkg olvasztott
csokival vonjuk be a tetejét.
Zserbó 3.
2 dkg élesztőt kis kanál cukorral
langyos vízben felfuttatunk. 35 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, 1 tojást, 20 dkg
margarint (vagy 10 dkg zsírt) az élesztővel összedolgozunk.
A tésztát 3 egyenlő részre
osztjuk.
Vékonyra kinyújtjuk az elsőt, a
közepes tepsibe rakjuk, tetejét lekvárral megkenjük, és cukros darált dióval
megszórjuk. Rátesszük a második lapot, azt ugyanúgy megkenjük lekvárral és
megszórjuk dióval. Végül a harmadik lapot is rátesszük, a tetejét villával
megszurkáljuk, és 1 órán át, pihentetjük.
Addig sütjük, amíg szépen megpirul
a teteje.
Csokimáz: 20 dkg porcukor, 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál kakaó, 3
evőkanálnyi forró víz.
A hozzávalókat összekeverjük,
sűrű massza lesz belőle. Ezt kenjük a zserbó tetejére.
Zserbó (nagymamám specialitása)
Hozzávalók 50 dkg liszt, 18 dkg
zsír (vagy 25 dkg margarin), fél csomag sütőpor, 1 dkg élesztő (1 dl tejben 4
db kockacukorral felfuttatva).
Összegyúrjuk, 3 részre osztjuk,
fél órát pihenni hagyjuk. A kisodort első lapot tepsibe tesszük, jó bőven
megkenjük sárgabarack lekvárral majd 12 dkg darált dió és 10 dkg porcukor
keverékének a felével szójuk meg. Rátesszük a következő lapot, arra a lekvár és
a dió másik fele kerül. Befedjük a harmadik lappal, és megszurkáljuk villával a
tetejét (ezt nem szabad elfelejteni, különben felhólyagosodik, és
"leválik" sütés után!), megsütjük. Ha kihűlt csokimázzal vonjuk be.
Zserbó -
Webcukrászda
Sütemény: 50 dkg rétesliszt, 25
dkg margarin, 4 tojás, 2 dkg élesztő, 25 dkg darált dió, 2 evőkanál porcukor,
baracklekvár
Csokoládé-bevonat: 14 dkg
porcukor, 3 dkg vaj, 20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
Elkészítés: A lisztet a
margarinnal összegyúrjuk, késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával. Hozzáadjuk
még a 4 tojás sárgáját, egy evőkanál porcukrot, fél csésze tejet (amit egy
evőkanál cukorral megmelegítve, az élesztőt belemorzsolva, lefedve 10-15 perc
alatt kovásszá alakítottuk) és összegyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk.
A három tésztacipót egymás után
tepsi méretűre nyújtjuk, és a tepsibe tesszük úgy, hogy minden tésztarétegre
baracklekvárt kenünk és megszórjuk dióval. A tepsiben, konyharuhával letakarva,
meleg helyen egy órát állni hagyjuk, majd lassú tűznél közepesen pirosasbarnára
sütjük.
A csokoládébevonatot úgy
készítjük, hogy a cukrot kevés vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a vajat és az
eltördelt csokoládét, és simára keverjük.
A sütemény meleg legyen, amikor
rákenjük.
Zserbó szelet 1.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg Beghin-Say
kristálycukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 12 dkg finomra darált dió,
12 dkg Beghin-Say porcukor, 20 dkg barackíz, 25 dkg tortabevonó étcsokoládé.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos
tejjel megfuttatott (megkelesztett) élesztőt, a Beghin-Say cukrot, a tojást, és
az egészet jól összedolgozzuk. Az így kapott tésztát három egyforma részre
osztjuk, és 35x25 cm- es lapokra nyújtjuk. A sütőlapra vagy tepsibe helyezett
alsó tésztát megkenjük a lekvár felével és meghintjük a dió és a Beghin-Say
porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, s az előbbi módon
megtöltjük. A harmadik lapot egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy a szélei
oldalt lelógjanak, és a sütemény oldalát is betakarja. A tésztát hagyjuk
megkelni, majd lassúbb, 180°C-os sütőben süssük meg. Akkor van készen, ha a
teteje egyenletesen piros és a beleszúrt hurkapálcikára nem ragad rá a tészta.
Ha kihűlt, olvasztott csokoládéval áthúzzuk. A Gerbeaud-sütemény attól szelet,
hogy kisebb-nagyobb szeletekre, kockára, vagy rombusz alakúra vágjuk.
Zserbó-szelet 2.
Hozzávalók: 50 dg. liszt, 20 dg. vaj, 2 dg.
élesztõ tejben áztatva, 3 sárga, 3 evőkanál vaníliás cukor,
Tejjel összegyúrni, három részre osztani, állni hagyni,
kétszer kinyújtani. Egyik lapot megkenni baracklekvárral; 20 dg. őrölt diót, 20
dg. cukorral összekeverni, kétfelé osztani, az egyik felével meghinteni, a
másik lapot reá és szintén lekvárral bekenni, és a dió másik felét rátenni. A
3.-ik lapot reá, és ha kisült csokoládé gusszal bevonni.
Gusz: 2 szelet csokoládé, 10 kockacukor, 2 evőkanál víz.
Zserbó szelet 3.
Összegyúrunk 50 deka finomlisztet
25 deka Rama margarinnal, két deka összemorzsolt élesztővel, két
tojássárgájával, öt deka porcukorral. egy csipet sóval meg annyi tejföllel,
hogy rugalmas, kissé lágy tésztát kapjunk.
(A liszt minőségétől függően másfel-két deci kell hozzá.) Egy
óráig pihentetjük, majd három
cipóba osztjuk Az egyiket kinyújtjuk, kibélelünk vele egy nagy tepsit, és
megkenjük barackízzel, meghintjük cukor
és darált dió keverékével. Erre fektetjük a második, lappá nyújtott
tésztacipót, ezt is lekvározzuk, cukorral, dióval szórjuk meg. A harmadik tésztalapot ráfektetve, tetejét
villával megszurkáljuk. (Az egészhez
25 deka darált dió és 20 deka
porcukor kell.) A forró sütőbe tesszük, de öt perc múlva a
tüzet mérsékeljük, ugy sütjük szép
pirosra a tésztát. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd bevonjuk csokimázzal.
Zserbó szelet 4.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1
tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, sütőpor, só, 12
dkg dió, 12 dkg porcukor, 20 dkg lekvár
Az élesztőt langyos tejben egy
kockacukorral felfutatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a
megkelt élesztőt, az 5 dkg cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól
összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk,
35x25 cm nagy sütőlemez méretre, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap
széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral
megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének felével.
Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre
rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát
rendes hőmérsékletnél kelesztjük egy óráig. Tetejét megszurkáljuk, és lassan sütjük,
míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát, ha kihűlt,
csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre
vágjuk.
Zserbó szelet 5.
4 dkg élesztő , 2 dl tej , 60 dkg
liszt , 30 dkg margarin , 6 tojás , 50 dkg cukor , 30 dkg darált dió , 20 dkg
barackíz , csokoládémáz
A langyos tejbe morzsoljuk az
élesztőt, kevés cukrot és lisztet, pár percnyi pihenés után ez lesz a kovász. A
deszkára szórjuk a lisztet, közepébe tesszük a 6 tojássárgáját, a kovászt, a
margarint, 20 dkg cukrot és jól kidolgozzuk. A tésztát 3 felé osztjuk: vékonyra
nyújtva, az első lapot a tepsi aljára rakjuk. Megkenjük a töltelék felével: 6
tojás fehérjét kemény habbá verünk, ebbe tesszük a 30 dkg cukrot, a darált diót
és a barackízt, tovább verjük. A tészta kinyújtott második lapját rátesszük,
ismét megkenjük a töltelékkel. A harmadik lappal borítjuk, ezt kicsit
megszurkáljuk, tojással megkenjük. Mérsékelt meleg sütőben világosra sütjük.
Amikor kihűlt, megkenjük csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig annyit,
amennyit elfogyasztunk. Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem esszük meg!
Zserbó (Gerbeaud) szelet Éva módra
Hozzávalók: tésztához: 60 dkg
simaliszt, 35 dkg margarin, 3 dkg cukor, késhegynyi só, 1 tojás, 3
tojássárgája, 1 dkg élesztő, 3 evőkanál tejföl, 1/2 citrom reszelt héja
A kenéshez: 30 dkg meggy-
ribizli- vagy sárgabaracklekvár
A töltéshez: 25 dkg dió, 20 dkg
cukor
Bevonáshoz: étcsoki
Készítés: Az élesztőt a
meglangyosított tejfölben feloldjuk, hozzáadjuk a tojást és a tojások sárgáját,
simára keverjük.
A lisztet a zsiradékkal
elmorzsoljuk, összekeverjük a cukorral, egy kis sóval, és az élesztős, tojásos
tejfölt a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, összedolgozzuk könnyedén.
A tésztát legalább 3 órán keresztül hideg helyen pihentetjük (én előző nap este
szoktam elkészíteni).
A tésztából 3 egyenlő cipót
készítünk.
A diót megdaráljuk, összekeverjük
a cukorral.
A cipókat a sütőlap nagyságának
és alakjának megfelelően egyenletesen kinyújtjuk.
Az első lapot nyújtófára felcsavarva
a tepsibe helyezzük, vékonyan átkenjük lekvárral, és rászórjuk a cukros dió
felét.
Ráteszzük a második lapot,
megkenjük a lekvárral vékonyan, majd a maradék cukros diót rászórjuk, és végül
ráborítjuk a harmadik lapot is.
Letakarva 30-40 percig pihentetjük.
Tojásfehérjével átkenjük, a
tésztát villával megszurkáljuk, középforró sütőben 40-50 percig sütjük.
A megsült tésztát kihűlés után
leheletszerűen áthúzzuk lekvárral, és kakaó-fondanttal leöntjük.
Nekem ez a kedvenc sütim, csak
kicsit macerás, de nagyon finom.
Úgy is szoktam csinálni, hogy az
egyik réteget sárgabarack-, a másik réteget, pedig ribizlilekvárral kenem meg.
A tortabevonóhoz margarin helyett
olajat használok, így szeletelésnél nem törik meg a teteje, és természetesen,
teszek bele- a gyerekekre és az autósokra való tekintett- rumaromát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése